Home Bogotá Autovrije dag in Bogotá: de strijd tegen luchtvervuiling
In de rij voor de bus in Bogotá

Autovrije dag in Bogotá: de strijd tegen luchtvervuiling

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Vandaag was het autovrije dag in Bogotá. Al de derde dit jaar. Een dag waarop iedereen wordt aangemoedigd om fietsend naar het werk te gaan. Een heerlijk dagje met frisse lucht dus. Minder luchtvervuiling. Heerlijk. Een kwartier eerder dan normaal, nog voor zessen, sluit ik me aan in de lange rij wachtenden voor de bus, die wel gewoon rijdt. Net als de taxi’s trouwens. Ondertussen, in het kader van deze milieuvriendelijke dag, gooit de meneer voor me schaamteloos zijn zakken leeg op het gras. Gelukkig waren er mensen net zo geschokt als ik, die iets van dit onverantwoorde gedrag zeiden waarna de man zijn zakken weer braaf vulde. Eenmaal zittend in de bus kwam ik er al snel achter hoe zo’n autovrije dag er nu echt uitziet. En vraag ik me even hardop af hoe zinvol dit eigenlijk is.

 

Wat is luchtvervuiling?

Maar eerst even wat achtergrondinformatie. Want wat is eigenlijk precies luchtvervuiling? Bij luchtvervuiling wordt de lucht verontreinigd door stoffen die daar normaal gesproken niet in voorkomen. Deze stoffen bestaan onder andere uit fijnstof en andere schadelijke stoffen zoals zwaveldioxide, stikstofdioxide en ozon (smog). Oorzaken kunnen natuurlijk van aard zijn, zoals bosbranden en vulkanen, maar meestal wordt de lucht verontreinigd door toedoen van de mens door onder andere fabrieken, gassen uit spuitbussen en het verkeer.

Vaak wordt de mate van luchtvervuiling gemeten aan de hand van het aantal fijnstofdeeltjes in de lucht. Deeltjes kleiner dan 10 micrometer worden PM10 genoemd, of kleiner dan 2,5 micrometer: PM2,5. Dan is er ook nog ultrafijnstof bestaande uit stofdeeltjes die kleiner zijn dan 0,1 micrometer (PM0,1), die nog schadelijker schijnen te zijn doordat ze dieper in de longen en zelfs in de bloedbaan kunnen doordringen.

Normwaarden

Voor diverse schadelijke uitstoot zijn in 2008 Europese normwaarden vastgesteld. Volgens de richtlijn is er nu een limiet voor grover fijnstof (PM10) van 40 microgram per kubieke meter (μg/m³) per jaar en 50 μg/m³ per dag. Op 35 dagen per jaar mag deze limiet overschreden worden. Voor de kleinere categorie fijnstof (PM2.5) is deze limiet 25 μg/m³ in stedelijke gebieden.

Luchtvervuiling in Nederland

In Amsterdam lag het jaargemiddelde fijnstof PM10 in 2013 op 22,1 μg/m³, terwijl het gemiddelde voor heel Nederland 20,8 μg/m³ was. Dit ligt dus ver onder de norm, maar lokaal langs drukke wegen bijvoorbeeld is deze norm wel overschreden. Overigens zijn de Europese normen vrij hoog gesteld. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert namelijk veel lagere concentraties fijnstof voor een gezonde leefomgeving: 20 μg/m³ PM10 en 10 μg/m³ voor PM2,5. De helft van de EU-norm. Dus ook als deze normen worden gehaald, is de lucht in Nederland op veel locaties nog niet gezond.

 

Hoe zit het met de lucht in Bogotá?

In Bogotá zijn er bijna 1,5 miljoen particuliere auto’s geregistreerd waarvan er dagelijks zo’n 600.000 over de weg rijden. Dat is exclusief de 53.000 geregistreerde taxi’s, ruim 400.000 motoren en bijna 100.000 bussen. Tijdens de autovrije dag mogen motoren en particuliere auto’s niet de weg op. Hier wordt daadwerkelijk op gecontroleerd en bij aanhouding wordt je auto zonder pardon weggesleept zag ik vandaag vanuit de bus.

