Home Het dagelijkse leven Colombiaanse (schoon)moeders
Botanische Tuin Bogotá

Colombiaanse (schoon)moeders

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Als er één heel groot cultuurverschil is tussen Nederland en Colombia is het zeker iets dat met familie te maken heeft, en dan met name de moeders. Je Nederlandse schoonmoeder voor een paar weken op bezoek is al best wat. Op dit moment logeert mijn Colombiaanse schoonmoeder voor drie weken bij ons en daarmee heeft ze in totaal in dit ene halfjaar al bijna twee maanden bij ons thuis doorgebracht. Een mooi moment dus om dit cultuurverschil wat betreft (schoon)moeders eens aan te kaarten.

Mijn schoonmoeder woont net als bijna de rest van de gigantische familie van vriendlief in Barranquilla, een uurtje vliegen naar het noorden van Colombia. Dat betekent dat het vrij makkelijk is om hier op bezoek te komen. Zo’n vijf keer per jaar een paar weken. In ons hele kleine huis. Nu is mijn schoonmoeder heel lief en aardig en zorgzaam, maar er zijn toch wat typische Colombiaanse dingetjes die maken dat ik me soms nogal ongemakkelijk voel.

Eerst wat Colombiaanse-ouders-achtergrond. In Nederland zijn ouders heel lang heel zelfstandig. De meeste kinderen zien hun ouders niet een paar keer per week en als er iets in huis gedaan moet worden of ze willen op vakantie of iets dergelijks, kunnen ouders van over de 65 jaar dat nog steeds heel goed zelf regelen. En kinderen willen ook absoluut niet dat paps en mams elke dag langskomen om kinders eens even lekker te betuttelen. Hier in Colombia is dit totaal anders. Zoonlief belt bijna elke dag met mams en regelt bijna alles voor haar. Vliegreizen, financiën, andere beslissingen, nieuwe grote aankopen, enz. Toen mijn vriend in Nederland was en mijn vader op de ladder het huis zag schilderen struikelde hij zowat over zijn eigen verbazing en werd hij zo ongeveer boos op mij dat ik mijn vader dit gewoon zomaar liet doen. Colombiaanse ouders worden helemaal door kinders verzorgd, met name door de zoons. Zo werkt het hier.

Andersom is dat trouwens ook zo. Zodra schoonmoeder op bezoek is, verandert opeens het één en ander. Zoonlief wordt in de watten gelegd. Eten wordt gekookt, sap gemaakt, de vloer gebezemd. De gezonde levensstijl wordt aan de kant geschoven voor de “gezonde” hap van moeders. Er wordt veel groente gekookt, maar dat is echt niet meer gezond als je er bakken zout, liters olie, crème en brokken kaas doorheen gooit. Daar komt dus een verschil in het begrip ‘gezond’ bij kijken, een verschil tussen Nederland en Colombia dat behoorlijk groot is.

En dan familie. Zussen die op loopafstand wonen. Waar regelmatig een soort van wie-het-snelst-kan-praten-en-daarbij-zoveel-mogelijk-woorden-in-één-zin-kan-proppen-en-deze-woorden-zo-hard-mogelijk-kan-uitspreken spelletje mee wordt gespeeld. Dat kan heel grappig zijn, maar wordt voor mij als nuchtere Hollander al snel vermoeiend.

Ook moet ik er erg wennen aan dat mi casa es tu casa hier behoorlijk letterlijk wordt genomen. Soms heb ik het gevoel dat het hele huis wordt overgenomen. We hebben twee badkamers en dat vind ik met name ideaal als er bezoek komt, en dat betekent ook dat onze badkamer dus gewoon privéterrein is. Ja ik weet het, er ontbreekt een stukje Colombiaanse gastvrijheid in mijn bloed, al moet ik zeggen dat ik mezelf aardig gastvrij vind. Maar als mensen gewoon maar in mijn badkamer dingen gaan pakken voel ik me daar simpelweg niet helemaal prettig bij. Of soms wanneer spullen in de keuken opeens verplaatst worden of zelfs worden weggegooid onder het mom van ’troep’. Dat soort dingen, waar ik niet zo goed mee om kan gaan. Ligt dit aan mij of is dit echt heel Hollands?

