Home Het dagelijkse leven Terugblik op november 2017: het dagelijkse leven op de finca, reizen en meer!
Ik op Pionono Colombia - Terugblik november 2017 - featured

Terugblik op november 2017: het dagelijkse leven op de finca, reizen en meer!

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

November is weer voorbij en wat was het een leuke maand! De eerste volle maand in onze finca (boerderij) op het Colombiaanse platteland, veel nieuwe plekken ontdekt in de buurt en verder weg, bezoek gehad en nog veel meer. Vandaag geef ik je een kijkje in ons leven op de boerderij. Ga je mee?

1 jaar getrouwd!

Op 2 november was het zover: alweer 1 jaar getrouwd! Hoewel we de bruiloft pas in juni van dit jaar in Nederland vierden, stapten we al een jaar geleden in het huwelijksbootje. Wat een prachtige herinneringen allemaal. Heb je de fotoreportage van onze bruiloft helemaal gemist? Kijk het hier terug. Voor de video klik hier.

 

Cadeautjes uit Nederland

Afgelopen maand kwamen er vrienden uit Nederland naar Colombia, die ik via mijn blog heb leren kennen. Ze verbleven op mijn advies maar liefst vijf dagen in het heerlijke Sopó in deze prachtige finca (aanrader!). Niet alleen hebben ze alles van de omgeving gezien, ook weten ze nu hoe en waar wij wonen op het platteland. Ze namen heel lief een mandje met Nederlandse lekkernijen voor ons mee, iets dat meer dan welkom was. Heb echt genoten van onder andere de Engelse drop en het roggebrood. Jammie!

 

Het leven op de finca

We wonen nu bijna 1,5 maand op de boerderij in Sopó en het bevalt meer dan goed. Na wat spannende eerste nachten ben ik helemaal gewend en geniet ik volop van de omgeving, de dieren en de rust. Sopó is een erg fijn dorp waar we eigenlijk alles hebben, en ik ga dus ook bijna nooit naar Bogotá. Jimmy wel voor zijn werk en dat is goed te doen. De keus om hier naartoe te komen was een heel goede en we zijn nog steeds elke dag heel blij! Neem hier een kijkje in ons leven op de finca.

Knuffelen met de honden

Ongelooflijk hoe snel je een band opbouwt met honden. Ik ben helemaal verliefd op honden Orejas (links) en Frodo (rechts) en knuffel dan ook elke dag meerdere keren met ze. Hier liggen ze voor onze voordeur te slapen en naar de regen te kijken. Eén van hun favoriete plekken en dat vind ik helemaal niet erg.

 

Voor Orejas kocht ik een bal, maar hij wil deze nooit teruggeven. Ik probeer hem dit aan te leren, maar dat is best moeilijk. De laatste keren ging het al beter. Hij vindt de bal in ieder geval fantastisch om mee te spelen.

 

De buurman die zijn koe melkt

Onze buurman heeft een paar koeien in zijn achtertuin die hij melkt met de hand. Stiekem keken we toe van een afstandje hoe hij dit deed, erg leuk. Ook de andere dieren die hij heeft zijn leuk om naar te kijken!

 

Opwarmen bij de open haard

Het is hier op het platteland en ook in de finca enorm koud. Als de zon schijnt is het prima te doen, maar zodra de zon verdwijnt zet de kou in. Zeker als het ’s nachts helder is koelt het snel af tot een graad of 5. Ons huis is totaal niet geïsoleerd en een verwarming hebben we ook niet. Wel een open haard, maar deze verwarmt niet het hele huis. Wél heerlijk om in de avond samen bij het vuur te gaan zitten en te genieten van de warmte.

 

Wandelen in de omgeving

Hoewel ze op het moment aan de weg bezig zijn bij ons voor, is het een heerlijke plek om te wandelen. Er zijn vele paadjes en rondjes van een paar uur te lopen en dat hoop ik snel samen met Jimmy te doen. Nu wandel ik regelmatig langs de grote weg en geniet ik van de boerderijen, de koeien en de aardige mensen die er wonen. En van de prachtige omgeving natuurlijk!

 

Bezoek uit Bogotá

Ik kreeg bezoek van Colombiaanse vriendinnetjes die gezellig kwamen kletsen op de boerderij. Ze vonden het allemaal erg mooi en willen snel weer komen. Ook in december komt er veel bezoek, van onder andere Colombiaanse vrienden, een Nederlandse vriendin en mijn schoonmoeder. Zo gezellig!

