Home Het dagelijkse leven Hallo, ik ben hagelslag
Hagelslag

Hallo, ik ben hagelslag

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Taal, dat is dus echt niet mijn ding (lekker origineel ook). Vind het wel superleuk trouwens, een nieuwe taal leren. Maar makkelijk? Nee. In tegenstelling tot anderen, die ergens een megagrote talenknobbel hebben zitten. Zoals mijn collega. Terwijl ik mezelf achter mijn computer neerplant en ik meegeniet met de zangkunsten van het koor dat ‘Halelluja’ aan het zingen is in het kleine kerkje op het binnentuintje naast mijn kantoor, blijkt hagelslag dé aanleiding voor een lesje taal.

 

Het begon allemaal met een sneetje brood, een mes, van die smeuïge Amerikaanse pindakaas en jam. Én een pakje mini-hagelslagjes die mijn collega uit zijn bureaula tovert. Maar in tegenstelling tot de hagelslag, smeert hij jam bovenop de pindakaas. Want ja, wat moet je als Colombiaan nou met hagelslag? Dus leer ik hem het nut van de chocoladeregen. Terwijl hij een hap neemt en verdacht ernstig kijkt, bestudeert hij in alle concentratie dat kleine doosje chocoladehagel. En zegt vervolgens in zijn allerbeste Nederlands: hagelslag. Dat is op zich al een flinke glimlach waard aangezien de Colombianen net als bijna de rest van de wereld de Hollandse ‘g’ niet door hun strot kunnen krijgen en de ‘h’ überhaupt niet uitspreken.

Dit broodje pindakaas met hagelslag bleek een mooie aanleiding om meer Nederlands te leren. Want dat talenwonder blijkt de dingen snel op te pakken. Zo zegt hij binnen een paar minten ‘Ik ben hagelslag’. En leert hij de woordjes ‘hoi’, ‘hallo’ en ‘doei’. Lastig is dat Spaans een fonetische taal is en Nederlands helemaal niet. Dus voor de Colombianen is ‘doei’ zoiets als ‘do-e-i’. Vaak vraag ik me af hoe het Nederlands zou overkomen op mensen die het niet kunnen. Ik kan me voorstellen dat dat klinkt als een soort aaneenschakeling van alleen maar g´s. Gister nog vroeg een trainer in de sportschool hoe je ‘ik heb griep’ zegt in het Nederlands (ja ik krijg soms de gekste verzoeken tot een zinnetje Nederlands). Hij vond het op Russisch lijken. Ook is het grappig hoe de Colombianen het Nederlands zouden schrijven. Ik kan me zo indenken dat ze hier het woordje ‘goed’ zou schrijven als ‘jut’, bijvoorbeeld. Heb je dus meteen even geleerd hoe je de ‘j’ en de ‘u’ ongeveer uitspreekt in het Spaans. Ga nu het Spaanse woord ‘jugo’ (sap) maar eens zeggen.

In mijn enthousiasme moet er natuurlijk meer uitgelegd worden. Met name die rare lettercombinaties die dan één klank vormen. Zoals ‘oe’, ‘ui’ en ‘uu’. Dus de woordjes ‘huis’ en ‘vloer’ worden geleerd. Bij het woordje ‘huur’ hoort wat extra uitleg aangezien het beter is dit goed uit te spreken als je tegen iemand zegt dat je je huur moet betalen. De ‘u’ in het Spaans is ‘oe’, dus je begrijpt vast wat ik bedoel.

Ook ‘hoe gaat het’ komt voorbij en daarmee word ik nu elke ochtend begroet. Steeds weer nieuwe woordjes. Ondertussen leert hij mij van die gekke Spaanse woorden die honderd betekenissen hebben. En dan ook nog van die betekenissen die je niet zomaar even uit een boekje haalt. Als iemand nu tegen mij zegt ’tengo chicharrón’ weet ik nu dat deze persoon geen gefrituurd stuk varken voor zijn neus heeft liggen, maar twee afspraken tegelijk heeft gepland óf een conflict heeft met iemand. Om maar wat te noemen.

Dus zo zie je maar weer waar hagelslag allemaal wel niet goed voor is.


Lees meer!

51 reacties

Florentine 16 september 2015 - 09:59

Wat een super leuke blog heb je! ✿ ✿ ✿

Reply
Sabine 16 september 2015 - 10:03

Haha dankjewel! 😀

Reply
BySilke 14 september 2015 - 04:04

Wow, superleuk dat je op deze manier wat Nederlands te horen krijgt! Heel tof verhaal, ‘ik ben hagelslag’ gaat me wel bijblijven denk ik als ik een nieuw pakje ga kopen 😉

Reply
Sabine 14 september 2015 - 08:16

Haha bedankt! Heel leuk inderdaad! Sowieso zijn talen uitwisselen altijd leuk om veel van te leren 😀

Reply
Celine 10 september 2015 - 01:15

Wat leuk om te lezen! Lief dat je je collega’s een beetje Nederlands bijleert ?