Vriendlief is opgegroeid in een huis vol met familie in een miljoenenstad. Altijd mensen om hem heen. Die zich allemaal onwijs met elkaar lopen te bemoeien. Tegenover het kleine gezinnetje met een kleine familie in een klein huisje in een klein dorpje met veel privacy en rust waarin ik ben opgegroeid. Ik heb mijn plekje nodig. Ben graag op mezelf. Ben zelfstandig, regel graag alles zelf. Mijn ouders hoeven hier ook niet in te trekken. Vriendlief houdt juist van mensen om zich heen. De huidige situatie is ook heel Colombiaans. Hoe verschillend kan het zijn? Logisch dus dat dit voor mij nogal bijzonder is. Ik kan me ook zo voorstellen dat de Colombianen de Hollandse familie-instelling ook heel gek vinden.

Natuurlijk is het allemaal juist heel lief en goed bedoeld. Dat uren in de keuken staan en van alles koken wat vervolgens in bakjes in de vriezer belandt. Voor ons. Ze wil graag verzorgen. Heel lief natuurlijk. En de cocos-rijst die schoonmams maakt is overheerlijk. Ze is ook gewoon een schat, mijn schoonmoeder. En aardig en gezellig. En ze zit eigenlijk het grootste deel van de dag gewoon op de bank tv te kijken. Stiekem ben ik eigenlijk best heel gelukkig met mijn schoonmoeder. Ze is gewoon heel Colombiaans. En ik ben heel Nederlands. Kan ik me hier ooit volledig aan aanpassen en me er prettig bij voelen? Ik denk het niet. Maar dan nog, het is schoonmoeder, de moeder van vriendlief. Die juist erg geniet van haar aanwezigheid. Die al best veel rekening met mij houdt in dit verband (hij zou er geen problemen mee hebben als ze hier gewoon permanent bij ons intrekt, ik bedoel maar). En ik kan ook nog goed met schoonmoeder overweg. Onderdeel van het inburgeringsproces dus. Als Nederlandse in Colombia: soms best een uitdaging.


Lees meer!

60 reacties

Sandra 17 februari 2017 - 12:17

Oh Sabine, ik lees dit artikel nu pas. Ik begrijp je helemaal. Ik ben als ik een aantal weken/maanden achter elkaar bezoek heb gehad een stuk chagrijn. Het heeft niets te maken of mensen wel of niet lief zijn. Natuurlijk mijn familie en vrienden zijn ook lief maar ik moet wel mijn privacy hebben. Daarbij zit bezoek in vakantie stemming en wij in werk stemming. Nee, zeggen vind ik heel moeilijk. Daarbij vind ik het super leuk om ze te zien maar ben ook blij als er rust in huis is. Dus zonderen wij ons ook regelmatig af. haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:48

Precies! Je snapt ‘m helemaal 😀 Het geeft vaak een beetje een lastige situatie. Colombianen snappen daar echt niets van, die zijn het liefste de hele dag met z’n tienen bij elkaar haha

Reply
Erik 16 november 2016 - 17:09

Dit klinkt erg bekend maar ik vindt het erg leuk en hou er ook stiekem van ik hou van mijn schoonmoeder ze is erg lief

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 november 2016 - 17:44

Ik vind mijn schoonmoeder ook heel leuk, is echt een superlieve vrouw! Maar een zoon is voor een Colombiaanse moeder iets anders dan een dochter. Een zoon zorgt veel voor de moeder en een vriendin/vrouw is al snel niet zoals ze het zou zien. Daarnaast is het voor een vrouw zoals ik, zelfstandig en gewend alleen te wonen, nogal moeilijk om samen te zijn met iemand die opeens de baas wil zijn in huis en voor mijn man wil zorgen. Gelukkig wen ik er steeds meer aan en heb ik het idee dat zij ook wel beter snapt hoe een Nederlandse in elkaar zit 🙂

