Home Reizen in Colombia San Gil: te land, te water en in de lucht
Raften in San Gil

San Gil: te land, te water en in de lucht

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Na al dat wachten, dagen ziek en veel zenuwen, landen broertje Rik + vriendinnetje Priscilla dan eindelijk veilig en wel in Bogotá. Na een heel stevige knuffel rijden we in het zonnetje naar ons huis. Bijkletsen, gezelligheid, knuffelen en kennismaken met vriendinnetje volgt. Met z’n allen bereiden we ons voor op het weekend. Een weekend van drie dagen waarin vriendlief en ik ze meenemen naar San Gil en omgeving, zeven uur ten noorden van de stad. Een plek groener dan groen, actiever dan actief. Een plek om te vliegen door de lucht, te raften door hoge golven en te klimmen door diepe grotten. Voor hen een eerste kennismaking met een land dat meteen al veel indruk maakt. Geniet mee van ons avontuur te land, te water en in de lucht. Én zie wat mijn waaghalzenvriendje hier tijdens ons vorige bezoek allemaal heeft uitgespookt.

Dit is een foto-verslag van San Gil en omgeving, op zoek naar een mini-gids over San Gil met specifieke informatie, 5 keer doen in San Gil en omgeving en praktische tips voor een verblijf? Klik dan hier!

 

La Pacha Hostel

Om vijf uur vertrekken we. Het is nog donker buiten. En mistig en regenachtig. Vriendlief begint met rijden. Met zijn allen zijn we letterlijk in de wolken. Na een uurtje of vier komt dan eindelijk de zon door. Rik stapt achter het stuur en maakt zijn eerste honderd kilometer op de Colombiaanse weg. Al vroeg in de middag komen we aan in San Gil. Het geweldige La Pacha Hostel bevindt zich compleet afgesloten van de buitenwereld. Op een heel bijzondere plek met een waanzinnig uitzicht.

We verblijven twee nachten in een Yurt (zo een grote witte tent) met daarin een tweepersoonsbed. De douche staat ergens buiten op het erf. We worden vriendelijk verzocht alle deuren dicht te doen om de geiten buiten te houden. Er is een moestuintje met allerlei kruiden zoals munt dat ik de volgende ochtend in mijn thee terug vind.

Het hostel, gerund door een gezin bestaande uit een Engelsman, een Colombiaanse en hun kinderen, is zo bijzonder, dat vorige week het hele team van het Nederlandse reisprogramma ‘3 op Reis Backpack’ hier heeft vertoefd en gefilmd. Als de avond valt kruipen we in onze yurt en horen we alle dierengeluiden die je maar kunt bedenken. Terwijl wij slapen wordt de rest van het oerwoud wakker. Ook in onze tent leeft er opeens van alles op, zoals vogelspinnen, grote vliegen en nachtvlinders. Een prachtig verblijf, back to basic.

San Gil - La PachaSan Gil - La PachaSan Gil - La PachaSan Gil - La PachaSan Gil - La PachaSan Gil - La PachaSan Gil - La Pacha

 

Of verblijf in het prachtige Finca San Vicente in Barichara

San Gil zelf is niet erg mooi. Of zeg maar gerust helemaal niet mooi. Voor de beste ervaring in dit gebied kun je het beste in Barichara verblijven, ook wel het mooiste dorp van Colombia genoemd. Finca San Vicente is een indrukwekkend prachtig hotel in Barichara en je perfecte uitvalsbasis om zowel San Gil als de rest van dit deel van Santander te ontdekken. Lees hier alles over Finca San Vicente.

 

Barichara Colombia

De eerste dag bezoeken we één van de mooiste dorpjes van Colombia: Barichara. Een dorpje bestaande uit witte huisjes met rode daken en prachtige oude kerken. Oude woonhuizen zijn nu restaurants geworden die heerlijk zijn om gewoon uren te zitten en te dromen over hoe het zou zijn om hoog in de bergen in zo een mooi oud huis te wonen. Ook wandelen we door het dorpje en kijken we naar de mooie uitzichten vanaf de kerktuin. Wat is er allemaal te doen in Barichara? Klik hier voor een complete gids!

