Home De omgeving van Bogotá Colombia off the beaten track: het meer van Sisga en Chocontá
Colombia off the beaten track

Colombia off the beaten track: het meer van Sisga en Chocontá

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Afgelopen weekend was het weer zover: roadtrippen buiten Bogotá! We doen dit veel te weinig, al zeg ik het zelf. Maar áls we gaan, dan is het echt op en top genieten van het onbekende Colombia. Want hoewel ik al veel rondom Bogotá gezien heb, zijn er nog vele onontdekte plekjes over. Dit artikel is het eerste deel van onze dag-roadtrip door Cundinamarca, waar we een prachtig meer bezochten, oog in oog stonden met een groep lama’s en ronddwaalden over een bijzondere begraafplaats. Colombia did it again: wat een geweldig land! Ontdek Colombia off the beaten track!

Embalse del Sisga

Met twee vrienden stappen we in de auto en volgen de route die ik de dag ervoor heb uitgestippeld. Op de kaart vond ik een meer dat ik nog niet kende: Embalse del Sisga. De ligging op 2600 meter hoogte en vandaag ook nog hartstikke bewolkt is dé combinatie voor lage temperaturen. Ingepakt in een dik vest en sjaal loop ik met de mannen naar het meer, dat zomaar geweldig mooi blijkt te zijn. Represa del Sisga is net als het meer van Neusa en Embalse de Tominé een stuwmeer dat is gemaakt om het water in Cundinamarca te reguleren. Het meer is diep genoeg om te duiken en ook kun je er fantastisch wandelen door de natuur langs het meer. Ik geniet intens van de uitzichten, de frisse en vooral schone lucht en de rust!

 

Oog in oog met een stel lama’s

Bij het restaurant langs het meer van Sisga komen we zomaar een groep lama’s tegen. Die zie je niet veel in Colombia. Ik vraag me af of ze hier oorspronkelijk überhaupt wel voorkomen. In ieder geval: dit was wel een aangename verrassing. Op een groot stuk land naast het meer hebben de lama’s elke dag dat fantastische uitzicht. En ja hoor: er staat ook een koe tussen! Met mijn fascinatie voor koeien kan ik eindelijk weer eens een zo een mooie koe op de foto nemen. Mijn dag kan niet meer stuk.

 

Wat zijn die beesten toch fotogeniek, zeker in die mooie natuur!

 

Onderweg naar de volgende bestemming komen we langs nog meer moois.

 

Chocontá: een dorp midden in Muisca gebied

Een beetje ten noorden van het meer van Sisga komen we in het dorpje Chocontá. Een dorp met zo’n 13.000 inwoners en een heel groot centraal plein. Ook de kerk is verbazend groot. Helaas kunnen we niet naar binnen, want er lijkt net een begrafenis gaande. Chocontá ligt midden in Muisca gebied en is de grootste producent van aardbeien in Colombia. We dwalen door de schattige straatjes om uiteindelijk te belanden bij een wel heel bijzondere begraafplaats.

 

Even mensen kijken.

 

Chocontá: een bijzondere begraafplaats

Het is alweer een tijdje geleden dat ik op een begraafplaats ben geweest. Meestal ga ik ook niet zomaar ronddwalen over een begraafplaats, maar soms is een begraafplaats zo bijzonder dat ik er wel even wil kijken. Zoals deze in Chocontá dus. Toen we het dorp binnenreden zagen we vanuit onze ooghoeken een begraafplaats dat meer weg had van een dorpje. En zo bleek het ook te zijn. Heel grote graven in huisjes, families bij elkaar en ook heel oude graven. Zo zag ik er één uit het jaar 1899. Het is een prachtige rustige plek. Graven in allerlei kleuren, vele bloemen, weinig mensen en een mooi kerkje. Na alles gezien te hebben reden we in stilte weer verder.

 

De ingang vond ik trouwens ook heel bijzonder.

 

Colombia off the beaten track

Ik vind niets leuker dan het niet-toeristische Colombia te ontdekken! Rijden en kijken wat we tegenkomen onderweg. Ervaren hoe de locals op het platteland leven, hoe mooi de natuur is ook buiten de gebaande paden en spontaan op ongeplande plekken terechtkomen. Genieten dit… Wil je ook met de auto het land ontdekken? Klik hier voor meer informatie! Overnachten in of in de omgeving van Chocontá? Klik hier voor de mogelijkheden!

