Home Het dagelijkse leven Een trainingsschema op z’n Colombiaans
Trainingsschema Colombia

Een trainingsschema op z’n Colombiaans

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Sinds drie weken ben ik aan het sporten, zo’n drie á vier keer per week. Ik kan me nog herinneren dat toen ik lid werd van Health City in Nederland, een trainer me kwam helpen met het opstellen van een schema. Maar of ik me daar nou aan hield of niet, maakte allemaal niet zoveel uit. Veel research voor het maken van dat schema werd er ook niet gedaan. En veel aandacht en hulp op de fitness-vloer was er ook al niet. Hier gaat dat dus anders.

Op de eerste sportdag kregen Jimmy en ik allebei een basis trainingsschema, dat één van de vele trainers die in de sportschool rondlopen gebruikte om ons te vertellen hoe onze training er die dag uit zou zien. Dit mini-trainingsschema is echter alleen voor de eerste dagen, waarna het de bedoeling is om een groot gepersonaliseerd schema te krijgen. Maar om dat te krijgen, moet ik dus eerst een bezoekje brengen aan de fysiotherapeut.

Elke BodyTech heeft een eigen fysiotherapeut, die voor dit doeleinde gewoon bij de prijs inbegrepen zit. Om half zeven vorige week donderdagavond zit ik dus in de wachtkamer te wachten op mijn consult. Zodra ik aan de beurt ben moet ik een formulier invullen over welke ziektes ik allemaal wel niet heb en allemaal vragen beantwoorden over mijn gezondheid en familiegeschiedenis wat ziektes betreft. Ook worden mijn gewicht, lengte en vetpercentage gemeten. Vervolgens worden er allerlei lichamelijke testjes gedaan. Conclusie: ik ben stijf en niet erg lenig. Komt niet als een verassing helaas.

Ook krijg ik vragen over mijn levensstijl. Wat deed ik eerder voor sport, hoe vaak en hoe lang en wat wil ik bereiken? Ze lijkt het nogal vreemd te vinden dat ik met name sport voor mijn gezondheid in het algemeen. Blijkbaar is het hier normaal dat vrouwen die sporten dit alleen doen om een mooi lichaam te krijgen. Vervolgens wordt ook mijn voeding onder de loep genomen. Ze vraagt wat ik eet voor ontbijt, lunch en avondeten. Als ik vertel dat ik vegetariër ben en in de ochtend met name brood eet kijkt ze me even vreemd aan. Brood? Ik begrijp het wel: welke Colombiaan eet er nu een broodje met jam/kaas/chocoladepasta of zelfs hagelslag in de ochtend? Ze adviseert me meer proteïnen te eten: elke ochtend eieren. Maximaal twee per dag. Een vrij bijzonder voedingsadvies leek me.

Als alles achter de rug is vertelt ze dat mijn beenspieren en buikspieren sterker kunnen en dat ik wat aan dat gebrek aan lenigheid ga doen. Voordat ik mijn gepersonaliseerd schema krijg moet ik echter nog een week wachten, want het schema moet zorgvuldig worden opgesteld in samenwerking met de trainers én moet ook nog door een arts worden ondertekend.

Maar vandaag kon ik dan eindelijk dat felbegeerde blaadje ophalen. Ik kijk er even naar en ben er heel tevreden mee. Het schema is opgedeeld in drie blokken, dus telkens drie dagen. Per dag worden andere spiergroepen getraind gecombineerd met dertig minuten cardio waar mijn hartslag niet boven de 140 slagen p/m uit mag komen. Een heel fijn en afwisselend schema waarmee ik mezelf ook echt kan verbeteren.

Maar denk maar niet dat ik nu klaar ben voor een jaar sporten. Elke drie weken wordt er namelijk met de trainers gekeken hoe het schema kan worden aangepast, bijvoorbeeld zwaarder trainen of andere oefeningen, en elke drie maanden wordt mijn voortgang geëvalueerd met de fysiotherapeut. In november zit ik dus weer bij de fysio. In plaats van doelloos maar wat trainen, wordt hier echt gewerkt aan vooruitgang. Superfijn én motiverend!

Nu rest alleen nog een bezoekje aan de diëtist van BodyTech, voor een uitgebreid voedingsadvies. Het is heel belangrijk te weten welke en hoeveel voeding we elke dag moeten binnenkrijgen, zeker nu we allebei zoveel sporten. Maar ik ben ook wel benieuwd wat een Colombiaanse diëtist voor advies geeft gezien de andere eetgewoonten hier.