BarricharaBarricharaBarricharaBarricharaBarricharaBarricharaBarricharaBarrichara

 

Raften in San Gil

De volgende dag gaat het dan eindelijk gebeuren: raften! San Gil is dé plaats in Colombia voor extreme sporten en daar hoort dit ook bij. De vorige keer hebben Jimmy en ik de milde rafttocht gedaan, dus nu gaan we voor de zware. Na een zeer uitgebreide veiligheidsinstructie wordt de groep over drie boten verdeeld met elk een eigen instructeur. De rivier is vandaag wild en hoog, dus dat wordt spannend. Mijn waaghalzenvriendje wil natuurlijk voorin zitten, dus ik begin de tocht enigszins afwachtend. Maar al na het eerste heftige stukje vind ik het helemaal geweldig. Golven van een paar meter vallen over ons heen, de boot wringt zich in allerlei posities en met een noodgang gaan we naar beneden over de wilde rivier. Om ons heen zien we alleen maar oerwoud, rotsen en heel veel vogels en vlinders in alle kleuren van de regenboog. Prachtig gewoon. Af en toe houdt de rivier zich rustig en kunnen we even zwemmen. Met z’n allen springen we in het water en laten ons met de stroom meevoeren. Als we na een heftige tocht weer aan land zijn, voelen we ons zeer voldaan. We genieten van het verse fruit wat voor ons klaarstaat en rijden weer terug naar San Gil. Op naar de volgende activiteit.

 

En zie ons hier in dit filmpje in actie!

 

Grotten in San Gil

Omdat ik na tien dagen nog steeds erg veel last heb van mijn keel en dit er door het raften niet beter op is geworden, besluiten Jimmy en ik niet mee te gaan met de grottentocht. Maar Rik en Priscilla zijn hier maar één keer dus gaan de uitdaging wel aan. Voor de tweede keer dit weekend worden ze in een zwemvest en een helm gehesen en lopen ze met gids naar de grot. Na twee uur komen ze weer terug met allerlei verhalen. Zo prachtig, ijskoud, wandelen door het water, heel donker, een grot vol met vleermuizen, een beetje eng, van vijf meter naar beneden springen, spannend! Met blauwe benen van de kou en rode armen van de hoge sprong stappen ze onder de douche om met droge kleding weer in de auto te ploffen terug naar Bogotá. Wat een gewéldig weekend was dit!

 

Nog meer extreme sports in San Gil

Nu is er nog veel meer spannends te doen hier bij San Gil, activiteiten die de vorige keer in januari door Jimmy zijn ondernomen, terwijl ik veilig op de kant stond te wachten. Meneer wilde namelijk heel graag door de lucht vliegen aan zo´n vlieger met een stoeltje eronder, oftewel: parapente.

Jimmy krijgt een helm op en wordt stevig bij de begeleider aan het stoeltje vastgemaakt. Met een noodvaart rennen ze samen naar voren en springen ze de hoge berg af, het dal in. Ik houd mijn adem in en zie ze gelukkig al snel weer boven komen. Al cirkelend vliegen ze door de lucht, boven de prachtige bergen. De draaibewegingen maken Jimmy kotsmisselijk en na een kwartier vraagt hij zijn begeleider weer terug te keren. Duizelig en misselijk weer met beide benen op de grond vertelt hij me dat dit niet per se nog een keer nodig is. Maar goed, leuk of niet, hij heeft het wel maar mooi gedaan.

 

Abseilen vanaf een waterval in San Gil

Maar dit was nog niet genoeg. Vlakbij San Gil, bij het dorpje Páramo, vinden we de waterval Juan Curi. Een heel hoge waterval van zo´n tachtig meter waar je relaxed in het ijskoude water kunt zwemmen en kunt genieten van dat mooie stukje natuur. Iets dat niet voldoende is voor mijn vriendje, die besluit te gaan abseilen vanaf de top van de waterval naar beneden toe, ook wel canyoning genoemd. Vanaf de voet van de waterval kijk ik omhoog naar Jimmy die aan een touwtje midden in de waterval bungelt. Als hij beneden is ben ik ontzettend blij en opgelucht. Net als vriendlief, die dit vooral een eens maar nooit weer ervaring vond.

