Home Medellín en omgeving Medellín: de verrassing van Colombia
Medellín

Medellín: de verrassing van Colombia

door Sabine
9,7K views

Wist je dat Medellín in 2013 is verkozen tot meest innovatieve stad ter wereld? En daarmee gewoon even New York en Tel Aviv versloeg? Vraag een gemiddelde Colombiaan naar Medellín en velen zullen je uitgebreid vertellen hoe geweldig deze stad wel niet is. Niet voor niets één van de highlights van Colombia dus. Ontdek deze zo geprezen stad, die nog geen 20 jaar geleden te boek stond als gevaarlijkste stad ter wereld.

De innovatieve kant van Medellín Colombia

Het is waar: Medellín is écht innovatief. Het voelt gewoon raar om in Colombia in een metro te zitten. Die ook nog schoner is dan in Amsterdam. Alleen hier betekent de metro zoveel meer: het is een symbool van vrijheid. Eindelijk na al die jaren van geweld heeft de overheid deze stad teruggegeven aan zijn inwoners. Onder andere door deze metro, die het vervoer een stuk sneller en schoner maakt én ervoor zorgt dat de arme bevolking op de berg nu makkelijk in het centrum kan komen. Want deze metro bestaat niet alleen uit een trein, maar ook uit twee kabelbanen de berg op. Voor €1,- kun je de hele stad door. Maar de metro is niet het enige, want ook staan hier echte flitspalen langs de weg en doen ze hier werkelijk waar aan onderhoud: heerlijk rijden zonder gaten in de weg. De bevolking is enorm trots op deze positieve ontwikkelingen, die de kwaliteit van leven aanzienlijk hebben verbeterd. Wat ook terecht is, aangezien de overheid van Medellín de stad met een meerjarenplan blijft verbeteren, terwijl de burgemeester van Bogotá nog nooit van enige ontwikkelingen heeft gehoord.

 

De groene kant van Medellín

Het mooie van Medellín is dat de stad is gebouwd tussen en op bergen. In de stad is niet bijzonder veel groen, maar het is wel heel makkelijk om vanuit Medellín in prachtige natuur terecht te komen. De kabelbaan brengt ons in 20 minuten naar het park Arví. Langzaam zien we de grote stad en de sloppenwijken onder ons verdwijnen en hangen we opeens boven het oerwoud. In het park aangekomen gaan we mee met een wandeling en genieten we van dit grote stuk natuur zo dicht bij de stad. We kopen de heerlijkste aardbeien en stappen weer in de kabelbaan terug naar de bewoonde wereld.

 

De arme kant van Medellín

Helaas kent Medellín ook een donkere kant. Want er leven nog steeds veel mensen in armoedige en gevaarlijke omstandigheden een uitzichtloos bestaan. In de sloppenwijken op de berg. Gelukkig denkt de overheid ook een beetje aan deze arme bevolking en is er in 2007 een grote bibliotheek op de berg gebouwd. En kun je tegenwoordig veilig met een tour Comuna 13 bezoeken, ooit de gevaarlijkste wijk van Medellín. Wil je buiten de gebaande paden? Ontdek dan op een veilige manier de sloppenwijken Bello Oriente en Carambolas.

We waren een beetje angstig om daar rond te gaan lopen, maar we hebben het uiteindelijk toch naar de bibliotheek gewaagd. Een heel mooi gebouw waarin veel projecten worden gedaan voor de arme mensen. De rest van de sloppenwijken hebben we veilig vanuit de kabelbaan kunnen aanschouwen. Wat trouwens ook wel een beetje een raar gevoel geeft.

 

De binnenkant van Medellín

Het stadscentrum bezoeken we met een gratis georganiseerde wandeling. Ik heb al zoveel gereisd maar nog nooit heb ik van Real City Tours gehoord. Schandalig. Daarom wil ik dit ook graag als tip meegeven, want wat wás het leuk! En ook nog beschikbaar in elke grotere stad ter wereld! Met een Engelssprekende gids en andere reizigers maken we een informatieve tocht door de stad. En het mooie is dat de gids extra haar best doet om zoveel mogelijk fooi te verdienen aan dit 4 uur durende tripje. Een win-win situatie dus.

Onze gids vertelde over de geschiedenis van de stad en het land en nam ons mee naar interessante plaatsen in de binnenstad. Zo gingen we naar het park Simon Bolívar, waar velen niet komen wegens alle drugs- en alcoholverslaafden die daar ronddwalen. En bezochten we de chaotische straten waar alle nep-artikelen worden verkocht.

Het is een apart idee dat al deze mensen de oorlog tegen de drugs hebben meegemaakt. Al dat geweld in de stad. Die bommen die zijn ontploft. Waarvan trouwens nog steeds herinneringen zijn te aanschouwen: het ontplofte beeld van de vogel bijvoorbeeld. Inmiddels is ook het centrum met behulp van de overheid, en een beetje van kunstenaar Fernando Botero, behoorlijk opgeknapt en veiliger begaanbaar.