Maar voor nu ga ik eerst aan de slag met mijn trainingsschema. De actieve levensstijl is na die paar weken al ingeburgerd in ons dagelijkse leven, wat het een stuk makkelijker maakt om vol te houden. Het sporten heeft op mijn gezondheid én lichaam nu al een heel positieve uitwerking, wat alleen maar meer motiveert. Morgen een middagje quality-time met mijn lief, in de sportschool welteverstaan. Samen actief zijn en daarna relaxen in de sauna en het stoombad. Een heerlijk begin van het weekend lijkt me zo. Nu al zin in! Ook voor jou een heel fijn én sportief weekend gewenst!


Lees meer!

42 reacties

Je sportdoelen behalen: een eitje toch? | BESABINE 27 november 2015 - 23:32

[…] maanden geleden dat ik op dezelfde zwarte bank zat te wachten op de fysiotherapeut, met wie ik toen mijn eerste trainingsschema opstelde. Vandaag gaan we kijken wat er is veranderd na drie maanden sporten en hoe mijn schema […]

Reply
iliveformydreams.com 3 september 2015 - 14:20

Oh dit klinkt super tof en vooral nuttig. Succes!

Reply
Sabine 3 september 2015 - 14:23

Dankjewel! Tot nu toe bevalt het erg goed, de afwisseling ook vooral. Dat houdt het spannend 🙂

Reply
Marcella 2 september 2015 - 00:59

Wauww, dát is pas een goede begeleiding! Wat onwijs goed om op deze manier met je gezondheid bezig te zijn. Top! Veel sportplezier!

Reply
Sabine 2 september 2015 - 05:31

Dankjewel! Ben er ook bijzonder blij mee 😀

Reply
Huisvlijt 1 september 2015 - 04:00

Dat klinkt als een grondige en degelijke aanpak! Volgens mij ben je daar in hele goede handen.

Reply
Sabine 1 september 2015 - 07:49

Haha ja klopt! Motiveert wel moet ik zeggen. Kan natuurlijk niet over 3 maanden aankomen in dezelfde ‘staat’ 😉

Reply
Billy 31 augustus 2015 - 11:00

lijkt me een hele goeie begeleiding voor jouw sportuitdaging, Sabine!
Succes !!!

Reply
Sabine 31 augustus 2015 - 11:05

Zeker! Dankjewel! 🙂

Reply
Esther de Vries 30 augustus 2015 - 20:21

Ben benieuwd wat ze gaan doen met een vegetarisch dieet. Mijn dochter heeft een vegetarisch klasgenootje tot schok en schrik van de moeders, want wat moet je dan in ’s hemelsnaam voorschotelen op een feestje!!!??? Verder zijn hier de vrouwen die echt op hun lijn letten vreselijk, geen koolhydraat komt binnen, ook geen bruine boterham. Ik zou meteen verstopt raken, heb mijn lekkere volkorenbroodje (maar dan liefst zonder die hoeveelheid suiker die ze er hier meestal door doen) wel nodig hoor, naast overigens de gezonde hoeveelheid vezels uit groenten en fruit die wij thuis wel eten….collega’s verbaasd dat onze kinderen broccoli heerlijk vinden en als een soort lolly oppeuzelen, en cherrytomaatjes als snoepjes!

Reply
Sabine 30 augustus 2015 - 21:15

🙂 IK kan ook niet zonder mijn broodje hoor! Ze eten hier zo weinig groente en fruit, of met ijs of kaas eroverheen… vegetarisch eten lijkt me veel gezonder haha. De gezichten die mensen opzetten als ik vertel dat ik vegetarisch eet: elke keer weer hilarisch 🙂

Reply
Wildcard 30 augustus 2015 - 06:51

En tevreden over de Health City? Ik hoor en lees daar regelmatig horror verhalen over..

Wat die fysiotherapeut zei over die eieren, dat doe ik om de dag en zéker als ik ga sporten, ook. Zei ze je ook waarom je dat dient te doen?

Reply
Sabine 30 augustus 2015 - 07:19

Ik vond de health city nooit echt geweldig, heel weinig persoonlijke aandacht en heel duur. BodyTech waar ik nu sport is veel beter. De eieren zijn bedoeld voor de eiwitten. Maar hier in Colombia zit er meer achter dan in Nederland. Hier zijn eiwitten (met name vlees) en koolhydraten de belangrijkste ingrediënten. Meestal ligt een bord vol met vlees, rijst en aardappelen en bonen en weinig andere groenten. Ze zijn er dus van overtuigd dat ik omdat ik vegetariër ben niet genoeg eiwitten binnen krijg. En brood eten vinden ze maar raar Haha. Dus extra veel eieren eten om te compenseren. Nu eet ik best veel eieren maar echt niet elke dag twee. Ik ben wel benieuwd of de diëtist ook zoveel koolhydraten aanbeveelt, dat zou echt pas bijzonder zijn.

