Home Wonen / Recepten / Boeken Naar een Nederlandse filmpremière in Colombia
Nederlandse film - De Surprise

Naar een Nederlandse filmpremière in Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Sinds vorige week draait er een Nederlandse film in de Colombiaanse bioscopen. Wie had dat nu ooit gedacht? Ik houd enorm van Nederlandse films en baal er soms best wel van dat ik die nu niet meer kan zien. Daarom was ik intens gelukkig toen ik en andere Nederlanders in Bogotá van de Nederlandse Ambassade een uitnodiging kregen om de première van deze film bij te wonen. Samen met Jimmy heb ik me meteen aangemeld en een paar dagen later was het al zo ver: de première van Amor x Sorpresa, oftewel: De Surprise.

De première

Het was eigenlijk best grappig. Aankomen in een bioscoop die is afgesloten voor deze gelegenheid, en die vol staat met Nederlands-Colombiaanse stelletjes. Er was een barretje met Heineken en opeens was ik niet meer zo blond. Eenmaal in de zaal bleek die helemaal vol te zitten. Met allemaal Nederlanders dus. Of zoals Jimmy opmerkte: het lijkt wel alsof we in Pathé zijn. En ja zo was het precies. Een avondje Pathé in Colombia. We kregen een kort welkomstpraatje en toen begon de film, zonder reclame deze keer. Hoe tof!

Film: De Surprise

Het is natuurlijk niet voor niets dat precies deze film helemaal aan de andere kant van de wereld wordt getoond. Nee, dit is een bijzondere film met een ongewoon verhaal. Goede acteurs en een verrassend plot. De Surprise gaat over de emotieloze multimiljonair Jacob van Zuylen de With (Jeroen van Koningsbrugge), die na de dood van zijn moeder een illegaal bedrijf inschakelt om zichzelf naar de andere wereld te helpen. Hij maakt een afspraak en tekent het contract voor ‘De Surprise’. Oftewel: binnenkort gaat hij op reis. Hoe en wanneer dat zal gebeuren, dat is de verrassing. Hij kan niet wachten totdat het zo ver is, totdat hij een vrouw ontmoet: Anne de Koning (Georgina Verbaan). In geen jaren heeft hij gelachen, maar zij tovert een glimlach op zijn gezicht. Ook Anne is levensmoe en tekende hetzelfde contract. Ze worden verliefd waarna Jacob uitstel wil voor zijn reis naar het hiernamaals. Maar onder dat contract uitkomen blijkt nog niet zo makkelijk.

Over De Surprise en waar te zien

De film ging in Nederland in première op 21 mei 2015. Ik loop dus een beetje achter. De film werd geregisseerd door Mike van Diem en is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal uit het boek De ideale dahlia, verhalen van Belcampo. Ondanks dat het een Nederlandse film is, speelt het verhaal zich af in België. Georgina Verbaan won met haar rol een Gouden Kalf voor beste actrice. Je kunt de film bekijken op Pathe Thuis of op DVD en wellicht verschijnt De Surprise ook een keer op de Nederlandse en Belgische Netflix (of is de film daar al te zien?). Ben je toevallig in Colombia en wil je de film graag in de bioscoop zien? Kijk dan bij Cine Colombia voor tijden en bioscopen. In het Spaans heet de film Amor x Sorpresa.

Afbeelding: www.desurprise.nl

 

Recensie: wat vond ik er van?

Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een geweldige film is. Een drama met humor en romantiek. Spannend en ontroerend. Een zwaar onderwerp wordt in een luchtig jasje gestoken, op een manier die aanzet tot nadenken. Geen flauwe grappen, maar mooi en smaakvol in beeld gebracht. Het enige minpuntje vind ik dat de trailer niet helemaal het gevoel van de film weergeeft, maar juist overkomt als alleen een romantische komedie, terwijl het meer is dan dat. Zowel Georgina Verbaan als Jeroen van Koningsbrugge vind ik sterk acteren. Twee mensen die zichzelf van het leven willen beroven en daarvoor een illegaal bedrijf inschakelen en ondertussen vinden wat ze eigenlijk al jaren zochten. Een vernieuwend onderwerp met een verrassende wending. De liefde komt onverwacht, en zet aan tot denken: wat te doen in de laatste uren van je leven? Kan de juiste liefde je leven redden? Is liefde dan écht de sleutel tot geluk? De keren dat Jimmy in de bioscoop in slaap valt zijn niet meer op één hand te tellen, maar bij deze film bleef hij klaarwakker. En geloof me: dat zegt heel wat. Heerlijk om weer eens een film te zien van Nederlandse bodem. Absoluut een aanrader!

