Home Lifestyle Minder suiker: onzin of noodzaak?
Minder suiker: onzin of noodzaak?

Minder suiker: onzin of noodzaak?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Vorige week was ik voor mijn werk op een forum in Bogotá over suikerhoudende dranken. Zeer interessant kan ik je zeggen. Niet alleen leerde ik hoe zo’n forum in elkaar steekt, maar ook over de gezondheid van de Colombianen en de risico’s van suiker. In Nederland lijkt het eten van minder suiker een hot item te zijn, maar hier in Colombia is dat een heel ander verhaal. Zo letten wij op wat we eten, terwijl de Colombianen het liefst zo veel mogelijk suiker naar binnen werken. Wat zijn de gevolgen van die hoge suikerinname? Je leest het hier!

Het volkslied

Wat heeft het volkslied te maken met het eten van minder suiker? Nou helemaal niets dus. Maar wél met het forum waar ik ben geweest. In Colombia is het namelijk de normaalste zaak van de wereld om aan het begin van een congres of forum eerst met z’n allen het volkslied te zingen, wat ook iedereen hier uit zijn hoofd lijkt te kennen. Deze dag maakte ik dit voor het eerst mee en dus keek ik mijn ogen uit toen iedereen ging staan en uit volle borst meezong. Aangezien het volkslied ook geregeld in winkels, op de radio en op tv ten gehore wordt gebracht, ken ik het al aardig. De video die er bij hoort werd ook getoond en is bijzonder leuk om te kijken. Ik word er in ieder geval altijd helemaal blij van. Dus kijk en luister net als ik voor het betoog over suiker eerst even naar deze prachtige film over Colombia!

Colombiaanse voedingsgewoonten

Back to business. Dat de eetgewoonten van de Colombianen totaal anders zijn dan dat ik gewend was mag duidelijk zijn. Maar wist je ook dat ondanks Colombia na Brazilië het land is met de grootste biodiversiteit ter wereld de bevolking toch liever suikerhoudende dranken drinkt dan al dat lekkere fruit eet? Dat de gezondheid hier een beetje wordt vergeten bleek ook nadat onderzoek uitwees dat in de afgelopen 40 jaar de gezonde, natuurlijke eetgewoonten werden ingeruild voor ongezonde gewoonten. Zo eet men tegenwoordig minder fruit, worden sappen en thee niet meer thuis gemaakt maar in de winkel gekocht, is junkfood vaker eerste keus en eet 32% van de Colombianen dagelijks iets dat gefrituurd is. Ikzelf vind veel voedingsmiddelen ontzettend zoet, wat bijvoorbeeld mijn collega’s maar vreemd vinden. Zo is brood zoet en stoppen ze zelfs suiker in melk. In een restaurant moet ik nadrukkelijk vragen om vruchtensap zonder suiker, anders proef ik die lekkere mango niet eens meer.

 

Overgewicht en obesitas

Deze eetgewoonten resulteren in een percentage overgewicht en obesitas van maar liefst 56,2%. Wat niet eens zo afwijkend is met Nederland, waar 50,9% van de bevolking overgewicht heeft.

De voedingskennis van de Colombianen

Wist jij dat er in één glas (500ml) suikerhoudende (fris)drank 12 theelepels suiker (=60 gram) zitten? De Colombianen niet in ieder geval. Tijdens het forum zaten mijn collega’s dan ook met hun oren te klapperen toen dit soort weetjes voorbij kwamen en bleek dat er aan de inname van te veel suiker best wat gezondheidsrisico’s kleven. Iets dat voor het grootste deel van de Colombianen compleet nieuwe informatie is. Bij het aankopen van voedingsmiddelen nemen Colombianen beslissingen zonder deze kennis, en wordt in plaats van de gezondheid alleen gedacht aan de voldoening op korte termijn.

 

Suiker: wat zijn de risico’s?

Suiker maakt niet alleen dik, maar ook ziek. Op lange termijn kan de hoge inname van suiker namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk onder andere aan nierziekten, diabetes type 2, astma, kanker, overgewicht, obesitas, tandbederf, hartziekten en osteoporose. Dieet-gerelateerde aandoeningen die de gezondheidszorg ook miljoenen extra aan geld kosten. Wereldwijd sterven er jaarlijks maar liefst 184.000 mensen aan de gevolgen van het (overmatig) drinken van suikerhoudende dranken. Het grootste deel daarvan komt door diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Door minder suiker te eten val je dus niet alleen af, maar het kan ook nog helpen om ziektes te voorkomen.

 

De adviezen over minder suiker

De Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert de inname van toegevoegde suikers te beperken tot 10% van de totale calorie-inname, en voor extra gezondheidsvoordelen zelfs tot 5%. Oftewel: maximaal 6 theelepels per dag. Met één glas/blikje/flesje frisdrank krijg je dus al het dubbele binnen. Dit advies geldt niet voor natuurlijke suikers in groente en fruit, die niet de genoemde gezondheidsrisico’s kennen maar juist kunnen bijdragen aan een gezonde levensstijl. Ook wordt geadviseerd borstvoeding te geven, gezonde maaltijden op scholen te bevorderen en belasting te heffen op frisdrank. Nu denk je vast: ja maar dit bestaat toch al? Niet in Colombia dus, daar betaalt de koper geen cent extra voor frisdrank. Terwijl uit onderzoek blijkt dat een verhoging van de prijs met 20% maar liefst 800.000 tot 2 miljoen gevallen van diabetes kan voorkomen en kan bijdragen aan een daling van 2 tot 5% van obesitas. Er is dus werk aan de winkel!

