Home Is Colombia veilig om te reizen? + tips en links!

Is Colombia veilig om te reizen? + tips en links!

door Sabine

Een veelgestelde vraag is of Colombia wel veilig genoeg is om te reizen. Het antwoord is: ja! De laatste jaren is de veiligheidssituatie sterk verbeterd (niet in elk gebied), en kun je nu op veel plaatsen zonder zorgen dit prachtige land ontdekken. Dat neemt niet weg dat je je beter wel kunt houden aan veiligheidsadviezen, want zeker in bepaalde gebieden en steden zijn er nog steeds problemen. Daarnaast zeggen veel toeristen: het is net als overal. Nee dus. Colombia is geen Thailand of Maleisië en ook geen Nederland. Er is meer voor nodig om veilig te reizen in Colombia. Wat precies? Dat lees je hier.

 


Het gevoel van veiligheid is groot


Als je aan andere toeristen vraagt die hier eerder zijn geweest hoe veilig het er was, zeggen ze meestal dat ze zich nooit ergens onveilig hebben gevoeld. Toeristen weten echter niet wat er écht speelt in een land. Het veiligheidsgevoel in Colombia is inderdaad groot, maar dat betekent niet dat het ook veilig ís. Je goed inlezen kan een hoop ellende voorkomen, ook al lijkt het op het eerste gezicht helemaal veilig.

 

Geef geen papaja

In Nederland kun je zonder probleem je telefoon gebruiken op straat of in de bus. Je trouwring overal om houden of met je favoriete gouden ketting op het strand liggen. In Colombia niet.

De bevolking zelf heeft natuurlijk ook te maken met criminaliteit en er is een bekende uitspraak die eigenlijk alles omvat: geef geen papaja. Oftewel: loop niet te koop met wat je hebt. Laat je dure spullen thuis en ga niet in Bogotá zonder op te letten met je telefoon in de weer. De kans dat je deze dan kwijt bent is groot. Ook worden zonder pardon dure oorbellen uit je oor getrokken of ringen van je vingers geschoven. Natuurlijk gebeurt er niet ALTIJD wat en dat is het gevaar van toeristen die zeggen dat ze ook gewoon hun trouwring om hadden en er niks is gebeurt.

Geen papaja geven geldt ook voor handelingen die je doet en plekken waar je komt. Taxi’s aanhouden op straat in grote steden, zeker als je amper Spaans spreekt, kan heel verkeerd aflopen. Veel bruggen in Bogotá (die over de snelweg lopen of naar een Transmilenio station) zijn helemaal niet veilig, maar je moet net weten wanneer je beter niet op welke brug kunt lopen. Net als bepaalde parkjes of straten. In grote steden is het vaak een kwestie van ‘hier wel veilig, maar 100 meter verderop niet meer’. Als je niet weet waar je bent en of het veilig is: ga er dan niet heen. Lees hier alle veiligheidstips voor in Bogotá.

 

Hoe weet je wanneer iets wel of niet veilig is?

Ik woon sinds eind 2014 in Colombia en mij is nooit iets gebeurd. Ondanks dat ik werkte in een onveilige buurt van Bogotá, elke dag met de Transmilenio reisde en hartstikke blond ben. Wel ben ik een paar keer erg bang geweest en heb ik ook zeker nare dingen gezien.

Ik ben dan ook wel zeer voorzichtig: draag nooit mijn trouwring, heb geen portemonnee maar bewaar alles onder mijn kleding (in Bogotá), dure oorbellen gebruik ik alleen als ik zeker weet dat het kan en een horloge heb ik al bijna vier jaar niet meer om gehad. Maar het belangrijkste is misschien wel: ik weet waar wel en niet te gaan en wat wel en niet te doen. Als toerist weet je dat globaal door je goed in te lezen en hierin wel echt je gezonde verstand te gebruiken. Maar ga je maar wat ronddwalen door een grote stad zonder te weten waar je bent, dan is dat vragen om moeilijkheden.

Ik ken veel toeristen die iets zijn overkomen. Van bedreigd met een mes tot letterlijk alles gestolen. En het kan nog veel erger. Vaak vinden dit soort dingen plaats op plekken of na handelingen die vooraf af te raden waren. Zo was er eens een toerist die werd bedreigd met een mes en in shock bij mij kwam, nadat ze keihard was weggerend en er gelukkig niks was gebeurd. Op een plek, ook nog na zonsondergang, waarvan ik nadrukkelijk had gezegd daar niet te komen. Of toeristen die hun tas tijdens het eten op de grond zetten naast hun stoel en deze vervolgens kwijt zijn. In Nederland is dat heel gebruikelijk, hier helemaal niet. Kijk maar eens rond als je hier bent, geen Colombiaan doet dat.