Reply
Maris Maria Renne 3 april 2016 - 17:54

Echt superleuk om te lezen! Al zou ik het dus niet trekken haha, ik ben érg gesteld op mijn privacy en zou zoveel mensen (in de intensiteit die jij omschrijft) iedere dag om me heen niet kunnen handelen.
Ik ben overigens gezegend met de allerleukste en relaxte schoonouders EVER. We hebben het er wel eens over, van wat zouden we doen als ze ooit oud en hulpbehoevend zijn?
Hopelijk wonen we dan groot genoeg, dan zou het voor mij best bespreekbaar zijn dat ze bij ons komen wonen.
Toch vind ik het wel warm en lief van de Colombiaanse cultuur, die vanzelfsprekende familieband. Maar ik kan me je ergernissen heel goed voorstellen. Wat je schreef ook over dat jouw spullen gebruikt, verplaatst of weggegooid worden…. oei!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 april 2016 - 08:56

Dankjewel! Ik vind het ook moeilijk hoor, gelukkig komt ze niet te vaak. Maar ook op afstand bemoeit familie zich onwijs met elkaar. Jimmy weet hoe ik erover denk ik dat ik nooit samn met familie wil wonen. Dat gaat echt niet werken. Ook al is ze heel aardig… Fijn dat jij zulke fijne schoonouders hebt zeg! Diezelfde vraag stel ik mezelf ook weleens, zowel in verband met mijn als met zijn ouders. Ik hoop dat we dan privé zorg aan huis ofzo kunnen betalen. Dat zou voor iedereen heel fijn zijn denk ik.
Ja er zijn zeker ook heel positieve punten! 🙂

Reply
Alex 12 september 2015 - 05:44

Dit is erg herkenbaar haha. Ik heb ook een aantal jaar in Colombia gewoond (Medellin) omdat mijn vrouw Colombiaanse is. Ik vond het ook lastig aan dit soort dingen aan te passen, die bemoeizucht en familiedruk. Dat is ook niet echt gelukt volgens mij, want ik mis dit niet haha. Aan de andere kant zijn Colombiaanse families wel weer heel hecht wat ook wel weer mooi is :).

Reply
Sabine 12 september 2015 - 07:54

Bedankt voor je reactie, heel leuk! Leuk ook dat het herkenbaar is. De families zijn inderdaad veel hechter wat ook wel wat moois heeft natuurlijk. Ondertussen wordt er wel vanuit alle kanten over elkaar geroddeld. Ik ga er zeker nooit helemaal aan wennen en probeer te veel familie contact maar een beetje te vermijden Haha. Ik merk al bij Nederlandse vriendinnen die hier wonen dat zij precies dezelfde ergernissen ervaren haha

Reply
Danielle 9 augustus 2015 - 11:40

Ik snap je helemaal!! Ik zal kort en krachtig mijn situatie uitleggen… Ik woon samen met mijn Colombiaanse vriend, in Italië. Met zijn vader, moeder en zus van 27… ?? I think I’ve said enough!

Reply
Sabine 10 augustus 2015 - 21:45

😀 Wat een situatie! Ik weet niet of ik dat zou overleven 😛 Ik zou best willen weten hoe jij daar mee omgaat…

Reply
Danielle 9 oktober 2015 - 08:54

Hi! Ik heb helemaal nooit bericht gekregen van je reactie.. Het is inderdaad een heel gedoe! Het gaat heel goed hoor, weinig discussies en eigenlijk ook nooit ruzie… Maar…. Op de 1 of andere manier ben ik gek op mijn privacy… En zou ik zooooo graag mijn bed uit komen ‘smorgens en lekker koken in ‘onze’ keuken, slapen in ‘onze’ slaapkamer en vrienden uitnodigen in ONS huisje? Ik denk er iedere dag aan, maar
Mijn vriend wil er niets over kwijt! Misschien volgend jaar, misschien over 5 jaar… Wie weet *zucht* ? Hoe gaat het bij jou??