 

Hoe bewust ben jij bezig met suiker?


 

Lees meer!

82 reacties

Linda | One Day Trip 20 april 2016 - 06:13

Interessant!

Ik ben heel bewust met suiker bezig. Drink sowieso geen suiker in m’n koffie of thee, maar eet ook geen potjes of zakjes saus waar suiker in zit of van die vruchtensappen. En dit voor iemand die echt heel erg van snoep houdt. Daarom koop ik bijna nooit snoep, want ik weet dat als ik het koop, de hele zak binnen de kortste keren leeg is.

Maar het viel mij ook zo ontzettend op in Zuid Amerika hoe extreem veel frisdranken die mensen drinken. Je ziet daar standaard een 2 liter fles cola of fanta op tafel liggen. En zelfs in de flesjes van kinderen! Soms konden we niet eens een fles water bestellen, maar enkel frisdrank. Ongelooflijk.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2016 - 09:03

Dankjewel! Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent. Ik heb hetzelfde als jij: als het in huis is moet het op haha. Ik koop dus ook niets zoets want dat is dus zo op. Ik ben zelf ook heel bewust met suiker bezig en zelfs in inderdaad zo’n Zuid-Amerikaans land waar ze echt overal suiker hebben en instoppen gaat het me best goed af!

Reply
de hoestende avonturier 24 maart 2016 - 17:42

Omg lekker confronterend dit haha! Het advies van de wereld gezondheidsorganisatie haal ik nooit, en dat terwijl ik al veeeel minder suiker eet dan een paar jaar geleden. Mij zwakke punt is absoluut frisdrank… en omdat ik zo een moeilijke eter ben denk ik niet zo na over wat er naar binnen gaat, áls het maar naar binnen gaat. Maar joh ik had geen idee dat er in Colombia zo waanzinnig veel van wordt gebruikt in alles! Wat ontzettend zonde; juist in zo een prachtland met de perfecte bronnen van goed en lekker eten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 maart 2016 - 23:14

Haha ja die frisdrank is echt een grote boosdoener. Ik lust het gelukkig niet. Tenzij ik een week in een gebied van 40 graden zit, dan gaat er nog wel eens een colaatje in, maarja dat is minder dan eens per jaar dus haha 😉 Ja die suikerconsumptie hier is echt schrikbarend hoog. Mensen lijken het maar niet te snappen, dat dat lekkere zoete fruit zonder extra suiker juist veel lekkerder is. En ook zout hoor, mijn collega’s strooien zout over de mango. Of ik ook wilde proberen: nee dankje je hahaha

Reply
denise 20 maart 2016 - 16:02

Er zit helaas bijna overal suiker in! En het is zo verslavend

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 21:42

Ja helaas! Het is zeker verslavend, dat merk je al snel als je er naar hunkert. Ik eet het zelf zo min mogelijk en dat lukt aardig.

Reply
Faabs 20 maart 2016 - 13:24

Wat zonde dat ze niet meer genieten van al dat fruit en groente die daar groeien onder de zon, dat smaakt zoveel lekkerder dan de producten die hier op de kas wordt gekweekt. Tenminste als ik in Frankrijk of Spanje ben, smaken de tomaten een stuk beter dan in NL. Trouwens hier zijn de laatste tijd ook wat zgn ‘gezonde producten’ ontmaskert. Was het vet weliswaar grotendeels uit de pindakaas gehaald en kreeg het label ‘light’ of ‘gezond’ maar bleek dat dat dan vervangen was door een soort suiker waardoor er per saldo iets 120% meer caloriën in de ‘light’ pindakaas zat dan in de ouderwetse.. Goed lezen dus en nadenken bij wat je gebruikt. En vooral genieten van al het verse dat je omgeving cq land bied !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 21:42

Ja het fruit is hier echt waanzinnig lekker! Ik heb ooit zelf eens ergens in de buurt van Bogotá mango’s en limoenen geplukt. Jeetje zeg wat lekker! De Colombianen maken er vooral vruchtensap van met heel veel suiker dus. Ik wist dat helemaal niet van de pindakaas… zo jammer dat men liegt op producten, is ook echt niet nodig want men eet het toch wel denk ik. Alleen bewuster. Ikzelf ben ook erg met voeding bezig, geniet vooral erg van al het eten hier. Want ondanks dat er veel vet en zoet is, het meeste eten hier is gewoon ongelooflijk lekker!

