Home Het dagelijkse leven Terugblik op september 2016: achter de schermen in Colombia

Terugblik op september 2016: achter de schermen in Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

September is weer voorbij gevlogen! Een maand vol met zowel hoogtepunten als minder leuke dingen. Zo was ik wéér ziek en had ik vreselijk last van een jetlag, maar ook hebben we een toffe roadtrip gemaakt, zijn we wat gevorderd in de voorbereidingen voor ons huwelijk én stond de maand in het teken van vrede in Colombia. Dit en nog veel meer achter de schermen in deze terugblik op september!

Terug uit Hongkong

Wat wás het leuk! Echt héél leuk. Ongelooflijk wat een gigantische stad die letterlijk alles te bieden heeft. Cultuur, natuur, shoppen, wandelen en heerlijk eten. Ik kijk met veel geluk terug op deze twee weken, en gelukkig kan ik nagenieten met de vele foto’s die ik heb gemaakt! Lees en bekijk hier alle tips, informatie en foto’s over Hongkong.

 

Jetlag en ziek

De 13 uur tijdsverschil tussen Hongkong en Bogotá zorgden met name bij thuiskomst voor een gigantische jetlag. Ik heb er zeker 2 weken last van gehad. Toen ik me weer energiek genoeg voelde om weer te gaan sporten, werd ik de dag daarna weer eens ziek. De derde keer in 3 maanden. Gelukkig alleen een flinke verkoudheid met koorts, maar toch wel vervelend. Inmiddels ben ik trouwens weer helemaal beter!

Laptop-problemen en Jimmy’s verborgen talenten

Precies toen ik thuis zat wegens ziekte begaf mijn laptop het. Of beter gezegd: hij wilde niet meer opstarten. Ik wilde de laptop meenemen naar een winkel om er naar te laten kijken, maar Jimmy zou dit wel even oplossen. 24 uur later had hij zonder de laptop op te starten al mijn documenten op de externe harde schijf gezet én mijn laptop weer aan de praat gekregen. Ik had werkelijk geen idee dat hij dit kon. Gevolg is wel dat de laptop gereset is, dus alles is eraf, inclusief Microsoft Office. Nog steeds vertoont hij kuren, met name met updaten. Maar ik kan er in ieder geval mijn blogs mee schrijven. Nu ben ik aan het oriënteren voor een nieuwe laptop, en is mijn vraag aan jou: welke laptop gebruik jij en ben je daar tevreden mee?

 

Dagje roadtrippen: off the beaten track in Colombia

Dat vind ik dus zó heerlijk: lekker een dagje Bogotá uit! Met twee vrienden stapten we op een zondagochtend in de auto op weg naar plekken waar we nog nooit geweest zijn. Uiteindelijk belandden we natuurlijk ergens anders dan gepland, en werden we spontaan uitgenodigd op een koffie-finca. Het eerste deel van deze prachtige roadtrip staat reeds online, het tweede deel komt volgende week!

 

Een culturele markt op het werk

Tijdens de laatste week van september was er een cultureel evenement op mijn werk, waar we met collega’s genoten van heerlijk zelfgemaakt eten en leuke spulletjes. De kerst komt eraan en daar beginnen ze vroeg mee in Colombia, waardoor er dus nu al kerstspullen te koop zijn. Ik laat die nog even voor wat ze zijn, maar heb wel heerlijke Colombiaanse lekkernijen gekocht.

 

Ons huwelijk

Afgelopen maand waren we druk met vorderingen voor onze twee trouwmomenten: in Colombia en in Nederland. Heel binnenkort zullen we in Colombia in het huwelijksbootje stappen. Tenminste, als alles goed gaat met mijn papieren uit Nederland… Binnenkort meer over ons trouwen!

 

Vrede in Colombia: ja of nee?

