Home Over Colombia Natuur in Colombia: een paradijs op aarde
Paradijs op aarde

Natuur in Colombia: een paradijs op aarde

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Dat Colombia mooi is en een waanzinnig mooie natuur heeft wisten we al. Maar wist je ook dat Colombia na Brazilië het land is met de grootste biodiversiteit ter wereld? En dat hier de meeste vogelsoorten én amfibieën leven? Dat de kleinste spin op aarde alleen in Colombia voorkomt? En dat de hoogste palmbomen ter wereld in het Colombiaanse koffiegebied te vinden zijn? Ja, Colombia is écht bijzonder en heeft een natuur waar je u tegen zegt. In dit artikel lees je wat het land allemaal te bieden heeft, tips om te hiken in de mooiste natuurgebieden en tips om milieubewust te reizen. Colombia: een paradijs op aarde. Geniet je mee?


Magia Salvaje: een prachtig inkijkje in de Colombiaanse natuur


De Colombiaanse natuur bewonderen kan tegenwoordig via de prachtige documentaire Magia Salvaje. In 2015 kwam deze uit in de Colombiaanse bioscoop en is nu op YouTube te bewonderen. Bekijk hier Magia Salvaje. Je kunt ook de trailer hieronder kijken, die je in 2 minuten en 11 seconden meeneemt op een gratis reisje door het natuurschoon van Colombia.

 


Het natuurwonder dat Colombia heet


Colombia: het land van contrasten. Van hoge besneeuwde bergtoppen tot witte zandstranden tot rode woestijnen. Een kustlijn van bijna 3000 kilometer lang en natuurlijke bossen die 56% van het land beslaan. Een land net zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal samen.

Ongeveer 10% van de flora en fauna wereldwijd is in Colombia te vinden. Dit is te danken aan de vele verschillende landschappen en ecosystemen die het land rijk is, samen met de diverse klimaten, temperaturen en hoogteverschillen. Colombia telt 59 nationaal parken die samen meer dan 12% van de oppervlakte van het land in beslag nemen. Het land heeft de hoogste graad van endemisme ter wereld: dieren, bomen en planten die alleen hier voorkomen en nergens anders. Best bijzonder…

 


Biodiversiteit: het Colombiaanse dierenrijk


Zo’n 55.000 diersoorten zijn beschreven in alleen Colombia. Zo zijn hier ruim 3500 verschillende vlinders te vinden en meer dan 700 soorten kikkers. Ook leven hier 456 soorten zoogdieren en ruim 3000 soorten zoetwatervissen. Met 520 soorten slangen, schildpadden, krokodillen, hagedissen en leguanen is Colombia het derde land ter wereld waar zoveel reptielen leven. Ook leven er nergens zoveel kevers als hier: maar liefst 7000 soorten. Bezoek de Amazone en ontdek bijzondere dieren.

 


Natuur in Colombia: flora


Ook aan flora geen gebrek. Zo staan er in Colombia 270 soorten palmbomen (met de beroemdste in Valle de Cocora), meer dan waar ook ter wereld. Ook is Colombia met 130.000 soorten een waar planten- en bloemen walhalla. De orchidee is de nationale bloem, waarvan er hier maar liefst 4000 soorten groeien. Hiervan zijn er 1543 endemisch. Daarmee is Colombia het land met de meeste soorten orchideeën ter wereld. En wist je al dat Colombia na Nederland de grootste exporteur is van snijbloemen? Rondom Bogotá en Medellín zijn maar liefst 300 bloemenbedrijven verdeeld over 600 boerderijen vanwaar de bloemen met name naar de Verenigde Staten en Europa worden geëxporteerd.

Wil je deze prachtige bloemen, planten en bomen bewonderen? Bezoek de Botanische Tuin in Bogotá of de Botanische Tuin in Quindió (vlakbij Salento).

 


Het vogelwalhalla: vogels in Colombia


In Nederland leven zo’n 500 verschillende vogelsoorten. In Colombia zijn dit er 1900, het grootste aantal ter wereld en meer dan alle soorten vogels in Europa en Noord-Amerika bij elkaar. Een waar walhalla voor vogelliefhebbers dus.

