Home Het dagelijkse leven Koningsdag 2016 in Bogotá
Koningsdag 2016

Koningsdag 2016 in Bogotá

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Koningsdag in Bogotá: een fietstocht door de stromende regen en een borrel met blokjes kaas. Hollandser kan bijna niet. Ontdek hier hoe dit oranje-feest werd gevierd in Bogotá!

De oranje fietstocht

Op zondag 23 april werd een oranje fietstocht georganiseerd. Met ruim 800 mensen fietsten we door de stad, richting de boekenbeurs waar Nederland dit jaar gastland is. De weergoden kozen er dit jaar voor dit evenement zo Hollands mogelijk te maken, en dus regende het letterlijk de hele dag. Na een uur fietsen vanaf ons huis naar het vertrekpunt waren we al kletsnat.

 

Toch vertrokken we stoer als we zijn om 09.30u nat en koud met de oranje-stoet de weg op. Na ruim anderhalf uur ploeteren in de regen kwamen we eindelijk aan. We wilden naar de boekenbeurs, maar het was er zo extreem druk, plus dat we zeiknat waren geregend (geen regenkleding, ik had alleen een regenjasje) en dus besloten we terug naar huis te gaan. Inmiddels waren we behoorlijk uit de richting, dus moesten we nog twee uur terug fietsen. In de stromende regen. Onderweg kwamen we langs de leuke Engelse dubbeldekker-bus waarin bakkerij Brot de lekkerste taart en broodjes maakt. Hier warmden we op met thee en koffie en aten we hun overheerlijke bananen-chocoladetaart. Dat hadden we wel verdiend dacht ik zo.

 

Weer een beetje opgeladen vervolgden we de weg en rond twee uur in de middag kwamen we zeiknat en ijskoud thuis aan. Na in totaal zo’n 4,5 uur fietsen in de regen. Ik stapte meteen onder de douche en de rest van de middag heb ik heerlijk warm in mijn huispak gezeten. Ondanks dat ik een voldaan gevoel had, was de dag niet heel geslaagd. Niet alleen door de regen, maar ook was er bijna geen Nederlander te bekennen. Nu is een groep van 800 oranje Colombianen op de fiets ook leuk, maar tijdens dat enige echte Hollandse feest is het toch ook best leuk als er ook daadwerkelijk Nederlanders zijn. Vorig jaar was het stukken leuker met een grote groep Hollanders, dat miste ik nu. Toen was het gezelliger (en zonnig) en heb ik leuke foto’s gemaakt. Wil je die terugkijken? Klik dan hier.

Koningsdagreceptie

Via de mail ontving ik een uitnodiging van de Nederlandse ambassade voor de Koningsdagreceptie op 27 april. Op de residentie, dus bij de ambassadeur in zijn prachtig grote huis. Gewapend met onze uitnodiging en kopie’s van onze paspoorten liepen we om 18.00u over de oranje loper de achtertuin met grote tenten in, waar we eerst de ambassadeur een handje gaven.

 

Eenmaal binnen voelde ik meteen dat Nederlandse sfeertje. Gewoon midden in Bogotá. Hoe leuk is dat!? Meteen werd er een grote schaal roggebrood met kaas onder mijn neus geduwd (echt zó lekker, dat at ik altijd in Nederland) en ook vonden we andere Hollandse lekkernijen zoals haring, paling en kaas met mosterd. Een koortje van ex-straatkinderen zong zowel het Colombiaanse als Nederlandse volkslied en de ambassadeur gaf een mooie toespraak. De tenten waren helemaal vol, ik denk dat er een paar honderd man was (van verschillende nationaliteiten). Ongelooflijk hoeveel Nederlanders hier wonen! Ik voelde me ook meteen weer heel klein tussen al die lange Hollanders.

 

Ik kreeg het idee dat veel landgenoten maar weinig andere Nederlanders kennen, of deze alleen eens per jaar op de Koningsdagreceptie zien. Volgens mij zijn wij kaaskoppen er heel goed in om ons te mengen in een andere cultuur. De receptie ging nog lang door, maar wij vertrokken rond 20.30u. Het was een heel gezellige avond en fijn om even tussen landgenoten te staan en Nederlands te kunnen praten. Geëmigreerd of niet, soms is dat toch wel even leuk!

