Home Het dagelijkse leven Coronavirus Colombia | Het leven als emigrant tijdens crisis + vele tips voor gestrande reizigers in Colombia

Coronavirus Colombia | Het leven als emigrant tijdens crisis + vele tips voor gestrande reizigers in Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Het coronavirus. We kennen het inmiddels allemaal dus uitleg is overbodig. Van 8.891 kilometer afstand zag ik hoe het virus zich langzaam verplaatste van China naar Europa. Zeker van zo een afstand kon iedereen zien dat zonder maatregelen het coronavirus ook Nederland afstevende op een ramp. Bij ongeveer 500 geïnfecteerden in Nederland kwam het virus ook in Colombia aan land. Ten tijde van schrijven zijn er ‘slechts’ 200 infecties in Colombia, maar veel meer verregaande maatregelen dan in Nederland. Zo is heel Colombia gesloten voor in- en uitgaande internationale vluchten, al een week alle grenzen dicht en moeten we allemaal verplicht in quarantaine voor 3 weken. In deze blog vertel ik hoe het is om als Nederlander in het buitenland te wonen in tijden van crisis én geef ik vele nuttige tips voor gestrande reizigers in Colombia.


Coronavirus in Colombia | De maatregelen


Maar eerst: wat is er eigenlijk gaande? De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan veranderden de afgelopen weken min of meer per minuut, dus het kan zomaar zijn dat er morgen weer iets nieuws bijkomt. Hier de belangrijkste bevestigde maatregelen. Inmiddels heb ik een nieuwe blog geschreven waarin ik vertel hoe het is om maandenlang in quarantaine te leven en wat de huidige maatregelen zijn.

Maatregelen per stad en gebied

Het begon met bepaalde regels die niet voor het hele land golden, maar per gebied of stad. Zoals ley seca, wat betekent dat er geen alcohol mag worden verkocht, gekocht en gedronken (op openbare plekken), dit om de openbare orde te handhaven. Of de toque de queda, wat betekent dat mensen tussen bepaalde uren binnen moeten blijven, meestal in de avond/nacht. Uren verschilden per plek. En uiteindelijk een vierdaagse test in Bogotá en Cundinamarca waarbij verplicht iedereen in quarantaine moet. Dit is op het moment van schrijven nog steeds bezig en de bovengenoemde maatregelen gelden ook nog steeds.

Reizigers vast in Colombia

Maar er is meer. Zo moesten reizigers uit China, Italië, Frankrijk en Spanje al sinds ruim een week verplicht in quarantaine bij aankomst in hun hotel. Wie zich daar niet aan hield werd het land uitgezet en mag 5 jaar niet binnen. Dit is diverse reizigers overkomen.

Vervolgens sloot Colombia alle grenzen over land en zee. En inmiddels is de meest verregaande maatregel aangekondigd: vanaf maandag 23 maart mogen internationale vluchten niet meer landen in Colombia. Waar vandaan maakt niet uit. Dat betekent dat de kans dat reizigers na 23 maart nog terug naar Nederland of een ander land kunnen ook steeds kleiner wordt. Vele reizigers zitten dus vast in Colombia of zijn al dagen bezig weg te komen. De ambassade is in gesprek om een vliegtuig van KLM te laten komen om reizigers op te pakken, maar over of dit gaat gebeuren of niet is nog niets bekend. De overheid moet hier namelijk toestemming voor geven.

Vanaf 25 maart gaat heel Colombia in quarantaine om (snelle) verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Inmiddels is duidelijk dat vanaf woensdag 25 maart heel Colombia verplicht in quarantaine moet t/m 13 april. Voor bijna 3 weken dus. Stad of dorp maakt niet meer uit. Je mag tijdens deze 3 weken alleen naar buiten om boodschappen te doen (alleen, niet met meerdere personen), naar de apotheek te gaan of de hond uit te laten (maximaal 20 minuten en zo dicht mogelijk bij huis). Voor diegenen die ook in Colombia zijn: de politie controleert of iedereen zich aan de regels houdt. Er is eerder een Colombiaanse vrouw opgepakt die zich niet aan de quarantaine hield en nu voor 4 jaar de gevangenis in moet. Onderschat het niet en volg de regels op.

