Home Het dagelijkse leven Op zoek naar Spaanse woorden
Spaans leren

Op zoek naar Spaanse woorden

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Ik klets vrij veel. Over van alles en nog wat. In elke situatie. Ik zeg eigenlijk gewoon altijd alles wat ik denk. Het gebeurt dan ook niet heel vaak dat ik niets weet te zeggen. Behalve hier in Colombia. Er zitten zoveel woorden, gedachten en zinnen in mijn hoofd. Over dagelijkse dingen, het werk, Boer Zoekt Vrouw, noem maar op. Ik wil het allemaal kwijt. Het liefst tegen iedereen. De woorden vormen zich in mijn hoofd. En willen er zo graag uit. Maar: hoe doe ik dat in het Spaans?

 

Ondanks het volledig ontbreken van een zogenaamde talenknobbel vind ik Spaans leren eigenlijk ontzettend leuk. Al ben ik al 1,5 jaar bezig en spreek ik de taal nog steeds niet vloeiend. Is ook best lastig als je in Nederland woont en vriendlief de enige is waarmee je af en toe kunt oefenen. Hier in Colombia is het anders, aangezien bijna niemand Engels spreekt. Dan gaat het ineens een stuk sneller. Een cursus heb ik trouwens nooit gevolgd. Hoe ben ik dan bezig Spaans te leren?

Het begon met een app op mijn telefoon: Duolingo. Hier kun je op een makkelijke manier beginnen een nieuwe taal te leren. Daarna ben ik gaan lezen. Colombiaanse nieuwssites. En de Spaanse Cosmo. In het begin alle woorden opzoeken, totdat ik zomaar opeens een tekst kon lezen. Leren luisteren kan ook op een leuke manier: gewoon een Spaanstalige serie gaan volgen, zoals de Colombiaanse serie ‘Yo soy Betty la fea’. Dé inspiratiebron voor de Amerikaanse ‘Ugly Betty’ en de Hollandse ‘Lotte’. Die ik overigens nooit heb gezien. In het begin verstond ik er natuurlijk niets van. Maar omdat je ziet wat er gaande is begrijp je toch min of meer waar het over gaat. Inmiddels kan ik vrij goed alles begrijpen op de radio en tv. Behalve voetbal trouwens. Maar dat is niet zo gek: http://www.youtube.com/watch?v=4A1HW3MrSNA. Met Jimmy probeer ik zoveel mogelijk Spaans te spreken. Lukt niet altijd, zoals bepaalde gevoelens en gedachten verwoorden. Of als je elkaar heel snel iets wilt vertellen bijvoorbeeld. Dan is Nederlands vaak een dankbare uitweg.

Zó lastig een nieuwe taal leren. En frustrerend. En vermoeiend. En soms ook heel gênant. Ik kom mezelf regelmatig tegen in niet al te fijne situaties. Als ik weer eens iets grammaticaal helemaal verkeerd zeg bijvoorbeeld. Of als ik iemand heel lang aanstaar in de hoop dat er als vanzelf zo’n tekstballonnetje boven zijn hoofd verschijnt met de vertaling. Of als ik dénk dat ik een vraag begrijp en vervolgens een heel raar antwoord geef. Of in groepjes van meer dan 3 personen: dan zwijg ik spontaan in alle talen. Of mensen die ik door hun accent gewoon überhaupt niet kan verstaan. En ik ken nog veel woorden en uitdrukkingen niet. Grapjes begrijp ik ook niet trouwens. Maar het gaat steeds beter. Gelukkig. En sneller. Soms te snel. Als ik in mijn ongeduld er van alles uitfloep in plaats van goed na te denken of de zin wel goed in elkaar steekt. Ik hoor mezelf regelmatig iets zeggen waarvan ik weet dat het niet helemaal goed is. Of gewoon helemaal niet goed is.

De Colombianen in mijn omgeving denken dat ik vrij stil en verlegen ben. Maar over een aantal maanden zullen ze het gaan beleven. Als ik opeens wél vloeiend Spaans spreek en ik ze de oren van hun hoofd klets. Ja, echt, dat gaat gebeuren hoor. Ooit gaat het lukken. Ooit zet ik de juiste woorden op de juiste plaats. Ooit is mijn woordenschat zo groot dat ik gewoon kan zeggen wat ik wil. Altijd. In elke situatie. Tegen iedereen. Goh, wat zal ik veel energie overhouden als ik niet steeds zo hoef te zoeken naar woorden, maar ik gewoon de Colombianen álles kan vertellen. Over Boer Zoekt Vrouw bijvoorbeeld.


