Home Emigreren Fijne kerstdagen! | Ons kerstdiner in Colombia en kerst zonder mijn familie.
Kerst in Colombia

Fijne kerstdagen! | Ons kerstdiner in Colombia en kerst zonder mijn familie.

door Sabine
Languages / Talen:
 

De gezelligste tijd van het jaar is weer aangebroken: kerst. Een tijd van samenzijn, bergen eten, veel commercie, lichtjes in de duisternis en gezelligheid. Echter, voor mij en mijn familie verloopt kerst 2017 helaas anders dan anders. Dit jaar is namelijk de eerste keer dat ik deze dagen niet samen met mijn familie doorbreng. En er is meer dat een beetje anders is dan normaal… Hoe hebben wij kerst gevierd en hoe is het om nu zo ver weg te zijn van mijn familie?

Het kerstdiner in onze Colombiaanse finca

Vorige week is mijn schoonmoeder aangekomen in het koude Bogotá vanuit het hete Barranquilla. Omdat Jimmy de hele kerst moet werken (vanaf 24 december in de ochtend tot 26 december in de avond) besloten we om kerst op de 23e te vieren. Samen met een vriendinnetje die bij ons verbleef maakte ik het huis gezellig, mijn schoonmoeder zorgde voor het eten, ik maakte het toetje (appeltaart) en allemaal kochten we cadeautjes voor bij de open haard. We nodigden een vriend van ons uit en met z’n vieren werd het een heerlijke avond. Vooraf maakten we nog snel even een mooie wandeling en toen de zon achter de bergen verdween staken we alle kaarsjes aan.

Het Arabische eten (onze favoriet) was echt ge-wel-dig lekker! Ik bakte drie appeltaarten: één voor de buurjongen en zijn familie, één voor de eigenaar van het landgoed en één voor ons als toetje. Heerlijk! Na het eten stak Jimmy de open haard aan en pakten we cadeautjes uit (ik kreeg een knalroze powerbank, precies wat ik nodig had). Om een uur of 10 pompten we het luchtbed op en klapten we de slaapbank uit. Voldaan en met volle buikjes vielen we heerlijk vroeg in slaap. Jimmy vertrok namelijk weer om 5 uur in de ochtend om te werken.

 

Kerst zonder mijn familie: hoe moeilijk is dat?

Ik kan nu allemaal vrolijke woorden gaan typen, maar eigenlijk is het gewoon kl*te om mijn familie te moeten missen. En dit zal niet de laatste keer zijn. Voor mijn ouders, broertje en schoonzus moeten deze dagen ook lastig zijn. Net als voor alle anderen op deze aarde die vele kilometers van elkaar vandaan wonen. Ik mis de gezelligheid en warmte van mijn familie. Het samenzijn en het warme huis van mijn ouders die mijn moeder altijd zo gezellig en knus versiert.

Normaal ben ik eind november al in de kerststemming, maar nu kwam dat kerstgevoel maar moeilijk op gang. Dat komt natuurlijk ook door de warme zon en het gebrek aan lichtjes op het platteland. De kou in Nederland is niet bepaald iets waar ik graag naar terug wil, maar dat klimaat zorgt wel voor kerstkriebels. Met mijn ouders en broertje bel en skype ik deze dagen veel en ik denk terug aan eerdere jaren met kerst die we samen doorbrachten. Het onvergetelijke all-you-need-is-love-moment bijvoorbeeld. Ondertussen hoop ik dat we volgend jaar met kerst naar Nederland kunnen gaan om weer met z’n allen kerstbrood te eten en om als vanouds op de bank de kerstspecial van All You Need Is Love te kijken!

 

De kerstdagen alleen

Nu ben ik tijdens de kerstdagen alleen thuis. Of kerstdag eigenlijk, want Tweede Kerstdag bestaat niet in Colombia. Met op de achtergrond kerstmuziek en nagenietend van het lekkere eten van het diner heb ik een groot deel van zondag 24 december besteed aan het uitzoeken en bedenken van een reisje die we begin januari gaan maken. Met Jimmy en zijn moeder gaan we namelijk naar San Augustin. Eindelijk! We gaan met de auto en op de heenweg willen we ook een bezoekje brengen aan de Tatacoa Woestijn. Daarmee kunnen direct twee bestemmingen van mijn Colombia whislist afgestreept worden. Daar heb ik dus enorm veel zin in! Makkelijk was het niet, want we zijn laat met boeken (ivm Jimmy zijn werk) en het is top-hoogseizoen. Maar toch heb ik nog wat leuke hotelletjes kunnen regelen.

Vandaag 25 december is mijn vader jarig (gefeliciteerd pap!) en gaan we skypen met de familie. Cadeautjes worden meestal op skype uitgepakt, zodat iedereen kan meegenieten en we toch een beetje samen zijn. Ook ga ik wat wandelen en wie weet wat er nog meer op mijn pad komt. En natuurlijk met Jimmy bellen, die op zijn werk is. Ik had hem graag bij me gehad tijdens deze dag, maar het is nu eenmaal niet anders. Dinsdag 26 december is hier in Colombia weer een gewone dag. Of nouja gewoon, zo’n beetje heel het land gaat op reis, dus voor de backpackers onder ons: zet je schrap!