Na meer dan 50 jaar is het dan eindelijk zover: er is getekend voor vrede in Colombia. Maar: er moest nog gestemd worden. En tot grote schrik van velen is er ‘nee’ gestemd. Goed aan de ene kant, maar aan de andere kant: wat nu? Gaat Santos nu echt aftreden zoals hij heeft beloofd? En hoe gaat het nu verder met de FARC? Meer oorlog, daar zit ook niemand op te wachten. Op dit moment is er spoedoverleg in het presidentieel paleis. Veel Colombianen zijn teleurgesteld in hun land. Ondertussen hebben ook maar weinig mensen kunnen stemmen aan de noordkust wegens een orkaan. Facebook stroomt over met reacties. Boosheid. Ik ben blij aan de ene kant, teleurgesteld aan de andere kant, en ook een beetje nerveus voor wat er nu gaat gebeuren. Eigenlijk ben ik een beetje in de war. En ik heb te doen met mijn collega’s, die er kapot van zijn. De komende uren of dagen zal duidelijk worden wat de vervolgstappen zijn. Of die er überhaupt zijn, er is namelijk geen plan B opgesteld. Op het moment dat ik dit publiceer is er nog niets over bekend. Via mijn Facebookpagina en wellicht later ook hier, houd ik je op de hoogte van de spannende ontwikkelingen!

 

Blogfavorieten

Wat een bijzondere maand op mijn blog! Het nummer 1 artikel aller tijden publiceerde ik op 30 september en werd geschreven door mijn ouders. In één dag tijd werd het 1200 keer gelezen. Ik heb het natuurlijk over de blog waarin mijn ouders vertellen hoe het is als je kind gaat emigreren. Ook bijzonder is dat de nummer twee van deze maand een artikel is dat ik al in juni publiceerde, namelijk: Hoe gevaarlijk is Colombia echt? De 10 grootste risico’s! Nog steeds wordt dit artikel elke dag goed gelezen: hoe leuk! En als laatste de nummer drie van deze maand: Het klimaat in Colombia: 15 weetjes en wat is de beste reistijd? Over het aparte Colombiaanse klimaat waar je eigenlijk alle seizoenen en weertypen in één vindt! Toevallig woedt er nu een orkaan over het uiterste noorden, iets dat zeer zeldzaam is in Colombia.

 

Wat brengt oktober?

Deze maand ga ik mij met name bezighouden met de voorbereidingen van ons bezoek in november en december. Vliegtickets boeken en hotels regelen dus. Ik kan niet wachten weer te gaan reizen binnen Colombia!

Afgelopen maand in Nederland kwam de langverwachte derde film van Bridget Jones uit, die ook ik dolgraag wil zien. Helaas moeten we in Colombia iets langer wachten, maar deze maand is het dan eindelijk zover! Vanaf 27 oktober is Bridget Jones ook hier te zien en dan zit ik dus in de bioscoop. Kan niet wachten!

 

Als afsluiting: een prachtig lied voor de vrede

Wie mij volgt op Facebook heeft vast het mooie lied voor de vrede voorbij zien komen. Er zijn er echter meer gemaakt, en vandaag vond ik er er nog één die ik graag met je wil delen. Want ondanks het onverwachte ‘nee’ tegen het akkoord houden we wel hoop dat er iemand met een goede oplossing komt, en dat Colombia uiteindelijk toch een land in vrede wordt. Kijk naar mooie beelden en luister naar de prachtige hoopvolle klanken van Colombia!

 


There is no path to peace. Peace is the path. (Ghandi)


 

Lees meer!

39 reacties

Marcella 2 november 2016 - 04:38

Wat veeeeel tijdsverschil joh! In Nieuw-Zeeland had ik ook wel last van de 12 uur tijdsverschil. Ik ben zelfs in slaap gevallen tijdens een concert, haha. Best knap! Balen dat je vervolgens weer ziek werd 🙁 Ik kom nog even lezen over je avonturen in Hongkong!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 3 november 2016 - 12:30

Jaa vreselijk veel tijdsverschil! Net als die 12 uur, is hetzelfde. Echt ziek was ik ervan, kan me ook echt voorstellen dat je in slaap viel tijdens een concert haha 😛

Reply
Jessica 8 oktober 2016 - 09:46

Ik heb echt genoten van jouw Hong Kong verhalen Sabine! Ik had eerlijk gezegd niet zo’n geweldig beeld van de stad, maar dat is positief bijgesteld 🙂 Ik had trouwens ook vanaf de eerste week terug in Nederland problemen met m’n laptop: accu leeg… Kon gelukkig nog wel met de kabel werken, maar ja dat is ook niet de ideale situatie.. Uiteindelijk iets van 10 bestellingen later heb ik de goede accu! Maar mijn laptop vind ik wel super fijn (HP Envy 15). Met touch screen op het scherm, en SSD interne schijf. Hierdoor kun je iets minder opslaan maar is je laptop wel een stuk sneller (voor mij ook wel belangrijk voor monteren enzo).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 oktober 2016 - 22:35