De laaste jaren is de concentratie fijnstof in de Bogotaanse lucht behoorlijk gedaald, maar helaas nog steeds veel te hoog. In maart van dit jaar bijvoorbeeld werd er 59 μg/m³ PM10 gemeten en in juni 43 μg/m³, terwijl dit in maart 2007 nog 91 μg/m³ was. Het jaargemiddelde in 2014 was 52 μg/m³. Ondanks dat deze waarden veel te hoog zijn, kan het nog veel erger. Zo werd in de meest vervuilde stad ter wereld, New Delhi, een waarde van maar liefst 455 μg/m³ PM10 gemeten.

De autovrije dag

Ondanks de afname van de luchtvervuiling is een autovrije dag dus geen overbodige luxe. Ik hoop ontzettend dat in de komende jaren de overheid er meer aan zal gaan doen om die vervuiling verder terug te dringen. Maandelijks of zelfs wekelijks een autovrije dag lijkt me een goed begin. Zeker niet als ik even kijk naar wat dat eigenlijk oplevert. In februari van dit jaar was er namelijk ook een dag zonder auto’s, wat ervoor zorgde dat het maandgemiddelde van 58 μg/m³ die dag daalde naar 47 μg/m³. En vergeleken met een jaar eerder is er zelfs een afname gemeten van bijna 30%. Zin heeft het dus zeker.

Dat leek even niet zo toen ik vanmorgen dus zelf in de bus zat. Ik had gedacht lekker vroeg op mijn werk aan te komen, maar in plaats daarvan was er meer file dan op een normale dag en duurde de rit maar liefst 30 minuten langer. Dat zag er ongeveer zo uit:

 

Op naar de volgende autovrije dag dus. Waarin we met z’n allen zorgen voor een beter milieu en frisse lucht. Een dag waarop ik mezelf heel relaxt in een overvolle bus kan proppen en heerlijk in het zonnetje in de frisse schonere lucht naar huis kan lopen. Daar doen we het tenslotte voor.

 


 

Lees meer!

61 reacties

Simone 27 oktober 2015 - 17:45

Jeetje, ik zou ook geschokt zijn als ik die man gezien zou hebben die zijn zakken leegde. Wat een aso! New Delhi is dus echt een mega vieze stad. jeetje, je zult er maar wonen. En het ergste is, we doen het voor een groot deel helemaal zelf. Zonde he! Jammer dat het in Bogota niet veilig is om met de fiets te gaan. Wel goed dat ze er in elk geval iets aan willen doen! Ze staan er in elk geval wel voor open als ze zo’n dag in Bogota organiseren. Hopen dat het in de toekomst ook iets positiefs oplevert!

Reply
Sabine 27 oktober 2015 - 21:12

Ja dat was ik ook haha. En gelukkig anderen ook. Het ligt hier trouwens vol met troep hoor. Veel mensen legen hun zakken zonder pardon op straat. Echt heel erg. Ja we doen het zeker zelf! Als iedereen alleen al een klein beetje meer met het milieu bezig zou zijn zou dat al een mega verandering kunnen betekenen. Er is net een nieuwe burgemeester hier. Hoop dat hij de fietspaden aan elkaar gaat linken. Vorige week nog viel mijn mond al open toen bleek dat ze de straten in onze wijk aan het asfalteren zijn. Ongelooflijk, eindelijk! Er zitten namelijk mega kraters in de weg. Dus als dit kan, dan kunnen die fietspaden ook dacht ik zo 🙂

Reply
Hersenspinselkrabbels 27 september 2015 - 14:48

Leuk zo een autovrije dag! Vandaag was er eentje in Parijs, moet ook wel eens de moeite zijn denk ik. Jammer dat die ene pipo bij een dag voor minder luchtvervuiling, het milieu begint vervuilen. Gelukkig van de omstaanders!

Reply
Sabine 28 september 2015 - 21:49

Oh wat goed ook in Parijs! Is ook wel veel vervuiling daar. In elke grotere stad vaak. Ja ik vond het echt schokkend die man. Kan niet begrijpen dat mensen zomaar afval op straat gooien…

Reply
Sanne 26 september 2015 - 04:50

Bij ons doen ze dit ook wel eens in het stad. Zalig gewoon, lekker te voet alles doen of met de fiets.