 

De kolibrie

De bekendste is misschien wel de kolibrie, waarvan er in Colombia maar liefst 150 soorten leven. Een klein vogeltje dat 15 jaar oud kan worden en waarvan de kleinste soort slechts 1,8 gram weegt. De kenmerkende lange snavel gebruikt de kolibrie om diep in de bloem bij de nectar te komen. De energie die ze daaruit halen hebben ze hard nodig om met hun zeer snelle vleugelslag van zo’n 60 slagen per seconde in de lucht te blijven hangen.

Door deze snelheid is de kolibrie de enige vogel die ook achteruit kan vliegen. Ze kunnen zelfs recht omhoog en omlaag vliegen. Daarom worden ze ook wel de helikopter onder de vogels genoemd. Tijdens een duikvlucht kan de kolibrie per seconde 385 keer zijn eigen lichaamslengte afleggen. Even ter vergelijking: een straaljager haalt ‘slechts’ 150 keer. Niet voor niets mijn favoriete vogeltje dus! Klik hier voor meer informatie, mooie foto’s en leuke weetjes over de kolibrie.

 


Waar kun je genieten van de natuur in Colombia?


Leuk die biodiversiteit en documentaire, maar je wilt dit vast en zeker ook met eigen ogen bewonderen. Als reiziger kun je je helemaal uitleven in de Colombiaanse natuur. Er is voor iedereen wat wils. Hier een lijstje met aanraders om de natuur in Colombia te bewonderen.

Nationaal Park Los Nevados

Waanzinnig mooi, echt. Je moet er wel voor acclimatiseren, want hier ga je echt de hoogte in (bijna 5000 meter), maar dan heb je ook wat. Op de top sta je met beide benen in de Colombiaanse sneeuw. Heel bijzonder en een absolute aanrader. Hier lees je alles over Los Nevados.

Valle de Cocora: de hoogste palmen ter wereld

In hetzelfde gebied als Los Nevados, namelijk het Colombiaanse koffie gebied. Valle de Cocora staat bekend om de hoogste palmen ter wereld en ja dat is bijzonder. Je kunt er een mooie hike maken naar en hutje op de berg vol met kolibries. Hier lees je alles over Valle de Cocora.

Páramo de Ocetá

Ook wel de mooiste Páramo ter wereld genoemd en niet voor niets. Nu is Páramo sowieso al een heel bijzonder verschijnsel en iets wat veel toeristen in Colombia overslaan. En Ocetá is echt indrukwekkend. Je vindt dit stukje Colombiaanse natuur aan de andere kant van het land, namelijk in Boyacá. Lees hier alles over Páramo de Ocetá.

Nationaal Park Chingaza

Vlak naast Bogotá vind je één van de bekendste nationaal parken van Colombia. Dit enorme stuk natuur is ideaal om vogels te spotten en voor als je wilt hiken door Páramo. Het zal je verbazen hoe indrukwekkend de natuur om de hoek bij Bogotá is. Je kunt er vele wandelingen maken. Lees hier alles over de wandeling naar Lagunas de Siecha.

De hoogste waterval van Colombia: La Chorrera

Nog een pareltje dichtbij Bogotá. Een prachtige hike leidt je langs een kleine waterval om na een paar uur uit te komen bij de hoogste waterval van Colombia. Prachtige natuur en ideaal voor een dagtrip Bogotá. Lees hier alles over La Chorera.

Recinto del Pensamiento

Dit natuurpark vind je vlakbij Manizales en zit vol met prachtige bloemen, planten, bomen en kleine dieren. Leuk om te bezoeken als je in de buurt bent. Hier vind je wat van mijn foto’s en hier lees je alles over een bezoek aan Recinto del Pensamiento.

Parque Tayrona

Het meest populaire natuurgebied van Colombia: Tayrona. Een plek waar elke reiziger naartoe wil. Hoewel het er extreem toeristisch is, vind je hier wel prachtige natuur en leven er hier vele wilde dieren. De kans om die te zien is zeer klein, maar heel af en toe staat een toerist oog in oog met een kaaiman. Hier lees je meer over Tayrona.

Safari in Yopal

Wist je dat je ook op safari kunt in Colombia? Je moet daarvoor behoorlijk van het gebaande pad af, maar het schijnt geweldig mooi te zijn. Ik ben hier nog niet geweest, maar een safari in Yopal staat zeer hoog op mijn lijstje. Ik zou dit dan hier regelen.