Dankjewel Jessica! Hongkong is inmiddels één van mijn favoriete steden. Of misschien wel al de favoriete stad… Thnx voor je laptop-tip! Die van mijn doet t, maar ik kan niks update en bij mij moet de accu er ook uit anders gaat ie niet meer aan haha ‘) Echt balen, want een nieuwe laptop is zo duur…. daar kan ik een reis naar NL van betalen! Ik hoop dat ik het nog heel even zo volhoud dus, maar echt ideaal is anders.

Reply
Koen 8 oktober 2016 - 08:20

Ik was al even op zoek op je blog naar een stukje over de vredes-problematiek en het uiteindelijke nee-referendum. En nu heeft Santos de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. En vooral om te horen hoe jullie dagelijks leven wordt beïnvloed door deze zaken die wereldwijd veel aandacht krijgen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 oktober 2016 - 22:30

Ja het is echt een gekkenhuis hier. Colombia is ook zeer verdeeld over alles. Sommigen vinden het geweldig dat Santos de Nobelprijs heeft gewonnen, en anderen vinden het een grote schande. Sommigen hopen ook dat dit nu een trigger is om het goed af te ronden. Ik vind het nog steeds lastig te bedenken wat nu juist is en wat niet. Santos is echt heel erg niet populair in Colombia, dat heeft ook de nee kant doen winnen waarschijnlijk. En de ja kant heeft echt alleen ja gestemd voor het land, absoluut niet voor Santos. Ook ik ben heel benieuwd hoe dit zich nu verder gaat ontwikkelen!

Reply
Koen 10 oktober 2016 - 07:58

Dankjewel voor je reactie.

Reply
Elaintje 6 oktober 2016 - 20:46

Wat spannend dat jullie trouwen zo dichtbij komt. Ik hoop ook dat die papieren gewoon op tijd geregeld zijn. Ik ben heel benieuwd naar de vorderingen in Colombia. Hou ons op de hoogte.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:32

Dankjewel! Ja volgende vrijdag een blog over onze trouw-voorbereidingen. De papieren zijn inmiddels bij mijn ouders en worden nu vertaald. Maar ik ben nog erg nerveus dat ze misschien het niet accepteren bij de notaris hier… pas als er is getekend ben ik rustig geloof ik haha. Hoop dat het zsm kan!

Reply
Saskia 6 oktober 2016 - 04:49

Wat een super leuke update! Ik lees ze altijd met veel plezier en heb mijn update van september ook met veel plezier gemaakt. Er zitten weer pareltjes van foto’s bij en wat een super mooie maand is het geweest! Op naar een volgende fijne maand

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:33

Dankjewel Saskia, leuk om te horen! Jouw update vond ik ook geweldig! Jij hebt ook een fantastische maand gehad natuurlijk 😀

Reply
Wilma 5 oktober 2016 - 23:25

Kan je niet helpen met laptop. Mijn kinderen zijn er beter in. Wat een weerverschil,hier kans op sneeuw en koud. Blijf lekker daar!
Wat eenzoek in zo n land als er nee gestemd wordt.
Hier ook laptop storingen dus moet nog bijlezen!
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:34

Ohh ook laptop problemen! Lastig is dat he? Tegenwoordig gebruiken we dat ding ook echt voor alles haha. Ja wat een toestanden in Colombia. Nu krijgt Santos weer de Nobelprijs voor de vrede… Weet niet zo goed wat ik er van moet denken. Succes met je laptop en fijne oktober gewens in de sneeuw 😀 Groetjes!