 

Spinnen alert

Zoals je vast al op Facebook hebt gezien hadden we afgelopen maand tot drie keer toe een gast in huis die we liever niet tegenkomen. De eerste zat in mijn jas, sindsdien hangt mijn jas over de stoel en niet meer aan de kapstok in de kast. Veel te bang dat er weer zo een griezel inkomt. De andere twee zaten in de badkamer. Tot op heden heb ik geen nieuwe grote spinnen meer gespot, maar ze zijn er ongetwijfeld wel. Maar zolang ik ze niet tegenkom vind ik het allemaal prima.

 

Brood, brood en brood

Jimmy heeft zich deze maand weer helemaal uitgeleefd met bakken en zelfs een oventje gekocht. Daarmee maakt hij weer de lekkerste en mooiste creaties. Op de markt in Sopó hebben we een boer ontmoet die verschillende granen verkoopt en daar mogen we een keertje langskomen op zijn boerderij. Ook vond hij eindelijk na lang zoeken ergens roggemeel. Hij besloot maar meteen het grootste pak te kopen, en daar was hij bijzonder blij mee. Jimmy maakte onder andere roggebrood en brood van linzen en andere granen. Zo lekker!

Deze foto’s zijn gemaakt door Jimmy

 

Een nieuwe wasmachine

Na ruim een week zonder wasmachine te hebben gezeten kochten we eindelijk een nieuwe voor in de finca. Omdat we zo afgelegen wonen is het niet meer zo makkelijk om spullen thuis te laten bezorgen, dus heeft Jimmy de wasmachine meegenomen uit Bogotá. Met een beetje hulp van Orejas kwam hij boven en nu kunnen we weer wassen. Wel alleen koud, want er is geen warm water op aangesloten. Een koelkast hebben we nog steeds niet. Het is hier zo koud dat het ook niet nodig is, alleen als we iets zouden willen invriezen. Geen idee of er uiteindelijk wel of geen koelkast komt. Een slaapbank komt er wel: in december!

 

Regen en bliksem

Ondanks het regenseizoen heb ik daar eigenlijk vrij weinig van gemerkt deze keer. Het onweert hier in de bergen wel vrijwel elke avond, wat soms prachtige lichtflitsen oplevert. Helaas is het nog niet gelukt daar een foto van te maken. Wel maakte ik deze foto vlak voor er een hoos- en onweersbui losbarstte. Is het niet prachtig?

 

Dol op de paarden

Onder ons wonen een stuk of vier paarden en daar zijn we echt dol op. Ik was nooit zo een paardenmeisje, maar ik merk dat ik ze toch wel erg leuk vind. Erop rijden is een tweede, maar misschien komt dat ooit nog. Er naar kijken vind ik al fantastisch!

 

Reizen

Ook zijn we deze maand op reis geweest. Heerlijk om weer wat nieuwe dingen te ontdekken in het zo geliefde Colombia!

Sopó

In onze nieuwe woonplaats Sopó wandelden we door Parque Pionono, hoog in de bergen door een uniek ecosysteem genaamd Páramo. Krijg je de kans? Bezoek dan zeker dit park! Ook bezochten we het heiligdom waar Sopó om bekend staat. Zeker de moeite waard als je toch in de buurt bent. Lees hier het verhaal achter deze heilige plek.

 

Duiken in Lago de Tota

Ook gingen we een weekend voor de zoveelste keer naar Lago de Tota, één van mijn favoriete plekken in Colombia. We verbleven in dit authentieke hotel met prachtig uitzicht. Jimmy ging duiken met een groep uit Bogotá en ik mocht mee in de boot! Een erg leuke ervaring die binnenkort hier op de blog verschijnt. Natuurlijk werd ik weer stapelverliefd op het hondje van een halfjaar oud die hier bij het hotel woont.

 

Wat deed ik nog meer in november?

Werken: mijn eigen bedrijf

Werken, werken en werken! Mijn bedrijf ging van start en ik heb meteen een aantal heel leuke klanten mogen verwelkomen. Het was een grote drukte, maar ontzettend leuk. Ik ben heel blij dat ik voor deze weg heb gekozen en werk de komende tijd aan het neerzetten van een goedlopend bedrijf. Op mijn Facebookpagina deel ik alles wat ik schrijf en design.