Hoe heb jij Koningsdag gevierd?


Lees meer!

63 reacties

Faabs 3 mei 2016 - 13:30

Wat jammer van de regen ! Wel matchend met het weer op Koningsdag hier in NL ;-). Zo’n receptie op de ambassade lijkt me heel bijzonder om eens mee te maken. En wie weet doe je wel nieuwe contacten zo op !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 5 mei 2016 - 19:38

Ja dat was zeker jammer! Maar inderdaad: typisch Hollands 😛 Ik heb een paar nieuwe mensen leren kennen, altijd leuk!

Reply
Ester 2 mei 2016 - 15:02

Leuk om toch koningsdag te vieren in het buitenland! Ik ging er ook altijd mee door toen ik in Frankrijk en Brussel woonde. Met haring en bitterballen 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 mei 2016 - 11:01

Ja echt leuk! Leuk dat jij dat ook deed! Is toch echt even dat Holland-gevoel 😀

Reply
Koen 30 april 2016 - 03:42

In Maputo was het heerlijk weer. ’s Middags een officiële receptie op de ambassade. En ’s avonds een groot Oranje feest – King’s Day Party. Ik heb wat foto’s op FB-pagina gezet. Verder komt de Nederlandse gemeenschap maandelijks een avondje bij elkaar voor een informele borrel (eerder bier en wijn) en is er een actieve WhatsApp-groep.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 april 2016 - 06:10

Oh wat leuk zeg! Jullie hebben daar dus best veel contact met elkaar! Ga ik even op je facebook kijken. Enig idee hoeveel Nederlanders er in Maputo wonen?

Reply
Koen 30 april 2016 - 11:20

Ik heb het wel eens gevraagd. De schatting is tussen de 250 en 400. Maar dat is onzeker omdat niemand verplicht is zich te melden bij de Nederlandse ambassade. Ook in Nampula, Pemba en Beira wonen Nederlanders maar dat is ver weg van Maputo.

Reply
wilma 29 april 2016 - 11:30

echt hollands , fietsen door de stromende regen. Als het hier een dag regent zeggen we al, het lijkt Holland wel.
Wel leuk zeg zo’n uitnodiging. Hier wonen vele Hollanders en wij doen er niks voor. Heb het gezien op wat foto’s,maar that’s it.
Wij hebben eigenlijk 2 koningshuizen, de Hollandse en de Engelse.
Kaas vind ik lekker,maar geen haring en paling,grrrr. Roggebrood kun je vlg mij ook zelf maken.
Groet,
Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 22:05

Haha ja hier lijkt het elke dag wat betreft weer wel op Nederland, en soms zelfs nog erger nu in het regenseizoen. Overstromingen zelfs. Jammer dat er bij jullie niets aan gedaan wordt. Ik heb niet zoveel behoefte om elke week met Nederlanders af te gaan spreken, maar op dit soort dagen is dat toch wel leuk! Haring daar ben ik ook niet zo een fan van, paling wel! Maar ik ben vegetariër dus heb beiden niet gegeten 🙂 Roggebrood kun je zeker zelf maken, maar om het juiste meel daarvoor hier te vinden… ik geloof niet dat ik daaraan ga beginnen haha

Reply
Fatimama 29 april 2016 - 11:26

Wat grappig, die ene foto lijkt ook gewoon op een foto uit Nederland. Maarre je snapt dat ik je gevoel herken dat je wel Nederlanders mist. Ik hoef hier ook niet persee heel veel met Nederlanders om te gaan maar als ik in de bus zit en ik hoor Nederlands, word ik toch wel erg blij. En vooral de laatste tijd, dan zit er regelmatig een dame uit Amsterdam, met bijbehorende tongval. Zalig gewoon, dan vergeet ik bijna (ja echt bijna maar nooit helemaal in dit grijze, saaie land) dat ik in Antwerpen ben.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 22:03

Haha ja klopt het is echt Hollands! En ja ik snap je helemaal 🙂 Als ik hier een Nederlandr tegenkom op straat of in de bus (wat trouwens vrijwel nooit gebeurt haha) wil ik ook meteen een praatje maken. Het is dan opeens zo saamhorig ofzo. Jij hebt daar gelukkig wat meer kans op!