Reply
Els 5 oktober 2016 - 08:06

Ups en down ’s dus!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:35

Precies, dat is een mooie samenvatting 😉

Reply
Margo 4 oktober 2016 - 15:24

Heerlijk lezen ook weer je terugblik! Doe je leuk… Denk er soms over om dit van jou te kopiëren op mijn blog, maar weet eigenlijk niet of dit wel past. Weer iets bloggerelateerd om over na te denken.
Wat laptop betreft, is had een jaar geleden ook problemen. Uiteindelijk overgestapt van Sony naar MacBook. Wat een grote stap vooruit! Het was even wennen in toetscombinaties, maar nu echt super!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:43

Dankjewel Margo! Neem zeker over, is juist heel fijn om te lezen altijd! Ik probeer in deze terugblikken vooral nadruk te leggen op dingen die niet op mijn blog zijn verschenen. Dus niet alleen een terugblik van de artikelen die iedereen al kent. Juist die kleine dingen die nog niemand kent zijn leuk. Bedankt voor je laptop-advies! Ik denk er ook over om over te stappen, maar ben altijd een beetje bang voor Mac, ken het gewoon helemaal niet. Daarnaast kost een mac heel veel geld. En in Colombia is er niet zo een uitgebreid aanbod aan laptops als in NL. Ik vraag me ook altijd af of wat ik zie ook echt het nieuwste is..

Reply
Paul 3 oktober 2016 - 14:19

Leuk om te lezen. Ik was echt verbaasd over het ‘nee’ op het referendum. Uit de media had ik begrepen dat het gros van de bevolking juist voor was. Ik ben heel benieuwd hoe dit nu verder opgelost word. Ik heb zelf een ubersimpele laptop Samsung Chrome. Die gebruik ik echt alleen voor het tikken van stukjes en het browsen op internet. Geen aanrader als je er meer mee wil doen, en ook geen office faciliteiten erop.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:41

Dankjewel! Ja ik was ook verbaasd over het ‘nee’. Ik had zelfs deze tekst al eerder op de dag geschreven en gezegd dat er ja was gestemd 🙂 Het punt is dat Santos echt totaal niet populair is en men het niet eens is met dat de FARC er zo makkelijk vanaf komt. De ja-stemmers stemmen alleen ja omdat ze de oorlog zat zijn en vrede willen, maar echt eens met alles zijn ze het niet echt. Het is een nogal gecompliceerde situatie eigenlijk. Inmiddels heeft Santos ook de Nobelprijs gewonnen en ook daar zijn de meningen over verdeeld. Ik vertrouw hem voor geen meter, maar laten we hopen dat dit helpt het akkoord zo aan te passen dat iedereen tevreden kan zijn. Bedankt voor de laptop-tip! Ik doe zelf ook niet heel veel meer met de laptop, maar wel bijvoorbeeld Netflix kijken en foto’s bewerken. Ook heb ik een paar zware statistiek programma’s. Ik ben er nog niet uit wat ik ga doen met de laptop..

Reply
Jenny - ikreis.net 3 oktober 2016 - 14:13

Wat een mooie update! Ik heb de blog over je ouders nog niet gezien, ik ga snel een kijkje nemen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:37

Dankjewel! Ja dat was een heel bijzonder artikel en mooi geschreven. Dankjewel!

Reply
Maaike 3 oktober 2016 - 13:45

Mooie update, Sabine. Ik duim voor jou en alle Colombianen mee voor vrede in het land. Ja, dat artikel van je ouders was prachtig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:36

Dankjewel! Wat een toestanden in Colombia weer! Nog geen vrede en wel een Nobelprijs inmiddels. Ben benieuwd waar dit heen gaat en hoop op een goede afloop.

Reply
Wanda 3 oktober 2016 - 12:51

Ik zag het inderdaad afgelopen weekend op internet voorbij komen en moest toen direct aan je denken. Ben heel benieuwd hoe het nu verder gaat en welke gevolgen dit zal gaan hebben.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:30

Dankjewel! Er gebeurt veel op dit moment in het land. Nu weer de Nobelprijs… het is me wat. Had ik niet meer verwacht (er is namelijk geen vrede nog steeds) en ook niet gewild. Maar misschien dat het toch kan helpen het proces te bevorderen. Hopen maar!

Reply
Nesrin 3 oktober 2016 - 10:17

Weer met plezier gelezen Sabine. Wat gaaf dat het artikel van je ouders zo hard gaat. Ik vond het ook heel mooi om te lezen.

Heftig wat er aan de hand is in Colombia. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen en ik hoop dat alles goed gaat.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:29

Dankjewel Nesrin! Ja het is echt een gekkenhuis in Colombia. Inmiddels is er een mooie vredesmars geweest (filmpje op Facebook) en vanmorgen bleek dat Santos de Nobelprijs heeft gewonnen. Was ik niet zo blij mee, maar er zijn mensen die nu denken, of hopen, dat dit het vredesproces stimuleert. Ik hoop echt dat ze gelijk hebben.