 

De volgende keer het vervolg van onze roadtrip: een vergeten dorpje en een onverwachte uitnodiging op een koffie finca!

Voor meer inspiratie voor reizen buiten de gebaande paden in Colombia, klik hier!


In dit artikel is gebruik gemaakt van een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie. 


 

Lees meer!

36 reacties

ivonne 5 oktober 2016 - 11:52

Prachtig. Wat laat je ons elke keer toch een mooi land zien. Ik krijg steeds meer zin om die kant uit te gaan. Is er een ideale reistijd voor het bezoeken van Colombia?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 15:41

Dankjewel Ivonne! Moet je zeker eens doen, naar Colombia! Is echt een geweldig land waar nog veel te ontdekken valt. Maar eigenlijk is het er in de toeristische bestemmingen ook niet echt druk (behalve aan de noordkust) 🙂 Ik zie dat je je andere vraag al gevonden hebt haha

Reply
Co 3 oktober 2016 - 00:40

Roadtrippen is zo leuk! Ziet er allemaal prachtig uit en die foto’s met die lama’s zijn geniaal 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 15:40

Dankjewel! Ja die lama’s doen t m echt hahaha

Reply
Morgaine 2 oktober 2016 - 23:56

En wat vind ik nu de leukste foto’s van deze trip? DE LAMA’S hahahaha ja echt! En eigenlijk gek, want volgens mij komen lama’s uit Peru, dat is toch eigenlijk een buurland… Ja de Andes… dat is toch niet zo heel ver? 😛

Wereldwijd leven er zo’n 3,7 miljoen lama’s. In de Andes van Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Noordwest-Argentinië. Hier komt hij het meest voor. Vooral in Bolivia komt hij nog veelvuldig voor: geschat wordt dat hier zo’n 70% van de totale populatie leeft. De lama wordt in Zuid-Amerika traditioneel gebruikt als lastdier en wolleverancier, maar hij wordt hier meer en meer vervangen door de moderne vervoermiddelen en door het schaap als leverancier van wol en vlees. In afgelegen gebieden wordt hij echter nog wel gebruikt. Ook buiten Zuid-Amerika, in de Verenigde Staten, Europa (voornamelijk Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië), Australië en Nieuw-Zeeland, wordt de lama gehouden, voornamelijk als gezelschapsdier, maar ook voor de wol. Eind negentiende, begin twintigste eeuw werd het houden van exotische dieren een modeverschijnsel op de Europese landgoederen, waar lama’s naast dieren als zebra’s, struisvogels, antilopen, kangoeroes en zelfs roofdieren gehouden werden.

Ik zou er eentje nemen als ik een tuin had daar, hahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 15:40

Ja precies, Lama’s komen hartstikke uit Peru! En de Andes is ook in Colombia. Sterker nog: ik woon er zelf middenin haha 😀 Dankjewel voor de leuke informatie! Ik houd zelf erg van deze dieren (van alle dieren eigenlijk haha) en heb zelf ook ponchos thuis: zó heerlijk!

Reply
Roos 2 oktober 2016 - 09:31

Die twee lamakoppies naast elkaar, zo mooi (en lief)! Prachtig weer Sabine. Colombia komt echt over als een ontzettend mooi land, wordt bijna jaloers. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 15:30

Dankjewel! Wat een schatjes die he haha 😀 Ja Colombia is supermooi!! 😀

Reply
Saskia 29 september 2016 - 14:24

Oh dit lijkt me echt een prachtige plek<33

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 14:37

Echt, het is er zo mooi! We hebben ook alweer een nieuwe route gevonden die echt off the beaten track is, maar die duurt zeker 6 uur ofzo dus daar was nu geen tijd meer voor 🙂

Reply
Els 29 september 2016 - 05:42

Dat was een geslaagd uitje zo te zien! De camera maakt overuren!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 14:36

Absoluut! 😀

Reply
dicky 29 september 2016 - 04:01

Ik heb weer er genoten van jullie heerlijke trip
idd een prachtige natuur,wat heb ik toch een bewondering voor je.
en dat ik dan ook nog mee kan genieten in ons Nederland fantastisch toch
Gr Dicky

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 14:36

Dankjewel Dicky! Wat heel lief gezegd!! x

Reply
Rowan 28 september 2016 - 20:12

Lijkt mij echt heerlijk om in zo’n prachtige omgeving te wonen. Wat een mooie natuur zeg! Ik ben benieuwd naar het tweede deel van jullie trip!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:11

Ja dat is het ook echt! Het was ook zo een geweldige dag!