Reply
Nikita 29 april 2016 - 05:50

Leuke koningsdag heb je gehad!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:58

Ja zeker! Dankjewel 😀

Reply
Carla van Vliet 29 april 2016 - 04:01

Ik dacht bij de eerste foto van het roggebrood met kaas…dit gaat vast niet over Colombia…haha! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:58

Hahaha klopt! Al heb ik ontdekt dat ze hier ook roggebrood verkopen, maar het is heeeeeel duur helaas…

Reply
Michelle 29 april 2016 - 02:27

Wat een leuke manier om Koningsdag te vieren! Bijzonder dat je dan toch nog tussen de Nederrlanders staat hé. Wij hebben uitgeslapen, boodschappen gedaan, samen een gebakje gegeten en daarna lekker iets voor onszelf gedaan. Dus dat betekend gamen en borduren haha 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 08:01

Ja absoluut! 🙂 Zo eens per jaar hartstikke leuk haha. Jullie gewoon een lekker relax dagje gehad zo te horen 😀

Reply
Morgaine 29 april 2016 - 01:35

Wat gek toch, dat jullie emigranten je dan zo vermengen met, op een vakantie zie je vaak dat ze elkaar opzoeken, landen en nationaliteiten, niemand die dan zegt, zullen we gegevens uitwisselen en nog eens wat afspraken of zo? Tussendoor, hahahaha

Misschien kun jij een soort ‘club’ oprichten, of zoiets, waar jullie elkaar vaker kunnen treffen 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 08:00

Haha ja het schijnt dat Nederlanders moeilijk bij elkaar te krijgen zijn 😛 Er is trouwens volgens mij elke donderdagavond ergens in een café een Hollands clubje, waar dus Nederlanders wat drinken met elkaar. Ik ben daar na 1,5 jaar nog nooit heen geweest. Zelf heb ik ook niet die behoefte om veel Nederlanders elke week op te zoeken. Ik heb wel goed contact met een paar en dat is echt superfijn, maarja ook ik ben wel echt gemengd hier in Colombia haha xx

Reply
Morgaine 1 mei 2016 - 02:44

hahahaha, dan zou ik nu ondertussen vanuit nieuwsgierigheid eens een keertje gaan, ik dan, al is het maar 1x, zien wie die mensen zijn, observeren, nog niet eens om contact te leggen of zo, hahahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 mei 2016 - 10:39

Ja misschien doe ik dat ook wel een keertje 🙂 x

Reply
Denise 28 april 2016 - 17:32

Wat leuk dat jullie het zo hebben gevierd! Ik ging even naar de rommelmarkt toe en verder nog naar de bioscoop geweest haha!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:57

Ja zeker! Jij ook een leuke dag gehad dus, jezelf gewoon lekker verstopt hahaha 😀

Reply
Sher 28 april 2016 - 17:27

Wat tof om te zien!
Helemaal niet bij stilgestaan dat koningsdag in Bogota gevierd zou worden, haha!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:55

Thnx! Ja best bijzonder! Want echt wel een groot evenement eigenlijk waar dus veel mensen op af komen. Heel leuk om te zien even weer dat echte Hollandse 🙂

Reply
Roos 28 april 2016 - 14:21

Allemachtig, 4.5 uur fietsen in de regen is echt 10x niks! Leuk hè, dat Nederlandse weer.
Zo’n receptie op de ambassade klinkt erg leuk. Beetje de Nederlandse medemigranten spreken, gezellig! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:57

Ja dat was even doorzetten haha. Het regenseizoen is hier ongeveer begonnen en dus is het in Bogotá heel vaak Hollands weer. Elke dag 100% regenkans en het schijnt nog erger te worden… De receptie was echt heel gezellig. Zo grappig te zien dat er zoveel Nederlanders hier wonen!