Reply
Sabine 9 oktober 2015 - 09:12

Haha ja ook mijn ervaring is dat de Colombiaanse man daar zelf niets over wil zeggen. Bij mij gaat het goed, zijn moeder komt volgende week voor een weekend. Dat is prima te doen haha 😉
Ik zou in jouw situatie niet lekker kunnen leven denk ik. Ben ook erg gehecht aan mijn eigen plek. Wil je vriend nooit alleen met jou samenwonen zonder zijn familie?

Reply
InsightMoments 12 juli 2015 - 04:15

GE-Weldig! Ik ben van origine Italiaanse ( papa Italiaans, mama Nederlands ) getrouwd met een Italiaan, uit het zelfde dorp waar mijn vader vandaan komt… Dus origine en opgegroeid in Amsterdam… En zelfs ik moest ontzettend wennen aan mijn schoonmama, ik heb 5 jaar in Italië gewoond met mijn gezin en ja ja in een dorp van 900 inwoners waar ook nog eens een totale sociale controle is! Ook ik moest enrom wennen en omschakelen ondanks ik met deze cultuur ben opgegroeid! Zo te lezen hebben de Italiaanse schoonmama’s versus de Colombiaanse niet zoveel verschillen! Leuk stukje!

Reply
Sabine 12 juli 2015 - 06:58

Wat leuk om te lezen dit! Wonen in zo’n klein dorp met familie en al… Wauw! Toch zijn die dingen ook altijd wel weer goed om van te leren. Hoe het ook kan. Ik denk trouwens dat het met kinderen nog moeilijker is. Dan komen er cultuurverschillen om de hoek kijken waar je misschien wel echt helemaal niet blij mee bent. Ik denk inderdaad dat Zuid Europa en Zuid Amerika redelijk dezelfde cultuur dingetjes hebben 🙂

Reply
InsightMoments 12 juli 2015 - 07:02

Klopt! Ik heb heeeel veel geleerd van de cultuur en voornamelijk over mijzelf.. Inderdaad met kinderen was het soms best moeilijk, ik heb toch dat nuchtere van de Nederlanders en tja, Italianen zijn dat betreft het tegenovergestelde, snel bezorgd en emotioneel en vooral beschermend! Maar al met al zijn het nog steeds de mooiste jaren uit mijn leven 🙂 Lekker simpel, weinig money, dus de creativiteit werd aangesproken, waardoor je gaat inzien dat genieten en geluk in de kleinste dingetjes zit 😉

Reply
Sabine 12 juli 2015 - 07:27

Hier krijg ik dus best wel een big-smile van. Dit soort mooie reacties geven mij altijd heel veel hoop en zin in de toekomst!

Reply
InsightMoments 12 juli 2015 - 08:10

🙂

InsightMoments 12 juli 2015 - 08:13

Ik leef in de overtuiging dat je niet voor niets met deze liefde bent 😉 Dus lekker van elkaar leren en de mensen om je heen en vooral?! Geniet! xx

wonenincaldese 5 juli 2015 - 04:46

Dat het er in Colombiaanse families heel anders toegaat, zie ik ook bij mijn Colombiaanse schoonzusje. Zij heeft, samen met haar NL man (mijn zwager) haar neefje opgevoed omdat hij bij hun meer kansen had.

Reply
Sabine 5 juli 2015 - 07:21

Oww ja zo gaat dat hier. Mijn vriend Is ook opgegroeid met zo’n beetje de halve familie in één huis. Heel anders, maar ook wel weer mooi!

Reply
MichielZiet 30 juni 2015 - 03:26

Ojee… er klinkt ook wel wat frustratie en ergenis tussendoor. Ben je niet bang dat het ergens een keer gaat knallen? Drukte vs rust? Begrijpt je vriend dat je dit nodig hebt? Je bent al helemaal naar het andere eind van de wereld getrokken.
(Sorry voor mijn directheid, maar die vragen riep het op)