Reply
Sabine 27 september 2015 - 10:27

Inderdaad heerlijk! Je merkt het ook echt meteen aan de lucht!

Reply
floor 25 september 2015 - 10:09

Wat goed! Dit mogen ze in Madrid, waar ik woon, ook wel een keer invoeren. Het is alleen zo dat alles zo ver uit elkaar ligt, dat de auto (en het ov) eigenlijk de enige vervoermiddelen zijn. Fietsen ofzo is geen optie. Dat mis ik wel aan Nederland, lekker met de fiets!
Liefs<3

Reply
Sabine 25 september 2015 - 10:27

Ja dat is hier ook een beetje het geval. De afstanden zijn zo groot!

Reply
Inge 25 september 2015 - 09:06

Hee interessant om te lezen zeg! Zouden ze zo nu en dan overal wel in mogen voeren 🙂

Reply
Sabine 25 september 2015 - 09:20

Bedankt! Jazeker! En hier nog wat vaker 🙂

Reply
Billy 24 september 2015 - 12:17

als het even kon zou ik toch de fiets verkiezen om me daar te verplaatsen.

Reply
Sabine 24 september 2015 - 12:41

Ja ik ook hoor! Maar dat klinkt wel makkelijker (en veiliger) dan het is helaas 🙂

Reply
Florentine 24 september 2015 - 09:45

Wat bijzonder dat ze dit doen in zo’n grote stad, lijkt me heel bizar om mee te maken! En wat zal het druk geweest zijn in de bus..!
Ik vind dat je elke keer weer onwijs leuke en interessante artikelen schrijft ❁ ❁ ❁

Reply
Sabine 24 september 2015 - 10:25

Dankjewel! Wat lief! Best bijzonder inderdaad, zeker hier met al die mensen die nog steeds niet superveel om milieu geven. Al komt dat wel steeds meer gelukkig. Het was hartstikke druk in de bus! Normaal gesproken ook trouwens, maar nu wel duidelijk meer 🙂

Reply
naomiinwonderland 24 september 2015 - 07:02

Ik ben echt een heel grote voorstander van zo’n autovrije dagen, enorm goed voor de natuur en het zou gewoon vaker moeten gedaan worden. Het verwonderd me eigenlijk wel een héél klein beetje dat het ook in Bogota gedaan wordt. Had ik niet echt verwacht, maar des te beter eigenlijk!

Reply
Sabine 24 september 2015 - 08:39

Ja klopt! Zeker in zo een grote stad! Al de derde dit jaar, best veel he? En het jaar is nog niet om dus wie weet komt er ook nog wel een vierde. Ik heb het idee dat men zich hier steeds meer bewust wordt van het milieu, al is dat nog niet echt overal te merken. Zullen denk wel wat jaartjes overheen gaan…

Reply
Godelieve 23 september 2015 - 22:11

Wat ontzettend interessant om te lezen en te zien hoe het daar bij jullie in Bogota eraan toegaat op een autoloze dag. Je hebt er veel werk van gemaakt door al die cijfers op te zoeken!

Ik kan me de autoloze zondagen in 1973 nog herinneren in de tijd van de oliecrisis. Toen waren de snelwegen helemaal leeg en er werd op gerolschaatst.

Reply
Sabine 24 september 2015 - 08:37

Dankjewel Godelieve! En ja het klopt: die cijfertjes bij elkaar krijgen was even een uitgezoek haha.
Ik had eigenlijk ook gehoop top lege snelwegen! Dat zou pas echt mooie plaatjes opleveren (en een nog schonere lucht 🙂 )!