Reply
Wildcard 30 augustus 2015 - 07:35

Ja inderdaad kan ik me in beelden.
Leuk dat je het weet van de eiwitten, want de meeste mensen hebben geen idee waarom men zegt dat te doen.

Reply
Myriam 30 augustus 2015 - 06:34

Waaw, wel professioneel zeg. Misschien zou ik het op die manier ook kunnen volhouden. Maar hier is zo een personal coach niet te betalen vrees ik

Reply
Jessica 29 augustus 2015 - 22:48

Haha tof om te lezen! Ze pakken het wel heel serieus aan hè, benieuwd hoe je het over een paar maanden vindt. Je bent in ieder geval goed bezig, met het doorzettingsvermogen zit het wel goed! 😉

Reply
Sabine 30 augustus 2015 - 11:57

Dankje 🙂 Haha ja ben ook benieuwd hoe het me zal vergaan. Maar zolang ik er plezier in heb en af en toe een avondje en een dagje niets doe komt het wel goed denk ik haha 😉

Reply
Ester 29 augustus 2015 - 12:26

Zo’n uitgebreide scan – niet iets wat ik had verwacht. Grappig genoeg zijn ze in sommige landen waar je het niet verwacht juist weer strenger. Vorig jaar ging ik met mijn vriend bij mijn schoonouders naar de gym om een ochtendje te zwemmen. Een enorm luxieus gebouw en het zwembad was stukken moderner dan wat je hier in Brussel tegenkomt. Badmuts verplicht, maar daarbij werd ik, toen ik naar het zwembad liep, ook op het feit gewezen dat een badpak verplicht was. Een bikini was dus niet toegestaan. Ik probeerde nog duidelijk te maken dat ik dat niet eerlijk vond, aangezien mannen ook hun buik mochten laten zien, maar er was niets tegenin te brengen. Uiteindelijk heeft mijn vriend onderhandeld dat we toch nog een uurtje mochten zwemmen, als ik direct nadat ik uit het water kwam mijn handdoek om mij heen zou slaan. Andere gewoontes 🙂

Maar het feit dat er zo uitgebreid naar je wordt gekeken; alleen maar positief 🙂 En zo’n voedingsschema is iets waar ik eigenlijk ook wel benieuwd naar ben. Ik loop steeds grotere afstanden de laatste tijd en behalve dat ik meer eet, heb ik mijn voeding niet echt aangepast. Ik ben wel benieuwd wat ik nodig zou hebben; ook omdat ik bijna geen vlees eet en ik toch wel aan mijn eiwitten zou moeten komen.

Reply
Sabine 30 augustus 2015 - 11:56

Wat bijzonder! Hier is een badmuts ook verplicht, maar bikini mag wel. In de sauna is zwemkleding ook verplicht, volgens mij is dat in NL juist verboden toch? Ik vind het ook echt superfijn dat ik zo goed begeleid wordt. Ben ook heel benieuwd naar dat voedingsadvies! Als de afspraak is geweest zal ik er een blogje over schrijven 🙂

Reply
BlogbyDenisee 29 augustus 2015 - 11:23

Wow goed bezig!

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 11:47

Dankje! 😀

Reply
Bart I Hasta la Proxima 29 augustus 2015 - 10:52

Wij hebben ons opgegeven voor de halve marathon van Rio – het helpt ook om een doel te hebben vind ik persoonlijk. Ik bedoel je wilt ook niet op je blog vertellen dat je flauw bent gevallen voor duizenden toeschouwers ;). Je hebt wel gelijk dat je het sporten moet laten integreren in je leven als een vast onderdeel, een vast patroon. Succes dit weekend! Un beso.

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 11:47

Wauw wat tof zeg! Een hele uitdaging ook 😀 Hoeveel tijd heb je om te trainen? Ik kan niet zo goed rennen helaas… Un abrazo

Reply
BySilke 29 augustus 2015 - 10:19

Wow, wat sterk dat je er zo invliegt! Maar groot gelijk, als ik het karakter zou hebben zou ik het ook doen. Heel veel succes alvast, en vooral veel plezier tijdens het sporten 🙂

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 11:26

Haha dankje! Kost ook veel tijd, maar krijg er ook superveel energie van en is ontspannend ook 🙂

Reply
Zo simpel is dan geluk 29 augustus 2015 - 08:34

Goed bezig! En wat fijn dat je zo goed begeleid wordt!!