Reply
Sabine 30 juni 2015 - 09:00

Ja dat klopt, frustratie en regelmatig moet ik wel even tot 10 tellen. Is ook een beetje mijn probleem natuurlijk, ik ben tenslotte in een andere cultuur. Gelukkig begrijpt mijn vriend dat ik als Nederlander toch anders in elkaar zit (volgens mij begrijpt zijn moeder dat trouwens ook wel goed) en ik denk niet dat we ooit bijvoorbeeld met zijn drieën zullen wonen. Hij vindt het wel apart dat de meeste Nederlanders niet met hun ouders willen wonen 🙂 Ik weet toevallig van mijn Nederlandse vriendinnen die hier wonen dat zij precies hetzelfde ervaren met familie en hier ook afspraken over hebben gemaakt. Ik denk niet dat het ooit gaat knallen haha, het is een proces van aanpassen van beide kanten wat soms gepaard gaat met heel veel geduld en soms wat ergernis. En aan de andere kant is het ook wel weer leerzaam zo´n andere cultuur, en mijn schoonmoeder is ook heel lief. We moeten gewoon niet te lang in één huis wonen 😉

Reply
MichielZiet 30 juni 2015 - 09:30

Hihi… wel erg interessant. Je hebt het goed opgelost zo, met begrip en al. 🙂

Reply
debby 28 juni 2015 - 13:15

Mooi om te lezen en toch vind ik dat cultuur verschil erg mooi. Mijn schoonmoeder komt eens per week eten en ik zou alles voor haar willen doen. Hier zitten sommige ouderen weggestopt in een tehuis waar niemand komt. Ik heb dan toch liever de colombiaanse stijl 🙂

Reply
Sabine 30 juni 2015 - 08:51

Ja helemaal mee eens! Als je hier familie hebt wordt er in ieder geval goed voor je gezorgd als oudere. Als je geen familie hebt (of geen geld), dan heb je een serieus probleem, dat dan weer wel helaas.

Reply
Jessica 28 juni 2015 - 04:31

Erg interessant om te lezen. Tja, die cultuurverschillen hè. Ik ben ook erg graag bij familie, maar vind het ook heerlijk om even me-time te hebben en me even van hen af te zonderen. Wat knap dat je je toch zo goed aanpast! En hopelijk kun je een beetje innerlijke rust behouden als je schoonma weer langskomt 😉

Reply
Sabine 28 juni 2015 - 07:37

Bedankt 🙂 Die innerlijke rust heb ik al meer dan de vorige keer merk ik. Gelukkig werk ik gewoon doordeweeks, scheelt een heleboel haha

Reply
naomiinwonderland 27 juni 2015 - 01:42

Wow, ik ben zelf heel erg graag onder de mensen en ook gewoon echt gastvrij, maar dit klinkt ook voor mij soms wat net té veel en té druk. Zoals je zegt, cultuurverschillen. Moet wel heel erg vermoeiend zijn met tijden. Begrijpen zij jouw cultuur? Als in, begrijpen ze waarom je, je eventueel nu en dan eens afzondert enzo?

Reply
Sabine 27 juni 2015 - 17:38

Ja dat is soms best lastig, maar aan de andere kant ook wel weer leerzaam 🙂 Ik denk dat ze mij wel redelijk begrijpen, maar niet alles. Zo vinden zij het heel raar dat wij Nederlanders niet elk moment van de dag bij onze ouders willen zijn en ook niet onze vakanties (niet elke iig) met onze ouders willen doen. Ik heb niet het idee dat het vervelend gevonden wordt als ik me afzonder. Gelukkig 🙂

Reply
Kathleen 26 juni 2015 - 13:27

Heel herkenbaar! Gelukkig kom je goed met je schoonmoeder overeen, mijn Spaanse schoonmoeder is ook een schat 🙂 En sí, mi casa es tu casa… Ik heb hier al bezoek gehad dat van de ene dag op de andere besliste dat ze opeens een weekje langer bleven, daar kon ik toen ook niet echt mee lachen. Maar spullen verleggen of weggooien? Oef, dat is nog wel een stapje verder… Veel succes met het aanpassen. En sommige dingen wennen nooit, maar je mag als Nederlandse ook best je eigen gewoontes houden, dat maakt je exotisch 😉

Reply
Sabine 27 juni 2015 - 17:32

Haha leuk dat je dezelfde ervaringen hebt! En inderdaad: ik zal nooit 100% Colombiaan worden (ook al pas je je best snel aan aan bepaalde dingen), heb gewoon mijn Nederlandse gewoontes en dat wil ik graag zo houden 🙂