Reply
Sabine 10 september 2015 - 08:05

Haha bedankt! Ja en andersom wat Spaans is ook heel leuk! Veel lol hier op de werkvloer 😀

Reply
smeetsannemieke 9 september 2015 - 12:47

wat een simpel pakje hagelslag voor wonderen kan verrichten geweldig leuk om te lezen dit

Reply
Sabine 9 september 2015 - 12:53

Bedankt! Leuk om te horen 🙂

Reply
Esther de Vries 8 september 2015 - 20:50

Ik vind het wel erg leuk hoor Sabine, dat we, als we je kantoor inlopen, met een vloeiend “hoi” (mét uitgesproken H) worden begroet… je hebt ook wel enthousiaste kamergenoten wat dat betreft. Ik kreeg van mijn secretaresse vanmiddag de begroeting in het Engels… ze krijgen de smaak te pakken!
Morgen geen hagelslag maar andere kost! Lekker slapen en het gaat helemaal goed komen morgen!

Reply
Sabine 9 september 2015 - 07:19

Bedankt! Ik ben goed voorbereid, maar de zenuwen spelen nu op haha.

Ja echt geweldig toch? Nog even en hij kan een gesprek voeren 😛 Echt leuk dat iedereen meer met taal bezig is zo. Zeker het Engels kan helemaal geen kwaad 🙂

Reply
Sandra 8 september 2015 - 07:02

Ik vind het altijd zo grappig hoe buitenlanders de ”g” en de ”h” uitspreken inderdaad! Hagelslag is daar wel het perfecte woord voor, haha. Leuk verhaal!

Reply
Sabine 8 september 2015 - 07:44

Bedankt! Soms lach ik me ook echt rot als een Colombiaan een Nederlands woord probeert uit te spreken. Ui is ook een leuke 🙂

Reply
Billy 7 september 2015 - 22:51

ik heb wel een talenknobbel, kan me overal wel uit de slag trekken

Reply
Sabine 8 september 2015 - 08:54

Dat is bijzonder handig! Ik kom er ook altijd wel uit gelukkig. Maar vloeiend Spaans duurt even 🙂

Reply
Jessica 6 september 2015 - 21:02

Haha leuk! Dat pak hagelslag heeft al wat meegemaakt joh ;p Wel knap dat je collega zo snel de taal oppikt zeg 😮 Nederlands is nou niet bepaald de makkelijkste taal

Reply
Sabine 7 september 2015 - 08:18

Echt wel! En al bijna op ook in twee weken 😉 Jij hebt ook een talenknobbel: na twee weken kun je jezelf al perfect redden! 😀

Reply
lievervoordelig 6 september 2015 - 17:27

Wat leuk dat een pakje hagelslag de aanleiding is voor zulke gezellige taallesjes 🙂
Nu heb ik weer een beetje Spaans erbij geleerd!

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:38

Haha ja heel leuk! Ondanks dat ik geen talenknobbel heb is Spaans wel echt mijn favoriete taal. Vind het echt leuk dat ik het inmiddels kan spreken (maar ik ben nog lang niet waar ik wil zijn helaas) 🙂

Reply
Ester 6 september 2015 - 15:34

Ik ben hagelslag. Ha!

Grappig dat sommige mensen zo’n talenknobbel hebben en andere mensen minder. Ik wou dat mijn knobbel wat groter was 😉 Maar die interesse is er, en ik hoop nog veel talen te kunnen leren!

En over dat fonetische van Spaanstaligen; ik heb een Spaanse vriendin die zo’n 4 jaar in Leuven heeft gewerkt. En nog steeds zegt ze geen ‘Leuven’ op z’n Nederlands, maar ‘Lee-euven’. Het lukt haar gewoon niet 🙂

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:37

😀 Inderdaad heel bijzonder! Bij mij gaat het dus ook wat moeilijker, maar ben toch al aardig ver gekomen moet ik zeggen. En inderdaad: als je wilt komt het vanzelf wel, het duurt alleen wat langer haha.
Grappig van je Spaanse vriendin! Is voor hen ook echt moeilijk en Nederlands is natuurlijk al een megalastige taal. Eigenlijk is Spaans veel makkelijker te leren dan Nederland. Dus knap van je vriendin!

Reply
Zo simpel is dan geluk 6 september 2015 - 15:17

Super leuk om te lezen!

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:35

Dankjewel! 🙂

Reply
Esther 6 september 2015 - 10:25

Leuk je te ontmoeten. Ik ben hagelslag….die blijven we er wel inhouden toch? En volgende keer in Nederland weer een zakje hartjes met woordjes meenemen….