Reply
Galina 20 maart 2016 - 12:11

Wat interessant om te lezen hoe het er aan toe gaat in Colombia met betrekking tot voeding (dit is de eerste keer dat ik op je blog kom, dus misschien heb je het er wel vaker over gehad :P). Raar ook dat ze aan bijvoorbeeld een mangosap suiker toevoegen, je zou denken dat een mango zoet genoeg is van zichzelf. Persoonlijk probeer ik zo min mogelijk geraffineerde suiker te eten. Dat was in het begin zo makkelijk nog niet, maar nu weet ik niet meer beter en voel ik me er echt goed bij 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 21:39

Dankjewel! Wat leuk dat je hier bent gekomen en ook reageert! 😀 Dat van de mangosap is echt zó jammer! Mijn favoriete fruitdrank is verse mangosap in melk (ja echt, moet je maar eens proberen: je bent meteen verkocht), zónder suiker. Ik moet daar echt nadrukkelijk om vragen anders is het mierzoet. En de mango is zoals je zegt al zoet genoeg en dan echt superlekker. Wat goed dat je ook zo op je suikerinname let! Ik doe dat zelf ook en eet er zo min mogelijk van. Is soms wel lastig hoor, maar volgens mij lukt het aardig 🙂

Reply
ivonne 20 maart 2016 - 11:35

Ik probeer eigenlijk mijn hele leven al op mijn eten te letten en genoeg te bewegen. Het is zo moeilijk om het goed te doen want inzichten veranderen geregeld. Ik weet nog goed dat de Amerikanen een aantal jaar geleden massaal minder vet (=slecht) gingen eten en dat dit gecompenseerd werd door meer suikers in het eten….Gevolg; ze bleven gemiddeld te dik en ongezond. Ik neem zelf wel suiker in de koffie, want zonder kan ik die echt niet wegkrijgen maar drink bijvoorbeeld zelden frisdrank. Yoghurt zonder suiker vind ik ook niks, maar verder let ik wel goed op want men is er nu toch echt wel uit dat suiker een grote boosdoener is voor de menselijke gezondheid.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 21:37

Ha ja die inzichten en alles, net als met de appels toen. Eerst wel goed, toen weer niet, toen weer wel. En eieren… En ja met dat vet en suiker is vaak een valkuil waar velen intrappen. Ik let zelf ook erg op de suikers. Neem nergens suiker in eigenlijk, dat went vanzelf. Vroeger dronk ik bijvoorbeeld altijd thee met suiker, nu vind ik dat gewoon vies haha.

Reply
Daisy || Diyaata 20 maart 2016 - 06:19

Suiker in de melk, yuk! Fijn volkslied zeg!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:32

Haha ja dat is even wennen maar nu weet ik niet meer beter 😉 Dat volkslied is zo leuk!

Reply
Yvonne 20 maart 2016 - 02:55

Een aantal jaar geleden stopte ik met drinken van frisdrank en eten van snoep. In een half jaar viel ik alle 10 de kilo’s af die ik naar mijn idee te veel meesleepte. Sinds die tijd ben ik bewust bezig met de hoeveelheid suiker die ik binnenkrijg.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:31

Wauw wat goed! Het werkt dus wel 🙂 Ik ben ook erg bewust bezig met voeding en de hoeveelheid suiker en zout. Vind suiker in bepaalde voedingsmiddelen niet eens meer lekker. Frisdrank lust ik niet gelukkig.

Reply
Nesrin 19 maart 2016 - 16:42

Ik zeg opzouten met suiker. Lekker volkslied trouwens.

Je weet dat ik zo min mogelijk suiker wil eten en als ik het eens per week eet dan stuiter ik, mijn lichaam en geest. Ik wist echt niet dat er zoveel mensen met overgewicht zijn in Nederland (maar ook in Colombia).

Ik vind suiker maar eng en snak ik er regelmatig naar en dit is waarom het zo eng is 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:30

Hahaha ja van jou weet ik dat zeker 😀 Jij bent supergoed bezig! Ik schrok ook van die percentages. In Colombia had ik het wel verwacht, maar in Nederland niet. Suiker is ook eng, je kunt er echt aan gewend raken. Wij hebben geen koek en snoep in huis, dat is het makkelijkste. Ook geen frisdrank, dat lust ik niet en Jimmy drinkt het ook maar weinig. Op mijn werk eet ik nog weleens een stukje taart of een koekje maar daar blijft het dan ook bij.

Reply
Elisa 19 maart 2016 - 14:15

Ik probeer altijd te letten op wat we eten, hoeveel suiker er in zit, of het wel gezond is enz. En alsnog een paar kilo te zwaar. Wil ook niet doorslaan en er soort van obsessie van maken. Dus die paar kilo leer ik maar mee leven haha. Goed stukje trouwens, erg informatief!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:27

Dankjewel! En: wat goed dat je er zo op let! Ik let er ook veel op en neem bijna nooit suiker, maar inderdaad zoals je zegt: het moet geen obsessie worden. Dus ja ook ik lust wel een stukje taart op zijn tijd 😉

Reply
Hugo Van Bossuyt 19 maart 2016 - 08:25

ik vermijd suiker waar het kan. Mijn muesli ’s morgens eet ik bvb. met natuuryoghurt. Als ik dan ergens op hotel noodgedwongen gesuikerde yoghurt krijg voorgeschoteld, dan walg ik van die écht te zoete smaak. Het is een kwestie van gewoonte, net zoals teveel zout.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:25

Wat goed! En ja klopt, is echt gewoonte. Zout eet ik ook nooit en suiker ook niet. Let er echt op. Nu is het zeker hier niet te voorkomen, maar thuis neem ik in ieder geval nooit suiker en zout en frisdrank lust ik niet.

