Home Het dagelijkse leven Je sportdoelen behalen: een eitje toch?
Eitje

Je sportdoelen behalen: een eitje toch?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Het is alweer drie maanden geleden dat ik op dezelfde zwarte bank zat te wachten op de fysiotherapeut, met wie ik toen mijn eerste trainingsschema opstelde. Vandaag gaan we kijken wat er is veranderd na drie maanden sporten en hoe mijn schema kan worden aangepast. Nu weet ik uiteraard zelf al een beetje hoe de resultaten er uit zouden kunnen zien en wat ik daaraan kan doen; de fysio daarentegen zit met haar handen in het haar…

 

Ik word binnengeroepen en meteen op de weegschaal gezet. De fysio schrijft de uitkomsten op en kijkt van het oude naar het nieuwe formulier. Ik zie haar denken: hier klopt iets niet. Ik vind het nu al humor. Ik kijk haar met opgetrokken wenkbrauwen aan: is er iets mis? Ze kijkt me verward aan en vertelt dat dit een beetje vreemd is. Oh, hoezo? Ik ben blijkbaar een kilo aangekomen, heb 5% extra vet en mijn spiermassa is met 0,3% gedaald. Ik vind het allemaal niet zo schokkend: ben tevreden met mezelf en een beetje meer of minder, ach… dat komt wel weer goed. De fysio echter neemt dit bloedserieus.

Radeloos tikt ze met haar pen op het bureau. Tik tik tik. Met een gefronst voorhoofd begint ze hardop te brainstormen. Hoe vaak sport je? Is je eetpatroon veranderd sinds de vorige keer? Ja ik ben anders gaan ontbijten, zoals je me toen hebt gezegd. Wat eet je dan nu? Twee gebakken eieren in de ochtend. Ze vraagt hoeveel maaltijden ik eet per dag, vijf? Ik proest het bijna uit. Vijf maaltijden, wie krijgt dat nou weg? Nee, drie, maar het avondeten is niet zoveel. En toen opeens herinnerde ze zich weer dat ik die lastige vegetarische ben (leven zonder vlees: dat kán toch gewoon niet?). Ja dát moet het zijn: je eet te weinig eiwitten! Ik zie de Colombiaanse-fascinatie-voor-eiwitten-bui alweer hangen… te weinig eiwitten? Ik eet minstens twee eieren per dag, bijna elke dag bonen of linzen, veel noten, af en toe melk en ook nog kaas. Hoeveel meer moet ik eten voor meer eiwitten?

Nou daar had ze natuurlijk direct dé oplossing voor: gewoon in plaats van twee, zo’n vijf a zes eieren per dag. Pardon? Ja daar gaat mijn spiermassa van omhoog. Ik begin het idee te krijgen dat deze dame weinig kaas heeft gegeten van voeding noch het in kaart brengen daarvan. Zonder dit goed uit te zoeken kan ze helemaal niet weten of ik te weinig eiwitten binnenkrijg. Ik zeg haar vriendelijk dat ik dat dus niet van plan ben. Dat het ook zomaar zou kunnen dat ik iets (lees: veel) vaker van die té lekkere Hollandse tussendoortjes heb gegeten die ons bezoek meebracht. Of dat ik pas ziek ben geweest en toen twee weken niet heb gesport. En ik de laatste tijd wel erg vaak uiteten ben geweest (tja een beetje genieten mag ook dacht ik zo). En door alle drukte wat minder fanatiek heb gesport. En wat dacht je van al dat zoute, zoete en gefrituurde eten hier? Ik bedoel: zelfs in melk stoppen ze suiker. Hier heeft ze echter helemaal geen oren naar: ze is enkel en alleen gefocust op die heilige eiwitten.

Ik zeg haar dat ik mijn ontbijt zal aanpassen en minder tussendoortjes zal eten. In de avond zal ik nu een ei koken voor het ontbijt en dat samen met een schaaltje havermout met melk eten. Ze kijkt me argwanend aan. Volgens mij vindt ze me hartstikke raar.