Reply
Sas 28 april 2016 - 13:54

Oh wat super tof dat je het gevierd hebt! Ziet er gezellig (en lekker!) uit
Wij hebben lekker genoten van een vrij dagje. En van elkaar. Series, boek lezen en lekker een bakje thee. Kijken naar de regen buiten en even helemaal bijkomen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:55

Ja super gezellig! Maar jij ook zo te horen lekker genoten van extra vrije tijd 😀

Reply
Miriam 28 april 2016 - 13:42

Wat leuk georganiseerd zeg dit, fijn dat je het zo leuk hebt gehad! Ik kan mij idd voorstellen dat het af en toe fijn is om tussen de Nederlanders te zitten =) Ik heb het gevierd door over de (rustige) markt te lopen en lekker te relaxen op die extra vrije dag XD

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:54

Dankjewel! Was heel gezellig! Ik zie bijna nooit Nederlanders hier, dus dit was weer even een echt Hollands avondje 🙂 Lekker relaxen op een vrije dag! Ik vond die extra tijd ook altijd heerlijk 😀

Reply
Els 28 april 2016 - 12:55

Jammer van het echte Hollandse weer!
De ambassadeur houdt wel van een feestje zie ik! Goed dat je de uitnodiging niet afslaat.
Hopelijk heb je die haring niet laten staan! ?xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:53

Ja het is hier met het regenseizoen wel vaker Hollands weer hahaha. Ja hij heeft een behoorlijk groot feest georganiseerd in zijn hele grote huis. Aardige man trouwens. Ik heb de haring wel laten staan… 😛 x

Reply
Elaintje 28 april 2016 - 12:20

Een echte Hollandse Koningsdag! Met regen en kaas 🙂 Leuk dat je toch even Nederland in Colombia had.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:52

Ja heel leuk! Heb echt genoten van die roggebrood vooral hahaha

Reply
Billy 28 april 2016 - 10:16

oh, hoe jammer dat die dag in het water viel!
Wel verwonderlijk dat er zoveel Nederlanders in Colombia wonen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:51

Ja echt bijzonder! Ik las net van een collega dat er zeker 1000 in Bogotá wonen. Ik had geen idee dat het er zo veel zijn! Ik zie ze nooit, maarja 1000 op meer dan 8 miljoen is ook niet zo veel haha. Al steken lettrlijk al die Nederlanders wel minstens een kop boven de Colombianen uit 😛

Reply
Falderie 28 april 2016 - 07:40

zo schattig hoe jullie dat echt vieren. kan ik me in belgië echt niet voorstellen! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:50

Hahaha schattig… grappig woord daarvoor. Ja ik weet niet anders, maar zeker niet-Nederlanders vinden het altijd heel grappig 😀

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 28 april 2016 - 07:22

Wat tof dat je op zo’n receptie wordt uitgenodigd, lijkt mij in ieder geval heel speciaal. Kan begrijpen dat kaas met roggebrood heerlijk geweest moet zijn! En haringkjes, hoe kwamen die dan in Colombia haha?!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:49

Ja was heel leuk en zo gezellig! Ik heb de haring en paling niet gegeten (vegetariër haha), maar wel echt grappig dat het er was. Geen idee hoe dat hier is gekomen, misschien heeft iemand het laten invliegen ofzo. Zwemmen is een beetje ver 😛

Reply
Esther 28 april 2016 - 07:03

Het was leuk gisteren ja, en fijn dat we samen gingen! Er zijn inderdaad veel Hollanders in Bogota, Eva vertelde dat men denkt iets van 1000 in Bogotá en 500 erbuiten. Maar die zien we niet zo vaak, behalve het INC drietal… (of tegenwoordig grotendeels ex-INC drietal)…. is ook best prima…..Bedankt voor je leuke verslag!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:48

Ja was superfijn, gezellig het eten ook! Leuk om te weten dat er zo’n 1000 hier wonen, ik had geen idee dat het er zo veel zijn. 1000 op meer dan 8 miljoen is ook wel weinig eigenlijk haha 🙂

Reply
Jenn 28 april 2016 - 06:28

Wat leuk zo’n receptie!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:47

Ja echt!!

Reply
Natasja 28 april 2016 - 04:01

Ik ben even de stad in geweest, en daarna thuis lekkere taartjes gegeten en s avonds Pizza… Hier was het redelijk droog gister…af en toe een bui…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:47

Klinkt goed zeg!