Reply
Johanna 23 september 2015 - 12:03

Jee. Is de luchtvervuiling zo groot daar? Daar kijk ik van op… Dank voor de statistieken, daar kan ik wat mee!
Ben benieuwd hoe dat hier is, in onze ‘middle of nowhere’ in Pennsylvania. Een collega vertelde mij dat hier de lucht echt schoon moet zijn, omdat de zon hier zoveel feller is dan bijvoorbeeld in Chapel Hill, North Carolina, waar hij vandaan komt. Na wat zoeken lijkt onze fijnstof index rond de 10 μg/m³ voor PM2,5 te liggen en rond de 15 μg/m³ voor PM10, met een dalende trend. Dus ik kan opgelucht ademhalen… 🙂
En New Delhi – daar ben ik in mei geweest. Inderdaad, je ziet het aan alles, sjongejonge wat een luchtvervuiling! Er is daar een continue waas waardoor de zon (het was daar 42+ graden, dus goed aanwezig) niet eens zo fel was. En je proefde het haast… waardoor de lucht binnen fijner was dan buiten. Raar… en ongezond.
Hoe dan ook moeten we waar ook ter wereld beter opletten en stukken minder fijnstof uitstoten. In Colombia, in New Delhi, in Nederland, en ook in autogek Amerika (rondom State College!).

Reply
bentenge 23 september 2015 - 12:35

De normen in de US zijn strenger dan in Europa (mbt auto’s) heb ik begrepen uit de ganse VW heisa.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 13:59

Haha ja daar hebben we ook weer wat van geleerd 🙂 Welke auto´s zijn er wel schoon? Klopt inderdaad dus van de regels, want de WHO is veel strenger. Zouden ze makkelijk ook in Europa kunnen invoeren.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 13:58

Ja het was even zoeken, al die cijfers haha. Ik denk dat het in een niet-stedelijk gebied al snel een stuk beter is gesteld met de luchtkwaliteit. De cijfers die jij geeft zijn zelfs beter dan de Nederlandse cijfers!
Ik vind hier wonen soms al heel vies met die uitlaatgassen. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe dat in New Delhi zou zijn. Interessant dat jij toevallig deze ervaring hebt. In die stad gaat de luchtkwaliteit ook niet één twee drie beter worden denk ik.
En helemaal mee eens: overal moeten we zorgen voor het milieu! Ik verbaas me er ook over hoe simpel een aanpassing kan zijn om minder uit te stoten, maar dit dan toch niet gebeurt.

Reply
VAN DICHTBIJ 23 september 2015 - 12:02

Mooi inkijkje in jouw leven en de realiteit zeg, dank !

Reply
Sabine 23 september 2015 - 13:55

Graag gedaan 😉 Jij bedankt voor het compliment 🙂

Reply
jensholierhoek 23 september 2015 - 11:51

De pico y placa – je mag in Bogota op bepaalde tijdstippen/dagen niet rijden met een bepaald kenteken om het verkeer iets beter te laten doorstromen – zouden ze ook kunnen baseren op uitstootnormen. Met een schone auto mag je bijvoorbeeld vaker de weg op. Al is tegenwoordig de vraag wat nu een schone auto is. Veel Volkswagens leken dat te zijn, maar vallen nu door de mand. Maar de grootste vervuilers lijken die oude dieselbusjes. En natuurlijk de fietspaden verbeteren. Er zijn er best wel veel, maar je moet te vaak wachten voor het andere verkeer. Fietsers voorrang is het devies.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 13:55

Dat is inderdaad een veel beter idee voor de pico y placa. Of meer belasting laten betalen op een vieze auto. Ik hoop dat ooit die oude busjes weggaan, want die stoten zoveel vieze zwarte wolken uit. En ook ik zou misschien wel vaker gaan fietsen als al die fietspaden gewoon op elkaar aansluiten. Nu via de septima naar mijn werk… dat is echt doodeng 🙂

Reply
Esther de Vries 23 september 2015 - 21:43

Het schijnt dat hele vervuilende auto’s officieel de jaarlijkse keuring niet passeren, maar ach… met corruptie en wat geld onder de tafel komen al die smerige, zwarte wolken-uitstotende busjes er dus toch doorheen. Overigens klopt het helemaal met mijn beleving dat de luchtvervuiling heel veel minder is dan vroeger. Toen ik hier voor het eerst kwam in 2004 deden mijn ogen altijd pijn en had ik ’s avonds mijn gezicht en vooral neus vol met zwarte troep, dat is nu niet meer zo, al is er uiteraard nog een lange weg te gaan. Maar de echte oude en vieze auto’s zijn er niet meer als je vergelijkt met 2004…

Reply
Sabine 24 september 2015 - 08:34

Altijd die corruptie, wanneer stopt dat eens haha 😉 Gelukkig is de luchtkwaliteit al zo sterk verbeterd. Dat geeft veel hoop voor de toekomst!