Let op: de quarantaine betekent ook dat de binnenlandse vluchten opgeschort worden! (bron)

Lege supermarkten

Al voor de proef-quarantaine die nu bezig is begonnen mensen te hamsteren. Wijzelf hadden twee weken gelezen deze situatie al bedacht en dus al twee weken geleden eten ingeslagen voor zo’n 3 weken. Gelukkig maar, want de afgelopen dagen waren er met name lege supermarkten. Dit zal (hopelijk) weer worden aangevuld de komende weken.

Wil je de actuele situatie weten kijk dan op het lokale nieuws zoals eltiempo of op dit vastgezette bericht op mijn Facebookpagina. Ik volg het nieuws op de voet en houd reizigers daarvan op de hoogte. Als je een televisie hebt kun je ook het nieuws op Caracol TV kijken.

Zit je als reiziger vast in Colombia? Verderop in het artikel geef ik vele tips voor reizigers die zijn gestrand in Colombia.

 


Als Nederlander in het buitenland tijdens coronavirus


Colombia is mijn thuis. Ik heb hier alles en zeker na ruim 5 jaar voel ik me hier volledig thuis en geïntegreerd. Maar tijdens crisis zijn er opeens andere dingen waar je mee te maken krijgt als emigrant. Daarnaast zit ik net als vele miljoenen anderen de hele dag thuis. Hoe ga ik daarmee om?

Mijn ouders die niet kwamen

Op 15 maart hadden mijn ouders een vlucht gepland naar Colombia. Het zou hun vierde bezoek worden en precies deze keer was het anders dan anders. Na een moeilijke periode (scheiding, verhuizen; hier lees je er alles over) wilde ik mijn ouders dolgraag weer in mijn armen sluiten. Ze mijn nieuwe huis laten zien en ze kennis laten maken met mijn nieuwe vriend. Een paar dagen voor hun vlucht was alles in Colombia nog vrij normaal. Toch besloten we om het risico niet te nemen en de vlucht te annuleren. Ze kregen een voucher van KLM die ze binnen een jaar alsnog kunnen gebruiken. Hoe verdrietig het besluit ook was, het was absoluut het beste. Slechts een paar dagen later sloot Colombia de grenzen en werd het steeds meer duidelijk dat ze heel lang in Colombia zouden moeten blijven als ze wel waren gekomen.

Wanneer zie ik mijn familie weer?

Dat is nu dé vraag: wanneer zie ik mijn familie weer? Alex en ik hadden bedacht eind dit jaar naar Nederland te gaan, maar uiteraard weten we niet of dat mogelijk gaat zijn. Alles hangt af van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in heel de wereld. De meeste emigranten (en gestrande reizigers) zullen in hetzelfde schuitje zitten. Ver weg van hun familie.

Geen controle op wat er in Nederland gebeurt

Van een afstandje zie je dingen vaak veel duidelijker dan wanneer je er middenin zit. Terwijl de eerste coronapatiënten al in Nederland gemeld waren hadden mijn ouders nog steeds afspraken in groepen of andere uitjes. Logisch, want heel Nederland leek te denken dat het niet zo erg was. Terwijl wij, in toen nog corona-vrij Colombia, aandachtig het nieuws volgde over Italië. Ik wilde mijn ouders thuis op de bank hebben, maar krijg dat maar eens voor elkaar als je zover weg zit. Ik heb letterlijk door de telefoon geschreeuwd uit wanhoop. Eerst de wanhoop dat ze niet konden komen omdat ze corona zouden kunnen oplopen, daarna simpelweg omdat ik bang was/ben dat ze überhaupt het COVID-19 oplopen. Gelukkig zitten ze inmiddels wel veilig en gezellig samen op de bank.

Colombia gesloten wegens coronavirus

Ik wil er niet aan denken, maar toch hoort het zeker in dit rijtje: als er iets in Nederland gebeurt met een voor mij belangrijk persoon dan kan ik dus niet Colombia uit. Nog een situatie waar veel emigranten en gestrande reizigers zich in bevinden.