 

Vraag het aan locals

Ook al spreek ik Spaans en ken ik het land goed, toch twijfel ik ook weleens over of iets wel of niet kan. In die gevallen vraag ik het heel specifiek in mijn hotel of aan iemand die de plek goed kent. Kan ik met mijn spiegelreflexcamera die wandeling alleen maken? In Colombia kun je veel mensen niet vertrouwen, dus als je je ergens niet goed bij voelt, vraag het dan aan nog drie andere mensen om zeker te zijn.

 


Veiligheid in Colombia is moeilijk uit te leggen


Ik vind het altijd enorm moeilijk uit te leggen hoe het precies zit met die veiligheid. Zeker aan mensen die bij ons op bezoek komen. Dit kan wel, dat niet. Maar in die situatie weer wel. Enzovoorts. Daarbij komt ook dat ik hier zelf al bijna vier jaar heel gelukkig woon. Nogmaals: Colombia is geen Nederland. Hier gebeuren gekke dingen en er zijn ook gekke regels. Zo worden er in Bogotá veel gewapende overvallen gepleegd door twee mensen op een motor, waarbij de persoon achterop iemand op straat beroofd met een wapen. Heeft de overheid een nieuwe regel gemaakt: er mogen niet meer twee mannen op één motor zitten. Een vrouw achterop mag wel, en die beroven ook… Was nog een hele heisa over toen dit werd ingevoerd. Colombiaanse logica zal ik maar zeggen. En zo zijn er veel meer situaties die je niet kent uit Nederland of Azië, die ik je hier zal besparen.

 


Is Colombia dan wel écht veilig genoeg?


Absoluut! Als het niet veilig zou zijn zouden ik en al die andere buitenlanders die hier wonen hier niet wonen. Echt niet. Als ik in Nederland op vakantie ben merk ik wel meteen het verschil in veiligheid. Het is iets waar je als inwoner aan went. Net als de Colombianen zelf. Het is hier echt veilig om te reizen. Zélfs als vrouw alleen. Ik zeg alleen: bereid je goed voor en besef je dat Colombia niet net als Nederland of Thailand is. Veel plekken buiten de grote steden zijn stukken veiliger, maar met de nachtbus van Cali naar Ecuador is dan weer een minder goed idee. Oók al zeggen andere toeristen dat het veilig was. Dat was maar één busrit over die route. Als je het doet, ken dan de risico’s en alternatieven. Weet waar je bent en wat je doet.

Buiten die rode gebieden en de grote steden is het echt veel veiliger. Oók buiten de gebaande paden (in veilige gebieden). In dorpjes zul je weinig narigheid tegenkomen en kun je vaak veel meer dan in de grote stad. Ik gebruik mijn telefoon ook gewoon op straat in Sopó, maar niet in Bogotá.

Nogmaals: weet waar je bent. Lees je in. Bij al mijn mini-gids artikelen en andere blogs waar het nodig is, staat de veiligheidssituatie beschreven (als het van toepassing is). Er zijn namelijk zat plekken waar het zelfs veiliger is dan in Nederland.

Tegenstrijdigheden alom… dat is typisch Colombia 🙂 En daarom is het dus zo lastig uit te leggen.

 


Veiligheid in de grote steden van Colombia


Met name in de steden Bogotá, Medellín, Barranquilla, Santa Marta, Bucaramanga, Cali en zelfs delen van Cartagena is het handig wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is vanzelfsprekend dat je geen onveilige situaties moet opzoeken, oftewel: geen papaja geven. In de grootste steden komt meer criminaliteit voor dan daarbuiten, en bepaalde wijken kunnen erg gevaarlijk zijn. Maar ook in de goede wijken kun je beroofd worden op een gewelddadige manier. Het aantal mensen (zowel Colombianen als toeristen) die ik ken die beroofd zijn in één van de steden kan ik niet meer op één hand tellen.

Het is absoluut veilig als toerist in de grote steden, maar laat je wel goed voorlichten, pas je aan aan de manier van leven met de veiligheid en wellicht heb je iets aan mijn veiligheidstips in de link hieronder.

Ga je naar Bogotá? Lees dan deze 10 tips voor een veilig verblijf. Deze veiligheidstips zijn ook goed toepasbaar in andere Colombiaanse steden. De veiligheid is dus geen reden om deze steden over te slaan, dan mis je een hoop leuks!

 


Veiligheid buiten de Colombiaanse steden


Buiten de grote steden is Colombia stukken veiliger en is het onwaarschijnlijk dat je nare dingen meemaakt. Als je tenminste in de veilige gebieden blijft. Want nog steeds zijn er vele guerrillaorganisaties, zoals de ELN, actief, die bepaalde (weer andere dan ‘gewone’ criminaliteit) risico’s met zich meebrengen. Dit zijn de rode gebieden op de kaart van Nederland Wereldwijd (zie verder). Norte de Santander bijvoorbeeld, waar op 20 juni 2017 Derk Bolt en zijn cameraman werden ontvoerd door de ELN.