Reply
Myriam 23 september 2015 - 11:04

Meer file op een autovrije dag, da’s toch raar hé.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 11:11

Haha ja een beetje vreemd 🙂 Kwam denk ik met name door twee factoren: a) er waren rijbanen afgesloten voor fietsers; en b) er waren véél meer taxi´s op de weg dan normaal. En als je die twee samen opteld dan krijg je dus file 😉 Gelukkig alleen maar op de grootste verkeersaders hoor 🙂

Reply
Esther de Vries 23 september 2015 - 21:44

Jij hebt gewoon de verkeerde route. In mijn bus zuchtte iedereen vanmorgen: was het maar elke dag autovrije dag want voor ons wat de bus leger, en de route sneller…volgens mij moeten ze gewoon 1 rijbaan vrijmaken voor de fietsen en de rest voor de bussen en taxi’s zodat je daar niet mee in de file staat en zij elkaar kunnen inhalen!

Reply
Sabine 24 september 2015 - 08:35

Ja klopt helemaal 🙂 En wieweet als er altijd een aparte baan is voor fietsers dat de automobilisten dan vanzelf wel zo gek worden van de extreme file dat ze uit frustratie ook maar gaan fietsen en dat dat dan toch wel fijn blijkt te zijn 🙂

Reply
Ester 23 september 2015 - 07:45

Op je fiets naar je werk is geen optie, op deze autoloze dagen? Dan vermijd je meteen de bus/taxi files 🙂

Hier in Brussel hebben we afgelopen zondag de autoloze zondag gehad, die welgeteld 1 keer per jaar plaatsvindt in september. Enorm gezellig, iedereen haalt z’n skates/fiets/skateboard/step van zolder en gaat uit z’n dak op de wegen die normaal vol staan met auto’s – en files, want Brussel is qua files de absolute topper van Europa. Waar ik dan normaal geen last van heb; aangezien ik in de stad altijd de fiets pak. Al wordt ik door de meeste mensen als durfal uitgemaakt, met zo’n Nederlands fietsverleden weet ik niet anders 😉 En eerlijk: ik voel me op een normale dag stukken veiliger dan op een autoloze zondag. Verkeersregels bestaan dan niet meer; iedereen stopt / slaat af / draait om zonder een waarschuwing. Dat krijg je, als mensen slechts 1 keer per jaar op de fiets stappen. Autoloze zondag prima; en vaker; maar laat mensen in Brussel alsjeblieft verkeerslessen krijgen 🙂

Verder kan Brussel een voorbeeld nemen aan Mexico; daar is ELKE zondag de stad verkeersvrij. Heerlijk!

Reply
schrijfselsvanmij 23 september 2015 - 08:01

Mijn zoon, student in Brussel en daar dus ‘op kot’ kwam er afgelopen zondagmiddag achter dat het weer zover was. Hij was er met een volgeladen auto, was ‘not amused’ 😉

Reply
Sabine 23 september 2015 - 08:13

Ohjee dat is echt balen haha…

Reply
esterdekoning 28 september 2015 - 11:44

Oei, haha, hoe heeft hij dat opgelost?

Reply
schrijfselsvanmij 28 september 2015 - 13:42

Omgedraaid 🙂 en na zevenen teruggereden

Reply
Sabine 23 september 2015 - 08:12

Haha hier in Bogotá is het ook elke zondag fietsdag! Dan worden de grote wegen afgesloten voor fietsers en kun je door de hele dag fietsen, skaten, wandelen. Wat je maar wilt! Er kunnen dus wel auto´s rijden, maar er zijn er dan automathisch véél minder! Echt een uitkomst 😀