Lees meer!

0 reactie

Marcella 20 maart 2015 - 06:41

Nog even volhouden inderdaad! Voordat je het weet spreek je vloeiend Spaans!

Reply
Sabine 20 maart 2015 - 08:46

Hoi Cella! Dat hoop ik echt! Soms is het behoorlijk lastig. Oefenen oefenen oefenen! 😀 Liefs

Reply
Frans 28 maart 2015 - 08:58

Hoi Sabine,
Ik probeer op een andere manier Spaans te leren. D.m.v. taalles in een groep waar ook wat aan conversatie wordt gedaan.Ik heb nu zes lessen Spaans voor beginners 1 gehad en ik besef nu pas hoe hoog de berg is die ik aan het beklimmen ben. Een gesprek in het Spaans ook maar enigszins volgen is zo goed als onmogelijk vanwege de ontbrekende woordenschat en de snelheid waarmee gesproken wordt. Het is zelfs niet mogelijk om de woorden als afzonderlijke woorden te herkennen.

Dan is Spaans lezen makkelijker omdat je dan duidelijk afgescheiden woorden ziet staan. Maar wat voor soort woord is het dan. Is dit nu een zelfstandig, persoonlijk of bezittelijk naamwoord of een gekke werkwoordsvervoeging? Dit wordt duidelijker als je de uitgangen van de gebruikelijke werkwoorden leert kennen. Maar met al die verschillende tijden en wijzen van de werkwoorden is dat nog een enorme klus.
En dan die onregelmatige werkwoorden. Dat b.v. quepo, cabemos en cupieron allen van hetzelfde werkwoord vandaan komen is toch gek. Of voi, iba en fui allemaal eerste persoon van het werkwoord ir. En dan heb je bijvoorbeeld ook vayáis, iré en id die bij dat werkwoord thuis horen.

In mijn behoefte aan structuur ben ik erg geholpen met het boekje Grammatica Spaans uit de Prisma serie. Leuk is ook ‘Spaanse uitdrukkingen en gezegden’ uit dezelfde serie. Heb ze als ebook op mijn tablet staan dus kan ze straks op reis gemakkelijk raadplegen.

Groetjes,
Frans

Reply
Sabine 28 maart 2015 - 09:05

Ja Frans het is ook mega moeilijk. Mijn vader en broertje zijn nu ook bezig met zo’n cursus. Ook voor hun is het heel lastig. Je gaat het pas echt leren als je het moet spreken. En Spaans Spaans is moeilijker dan het Spaans in Colombia. Dat komt doordat ze hier de woorden Veel duidelijker uitspreken. Doe onregelmatige werkwoorden zijn heel lastig. Ik ken ook nog niet alle vervoegingen. Probeer eens het nieuws te kijken op noticiascaracol.com. Dan herken je vanzelf woorden en vervoegingen. En ik heb een app op mijn telefoon met alle werkwoorden en vervoegingen. Kan ik af en toe even spieken als ik het niet weet. Succes met leren!

Reply
Frans 28 maart 2015 - 12:24

Nou dit nieuwsberichten gaan nog iets te snel voor mij.
De app heb ik geïnstalleerd en is idd erg handig!
Goede tip!

Reply
Sabine 28 maart 2015 - 13:46

Haha super! Veel plezier 🙂

Reply
Anoniem 19 maart 2015 - 12:12

Ha Sabine, vanmiddag was je moeder bij me op bezoek. Ze vertelde natuurlijk over jou en je Colombiaanse avontuur. Ze vertelde over dit blog en ik vind het gewoon erg leuk je te volgen. Jullie zijn een mooi stel. Heel veel succes en geluk daar.Groetjes van een oud- collega van je moeder. Judith van der Vaart-Steger

Reply
Sabine 19 maart 2015 - 12:53

Beste Judith, bedankt voor uw bericht. Wat leuk dat u ook mijn blog bent gaan volgen! Ik maak hier van alles mee, dus genoeg te vertellen 🙂 Groetjes, Sabine

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!