Thuis blijven

Al voor de eerste maatregelen in Colombia besloten we niet meer naar de sportschool te gaan en snel daarna om vooral thuis te blijven. Inmiddels blijven we, op af en toe kort lopen met Juaco, thuis. Over een week gaan we even kijken of we wat boodschappen kunnen bijvullen, maar verder komen we ons huis niet meer uit.

Helaas zijn er nog steeds heel veel mensen die de ernst van de situatie niet inzien. Vooral in Nederland, maar ook in Colombia en andere landen. Vandaag zag ik bijvoorbeeld op het nieuws dat Nederlanders massaal naar het strand en naar het bos gingen. Bizar. Daarom grijp ik meteen even dit moment aan om het nog een keer te zeggen: blijf alsjeblieft thuis. Artsen werken zich in het rond in barre omstandigheden om zoveel mogelijk levens te redden. Maar de gezondheidszorg kan veel meer niet aan. Nergens in de wereld niet. Voorkom doden, voorkom een grotere ramp. Nederland is niet heilig, ook daar kan een tweede Italië of Spanje ontstaan (en is daarin al goed op weg). Blijf alsjeblieft gewoon thuis. Help mee de piek van het aantal geïnfecteerden te vertragen, om het aantal zieken die aan de beademing moeten te verspreiden over langere tijd. Als je het niet voor jezelf wilt doen, doe het dan voor je dierbaren. Hier een goed artikel over COVID-19, de adviezen in Nederland, wat zelf te doen en over de toekomst.

Wat doen we de hele dag?

Het is een geluk dat ik normaal al vanuit huis werk, daarin is dus niks veranderd. Ik ben samen met Alex aan het werk aan ons nieuwe bedrijf en ik werk natuurlijk aan mijn eigen bedrijf. Daarnaast kijken we veel films en series op Netflix, dansen we in de huiskamer en koken we samen. We wonen op de begane grond met een tuintje waar we zo vanuit het raam in kunnen stappen. Ook hebben we een mooi uitzicht op de bergen om lekker naar te staren. Vervelen doe ik me zeker niet in ieder geval en samenwonen met Alex is een waar genot. Wil je trouwens op de hoogte blijven van wat ik allemaal doe de hele dag? In mijn Instagram-stories neem ik je mee in ons leven. En ja ook dat dansen komt binnenkort voorbij een video… Terugkijken kan als je op het bolletje met ‘coronavirus’ eronder klikt.

Onzekerheid over wat er komen gaat

Niemand weet wat er komen gaat, hoe de situatie met het coronavirus zich gaat ontwikkelen. Bij vlagen maakt die onzekerheid me onrustig. Niet heel vaak gelukkig, maar ik heb mijn momenten. Herken je dat? Hier een goed artikel van huisarts Mattanja Dirks over omgaan met onzekerheid bij COVID-19. Als het rijke Europa het al niet aankan, wat zal er dan in Colombia gebeuren als het echt uit de hand loopt? Ik hoop met heel mijn hart dat de quarantaine en het gezonde verstand van de bevolking een ramp als in Europa gaat voorkomen. Ook economisch… Het is alsof we met z’n allen als hoofdrolspelers in een bizarre film spelen die waarschijnlijk nog heel lang gaat duren.

Ik focus me op positieve gedachten, mijn werk en dromen over de toekomst. En alles even opschrijven zoals ik heb gedaan in dit artikel helpt ook om gedachten te ordenen. Daarnaast probeer ik de enkele positieve kanten te zien van de COVID-19 crisis, zoals de rust die de natuur nu krijgt. En de lessen die we hier met z’n allen uit leren. De verbondenheid die hieruit ontstaat is er ook één. Ik leef in het moment en ga eigenlijk gewoon door met mijn leven en met mijn werk. Laat alles op me afkomen en hoop op het beste voor iedereen. Met inzet van iedereen komen we het coronavirus te boven. En gaat deze crisis straks de geschiedenisboeken in als keerpunt: het leven voor en na COVID-19.

