Home Het dagelijkse leven Amerika cup: Colombia uit zijn dak!
Copa América 2015

Amerika cup: Colombia uit zijn dak!

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Colombia bereidt zich voor. Steeds meer geel op straat. En rood. En blauw. Auto’s worden versierd. Net als winkels. En weet ik wat nog meer. Toeters klinken door de straten. Er hangt een opgewonden sfeer. Want nog maar een paar dagen. En dan gaat het gebeuren: Colombia speelt de eerste wedstrijd in de America Cup 2015!

 

Ik houd eigenlijk helemaal niet van voetbal. Kijk het vrijwel nooit. Maar als Nederland moest spelen op het WK of EK had ik wel altijd minstens één zo’n schattig klein harig oranje leeuwtje op mijn werk staan. Dat leeuwtje dat óns team naar de winst moest helpen. Hier in Colombia gaan ze een beetje verder om hun team zo veel mogelijk te steunen. Als ik aankom op mijn werk komen de kleuren geel, rood en blauw als vanzelf op me af. Vlaggen, voetbalvelden, ballonnen. Mijn collega’s zijn massaal in het geel gekleed. Terwijl ze in werkelijkheid de eerste wedstrijd nog moeten spelen, ziet het er nu al uit alsof ze al kampioen zijn geworden. Straalt een hoop energie en vreugde uit, dat mag gezegd worden. Kortom: het hele ziekenhuis is voorbereid om hun team met alle kracht te steunen.

 

Toevallig was het vorige week ook nog ‘De week van de Gezondheid en Veiligheid’. Een week met veel dans, sport en ontspanning. Allemaal op het werk. En natuurlijk werd ook daar aandacht besteed aan het Colombiaanse team. Op vrijdag kleurde het hele ziekenhuis geel door de vele gele shirtjes. En hebben we op de parkeerplaats met z’n allen de Ras Tas Tas gedanst, ook in het geel. En kwam er ook nog een dubbelganger van Falcao, één van de bekendste Colombiaanse spelers, een bezoekje brengen. Ook in het geel natuurlijk. Ik voelde me een beetje uit de toon vallen zonder geel shirt. Dus vrijdagmiddag ben ik meteen naar de winkel gesneld om ook zo een mooi geel voetbalshirt aan te schaffen. Nu hoor ook ik er helemaal bij. Klaar voor de wedstrijd!

 

En toen was het moment daar. Zondag. Heel Colombia zit binnen. Of in een café. Of voor een groot scherm in een park. Want: de eerste wedstrijd van Colombia. Tegen Venezuela. Colombia zou winnen, was de verwachting. Maar helaas: Colombia speelde gewoon slecht waardoor Venezuela alle kans had om te scoren. En daar maakten ze dankbaar gebruik van. De feestvreugde maakte even plaats voor droefheid. Maar niet getreurd, de Colombianen blijven positief.

Een positiviteit die zijn vruchten afwerpt. Want woensdag tijdens de gevreesde wedstrijd tegen Brazilië gebeurt het onverwachte: Colombia scoort! Wat wás het daarna zenuwslopend. Corner voor Brazilië. Brazilië in de aanval. Bijna een goal. Ik kan niet meer kijken. Ik loop even weg. Kom weer terug. Ik weet niet meer wat te doen. En dan eindelijk: de drie magische fluitjes. Klinkt opeens als muziek in de oren. Het is afgelopen: Colombia heeft gewonnen! Van Brazilië nog wel! In negentig minuten zette ons team zich opeens weer op de kaart. Colombia gaat uit zijn dak. Facebook ontploft. Voor de Colombianen is hún team nu al bijna kampioen. Ook ik ben bijzonder gelukkig met dit resultaat. Kijk de goal van Colombia tegen Brazilië hier terug. Ik vind het bijna nog knapper hoe de commentator verslag doet dan het voetbal zelf. Ook het dansje na het doelpunt is erg interessant.

Voetbal is voor de Colombianen iets heel belangrijks. Met z’n allen staan de Colombianen massaal achter hun team. Ook als ze verliezen zijn ze trots. Het is tenslotte hún team. Maar voor nu gaan we voor de winst natuurlijk. Zojuist heeft Peru precies gedaan wat ze moesten doen: winnen van Venezuela. Nu hoeft Colombia alleen nog maar van Peru te winnen en dan zijn ze door naar de volgende ronde. Ik bedoel maar: hoe moeilijk kan dat zijn? Komende zondag zit ik dus weer met mijn gele voetbalshirt voor de buis mee te juichen. Op naar de volgende ronde. Vamos Colombia!