Reply
Kliefje 3 oktober 2016 - 09:08

Oeh, bijna trouwen!! Spannend hoor 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:27

Ja heel spannend! Ook omdat we nog steeds niet weten wanneer precies en of de papieren wel worden goedgekeurd haha

Reply
yvonne 3 oktober 2016 - 08:43

wat een mooi liedje.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:27

Ja he? Er zijn er meer gemaakt in het kader van de vrede, deze vind ik misschien wel de mooiste. Ook door de beelden erbij.

Reply
Naomi in Wonderland 3 oktober 2016 - 05:44

Wat een maand, jammer dat je zoveel ziek bent geweest op korte tijd. Altijd lastig! En proficiat alvast met je aankomende huwelijk! Ik gebruik een MacBook Pro en ik ben er trouwens super tevreden van. Heb hem nu zo’n 5 jaar denk ik, dus hij begint oud te worden en heeft letterlijk de wereld gezien, in en uit tassen en koffers en hij doet het eigenlijk nog steeds perfect.. Is hij zo rap als een nieuwe, nee hoogstwaarschijnlijk niet maar voor de rest, top ding. Als deze het begeeft dan ga ik opnieuw voor een MacBook maar wel voor een kleiner model, een Air en geen Pro!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:25

Dankjewel! Ben benieuwd wanneer we nu eindelijk gaan trouwen en of alle papieren worden goedgekeurd. Best wel spannend! Bedankt voor de laptop-tip! Ik heb ook gedacht om over te stappen naar Macbook, daar hoor ik zoveel goeds over. Van jou dus ook weer. Ze zijn alleen zo duur, meer dan 1 maandsalaris voor mij haha. Ik zou er wel graag eentje willen. Misschien toeslaan als er ergens een aanbieding is ofzo 😀

Reply
Kimber - Reisgenie 3 oktober 2016 - 02:02

Wat een bijzondere maand heb je achter de rug! Hongkong lijkt me ook echt zo’n toffe stad! Enne, heel binnenkort trouwen klinkt bijna alsof het volgende week gaat gebeuren ;). Spannend!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:24

Dankjewel! Hongkong is echt geweldig, moet je absoluut heen haha 😀 Ja wanneer we gaan trouwen hangt af van of de papieren worden goedgekeurd door de notaris hier en wanneer we een afspraak kunnen maken. We hebben dus nog geen datum, maar omdat de papieren alleen maar 3 maanden geldig zijn moet het zo snel mogelijk .) Volgende week vrijdag een blog over alle voorbereidingen!

Reply
Co 3 oktober 2016 - 00:37

Lijkt me best heftig om die ontwikkelingen in Colombia allemaal zo direct mee te krijgen, ik kan me voorstellen dat je je daar flink mee bezig houdt. Gelukkig ook tijd voor de leuke dingen zoals huwelijksvoorbereidingen 🙂 Fijne oktober alvast!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:22

Dankjewel! Ja is best wel heftig. Ook vanmorgen weer: Santos wint Nobelprijs. Heel Colombia in rep en roer. Ik vind hem maar neits, ook niet te vertrouwen. Hopen maar dat het een stimulans is om een akkoord te bereiken waar iederen het mee eens is.

Reply
Niels 3 oktober 2016 - 00:05

Weer een leuke maand zo te lezen. IK ben nu alweer benieuwd wat de volgende gaan brengen. Jammer van je Laptop. Ik heb zelf een laptop van MSI, zeer tevreden over maar wel aan de prijs. Btw, hopelijk gaat alles goed met de papieren. Dat kan in Nederland nog wel eens op zich laten wachten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 oktober 2016 - 10:21

Dankjewel Niels! Ook voor de laptop tip. Er zijn er zo weinig te koop hier heb ik het idee, en niet de nieuwste modellen volgens mij. En net zo duur als in NL wat voor mij veel duurder is dus. Ik hoop dat ik de juiste kan vinden! De papieren zijn inmiddels bij mijn ouders en worden nu vertaald. Hoop dat alles goed gaat!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!