Reply
Myriam 26 juni 2015 - 10:36

Dat lijkt me best een moeilijk gegeven. Lieve deugd ik mag er niet aan denken. Brrrr. Sterkte maar zal ik zeggen 🙂

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 11:19

Haha ik zit er ook nooit zo om te springen, maar het hoort wel bij de cultuur. Zo gaat het in Colombia. Aanpassen dus. Regelmatig hoor ik mezelf in gedachten even tot 10 tellen 😉

Reply
Myriam 26 juni 2015 - 11:57

Kan ik me levendig voorstellen.

Reply
Marion 26 juni 2015 - 08:42

Jeetje… oh echt…. als ik daaraan denk… mijn schoonmoeder…. 3 weken. Echte liefde overwint alles zeggen ze…. Ik vind het knap van je. Heeeeeeel erg knap.

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 11:17

Haha bedankt. Het is ook geen ramp ofzo, maar gewoon zo een andere cultuur dat het moeilijk is mee om te gaan 🙂

Reply
Northflix 26 juni 2015 - 04:43

Interessant om te lezen, maar man… Mijn privacy is me toch wel heilig!

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 08:00

Ja die van mij ook haha. Denk trouwens dat de Colombianen onze cultuur ook maar raar vinden 🙂

Reply
Stéphanie 26 juni 2015 - 03:27

mi casa es tu casa…..zo herkenbaar met mijn vorige vriend….
Geniet ervan, doe mee als je de energie voor hebt EN zonder je af, doe je eigen ding op je eigen plek, als jij dat nodig hebt!
Behalve je eigen keuken die je steeds terug moet vinden. Niet echt handig om 5 uur in de ochtend….zou het toch maar aangeven, zij realiseert zich misschien niet eens….

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 07:59

Ja inderdaad meedoen als ik er de energie voor heb en anders afzonderen: goeie tip! Mijn vriend heeft volgens mij wel al tegen haar gezegd dat ze niet zomaar dingen weg kan gooien. Inderdaad, misschien beseft ze het niet, weer een goede tip! 😀

Reply
valhalla 26 juni 2015 - 02:27

Oh wow, daar ga je nog wel heel goed mee om zeg. Knap van je. Hoe vinden Colombianen dit zelf dan, er zullen toch wel bosjes andere vrouwen zijn die dit soort dingen minder prettig vinden?

Ik word er al gestoord van als mijn eigen ma dingen anders doet in huis hier. Alle schillen en afwas van het koken bij elkaar in de gootsteen gooien bijvoorbeeld, argh!! Dus ik heb wel met je te doen dat iemand je complete huis overgenomen lijkt te hebben O.o Sterkte nog!!

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 07:57

Hahaha bedankt! Ik dacht dat ik de enige was die hier moeite mee heeft haha. Ik denk trouwens dat de Colombianen met hun eigen moeder weinig problemen hebben, maar misschien schoonmoeders wel lastig vinden. Het zit echt in de cultuur die gewoon heel anders is dan de onze. En ik ben mischien niet zo makkelijk met deze dingen hahaha

Reply
Anoniem 26 juni 2015 - 02:26

Ja Sabine, je kent het gezegde wel. Visite en vis blijft maar 3 dagen fris!!!

Reply
Anoniem 26 juni 2015 - 02:23

Lieve Sabine, visite en vis blijft maar 3 dagen fris. Goed dat je naar je werk moet!!! Groetjes van ons!!

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 07:47

Haha ja klopt! Ben wel benieuwd wie Someone is trouwens 😀

Reply
Gre van Mourik 26 juni 2015 - 12:55

Dat ben ik Sabine maar was even te snel sorry! Alle goeds toegewenst! Groetjes Gre.

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 12:56

😀 Bedankt!

