Home Het dagelijkse leven Koningsdag in Bogotá 2015: de Ciclovía Naranja
Koningsdag Bogotá

Koningsdag in Bogotá 2015: de Ciclovía Naranja

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Gisteren was het Koningsdag en voor de eerste keer in mijn leven was ik op deze feestdag niet in Nederland. Nu ben ik niet een geweldig grote fan van het koningshuis, maar om één of andere reden is het toch wel leuk om dit, nu ik hier woon, met mede-Nederlanders te vieren. De Nederlandse Ambassade vindt dat ook, en daarom wordt er elk jaar een evenement georganiseerd: de Ciclovía Naranja. Oftewel: de oranje fietstocht. Dus afgelopen zondag stapten we op de fiets om deel te nemen aan dit oranje-spektakel. Compleet met oranje shirt en oranje zonnebril natuurlijk.

 

De eerste keer deelnemen aan dit evenement én de eerste keer op de fiets in Bogotá. Dubbel plezier dus. Ik heb nog geen eigen fiets, dus leen ik de echte Hollandse vouwfiets van vriendlief, die helaas niet mee kan. We werden verzocht onze fietsen mooi te versieren, wat wij dus niet hebben gedaan. Als er een prijs was voor saaist-versierde-fiets, dan zou die van mij zeker winnen. We verzamelen met nog een heleboel andere oranje Hollanders én oranje Colombianen in een park om vanaf daar in ongeveer 2 uur naar de Botanische Tuin te fietsen. Ik ken maar twee andere Nederlanders in Colombia, dus om na alweer vier maanden opeens tussen al die landgenoten te staan voelde een beetje apart. Opeens allemaal mensen die gewoon dezelfde taal spreken als ik. En velen zijn ook nog blond. Best fijn om een paar uurtjes niet zo op te vallen 🙂 Met de Colombiaanse aanhang doen ze vrolijk mee met deze oranje gekte. Want dat Colombianen er wat van kunnen dat weten we inmiddels, maar een grote oranje stoet door de straten van Bogotá is ook behoorlijk bijzonder.

 

Dat vinden de Bogotanen ook. Dus veel gestaar en gefluit. Iedereen vindt het maar wat leuk die Hollandse gekte. Zo vaak ziet een Colombiaan niet een buitenlander en opeens komt er een hele stoet voorbij. Ik kan enigszins begrijpen dat dit er voor de toeschouwers vrij apart uitziet. Maar als een oranje walm fietsen wij gewoon lachend verder door de straten van Bogotá. Onderweg begint het ook nog vrolijk op z’n Hollands te miezeren. Gelukkig hebben we op het beginpunt allemaal een prachtige knaloranje paraplu gekregen. Om maar zo min mogelijk op te vallen.

 

Aan het einde van de fietstocht scheen de zon en was het opeens snikheet (dat heb je hier met het vier-seizoenen-weer op één dag), waardoor ook mijn wangen al aardig oranje kleuren. We plaatsen onze fietsen op een parkeerplaats, waar ook nog typisch op z’n Hollands als een dominospel zo’n tien fietsen één voor één omgaan. Na een hoop oh’s en ah’s wandelt de hele oranje stoet de prachtige groene Botanische Tuin in. Een groter contrast met onze oranje outfits bestaat er bijna niet. Op een groen grasveldje staat een lange oranje-file voor een kraampje waar we kunnen genieten van mini-stroopwafels en echte Goudse kaas. We ploffen typisch op z’n Hollands neer op het gras. Sommigen zelfs op een kleedje. Ook oranje natuurlijk. De best verklede persoon krijgt een fiets. Iemand in een feloranje pak wint, maar eigenlijk zou het Colombiaanse paar in oud-Hollandse kleding gewonnen moeten hebben. Geen idee waar ze die prachtige outfit vandaan hebben gehaald, maar die knaloranje fiets hadden ze zeker verdiend. Al is het alleen maar omdat de Colombianen er veel meer werk van hebben gemaakt dan wij Nederlanders.

 

Het was een heel leuk evenement. Volgend jaar weer. Met misschien iets meer versiering. Die paar uurtje tussen zoveel landgenoten is namelijk best fijn. Opeens besefte ik hoe groot het contrast tussen Colombia en Nederland eigenlijk is. Vooral ook leuk om te zien dat de Colombianen ook hun ogen uit kijken. Al die rare mensen die kaas en stroopwafels eten en alleen maar op het gras zitten te zitten op oranje kleedjes. Blijkbaar is de Nederlandse cultuur net zo gek voor de Colombiaan als andersom. Waar zo een evenement al niet goed voor is.


Lees meer!