Globalicious Magazine

Samen met zeven andere wereldvrouwen werkte ik hard aan een gloednieuw online tijdschrift, dat op 30 november live ging: Globalicious Magazine. Hét tijdschrift voor zelfbewuste vrouwen over de hele wereld. Op diezelfde dag hadden we een meeting met alle acht dames via Zoom, allemaal op een andere plek in de wereld. Fantastisch toch? Globalicious verbindt, troost, amuseert en zorgt voor een portie herkenning. Waar je als vrouw ook bent, op deze plek kun je even thuiskomen met verhalen, anekdotes, nuttige informatie en leuke weetjes. Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en genieten van inspirerende quotes? Volg Globalicious op Facebook!

 


En toen was het opeens 7 december… De eerste dagen van december ging ik op reis en de rest van de maand belooft ook weer veel leuks. Ook al ben ik nog niet echt in de kerststemming. Het is zo enorm genieten hier op de finca, wat een energie: ik heb er dus reuze zin in! En ik wens jou natuurlijk ook een heel mooie laatste maand van het jaar en fijne feestdagen ♥ Op de hoogte blijven van wat ik allemaal meemaak in Colombia? Volg mij op Facebook.


Waar krijg jij energie van in deze koude wintermaanden?

In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

34 reacties

Morgaine 26 januari 2018 - 21:08

Van mijn werk en mijn familie die bijna allemaal in de wintertijd jarig zijn,, daar krijg ik energie van en feb. is dan de moeilijke maand 😉

x

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 28 januari 2018 - 12:18

Kan ik me voorstellen! Ik kreeg inderdaad ook energie van kerst en de verjaardag van mijn vader, vond januari dan echt niet meer gezellig haha. Mijn ouders houden niet echt van de winter en donkere dagen, dus komen ze zo direct in februari deze kant op. Heerlijk!

Reply
Marcella 2 januari 2018 - 04:18

Mooi om te lezen dat het jullie zo goed bevalt op het platteland, heel fijn! Je enthousiasme spar van je artikel af, dus dat is echt heel fijn! Ik kom snel weer meer bijlezen bij je! Ik wens je alle goeds voor 2018!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 januari 2018 - 21:23

Dankjewel Marcella, voor jou ook de beste wensen in 2018! Liefs x

Reply
Shamira | Kompas 24 13 december 2017 - 05:01

Leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt op de finca! De spin is wel echt een beetje creepy, hij lijkt een beetje op een huntsman die ik tegenkwam tijdens onze reis in Australië. Ik schrok me rot, haha!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:36

Haha ja echt een grote was het! Volgens mij zitten er hier wel meer van die, maar zolang ik ze niet zie is het goed 😛

Reply
Rowan 12 december 2017 - 11:21

Het klink als een hele leuke maand! Fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt op de finca! Alleen die spin, daar krijg ik wel de kriebels van hoor. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:36

Dankjewel Rowan! x

Reply
Roos 12 december 2017 - 10:16

Aaah, ik zou echt flippen van zulke spinnen, brrrr. De omgeving waar jullie nu wonen is wel prachtig voor zover ik zie. 😀 Wat ziet je bedrijfsite er trouwens zeer professioneel uit! Op vele klanten 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:38

Dankjewel Roos! De omgeving is waanzinnig! Elke dag ben ik zo blij met de bergen haha. De uitzichten zijn fantastisch. Ik ben de eerste keer dat ik zo een spin tegenkwam trouwens ook geflipt haha 😛

Reply
Nesrin 10 december 2017 - 14:45

Prachtig Sabine. Alles ziet er zo mooi en rustgevend uit. Die honden! Ik ben geen fan van honden maar deze zien er heel lief en trouw uit. En dat brood YUM! Fijn dat je het zo naar je zin hebt daar, volgens mij voel jij je aardig goed thuis.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:39

Dankjewel Nesrin, is zo fantastisch hier. Genie elke dag. Ik vond honden altijd verschrikkelijk, was er ook doodsbang voor. Deze lieverds hebben me geleerd hoe honden eigenlijk zijn. Kan niet meer zonder ze <3

Reply
Janet | thatonetime 10 december 2017 - 14:30

Het klinkt als een leuke en fijne maand. Toen ik in het buitenland woonde, vond ik het altijd zooo leuk om post vanuit Nederland te krijgen. 🙂 Fijne december!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:40

Dankjewel! Post krijg ik eigenlijk nooit, want dat komt niet aan helaas 🙂 Kaarten soms wel, maar vaak maanden later. Sowieso kan er niks komen waar ik nu woon want we hebben geen adres. Vind het echt geweldig als mensen spullen voor ons meenemen. Geniet ik zo van! Waar heb jij gewoond?

