Home Is reizen in Colombia veilig? Lees het reisadvies Colombia, eerlijk en actueel (2024)

Is reizen in Colombia veilig? Lees het reisadvies Colombia, eerlijk en actueel (2024)

door Sabine

Wat is het reisadvies voor Colombia? Een veelgestelde vraag is of Colombia wel veilig genoeg is om te reizen. Het antwoord is: ja! De laatste jaren is de veiligheidssituatie verbeterd (niet in elk gebied), en kun je nu op veel plaatsen zonder veel zorgen dit prachtige land ontdekken. Dat neemt niet weg dat je je beter wel kunt houden aan veiligheidsadviezen, want zeker in bepaalde gebieden en steden zijn er nog steeds problemen en de politieke situatie brengt soms ook narigheid met zich mee. Daarnaast zeggen veel toeristen: het is net als in elk land. Nee dus. Colombia is geen Thailand of Maleisië en ook geen Nederland. Er is meer voor nodig om veilig te reizen in Colombia. Wat precies? Lees hier het reisadvies Colombia.

 


Het gevoel van veiligheid in Colombia is groot


Als je aan andere toeristen vraagt die hier eerder zijn geweest hoe veilig het er was, zeggen ze meestal dat ze zich nooit ergens onveilig hebben gevoeld.

Toeristen weten echter niet wat er écht speelt in een land.

Het veiligheidsgevoel in Colombia is inderdaad groot, maar dat betekent niet dat het ook veilig ís. Er zijn namelijk heel veel toeristen die wél beroofd worden in Colombia of op een andere vervelende manier in aanraking komen met criminaliteit. Je goed inlezen kan een hoop ellende voorkomen, ook al lijkt het op het eerste gezicht helemaal veilig.

Geef geen papaja

In Nederland kun je zonder probleem je telefoon gebruiken op straat of in de bus. Je trouwring overal om houden of met je favoriete gouden ketting op het strand liggen. In Colombia niet.

De bevolking zelf heeft natuurlijk ook te maken met criminaliteit en er is een bekende uitspraak die eigenlijk alles omvat: geef geen papaja (no dar papaya). Oftewel: loop niet te koop met wat je hebt en neem geen onnodig risico.

Laat je dure spullen thuis en ga niet in Bogotá zonder op te letten met je telefoon in de weer. De kans dat je deze dan kwijt bent is groot. Ook worden zonder pardon dure oorbellen uit je oor getrokken of ringen van je vingers geschoven.

Natuurlijk gebeurt er niet ALTIJD wat en dat is het gevaar van toeristen die zeggen dat ze ook gewoon hun trouwring om hadden en er niks is gebeurd.

Geen papaja geven geldt ook voor handelingen die je doet en plekken waar je komt. Taxi’s aanhouden op straat in grote steden, zeker als je amper Spaans spreekt, kan heel verkeerd aflopen. Veel bruggen in Bogotá (die over de snelweg lopen of naar een Transmilenio station) zijn helemaal niet veilig, maar je moet net weten wanneer je beter niet op welke brug kunt lopen. Net als bepaalde parkjes of straten.

In grote steden is het vaak een kwestie van ‘hier wel veilig, maar 100 meter verderop niet meer’. Als je niet weet waar je bent en of het veilig is: ga er dan niet heen. Lees hier alle veiligheidstips voor in Bogotá.

Als je gaat pinnen in Colombia krijg je miljoenen Colombiaanse pesos uit de muur, lees hier hoe je veilig kunt pinnen en hoe je veilig met contant geld omgaat.

Hoe weet je wat en wanneer in Colombia iets wel of niet veilig is?

Ik woon sinds eind 2014 in Colombia en mij is nooit iets gebeurd. Ondanks dat ik werkte in een onveilige buurt van Bogotá, elke dag met de Transmilenio reisde en hartstikke blond ben. Wel ben ik een paar keer erg bang geweest en heb ik ook zeker nare dingen gezien.

Daarnaast merk ik het verschil in veiligheid meteen als ik buiten Colombia ben in een veel veiliger land, zoals Nederland, de VS of Curaçao. Opeens kan ik dan heerlijk veilig over straat, mijn telefoon gebruiken en zonder zorgen doen wat ik wil. Alleen dat is voor mij al een reden om regelmatig een weekje weg te gaan. Hoewel Colombia veilig genoeg is, is het écht niet zoals je het thuis gewend bent.

