Home Het dagelijkse leven Autorijden in Bogotá

Autorijden in Bogotá

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Relaxed, veilig, makkelijk. Woorden die zomaar bij me opkomen als ik denk aan autorijden in Nederland. Nu moet ik toegeven dat onder andere files, bumperklevers en snelheidscontroles ook regelmatig tot irritaties leiden. Grappig dat die kleine ergernissen opeens in het niet vallen zodra je in Bogotá in de auto stapt.

De eerste keren als bijrijder vond ik simpelweg horror. Stijf van de stress. Verhoogde hartslag. Angstkreten. Een vrij normale reactie als je je hier voor het eerst op wat voor manier dan ook in het verkeer begeeft. Daarom zwoer ik ooit: never nooit vind je mij achter het stuur in Bogotá. Totdat vriendlief opperde dat het best makkelijk zou zijn als ik ook kan rijden. Ik moest hier even een nachtje over slapen. En besloot er toch aan te gaan: ik wil tenslotte integreren. En hoe fijn is het als ik ook zelf ergens heen kan rijden zonder een chauffeur nodig te hebben? Juist. Dus op een rustige zondag, met knikkende knieën, toch maar achter het stuur.

Autorijden blijkt hier niet alleen een beetje eng, maar ook behoorlijk vermoeiend. Al vanaf het moment dat ik de garage uitrijd. Achteruit door een kleine opening naar beneden en dan de weg opdraaien en proberen de veel te hoge stoepranden die ze hier hebben niet te raken. Vervolgens een drukke weg oversteken. Zonder stoplichten. Eerst een diepe kuil ontwijken. Dan een voetganger. En heel lang wachten. Achter me hoor ik al getoeter. Komt een fietser. Nog één. Nu kan ik. Eindelijk. Motor naast me. Niemand geeft richting aan. Waar moet ik heen? Kuil in de weg. Ontwijken. Ik word rechts ingehaald. En nog een keer. Weer een gat in de weg ontwijken. En nog één. Die auto voor me rijdt te langzaam. Even rechts inhalen dus. En maar meteen een doorgetrokken streep meepakken. Voetgangers op de snelweg. Ontwijken. Fietsers midden op de weg. Komt opeens een bus invoegen. Snel naar links. Daarna weer naar rechts. Waar is die motor nou? Ben ik al aangekomen? Do I need to say more?

Inmiddels ben ik aardig gewend aan de Colombiaanse verkeerssituatie. Het voelt niet meer zo gek om rechts in te halen, kuilen te ontwijken en over doorgetrokken strepen te rijden. Overigens ben ik er nog niet, want kon ik in Nederland perfect achteruit inparkeren: hier wil dat simpelweg gewoon niet lukken met die krappe plaatsen. En in het donker kan ik de kuilen en gaten niet goed zien. En soms zijn er 3 verschillende wegen rechtdoor en heb ik geen idee welke ik moet nemen. En als ik in het zuiden rijd ben ik ietwat nerveus en hoop ik altijd maar dat ik niet beroofd word van mijn spiegels. Dat soort dingen, die hier gewoon doodnormaal zijn.

Autorijden in Bogotá is niet makkelijk, niet veilig, niet ontspannen en niet snel. Kortom, een uitdaging. Die ik stiekem eigenlijk best leuk vind. Hit the road, Sabine!


Lees meer!

17 reacties

Femmy ten Cate 20 oktober 2018 - 15:57

Hoe is het om op het platteland te rijden? We denken over autohuur in Tunja en daar in de omgeving alle moois met de auto bezoeken en naar Yopal rijden om daar paard te rijden. Of kunnen we beter toch maar de bus nemen? bij voorbaat dank voor je antwoord, groet, Femmy

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 oktober 2018 - 21:01

Hoi Femmy, je kunt prima autorijden, maar in die regio zijn lang niet alle wegen even goed. Ga je van de grote weg af verwacht dan zandwegen vol met kuilen. Blijf je op de grote weg, dan is het meestal goed. In ieder geval prima te doen, maar weet dus dat je slechte wegen kunt verwachten, afhankelijk van waar je precies gaat rijden 🙂

Reply
Joke 19 december 2015 - 07:16

niks voor mij, ik ben er zeker van dat ik daar nooit aan zou kunnen wennen.

Reply
Sabine 19 december 2015 - 20:54

Ik rij ook niet heel graag hoor, doe het zo min mogelijk eigenlijk 🙂 Doe zoveel mogelijk met de bus, vind ik veel fijner en scheelt een hoop stress.

Reply
Marcella 4 april 2015 - 06:17

Als ik je kom opzoeken moet je je stuurkunsten maar laten zien!

Reply
Sabine 4 april 2015 - 10:30

Haha zekerweten meid!

Reply
Faabs 26 maart 2015 - 14:12

Wat een leuk blog heb je ! Ik ga je terug volgen :). Stoer dat je het hebt gedaan, het autorijden daar. Ik vond de eerste keer rijden in Amsterdam al heel ingewikkeld hahaha. Good Luck !

Reply
Sabine 26 maart 2015 - 14:52

Bedankt, wat leuk zeg! 🙂 Amsterdam is ook best wel eng met al die fietsers en trams die overal kriskras doorheen rijden!

Reply
Peter 26 maart 2015 - 02:06

We rijden wel met je mee met onze ogen dicht.

Reply
wiebie74 25 maart 2015 - 16:19

Lijkt me inderdaad een hele beleving op zich! Ik woon in het noorden en daar is het relatief rustig, dus als ik al voorbij Zwolle ben, vind ik het eigenlijk wel al druk worden terwijl het dat nog niet eens is natuurlijk…

Reply
Sabine 25 maart 2015 - 16:51

Haha ja inderdaad dat had ik ook altijd. Ik durfde zelfs nooit in het centrum van Amsterdam te rijden 🙂

Reply
attie en kees 25 maart 2015 - 07:49

Zou ook niets voor mij zijn . Els neem een helm mee in je koffer voor in de auto……

Reply
Anoniem 26 maart 2015 - 06:38

Attie, dat is een goed idee Haha. We gaan het ervaren met of zonder helm!

Reply
Els 25 maart 2015 - 07:25

Haha, het is maar goed dat ik het allemaal niet zie!!
Mamslief is iets minder stoer dan dochterlief geloof ik!!

Reply
Sabine 25 maart 2015 - 07:32

Haha wacht maar, nog even en je mag het allemaal met eigen ogen aanschouwen :p

Reply
attie en kees 25 maart 2015 - 07:50

Zou ook niets voor mij zijn . Els neem een helm mee in je koffer voor in de auto……

Reply
Sabine 25 maart 2015 - 08:02

Grappig idee! Waarschijnlijk zullen ze na een weekje wel doorhebben hoe het er hier aan toe gaat. Dan valt het best mee hoor 😉

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!