Inmiddels heb ik mijn nieuwe trainingsschema binnen, waar ik erg blij mee ben! Die veranderingen in oefeningen elke drie maanden zijn een goede motivatie. Over een maandje mag ik terugkomen voor een tussenevaluatie om te kijken hoe het dan gesteld is met mijn gewicht, vetpercentage en spiermassa. Ik ga er dus met volle energie weer tegenaan en zal haar eens even laten zien dat ik het echt wel kan, die spieren kweken en dat beetje extra vet weer wegwerken. Hoe ik dat ga aanpakken? Gewoon: eitje toch?


Lees meer!

60 reacties

De Colombiaanse kip die een cadeautje legde | BESABINE 13 december 2015 - 21:34

[…] zojuist van die heel lieve mevrouw een doos met 30 eieren gekregen! Ja echt ik verzin het niet: gaat mijn blog wéér over eieren. Ik kan er geen woord tussen krijgen. Hij blijft maar doorkletsen over zijn eieren. Dat ze van […]

Reply
Marcella 8 december 2015 - 14:30

Ondanks het logische verschil in mening, toch interessant om na een paar maanden weer gemeten te worden. Fijn dat je nieuwe schema je goed bevalt, veel sportplezier! En een eitje koken, dat moet ik ook vaker doen. Lekker voor bij de lunch!

Reply
Sabine 8 december 2015 - 16:02

Ja klopt de ideeën over gezond zijn heel anders tussen Nederland en Colombia 🙂 Mijn nieuwe schema is echt fijn! En een eitje koken is bij jullie zo gedaan, je kunt het ook makkelijk een dag of zelfs langer bewaren! 🙂

Reply
Marcella 9 december 2015 - 02:15

Is dat in Colombia zo lastig dan?

Reply
Sabine 9 december 2015 - 20:23

Haha ja door de hoogte is het kookpunt van water lager en moet eten dus langer gekookt worden om hetzelfde effect als in NL te bereiken. Een ei kook ik dus 20 minuten.

Reply
Jenn 8 december 2015 - 10:00

Haha, wat een bijzonder advies kreeg je! Ik ben gek op eieren, maar vijf of zes is mij zelfs een beetje te gek..

Reply
Sabine 8 december 2015 - 16:00

Haha ja ikzelf ben ook dol op eieren, maar meer dan twee per dag hoeft echt niet 😉

Reply
Simone 5 december 2015 - 14:18

hahaha ik lig in een scheur. Eitje! 😉 Grappig hoe ze overal weer anders tegen voeding aan kijken. Volgens mij kun je het toch nooit goed doen, dus wat dat betreft denk ik dat je het zelf heel goed in ziet! 🙂 Gewoon weer wat meer ’tussendoortjes’ laten staan en wat meer bewegen als het gaat! Komt goed!

Reply
Sabine 7 december 2015 - 07:37

Haha dankje! Ja heel anders dan in NL. Maar inderdaad sowieso heeft iedereen andere ideeën daarover. 🙂 En ja het komt zeker weer goed! Een weekje niet snoepen en wel sporten heeft al behoorlijk resultaat 🙂

Reply
Faabs 2 december 2015 - 15:19

ohhh hilarisch stukje weer :-). Bijzonder zeg deze denkwijze.. niet eerst kijken naar andere factoren maar hup gelijk, extra eieren eten. Maar he, wij hebben wel weer een geweldig leuk stukje om te lezen !

Reply
Sabine 2 december 2015 - 20:35

Hahaha dankjewel weer! Ja levert mooie verhalen op die rare Colombiaanse dingen 😉 Ze hebben hier echt bijzondere denkwijzen, in alles eigenlijk. Ze weten ook weinig van de wereld omdat bijna niemand buiten het land komt, heel apart.