Ik ben dan ook wel zeer voorzichtig: ik heb geen portemonnee maar bewaar alles onder mijn kleding (in Bogotá), dure oorbellen gebruik ik alleen als ik zeker weet dat het kan en een horloge heb ik al sinds 31 december 2014 niet meer om gehad. Maar het belangrijkste is misschien wel: ik weet waar wel en niet te gaan en wat wel en niet te doen. Als toerist weet je dat globaal door je goed in te lezen en hierin je gezonde verstand te gebruiken. Maar ga je maar wat ronddwalen door een grote stad zonder te weten waar je bent, dan is dat vragen om moeilijkheden.

Ik ken veel toeristen die iets zijn overkomen. Van bedreigd met een mes tot letterlijk alles gestolen. En het kan nog veel erger. Vaak vinden dit soort dingen plaats op plekken of na handelingen die vooraf af te raden waren. Zo was er eens een toerist die werd bedreigd met een mes en in shock bij mij kwam, nadat ze keihard was weggerend en er gelukkig niks was gebeurd. Op een plek, ook nog na zonsondergang, waarvan ik nadrukkelijk had gezegd daar niet te komen.

Of toeristen die hun tas tijdens het eten op de grond zetten naast hun stoel en deze vervolgens kwijt zijn. In Nederland is dat heel gebruikelijk, hier helemaal niet. Kijk maar eens rond als je in Colombia bent, geen Colombiaan doet dat.

Berovingen komen ook voor op toeristische plekken waar je het niet verwacht. Bijvoorbeeld in de bus tussen Bogotá en Zipaquirá en tussen Barranquilla, Cartagena, Santa Marta en Palomino.

Vraag het aan locals

Ook al spreek ik Spaans en ken ik het land goed, toch twijfel ik ook weleens over of iets wel of niet kan. In die gevallen vraag ik het heel specifiek in mijn hotel of aan iemand die de plek goed kent. Kan ik met mijn spiegelreflexcamera die wandeling alleen maken? In Colombia kun je veel mensen niet vertrouwen, dus als je je ergens niet goed bij voelt, vraag het dan aan nog drie andere mensen om zeker te zijn.

 


Veiligheid in Colombia is moeilijk uit te leggen


Ik vind het altijd enorm moeilijk uit te leggen hoe het precies zit met die veiligheid. Zeker aan mensen die bij ons op bezoek komen. Dit kan wel, dat niet. Maar in die situatie weer wel. Enzovoorts. Daarbij komt ook dat ik hier zelf al sinds eind 2014 heel gelukkig woon. Nogmaals: Colombia is geen Nederland. Hier gebeuren gekke dingen.

De meeste toeristen merken daar weinig van, maar als het er is kán het wel gebeuren. La Candelaria de veiligste wijk van Bogotá bijvoorbeeld? Welke toerist dat in het leven heeft geroepen weet ik niet. Net als dat de politie in La Candelaria er staat voor de toeristen. Het helpt natuurlijk voor het gevoel van veiligheid, maar vooral is politie gewoon nodig. La Candelaria is absoluut niet de veiligste wijk in Bogotá.

 


Hoe interpreteer je het reisadvies Colombia? Is Colombia dan wel écht veilig genoeg?


Absoluut! Als het niet veilig zou zijn zouden ik en al die andere buitenlanders die hier wonen hier niet wonen. Echt niet. Als ik in Nederland op vakantie ben merk ik wel meteen het verschil in veiligheid. Het is iets waar je als inwoner aan went. Net als de Colombianen zelf. Het is hier echt veilig om te reizen. Zélfs als vrouw alleen in Colombia. Ik zeg alleen: bereid je goed voor en besef je dat Colombia niet net als Nederland of Thailand is.

Veel plekken buiten de grote steden zijn stukken veiliger, maar met de nachtbus van Cali naar Ecuador is dan weer een minder goed idee. Oók al zeggen andere toeristen dat het veilig was. Dat was maar één busrit over die route. Als je het doet, ken dan de risico’s en alternatieven. Weet waar je bent en wat je doet.

Buiten die rode en oranje gebieden en de grote steden is het veel veiliger. Oók buiten de gebaande paden (in veilige gebieden). In dorpjes zul je weinig narigheid tegenkomen en kun je vaak veel meer dan in de grote stad. Ik gebruik mijn telefoon ook gewoon op straat in Sopó, maar niet in Bogotá.

