Home Over Colombia Coronacrisis in Colombia | De huidige situatie en hoe zit het met reizen?
Coronacrisis Colombia stand van zaken

Coronacrisis in Colombia | De huidige situatie en hoe zit het met reizen?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Vanaf een afstandje zie ik hoe Europa uit de (intelligente) lockdown komt. Terwijl hier in Colombia (en in andere Zuid- en Midden-Amerikaanse landen) de Coronacrisis zorgelijke vormen begint aan te nemen. Ondertussen neemt de president bizarre besluiten (zie verder). Vooralsnog openen de internationale luchthavens op 1 september, maar als het zo doorgaat is het nog maar de vraag of dit echt gaat gebeuren. En áls het gaat gebeuren kun je je afvragen of het verstandig is om naar Colombia te reizen. In dit artikel lees je 1) wat de huidige situatie is wat betreft de Coronacrisis in Colombia; 2) hoe het staat met reizen naar Colombia en waar je rekening mee moet houden als je in de tweede helft van dit jaar naar Colombia wilt komen en 3) welke bijzondere hulporganisaties er zijn om de armste Colombianen aan eten te helpen. In dit artikel vind je de actuele informatie over reizen naar Colombia, de voorwaarden om het land binnen te komen en andere tips.


De Coronacrisis in Colombia: hoe staat het ervoor?


Colombia staat met 71.183 besmettingen op nummer 22 van landen met de meeste Coronabesmettingen (22 juni). Nederland staat op nummer 28. Echter, dit aantal neemt met zo’n 3000 nieuwe besmettingen per dag toe. Een hoop, maar het aantal doden valt vooralsnog mee: 2.310.

Laten we wel even relativeren: Colombia telt 50 miljoen inwoners en dat betekent een aantal van 1.399 besmettingen en 45 doden per miljoen inwoners (wat op dit moment wel aan het toenemen is). Ter vergelijking: in Nederland zijn dat 2.898 besmettingen en 355 doden per miljoen inwoners. Hoewel er vooralsnog zo’n 100.000 meer tests zijn gedaan in Colombia dan in Nederland, zijn dat er per miljoen inwoners veel minder dan in Nederland. Net als in de meeste andere landen zal het werkelijke aantal besmettingen en doden ook in Colombia hoger liggen. Hier vind je de bron van al deze cijfers, waar je ook het verloop kunt volgen. Deze cijfers veranderen uiteraard elke dag, dus voor de actuele cijfers klik op deze link.

Colombia is nog niet aan de top van de Coronacrisis en de verwachting is dat er zo’n 40.000 doden zullen vallen. Voordat dat aantal bereikt is duurt dus nog even. Het huidige lage aantal doden komt vooral doordat er meer jongere mensen geïnfecteerd raken.

Het officiële percentage van de IC-bezetting staat op ongeveer 60%. Dit verschilt echter per plaats en er zijn in bijvoorbeeld Bogotá ook al IC’s vol.

Niet overal in Colombia is de situatie ernstig: het verschilt per regio. Medellín bijvoorbeeld doet het goed en zijn er weinig besmettingen, net als in Santander. De situatie is echter zorgelijk in onder andere Bogotá, Barranquilla, Cali en Cartagena.

 


De bizarre BTW-vrije dagen die de president bedacht midden in de Coronacrisis


De eerste maanden ging het zo goed in Colombia. De lockdown zorgde ervoor dat het aantal besmettingen heel langzaam omhoog ging. Mensen hielden zich ook aan de regels.

Maar op veel plekken is dat inmiddels voorbij.

Afgelopen vrijdag was er een dag zonder BTW. Een soort Zwarte Vrijdag. Om de economie nieuw leven in te blazen. Met als gevolg dat er duizenden mensen in hordes (met ongeveer 1,5 cm tussen elkaar) winkelcentra bestormden. Op zoek naar goedkope tv’s en weet ik wat nog meer. Een hele heisa in Colombia, want dit is natuurlijk te bizar voor woorden.

En niet alleen tijdens deze dag, maar ook op een gewone dag lijkt er in bepaalde delen van bijvoorbeeld Bogotá alsof er geen Coronavirus bestaat. Alles is gewoon open, mensen lopen dicht op elkaar op straat en lang niet iedereen draagt een mondkapje. Wij kijken elke dag het journaal en dan verbaas ik me echt over de ontwikkelingen.

Ik word nog steeds boos als ik denk aan die BTW-vrije dag, hoe haalt de president het in zijn hoofd? Beter alleen online. En er komen er overigens nog 2 in juli. Tenzij Duque wellicht toch inziet dat dit niet één van zijn beste ideeën is.

Het enige voordeel van deze dag is dat Colombia hierdoor de piek hopelijk sneller bereikt. Maar daartegenover staan meer doden en sneller volle IC’s.