0 reactie

naomiinwonderland 2 mei 2015 - 09:12

Hoe gezellig is dit! Ik ben net je blog beginnen volgen en vind het erg leuk om te lezen. Ik ben er vrijwel van overtuigd dat ik voor een jaar naar Australië verhuis, nog niet permanent, maar wie weet! Deze blog motiveert alleen maar om het zeker te doen 🙂

Reply
Sabine 2 mei 2015 - 15:53

Wat leuk! Bedankt voor het mooie compliment! 🙂 Wat tof dat je naar Australië gaat! Ga je ook al je belevenissen bijhouden? Ik ga je zeker volgen!

Reply
naomiinwonderland 3 mei 2015 - 02:34

Ja zeker! Ik blog nu eigenlijk ook al voor de helft over m’n reizen van de afgelopen jaren, gewoon omdat ik dit super leuk vind. Dus als Australië werkelijkheid wordt, dan ga ik er zeker over schrijven!

Reply
Sabine 3 mei 2015 - 18:01

Leuk! Ik ben benieuwd! 🙂

Reply
Paul 29 april 2015 - 16:05

Leuk dat de Nederlandse ambassade dit organiseert. Kan me heel goed voorstellen dat het lekker is om weer eens onder Hollanders te zijn!

Reply
Sabine 29 april 2015 - 17:12

Heel leuk inderdaad! 🙂

Reply
Faabs 29 april 2015 - 13:34

Wat ontzettend leuk 🙂

Reply
Sabine 29 april 2015 - 14:03

Bedankt! Dat vond ik ook 🙂

Reply
Koen Schyvens 29 april 2015 - 03:46

Leuk stukje. Ik heb dit jaar alle ‘oranje’ aan me voorbij laten gaan.

Reply
Sabine 29 april 2015 - 10:17

Bedankt! Werd er wel iets georganiseerd bij jullie?

Reply
kariendamen 28 april 2015 - 15:48

Ziet er heel gezellig Hollands uit aan de andere kant van de wereld

Reply
Sabine 28 april 2015 - 16:29

Haha ja grappig hè? Ik denk dat die dag meerdere steden ter wereld oranje kleurden 🙂

Reply
iliveformydreams.com 28 april 2015 - 05:47

Haha super leuk om te zien. Ziet er gezellig uit

Reply
Sabine 28 april 2015 - 07:07

Dankje! Was ook echt op z’n Hollands heel gezellig 😀

Reply
Stéphanie 28 april 2015 - 03:41

Muy bien chica bonita!
En daar blijft mijn Spaans bij! 😀
Ik zou nog eens bij je langs komen met mn karretje naar Kudelstaart.. maar naar Colombia is iets wat gecompliceerder 🙂
Heel veel plezier daar in Colombia en ga zo door met schrijven! (heb ik ook gedaan vanuit Zuid-Oost Azië )
Besos, Stéphanie

Reply
Sabine 28 april 2015 - 07:06

Haha maar jij spreekt vloeiend Frans waar ik weer niets van bak helaas. Bedankt voor je bericht! Leuk dat jij ook je ervaringen bij hield, ook als naslagwerk voor jezelf 🙂 Besos!

Reply
Peter 28 april 2015 - 03:39

Hoi Sabine. Leuk dat er in Bogota zoveel aan Koningsdag wordt gedaan. Ziet er erg gezellig uit. En grappig om nu te beseffen dat er nog veel meer Nederlanders in Bogota wonen.

Reply
Sabine 28 april 2015 - 07:03

Ja dat vond ik ook leuk om te zien: al die Nederlanders waarvan de meesten hier al jaren wonen 🙂

Reply
attie en kees 28 april 2015 - 03:27

Wat een leuke dag moet jij daar gehad hebben met al die” oranje” mensen.
Dat verwacht je niet dat er koningsdag gevierd wordt bij jullie. Geweldig!

Reply
Sabine 28 april 2015 - 07:02

Ja dat was inderdaad heel leuk! Gelukkig doen ze er nog iets aan. Hoop dat jullie ook een leuke dag hadden in Nederland 🙂

Reply
Morgaine 28 april 2015 - 03:05

hahahahahaha geweldig! En ja het is zo, wij kijken onze ogen uit als zij iets vieren daar, en zij kijken hun ogen uit als ze ons iets zien vieren. Dat zal altijd wel zo blijven denk ik. 😀

Reply
Sabine 28 april 2015 - 07:00

Haha ja inderdaad! Houdt de humor erin 😉

Reply
Marjolein in het klein 28 april 2015 - 01:51

Wat een gezelligheid! Leuk dat ze er zo aandacht aan besteden! 🙂

Reply
Sabine 28 april 2015 - 06:59

Ja inderdaad! Ik zag gisteren toen ik in de taxi zat ook nog oranje Hollanders Haha. Ben benieuwd wat er gaat gebeuren met Sinterklaas 😉

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!