 


Ik wens iedereen hele fijne en gezellige kerstdagen! Feliz Navidad!


En hoewel hét kerstnummer van Mariah Carey je vast al je strot uit komt, heeft ze wel een goed punt. Daarom hier een mooie cover van het liedje, want hoe je het ook wendt of keert: alles wat je wilt voor kerst is samenzijn met je geliefden, toch? Ik wel! Liefs ♥

 


 

Lees meer!

31 reacties

yvonne 3 januari 2018 - 13:24

Dat zal altijd wel lastig blijven met emigreren denk ik… Wel fijn dat je het ook leuk had met vrienden en je schoonmoeder.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 januari 2018 - 21:26

Ja dat is altijd lastig met emigreren, voor alle partijen 🙂 Ook elke keer weer afscheid nemen, dat soort dingen wennen nooit echt.

Reply
Maaike 31 december 2017 - 10:30

Moeilijk hoor… Het is ook zo’n afstand. Bij mij komen ook altijd zo veel jeugdherinneringen boven met kerst, en ik vond het dan ook zo fijn dat we dit jaar naar Nederland gingen! (Ondanks de regenen de kou ?). Hopelijk voor jou volgend jaar weer met je familie. Ik wens je een goed uiteinde en bovenal een heel voorspoedig en liefdevol 2018!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 december 2017 - 16:26

Dankjewel lieve Maaike! Toen ik de foto’s van jullie zag was ik al zo blij voor jullie, lekker naar Nederland! <3 Hier regent het nu ook dus veel verschil is er niet haha 😛 Jij ook een fantastisch, gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst met je gezin! xx

Reply
Jeanine 30 december 2017 - 16:57

Lieve Sabine, de beste wensen voor 2018! Balen om zo zonder familie te zijn met de feestdagen. Ik voelde me al only lonely omdat ik moest werken met kerst. Gelukkig zag het er evengoed gezellig uit. Arabisch eten rocks. Zo lekker. Hopelijk wordt oud op nieuw net zo leuk. Veel liefs

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 december 2017 - 16:28

Dankjewel lieve Jaenine! Ja het was gelukkig heel gezellig en toen ik erachter kwam dat All You Need Is Love kerstspecial op youtube stond was ik zoet voor een paar uurtjes 😛 Jij ook een fantastisch nieuwjaar gewenst! xx

Reply
Wanda 30 december 2017 - 14:00

Ondanks het gemis van je familie heb je zo te lezen toch hele leuke kerstdagen gehad! Lijkt me inderdaad heel moeilijk om met dat soort dagen zonder je eigen familie te zijn. Hopelijk lukt het volgend jaar weer om samen kerst te vieren!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 december 2017 - 16:29

Dankjewel Wanda! Inderdaad toch een goede kerst gehad. Het scheelt dat het maar 1 dag kerst is hier 🙂 Hoop dat jij ook leuke dagen hebt gehad! xx

Reply
Michelle 29 december 2017 - 14:23

Leuk om te lezen hoe jullie het hebben gevierd. Toch ietsjes anders dan hier in NL. Kan me goed voorstellen dat het lastig was, zeker omdat dit het eerste jaar was! Maar zo te lezen hebben jullie je goed vermaakt 😉 De foto’s zien er ook zo mooi uit! Lief dat je zoveel appeltaarten bakte trouwens..

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 december 2017 - 16:43

Ja het viel allemaal gelukkig mee, het was erg gezellig hier en ik heb veel geskyped met mijn ouders. De appeltaarten waren zo lekker, en zo leuk om mijn nieuwe buren wat van Nederland te geven 😀

Reply
Els 28 december 2017 - 07:37

Zo te zien heb je het best naar je zin gehad. Ja, je wilt graag bij elkaar zijn maar ja, de afstand he….
Ondanks de moderne technologie hebben we elkaar toch een aantal keren gesproken en gezien….
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:29

Ja was prima te doen haha, en gezellig geskyped!! xx

Reply
janet | thatonetime 27 december 2017 - 15:53

Klinkt alsof je nog een leuke kerst hebt gehad, ondanks dat het misschien niet ideaal was! Een heel fijn 2018 toegewenst! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:30

Dankjewel Janet, heb het inderdaad heel gezellig gehad gelukkig! 🙂

Reply
Fem 27 december 2017 - 14:43

Hej Sabine, beetje laat, maar fijn dat je via Skype toch nog een beetje mee hebt kunnen doen, en dat jullie het de 23e gezellig hebben gehad. Ben benieuwd naar de januaritrip! (Jullie huis ziet er overigens super gezellig uit!) Ik kom zelf nooit in kerststemming, vind het altijd een lastig iets (en ik woon nog wel in Hamburg, waar je nog geen 50 m kunt lopen zonder op een kerstmarkt te belanden…), maar kan me goed voorstellen dat het naar is als je graag bij je familie wilt zijn en dat er gewoon even niet in zit. In elk geval wens ik jullie vast een guten Rutsch naar een fantastisch 2018!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:32