Tevens zijn recentelijk de vredesbesprekingen tussen de ELN en de regering opgeschort na diverse aanslagen met dodelijke afloop. De ELN is weer meer actief en dat maakt met name rijden over de weg in de rode gebieden gevaarlijker. Het betekent dus niet dat, nu het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC is getekend, meteen al die gebieden nu veilig zijn. Veel guerrilla’s lopen over naar andere organisaties, die dus weer groter worden. Daarnaast zijn er nog steeds vele organisaties die zich bezig houden met drugshandel en andere criminele activiteiten. Zo werden eind april 2018 op de weg tussen Cali en Popayán diverse bussen door gewapende bendes overvallen (bron). Verkijk je daar dus vooral niet op: een rood gebied is niet voor niets rood. Bekijk hier op het reisadvies van het Nederland Wereldwijd welke gebieden wel en niet veilig zijn. 

Helaas is ook dit zoals ik al eerder aangaf: moeilijk uit te leggen. Want ook in rode gebieden zijn er bestemmingen die wel veilig zijn. Of waar de veiligheidssituatie steeds verandert en je er dus het ene moment gewoon veilig naartoe kunt, terwijl je deze plek een maand later beter kunt vermijden. Het Nederlandse reisadvies is vrij streng, en er zijn ook landen die een veel milder advies geven. Engeland bijvoorbeeld. Dat geeft al aan hoe onduidelijk het is.

Vraag bij twijfel de lokale bevolking voor advies.

Kortom: neem dat reisadvies in acht en besef dat, ook al zeggen alle andere toeristen dat het veilig is, reizen door die rode gebieden meer risico mee kan brengen. Ook al is de kans dat er iets gebeurt klein en zijn veel delen in die rode gebieden wel veilig.

 


Reizen buiten de gebaande paden in Colombia


Om het nog ingewikkelder te maken… Veel reizigers willen niet buiten de gebaande paden reizen omdat dat onveiliger zou zijn dan op de highlights. Echter, door het toenemende toerisme beginnen Colombianen steeds meer door te krijgen waar toeristen komen en hoe ze daar gebruik van kunnen maken. Ook zakkenrollers en overvallers. Op plekken waar dat toerisme niet is, is ook letterlijk niets voor toerisme en vaak heel veilig. Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je buiten de gebaande paden gaat. Met de auto van Salento naar Caño Cristales willen is dus niet een goed idee en kan zelfs heel gevaarlijk zijn om meerdere redenen. Maar met de auto door het noorden van Cundinamarca kun je verdwalen wat je wilt. Ook hier geldt dus: lees je in en weet waar je bent.

Ikzelf ben groot fan van reizen buiten de gebaande paden en doe eigenlijk weinig anders. Het is absoluut een fantastische ervaring. Wil je weten wat leuke (en veilige) routes zijn, kijk eens naar deze helemaal uitgechreven reisroutes Colombia off the beaten track.

 


Alleen door Colombia reizen


Veel mensen twijfelen of ze wel in hun eentje naar Colombia kunnen reizen. Ik kan me voorstellen dat dat een beetje eng is, maar zeker als je je houdt aan bovenstaande adviezen, je goed inleest en je je gezonde verstand gebruikt, is er niets aan de hand. Tegenwoordig zijn er veel reizigers, ook vrouwen, die alleen door Colombia reizen en geen enkele problemen ervaren. Colombianen zijn zeer gastvrij en behulpzaam en zullen je alleen maar met open armen ontvangen. Daarnaast zul je veel reizigers tegenkomen die ook alleen reizen en makkelijk contact maken.

Besef je dat je in Colombia bent en niet in Nederland. Ga dus niet in je eentje door verlaten straatjes lopen, naar gebieden waarvan je de situatie niet kent of in je eentje lange wandelingen door het oerwoud maken. Lees je van tevoren goed in. Ikzelf doe in Bogotá ook altijd alles alleen en ook ik ga er weleens een weekendje alleen op op uit. Hierbij ervaar ik nooit problemen en ik voel me ook niet onveilig. Wél houd ik me aan de veiligheidsadviezen en ben ik dus veel voorzichtiger en bewuster van mijn omgeving en spullen dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Als ik iets niet vertrouw doe ik het niet en als ik twijfel vraag ik het altijd na. Ook dan kan er nog iets gebeuren, maar daarmee maak je de kans wel kleiner.

 


Een veilig verblijf in Colombia


Met bovenstaande tips zul je een veilig en fijn verblijf in Colombia hebben: lees je goed in, geef geen papaja, gebruik je gezonde verstand en vraag advies als je twijfelt over een bestemming. Ook handig: leer basis Spaans en kleed je zoals de locals doen. En geniet vooral van dit prachtige en bijzondere land! Colombia is een fantastisch land, waar je alleen maar verliefd op zult worden. Net als ik… Vergeet niet deze 10 grootste risico’s die je loopt als je naar Colombia reist!

 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:
Scroll Up