Nog meer natuur in Colombia

En je vindt nog veel meer natuur in Colombia. Denk aan Nationaal Park Puracé, het meer La Cocha, Nationaal Park Sumapaz, Río Claro en natuurlijk Nationaal Park Cocuy. Ook rondom San Agustín is de natuur prachtig en de Tatacoa Woestijn is ook de moeite van een bezoekje waard.

Bijzondere hotels in Colombia in de natuur en buiten de gebaande paden

De natuur in Colombia ontdekken kan ook perfect in deze bijzondere hotels. Allemaal buiten de gebaande paden en op prachtige plekken in de natuur. Zo ervaar je niet alleen het authentieke Colombia, maar ook de flora en fauna op z’n mooist.

 


7 Tips om milieubewust te reizen


Colombia: een land naar mijn hart. Een land zo mooi, zo groen, zo divers. Zoveel verschillende landschappen, zoveel dieren. Een land waar ik van ben gaan houden. Waar ik zo intens kan genieten van de prachtige natuur. Dat ook hier helaas wordt bedreigd. Oerwoud dat verdwijnt door branden en bomen die worden gekapt. Al dat afval dat zo vervuilend is. Ook al stoot heel Colombia nog steeds maar de helft van alle CO2 uit in vergelijking met Nederland: er is een hoop gevaar voor de biodiversiteit. Een gevaar niet alleen voor Colombia, maar voor de hele wereld. Daarom is het noodzaak om met zijn allen bewust te leven om onze prachtige aarde te behouden. Elke kleine verandering maakt al uit. Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf.

  1. Gooi afval altijd in de prullenbak of neem een tas mee om het onderweg in te stoppen.
  2. Neem een drinkfles mee op reis, dan hoef je niet steeds flesjes water te kopen, maar kun je gewoon het water uit de kraan drinken. Ik gebruik zelf de Water To Go drinkfles en die bevalt me zeer goed.
  3. Colombia heeft een uitstekend busnetwerk waarmee je letterlijk overal kunt komen. Vliegen is dus niet altijd nodig.
  4. Slow travel helpt ook: langer op één plek blijven.
  5. Ga verantwoord met dieren om. Op veel toeristische plekken worden bijvoorbeeld de paarden niet goed verzorgd. Beter geen gebruik van maken. Blijf beter sowieso uit de buurt van dieronvriendelijke attracties, waar dan ook ter wereld.
  6. Eet zo veel mogelijk vegetarisch. Ja ik weet het, dit is een tip die niet voor iedereen geschikt is. Echter, aangezien de vleesindustrie de meest vervuilende industrie ter wereld is, zeker het overwegen waard. En ja ook in Colombia kun je prima vegetarisch eten. Hier vegetarische tips.
  7. Kies voor kamperen of eco-hotels. Dit eco-hotel in San Agustín bijvoorbeeld.

Hier vind je nog meer tips voor milieubewust reizen. Een goede milieubewuste reisorganisatie is Local Hero Travel.

 


Met liefde en trots


Ik eindig met een prachtig powerful lied, dat ik heel graag met jou wil delen. Gezongen door diverse bekende Colombianen, elk in een ander deel van het land. In de linker benedenhoek kun je zien wie er zingt, waar dat is, op welke hoogte en met welke temperatuur. Gezongen met liefde en trots. Één van Colombia’s bekendste liedjes én één van mijn favorieten. Geniet nog even na van een stukje paradijs op aarde: Colombia!

 


Rondreizen in Colombia? Kijk hier voor nog veel meer tips en reisroutes!


* Update: dit artikel verscheen voor het eerst op 27 september 2015 en is geactualiseerd op 29 september 2020.

** In dit artikel staat een affiliate link, klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

85 reacties

Riemke 3 november 2018 - 11:59

Hoi Sabine!