Reply
Morgaine 26 juni 2015 - 01:45

Oh jeeeeeeeeee ik snap jou dus helemaal dat je mij dan ziet als ultiem, single, hele huis voor mij alleen, alleen een Picasso om rekening mee te houden, hahaha

Ik zou dat dus absoluut niet kunnen en zou hem weg slepen hierheen en onze cultuur mee geven 😉 Met een grote knipoog natuurlijk! het is best eens fijn als er iemand jou in de watten wil leggen, als ik dat wil, ga ik bij mijn ouders een weekendje logeren, help ik mee in de huishouding alleen op verzoek en anders… lig ik gewoon in de weg ergens 😉 maar na dat weekend ga ik ook met liefde weer naar huis, en zijn mijn ouders ook weer blij dat ik thuis ben 😛

X

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 07:46

Haha ja precies! Als ik bij zijn moeder logeer of bij mijn ouders dan vraag ik dingen eerst en wacht ik gewoon af wat er gebeurd, pas me aan aan hun leven. Is iets anders dan aanpassen in je eigen huis aan iemand die op bezoek komt… Gelukkig probeert ze zelf volgens mij ook wel iets rustiger te doen met dingen. Is wel zo prettig. Een eigen huis hebben is juist zo fijn omdat dat echt het enige plekje is waar je gewoon lekker jezelf kunt zijn en kunt rusten, privacy hebben, dat soort dingen. In de watten gelegd worden is ook best fijn, maar door iemand anders als je eigen moeder is toch altijd een beetje vreemd. Maar komt helemaal goed hier hoor! x

Reply
Morgaine 26 juni 2015 - 08:13

Natuurlijk komt het goed! Er zit altijd weer een einde aan en dan is een andere cultuur lijkt mij, toevallig van de week ook weer eens gekeken naar grenzeloos verliefd… hoe anders het is en kan zijn… dit keer, vrouw naar Afrika ergens… En omdat hij een blanke vrouw heeft valt ie soms uit de gratie, en zij omdat ze zich moet onderschikken onderweg, voor het oog, ze mag geen beslissingen nemen met boodschappen doen bijv, hij moet betalen.. dus prijs je nog gelukkig, hahahaha

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 12:03

Ja klopt. En het is ook een groot stuk dat aan mijzelf ligt natuurlijk: ik ben degene die er moeite mee heeft. Dat van die blanke vrouw in Afrika moet ik eens terugkijken (helaas worden veel tv-programma´s op zenders anders dan NPO 1, 2 en 3 geblokkeerd), klinkt echt heftig. Dan heb ik inderdaad nog flink geluk 😀

Reply
Morgaine 26 juni 2015 - 12:20

Deze was op Net5, die heeft dat programma, je komt er wel meis 😉

Thomas Pannenkoek 25 juni 2015 - 23:42

Innige deelneming !

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 07:41

😉

Reply
Sopdet 25 juni 2015 - 23:13

Wat een aanpassing voor je. Gelukkig kan je aftellen.
Spullen verzetten is iets wat mijn ma ook regelmatig doet. Dat went op den duur wel. Vooral het druk en luidruchtig praten zou mij de muren opdrijven.

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 07:41

Ja na een week ben ik ook al iets meer gewend gelukkig, maar het moet echt niet te lang duren haha

Reply
Hans en Thea de Vries 25 juni 2015 - 21:51

O Sabine, ik voel met je mee. Colombiaanse cultuur verschilt op sommige punten best veel met de Nederlandse, vind ik. Daarom ben ik ook heel benieuwd of je ook van Colombia-kenners of liever nog Colombianen een reactie hierop krijgt. Sterkte!

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 07:39

Bedankt haha 🙂 Ja de Colombianen zullen hier heel anders over denken, voor hen is het normaal. Zij zullen onze familie-situatie in Nederland wel gek vinden 🙂

Reply
yvonne 25 juni 2015 - 21:45

Ojeetje…. ik zou dit echt heeel moeilijk vinden. Hoe lief zo’n mens ook is. Net als jij heb ik mijn privacy nodig. Niet zomaar spullen van mij wegdoen verplaatsen of gebruiken!
Ik weet niet of dat heel Hollands of Europees is…..

Reply
Sabine 26 juni 2015 - 07:37

Ja het is lastig, maar het hoort er echt bij hier… Ik zonder me maar gewoon een beetje af 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!