 


Tips voor reizigers die zijn gestrand in Colombia i.v.m. coronavirus


Was je op reis in Colombia en kun je voor de volledige lockdown en sluiting van de vliegvelden het land niet meer uit? Dan hier enkele tips.

 1. Wil je wel het land uit en daar alles aan doen? Er zijn diverse links waar je je aan kunt melden om op de hoogte te blijven van nieuws van de ambassade voor bijvoorbeeld extra vluchten om reizigers op te halen:
  1. De Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Bogotá 
  2. Dit formulier
  3. Je aanmelden bij de ambassade
 2. Begeef je naar één van de twee steden met een internationale luchthaven vanaf waar vluchten naar Nederland gaan: Bogotá of Cartagena. Doe dit z.s.m.: vóór dinsdag 24 maart.
 3. Als je met de taxi de stad door moet om bijvoorbeeld naar de luchthaven te gaan, zorg dan dat je je vliegticket bij je hebt en deze brief van de ambassade.
 4. Er zijn diverse groeps-apps voor gestrande reizigers in Colombia waar je aan kunt deelnemen, dit is er één van.
 5. Kun je echt niet meer weg?
  1. Zoek een veilig verblijf waar je de komende weken/maanden kunt ‘wonen’, het liefst met andere reizigers, zodat je niet alleen bent;
  2. Zorg dat je genoeg eten en drinken inkoopt. Dingen die je kunt bewaren, zoals blikjes tonijn, pasta en bonen. Als er geen mogelijkheid is om te koken zoek dan eten dat je zonder te koken kunt eten. Kun je opeens toch nog terug? Geef je ingekochte eten dan aan iemand die het zelf niet kan kopen. Mensen in moeilijkheden zijn er in deze tijd genoeg;
  3. Laat de ambassade weten waar je bent, dit kan via de link hierboven;
  4. Laat je familie weten waar je bent;
  5. Houd je aan de regels die de overheid de bevolking oplegt en wees daarin niet eigenwijs: mensen krijgen hoge boetes en/of lange gevangenisstraffen voor het niet naleven van de quarantaine-regels.
 6. Houd het lokale nieuws goed in de gaten in verband met nieuwe regels en eventueel ongeregeldheden. Het belangrijkste nieuws lees je ook hier.

 


Hoe ga jij om met het coronavirus?


Op de hoogte blijven van alle nieuwste artikelen over reizen in Colombia, belangrijk nieuws uit Colombia voor reizigers en over mijn leven in Colombia? Volg mij op Facebook!


Kopfoto: Simon Bosch.

Lees meer!

18 reacties

Saskia 27 maart 2020 - 05:44

Het zijn gekke tijden. Stay safe…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 12:16

Dankjewel, jij ook!

Reply
Falderie 22 maart 2020 - 09:24

Het zijn gekke tijden voor iedereen. Mooi hoe nuchter je ermee omgaat. Veel sterkte daar!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 12:17

Dankjewel, jij ook! Ben inmiddels alweer 2 weken niet meer buiten het ken geweest…

Reply
Esther 22 maart 2020 - 07:42

Sabine, mooi omschreven. Zo is het hier in Bogota ook. Ik heb uitzicht op een park en zag gisteren alleen mensen hond uitlaten en op een moment een moeder met zoon voetballen maar die waren heel snel weg, denk dat iemand ze heeft aangesproken. Ik zie in de boom in het park de prachtigste vogels tevoorschijn komen. Ja, de natuur krijgt rust, wij drukker dan ooit met overschakelen naar online werk plus twee jonge kinderen helpen online hun lessen te volgen plus huishouden. Ach, we komen er wel. Ik hoop dat het land er ook komt. Er komen nu mooie acties op gang voor mensen die van dag tot dag hun huur en eten betalen, die nu geen inkomen hebben. Ik hoop dat die groot worden want er zijn heel veel mensen die nu op straat komen…. er komen er zelfs met Nederlandse banknummers, voor 15 euro een gezin met vier personen van eten voorzien voor een week…. sterkte Sabine en de hele wereld. Wij blijven thuis en hopem idd dat onze families en andere dierbaren gezond blijven en ook thuis blijven….