 

Hostels en hotels in Medellín

Wij verbleven in Grand Hostel Medellín in de wijk El Poblado. El Poblado is een veilige wijk met veel restaurants en dichtbij het openbaar vervoer. Het hostel was heerlijk met een mooie grote kamer boven een tuintje. Er is een keuken tot je beschikking en de eigenares hielp ons goed met het ontdekken van de stad. We zouden eigenlijk 4 nachten blijven, maar uiteindelijk hebben we er 2 nachten extra aan vastgeplakt, zo fijn was het! En er zijn nog veel meer leuke hotels en hostels in Medellín:Booking.com

Veiligheid Medellín

Net als in elke grote stad in Colombia is ook Medellín lang niet overal veilig. Sterker nog: met het toenemende (drugs)toerisme gebeuren er nog steeds nare dingen die je niet wilt meemaken. Lees je goed in (bijvoorbeeld hier) en luister naar de locals in plaats van toeristen die niks is overkomen en de stad niet goed kennen. Ook in de veilige wijk El Poblado gebeuren vervelende dingen, met name in de nacht. Blijf weg van de drugs als je geen problemen wilt, houd niet zomaar taxi’s aan (zeker niet in de nacht) en dronken over straat lopen is vragen om moeilijkheden. Het toegenomen toerisme levert weer nieuwe problemen op en hoewel Medellín stukken veiliger is dan jaren geleden zijn er nog steeds veel problemen.

Medellín: een verrassende stad

Medellín is verrassend leuk. Een stad in het Andesgebergte die meer Europees dan Colombiaans aanvoelt. Met mooi onderhouden wegen, prachtige groene bergen, veel winkelcentra én één van de beste ziekenhuizen in Colombia. Medellín ontwikkelt zich nog steeds razendsnel. Of ik er zou kunnen wonen weet ik niet, maar het is zeker een heel leuke stad voor een bezoek!

 


Wil je tijdens je verblijf in Medellín een dagtrip maken? Bezoek dan het betoverende El Peñol en Guatapé, of ga terug in de tijd in Santafe de Antioquia.


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:

Dit is ook leuk!

10 reacties

Tjalling 9 december 2016 - 11:16

Hi Sabine, wat een leuk en positief verhaal. Wij gaan komende januari ook verhuizen naar Colombia, Medellin. We zijn druk opzoek naar een appartement en tips om dingen te ondernemen met onze kleine man. Kun je ons van tips en ervaringen voorzien? Gr. Tjalling

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 15 december 2016 - 15:56

Hoi Tjalling, wat ontzettend leuk en spannend! Ik wil jullie zeker helpen met de overstap. Kun je me een mail sturen via het contactformulier of via mijn Facebook pagina met specifieke vragen? Dan kan ik beter helpen 🙂 Groetjes, Sabine

Reply
diana 26 mei 2016 - 12:43

Leuk stuk over Medellin. Ik wil daar ook eens naar toe. In de herfst willen we nog graag een weekje weg, dus mss dat we dat dan doen. Of anders volgend jaar. Dan zouden we naar panama vliegen, om vanuit daar naar colombia te gaan via de san blas eilanden. en dan vanuit daar naar medillin te reizen en vanaf daar weer terug naar Curacao te vliegen. MAar dat moet ik nog allemaal uitzoeken of dat eigenlijk wel realistisch is in 2 a 3 weken haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 mei 2016 - 21:52

Dankjewel! Moet je zeker eens heengaan en ook de omgeving bezoeken, super mooi! Heel interessante stad ook en voor jullie niet zo ver weg. Leuke plannen hebben jullie trouwens. De San Blas eilanden schijnen ontzettend mooi te zijn. Hoop dat het allemaal gaat lukken!

Reply
Morgaine 13 april 2015 - 17:07

Wauw, gek toch dat 1 stad dan zo voortvarend kan zijn ineens en de andere stil blijven staan.

Wat een mooie droom zit daar ook in, dank je wel voor het vertellen en laten zien, prachtige foto’s ook weer!

Reply
Sabine 14 april 2015 - 21:02

Bedankt voor je bericht 🙂 Heel bijzonder inderdaad dat de ontwikkeling in 1 land niet gelijk loopt…

Reply
wiebie74 13 april 2015 - 08:10

Weer een heel nieuwe kant van het land leren kennen! Medellin ken ik toevallig van een reportage over de sloppenwijken, was toen inderdaad schokkend om te zien hoe de mensen daar opeengepakt leefden. Gelukkig verandert er langzaam maar zeker dus wel het nodige!

Reply
Sabine 14 april 2015 - 21:04

Ohh ja die reportages, heb ik ook wel eens iets over gezien. Heel triest altijd. Geeft ook een beetje een raar gevoel om er naar te kijken in zo een stad. Gelukkig inderdaad gaat het langzaam beter..

Reply
Esther de Vries 13 april 2015 - 07:22

Leuk stukje weer Sabine! We hebben vrienden die ook naar Medellín zijn gegaan en eigenlijk nooit meer terug naar Bogotá willen! Kunnen we die burgemeester niet inhuren hier in Bogotá? Elk beetje initiatief is meer dan wat onze huidige burgemeester doet! Ik wilde destijds in Medellín (toen ik daar een cursus gaf) naar die beelden van Botero, maar alle mensen uit Medellín keken me aan of ik gek was… weet niet of ze niet wisten waar die beelden waren (kan ik me bijna niet voorstellen) of dat ik gek was om daarnaartoe te willen. Is me toen dus niet gelukt. Moet er nog maar eens heen! Ongelooflijk dat het nog niet zo lang geleden echt gevaarlijk was om op welk moment van de dag maar over straat te gaan daar….bedankt weer voor je stukkie!

Reply
Sabine 14 april 2015 - 21:06

Hahaha misschien weten de bewoners niet wie de persoon achter die mooie beelden is 😛 Volgens mij zijn er dit jaar verkiezingen in Bogotá voor een nieuwe burgemeester. Hoop dat het iemand wordt die wél iets gaat doen. De wegen opknappen bijvoorbeeld haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is beveiligd!