Reply
Kim 19 maart 2016 - 07:52

Ik weet dat suiker slecht is en dat je het veel meer dingen zit dan je zou denken. Maar ik ben wel een enorme zoetekauw. Het scheelt wel dat ik bijna nooit frisdranken drink en ik eet ook niet al te veel koekjes en snoepjes. Maar ik hou er wel van.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:24

Haha ja herkenbaar! Ik ben ook wel meer van het zoet dan het zout, maar toch kan ik mezelf best aardig beheersen. Ik doe nergens suiker in en drink nooit frisdrank. Maar op mijn werk als er taart voorbij komt neem ik wel een stukje 😉

Reply
Anna 19 maart 2016 - 07:32

Wauw, ik wist helemaal niet dat het daar zo’n ding was om veel suiker naar binnen te werken. Wat schrok ik ook van de percentages van overgewicht (zowel in Colombia als Nederland). Niet best… Wel heel leerzaam om hier meer te weten over te komen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:23

Ja die percentages vielen mij ook meteen op! Had niet verwacht dat het in beide landen meer dan de helft van de mensen is… Ik erger me wel vaak aan dat suiker (en zout) gebruik hier hoor. Ze hebben zulk heerlijk fruit hier daar hoeft helemaal geen suiker bij. Zonde van je lichaam en de smaak. Ik neem zelf zeer weinig suiker, let er echt op. Maar eet ook wel af en toe een koekje hoor. Vruchtensap neem ik altijd zonder suiker.

Reply
Japke 19 maart 2016 - 05:01

Ik ben niet heel bewust in het omgaan met suiker. Toch denk ik dat mijn eigen suikerconsumptie best meevalt, helemaal als ik dit zo lees. Je schrikt er echt van hoe mensen vaak onbewust allerlei suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen tot zich nemen. Melk met suiker? Bah, dat vind ik zelfs smerig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:20

Ja komt ook doordat echt overal suiker in zit! In Nederland is dit de laatste jaren denk wel iets minder geworden, maar moet je maar eens op de gemiddelde sausfles kijken: er zit bijna altijd suiker in. Aan die melk ben ik gewend inmiddels en is goed te drinken. Al gaat mijn voorkeur wel uit naar melk zonder suiker hoor 😛

Reply
Jurgen Van Olmen 19 maart 2016 - 04:39

Super filmpje. Daar kunnen ze in Europa nog wel eens wat van leren!

Na wijs beraad ga ik dan toch maar op mijn suikergebruik letten; dankjewel Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:19

Haha ja precies! Die trotse Colombianen hebben er mooi werk van gemaakt 😀 Leuk dat je er ook op gaat letten! Zal bij jullie ook wel veel meer suiker worden gebruikt dan in Nederland bijvoorbeeld, kan ik me zo voorstellen 🙂

Reply
Jurgen Van Olmen 20 maart 2016 - 12:04

Oh ja hoor. Alles is hier lekker zoet! 😀

Reply
Sas 19 maart 2016 - 03:16

Ik ben zelf bewust gaan minderen met suiker. Geen suiker meer in mijn thee, wat gezondere snacks tussendoor… Leuk om dit artikeltje te lezen. Zeker even een reminder.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:17

Dankjewel! Goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Meer dan 10 jaar geleden deed ik ook nog suiker in mijn thee, daar ben ik toen mee gestopt en nu vind ik dat gewoon vies. Ik let ook erg op, drink ook nooit frisdrank. Maar af en toe een koekje kan wel 🙂

Reply
Ester 18 maart 2016 - 16:30

Zo herkenbaar uit Mexico! Alles is daar mierzoet. Een vriend uit Guatemala heeft die verslaving ook duidelijk meegenomen. Wat ik ook klaarmaak – yoghurt met fruit, thee, melk (!), taart of koekjes – overal moet extra suiker in. Fernando had hetzelfde, en hij zei dat hij nooit gewone yoghurt in Europa kon eten zonder suiker, dat zou veel te zuur zijn. Nu is hij er wel aangewend.

Zelf eet ik aardig zonder suiker, ik drink ook geen frisdrank en mijn yoghurt/thee/koffie is altijd suikerloos, maar ik eet het ’s avonds wel ‘bewust’ – een avond zonder koekjes of chocolade komt niet echt voor bij mij. Aangezien ik voor de rest heel gezond eet, kan dat wel 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:13

Ja kan ik me voorstellen! Er was die dag ook een spreker uit Mexico en die vertelde dat het in Mexico nog veel erger is met het overgewicht en obesitas. Volgens mij is dat zelfs één van de landen ter wereld waar dat percentage het hoogste is. Jimmy at ook eerst veel meer suiker (en zout!) maar is met beiden gestopt en nu vind ook hij veel dingen veel te zoet en te zout. Colombianen (en waarschijnlijk Mexicanen ook) geloven volgens mij ook niet dat eten en drinken ook lekker is (en vaak nog veel lekkerder) zonder al die suiker en dat zout. Ik lust geen frisdrank, we hebben het ook niet in huis. Suiker en zout gebruik ik nooit, maar ik eet wel eens iets lekkers op mijn werk. Moet kunnen 😉

Reply
Margo 18 maart 2016 - 14:27

Deze week was het in Nederland ook weer op tv. Wij letten zelf erg op wat we eten.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:08

Oh wat toevallig! Ik kijk dat niet natuurlijk, maar lees er wel vaak dingen over op blogs. Ik let ook erg op wat ik binnen krijg, zowel suiker als zout. Maar eet ook wel af en toe taart ofzo hoor 😉

