Home Het dagelijkse leven Terugblik op mei 2018: Mexicaanse kou, Colombiaanse logica, muggen-horror en meer!
Terugblik op mei 2018 - featured

Terugblik op mei 2018: Mexicaanse kou, Colombiaanse logica, muggen-horror en meer!

door Sabine
Languages / Talen:
 

Wat een heerlijke maand was mei! Op de grens van regen- naar droogseizoen, spannende verkiezingen, kleurrijke tafellopers, een reis naar Barranquilla, een verrassing op Linda Nieuws en nog veel meer. Een terugblik op mei: neem een kijkje in mijn Colombiaanse leven.

Mexicaanse kou in bloedheet Barranquilla aan de Colombiaanse kust

Begin deze maand vierde mijn schoonmoeder haar verjaardag en we besloten haar te gaan verrassen met een bezoek. Net als de rest van de mijn schoonfamilie woont ook zij in Barranquilla, dus stapten we op een zaterdag in het vliegtuig op weg naar de kust. In bloedheet Barranquilla verrasten we mijn schoonmoeder die met familie ging eten in een Mexicaans restaurant. Toen ze ons zag sprong ze bijna letterlijk een gat in de lucht van blijdschap. Hoewel het heel gezellig was en mijn schoonmoeder mega blij, was het restaurant niet om over naar huis schrijven. Ten eerste wilden de obers niks vegetarisch maken. We hebben dus niet zoveel gegeten. En daarnaast was het er werkelijk ijskoud door de airco die veel te koud stond en veel te hard blies. Zat ik daar in mijn mooie zomerjurkje te bibberen. Aangezien het restaurant niet de airco lager wilde zetten, waarschijnlijk uit angst dat het misschien 2 graden warmer zou worden, heb ik gevraagd of ze niet iets voor me hadden. Ook Jimmy zijn tantes zaten al aardig te bibberen en uiteindelijk kwam de ober aanzetten met een tafelloper die ik prima als sjaal kon gebruiken. Staat ook nog leuk op de foto. Dus mocht je denken: wat een kleurrijke sjaal; dit is dus een tafelloper.

De rest van de tijd hebben we allemaal leuke dingen gedaan in Barranquilla. Zoals dit bijzondere en doodenge bezoek aan het noordelijkste punt van de stad. Ook bezochten we het carnavalsmuseum en hebben we heel veel lekkers gegeten.

 

In de media: zomaar in Linda Nieuws

Een tijdje geleden werd ik via Skype geïnterviewd voor Linda Nieuws. Het was toen nog helemaal niet zeker dat dit ook gepubliceerd zou worden en ik had van tevoren ook geen bericht van publicatie gekregen. Totdat mijn moeder opeens met dat artikel komt aanzetten. Hoe leuk! Het interview vertelt in sneltreinvaart hoe ik ook alweer in Colombia terecht ben gekomen. Je kunt het hier teruglezen.

 

Verkiezingen in Colombia

Op 27 mei was de eerste ronde van de presidentverkiezingen in Colombia. Dit jaar was erg spannend en de uitkomst maakt het nóg spannender. Omdat de president meer dan 50% van de stemmen moet hebben vindt er een tweede ronde plaats op 17 juni. Dan is het Vaderdag, maar Colombia zou Colombia niet zijn als ze voor de verkiezingen Vaderdag gewoon officieel een week uitstellen. Op 17 juni wordt het echt spannend. Extreemlinks staat tegenover extreemrechts. Een goede uitslag is niet meer mogelijk: welke van de twee het ook wordt, goed is het niet. Met Duque is er kans op wederom oorlog met guerrilla’s, maar met Petro als extreemlinkse president staat de economie op het spel. Onder andere, want er is natuurlijk nog veel meer. Ik vind het zelf behoorlijk spannend en maak me ook wel zorgen om de toekomst van Colombia. Ik hoop op het beste voor iedereen. Dat de vrede gehandhaafd blijft en dat Colombia niet in een economische crisis terechtkomt. 17 Juni wordt voor iedereen in Colombia een heel spannende dag. Op de hoogte blijven? Volg BESABINE op Facebook.

 

Colombiaanse logica

Omdat Jimmy en ik elkaar niet zoveel zien ga ik soms naar Bogotá om samen iets leuks te doen. Ergens in mei gingen we samen inkopen doen bij Decathlon voor een reisje die we in juni gaan maken, en besloten we lekker te gaan eten in het nabijgelegen Centro Comercial Colina. Het grootste winkelcentrum van Bogotá. Hier vind je trouwens ook een gigantische H&M, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. Maar goed: we gingen dus op zoek naar een eettentje en vonden een schattig bakkertje waar ze heerlijke sandwiches hadden. Toen we weggingen schoot Jimmy opeens in de lach. Kijk maar even naar de foto hieronder. Op een gegeven moment lagen we helemaal in een deuk, de verkopers zullen ook wel gedacht hebben. Rare buitenlander. Ze verkopen daar chocoladekoekjes met chocola. Colombiaanse logica zullen we maar zeggen. Ik moet er nog steeds om lachen als ik dit zie…