San Gil - Juan CuriSan Gil - Juan CuriSan Gil watervallen Juan CuriSan Gil - Juan Curi

 

Zwemmen met een uitzicht

Natuurlijk zijn er ook minder heftige sporten te doen in dit gebied. Gewoon zwemmen bijvoorbeeld. Nu houd ik erg van water, maar met name om er iets op te doen, zoals zeilen, surfen of raften. Met een middagje zwemmen maak je me meestal niet heel blij. Maar dit keer is het anders. Want wat is er mooier dan zwemmen met zo een uitzicht?

 

De volgende keer wil ik ook graag de grottocht doen. En vriendlief heeft het al maanden over bunjeedumpen, dat hier ook kan. Ook die keer zal ik veilig op de grond blijven staan te stressen over welke capriolen hij nu weer uithaalt. Gelukkig duurt dat nog even. Voor nu hebben we er weer een mooie herinnering bij: raften op het hoogste niveau met broederlief en vriendinnetje. Iedereen bedankt voor dit geweldige weekend!

 

Nog even nagenieten…

 

Meer extreme sports in Colombia

Niet alleen in San Gil vind je mogelijkheden tot extreme sporten, ook in andere gebieden kun je van alles doen. Klik hier voor de vele opties, vaak dichterbij Bogotá dan je denkt!


In dit artikel is een affiliate link gebruikt. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

62 reacties

Mirre 23 november 2017 - 06:06

Hoeveel dagen zou je hier adviseren?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 november 2017 - 10:58

Afhankelijk van wat je wilt doen 🙂 Ik ben er al 3 keer 3 tot 5 dagen geweest en nog niet alles gezien (ga binnenkort weer die kant op). Als je alleen 1 dagje naar Barichara wilt en 1 dagje wilt raften dan zijn 2 dagen dus genoeg. Maar als je omliggende dorpjes wilt ontdekken, ook wilt paragliden en abseilen vanaf de waterval, dan heb je toch minstens 3 of 4 dagen nodig. Ikzelf houd nogal van slow travel, dus blijf graag langer op 1 plek om het goed te ontdekken, maar dat is ook weer afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoeveel tijd je er wilt besteden 🙂

Reply
Een terugblik op de fantastische reis van Rik en Priscilla | BESABINE 6 augustus 2015 - 00:14

[…] we terugkwamen uit San Gil, zijn Rik en Priscilla de volgende ochtend om 4 uur alweer vertrokken naar Cartagena. De […]

Reply
Deborah Hamar 28 juli 2015 - 07:22

Wat een heerlijk weekend hebben jullie achter de rug.
Prachtige en stoere foto’s ook!!

Reply
Sabine 28 juli 2015 - 07:54

Ik vind het ook elke keer weer even leuk die foto´s terug te kijken 🙂 Zo leuk was het!

Reply
susan 27 juli 2015 - 08:12

San Gil is leuk he, ik heb niks met avontuurlijke sporten maar vond het een heerlijk knus dorpje en heb een prachtige wandeling gemaakt van Barichara naar Guane via de Camino Real. Ook een aanrader voor als je weer teruggaat en even niet in grotten of wild water wilt springen 🙂
ps. Dat is een fikse spin, maar toch geen vogelspin lijkt me 😉

Reply
Sabine 27 juli 2015 - 09:12

Ja die wandeling wil ik ook graag nog doen! Al beide keren dat ik hier was is het er dus niet van gekomen. Blijft er toch nog iets over om te doen 🙂 ps. Ik had het gevraagd en de meneer zei dat het een kleine variant van een vogelspin is. Maar eigenlijk heb ik er de ballen verstand van haha. Ik heb in ieder geval nog nooit zo een grote spin gezien 😉

Reply
susan 27 juli 2015 - 10:30

op naar Leticia! 😉

Reply
Billy 27 juli 2015 - 02:57

zo’n weekend zou ik absoluut ook zien zitten, Sabine! Die avontuurlijke sporten heb ik altijd al willen doen
Prachtige foto’s weer!