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 12:19

Inmiddels een hoop weken verder… Nog steeds goed daar? Ik kom bijna niet meer buiten, mis het wel.

Reply
Carolien 22 maart 2020 - 06:01

Wat een toestand he? Colombia neemt het wel serieus gelukkig met alle strenge maatregelen. Sterkte en hopelijk komen we hier allemaal goed doorheen!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 12:19

Hoop ik ook! Stay safe!

Reply
Ellie Schmitz 22 maart 2020 - 05:05

Fijn dat het goed met je gaat, maar heel verdrietig dat jij je ouders nu niet ziet. Vooral nu, nu er zoveel in je leven veranderd is. De situatie met het C-virus is heel bizar, ook wel beangstigend soms, we kunnen alleen als iedereen zich aanpast hier weer als mens goed uitkomen. Maar mensen kunnen ook heel laconiek, arrogant of koppig zijn. Neem nou de regel van afstand houden, gewoon aan hun laars lappen. Man vroeg gisteren aan de kassa van de supermarkt tweemaal aan oudere Man om een beetje afstand, hij lachte alleen maar en bleef gewoon staan, niemand in de rijen zei er iets van, men keek alleen maar. Daar kan ik nou echt boos om worden. Wij zijn ook thuis, Man verplicht met werk, ik als chronisch zieke fiets alleen mijn rondje zolang het mag, maak met niemand contact en verder ben ik in huis. Sterkte Sabine en veel succes en plezier met alles waar je mee bezig bent.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 12:20

Veel sterkte Ellie!

Reply
Els 22 maart 2020 - 04:33

Wat een toestand allemaal. Duidelijk Verhaal!
Doe voorzichtig en veel sterkte met alles!

xxxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 12:20

Dankjewel mams!

Reply
Els Haesevoets 22 maart 2020 - 03:57

Hallo Sabine,
Je hebt gelijk over het Hollands beleid. Ik woon in België en gisteren probeerden er nog altijd Nederlanders naar België te komen om leuk naar de Ardennen te gaan waar nu nog niet zoveel gevallen zijn. We houden onze grenzen zo veel mogelijk gesloten maar er is niet altijd overal controle dus ik hoop dat ze hun gezond verstand gaan gebruiken en thuisblijven!
Ik wens je veel moed in deze moeilijke tijden.
Wij zouden in oktober naar Colombia terug gaan dus hopelijk is het dan opgelost.
Bedankt voor je geweldige blog die ik met interesse volg.
Els

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 12:22

Ik hoop ook dat het in oktober is opgelost! Hoe gaat het met je nu? Ik ben bijna alleen nog maar in huis…

Reply
Els Haesevoets 20 april 2020 - 05:37

Hallo Sabine. Hier zijn de maatregelen verlengd tot 4 mei. Alleen de tuincentra en de doe het zelf zaken mogen open. Wij zijn dus nu al 5 weken constant thuis. Ik vind het onhoudbaar want ben een sociaal iemand. Hopelijk versoepeld de situatie binnen 2 weken. Maar we zijn allebei gezond. Hopelijk jij ook.
Hou de moed erin en ik wens je het allerbeste met je nieuwe leven.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2020 - 12:05

Dankjewel Els! En fijn te horen dat het goed gaat met jullie. Ik snap je frustratie ook goed. Hier zijn de maatregelen verlengd tot 11 mei, maar eind april mogen we wel weer buiten hardlopen (zelfs zonder reden een rondje lopen mag hier namelijk al niet). Dus daar zijn we wel blij mee. Hopelijk waait dit allemaal snel weer over… Succes!

Reply
Judith 22 maart 2020 - 02:36

Mooi en duidelijk verhaal, Sabine. Zo jammer dat je ouders niet konden komen. Is het fijn dat je nu in het dorp woont? Veel sterkte in deze periode.
Liefs, Judith

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 12:23

Dankjewel! Heel jammer, maar komt hopelijk snel goed… Stay safe!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!