Reply
Sarah 9 december 2017 - 09:40

Wauw, buiten de spinnen (ieuw!) klinkt dit echt een beetje als een droom voor mij. Dat boederijleven ziet er zo gezellig uit. Hoewel het waarschijnlijk ook hard werk is. Succes met je bedrijf!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:42

Dankjewel! Het is echt zo heerlijk hier. De dieren, de frissen lucht, de bergen. Het gewoon zijn zoals je bent en niet naar je werk hoeven gekleed alsof je naar een feestje gaat haha. Heerlijk!

Reply
Jenn 9 december 2017 - 08:20

Fijne terugblik! En nog gefeliciteerd met jullie jubileum 🙁

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:42

Dankjewel Jenn!

Reply
Saskia 9 december 2017 - 05:08

Wat een prachtige terugblik! Genoten van je foto’s 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:43

Dankjewel Saskia, wat lief!

Reply
Natasja - Watzijzegt 8 december 2017 - 04:52

Oooh, die spinnen, horror! En mooi hoor, jullie omgeving! Hier valt inmiddels de eerste sneeuw en energie vinden kost me deze maand stiekem toch best wat moeite. Misschien dit weekend maar een kerstboom opzetten en vol knallen met lichtjes! Fijne feestdagen vast!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:45

Dankjewel! Kan me voorstellen dat het je moeite kost om energie te vinden. Ikzelf heb echt nog niets opgezet voor de kerst ook. De kerstkriebels komen gewoon niet zo naar boven. Ik wens je heel fijne feestdagen en ik hoop dat je de wintermaanden toch een beetje je energie kunt vinden. xx

Reply
Micheline 7 december 2017 - 16:08

Weer een mooie kijk op je leven daar op de finca. Geweldig dat jullie ervan genieten!
Dat van de wasmachine snap ik niet zo goed. Je schrijft dat je koud moet wassen omdat er geen warm water op aangesloten is. Warmt de machine dan niet zelf het water op?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:48

Dankjewel! Dat zei mijn moeder ook al haha 🙂 Ik weet niet hoe dat in Nederland is, maar hier is de wasmachine aangesloten op 2 kranen: die voor warm en die voor koud water. Als je warm wilt wassen komt het warme water uit de rode kraan en het koude uit de blauwe, onze wasmachine warmt niets zelf op (heb het geprobeerd). Er zit zelfs niet eens een duidelijke temperatuurknop op. Ik kan alleen kiezen voor koud, warm of koud/warm, niet voor een temperatuur. Bij jou warmt de wasmachine het dus wel zelf op?

Reply
Micheline 16 december 2017 - 10:51

Gelukkig wel ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:52

😀 😛

Reply
Els 7 december 2017 - 11:10

Wat een gezellig blog! Die koe staat met zijn achterpoten aan elkaar gebonden. Zouden ze dat in Nederland ook zo doen vraag ik mij af?
Ja, die wasmachine, dat Jimmy met dat ding op zijn rug niet naar beneden gevallen is, is bijna een raadsel.
Succes met je bedrijf en met de dingen die jullie nog gaan doen deze maand!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:49

Dankjewel mams! Ik heb geen idee hoe ze dat in NL doen eigenlijk… Ik heb het hier wel eerder gezien. In Nederland melken de meeste boeren ook niet met de hand, misschien maakt dat ook nog verschil? xx

Reply
Karlijn 7 december 2017 - 07:54

Wat een ontzettend leuke terugblik op een hele fijne maand! Zo leuk om te lezen dat het jullie zo goed bevalt op jullie nieuwe plek. En fijn dat je bedrijf meteen een vliegende start had. Heel veel succes en geniet van december!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:50

Dankjewel Karlijn! 🙂 Ik geniet echt elke dag hier. Nu ik dit type kijk ik weer uit op de bergen en op twee mensen die aan het paardrijden zijn in de achtertuin haha 😀 Heerlijk! Fijne feestdagen alvast!

Reply
Koen 7 december 2017 - 07:47

Mooie terugblik maar wel … brrrr

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:50

Haha dankjewel 😉

Reply
Anita 7 december 2017 - 06:18

Wat een heerlijke terugblik weer! Heel fijn dat je het zo naar je zin hebt op de finca. Het ziet er zo relaxed en knus uit. Die foto voor de onweersbui is echt prachtig (die foto van jullie bruiloft blijft trouwens ook een plaatje)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 december 2017 - 10:52

Dankjewel Anita! Die lucht verbaasde me ook echt op dat moment. Ik dacht ook: ohjee hoop dat dat nét niet over mijn huis gaat komen haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!