Ik ben niet zo een fan van schrijven over politiek, al het nieuws en dergelijke. Wil je meer weten over wat er gaande is in Colombia? Kijk dan eens hier en hier. Uiteraard houd ik je wél op de hoogte van alles wat te maken heeft met reizen in Colombia!

Om een idee te krijgen van wat er is gebeurd tijdens de dag zonder BTW… Tenminste heeft iedereen een mondkapje op.

 


Hoe zit het met reizen door Colombia?


Vanaf 1 juli gaan de binnenlandse vluchten weer van start. Midden in de Coronacrisis met 3000 nieuwe besmettingen per dag… Dit gaat het probleem dus verergeren of versnellen. Maar in ieder geval: vanaf dan kun je weer binnenlands vliegen.

Inmiddels is alles weer anders. Klik hier voor actuele informatie (november 2020)!

Vooralsnog worden de internationale luchthavens geopend op 1 september. Maar pas op:

  1. Dit is bekend gemaakt op een moment waarop de crisis niet hevig was. Het is onduidelijk hoe het gaat verlopen en er kan dus nog van alles gebeuren. De luchthavens gaan open op 1 september, maar ik kan me zo voorstellen dat mocht er op dat moment echt een grote crisis zijn deze datum verzet kan worden.
  2. Als Colombia dan nog steeds code oranje heeft (wat heel waarschijnlijk is) zitten er beperkingen aan in hoeverre je verzekerd bent op reis. Dat kan betekenen dat er geen hulp wordt geboden bij een nieuwe uitbraak en dat Nederland je niet terughaalt wanneer het land opnieuw gesloten wordt. Hier op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over reizen tijdens de Coronacrisis en wat code oranje betekent. In hoeverre je verzekerd bent en kunt annuleren hangt af per verzekering. Hier vind je de regels omtrent verzekering bij ziekte of annulering in verband met het Coronavirus per reisverzekering.
  3. Het is nog totaal onduidelijk wat de maatregelen voor reizigers in Colombia zullen zijn áls de luchthavens openen. Mogelijk moet je 14 dagen in quarantaine en het is de vraag of je dat wilt als je maar 3 weken gaat rondreizen. Hoe het zit met openen van restaurants en hotels is ook nog onduidelijk.
  4. Niemand weet hoe het Coronavirus zich gaat ontwikkelen. Mogelijk gaat het beter in de tweede helft van dit jaar en kun je rondreizen door Colombia, maar het kan ook zijn dat het land opnieuw gesloten wordt wegens een nieuwe uitbraak. Een ticket boeken brengt dus een risico met zich mee.
  5. Als je besluit om vanaf september naar Colombia te reizen en het Coronavirus is er nog in alle hevigheid loop je een risico wanneer je ziek wordt. De gezondheidszorg in Colombia is goed (in de grote steden), maar niet als alle ziekenhuizen bomvol zitten. Je wilt niet ziek worden als er geen mogelijkheid is tot goede zorg.
  6. Je kunt natuurlijk reizen naar gebieden waar het Coronavirus min of meer onder controle is, maar we weten natuurlijk nog niet of dat over 3 maanden nog steeds zo is. In Medellín bijvoorbeeld gaat het goed, maar wie weet wat er gebeurt zodra de binnenlandse vluchten weer op gang komen en later internationaal verkeer?
  7. Bedenk je dat het Colombia voor de Coronacrisis niet hetzelfde is als het Colombia na de Coronacrisis. Met name in bepaalde steden, zoals Bogotá en Cartagena, is er een zeer groot probleem met werkloosheid en honger. Dit komt de veiligheid niet ten goede en houd dus rekening met een onveiligere situatie in bepaalde steden dan voorheen. Hetzelfde geldt uiteraard voor andere landen in de regio zoals Brazilië, Peru, Ecuador en de Verenigde Staten, waar de werkloosheid en honger ook enorm is toegenomen. Wees daar op voorbereid.

Persoonlijk zou ik voorlopig geen ticket boeken.

Blijf op de hoogte van reizen door Colombia

Ik houd je op de hoogte over reizen in Colombia tijdens de Coronacrisis. En buiten de crisis natuurlijk ook 😉 Belangrijke updates publiceer ik direct op mijn Facebookpagina én in de stories op mijn Instagram-account. In de vastgezette stories op Instagram (dat zijn die bolletjes op mijn account) vind je trouwens de updates tot nu toe.

Rondreizen door Colombia vanuit je huiskamer

Speciaal voor alle Colombia-fans, reizigers die willen terugblikken of hun Colombia-kennis willen testen of voor toeristen die niet kunnen wachten om naar Colombia te reizen heb ik de grote Colombia-quiz gemaakt. Reis door Colombia vanuit je huiskamer!