Wat een leuke website!
Deze zomer wil ik samen met een ongeveer 4/5 weken vriendin naar colombia of Peru. Colombia trekt mij erg aan door de cultuur: de mensen waarbij het dansen in hun bloed ziet en de levendigheid. Nu houden we ook allebei heel erg van mooie hoge gebergtes, en watervallen enz. Nu hebben we het idee van de foto’s die we online zien dat Peru veel imensgrotere bergen heeft. En colombia veel minder.. Klopt dit beeld of niet?
En ander vraagje: hoe toeristisch is colombia verder als je een trektocht gaat doen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 november 2018 - 21:23

Hoi Riemke, dankjewel voor je reactie! Ik ben nooit in Peru geweest, dus kan niet goed vergelijken. Maar Colombia heeft zeker wel hoge bergen. Je kunt hier gemakkelijk trektochten doen op (bijna) 5000 meter hoogte door de sneeuw. Op verschillende plekken. Sowieso is veel in Colombia hoog. Bogotá is ook al op 2600 meter en de hele omgeving ook. Trektochten zijn op bepaalde plekken makkelijker te organiseren dan op anderen. Deze bijvoorbeeld (ook meerdaags is mogelijk) is vrij makkelijk: https://www.besabine.com/gletsjer-santa-isabel-parque-los-nevados-colombia/. Geen van de trektochten op grote hoogte is toeristisch. Ik vermoed dat de verschillen tussen Peru en Colombia zijn dat 1) de hele hoge bergketens in Colombia minder toeristisch zijn dan in Peru en 2) de hoge bergketens in Peru makkelijker te bereiken zijn. Dat verklaart ook nummer 1 haha. Kijk eens bij de organisatie in het artikel, zij bieden veel trektochten aan en is niet duur. Hoop dat je er zo uitkomt…

Reply
Shamira - Kompas24 1 februari 2016 - 17:50

Ik ben dankzij deze blog in ieder geval al een stuk nieuwsgieriger geworden naar Colombia! Nooit gedacht dat dit land zo’n mooie natuur heeft en zoveel verschillende diersoorten kent. Veel mooie weetjes over het land die je met prachtige foto’s ondersteunt.

Of ik om ben weet ik nog niet. Je hebt me in ieder geval nieuwsgierig gemaakt ;=)

Reply
Sabine 2 februari 2016 - 09:06

Haha leuk dat je bent komen kijken! 😀 Echt mooi is het hier! Er zijn tegenwoordig echt veel backpackers hier, op het moment zitten er ook 2 bloggers die ik volg hier en een oud collega van mij. Word nog eens toeristisch hier 😛

Reply
trends4travel.com 15 december 2015 - 16:13

Wauw! Wat een mooi land zeg! En wat een interessante feiten.

Reply
Sabine 16 december 2015 - 20:08

Ja supermooi land is het! Je kunt hier zomaar heel lang blijven hangen 😉

Reply
O.B.O.J. 15 november 2015 - 13:02

WAT IS DIT EEN LEUKE BLOG! Een ontdekking! Ik blijf het zeker en vast volgen, dit is zo leuk! Veel succes nog! 🙂

Reply
Sabine 17 november 2015 - 09:57

Dankjewel! Wat een leuk bericht! 😀

Reply
Simone 27 oktober 2015 - 17:54

Hier gaat mijn hart sneller van kloppen! Wat een prachtige natuur! en die dieren, dat is dus echt iets voor mijn vriend en mij. Wij zijn daar dan zo door gefascineerd! Nooit geweten dat zich dit in Colombia herbergt. Wauw, echt wauw. Mooi nummer ook! Heb hem nu al in mijn hoofd hihi. Vrolijk en mooi dat het ook Colombia representeert. Dat Spaans klinkt ook nog eens extra zwoel in die documentaire haha. Ik zou graag eens hierheen gaan. Wauw, mijn wishlist wordt zo wel erg lang! haha

Reply
Sabine 27 oktober 2015 - 21:14

Hahaha dankjewel! Velen die hier op reis komen willen weer terug. En dat is niet voor niets 🙂 Mensen verwachten dit niet van Colombia en zijn dan heel aangenaam verrast. In ieder geval: als je komt laat het me vooral weten, dan staat er hier een bed voor jullie klaar 😀

Reply
Marcella 23 oktober 2015 - 13:09

Wat een tof filmpje, wat woon je in een geweldig land Sabine!

Reply
Sabine 23 oktober 2015 - 15:44

Dankjewel! Mooi he? 😀

Reply
Sheelagh 19 oktober 2015 - 02:45

Wauw. Colombia lijkt me fantastisch! Na mijn afstuderen heb ik een aantal maanden door Zuid-Amerika gereisd, helaas maar tot Ecuador. De verhalen die ik toen al over Colombia hoorde maken dat het inmiddels nog steeds hoog op mijn lijstje staat, en als ik dan dit lijstje zie… Dan wil ik eigenlijk nu in het vliegtuig stappen!