Reply
Michelle 18 maart 2016 - 14:21

Ik probeer er altijd wel op te letten, zeker nu ik bij een diëtiste loop! Het is best erg hoeveel suiker er in één koekje of één glas vruchtensap zit. Tegenwoordig pers ik zelf mijn vruchtensap, of ik haal de duurdere variant zonder toegevoegde suikers. Drink mijn thee en koffie zonder suiker ( hoe heb ik hier toch ooit 2 klontjes in kunnen gooien??) en koekjes, snoep en chocolade worden met mate gegeten. Maar ook de hoeveelheid suiker in bijvoorbeeld pasta saus verbaast mij soms nog wel eens!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:10

Wat goed dat je er ook op let! Ja ongelooflijk hoeveel suiker er in één zo een glas zit… Vroeger dronk ik ook thee met suiker, 10 jaar geleden ofzo of langer. Toen ben ik gestopt en nu vind ik dat zelfs vies. Zo vreemd hoe dat werkt in het lichaam 😉 Ik kook ook het liefst alles zonder pakjes en zakjes en neem sowieso thuis geen suiker en zout. Maar af en toe mag een koekje, taartje of lekker toetje best!

Reply
Roos 18 maart 2016 - 14:20

Wat een leuk filmpje!
Tja suiker… Ik ben meer van de hartige snacks van van de zoete, al is alles met slagroom en/of ijs wel geweldig. Snoep lust ik amper en ik drink ook geen suiker in de thee. Wel soms in m’n cappuchino. Eigenlijk ben ik er niet eens heel bewust mee bezig. Mijn lichaam geeft gewoon aan wat het nodig heeft. Soms heb ik een ontzettende drang naar tomaten, soms naar cappuchino met suiker, en soms naar iets zouts. 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:07

Thnx! Haha een drang naar tomaten 😉 Die zijn ook mega lekker!! Eet ik elke dag 🙂 Ik ben er wel bewust mee bezig, met zowel suiker als zout. Maar ik ontzeg mezelf niet te vaak iets lekkers hoor, dus af en toe een koekje of een stukje taart gaat er wel in!

Reply
Samaja 18 maart 2016 - 13:54

Wij proberen thuis zo evenwichtig mogelijk te eten en we koken bijna altijd zelf. Ik denk dat het belangrijk is om bewust met voeding om te gaan, maar zonder in extremen te vervallen. Frisdrank drinken we bijna nooit, maar een koekje of stukje taart, dat ontzeggen we onszelf niet. Zoals bij alles lijkt een zeker evenwicht me cruciaal.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:04

Ja precies, bewust zijn zonder door te slaan! Dat is bij ons ook eigenlijk: ik eet bijna geen suiker, maar af en toe wat lekkers gaat er wel in hoor. Frisdrank lust ik niet en hebben we ook niet in huis. Scheelt een hoop 😉

Reply
Carla van Vliet 18 maart 2016 - 13:07

Ik pleit voor het Wilhelmus in elke supermarkt!!! En wat een prachtig filmpje! 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:03

Haha dat zou nog eens leuk zijn! Dat mag waarschijnlijk niet eens in NL, is vast landverheerlijking ofzo 😉

Reply
wilma 18 maart 2016 - 10:40

Vroeger was ik een enorme snoeperd. Tot de tandarts klaagde. Kon en kan snoep rustig naast me laten staan.
Tijdens zwangerschap van jongste had ik zwangerschapsuiker. Nog meer op gaan letten, wat bijna niet mogelijk was. Drink graag koffie of water.En fruit. Mijn schoonmoeder moest van de cardio afvallen. Dacht goed te doen aan het eten van grapefruits. Tot de dokter het hoorde: Onmiddelijk mee stoppen,want dat knalt van de suiker. V ond dat erg voor haar, want ze at ze graag en voor het goede doel.
Hier yoghurt en koffie zonder suiker.
Wat het volkslied betreft, dat is hier ook zo. Elke dag op school, bij speciale gelegenheden. Bij een bruiloft ook wel. Eens een bruiloft van een canadese met een hollander, beide volksliederen werden gezongen. Leuk.
groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:02

Wat goed dat je er zo op let. Wel sneu voor je schoonmoeder inderdaad… Denk je dat grapefruit gezond is. Ik neem ook weinig suiker, in huis gebruik ik het sowieso niet. Leuk te horen dat het bij jullie ook zo gaat met het volkslied, de mensen zijn veel trotser dan in Nederland lijkt wel 🙂 Best mooi om te zien!