De laatste jaren is de onveiligheid toegenomen. In Bogotá en in Colombia in het algemeen. Er zijn meer berovingen, soms op de gekste manieren, en het aantal guerrilla’s neemt toe sinds de nieuwe president aan de macht is.

Nogmaals: weet waar je bent. Lees je in. In al mijn mini-gidsen en andere blogs waar het nodig is, staat de veiligheidssituatie beschreven (als het van toepassing is). Er zijn namelijk zat plekken waar het zelfs veiliger is dan in Nederland.

Tegenstrijdigheden alom… dat is typisch Colombia 🙂 En daarom is het dus zo lastig uit te leggen.

 


Veiligheid in de grote steden van Colombia


Met name in de steden Bogotá, Medellín, Barranquilla, Santa Marta, Bucaramanga, Cali en zelfs delen van Cartagena is het handig wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is vanzelfsprekend dat je geen onveilige situaties moet opzoeken, oftewel: geen papaja geven.

In de grootste steden komt meer criminaliteit voor dan daarbuiten, en bepaalde wijken kunnen erg gevaarlijk zijn. Maar ook in de goede wijken kun je beroofd worden op een gewelddadige manier. Het aantal mensen (zowel Colombianen als toeristen) die ik ken die beroofd zijn in één van de steden kan ik niet meer op één hand tellen.

Het is absoluut veilig als toerist in de grote steden, maar laat je wel goed voorlichten, pas je aan aan de manier van leven met de veiligheid en wellicht heb je iets aan mijn veiligheidstips in de link hieronder.

Ga je naar Bogotá? Lees dan deze 10 tips voor een veilig verblijf. Deze veiligheidstips zijn ook goed toepasbaar in andere Colombiaanse steden. De veiligheid is dus geen reden om deze steden over te slaan, dan mis je een hoop leuks!

 


Veiligheid buiten de Colombiaanse steden


Buiten de grote steden is Colombia stukken veiliger en is het onwaarschijnlijk dat je nare dingen meemaakt. Als je tenminste in de veilige gebieden blijft. Want nog steeds zijn er vele guerrillaorganisaties, zoals de ELN, actief, die bepaalde (weer andere dan ‘gewone’ criminaliteit) risico’s met zich meebrengen. Dit zijn de rode en oranje gebieden op de kaart van het reisadvies Colombia door Nederland Wereldwijd. Norte de Santander bijvoorbeeld, waar op 20 juni 2017 Derk Bolt en zijn cameraman werden ontvoerd door de ELN.

Daarnaast zijn er nog steeds vele organisaties die zich bezig houden met drugshandel en andere criminele activiteiten. Verkijk je daar dus vooral niet op: een rood gebied is niet voor niets rood. Bekijk hier op het reisadvies van het Nederland Wereldwijd welke gebieden wel en niet veilig zijn. 

Helaas is ook dit zoals ik al eerder aangaf: moeilijk uit te leggen. Want ook in de oranje gebieden zijn er bestemmingen die wel veilig zijn. Of waar de veiligheidssituatie steeds verandert en je er dus het ene moment gewoon veilig naartoe kunt, terwijl je deze plek een maand later beter kunt vermijden. Het Nederlandse reisadvies Colombia is vrij streng, en er zijn ook landen die een veel milder advies geven. Engeland bijvoorbeeld. Dat geeft al aan hoe onduidelijk het is. De situatie kan ook snel omslaan en het is soms onduidelijk hoe de veiligheid in Colombia zich zal ontwikkelen.

Feit is wel dat er sinds de nieuwe president meer guerrilla’s actief zijn. Met name in de oranje en rode gebieden. Er worden weer af en toe mensen ontvoerd voor losgeld, politieagenten of politieke personen worden vermoord en guerrilla’s brengen allerlei andere narigheid met zich mee. Ga je naar een oranje gebied? Laat je vooraf zeer goed informeren of het veilig is. Laat je informeren door iemand die de laatste berichten kent, zoals militairen of ex-militairen, of lokale politiefunctionarissen.

Kortom: neem dat reisadvies Colombia in acht en besef dat, ook al zeggen alle andere toeristen dat het veilig is, reizen door die rode en oranje gebieden meer risico mee kan brengen. Ook al is de kans dat er daadwerkelijk iets gebeurt klein.