Reply
Sabine 27 juli 2015 - 08:06

Bedankt! 😀 Ook in Europa kun je raften en allerlei van deze sporten doen, het kost alleen even meer tijd om op zo een plek te komen 🙂

Reply
Paul 26 juli 2015 - 15:27

Ontzettend gaaf ziet het er uit op de foto’s. En ik vind het raften ook al erg stoer hoor.

Reply
Sabine 27 juli 2015 - 08:05

Haha ja dat is zooo leuk! Zou het zo weer doen 😀

Reply
Ysanne 24 juli 2015 - 08:12

Wauw wat ziet dat er tof uit! Mij lijkt het zo gaaf om te raften, heb het 1 keer gedaan maar toen was de rivier super rustig (viel nog net in slaap zeg maar). Wat leuk dat je broer er is!

Reply
Sabine 24 juli 2015 - 11:48

Haha ja dat was het ook! Ik heb ook een keer geraft dat ik bijna in slaap viel haha. Dit was echt tof, als je ergens bent waar het kan zeker doen!

Reply
Peter 23 juli 2015 - 15:13

Wat hebben jullie een prachtig weekend gehad! Voor Rik en Priscilla een hele sportieve kennismaking met Colombia. En vogelspinnen en vleermuizen zien ze normaal gesproken ook niet elke dag. Eén ding is zeker. Onze vakantie in Colombia verliep een stuk rustiger en dat is maar goed ook.

Reply
Sabine 23 juli 2015 - 15:39

Ja ook dat kan in Colombia 🙂 Voor jullie zou dit niks zijn, maar voor Rik en Priscilla was het geweldig!

Reply
schrijfselsvanmij 23 juli 2015 - 07:26

Als ik deze blog aan mijn jongste laat zien weet ik wat zijn volgende reisbestemming zou kunnen zijn 🙂 En voor mij? Nou, dan zonder enge dingen en beesten ajb …. 🙂

Reply
Sabine 23 juli 2015 - 07:47

Haha hij zal het zeker heel leuk vinden! Er zijn hier ook mooie hotels zonder al die beesten en rustige rivieren om op te raften, dus voor iedereen wat wils! 😀

Reply
loesje 22 juli 2015 - 17:18

Moet iedereen die bij/in de familie komt zo’n zware test doen? Slapen bij vogelspinnen, duiken in een grot, raften Poehee jullie familie werpt hoge drempels op. 😉

Reply
Sabine 23 juli 2015 - 07:46

Haha je moest eens weten 😉 Nee hoor, actieve dingen doen was de wens van mijn broertje en zijn vriendin. Volgens mij is dat wel gelukt 😉

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 22 juli 2015 - 14:52

Prachtige dagen zo te zien en te lezen. Mooi hoor.

Reply
Sabine 23 juli 2015 - 07:43

Ja was echt heerlijk! 😀

Reply
Rob Alberts 22 juli 2015 - 11:39

Indrukwekkende foto’s!

Vrolijke vakantiegroet,

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 16:00

😀 Bedankt!

Reply
Hans en Thea de Vries 22 juli 2015 - 04:21

Geweldig, wat een belevenissen weer. Jullie leven het leven! Fijn dat je broer er nu eindelijk is Sabine, en het lijkt dat je weer opgeknapt bent ook? Ga er heerlijk van genieten deze weken, voor je het weet is het alweer voorbij. Wij zijn nog steeds aan het bijkomen van alle indrukken van onze reis, moe maar voldaan. Groetjes van ons beiden

Reply
Esther de Vries 22 juli 2015 - 07:18

haha mama, ik weet alvast één plek waar jij nooit gaat slapen.. in zo´n yurt met vogelspinnen! Ik zou er overigens ook niet echt relaxed bij liggen denk ik…. verder prachtig allemaal!

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 15:59

Haha ik was ook niet heel relaxed hoor 😉 Gelukkig zijn ze ongevaarlijk voor de mens (als het goed is) 🙂

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 15:58

Ja echt zooo leuk allemaal! Alles is nieuw voor hen en nu zijn ze helemaal alleen in Cartagena, best stoer! Jullie hebben vast ook heel mooie foto´s! Rustig thuis uitrusten en weer wennen aan Nederland… Groetjes!