 

Best gelezen artikelen en minder gepost

Ik publiceer normaal heel braaf twee keer per week een artikel, op donderdag en op maandag. Maar afgelopen maand schoten er twee of drie bij in wegens werkdrukte. Ik had er gewoon echt geen tijd voor. Hoewel ik me liever aan mijn schema houd was ik toch heel blij dat ik het los kon laten. Geen tijd is geen tijd en ik wil niet tot 2 uur ’s nachts doorwerken. Het gaat dus vast vaker gebeuren. Overigens blijft Facebook altijd up-to-date en daar plaats ik allerlei leuke en handige dingen over Colombia en mijn leven.

Mijn best gelezen nieuwe artikel afgelopen maand was het verhaal over de doodenge treinreis naar Bocas de Ceniza in Barranquilla. Al was het échte best gelezen artikel zoals elke maand de 15 reisroutes door Colombia.

 

Genieten in het zonnetje

Afgelopen maand was er een duidelijke verschuiving te zien tussen regen- en droogseizoen. Het regenseizoen was bij ons best heftig en het gras is zo drassig geworden dat er overal gaten zitten en er een aantal dagen niet kon worden paardgereden. Wat was ik blij toen er in mei weer meer en meer dagen met zon waren. Ook mijn hondje Juaco heeft ervan genoten!

 

Op het platteland blijkt het regenseizoen iets anders te verlopen

Sinds we op het Colombiaanse platteland wonen is er van alles veranderd in het klimaat. In Bogotá regende het gewoon meer tijdens het regenseizoen en had je soms natte voeten en sokken door overstroomde wegen. Hier op het platteland komt er echter meer bij kijken. Zo kan ik hier niet anders dan in hoge wandelschoenen rondlopen en eigenlijk moet ik nog steeds laarzen kopen, want het gras is zo enorm drassig dat ik na elke wandeltocht met Juaco een natte broek heb bij mijn enkels. Om maar niet te spreken over al de modder en los gras dat we allebei naar binnen lopen. Gelukkig hebben we een stenen vloer die makkelijk schoon te houden is.

Hoewel ons dak voor het regenseizoen gemaakt is, zijn er nog steeds een paar gaten waardoor regen naar binnen komt. Zit ik in bed en vallen er gewoon regendruppels op mijn hoofd tijdens een flinke regenbui. Heerlijk wakker worden!

Maar wat pas écht vervelend is is de muggenplaag die hier op het platteland tevoorschijn komt tijdens het regenseizoen. En ik bedoel niet gewoon een paar muggen in huis. Het zijn er echt tientallen. Niet alleen bij ons, ook in Sopó in huizen, ook in de sportschool. Nog nooit heb ik zo een last gehad van muggen. Als ik de prullenbak die in de hoek staat verplaats komen er direct een stuk of 20 muggen naar boven vliegen. Het blijkt bij de seizoenen te horen en zodra het regenseizoen is afgelopen zullen ook het aantal muggen verminderen. Omdat we er een paar nachten niet van hebben kunnen slapen heb ik nu een kastje gekocht met, zoals ze dat hier noemen, ‘pillen’ van Reid, dat spul dat je normaal gesproken in huis spuit om ongedierte mee weg te jagen. Je hebt daar dus ook een soort stoffen ‘pillen’ voor die je in het kastje schuift, dat stop je in het stopcontact en dan komt er een geur vanaf waar muggen niet tegen kunnen. Dit heeft tenminste mijn nachtrust gered van deze muggen-horror. In Bogotá had ik werkelijk nooit last van muggen. Maar hier is het echt feest.

Maar muggen of niet: ik ben nog steeds intens gelukkig met onze woonplaats en geniet nog elke dag van de prachtige natuur en frisse lucht. En als het regent hijs ik Juaco in zijn regenjasje, gaat de paraplu mee en wandel ik lekker door de blubber over het landgoed.

 

Wat brengt juni?

Juni begint wederom met een reisje. Jimmy is volgende week jarig en net als ik krijg Jimmy ook een verrassingsreisje. Al weet hij eigenlijk al ongeveer wat we gaan doen, maar niet precies waar. Ik ga het dus nog niet verklappen, maar het wordt heel bijzonder. Iets dat we nog nooit hebben gedaan en waar we ons zelf fysiek en mentaal gaan uitdagen. Er komt natuurlijk een blog over. Verder ben ik vooral druk met mijn bedrijf en moet ik een jurk gaan uitzoeken voor een bruiloft in augustus in Barranquilla. Over bruiloften gesproken: deze maand is het alweer een jaar geleden dat Jimmy en ik ons huwelijk vierden in Nederland met een bruiloft. Behalve dat ik op 24 juni even heel mooie herinneringen ga ophalen, doen we er verder niks aan. Want onze eigenlijke trouwdatum ligt in november 2016. Voor ons is november dus de tijd om ons huwelijk te vieren, maar ik kan me voorstellen dat onze ouders daar anders over denken. Zij hebben amper meegekregen dat we voor de wet zijn getrouwd en voor hen ligt de trouwdatum van hun kinderen waarschijnlijk in juni 2017. Een lekker ingewikkelde constructie. Mocht je hier nu een beetje duizelig van worden: hier lees je alles terug over ons trouwen.

