Home Is Colombia veilig om te reizen? + tips en links!

Is Colombia veilig om te reizen? + tips en links!

door Sabine

Een veelgestelde vraag is of Colombia wel veilig genoeg is om te reizen. Het antwoord is: ja! De laatste jaren is de veiligheidssituatie sterk verbeterd (niet in elk gebied), en kun je nu op veel plaatsen zonder zorgen dit prachtige land ontdekken. Dat neemt niet weg dat je je beter wel kunt houden aan veiligheidsadviezen, want zeker in bepaalde gebieden en steden zijn er nog steeds problemen.

 

Veiligheid in de grote steden van Colombia

Met name in de steden Bogotá, Medellín, Barranquilla, Santa Marta, Bucaramanga en Cali is het handig wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is vanzelfsprekend dat je geen onveilige situaties moet opzoeken, of zoals de Colombianen dat zeggen: geen papaja geven. Met andere woorden: niet rondlopen met dure horloges of sieraden, niet in de nacht alleen over straat gaan, van de drugs afblijven en naar de adviezen van de lokale bevolking luisteren. In de grootste steden komt meer criminaliteit voor dan daarbuiten, en bepaalde wijken kunnen erg gevaarlijk zijn. Maar ook in de goede wijken kun je beroofd worden op een gewelddadige manier en onlangs werd er ook een aanslag gepleegd in één van de meest luxe winkelcentra van Bogotá. Waarschijnlijk door een wat minder bekende terroristische organisatie in Colombia. Het aantal mensen (zowel Colombianen als toeristen) die ik ken die beroofd zijn in één van de steden kan ik niet meer op één hand tellen. Het is absoluut veilig als toerist in de grote steden, maar laat je wel goed voorlichten, pas je aan aan de manier van leven met de veiligheid en wellicht heb je iets aan mijn veiligheidstips in de link hieronder.

Ga je naar Bogotá? Lees dan deze 10 tips voor een veilig verblijf. Deze veiligheidstips zijn ook goed toepasbaar in andere Colombiaanse steden. De veiligheid is dus geen reden om deze steden over te slaan, dan mis je een hoop leuks!

Veiligheid buiten de Colombiaanse steden

Buiten de grote steden is Colombia stukken veiliger en is het onwaarschijnlijk dat je nare dingen meemaakt. Als je tenminste in de veilige gebieden blijft. Want nog steeds zijn er vele guerrillaorganisaties, zoals de ELN, actief, die bepaalde risico’s met zich meebrengen. Dit zijn de rode gebieden op de kaart van Nederland Wereldwijd (zie verder). Norte de Santander bijvoorbeeld, waar op 20 juni 2017 Derk Bolt en zijn cameraman werden ontvoerd door de ELN.

Tevens zijn recentelijk de vredesbesprekingen tussen de ELN en de regering opgeschort na diverse aanslagen met dodelijke afloop. De ELN is weer meer actief en dat maakt met name rijden over de weg in de rode gebieden gevaarlijker. Het betekent dus niet dat, nu het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC is getekend, meteen al die gebieden nu veilig zijn. Veel guerrilla’s lopen over naar andere organisaties, die dus weer groter worden. Daarnaast zijn er nog steeds vele organisaties die zich bezig houden met drugshandel en andere criminele activiteiten. Zo werden eind april 2018 op de weg tussen Cali en Popayán diverse bussen door gewapende bendes overvallen, iets dat je echt niet wilt meemaken (bron). Verkijk je daar dus vooral niet op: een rood gebied is niet voor niets rood. Bekijk hier op het reisadvies van het Nederland Wereldwijd welke gebieden wel en niet veilig zijn. Vraag bij twijfel de lokale bevolking voor advies. Tegenwoordig zijn ook enkele oranje gebieden zonder problemen te bereizen, zoals Guatapé en El Peñol.

Kortom: neem dat reisadvies in acht en besef dat, ook al zeggen alle andere toeristen dat het veilig is, reizen door die rode gebieden meer risico mee kan brengen. Ook al is de kans dat er iets gebeurt klein. Houd bijvoorbeeld rekening met meer vertraging door veiligheidscontroles of wegversperringen en reis alleen overdag door die gebieden. Luister naar de lokale bevolking en reizen met het vliegtuig naar steden als Popayan is vaak veiliger (op dit moment; februari/maart 2018).

Verkiezingen op 27 mei 2018

Op 27 mei 2018 zijn er presidentsverkiezingen in Colombia. Dit kan met name in de grote steden, zoals Bogotá, onrust veroorzaken. Tevens is het onduidelijk wat er gaat gebeuren met de veiligheid nadat er een nieuwe president aantreedt. Of de FARC dan nog steeds ‘in vrede’ verder gaat is niet te zeggen.

Alleen door Colombia reizen

Veel mensen twijfelen of ze wel in hun eentje naar Colombia kunnen reizen. Ik kan me voorstellen dat dat een beetje eng is, maar zeker als je je houdt aan bovenstaande adviezen en je je gezonde verstand gebruikt, is er niets aan de hand. Tegenwoordig zijn er veel reizigers, ook vrouwen, die alleen door Colombia reizen en geen enkele problemen ervaren. Colombianen zijn zeer gastvrij en behulpzaam en zullen je alleen maar met open armen ontvangen. Daarnaast zul je veel reizigers tegenkomen die ook alleen reizen en makkelijk contact maken. Besef je dat je in Colombia bent en niet in Griekenland. Ga dus niet in je eentje door verlaten straatjes lopen, naar gebieden waarvan je de situatie niet kent of in je eentje lange wandelingen door het oerwoud maken. Lees je van tevoren goed in. Ikzelf doe in Bogotá ook altijd alles alleen en ook ik ga er weleens een weekendje alleen op op uit. Hierbij ervaar ik nooit problemen en ik voel me ook niet onveilig. Wél houd ik me aan de veiligheidsadviezen en ben ik dus veel voorzichtiger en bewuster van mijn omgeving en spullen dan in bijvoorbeeld Amsterdam.

Een veilig verblijf in Colombia

Met bovenstaande tips zul je een veilig en fijn verblijf in Colombia hebben. Lees je goed in en vraag advies als je twijfelt over een bestemming. Ook handig: leer een beetje Spaans en kleed je zoals de locals doen. En geniet vooral van dit prachtige en bijzondere land! En vergeet niet deze 10 grootste risico’s die je loopt als je naar Colombia reist!


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:
Scroll Up