Reply
Sabine 19 oktober 2015 - 10:01

Bedankt voor je leuke reactie! 🙂 Leuk ook dat je hier in de buurt hebt gereisd! Velen die hier komen voor het eerst willen daarna weer terug haha. Dus opgepast 😛

Reply
Teresa 10 oktober 2015 - 06:13

Dit liedje is zoo leuk! Ik ben voor het eerst op je blog. Wat een leuke blog zeg! Heerlijk al die Colombia verhalen. Ik had gehoord dat Colombia nummer 1 was en Peru nummer 2. Maar goed, aangezien Brazilie ENORM is, is het ook wel logisch dat zij op nummer 1 staan.

Reply
Sabine 11 oktober 2015 - 18:40

Wat leuk dat je een kijkje bent komen nemen! 😀 Ik ben zelf ook helemaal weg van dat liedje hahaha. Peru staat ook hoog volgens mij, maar is wel minder divers dan Colombia en Brazilië dus kan het me daarom wel voorstellen. Brazilië is in veel dingen nummer één volgens mij haha 😉

Reply
myinspirationlogbook 8 oktober 2015 - 09:22

Wauw hele mooie foto’s en de trailer is zo mooi Xx

Reply
Sabine 8 oktober 2015 - 09:38

Dankje! Colombia is ook best wel fotogeniek haha 😉

Reply
Sigrid MyTravelsecret 5 oktober 2015 - 02:51

Colombia lijkt me echt geweldig! Ik ben groot fan van mooie jungle en wildlife spotten, dus moet er echt een keer naar toe. Ik ontdek je blog nu pas, super leuk! Ga je volgen 🙂

Reply
Sabine 5 oktober 2015 - 09:50

Wat leuk dat je me bent gaan volgen! Ik ga ook eens even bij jou neuzen 🙂 Ja Colombia is echt supermooi en nog redelijk onontdekt. Zelfs door de lokale bevolking.

Reply
artisticstateofmind 2 oktober 2015 - 17:50

Wat gaaf om te lezen! Super interessant!

Reply
Sabine 2 oktober 2015 - 20:19

Dankjewel! 😀

Reply
naiseschrijft 1 oktober 2015 - 07:35

Door dit verhaal voel ik ineens heel erg de behoefte om Colombia te bezoeken. Kan ik die kosten gewoon bij jou declareren?

Reply
Sabine 1 oktober 2015 - 15:16

Haha goed idee! Je bent van harte welkom 😀 Helaas zal je het wel zelf moeten betalen haha 😉

Reply
Billy 30 september 2015 - 22:51

uit het filmpje blijkt wel dat Colombia een natuurparadijs is. Wist ik helemaal niet, bedankt dat je mij weer wat wijzer gemaakt hebt, Sabine!
Het muziekje kan ik nu niet beluisteren, zal ik vandaag mss nog doen.
Het is dus niet voor niks dat je naar dit land bent uitgeweken… 😉

Reply
Sabine 1 oktober 2015 - 15:15

Daar doe ik het voor, graag gedaan dus! Is echt een prachtig land en een weekendje weg is altijd weer een lust voor het oog 🙂

Reply
Koen Schyvens 30 september 2015 - 09:23

Muy bonito 🙂

Reply
Sabine 30 september 2015 - 10:19

Gracias 😀

Reply
Bart Melis 30 september 2015 - 05:17

Ik moet echt dringend eens de trip naar Zuid-Amerika wagen! Het lijkt me een plek met ontzettend veel leuke landen en plaatsen.

Reply
Sabine 30 september 2015 - 10:19

Zeker doen! Is echt zo een prachtig deel van de wereld 🙂

Reply
Jessica 29 september 2015 - 12:44

Jaaaa die film is zo mooi! Ik kwam gisteren een jongen tegen die echt helemaal enthousiast was over de film. Ik wist trouwens niet dat er zo gigantisch veel kolibries waren. Gisteren zagen we in Valle de Cocora allemaal verschillende: zwarte, groene, met lange staarten, van alles wat! Is de docu eigenlijk nog steeds in de bios te zien?