Reply
Faabs 3 december 2015 - 07:21

Opzich zijn we in NL momenteel ook wel erg into eiwitrijk eten en langzame koolhydraten alleen kijken we ook naar de rest qua snoepen en bewegen. Blijft aparte tunnelvisie bij jullie daar. Je kunt anders misschien zelf een health centre openen haha

Reply
Sabine 3 december 2015 - 07:59

Haha ja zou nog best eens goed kunnen lopen 🙂

Reply
sunny mama 1 december 2015 - 02:55

Heel herkenbaar! Zo kwam ik ooit bij een arts terecht in Bogotá die me adviseerde om toch maar vooral ‘carne’ te gaan eten en in het bijzonder ‘carne rojo’, anders zou het helemaal misgaan met mijn ijzergehalte. 😉

Nu vind ik een gebakken eitje wel lekker, maar 5 of 6 iedere ochtend? Sjonge jonge… Ik voel me er al schuldig om dat ik er bijna iedere ochtend eentje eet, want ik weet niet of dat nu zo gezond is…

Reply
Sabine 1 december 2015 - 11:12

Hahaha daar komen ze nu hopelijk ook een beetje op terug… al merk ik er niet echt veel van hier. Vlees is net als ei echt heilig hier haha 🙂 Ik eet zelf ook wel elke dag een ei hoor. Volgens mij is dat wel goed, een ei heeft veel goede voedingsstoffen ook 🙂

Reply
Nesrin - Daily Cup of Bla Bla Bla 30 november 2015 - 17:49

Geweldige afsluiting.Opvallend hoe serieus ze dit neemt en hoe groot het verschil kan zijn.Ik ben benieuwd hoe je er over een maand voor staat.

Reply
wilma 30 november 2015 - 10:58

manlief eet elke dag smorgens 2 of drie hardgekookte eieren en som in deavond nog een. Alleen de lucht al…. Maar hij doet dit om te lijnen.
Zeg al tegen hem: je wordt nog eens een kip..
Maar ja , ik ben zo mager als een plank en geen aanleg om dik te worden. En loop elke dag! Goed voor mij. Als ze willen dat ik een ei eet, moeten ze me onder narcose via een tube zon ding naar binnen krijgen.
Succes met sporten en zal aan je denken als ik ga lopen.

Reply
Sabine 30 november 2015 - 12:26

Zo dat is veel! Jij houdt niet van eieren 😛 haha. Ik vind eieren heerlijk maar het moeten er niet te veel worden haha. Jij hebt wel mazzel dan dat je alles kunt eten en stoer dat je elke dag loopt! Zal ook wel anders zijn in een mooie omgeving met schone luchten! 🙂

Reply
Billy 30 november 2015 - 10:45

wat een lastige patiënt ben je toch!

😀

Reply
Sabine 30 november 2015 - 10:51

Haha ja ik ben vreselijk lastig 😉

Reply
Thomas Pannenkoek 30 november 2015 - 02:15

Ik vind je zelfrelativering goddelijk om te lezen!

Reply
Sabine 30 november 2015 - 06:58

Haha dankjewel!

Reply
kliefje 30 november 2015 - 01:07

Ja. Bijzondere adviezen 🙂
En overal suiker in? Brrrrr. Zou niks voor mij zijn.

Reply
Sabine 30 november 2015 - 06:58

Haha ja… ja het is altijd even zoeken om dingen zonder suiker te vinden. Brood bijvoorbeeld is voor ons heel zoet maar de Colombiaan begrijpt dat niet. Gelukkig hebben wij niet zoet vers brood gevonden. Hetzelfde geld voor de melk. Voor ons zoet voor de Colombiaan niet…

Reply
Esther de Vries 29 november 2015 - 21:56

Die vrouw moest eens weten dat ze wereldberoemd is binnen je blog!

Reply
Sabine 30 november 2015 - 06:56

:p

Reply
Wanda 29 november 2015 - 13:53

Echt een heel andere benadering dan hier! Ik moet er niet aandenken om ’s ochtends 2 eitjes weg te werken, zal misschien kwestie van wennen zijn maar toch… ben zo gehecht aan mijn bordje zuivel met muesli en/of fruit.

Reply
Sabine 30 november 2015 - 06:50

Haha ja heel anders zeker voor zo’n nuchtere Hollandse 😉 ik houd wel van eieren maar zeker twee gekookte eieren elke ochtend is wel te veel. Ben al terug naar één; )

Reply
carlavanvliet1 29 november 2015 - 09:45

Wat een ei die fysio… Nee hoor, want ze zal het goed bedoelen. Gelukkig heb je nuchtere Hollandse verstand nog 😉

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:57

Whahaha dat is ook een mooie!:P Ja ze bedoeld het zeker wel goed, de opvattingen hier zijn gewoon heel anders dan in NL. En ik ben een stuk nuchterder inderdaad dan zij… (en dan elke andere Colombiaan).

