Home Emigreren Wat moet je regelen als je gaat emigreren? Een stappenplan.
Wat moet je regelen als je gaat emigreren?

Wat moet je regelen als je gaat emigreren? Een stappenplan.

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Tijdelijk naar het buitenland verhuizen of emigreren: een droom van velen. Een geweldige manier om jezelf te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen. Maar hoe regel je dat? Wanneer je de spannende beslissing hebt genomen om (tijdelijk) uit Nederland te vertrekken, dan begint je avontuur met een enorme hoop regelwerk. Om je op weg te helpen vertel ik je in dit artikel wat je moet regelen in Nederland voor je emigratie. Verhuizen naar het buitenland? Zó doe je dat!


Wanneer moet je je uitschrijven uit Nederland als je naar het buitenland verhuist?


Eén van de belangrijkste beslissingen die je moet maken is of je jezelf wel of niet wilt uitschrijven uit Nederland. Dit heeft namelijk gevolgen voor je zorgverzekering, de Belastingdienst en voor meer belangrijke zaken. De regel voor uitschrijving uit Nederland is: als je langer dan acht maanden in één jaar (dit hoeft niet aaneengesloten te zijn) uit Nederland bent, dan moet je je uitschrijven. Uitschrijven doe je vanaf vijf dagen voor je vertrek. Voor meer informatie verwijs ik je naar de Rijksoverheid. Sommige gemeenten wijken af van deze regel, dus check goed bij je eigen gemeente wat je moet doen om je uit te schrijven. Neem een bewijs van uitschrijving mee, daar er landen zijn die dit vereisen om je daar te kunnen vestigen.

Wat zijn de gevolgen van uitschrijving uit Nederland?

  • Je behoudt gewoon je Nederlandse paspoort en burgerservice nummer (BSN).
  • Na uitschrijving uit de Basisregistratie Personen heb je geen recht meer op onder andere: een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en de nabestaandenuitkering.
  • Als je (voor je pensioen) langer dan een jaar wegblijft uit Nederland wordt je met 2% per jaar gekort op je AOW (uitkering/pensioen). Hiervoor kun je je voor veel geld laten verzekeren.
  • Na uitschrijving deelt de gemeente deze nieuwe informatie met bepaalde instanties, waaronder de Belastingdienst en je pensioenfonds.

Hoe regel je je pensioen als je gaat emigreren?

Een hoofdpijn puntje van veel emigranten: je pensioen. Hoe je dit regelt hangt af van waar je gaat wonen en wat je daar gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld in je nieuwe land opnieuw pensioen opbouwen en je pensioen uit Nederland meenemen. Je wordt, zoals hierboven gezegd, wel elk jaar gekort op je AOW. Daarnaast is het niet in alle landen even goed geregeld om pensioen op te bouwen.

Ikzelf bouw pensioen op in Colombia met mijn eigen bedrijf. Maar omdat ik straks geen AOW krijgt en je nooit weet wat er over 30 jaar met het pensioen gebeurt, wil ik ook graag zelf sparen voor mijn pensioen. Mogelijkheden daarvoor zijn bijvoorbeeld beleggen. Ik vond het boek Blondjes beleggen beter heel fijn om hierover te leren. Een goede mogelijkheid om vermogen op te bouwen voor je pensioen is bijvoorbeeld Bright Pensioen.

 


Wat moet je regelen in Nederland voordat je gaat emigreren?


Afhankelijk van wat je allemaal in Nederland hebt, zoals wel of geen koopwoning, ben je zeker een aantal maanden tot een jaar bezig met de voorbereidingen om te kunnen emigreren. Waar moet je allemaal aan denken?

Huis en inboedel

De laatste jaren in Nederland kocht ik een prachtige koopwoning die ik inrichtte met een inboedel helemaal naar mijn smaak. In eerste instantie wilde ik het huis graag houden, maar dat levert waarschijnlijk voornamelijk stress op. Dus heb ik alles verkocht. Hoe dit allemaal is gegaan lees je hier.

Je auto verkopen

Als je gaat emigreren zal het vaak het handigste zijn om je auto te verkopen. Dit kun je op diverse manieren doen, zoals via een dealer, verkopen aan een familielid, via verkoopsites zoals Marktplaats of via social media. Je auto verkopen op een betrouwbare, eenvoudige en snelle manier kan ook via ikwilvanmijnautoaf.nl. Deze online dienst verkoopt jouw auto aan één van de gecertificeerde dealers binnen hun netwerk. Jij hoeft alleen het kentekennummer, aanvullende gegevens en duidelijke foto’s aan te leveren. Een fijne manier om je auto te verkopen zonder gedoe. Iets dat extra fijn is tijdens de al hectische periode van emigreren.

Werk

Het kwam bij mij precies goed uit: mijn contract stopte op dezelfde dag dat ik naar Colombia vertrok. Ik hoefde dus geen ontslag te nemen, maar zocht gewoon geen nieuwe baan. Als je wel ontslag moet nemen is dat vast even spannend, maar noodzakelijk om Nederland goed achter te laten. Overigens zijn er genoeg opties om in het buitenland te wonen terwijl je nog werkt voor een Nederlandse baas. De boodschap is: regel het goed.