Dankjewel Fem voor je lieve reactie! Dat is inderdaad best apart voor jou zo middenin één van de grootste kerststeden van Europa 😀 Ik wilde zelf alle kerstversiering ook al weghalen, maar Jimmy wil het nog even houden. Nouja nog een paar daagjes dan… Ik hoop dat jij fijne dagen hebt gehad en ook wens ik je een heel gelukkig nieuwjaar! xx

Reply
Saskia 27 december 2017 - 06:46

Lijkt me inderdaad niet erg makkelijk allemaal. Maar vind het altijd zo tof hoe je er open en eerlijk over schrijft<3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:32

Dankjewel Saskia xx

Reply
Nesrin 26 december 2017 - 15:13

Poeh. Het is niet makkelijk voor jou. Ik vind het heel mooi dat je hier open en eerlijk over bent op je blog.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:33

Het is uiteindelijk heel gezellig geweest, alleen op Eerste Kerstdag was even lastig. Maar toen kwam ik erachter dat de kerstspecial van All You Need is Love op Youtube staat en toen heb ik me daar bijna 3 uur mee vermaakt haha 🙂 En veel geskyped met mijn ouders en broertje. Gelukkig nieuwjaar alvast Nesrin!

Reply
Micheline 25 december 2017 - 14:57

Voor jou is het niet gemakkelijk en wees er maar zeker van dat het dat voor je familie ook zo is. Ik kan me voorstellen dat het balen is deze dagen.
Toch nog een fijne Kerst en een heel goed eindjaar voor jullie!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:35

Dankjewel Micheline! Voor hen zeker ook niet, we hebben ook fijn geskyped met z’n allen. Hoop dat jij ook fijne dagen hebt gehad en alvast een gelukkig 2018 gewenst!

Reply
Natasja 25 december 2017 - 05:30

Lieve Sabien, fijne dagen gewenst. Ik snap dat dit soort dagen beladen zijn. Gelukkig heb je Skype dat zal het wat verzachten. Hier een knuffel van mij ??❤️

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:35

Dankjewel Natasja, wat lief! Ik hoop dat jij ook hele fijne dagen hebt gehad. Knuffel terug! <3

Reply
Morgaine 25 december 2017 - 04:25

Hey lieve schat, het is anders daar dan hier, dat wist ik natuurlijk al, en vandaag ben je dus of all days alleen, maar ook dat kan bijzonder zijn, natuurlijk mis jij jouw familie hier en zij jou daar, van twee kanten en voel eens hoe goed dat voelt, je zo geliefd te voelen.

Geniet van deze dag, en ik denk aan jou. <3

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:36

Dankjewel Suus, super lief van je! Zeker voor hen net zo, dat besef ik me maar al te goed 🙂 Uiteindelijk toch wel leuke dagen gehad gelukkig. Ik hoop jij ook! Liefs xx

Reply
Melle 25 december 2017 - 04:19

Wat jammer dat je vandaag niet samen kunt zijn met je geliefde(n). Ik vind jullie oplossing trouwens wel heel goed. Gewoon een datum kiezen waarop het wel kan. En dan vandaag zelf een beetje kerst vieren en Skypen dan stuur ik nog even wat liefde die kant op! ???

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:37

Wat lief Melle, dankjewel meid!! Met All You Need is Love op Youtube en veel skypen is het toch nog wat geworden 😀 Ik hoop dat jij ook leuke dagen hebt gehad! Liefs xx

Reply
Morgaine 29 december 2017 - 03:04

Ik heb hele fijne dagen gehad, trust me. En fijn jij ook daar. Heb nog veel bij te lezen bij jou, weet ik, komt ook 😉 Weet dat ook al ben ik er even niet, dat jij 1 van die blogsters bent, waar ik veel en vaak aan denk als ik onderweg ben, als ik koeien zie… ohhhhhh Sabine met een smile 😀

X

Reply
Monita 25 december 2017 - 03:05

Lieve Sabine, het ziet ernaar uit dat je een hele gezellige kerst hebt gehad en dat het allemaal gelukt is met de appeltaarten! Ik vond het súperleuk en gezellig om samen jullie de finca te versieren, met kerstliedjes erbij natuurlijk! Heel leuk om zo nog je blog te lezen en de sfeerfoto’s te zien!! Ik wens je alvast heerlijke dagen (ga lekker wandelen!) en een mooie vakantie samen! Dikke kus vanuit een grijs en grauw Holland! Mis Colombia nu al!
XXX ook voor Jimmy en de honden! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 december 2017 - 20:45

Dankjewel lieve Monita, vond het zo gezellig met je! De appeltaart was heerlijk 😀 We hebben er echt van genoten en ook de eigenaar vond het echt erg leuk om te krijgen. Hoop dat jij ook leuke dagen hebt gehad, ook al was het weer niet om over naar huis te schrijven haha 😉 Hoop dat je er snel weer aan wendt. Of beter: dat het snel lente wordt! 😀 Liefs van ons! xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!