Reply
Nesrin 28 april 2016 - 03:57

Wat gaaf zo een oranje bedoeling daar! Fijn dat de zon toch ging schijnen. Hmm lekker roggebrood. Het lijkt mij heel bijzonder om daar zo een Hollands gevoel te hebben.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:46

Ja is best grappig dat gevoel, want ik zie op een paar mensen na nooit Nederlanders hier. Heb ik normaal ook niet heel veel behoefte aan. Maar zo een dag is toch wel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en dus voor dat even Nederlandse gevoel 🙂

Reply
Thea de Vries 28 april 2016 - 02:55

Wat leuk dat zo’n receptie je weer even het ’thuis’ gevoel kon geven. Fijn voor jullie Nederlanders daar in den verre 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:45

Jazeker fijn! Was heel Hollands gezellig haha

Reply
Jaixy 28 april 2016 - 02:42

Wat jammer van het weer!! Dapper hoor 4,5 uur door de regen fietsen.
En leuk naar de ambasade om toch nog een beetje koningsdag te vieren.
Wij zijn lekker naar het strand geweest. Was heerlijk.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:45

Ja dat was een beetje balen. Zeker omdat ik hier nooit fiets en het was de eerste keer samen met Jimmy fietsen ook nog haha. Maar goed. Wat leuk naar het strand, zo heerlijk lijkt me dat! Hier is het strand duizenden kilometers vandaan, dus geniet er maar van 😀

Reply
sunny mama 28 april 2016 - 02:27

Ik ben ooit ook op die receptie bij de ambassadeur geweest. Héél leuk om ineens met zo veel Nederlanders samen te zijn. Dat gaf me een fijn en vertrouwd gevoel van eventjes weer ’thuis’ te zijn. En verder herinner ik me natuurlijk ook de haring en de paling. Ik geloof dat een stukje haring en paling me nooit beter gesmaakt hebben dan toen.
En er was muziek van André Hazes. Nooit zo dol op geweest, maar toen heel eventjes wel!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:44

Ja echt leuk! Al die lange mensen opeens haha. Ik zie echt bijna nooit Nederlanders en ik hoorde later dat er toch zeker iets van 1000 hier wonen. De haring en paling heb ik als vegetariër niet gegeten, maar die kaas met roggebrood: echt nog nooit zo lekker hahaha

Reply
Kim 28 april 2016 - 02:05

Wel leuk om te zien dat het daar evengoed gewoon gevierd wordt. Aangezien hier het weer ook niet echt mee werkte ben ik de hele dag thuis gebleven. Het was nat én koud, dus ik heb Koningsdag op de televisie gevolgd en verder gewoon heel lui Netflix gekeken 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:42

Heerlijk thuis op de tv kijken, dat deed ik ook altijd hahaha. Op een paar keer na dan 🙂 Ja zeker leuk dat ze er iets aan doen hier, het gevoel is toch anders als je nooit Nederlanders ziet en op zo een dag dan wel.

Reply
Rob Alberts 28 april 2016 - 01:56

Jullie hebben genoten.
Leuk!

Hier was het weer vooral winters ……

Vriendelijke groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:41

Jazeker! Dankjewel! Ja ik heb het gehoord, er is zelfs natte sneeuw gevallen zag ik ergens!

Reply
Thomas Pannenkoek 28 april 2016 - 00:20

Ik heb het niet gevierd :).
Elke reden is goed om eens plezier te maken, of het nu voor een Koning is waarvan je de rest van het jaar niets hoort of voor een vogel die de lente aankondigt…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:41

Nee? 😛 Haha ja in Nederland deed ik eigenlijk nooit zo veel op deze dag, maar als je in het buitenland woont dat krijgen deze dagen opeens een andere betekenis 🙂

Reply
kliefje 27 april 2016 - 23:53

Lekker thuis, niks bijzonders, het was net zondag 🙂

Leuke beelden. En “leuk” dat het weer zich zo aanpaste ook 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 april 2016 - 07:39

Ik vond dat extra dagje vrij in NL ook altijd zo fijn! En ja dat weer… was wel toevallig hoor. De dagen er omheen waren hartstikke mooi haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!