 


Drugs in Colombia


Dan is er nog een andere vorm van criminaliteit en gevaar: drugs in Colombia. Helaas is Colombia een land vooral bekend door de drugs, maar dit wordt ook in stand gehouden door toeristen zelf.

Veel reizigers willen juist drugs gebruiken en er zijn er zelfs die een cocaïne plantage willen bezoeken. Er vallen hedendaags nog steeds vele doden door geweld omtrent drugs en dit aantal stijgt alleen maar zolang de productie van onder andere cocaïne stijgt. En zolang er vraag naar is gaat die productie door.

Als je als toerist drugs koopt ben je dus niet alleen levensgevaarlijk bezig (er vinden regelmatig drugs-gerelateerde moorden plaats onder toeristen), maar draag je dus ook bij aan het in stand houden van het probleem. Advies: blijf ver weg van de drugs in Colombia.

 


Reizen buiten de gebaande paden in Colombia


Om het nog ingewikkelder te maken… Veel reizigers willen niet buiten de gebaande paden reizen omdat dat onveiliger zou zijn dan de highlights Colombia. Echter, door het toenemende toerisme beginnen Colombianen steeds meer door te krijgen waar toeristen komen en hoe ze daar gebruik van kunnen maken. Ook zakkenrollers en overvallers.

Op plekken waar dat toerisme niet is, is ook letterlijk niets voor toerisme en vaak heel veilig. Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je buiten de gebaande paden gaat. Met de auto van Salento naar Caño Cristales willen is dus niet een goed idee en kan zelfs heel gevaarlijk zijn om meerdere redenen. Maar met de auto door het noorden van Cundinamarca kun je verdwalen wat je wilt. Ook hier geldt dus: lees je in en weet waar je bent.

Ikzelf ben groot fan van reizen buiten de gebaande paden (en woon ook buiten de toeristenroute) en doe eigenlijk weinig anders. Het is absoluut een fantastische ervaring. Wil je weten wat leuke (en veilige) routes zijn, kijk eens naar deze helemaal uitgeschreven reisroutes Colombia off the beaten track.

 


Alleen reizen door Colombia


Veel mensen twijfelen of ze wel in hun eentje naar Colombia kunnen reizen. Ik kan me voorstellen dat dat een beetje eng is, maar zeker als je je houdt aan bovenstaande adviezen, je goed inleest en je gezonde verstand gebruikt, is er niets aan de hand.

Tegenwoordig zijn er veel reizigers, ook vrouwen, die alleen door Colombia reizen en geen enkele problemen ervaren. Colombianen zijn zeer gastvrij en behulpzaam en zullen je alleen maar met open armen ontvangen. Daarnaast zul je veel reizigers tegenkomen die ook alleen reizen en makkelijk contact maken.

Besef je dat je in Colombia bent en niet in Nederland. Ga dus niet in je eentje door verlaten straatjes lopen, naar gebieden waarvan je de situatie niet kent of in je eentje lange wandelingen door het oerwoud maken. Lees je van tevoren goed in.

Ikzelf doe ook altijd alles alleen en ook ik ga er weleens een weekendje alleen op op uit. Hierbij ervaar ik nooit problemen en ik voel me ook niet onveilig. Wél houd ik me aan de veiligheidsadviezen en ben ik dus veel voorzichtiger en bewuster van mijn omgeving en spullen dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Als ik iets niet vertrouw doe ik het niet en als ik twijfel vraag ik het altijd na.

 


Reisadvies Colombia | Een veilig verblijf in Colombia


Met bovenstaande tips zul je een veilig en fijn verblijf in Colombia hebben: lees je goed in, geef geen papaja, gebruik je gezonde verstand, blijf buiten de gevaarlijke gebieden, blijf weg van de drugs en vraag advies als je twijfelt over een bestemming.

Ook handig: leer basis Spaans en kleed je zoals de locals doen. En geniet vooral van dit prachtige en bijzondere land! Colombia is een fantastisch land, waar je alleen maar verliefd op zult worden. Net als ik… Vergeet niet deze 10 grootste risico’s die je loopt als je naar Colombia reist!

 


Wil je rondreizen door Colombia? Vind een compleet overzicht van reisroutes, bestemmingen, praktische tips, hotels en meer: start hier!


 

error: Content is protected!