Ik heb geen fiets, dat is al het eerste probleem haha. Mijn vriend fietst wel naar zijn werk (altijd), maar ik kan dat dus niet. Sowieso is Bogotá heel erg groot. Dus op de fiets naar mijn werk in zeker 20 kilometer. Nu zou ik dat niet zo een probleem vinden eigenlijk. Wel dat er een deel van de route serieus onveilig is, autovrije dag of niet. Buiten de autovrije dag zou ik ook kunnen fietsen (als ik een fiets en een helm koop), alleen de route naar mijn werk heeft geen fietspad en dat betekent dat ik bijna 20 kilometer op de autoweg moet fietsen. Dat heb ik een keer op een zondag gedaan toen ik de fiets van mijn vriend kon lenen en ik kan je vertellen: dat is doodeng haha. Als ik dichterbij zou werken en ik via het fietspad kan gaan, dan zou ik zeker fietsen. In Nederland fietste ik elke dag 17 kilometer heen én 17 km terug namelijk.

Haha ja en die verkeersregels… dat is hier nog tien keer erger ben ik bang 😛 Heel fijn trouwens dat je op de fiets door de stad kan. Dat vond ik in NL ook altijd genieten (of nou ja, door de polder dan) 🙂

Reply
bentenge 23 september 2015 - 12:39

Wij wonen aan de rand van Brussel en regelmatig valt het me op dat de lucht boven Brussel vuil is. Echt vuil. Ik noemde het ooit in een blog “kankerlucht”.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 14:08

Brussel wordt inderdaad wel vaak een vieze stad genoemd. Heb even snel gegoogled en het blijkt dat in 2008 de PM waarde 28 ug/m3 was. Valt nog mee eigenlijk. Nu zal dat vast nog minder zijn. Is wel het gemiddelde, dus er kunnen veel hogere waarden zijn op bepaalde dagen.

Reply
esterdekoning 28 september 2015 - 11:47

Tja, frisse lucht kan ik het ook niet noemen. Maar ik weet niet of je dat echt vermijd wanneer je de auto pakt. Een betere wereld begint bij jezelf 😉

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:06

Zo is het!

Reply
Hans en Thea de Vries 23 september 2015 - 04:33

Wij waren in 2006 voor het eerst in Bogotá en vergeleken met 2015 is de lucht merkbaar schoner geworden, hoewel nog steeds te vies. Het scheelt enorm dat al die oude auto’s verdwenen zijn. Er zijn nog steeds van die bussen die stinkende zwarte walmen achterlaten, hoewel veel minder dan 10 jaar geleden. Hoopgevend voor de toekomst. We snappen inmiddels ook waarom veel mensen in het weekend de stad ontvluchten (hoewel ze dan wel eerst in de file moeten staan).
Goed verhaal Sabine!

Reply
Sabine 23 september 2015 - 11:02

Bedankt! En dat is echt goed om te horen! Hopelijk zet die trend door. Het zou ook een heleboel schelen als die vieze busjes weg zouden zijn. Die maken de meeste vervuiling. De zondag is ook veel fijner zonder al die files. Een dagje de stad uit merk je ook al direct aan de lucht, heerlijk is dat! Ik hoop dat de nieuwe burgermeester straks wat meer gaat ondernemen om die lucht te verbeteren!

Reply
Els 23 september 2015 - 04:02

Een file van de bekende rode bussen en gele taxi’s levert wel een leuk plaatje op!
De autoloze zondagmorgen en het niet mogen rijden van bepaalde kentekens op bepaalde tijden dragen natuurlijk ook hun steentje bij!
Ze doen in ieder geval hun best!
(O ja, de keurige rij bij de bushalte vind ik echt geweldig! ?)
Xxx

Reply
Sabine 23 september 2015 - 11:00

Ja leuk he? De pico y placa en de ciclovía zijn inderdaad ook hiervoor bedoeld. Vooral de zondag is het echt veel fijner buiten. Ja altijd netjes in de rij… 😀 x

Reply
iliveformydreams.com 23 september 2015 - 02:18

Lijkt me erg bizar om mee te maken.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 05:31

Haha was wel apart om te zien. En vooral om even een keertje in frisser lucht boodschappen te doen 😉

Reply
mirjam1965 23 september 2015 - 02:07

Jammer dat ook daar een autoloze dag nodig is. Die vieze lucht is acht slecht voor je longen.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 05:30

Ja vreselijk slecht. En door de hoogte verbrand ook niet alle benzine dus is het nog slechter. In het begin had ik er ook best wel wat last van en nu nog wel regelmatig eigenlijk. Die luchtvervuiling is echt een nadeel van de stad helaas.