Reply
Deborah Hamar 29 november 2015 - 05:18

haha.. Ik zie het gezicht al helemaal voor me.
Lekker doen waar jij je goed bij voelt.
Succes met sporten!

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:56

Haha 😀 Dankjewel! Ik doe zeker waar ik me goed bij voel, anders kan ik mezelf ook niet meer motiveren 🙂

Reply
Jessica 28 november 2015 - 23:35

Haha die Colombianen en hun eiwitten-fascinatie.. :’) Toch moet ik zeggen dat ik in Colombia verrassend veel vegetarische restaurants ben tegengekomen! Ik kreeg de grootste vleeseters zelfs zover om vleesvervangers te eten haha ;p Fijn dat je je weer beter voelt, have fun met sporten de komende tijd! 🙂

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:55

Haha ja joh… Ja klopt er is best veel aanbod voor vegetariërs! En als het niet op het menu staat verzinnen ze wat. Denk dat het over een paar jaar ook wel meer normaal zal worden hier. En bedankt! Jij veel plezier met je zus!

Reply
Els 28 november 2015 - 17:32

Haha wat een humoristisch verhaal, geweldig! Laat je niet gek maken, moet voor jou ‘appeltje eitje zijn’ !
Xxxx

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:54

Dankjewel! Ik ben juist hartstikke nuchter hierin 😛 xx

Reply
Zo simpel is dan geluk 28 november 2015 - 14:30

Haha, geweldig beschreven en een geniale afsluitende zin! Succes met sporten meid!

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:52

Dankjewel! 😀

Reply
Florentine 28 november 2015 - 13:40

Wat een verhaal…!

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:52

Haha ja hè? 😛

Reply
BlogbyDenisee 28 november 2015 - 11:26

Pff, de wereld is af en toe gek hahaha!

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:52

😛

Reply
japkebahous 28 november 2015 - 09:56

Whaha, ik moet vooral erg lachen om je afsluiting en lees je beschrijving alsof ik er zelf naast heb gestaan. Dan kan ik ook zo denken: ze hebben daar vast geen kaas gegeten van die Hollandse nuchterheid ?

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:52

Haha dankjewel! 🙂 En inderdaad die Hollandse nuchterheid is hier totaal vreemd 😛

Reply
Rob Alberts 28 november 2015 - 08:23

Alle nadelen van teveel eieren zijn daar dus nog niet doorgedrongen.

Sterkte met je bewegingsschema!

Vriendelijke groet,

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:51

Inderdaad! In Colombia komen ook veel meer nierproblemen voor dan in NL, kan zomaar door te veel proteïnen komen…
Dankjewel! Fijne zondag nog!

Reply
Hans en Thea de Vries 28 november 2015 - 04:33

Laat je niet gek maken Sabine……

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:50

Dat is precies het punt: ik laat me juist niet gek maken, maar de fysio wel 😛

Reply
Falderie 28 november 2015 - 03:03

Brrr, die eieren gaan je oren nog uitkomen! 🙂

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:50

Hahaha 😛

Reply
natasjaslifestyle 28 november 2015 - 02:38

Zo dat wordt even serieus aangepakt! ? Dat is hier wel anders. Op zich is er niets mis mee dat ze het serieus nemen tenslotte sport je om iets te bereiken, je goed voelen, je houding, alleen hier in Nederland zijn we dat niet gewend, ja je wordt gemeten, en gekeken naar conditie en evt eetgewoonte, maar daarna laten ze je los, en bij het volgende schema komen ze er verder niet op terug. Je kunt natuurlijk ook wheypoeder kopen proteïne die je in yoghurt of smoothies doet scheelt je weer in eitje?