Reply
Els 6 september 2015 - 11:14

Leuk idee, als ik er aan denk zal ik aan de eerst volgende die naar Colombia komt een zal met hartjes meegeven!
Groetjes, Els

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:34

Esther had al hartjes meegenomen en was echt een succes! Helemaal vergeten te noemen haha 🙂 De volgende keer weer hartjes, hartstikke leuke manier van leren 🙂

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:34

😀 Aangenaam! Die blijven we er zeker inhouden! Was de hartjes helemaal vergeten te noemen! Leuk was dat ook, al die schattige woordjes 🙂

Reply
kliefje 6 september 2015 - 09:59

Taal is prachtig. Ik ben iemand die makkelijk een taal leert, beleef er ook echt plezier aan.
Leuk blog! 🙂

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:33

Bedankt! En: mazzelaar! 😉 Ik vind het ook leuk Spaans te leren, maar het frustreert wel dat het zo langzaam gaat allemaal. Maar aan de andere kant ben ik ook wel weer trots op waar ik al gekomen ben 🙂

Reply
BlogbyDenisee 6 september 2015 - 09:35

Haha, leuk geschreven!

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:32

Bedankt! 🙂

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 6 september 2015 - 08:47

Weer mooi om te lezen! Ik kijk alweer uit naar de volgende!

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:31

Dankjewel! Wat een leuk compliment! 😀

Reply
Zef 6 september 2015 - 07:30

Erg grappig, doet me denken aan een hostel in Chicago. Voor je aan het dagelijks ontbijt mocht aanschuiven moest je ”goedemorgen” in een andere taal zeggen. Na vier dagen moest ik zelfs ons plaatselijke dialect inzetten!

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:31

🙂 Haha wat leuk! Is ook heel leuk om talen uit te wisselen met andere mensen. Zo grappig hoe elke taal en dialect ook van die andere uitingsvormen hebben. Eigenlijk fascinerend, taal. Wel moeilijk 🙂

Reply
Morgaine 6 september 2015 - 05:17

Hahahahaha geweldig! Vroeger was ik ook goed in talen, maar dat is nu toch wel iets meer lastig op Engels na 😉 En wat ik nu in het rijtje mis, hoe ga jij de ‘ou’ en ‘auw’ uitleggen? hahahaha

En waar een pak hagelslag al niet goed voor is, leuk 😀

X

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:30

Dankjewel! 😀 Ik ben dus ook niet goed in talen. Spreek er dus drie, maar kost wel moeite. Mijn Engels wordt ook slechter nu ik zo op Spaans gefocust ben. Die ‘ou’ en ‘auw’ is wel grappig ja! Zal ik eens aan beginnen. Denk dat dat moeilijk te begrijpen is. Die gekke Nederlandse taal ook. En ik bedoel: er zijn ook veel Nederlanders die veel fouten maken in grammatica, laat staan hoe het voor buitenlanders moet zijn. Sommige mensen zeggen tegen mij: dat is onmogelijk te leren! En dan zeg ik altijd maar dat mijn vriendje het ook heeft gedaan 🙂 (met hagelslag erbij natuurlijk) x

Reply
Morgaine 6 september 2015 - 18:00

hahaha, ja dat zeggen ze, maar elke taal heeft zijn dingetjes als je het mij vraagt, al is het qua uitspraak ook 😉

Reply
wiebie74 6 september 2015 - 04:41

Leuk joh dat je collega’s en andere mensen uit je omgeving hun best doen om toch ook wat Nederlands te leren, dat ze daar wel nieuwsgierig naar zijn! Ik heb op zich wel een talenknobbel en pak het ook wel vrij snel op, had op school dan ook Frans, Engels, Duits en later nog Spaans, waardoor ook Italiaans niet helemaal onbekend terrein is…

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:27

Ja heel leuk is dat, er wordt zo vaak gevraagd of ik wat wil zeggen in het Nederlands 😉 Ik zou ook graag een talenknobbel hebben, maar helaas… Gelukkig gaat het best goed hoor, dat Spaans. Echt fijn dat je makkelijk talen oppakt!

Reply
Taallent 6 september 2015 - 04:20

Wat lekker geschreven zeg. En wat leuk om te lezen.
Eet smakelijk;)

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:25

Dankjewel! Leuk om te horen! 😀

Reply
Els 6 september 2015 - 04:03

Haha, hilarisch!
Je hebt het er maar druk mee, er wordt ook nog gewerkt hoop ik??

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:24

Haha ja natuurlijk! Daar komt later nog meer over 🙂

Reply
Marion 6 september 2015 - 03:46

Lang leve die heerlijke Nederlandse chocoladeregen!

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:24

En zo is het!

Reply
schrijfselsvanmij 6 september 2015 - 03:46

Laatst diverse buitenlandse vrienden van onze jongste laten zien hoe dat ‘hoort’, hagelslag op brood.

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:24

Geweldig toch! Vind die gezichten altijd zo leuk als mensen dingen doen die uit een heel andere cultuur komen. Net als dat ik me ook hier verwonder 🙂

Reply
Rob Alberts 6 september 2015 - 03:45

Ik ben ook hagelslag …

Vrolijke groet,

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:23

Hahaha aangenaam! 😀

Reply
Hans en Thea de Vries 6 september 2015 - 03:01

weer een heerlijk leerzaam blogje Sabine, dank je wel.

Reply
Sabine 6 september 2015 - 17:23

Bedankt! En graag gedaan 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!