Reply
Sabine 29 september 2015 - 14:34

Haha grappig! Oh dus jullie zijn helemaal naar boven gelopen in Cocora? Mooi is het daar he? De documentaire draait nog steeds, maar ik weet niet waar je nu bent dus kijk even op: http://www.cinecolombia.com. Daar kun je per stad kijken waar er bioscopen zijn en waar de film draait!

Reply
Jessica 29 september 2015 - 19:06

Ah super, bedankt! Ik ben op dit moment nog in Pereira, reis van de week weer terug naar Medellin en Cartagena. 😉 Haha ja we hebben de hele loop gedaan: Cocora – Acaime – Montaña – Cocora. Volgens mij was het zo’n 5 of 6 uur lopen inclusief stops. Een Engelse moeder met twee dochters klom omhoog, maar die stond echt op het punt om een hartaanval te krijgen. Volgens mij hadden ze niet zoveel klims verwacht..:’) Maar de plek met de kolibries was wel heel gaaf!

Reply
Sabine 29 september 2015 - 20:49

Leuk! Ik ben er twee keer geweest maar nog nooit tot het kolibrie huis gekomen omdat we niet genoeg tijd hadden toen. Mijn broertje heeft het wel gehaald. Ook tof dat jullie er zijn gekomen op die best pittige wandeling haha 😉

Reply
Zo simpel is dan geluk 29 september 2015 - 11:35

Prachtige foto’s en een prachtige trailer, het lijkt me echt een prachtig land!

Reply
Sabine 29 september 2015 - 14:32

Is het ook! 😀 Geniet zelf ook ontzettend veel van de natuur hier. En er valt nog zoveel moois te ontdekken!

Reply
goethalsart 29 september 2015 - 11:13

Inderdaad,heel mooi qua fauna en flora…..Colombia beschreven als een heuse touroperator.

Reply
Sabine 29 september 2015 - 14:31

Haha dat zeggen er meer. Had ik helemaal niet zo bedacht eigenlijk. Ik vind het gewoon echt een heel bijzonder land 🙂 En voor fotografen als jij is dit écht een paradijs 🙂

Reply
Ingrid 29 september 2015 - 07:46

Wat een prachtig land! De foto’s zijn echt schitterend. Je hebt helemaal gelijk: deze mooie natuur in Colombia en elders, moeten we behouden!

Reply
Sabine 29 september 2015 - 14:31

Dankjewel! Soms is het echt moeilijk een kolibrie op de foto te krijgen, maar deze zijn wel goed gelukt! De natuur is zo belangrijk voor al het leven op aarde en ook gewoon zo zonde om aan te tasten. Die wonderen moeten we juist koesteren 🙂

Reply
Jaixy 29 september 2015 - 07:44

Prachtige foto’s. En wat geniet ik van de passie die je heb om jou Colombia in het zonnetje te zetten!

Reply
Sabine 29 september 2015 - 14:29

Dankjewel! 🙂

Reply
Vincent 28 september 2015 - 16:33

Geweldige trailer. Misschien dat we hem ooit hier te zien krijgen in Nederland. Eerst even de documentaires van Netflix afkijken 🙂

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:12

Ja mooi hè? Zou leuk zijn als het op netflix verschijnt met Nederlandse ondertitels! Of gewoon op tv inderdaad. Ben je narcos aan het kijken? Ik moet daar ook eens aan beginnen eigenlijk. Maar stiekem vind ik dit soort natuurfilms veel leuker; )

Reply
Brubeck 28 september 2015 - 14:04

Volgens mij heb je een bijbaan bij de dienst voor toerisme 🙂

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:09

Haha 😀 Nee hoor echt niet, dit komt helemaal van mijzelf 😀

Reply
Taallent 28 september 2015 - 13:21

Je zou zomaar bij de afdeling promotie van de Colombiaanse regering kunnen werken;) Wat en mooie opsomming maak je. En de grap is, ik heb hiervoor net een blog van kennissen gelezen en jawel, die zitten nu voor een paar week in Colombia. Voor hun de start van een wereldreis/ontdekkingstocht. Dus ik heb mijn portie Colombia weer binnen. Maar ik heb er van genoten.