Reply
BlogbyDenisee 23 september 2015 - 02:02

Lijkt me heel apart m mee te maken, maar wat Thomas zegt: ik weet niet of het zin heeft. Toch is het een mooi initiatief!

Reply
Sabine 23 september 2015 - 05:29

Ja was het ook wel! Het heeft wel zin dus voor een dagje. Alleen op lange termijn moeten de uitgebreide fietsnetwerken die Bogotá heeft op elkaar aangesloten worden zodat je overal heen kan fietsen via een veilig fietspad. Zo’n dag laat mensen hopelijk ook nadenken over het nut ervan 🙂

Reply
Morgaine 23 september 2015 - 01:42

Wat ik zo apart vind, is dat dan je auto in beslag wordt genomen als je toch op die dag de weg op gaat, ik weet nog dat er hier ook een paar pogingen zijn gedaan maar je auto werd niet in beslag genomen als.. nee men ging juist de weg op om te kijken of de rest wel thuis bleef, hahaha Misschien moeten ze dat hier ook gaan doen, echt verplicht, moet wel het ov ook goed werken natuurlijk, anders zit je daar weer mee 😉

Apart ook, dat er dan minder auto’s op de weg zijn en dat alles dan toch stagneert, wel mooi alleen geel en rood op de weg. 😉

X

Reply
Sabine 23 september 2015 - 05:27

Er zijn denk ook gewoon veel bekeuringen uitgegeven. Leren mensen ook van Haha. Ja er waren rijbanen voor fietsers afgesloten en toen ontstond er file. Was vervelend voor mij maar aan de andere kant just supergoed dat ze fietsers meer ruimte en veiligheid gaven. Nu nog de taxi’s van de weg Haha

Reply
Esther de Vries 23 september 2015 - 21:47

Boete was 15 minimumlonen voor degenen die toch de weg op gingen… dan denk je wel 3x na…

Reply
Sabine 24 september 2015 - 08:36

Dat wist ik niet! Wat een megabedrag! Heel goed dat ze dat zo hebben gedaan!

Reply
sunny mamas 23 september 2015 - 01:32

Leuk om die foto’s uit Bogotá te zien!

Ik herinner mij dat ze destijds beurtrollen hadden voor ‘autovrije’ dagen. Had iets met het kentekennummer te maken. Geloof dat het ‘pico y placa’ heette. Doen ze dat niet meer?

Misschien heb ik iets gemist, maar ik begrijp niet zo goed waar die zo’n file ineens vandaan komt op zo’n autovrije dag.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 05:24

🙂 Ja het pico y placa concept bestaat nog steeds! Ik begreep de file eerst ook niet. Maar het komt doordat dus wel alle taxi’s mogen rijden en er een paar rijbanen waren afgesloten voor de fietsers. En dan krijg je dus zelfs op een autovrije dag file 😉

Reply
Thomas Pannenkoek 22 september 2015 - 23:48

Ik heb het niet zo voor die éénmalige toestanden. Mensen bewust maken om het hele jaar door minder de auto te nemen,.. hebben volgens mij meer zin.

Reply
Sabine 23 september 2015 - 05:22

Oh ja daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens! Er bestaat hier ook pico y placa. En systeem dat er elke dag alleen auto’s met een bepaald kenteken op bepaalde uren de weg op mogen. En Bogotá heeft één van de meest uitgebreide fietsnetwerken ter wereld. Daardoor gaan er ook steeds meer mensen op de fiets. Het probleem is alleen dat die fietspaden niet goed op elkaar aansluiten. Dus veilig van noord naar zuid en oost naar west op een fietspad is nog niet mogelijk. Maar ik ben zeker dat dit gaat verbeteren en sowieso de uitstoot afneemt. Totdat er op een dag geen autovrije dag meer nodig is.

Reply
Thomas Pannenkoek 23 september 2015 - 11:51

Dank voor deze interessante info !

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!