 


Help Colombianen in nood de Coronacrisis door


Er zijn duizenden Colombiaanse families in nood. Voor de arme bevolking is een lockdown immers een groot drama: geen geld meer om te eten want niemand kan de straat op om te werken. Er zijn dus vele families die geen geld hebben om eten van te kopen. Ook kleine artiesten hebben het moeilijk, die bijvoorbeeld optraden in restaurants. Gelukkig zijn er vele hulpacties opgezet om zoveel mogelijk mensen te helpen in deze moeilijke tijd. Wil je ook een steentje bijdragen? Voor slechts een paar euro kun je een heel gezin voor een week aan eten helpen. Hier betrouwbare en unieke mogelijkheden waaraan je kunt doneren. Vrijwilligerswerk doen in Colombia kan ook; doe dit altijd op een verantwoorde manier en voorkom het White Savior Complex.

Colombiakids: Nederlandse kinderen helpen hun Colombiaanse leeftijdsgenootjes

Kinderen van de Nederlandse school in Bogotá willen zo veel mogelijk geld inzamelen voor Colombiaanse en Venezolaanse leeftijdsgenootjes in de armste wijken. Deze kinderen hebben het nu extra moeilijk vanwege de Corona-crisis, die hier haar piek nog lang niet heeft bereikt. Bekijk op de website alle tekeningen en video’s die de kinderen hebben gemaakt en waarvoor je kunt doneren. Een superleuk initiatief! Lees hier alles over Colombiakids en hoe je kunt doneren.

Uniek: Colombiaanse Serenata, help de Colombiaanse artiesten

Inge woont in Bogotá en organiseert samen met een Colombiaanse artiest Colombiaanse Serenatas online. Ik heb zelf ook gedoneerd en meegedaan en is erg leuk! Gewoon via Zoom. Vanuit je huiskamer krijg je een volledig Colombiaans optreden en leer je ook nog een beetje dansen. Je kunt doneren zoveel je wilt, vanaf 5 euro. Klik hier voor meer informatie en om te doneren.

Straatkinderen Medellín

Dan is er natuurlijk mijn naamgenoot Sabine die in Medellín voor de organisatie Straatkinderen Medellín werkt. Helaas kunnen de honderden kinderen die ze normaal opvangen nu niet naar de organisatie. Straatkinderen Medellín heeft een grote hulpactie opgezet om voedselpakketten uit te delen aan de armste gezinnen die nu geen inkomsten hebben en dus geen eten. Hier lees je alles over de hulp tijdens Covid-19 en hier kun je doneren. Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in Colombia of nieuwsgierig naar wat de stichting doet? Lees dan gerust verder op de website. Ze verwelkomen namelijk ook vrijwilligers, leuk voor een unieke ervaring in Colombia!

 


Hoe gaat het met mij?


Alex en ik zitten al 4 maanden thuis opgesloten wegens de lockdown die maar voortduurt. En voorlopig is er geen zicht op enige versoepeling. Hoe het leven in quarantaine is na zo een lange tijd is een verhaal apart en lees je hier. Inclusief wat we doen om het thuis leuk te houden, hoe het is om een relatie te beginnen in quarantaine en wat vrijheid echt betekent.

 


Heb jij reisplannen voor de tweede helft van dit jaar of wacht je tot volgend jaar? En zo ja: waar gaat de reis naartoe?


 

Lees meer!

14 reacties

Marcella 12 augustus 2020 - 14:45

Jeetje, die BTW vrije dag is bizar. Wat een risico is er gelopen voor inkomen wat vast niet onwijs veeeeel was. Pittige keuze. Zijn er in juli uiteindelijk nog 2 van deze risicovolle dagen geweest?

Reply
Arie Hollenberg 30 juli 2020 - 01:29

Geweldig mooi land met vriendelijke mensen.
Ik ben eigenaar van een klein hotel in Puerto Colombia dat nu gesloten is,
Hotel Campestre El Cisne.
Het ligt landelijk bij het Lago el Cisne meer waar ik 5 ha in bezit heb.
Vanwege dubbele bedrijvigheid in Nederland en Curacao ben ik opzoek naar een energieke entuisiaste Nederlandse Manager,
Om te kijken om een andere bestemming te geven bv YOGA Activiteiten.

Reply
Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl 29 juni 2020 - 03:27

Absoluut interessant. Vroeg mij dit al af, bedankt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 juli 2020 - 11:08

Graag gedaan!

Reply
Els 24 juni 2020 - 07:13

Een duidelijke update. Fijn een vriendin als Esther te hebben, kunnen jullie fijn eens op zijn Nederland kletsen………maak er gebruik van beide!
xxxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 juli 2020 - 11:09

Absoluut, heel fijn!