Diploma’s legaliseren als je gaat emigreren

Als je van plan bent werk te gaan zoeken in het land waarnaar je emigreert, dan is het vaak noodzakelijk om je diploma’s te kunnen laten zien. Meestal zijn deze diploma’s echter alleen geldig na legalisatie en voorzien van een apostille. Lees hier meer over het apostilleverdrag en welke landen daar bij horen. Dit is alleen mogelijk voor officieel geregistreerde diploma’s (dus niet voor cursussen). Legaliseren doe je bij DUO in Groningen. Volg de stappen op de website en in 1 dag is het mogelijk om eerst naar het kantoor van DUO te gaan voor de legalisatie (€6,- per document) en daarna naar de rechtbank voor de apostille. Opsturen kan ook. Als je dit hebt geregeld, is het nodig je diploma’s te laten vertalen in de gewenste taal. Dit moet gebeuren door een officiële vertaler die een stempel kan zetten. Zelf heb ik dit laten doen in Colombia.

Je bankrekening houden als je gaat emigreren?

Je bankrekening kun je houden als je buiten Nederland woont. Het is handig om iemand, zoals een familielid, te machtigen om ook jouw bankrekening te mogen beheren. Als je dan bijvoorbeeld een nieuwe pas nodig hebt dan hoef je daarvoor niet zelf terug naar Nederland te vliegen.

Verhuizen naar het buitenland: kun je je zorgverzekering opzeggen?

Je zorgverzekering opzeggen mag niet zomaar, omdat je als inwoner van Nederland verplicht bent een basisverzekering te hebben. Als je besluit je niet uit te schrijven uit Nederland, dan kun je dus niet zomaar je zorgverzekering opzeggen. Schrijf je je wel uit, dan hoef je geen zorgverzekering meer te betalen en is het verstandig een paar maanden voor vertrek contact op te nemen met je verzekeraar om je verzekering tijdig stop te zetten. Er zitten wel bepaalde eisen aan en je moet voor opzeggen een heel formulier invullen. Aan de hand van dat formulier bepaald je zorgverzekeraar of je je verzekering kunt opzeggen.

Andere verzekeringen en abonnementen

Vergeet ook niet alle andere verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekering en een (doorlopende) reis- en annuleringsverzekering, waar je niets meer aan hebt stop te zetten. Bij mij was een telefoontje genoeg om de betreffende verzekering vanaf het moment van uitschrijven stop te zetten. Vergeet ook je abonnementen niet stop te zetten!

Huisarts/tandarts/medisch dossier

Laat jezelf voor vertrek naar het buitenland uitschrijven bij de huisarts en je tandarts. Ik heb tevens ook mijn medisch dossier bij de huisarts opgevraagd en meegekregen. Altijd handig om te hebben. Ikzelf heb voor vertrek ook nog een aantal medische checks gedaan. Hoeft dat in ieder geval het eerste jaar in je nieuwe land niet meer.

ANWB/VISA

Ben je lid van de ANWB en heb je daar een Visa-kaart? Het is waarschijnlijk dat je de ANWB stop wilt zetten, met als gevolg dat je ook geen recht meer hebt op die Visa-kaart.

Een nieuw paspoort aanvragen

Belangrijk om te doen als je nog in Nederland woont: een nieuw paspoort aanvragen als je oude niet al te lang meer geldig is. Dat is altijd makkelijker dan dit te moeten regelen in je nieuwe land. Verloopt je paspoort als je al geëmigreerd bent of wissel je je paspoort in voor eentje van je nieuwe land? In dat geval verlies je je Nederlandschap en dat wil je hoogstwaarschijnlijk voorkomen! Even checken dus!

Documenten voor in je nieuwe land

Zorg dat je alle documenten die je nodig zou kunnen hebben voor bijvoorbeeld je inschrijving in een nieuw land tijdig opvraagt en eventueel laat voorzien van een apostille. Houdt er rekening mee dat veel documenten, zoals een Uittreksel uit het Basisregister Personen vaak maar drie maanden geldig is en je daarna weer een nieuwe moet aanvragen.

Adreswijziging doorgeven

Het zal je verbazen hoeveel post ik na bijna twee jaar buiten Nederland nog steeds krijg. Niet in Colombia, want van tevoren heb ik voor bepaalde zaken mijn adres gewijzigd naar die van mijn ouders. Altijd handig om te doen als je nog post verwacht.

 


Wat regel je met de Belastingdienst als je gaat emigreren?


Of je wel of niet nog belasting moet betalen hangt af van of je je wel of niet uitschrijft uit Nederland. Schrijf je je wel uit, dan hoef je geen belasting meer te betalen. Schrijf je je niet uit en werk je ook in je nieuwe land, dan moet je regelen dat je slechts in één land belasting hoeft te betalen. Als je dan uitgeschreven bent, stuur dan een brief naar de Belastingdienst om een adres door te geven waar je post wilt ontvangen, zeker als je in een land woont waar post maar beperkt aankomt (zoals in Colombia). Ook is het handig iemand te machtigen die voor jou formulieren kan invullen of aangifte kan doen mocht dat nodig zijn. Het heeft mij heel veel moeite gekost om uiteindelijk alles goed te regelen met de Belastingdienst.