Lees meer!

0 reactie

naomiinwonderland 24 juli 2015 - 15:28

Ik ben echt een héle grote voetbal fan, James Rodriguez speelt trouwens bij “mijn” team 😉 dus deze post vond ik echt genieten, ook-al ben ik een fan van het Braziliaanse voetbal team, ik kan Colombia zeker appreciëren. En Zuid-Amerikanen (net zoals Spanjaarden en Portugezen trouwens) zijn volgens mij echt kampioen in het geven van commentaar, echt GEWELDIG! Jammer dat Colombia uiteindelijk niet gewonnen heeft, maar wat moet het overweldigend zijn om in Colombia te wonen en dan zeker tijdens zo’n kampioenschappen.

Reply
Sabine 27 juli 2015 - 08:03

Haha leuk dat je zo´n grote fan bent! 😀 Ik had ook niet verwacht dat Colombia zou winnen, zo goed doen ze het niet. Maar leuk zou het wel een keertje zijn 🙂

Reply
Thomas Pannenkoek 20 juni 2015 - 10:56

Het spijt me dat België niet mee kon doen. Massale diarree bij onze ploeg, nooitgezien!

Reply
Sabine 21 juni 2015 - 07:56

😀

Reply
toonvoets 19 juni 2015 - 17:07

Zuid-Amerikaanse voetbalcommentatoren. Altijd heerlijk!

Reply
Sabine 21 juni 2015 - 07:56

Haha ja inderdaad! Voetbal wordt opeens grappig om naar te kijken 🙂

Reply
Esther 19 juni 2015 - 10:11

Wat ziet het er allemaal leuk uit! Ik kijk dus serieus nooit naar voetbal, zelfs wanneer oranje moet spelen ziet ik niet te popelen om voor de tv te kunnen zitten… Wel hoop ik altijd dat ze winnen, dat wel 🙂

Reply
Sabine 21 juni 2015 - 07:55

Haha Ik kijk ook nooit voetbal, behalve oranje en Colombia dus. Al heb ik dus echt geen flauw idee wie de spelers van Oranje zijn Haha

Reply
Hans en Thea de Vries 19 juni 2015 - 08:23

Wij zaten woensdag ook te juichen op de bank Sabine, spannend was het!!

Reply
Sabine 21 juni 2015 - 07:54

Leuk! Superspannend! Ben benieuwd wat ze straks tegen Peru gaan doen 🙂

Reply
Marion 19 juni 2015 - 04:33

Geweldig dat filmpje! Dat is pas voetbalpassie. Dat kennen wij hier alleen nog uit 1988!

Reply
Sabine 21 juni 2015 - 07:53

Haha ja inderdaad! 1988, ik moet even heel hard graven… hahaha

Reply
Myriam 19 juni 2015 - 04:01

Voetbal…niet mijn ding…

Reply
Sabine 21 juni 2015 - 07:52

Die van mij normaal gesproken ook niet hoor 🙂 ik weet niet eens wie er tegenwoordig allemaal in het Nederlandse team spelen Haha

Reply
Annemarie 19 juni 2015 - 02:03

Haha, grappig….. nog erger dan wij Nederlanders met onze ‘oranje’ gekte! Worden de straten en gebouwen wel mooi gekleurd van. In ieder geval veel plezier!

Reply
Sabine 21 juni 2015 - 07:51

Ja hier gaan ze echt een stukje verder. Al kunnen de Hollanders er ook wat van. Maar vooral pas als Nederland wat presteert 🙂

Reply
Morgaine 19 juni 2015 - 00:16

Ik lig helemaal in een deuk hier, wat een lange adem heeft die commentator, jeeeeeeeeetje hahaahaha

En zo hoort het toch ook, achter je team staan en lekker meteen al versieren ipv wachten of ze het wel of niet halen, wat hier tegenwoordig vaker gebeurt, eerst negatief zijn en als dan…. pas… 😉

X

Reply
Sabine 21 juni 2015 - 07:50

Haha ja ik moet er ook elke keer weer om lachen als hier voetbal aanstaat 🙂 En inderdaad met je eens, zo hoort het eigenlijk te zijn… x

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!