Reply
Esther 23 juni 2020 - 11:14

Hoi lieve Sabine, mooi, helder en bondig overzicht weer. Je bent niet alleen in je frustraties over die afschuwelijke btw-vrije dag. Wat een ramp. In bogotá begint het nu wel weer ietsjes strenger te worden, op zijn minst kom je de stad niet meer in en uit via de normale routes – zodat de boel wat geslotener blijft. Maar mensen lijken wel gek: aan het begin van de epidemie iedereen bang en binnen en nu hele parken vol. Men wil hun kinderen niet naar school sturen (ook al zijn daar allerlei hygiene maatregelen) uit angst voor besmetting maar organiseert wél met 10 klasgenootjes sportlessen in het park. Het is meten met twee maten. De quarantaine was niet vol te houden voor te veel mensen maar we zitten nu bijna op het andere uiterste. En die idiote focus op (slecht gebruikte) mondkapjes, en vergeten dat afstand houden goedkoper én veel effectiever is. Als ik met een boogje om mensen heen loop kijken ze me echt raar aan, terwijl dát nou juist het ‘normaal’ zou moeten zijn. En fin. Ik hoop met je mee dat de domme fout van de president dan in Godsnaam maar ervoor zorgt dat de piek snel komt ….. al zal dat wel vele extra doden en heel zieken betekenen. Fijn zo’n nieuwe breedbeeld tv als je op de IC ligt. Maar goed… Enne…bedankt voor je support en hulp aan onze coronakidscolombia.nl actie!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juni 2020 - 13:50

Dankjewel lieve Esther! Ja ongelooflijk… en dan Duque op tv over medidas voor de volgende en dat het een jaar gaat duren allemaal. Hij heeft zichzelf niet echt populair gemaakt met dit, misschien alleen bij de allerrijksten die nu weer meer geld verdienen. En ja precies, zo leuk een nieuwe tv als je op de IC ligt dood te gaan. Ikzelf kom bijna nooit in een supermarkt, alleen een enkele keer. Mensen houden totaal geen rekening met die afstand en word er knettergek van. Probeer ik overal afstand te houden komt er iemand vlak naast me staan, moet ik weer weglopen… En wel klagen dat er steeds meer besmettingen zijn in het dorp. Van de scholen wat je zegt is inderdaad weer hypocrisie ten top. Het is denk ook extra lastig in een samenleving met zulke grote klassenverschillen en verschil in educatie. Ik ben benieuwd naar hoe dit gaat verlopen hier. Vind het aardig lastig worden na zoveel tijd en het gaat nog maanden duren sowieso. Snel weer even bellen! Liefs en knuffel!

Reply
Esther 23 juni 2020 - 13:55

Tja… ik koop het meeste online maar ga wel naar de D1, daar zijn hier nooit meer dan 2 klanten tegelijk geweest tijdens de hele quarantaine en wordt goed afstand gehouden. Jammer dat ze niet veel vers spul hebben maar in elk geval wel kaas, brood (onze lekkere bakker is dicht helaas), wijn voor een zacht prijsje en tortillas haha! En daar is echt niemand, ook in de hele kleine exitos is het goed te doen. In de grote winkels gaat het fout. Ik hoop tot gauw! In elk geval een keertje videobellen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juni 2020 - 16:53

Ja lijkt me leuk videobellen!! 😀 Wij gaan alleen voor kaas en melk naar de supermarkt, om één of andere reden is dat enorm duur als je het thuis laat bezorgen.

Reply
Liliana Rapmund 11 juli 2020 - 02:10

Hi,

Wij hebben de gok gewaagd om tickets te boeken voor de kerstvakantie. Hopelijk is het dan een beetje rustig met de corona crisis. M’n moeder is colombiaanse en we gaan met haar samen van Bogota naar Salento en van daar een weekje zon, zee, strand in Santa Marta. Mocht het tegen die tijd nog oranje zijn, dan gaan we de reis natuurlijk uitstellen, want we zijn met ons hele gezin inclusief 2 kinderen. Ik zal proberen de situatie een beetje in de gaten te houden. Of ben ik nu heel naïef?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 juli 2020 - 16:32

Hoi Liliana, ik heb werkelijk geen idee hoe de situatie in december gaat zijn. Colombia zit nog niet op de top en de chaos wordt ondertussen alleen maar groter. Maar december duurt nog even… ik kan niks anders dan zeggen houd het nieuws in de gaten (via mijn Facebook pagina bijvoorbeeld). Succes!

Sofie 23 juni 2020 - 07:07

Ik vind het altijd interessant hoe het in andere landen er aan toe gaat. En dan hoor ik het liefst van iemand die er woont, want de media heeft soms een vertekend beeld.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 juni 2020 - 13:43

Fijn dat het informatief was! En ja heel herkenbaar: ik volg bijvoorbeeld ook andere bloggers die in het buitenland wonen. Altijd leuk om te weten hoe het er daar aan toe gaat gezien vanuit een local die jouw taal spreekt haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!