Home Is Colombia veilig?

Is Colombia veilig?

Een veelgestelde vraag is of Colombia wel veilig genoeg is om te reizen. Het antwoord is: ja! De laatste jaren is de veiligheidssituatie sterk verbeterd, en kun je nu op veel plaatsen zonder zorgen dit prachtige land ontdekken. Dat neemt niet weg dat je je beter wel kunt houden aan bepaalde adviezen, want zeker in bepaalde gebieden zijn er nog steeds problemen.

 

Veiligheid in de grote steden van Colombia

Met name in de steden Bogotá, Medellín, Barranquilla, Santa Marta, Bucaramanga en Cali is het handig wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is vanzelfsprekend dat je geen onveilige situaties moet opzoeken, of zoals de Colombianen dat zeggen: geen papaya geven. Met andere woorden: niet rondlopen met dure horloges of sieraden , niet in de nacht alleen over straat gaan, van de drugs afblijven en naar de adviezen van de lokale bevolking luisteren. In de grootste steden komt meer criminaliteit voor dan daarbuiten, en bepaalde wijken kunnen erg gevaarlijk zijn. Het aantal mensen (zowel Colombianen als toeristen) die ik ken die beroofd zijn in één van de steden kan ik niet meer op één hand tellen. Het is absoluut veilig als toerist in de grote steden, maar laat je wel goed voorlichten in je hotel en wellicht heb je iets aan mijn veiligheidstips in de link hieronder.

Ga je naar Bogotá? Lees dan deze 10 tips voor een veilig verblijf. Deze veiligheidstips zijn ook goed toepasbaar in andere Colombiaanse steden. De veiligheid is dus geen reden om deze steden over te slaan, dan mis je een hoop leuks!

Veiligheid buiten de Colombiaanse steden

Buiten de grote steden is Colombia stukken veiliger en is het onwaarschijnlijk dat je nare dingen meemaakt. Als je tenminste in de veilige gebieden blijft. Want nog steeds zijn guerrillaorganisaties als de ELN actief, die bepaalde risico’s met zich meebrengen. Dit zijn de rode gebieden op de kaart van MINBUZA (zie verder). Norte de Santander bijvoorbeeld, waar op 20 juni 2017 Derk Bolt en zijn cameraman werden ontvoerd door de ELN. Nu het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC is getekend, betekent het niet dat meteen al die gebieden nu veilig zijn. Hoewel het aantal veilige gebieden en steden stijgt, zijn er nog steeds problemen en de oplossing voor alle strijders en kindsoldaten is er niet meteen. Veel guerrillas lopen over naar andere organisaties, die dus weer groter worden. Verkijk je daar dus vooral niet op. Bekijk hier op het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken welke gebieden wel en niet veilig zijn. Tegenwoordig zijn ook veel oranje gebieden zonder problemen te bereizen.

Alleen door Colombia reizen

Veel mensen twijfelen of ze wel in hun eentje naar Colombia kunnen reizen. Ik kan me voorstellen dat dat een beetje eng is, maar zeker als je je houdt aan bovenstaande adviezen en je je gezonde verstand gebruikt, is er niets aan de hand. Tegenwoordig zijn er veel reizigers, ook vrouwen, die alleen door Colombia reizen en geen enkele problemen ervaren. Colombianen zijn zeer gastvrij en behulpzaam en zullen je alleen maar met open armen ontvangen. Daarnaast zul je veel reizigers tegenkomen die ook alleen reizen en makkelijk contact maken. Besef je dat je in Colombia bent en niet in Griekenland. Ga dus niet in je eentje door verlaten straatjes lopen, naar gebieden waarvan je de situatie niet kent of in je eentje lange wandelingen door het oerwoud maken. Lees je van tevoren goed in. Ikzelf doe in Bogotá ook altijd alles alleen en ook ik ga er weleens een weekendje alleen op op uit. Hierbij ervaar ik nooit problemen.

Een veilig verblijf in Colombia

Met bovenstaande tips zul je een veilig en fijn verblijf in Colombia hebben. Lees je goed in en vraag advies als je twijfelt over een bestemming. Geniet vooral van dit prachtige en bijzondere land! En vergeet niet deze 10 grootste risico’s die je loopt als je naar Colombia reist!


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:
Scroll Up