 


Wat was jouw hoogtepunt in mei?


 

Lees meer!

18 reacties

Jeanine 6 juni 2018 - 15:27

Leuk verhaal weer! Wat leuk dat jij en Jimmy een tripje gaan maken. Benieuwd waarheen. Ik ga dat artikel in de Linda snel eens lezen. Toevallig stond ik vorige maand in Linda magazine. Alweer dat hackverhaal. ? Je zou toch denken dat ze er nu wel klaar mee zijn. Artikels over emigreren naar het buitenland zijn véél leuker!
Balen trouwens dat het verassingsetentje zo tegenviel. De tafelloper staat je wél leuk 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:38

Dankjewel! Beetje late reactie dit 😛 Inmiddels zijn we naar Los Nevados geweest waar we een berg van 4750 meter hoog hebben beklommen 😀 Was bést zwaar haha. Tof dat je ook in de Linda stond! Ik denk hetzelfde over emigratieverhalen hoor 😉

Reply
els 5 juni 2018 - 13:05

Weer een leuk verhaal! Ik had dat tafellopertje maar meegenomen, het staat je goed haha.
Ja, het is zeker waar wat er in het laatste stukje staat. Bij de ‘echte’ trouwerij in november waren wij niet bij. 24 Juni spreekt inderdaad meer aan.
Heel veel plezier met jullie reisje in juni, doe voorzichtig!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:38

Dankjewel! Staat inderdaad wel heel mooi kleurrijk 🙂

Reply
Karlijn 4 juni 2018 - 10:30

Je hebt weer een fijne maand achter de rug! Op de muggen na dan…Ik had daar in Peru ook nog een fijne ervaring mee. Ik smeer me normaal altijd goed in met DEET, maar dat had ik even niet bij de hand toen ik een wandelingetje bij een koffieboer ging maken. Ik besloot daarom mijn lange broek en vest maar aan te houden in de bloedhitte en te gaan lopen. ’s Nachts werd ik wakker van enorme jeuk in mijn gezicht, hals en nek. Ik had zeker vijftig muggenbulten (alle onbedekte plekjes waren aangevallen) en onze gids kreeg zowat een hartaanval toen hij me ’s ochtends zag. Ik ben namelijk een beetje allergisch voor muggenbulten en zag eruit alsof ik een enge ziekte had…Kortom: sterkte met de muggen en veel plezier op jullie verrassingsreisje!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:48

Oh nee, wat een ellende! Ik heb hier een nieuw middel ontdekt dat ik nog niet kende. Het is een kastje dat je in het stopcontact stopt en daar stop je zoals ze hier zeggen pillen in (pastillas) van RAID. Door de warmte komt er dan wat vrij waar de muggen niet tegen kunnen. Het werkt perfect, al is het waarschijnlijk voor ons ook niet heel gezond. Maar van muggenbulten word je ook niet blij..

Reply
Anita 4 juni 2018 - 07:45

Leuke tafelloper 🙂 en leuk dat je voor Linda nieuws geïnterviewd bent. Ben benieuwd waar Jimmy’s verrassingsreisje heen gaat. Heel veel plezier alvast!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:46

Dankjewel Anita! We hebben een 4750 meter hoge berg beklommen inmiddels, hij vond het heel leuk 😀

Reply
Ka 4 juni 2018 - 07:06

Múggen, breek me de bek niet open over die krengen.
Hoogtepuntje hier was de beslissing ons eigen plan te trekken en de familie links te laten liggen. De voorpret is eindelijk begonnen. hiephoi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:45

Haha jeej! De muggen zijn gelukkig een beetje verminderd hier, zal komen omdat het regenseizoen tot een einde komt. Heerlijk!

Reply
mefta001 4 juni 2018 - 04:40

Wat een leuk verslag. Ik vind het zo leuk te lezen over je dagelijks leven. Veel liefs.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:44

Dankjewel, lief!

Reply
Jenn 4 juni 2018 - 04:35

Klinkt als een fijne maand!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:44

Zeker!

Reply
Ellie Schmitz 4 juni 2018 - 04:27

Weer heerlijk om ‘jouw maand’ te lezen, Sabine! Ik verheug mij telkens op het oiverzicht. je schrijft ook zó enthousiast! Lieve groet, Ellie

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:43

Dankjewel Ellie, wat leuk om te horen!

Reply
Yvonne 4 juni 2018 - 00:05

Wat jammer van dat restaurant… ik dacht dat je schoonmoeder Bogota woonde.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:42

Ja zeker! Nee in Barranquilla, maar ze gaat binnenkort wel naar Bogotá verhuizen.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!