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:08

Haha dankjewel! 😀 wat leuk dat kennissen van je hier ook zijn! Zo leer je opeens veel van dit land 😉

Reply
Taallent 29 september 2015 - 00:20

Ik ben al bijna een ‘kenner’ 😉

Reply
Inge 28 september 2015 - 12:41

Heel leuk geschreven en wauw, wat ziet het er allemaal mooi uit! Ik had eigenlijk geen besef van al deze pracht. Lijkt me heel bijzonder om daar te zijn.

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:07

Dankjewel! De documentaire was voor mij ook wel een verrassing hoor! Ik geniet altijd onwijs van het landschap hier. Het is er echt prachtig!

Reply
valhalla 28 september 2015 - 08:57

Prachtig beschreven en wat ben je toch in een prachtig land terecht gekomen.

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:05

Bedankt! Ja ik geniet zelf ook vaak van de prachtige landschappen hier. Jij hebt het ook niet slecht bekeken trouwens waar jij woont 😉

Reply
Els 28 september 2015 - 07:31

Dat heb je weer leuk gedaan! Veel nuttige informatie! ?
Leuk muziekfragment.
Xxx

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:03

Bedankt mams! Heb je het origineel ook beluisterd? Die is eigenlijk meer favoriet bij de Colombianen 🙂

Reply
Marion 28 september 2015 - 05:02

Prachtig zeg! Dat filmpje! En de foto’s! Je zou er nooit meer weggaan toch!?

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:02

Haha inderdaad wie weet!

Reply
naomiinwonderland 28 september 2015 - 05:00

Wauw, je had me al overtuigd om Colombia ooit te bezoeken maar nu wil ik dit ZEKER eens doen! Wat een heerlijke filmpjes met de mooiste beelden.

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:02

😀 Je bent van harte welkom!

Reply
schrijfselsvanmij 28 september 2015 - 04:48

Schitterend, ik heb genoten van de foto’s, je beschrijving èn de muziek!

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:01

Wat fijn! Daar doe ik het voor 😀

Reply
carlavanvliet1 28 september 2015 - 03:36

Je bent een prima ambassadeur voor dit mooie land 😉

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:01

Hahaha dankjewel voor het compliment!

Reply
BlogbyDenisee 28 september 2015 - 02:36

Wat een geweldige foto’s! Het ziet er inderdaad uit als een prachtig land

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:00

Bedankt! Het is echt een prachtig land! Zelfs de bergen in bogotá vind ik al mooi, kun je nagaan hoe de echt mooie natuur is Haha

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 28 september 2015 - 02:16

Prachtig!

Reply
Sabine 28 september 2015 - 21:59

😀

Reply
sunny mama 28 september 2015 - 02:02

Heerlijk nummer onderaan je blogpost!
Die positiviteit doet me goed. Ik herinner me toen ik in Colombia was dat ik vaak gedacht heb: Dit land zou het paradijs op aarde kunnen zijn als de mens het er zelf niet zo ellendig op zou maken.
Ik heb de indruk dat er sindsdien veel veranderd is en aan het veranderen is…

Reply
Sabine 28 september 2015 - 21:59

Wat fijn! Is echt een verslavend nummer ook Haha. Steeds meer denkt de overheid ook aan de natuur gelukkig. En vergeleken met andere landen wordt hier nog niet zo veel gekapt. Maar ondertussen zijn de Colombianen zich nog onvoldoende bewust van het milieu. Maar ook dat lijkt steeds meer te komen. En soms dien guerillas en rivier vergiftigen ofzo. Echt te erg voor woorden. In de documentaire aan het eind wordt ook de boodschap afgegeven beter voor het milieu te zorgen. Ik hoop dat er veel mensen zich daar iets van aantrekken.

Reply
Myriam 28 september 2015 - 01:27

Wat een prachtig land toch!!!! Heerlijke natuur om helemaal stil van te worden

Reply
Sabine 28 september 2015 - 21:55

Ja dat vind ik ook eigenlijk Haha. Echt zó mooi is het hier. Die documentaire was voor mij ook wel een verrassing eigenlijk. ..

Reply
Myriam 28 september 2015 - 23:33

Écht? Jij hebt nochtans best wel mooie dingen al bezocht hé 🙂

Reply
Sabine 29 september 2015 - 04:51

Ja dat klopt maar nooit de Amazone of de vulkanen 🙂

Reply
Florentine 28 september 2015 - 00:30

Wat een onwijs bijzonder land lijkt mij Colombia. En wat een mooie foto’s allemaal.
Haha, nu heb ik weer een land om aan mijn ‘Travel bucket-list’ toe te voegen 😉

Reply
Sabine 28 september 2015 - 21:54

Haha ja leuk! Er komen steeds meer bezoekers hier en dat is dus niet voor niets 😀 Je bent helemaal welkom!