Reply
yvonne 22 juli 2015 - 04:21

Ooo al die vieze beesten in die yurt. Jagges!

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 15:56

Haha ja dat was even wennen. Gelukkig zijn ze allemaal vrij ongevaarlijk voor de mens 😉

Reply
Bianca 22 juli 2015 - 03:47

Zo te zien hebben jullie een fantastisch weekend gehad met z’n vieren.
Gelukkig hoorde ik alle verhalen achteraf ?
Veel plezier nog samen!!

Liefs Bianca

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 15:56

Haha ja dat zei mijn moeder ook al 😛 Het was echt heel leuk en Rik en Priscilla hebben echt genoten! Nu liggen ze ergens aan het strand in het noorden 🙂
Groetjes, Sabine

Reply
Mrs. Brubeck 22 juli 2015 - 03:33

K blijf het zeggen, moest het kunnen, ik stapte direct op de bus om af te komen… Zo mooi 🙂

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:19

😀 Nou zal ik je vertellen: als je goed naar de foto van mij en mijn vriend kijkt (die waar ik in een roze shirt ben met die auto achter ons), dan zie je dat die wagen uit Frankrijk komt. Deze is overgegaan naar Canada en vanaf daar naar het zuiden gereden. Dus het kán wel hahaha 😛

Reply
Mrs. Brubeck 22 juli 2015 - 15:43

Ik kom met B af 🙂

Reply
Jaixy 22 juli 2015 - 03:30

Wauw wat een weekend. Gaaf en indrukwekkend. Bedankt voor je mooie foto’s.

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:18

Haha graag gedaan en jij ook bedankt voor het compliment 😀

Reply
Myriam 22 juli 2015 - 02:59

OMG wat een waaghalzen zijn jullie. Ik ga dood van de schrik. En die vogelspin, o, lieve god. Maar wel een hele mooie streek!!! Geniet van je bezoek!!!

Reply
Myriam 22 juli 2015 - 03:00

PS moet jij geen antibiotica nemen? Een slecht verzorgde keelontsteking is niet bepaald zonder risico.

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:15

Volgens mijn vriend (arts) kan een keelontsteking zeker 15 dagen duren. Ik zal hem er vanavond nog eens naar laten kijken. Het gaat wel duidelijk al stukken beter gelukkig. Als nu de hoest in de avond weggaat dan ben ik helemaal blij. Bedankt voor de zorgen trouwens 🙂

Reply
Myriam 22 juli 2015 - 15:34

Oeps, ja, ik had even niet mee dat je vriend dokter is…sorry, die weet het natuurlijk wel 🙂

Reply
Sabine 23 juli 2015 - 07:44

Haha maakt niet uit hoor 😉 Inmiddels heeft hij gekeken en het ziet er al veel minder geïrriteerd uit dan vorige week, dus dat is mooi. De beste remedie nu is mijn keel rust geven, dus niet praten. Best lastig, maar ik doe mijn best 🙂

Sabine 22 juli 2015 - 14:14

Hahaha ik doe al die dingen ook niet hoor! Behalve raften dan 🙂 haha. En inderdaad een klein wonder dat ik überhaupt in slaap gevallen ben…

Reply
Morgaine 22 juli 2015 - 02:48

Zo dan! Het filmpje ontzettend leuk, maar daar viel het nog wel mee denk ik zomaar? 😉 En al die dingen zouden niet zo mijn ding zijn, maar dat zwembad he… ja laat mij daar maar lekker vertoeven in het water juist, lol…

Echter de waterval wel schitterend mooi, ook als je veilig beneden blijft 😀
Prachtig verslag en het wordt nu wel tijd dat jouw keel over gaat hoor, kun je daar verse gember verkrijgen? zo ja, dan alles wat je eet of drinkt, of de gember zelf, even koken en laten trekken en voila… kan honing bij en mengen met thee… zeg maar de grog, maar dan zonder alcohol 😉