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:50

Ha hè? Dat schreef ik inderdaad in het vorige stuk hierover, dat het hier een stuk anders gaat dan in NL. Hier word je echt in de gaten gehouden. Goed ook hoor, vind ik. Maar de Colombianen hebben gewoon heel andere opvattingen en ideeën over voeding en wat gezond is. In NL is vegetarisme heel gewoon, hier (nog) niet. Bedankt voor de tip trouwens! 🙂

Reply
Morgaine 28 november 2015 - 02:10

Whahahaha ja maar hier heb je ook de proteïnefreaks ivm de spieren hoor, als ik 2 eieren per maand eet is het veel, lees, eens in de 3 maanden 6 eieren kort achter elkaar dan ben ik het alweer zat, hebben ze yoghurt of kwark daar? Dat wordt hier gegeten voor de proteïnen, er is zelfs een kwark bij gekomen met extra proteïnen en alle rotzooi van dien erbij want het is natuurlijk ook met fruit, right?

Doe gewoon lekker jouw ding, wat is nu een kilo… kan de tijd van de maand zelfs zijn in aantocht, hahaha

X

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:48

Ja dat klopt! Maar dat zijn meestal van die spierbundels die alleen naar de sportschool gaan om de spieren zo groot mogelijk te krijgen. Ik houd zelf wel erg van eieren, elke dag een ei kan wel. Maar dit gaat wel wat ver haha 😉 Ja ze zei ook nog dat ik amandelmelk kon kopen en kwark enzo. Nu is dat wel verkrijgbaar, maar dat soort melk is peperduur. Kwark en yoghurt is er ook wel, maar niet zoals in Nederland. Ik zeg tegen haar: ja maar ik kwark stoppen ze ook suiker. Ging ze op haar eigen kwark kijken… ja inderdaad! 😛 whahaha. Ik heb inmiddels wel naturel kwark gevonden in de supermarkt, dus dat koop ik af en toe. Maar vind ik te duur om elke dag te eten. En inderdaad dat is eigenlijk de hele essentie: lekker mijn eigen ding doen 😀

Reply
Morgaine 29 november 2015 - 14:06

lastig toch wat hier zo normaal is, nu kun je hier emmers met Griekse of zelfs Trukse yoghurt kopen, 1 kilo zullen we maar zeggen voor 1,49 hahaha

Reply
Sabine 30 november 2015 - 06:53

Haha ja dat gaat helaas hier niet…

Reply
Esther de Vries 29 november 2015 - 21:55

Sabine, ik heb een tijdje zelf yoghurt gemaakt…uit luiigheid niet meer. Maar zo’n apparaatje is een goede investering… nachtje met een lepeltje yoghurt en melk en je hebt een hoop verse yoghurt… en zonder suiker, tenzij je dat er zelf door doet natuurlijk! Lachen dat ze zelf niet eens wist dat er suiker in haar kwark zit! Mijn schoonouders waren in Duitsland en dachten dat de naturel yoghurt bedorven was… want die was zo zuur!

Reply
Sabine 30 november 2015 - 06:56

Ja ze ging echt op die verpakking kijken. . Verrek er zit écht suiker in :p goh ik had geen idee dat je zo makkelijk zelf yoghurt kunt maken! Ik zal daar eens over denken. Echt grappig van je schoonouders trouwens. . Zo zie je maar weer dat dit echt een suikercultuur is Haha

Reply
Johanna 27 november 2015 - 23:40

Wat een verschrikking, die focus op proteïnen… ik eet zelf heel weinig vlees en zal volgens jouw fysiotherapeute ook wel te weinig eiwitten binnen krijgen. Ik eet misschien 2 eieren per week, drink absoluut geen melk…maar eet wel kaas, en bonen, peulen etc. En weinig vlees dus (deze week was echt een uitzondering)! Succes met je sporten, ik zit morgen ook weer in de sportschool 🙂

Reply
Sabine 29 november 2015 - 10:45

Haha je hè? Eiwitten en koolhydraten is de focus van de Colombiaanse keuken. Als ik als vegetariër eten bestel op mijn werk zeggen ze ook niet: zonder vlees. Nee ze zeggen: zonder proteïnen. 😛 Haha ja en de afgelopen week heb jij waarschijnlijk vlees voor een maand gegeten whaha 😀 Jij ook succes met sporten! Leuk dat je ook naar de sportschool gaat!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!