Een avondje Nederland in Colombia! Heb jij De Surprise al gezien?

In dit artikel is een affiliatielink gebruikt. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

34 reacties

Morgaine 18 juni 2016 - 04:05

Whahahaha dat moet supergaaf zijn, en zo leest het ook, leuk!

En nee, nog niet gezien, ik zie het pas als die op tv of netflix komt eventueel, en zover heb ik Soof pas voor het eerst gezien, mannenharten dito en hartenstraat moet ik nog kijken…

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 juni 2016 - 21:50

Ja dat was het zeker!! 😀 Ohja Mannenharten wil ik ook nog eens zien. Echt grappig trouwens: heb dit weekend Soof weer eens gekeken. Die dvd heb ik meegenomen naar hier, net als Alles is Liefde. Geweldige films! 😀

Reply
Roos 16 juni 2016 - 13:47

Gaaf zo’n Pathé ervaring in Colombia. 😛 Het plot klinkt echt ontzettend interessant, maar ik ben nooit zo’n fan geweest van Georgina Verbaan. Jeroen van Koningsbrugge zie ik ook enkel voor me als komiek. Ben heel benieuwd dus naar hoe ze dit neerzetten. Afgaande op jouw, en Jimmy’s, ervaring, moet dat wel heel goed zijn dus. 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 13:51

Ja supergaaf! Misschien ga ik binnenkort m wel nog een keertje kijken in de bios haha 🙂 Ik ben ook niet super fan van beide. Ik wist niet eens dat Jeroen van Koningsbrugge acteerde haha 😛 Maar ja ik vond ze absoluut goed! Verbaan heeft een serieuze rol, niet zoals in Costa ofzo.

Reply
schrijfsels 16 juni 2016 - 10:56

Ja, ik heb ‘m gezien 🙂 De regisseur (Mike van Diem) was op de basisschool een vriendje van mijn man

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 10:58

Oh wat leuk!! Hij heeft een Oscar gewonnen voor een andere film. Moet ie best een goede regisseur zijn dan 🙂

Reply
Elisa | lies rond de wereld 15 juni 2016 - 16:13

Ik heb echt nog nooit van deze film gehoord en ik kijk er echt veel haha. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt, ga hem van het weekend eens bekijken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:17

Haha leuk! Ben benieuwd wat je er van vindt! Ik mis die Nederlandse films wel een beetje, had van deze ook nooit gehoord.

Reply
Els 15 juni 2016 - 15:35

Oo ik ben al zo lang niet in de bioscoop geweest. Het wordt weer eens tijd.
Leuk dat de ambassade dit organiseert!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:16

Ja heel leuk! Mogen ze snel weer doen. Zeker deze film kijken! Kan makkelijk via Pathe Thuis! x

Reply
Maaike 15 juni 2016 - 14:35

Nou ja zeg, deze film is dus al een jaar uit en ik heb er nog nooit van gehoord! De trailer lijkt helemaal super. Werd de film gepresenteerd met Spaanse ondertiteling? Dan moet ik er echt even naar op zoek zodat we hem ook kunnen kijken. Wat superleuk dat zo`n uitje wordt georganiseerd daar, toch een beetje speciaal Nederlandgevoel!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:16

Haha ik had er dus ook nooit van gehoord! Echt jammer dat we dat moeten missen hier 🙂 De film was in de originele taal met Spaanse ondertiteling. Gelukkig maar… Wie weet komt ie ook nog in Bolivia? Heb wel meer landen gezien waar de film ook is uitgekomen, dus zou zomaar kunnen. En anders zit er niets anders op: een stedentripje Bogotá 😛

Reply
Faabs 15 juni 2016 - 13:59

Wat moet dat leuk zijn geweest !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:14

Ja dat was het zeker! 🙂

Reply
Peter 15 juni 2016 - 11:26

Je maakt me wel erg nieuwsgierig, dus wij gaan naar de film!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:14

Ja zeker kijken! Jullie vinden m vast heel leuk 🙂

Reply
Mirjam 15 juni 2016 - 11:12

Goh grappig om te horen, zo ver weg een Nederlandse film. Maar ook leuk voor jou lijkt me, toch een stukje Nederland even dichtbij.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:14

Haha ja vond ik ook best grappig, had dit niet zien aankomen. Mogen ze elk jaar wel een keer doen!