Reply
Deborah 28 september 2016 - 14:08

Wauw wat een toffe trip heb je achter de rug. Heel mooie platen ook!!
Ik heb ook met enige belangstelling naar de foto’s van de begraafplaats gekeken. Zo anders dan hier.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:11

Dankjewel! Ja heel anders was de begraafplaats! Heel kleurrijk en chaotisch.

Reply
Stéphanie 28 september 2016 - 13:55

Heerlijk dit, zonder verwachtingen ergens heen rijden en vervolgens prachtige natuur, dieren en dorpjes tegenkomen. En vooral frisse en schone lucht 😉 Dat meer vind ik zelf ook erg mooi en die lama’s zijn zo leuk! Bijzonder hoe kleurrijk die begraafplaats is, vooral de ingang vind ik mooi met al die bloemen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:10

Precies! Die frisse lucht haha 🙂 Die begraafplaats was echt bijzonder. Heel kleurrijk met al die bloemen en stenen. Heb zelfs roze graven gezien.

Reply
Sofie 28 september 2016 - 13:36

Mooie foto’s alweer!! Heerlijk om zo Colombia te leren kennen. Genieten

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:09

Dankjewel! 🙂

Reply
Yvonne 28 september 2016 - 13:30

Heerlijk, hier hou ik van: lekker rondstruinen door de minder bekende plekjes van een land. Prachtige foto’s, inderdaad erg fotogeniek, die lama’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:09

Dankjewel! Dat vind ik zelf ook het allerleukste. Komen op plekken waar niemand komt: heerlijk!

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 28 september 2016 - 13:16

Dit is leuk! Die lama’s zijn geweldig, vind dat altijd leuke eigenwijze beesten haha. Dorpje ziet er ook interessant uit trouwens, mooi! Ik wordt toch wel erg benieuwd naar Colombia 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:08

Dankjewel! 🙂 Lama’s zijn inderdaad wel eigenwijs ja hahaha 🙂

Reply
Esther 28 september 2016 - 11:04

Leuk weer! Kan niet wachten tot de kids groot genoeg zijn om ook van deze reisjes te genieten zonder te mopperen over de tijd in de autos! Tot die tijd reis ik in elk geval lekker virtueel met je mee!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:08

Dankjewel! Ja dat zou zo leuk zijn er met de kids op uit!

Reply
Margo 28 september 2016 - 07:38

Een hele fijn uitje zo! Het is zo leuk om door jouw ogen Colombia te leren kennen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:07

Dankjewel, wat leuk om te horen!

Reply
Samaja 28 september 2016 - 04:42

Wat is het toch een prachtig land! Leuk dat we ook eens de minder bekende plekken te zien krijgen, je wakkert mijn reislust alleszins heel erg aan! En je bent niet de enige, ik lees op verschillende blogs zoveel leuke reisverslagen dat ik me moet inhouden om niet nu direct een reis te boeken :-).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:07

Absoluut! 😀 Dankjewel voor je mooie compliment 🙂 Hoop dat je snel op reis kunt! 😀

Reply
Nesrin 28 september 2016 - 03:59

Bijzonder zo een begraafplaats met “huisjes”. Die twee lama koppen op de foto vind ik geweldig leuk.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:06

Ja die lama’s zo samen was echt mazzel hebben haha 🙂 De begraafplaats ontdekten we bij toeval en was echt heel apart.

Reply
yvonne 27 september 2016 - 23:39

Wat een mooie foto’s. Ik zou niet denken dat het om Colombia ging. Vooral niet bij je 1e foto’s.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2016 - 12:06

Dankjewel! Ja Colombia heeft echt zoveel te bieden 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!