Reply
Thomas Pannenkoek 27 september 2015 - 23:59

Pfoeh, wat prachtig! Ik vind dat de Columbiaanse dienst voor toerisme je rijkelijk mag belonen voor al je ambassadeurwerk 🙂 !

Reply
Sabine 28 september 2015 - 21:53

Hahaha bedankt! Ik denk dat die mijn blog nog moeten ontdekken 🙂

Reply
Morgaine 27 september 2015 - 23:08

Wauw, wat prachtig jouw foto’s ook bij al dit moois beschreven, en ja dat geloof ik allemaal, van de bloemen wist ik al heel wat jaartjes, maar ja, mijn moeder heeft op de bloemenveiling van Aalsmeer gewerkt voor Zurel, alleen export, dus ja, hahaha

De kolibrie wist ik niet dat de meesten daar zitten, wist wel dat dit zo moest zijn, maar Amerika in het zuidelijke gedeelte ook nog wel wist ik dan weer wel. En de kolibrie is ook al heel lang mijn favo vogeltje, ik weet niet meer hoe jong ik was, maar dit vogeltje werd mij al heel vroeg vertelt inderdaad, kan ook best zijn van het programma Ja Natuurlijk, wat vroeger bestond en wij graag keken eens per week. Ik bedoel, een vogel wat stil kan hangen, die snavel, en dat omhoog en omlaag inderdaad.

Let’s save this world en de filmpjes ga ik straks kijken en luisteren, ik heb nog wat stuiterpower over maar nu moet ik ook toch even proberen te slapen ook al is het nu net ochtend, hahaha

X (6.07 uuur, net een warme douche genomen omdat ik door en door koud was, maar nu is het ook zwaar bewolkt buiten. 😉 )

Reply
Morgaine 28 september 2015 - 17:07

Beide filmpjes gezien en geluisterd, heerlijk die muziek, werkt aanstekelijk 😀

Prachtig!

Reply
Sabine 28 september 2015 - 22:12

Wat leuk dat je dat nog even bent komen doen 😀 Ook ik vind het een geweldig nummer!

Reply
Morgaine 28 september 2015 - 23:32

haha ja joh, als ik dat zeg, doe ik dat altijd 😀 ergens, nu vrij snel, ik was te nieuwgierig! 😀

Reply
Sabine 28 september 2015 - 21:52

Ja jeetje wat een latertje voor jou! 😀 Bedankt voor je fijne reactie weer! Ik kende de kolibrie eerst helemaal niet. Heb ik echt hier pas ontdekt Haha. Blijft een bijzonder beestje! Je hebt veel kennis trouwens! Ik woonde 29 jaar bijna naast de bloemenveiling maar ook dat wist ik niet 😉

Reply
Morgaine 28 september 2015 - 23:35

Dan snap je nu mijn antwoord in de laatste LIebser Award over mijn irritante kantje in mijzelf, ‘dat ik alles lijk te weten door ervaringen in mijn eigen omgeving alleen al’ hahahaha 😉 Ik kom er gewoon achter, nou ja, weet ik al een tijdje dat mijn familie gewoon heel erg met mij bezig is geweest, al jong naar natuurprogramma’s liet kijken, mijn oom en nicht zijn er nog gek op, ik ook, vroege vogels, ja natuurlijk, pfff de baardmannetjes, ga zo maar door… en nu dus ook rustig national geo, discovery…. bla. 😉 En ja als je OP de bloemenveiling werkt en je bent er al voor de klok etc, dan weet je de prijzen, de landen bla… dat is automatisch, nu weet ik ook hoe ik een bos bloemen moet aanschaffen nu ik niet meer ff kan vragen, mam neem jij even mee? hahaha

Reply
Sabine 29 september 2015 - 14:29

Haha nou ik vond het helemaal niet irritant hoor! Vind het juist altijd leuk om te lezen 😀

Reply
Morgaine 29 september 2015 - 14:32

Ja jij, maar niet iedereen vind dat, hahaha 😀

Laat een reactie achter

error: Content is protected!