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 11:25

Zeker! 😀

Reply
Morgaine 29 augustus 2015 - 03:36

Dit is ook hoe het hoort te zijn. Nu heb ik in het verleden op een kleine sportschool gezeten en daar kreeg ik hetzelfde, werd zelfs onze BMI etc gemeten als we wilden, je was er wel vrij in verder, maar er werd ook daar zeker gekeken naar wat je wilde en ik noemde het altijd een straktrekplan, hahaha Helaas mag ik dat niet meer, maar zeker weten dat je het zo echt goed vol houdt inderdaad, weet ik uit ervaring 😉

En ik snap die eieren wel, brood is koolhydraat en eigenlijk verkeerde suikers die je dan tot je neemt. En ei is dan een goed ontbijt waar nul koolhydraat in zit en ook nog inderdaad die proteïnen voor je spieren juist 😀

X

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 07:58

Haha straktrekplan 🙂 Ha Bmi heb je zo uitgerekend, dat zit wel goed bij mij. Ja ik snap de eieren ook wel, maar in Nederland zouden ze niet snel het advies geven om brood te laten staan en zeker niet om 2 eieren per dag te eten. Sterker nog: de Nederlandse norm volgens de schijf van 5 zegt iets van 4 a 5 boterhammen per dag. Haha dat gaat niemand hier zeggen. Terwijl naast proteïne hier koolhydraten het meest belangrijk zijn. Aardappelen, rijst, vlees, suikers en heel veel gefrituurd eten… en weinig groente. Behalve brood dus. Ze hebben hier een heel bijzonder idee van wat gezond is. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar de diëtist 🙂 x

Reply
Morgaine 29 augustus 2015 - 08:05

LOL, zou je dat kunnen vertalen denk je, straktrekplan, hahahaha ach die meter die ze toen kregen snap ik nog niet, was ik al ruim 40 kilo kwijt en nog was mijn vet percentage volgens dat ding ultiem hoog, dan vraag ik mij echt af, waar haal je dat vandaan, ik doe er niet meer aan mee, dat bmi gedoe. Verder, wat je vertelt, ja dat heb je eigenlijk over verschillende verhalen al vertelt, hun eetpatroon, koolhydraatarm eten is hier nu in, mijn moeder doet het ook, maar als jij zegt, geen brood maar wel de rest, lol… ja dat slaat kant noch wal, dus ja, ook ik ben benieuwd naar die dietiste daar 😀 Nederland even op zijn kop zetten 😛 hahaha

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 08:19

Haha ja dat vetpercentage… bmi zegt dat niets over helaas. Alleen zo’n apparaatje inderdaad. Maar ook dat is niet helemaal betrouwbaar hoor. Er zijn speciale methoden om je vetpercentage op de juiste manier te meten, en deze methoden worden nooit in de sportschool gebruikt. Een slank lichaam betekent ook niet automatisch een laag vetpercentage (helaas Haha) 🙂

Reply
wiebie74 29 augustus 2015 - 03:21

Dat gaat er inderdaad heel anders aan toe dan hier! Bij de intake wel gesprek gehad maar daarna wordt er niet weer naar gekeken tenzij je er zelf om vraagt. Ik ga trouwens vandaag ook weer beginnen!

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 07:52

Wat goed! Veel succes en plezier! Naar welke sportschool ga je?

Reply
wiebie74 29 augustus 2015 - 08:24

Quamtumfit in veendam

Reply
Jaixy 29 augustus 2015 - 03:06

Wauw ! Succes met sporten

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 07:52

Dankjewel!

Reply
schrijfselsvanmij 29 augustus 2015 - 03:01

Sport ze! Ik was altijd erg actief maar nu in de zomer zit de kwakkel er een beetje in. Maar ik ga weer beginnen, echt 🙂

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 07:51

Dankjewel! Haha ja dat maakt het lastig 🙂 Misschien als de winter zo komt en je buiten weinig meer kunt doen. En lekker warm in de sauna na afloop is ook wel fijn 🙂

Reply
Els 29 augustus 2015 - 02:01

Sportief hoor! Nu nog volhouden!
Fijne dag samen met je lief!
Xxx

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 07:50

Bedankt!

Reply
yvonne 28 augustus 2015 - 23:50

Wauw! Daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren.

Hebje het ook al overhet het gebruik van handdoeken gehad? ( of eigenlijk het gebrek eraan)

Reply
Sabine 29 augustus 2015 - 07:50

Inderdaad! Hier is een handdoek verplicht maar niemand gebruikt het Haha. Daarentegen maakt wel iedereen netjes alle apparaten schoon met desinfecterend middel, ook de gewichten. Dat is ook wel hygiënisch lijkt me. 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!