Reply
Els 18 maart 2016 - 09:40

Wat een leuk en informatief artikel. van mij mag je vaker dit soort verhalen op je site zetten.
Ja, van dat volkslied word ik ook vrolijk! Ik ga bijna meezingen.
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 10:00

Dankjewel! Dat volkslied is geweldig, kan er naar blijven luisteren en kijken 😉 En ik zal mijn best doen haha 😉 Liefs

Reply
Mathilde 18 maart 2016 - 09:16

Ik zong dat volkslied ook lekker mee.

fruit: Ik vond juist die trots van Colombianen op hun eigen fruit en andere producten zo mooi. Maar ik werkte dan ook met mensen van Inderena, een Instituut van het Ministerie van Recursos Naturales. Het aanbod van lokaal fruit was toen veel groter dan hier. In de Carulla in Unicentro (ongeveer carrera 12 met calle 120) was de afdeling fruit minstens vijf keer zo groot als hier bij de AH, en allemaal Colombiaans fruit. Wat een variatie, wat een soorten en kleuren. Het zou jammer zijn als dat inmiddels voorbij is, maar is het ook voorbij buiten Bogota? Ik heb nog een mooi boek in de kast staan: Frutas de Colombia.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:59

Haha ja leuk hè dat lied! Ik denk dat de Colombianen ook nog steeds heel trots zijn op hun fruit, met name worden er zeer veel vruchtensapjes gedronken overal (vol met suiker dus). De winkels liggen nog steeds bomvol groente en fruit, gewoon in Bogotá ook hoor! Ik weet dus niet precies waar die bevinding dat er minder fruit wordt gegeten vandaan komt, maar kan het me toch wel voorstellen. Mijn collega’s bijvoorbeeld eten tegenwoordig elke dag fruit, maar alleen omdat ik dat deed en zij dat ook wilden doen omdat het beter is. Verder zie ik nooit iemand fruit tussendoor eten. Dus wellicht dat er meer vruchtensap van wordt gemaakt…

Reply
Mathilde 20 maart 2016 - 13:33

Nog een herinnering, waar ik na al die jaren nog wel twee keer per week aan denk en misschien kun je me helpen met het recept: ik at destijds op kantoor vaak een lunch bestaande uit een fruitsalade met daarover geraspte kaas. Dat kocht ik bij een winkeltje op straat, maar kon je overal in Bogota kopen. Volgens mij zat er ook een zuiveldrank overheen: ijs, yoghurt of kefir of zoiets. Weet je wat ik bedoel?

Reply
Mathilde 20 maart 2016 - 13:44

dat zuiveldrankje was volgens mij kumis: een prikkelende licht alcoholische drinkyoghurt. ooh wat lekker.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 21:34

Haha ja ik weet zeker wat je bedoelt! 😀 Ik probeer die fruitsalade altijd te voorkomen hahaha. Wil altijd puur fruit zonder kaas en ijs en alles. Is zo zonde van dat fruit vind ik. Al zal het wel heel lekker zijn denk ik zo… 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 21:34

Kumis heb ik volgens mij 1 keer gedronken, maar daar zat geen alcohol in dacht ik. Misschien was het dan wat anders… het was in ieder geval reuze lekker 😉

Mathilde 21 maart 2016 - 17:24

In kumis zit geen echte alcohol, maar het is gefermenteerde melk, dus die prikkels is net als bij cider, de eerste alcohol. Het is gefermenteerde pasrdemelk, die is mierzoet en fermenteertvtot een heerlijk mierzoet prikkelend alcoholisch drankje. En wat strooien ze nou over die fruitsla? Kaas en kumis of ijs?

Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 maart 2016 - 17:26

Oh handig om niet antwoord te geven op de vraag 😉 Volgens is het kaas en ijs. En ik heb het ook wel eens gezien met aardbeien yoghurt ofzo.

Myriam 18 maart 2016 - 07:44

Wat een mooi en vrolijk filmpje. Zou zo willen vertrekken!
Ben sinds mijn laatste bezoek bij de cardioloog volledig gestopt met geraffineerde suiker. Koffie drink ik nu alleen met melk, in thee doe ik een tabletje Canderel en bij de yoghurt een koffielepeltje honing. Frisdrank drink ik niet en ik ben geen snoeper. Wel af en toe een stukje chocolade na de warme maaltijd. Maar afvallen? Niks hoor!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:56

Haha leuk! Het is ook echt zo een vrolijk land 😀 Wat goed dat je helemaal gestopt bent met suiker! Ik neem ook bijna geen suiker, af en toe een koekje op mijn werk, maar thuis zeer weinig. Hoop ook ooit helemaal te stoppen, zou nog beter zijn. Wel apart dat je er niets van afvalt (als dat de bedoeling was tenminste). Meestal hoor je dat dat wel het geval is. Misschien at je daarvoor al weinig suiker?

Reply
Thea de Vries 18 maart 2016 - 07:28

Wat een prachtig volkslied, daar kan ik jaloers op worden als Nederlander. Mooie video ook erbij.
Wat betreft de suiker: met een kilo suiker doe ik bijna een jaar, gebruik het alleen als ik wel eens iets bak. Heb stevia geprobeerd maar dat vind ik geen succes in taarten.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:54

Ja mooi hè? Daar hebben ze echt mooi werk van gemaakt! Wij gebruiken ook nooit suiker, inderdaad alleen om te bakken. Soms op mijn werk krijg ik weer eens taart ofzo van collega’s, maar verder neem ik zo min mogelijk suiker. Heb er ook weinig behoefte aan eigenlijk.