Reply
esther 15 juni 2016 - 06:26

Hij was geweldig en de sfeer ook! En Nederlands (en Vlaams en Frans) gesproken! De ambassade is goed bezig! Dit smaakt naar meer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:12

Ja vond ik ook! Hoop dat er snel weer eentje komt 😀

Reply
Marion 15 juni 2016 - 04:51

Ik denk dat dit voor het eerst zal zijn dat ik een Nederlandse film leuk ga vinden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:11

Je houdt niet van Nederlandse film 😀 Ben dan best benieuwd wat je van deze zou vinden!

Reply
Ester 15 juni 2016 - 04:43

Ha wat leuk Sabine! En grappig om zoveel Nederlanders in Colombia te zien.

En toevallig heb ik de film ook gezien. Ik kijk juist heel weinig films, maar ik vond de trailer zo bijzonder dat ik ‘m heel graag wilde zien. En geen teleurstelling!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:11

Ja heel leuk! Ook tof dat je de film hebt gezien! Brengt opeens mensen bij elkaar haha

Reply
Jennifer 15 juni 2016 - 04:19

Hahahha dat lijkt me echt vet grappig. Ook dat je opeens met zoveel andere Nederlanders was. Heb je er nog leuke contacten aan over gehouden?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:10

Ja dat was het ook! 😀 Ik heb wat nieuwe mensen ontmoet, heel leuk!

Reply
Melle 15 juni 2016 - 03:44

Oeh, het klinkt echt als een superleuke film! De trailer ga ik zo direct even kijken. En wat ontzettend gaaf zeg, zo’n avondje. Lijkt me echt heel bijzonder om dat mee te maken met allemaal andere Nederlanders in Colombia. Superleuk!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:09

Ja is het ook! Zowel de film als het avondje 🙂 De sfeer was ook superfijn. Ze mogen elke Nederlandse film wel hier uitbrengen haha (al gaat dat niet gebeuren vrees is 😉 )

Reply
Nesrin 15 juni 2016 - 02:50

Wat gaaf dat De Surprise gewoon in Colombia draait! Ik heb een kort stukje van de film gezien en het maakte meteen indruk en ik heb niet verder gekeken omdat ik de film graag van het begin tot het einde wil zien.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:07

Ja heel tof! Ik stond er ook versteld van haha. Zeker eens helemaal kijken!

Reply
Natasja 15 juni 2016 - 01:44

Ik heb de film nooit gezien, is het al een jaar geleden dat ie uitkwam?? Hij komt vast wel een keer voorbij op de televisie dan kijk ik m echt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:06

Ja al een jaar geleden! Dus dan komt ie vast een keer op tv inderdaad of op Netflix. Zeker de moeite waard iig!

Reply
sunny mama 15 juni 2016 - 01:32

Wat een heerlijke trailer! Die film zou ik ook wel graag willen zien.
Misschien heb je ’t gezegd en heb ik niet goed gelezen, maar is deze film voor de Colombiaanse bioscopen overgesproken in het Spaans? (Ik heb in Colombia namelijk nooit een film in de originele taal gezien.)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:06

Ja hij is echt leuk! De film is Nederlands gesproken met Spaanse ondertiteling (staat er niet in inderdaad). Tegenwoordig kun je hier in de bioscoop kiezen welke taal je wilt. Bijna alle films zijn er dus in het Spaans overgesproken en in de originele taal met ondertiteling. Soms niet in elke bioscoop, maar je kunt het zeker vinden. Ik kies altijd voor de originele taal, vind dat overspreken zo vreselijk irritant haha 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!