X

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:13

Haha bedankt voor de tips voor mijn keel! Dit stukje raften was best heftig, maar niet het zwaarste stuk inderdaad. Als je voorin de boot zit is de beleving sowieso veel heftiger dan vanwaar die video is gemaakt. De gids had het eigenlijk maar makkelijk hahaha. Die waterval was heel mooi, maar wat KOUD dat water. Niet normaal. Om te zwemmen kun je beter naar dat zwembad 😉 Ohja en raften kan ook jij hoor: gewoon op de makkelijke rivier, lekker achterin zitten, beetje achterover leunen en de rest laten roeien 😛
x

Reply
Morgaine 23 juli 2015 - 02:10

hahaahahahaha, ja… de makkelijke rivier, hihi 😀

Reply
attie en kees 22 juli 2015 - 02:31

Wat een fantastische trip hebben jullie gemaakt met Rik en Priscilla. Puur genieten van die mooie natuur en de geweldige activiteiten. En zo als altijd wat een geweldige foto, s zijn er weer gemaakt!

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:10

Bedankt! Ja was echt een geweldig weekend met zoveel leuke activiteiten!

Reply
wonenincaldese 22 juli 2015 - 02:07

Wat een helden zijn jullie alle vier! Het spannendste wat ik deed in Colombia was een modderbad. Geniet maar heerlijk verder van dit familiebezoek. Ik heb je blog met heel veel plezier gelezen, gezapig zittend op onze berg.

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:10

Haha bedankt! Dat heb ik dus nog nooit gedaan, dat modderbad. Is bij Cartagena toch? Misschien even tegen mijn broertje zeggen, die zit daar nu 🙂

Reply
iliveformydreams.com 22 juli 2015 - 01:44

Leuk verslag. Dat raften lijkt me erg tof om te doen, nog nooit gedaan.

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:09

Bedankt! Ja is echt heel leuk om te doen! Voor mij al de derde keer maar zou het zo weer doen, het blijft leuk!

Reply
mirjam1965 22 juli 2015 - 01:35

Wat een leuke foto van jullie! En de rest van de foto’s zijn natuurlijk ook geweldig. Wat fijn zeker om elkaar weer te zien. Veel plezier nog.

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:08

Bedankt! Heerlijk om weer even samen te zijn!

Reply
Marion 22 juli 2015 - 01:23

Haaaaahahahahha, dat filmpje! Die gast zit de hele tijd te lachen. Ik nu dus ook! Maar wat ontzettend gaaf allemaal zeg!

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:08

Haha ja in die boot was dat echt mega aanstekelijk: die man had er zoveel plezier in 😀 hahaha

Reply
Marjolein in het klein 22 juli 2015 - 00:24

Whaaaaa die vogelspin!! Ik zou geen oog dicht doen.. 😛 Maar wat een heerlijk weekend verder, zou ook echt iets voor mij zijn lekker actief! Misschien moet ik ook maar een keertje die kant op komen, ik krijg er wel zin in zoals je vertelt Sabine! 🙂

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:07

Het is inderdaad best een wonder dat ik heb geslapen, want ik ben al bang voor kleine spinnen, laat staan voor deze 🙂 Haha als je van dit soort activiteiten houdt zit je hier goed! Je bent welkom!

Reply
Els 22 juli 2015 - 00:07

Wat een geweldig weekend!
Jullie gooien Rik en Priscilla letterlijk en figuurlijk meteen in het diepe!
Ik ben blij dat ik dit niet allemaal van te voren zie ?
Xxxx mam

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:06

Ja wat ondernemen is altijd wel leuk natuurlijk. Maar dit zou niets voor jou zijn inderdaad 😉

Reply
Thomas Pannenkoek 21 juli 2015 - 23:54

Direct aan de slag en de avontuurlijke toer op. Moesten we al die activiteiten in België doen zit de helft van onze maandwedde erdoor :). Heel mooi en leuk verslag! (en beterschap met je keel)

Reply
Sabine 22 juli 2015 - 14:05

😛 Bedankt! Ja we hebben ze meteen aan het werk gezet 😉

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!