Reply
Emie 18 maart 2016 - 07:18

Bij mij is gebruik van suiker vrijwel nihil, de suikerpot is er alleen voor gasten maar ook die gebruiken het zelden. Nooit (nou ja zelden) een nagerecht, wel altijd fruit toe.
Heb ook het volkslied zitten kijken en luisteren. Zag ik daar nou een trein voorbij flitsen? Ik dacht dat Colombia geen spoorwegen meer heeft?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:52

Wat goed! Wij gebruiken ook nergens suiker in, toetjes eet ik nooit (alleen op mijn werk soms). Grappig wat je zegt over het volkslied: ik dacht precies hetzelfde! Waar is die trein? haha. Misschien in Medellin, maar ik heb m destijds niet gezien. Ik heb dus echt geen idee waar die trein vandaan komt…

Reply
Sofie 18 maart 2016 - 06:58

Het is een beetje eigen aan de Spaans(sprekende)e bevolking denk ik. In Spanje was als ook mierenzoet en overal deden ze suiker in. In de supermarkt was het echt zoeken naar suikervrije spullen.

Ik eet al 1,5 jaar geen geraffineerde suiker meer 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:51

Wat interessant om te weten dat dat in Spanje ook zo is! Zal wel iets met die cultuur te maken hebben dan… Ik eet ook zo min mogelijk suiker, al is het wel moeilijk af en toe zoals jij ook zegt. Maar het lukt aardig volgens mij 🙂

Reply
Karien Damen 18 maart 2016 - 06:50

Ik drink geen fisdrank en doe geen suiker in mijn koffie en thee maar snoep wel graag. Nu zijn het de paaseitjes, ik mag er van mezelf 1 bij elk kopje en dat lukt aardig. De Britten hadden het van de week ook over suiker, het parlement stemde in met belasting op ongezonde drankjes.
Leuk trouwens je inkijkje in het leven daar. Prachtig dat filmpje

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:50

Dankjewel! Leuk dat je het filmpje hebt gekeken 😀 Wat goed bezig ook zeg! Ik heb altijd het probleem dat als er lekkers in huis is dat ik het moet eten haha. Daarom hebben we geen zoete dingen in huis. Ik snoep dus bijna nooit, soms op het werk krijg ik wat, en frisdrank lust ik niet. Suiker en ook zout gebruiken we nooit thuis. Je went zo snel aan suiker, dan wil je altijd meer. Als ik twee weken echt bijna geen snoep ofzo heb gegeten hoef ik het ook niet meer. Wat fijn dat de Britten belasting gaan heffen op die drankjes. Hoop dat dat er hier ook snel doorheen komt!

Reply
Morgaine 18 maart 2016 - 05:46

Ik drink alleen suiker in mijn koffie, thee zonder, en verder, alleen waar het eventueel nodig is in voedsel, ik maak dan ook liever zelf dan pakjes etc, maar je ontkomt er vaak niet aan, mijn ouders waren er al jong mee bezig, gezien ik bijv. niet gewend ben om toetjes te eten, dat scheelt al een heel stuk bijv. hahahaha Toetjes kreeg ik alleen bij opa en oma vroeger en op feestdagen kwam het weleens thuis ook, en in het nu, merk ik ook, als ik bijv. gasten krijg om te eten, dat ik er dan ook serieus aan moet denken om eventueel een toetje aan te kunnen bieden.

Verder, eens per maand, ja die tijd van de maand, dan is er zeker een verhoogd gehalte aan behoefte aan suiker, maar verder? Kan ik zeggen bijna niet, behalve in mijn koffie, en ik weet, dat dit ook een reden is, waarom ik niet hoef te ontbijten, wel is het riet suiker, maar dat is niet meer gezond of minder gezond dan gewone suiker is al onderzocht door Keuringsdienst van Waarde.

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:47

Wat goed dat je dat zo hebt meegekregen van je ouders! Wij eten nooit een toetje thuis, eten eigenlijk überhaupt nooit samen hahaha. Suiker (en ook zout) gebruiken we nooit, ik let er ook erg op buitenshuis. In de thee ook geen suiker en frisdrank lust ik niet. Leef echt op water hahaha. Eens in de maand heb ik daar ook last van ja, dan wil ik brood met chocoladepasta 😛 Maar buiten die week vind ik dat veel te zoet hahaha x

Reply
Morgaine 22 maart 2016 - 03:58

Ja nou ja, het had een andere reden dat ik thuis geen toetjes kreeg, ik was al te zwaar volgens schoolartsen, bla… hou op schei uit, mijn moeder heeft echt in tranen gezeten bij die specialisten, kreeg op haar kop waar ze op een gegeven moment zei.. maar ik ben toch niet zo dik en haar vader ook niet! Dus ze krijgt niet meer dan… wat moet…. En toen werd het stil…. begon men het niet te snappen kreeg ik weer andere testen waar nooit iets uit kwam.

En zout, dito verhaal, daar moet ik nu wel op letten dat ik genoeg binnen krijg voor mijn spieren, te weinig zout kan namelijk spierkrampen veroorzaken en mijn natrium bleek dus ook te laag… ik moet dus extra teveel strooien voor mijn gevoel, hahaha

X

Reply
Marjolein 18 maart 2016 - 04:01

Heel belangrijk! Ik eet al jaren minder suiker, ik doe het gewoon niet zo goed op suiker. Maar om het vol te houden eet ik doordeweeks vrijwel geen suiker en in het weekend gun ik mezelf dan wat meer 😉
Ik vind 10% van de totale calorie inname best nog veel eigenlijk, jij niet? Groetjes, Marjolein

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:45

Wat goed zeg! Ik eet ook zo min mogelijk, drink ook altijd alleen maar water en soms thee (zonder suiker), frisdrank lust ik niet. 10% is inderdaad best veel, maar ik denk dat je daar best snel aan zit als je ziet in hoeveel producten er suiker is toegevoegd… Groetjes!

Reply
Natasja 18 maart 2016 - 03:19

Vroeger dronk ik thee met 3 scheppen of klontjes suiker, elke dag cola, en vaak op mijn werk warme chocomel. Ik snoepte niet heel veel, wel Soms die bananenschuimpjes of een milkareep. De laatste jaren drink ik thee en koffie zonder suiker en melk. Cola in t weekend. Heel af en toe chocomel (in de winter als het koud is wat vaker) en volgens mij zijn de bananenschuimpjes niet meer leverbaar( ik heb ze geloof ik al 8 jaar niet gegeten) dus ja ik ben zeker bewuster gaan leven. Ik kon vroeger alles eten zonder aan te komen, mijn kinderen nog steeds, maar nu moet ik toch beter opletten, en dat doe ik ook, voel me er ook beter bij.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:43

Herkenbaar: ik snoepte vroeger vooral heel veel. Nu niet meer zo. Suiker (en zout) gebruik ik bijna niet, thuis in ieder geval niet. Ik drink regelmatig chocolademelk, hier kun je blokken cacao kopen om dat te maken, zonder suiker. Is heel bitter dus even wennen, maar dan is het ook hartstikke lekker!

Reply
Rob Alberts 18 maart 2016 - 02:51

Ik erger mij al tijden er aan dat overal suiker aan wordt toegevoegd. Zelfs aan vlees wordt suiker toegevoegd ….
Soms voeg ik een likje honing aan mijn cappuccino toe. Maar verder voeg ik nergens suiker aan toe.
De dingen waar suiker aan toegevoegd is koop ik niet.

Vriendelijke groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:41

Ja daar erger ik me ook aan! Is iets dat echt totaal onnodig is. Ik let er ook altijd op in de winkel, lees vaak ingrediëntenlijsten. Thuis gebruik ik nooit suiker.

Reply
schrijfsels 18 maart 2016 - 02:37

Ik eet bewust: absoluut glutenvrij door coeliakie, maar let ook altijd op de inname van zout en suiker. Ik lust geen frisdrank, drink koffie en thee altijd zonder suiker, etc. Ooit in Spanje per ongeluk Koffiemelk met suiker gekocht: bah, wat vies!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:36

Jij bent sowieso dan al heel erg met voeding bezig 🙂 Ik neem ook geen zout, heb het niet eens in huis 😉 Die melk met suiker daar ben ik aan gewend, maar zonder is toch wel lekkerder haha

Reply
Jaixy 18 maart 2016 - 02:24

Leuk artiekel. Wij zijn in ons huishouden bewust van suiker. Maar vermijden het niet. We zoeken een balans. Zelf merk ik idd dat ik veel dingen zoet vind, die ik vroeger nooit zoet vond. Ook vind ik heel snel dingen te zout. Ik voeg aan ons zelfgemaakte maaltje nooit zout toe. Door het afwennen van zout merk ik dat ik de dingen uit pakjes veel te zout vind.

Kortom we letten erop. Maar slaan niet door. Snoepen met mate. En doen vooral waar wij ons goed bij voelen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:33

Dankjewel! Wij gebruiken thuis geen suiker, we hebben wel een zak volgens mij, voor een taart ofzo, maar die ligt er ook al heel lang nu haha. Dat met zout heb ik ook! Ik kook nooit met zout, heb het zelfs niet eens in huis. Toen ik Jimmy leerde kennen at hij net als elke Colombiaan veel te veel zout. Hij snapte niet hoe je geen zout over het eten kunt doen. Totdat ik zei: probeer het gewoon eens twee weekjes, dan zul je zien dat je er aan went. Hij heeft dat met zowel zout als suiker gedaan en nu eet hij ook geen zout meer! Je went er zo snel aan! En precies: af en toe wat lekkers gaat er hier ook wel in hoor 😉

Reply
Marion 18 maart 2016 - 01:26

Al eerste: ik word ook erg blij van dat filmpje zo in de vroege ochtend. Dat is pas echt een volkslied. Suiker eet ik pas sinds kort weer af en toe. Het was mijn grootste ”angst”voedsel tot ik herstelde van mijn eetstoornis. Van mijn 14e tot een jaar terug heb ik amper suiker gegeten. Niet in koffie, niet in thee, geen koekjes, geen snoepjes, geen frisdrank. Nu eet ik af en toe drop en chocola, maar we hebben geen suikerpot in huis. Suikerklontjes voor het geval de visite suiker wil, maar verder niet. Ook geen frisdranken. Wel drink ik regelmatig een Radler. Dat zit natuurlijk ook bomvol met suiker, maar af en toe moet kunnen. Op zich wel goed bezig hier wat suiker betreft.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 maart 2016 - 09:31

Ja leuk filmpje hè? 😀 En inderdaad: af en toe moet suiker best kunnen, helemaal zonder is ook best moeilijk denk ik. Ik let zelf ook heel goed op, doe ook al jaren geen suiker meer in mijn thee, vind het zelfs vies nu. Echt een gewenning is dat, suiker. Ik drink ook chocolademelk zonder suiker. Is heel bitter maar daar wen je aan. Wat goed dat je zo goed bezig bent!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!