Omdat je sowieso ergens belasting moet betalen, moet je dit heel goed regelen. Als je niet meer in Nederland belasting betaalt, dan betaal je belasting in het land waar je gaat wonen. Om boetes te voorkomen is het verstandig om het allemaal goed en eerlijk te regelen. In Colombia bijvoorbeeld krijgen buitenlanders boetes als ze niet al hun geld dat ze hebben in Nederland opgeven. Zoek in het land waar je naartoe gaat emigreren dus goed uit hoe het werkt en vraag eventueel een accountant om je te helpen.

 


Afscheid nemen van familie en vrienden en een verhuisbericht sturen


Helemaal aan het eind, voor je vertrek naar het buitenland, is het tijd voor één van de moeilijkste én belangrijkste dingen in het emigratieproces: afscheid nemen. Eén van de grote nadelen van emigreren. Ik heb van iedereen persoonlijk afscheid genomen en met elke vriend of vriendin een leuk uitje gedaan. Heel leuk en fijn was dat! Later bleek dat mijn ouders en broertje een compleet verrassings-afscheidsfeestje hadden georganiseerd waar ik iedereen nogmaals zag. Ik vond het zeer ontroerend en moeilijk om deze mensen die zo dichtbij mij staan gedag te moeten zeggen. Door de mooie momenten en het afscheidsfeestje heb ik wel heel mooie herinneringen aan al deze lieve mensen!

 


Emigreren: wat regel je in het land waar je naartoe verhuist?


Dit is per land verschillend, al zijn er wel dingen die altijd geregeld moeten worden. Denk aan het visum, het leren van de taal, huisvesting en en baan. In dit artikel vind je een compleet stappenplan voor wat je moet regelen als je in Colombia wilt wonen.

 


Heb je alles geregeld? Dan ben je klaar om te verhuizen naar het buitenland!


** Bepaalde regels wijken af per situatie. Als je bijvoorbeeld een koopwoning houdt in Nederland of nog werkt voor een Nederlandse baas zul je op een andere manier dingen moeten regelen.

** Update: dit artikel verscheen voor het eerst op 15 september 2016 en is geactualiseerd op 23 september 2020, met nieuwe en ge-update informatie over wat je moet regelen in Nederland als je gaat emigreren.


In dit artikel staat een affiliate link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

43 reacties

Robert 30 maart 2024 - 14:55

Ik zit te denken om Te Emigreren naar Costarica meer natuur meer rust alleen waar begin ik? Zijn er geen Facebook Groepen waarin mensen mij al zijn voor gegaan en kunnen helpen alle tips welkom 🙏

Reply
Waarom je financiën bijhouden je geld oplevert | Monefy uitgelicht 17 november 2022 - 13:09

[…] Of wil je een eigen bedrijf starten? Vind je dit spannend en wil je eerst een buffer opbouwen? Emigreren naar het buitenland? Sparen voor je oude dag? Dat zijn allemaal doelen waar je geld voor nodig […]

Reply
julian 12 mei 2021 - 02:30

goede en handige tips!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 augustus 2021 - 11:35

Dankjewel!

Reply
Hassan 17 juli 2019 - 01:02

Hallo sabine met hassan ik wil verhuizen naar België Antwerpen ik durf de stap niet te nemen vanwege de angst dat ik niet snel genoeg aan werk kom om het feit dat ik daar nog niemand ken en als ik een baan vind of ik het wel vol gaat houden niet data ze me na de kortste x ontslaan heb je advies voor me.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2019 - 15:44

Ik zou eerst een baan vinden en daarna pas emigreren, dan weet je in ieder geval zeker dat je een baan hebt. Dan gewoon gaan en kijken hoe het uitpakt!

Reply
Kelsey Geertshuis 31 maart 2018 - 08:04

Hallo Sabine,
wat een handige blog zeg. Ik ben nu in volle voorbereiding voor mijn eigen avontuur om te gaan emigreren naar Oostenrijk. Heb daar nu een baan voor een jaar gekregen met onderkomen erbij inbegrepen, zelf nog niet echt het idee van wat ik allemaal moet gaan regelen maar ben op de goede weg. Deze blog heeft me wel al heel veel ideeën gegeven.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 april 2018 - 10:39

Wat gaaf Kelsey! Oostenrijk is zo mooi! Fijn dat je iets aan dit artikel hebt. Ken je de Wereldvrouwen facebook groep al? Je kunt daar lid van worden en ik weet zeker dat er vrouwen zijn die in Oostenrijk wonen en je kunnen helpen! Veel succes en plezier!

Reply
Athina 25 januari 2018 - 07:48

Ik volg je blog al een tijdje, maar dit artikel er maar eens bijgepakt, heel handig! Mijn vriend en ik willen graag half/half wonen in Griekenland en dan de winter gewoon in Nederland. We zijn aan het kijken of het (vooral finanicieel) haalbaar is en we willen echt een duidelijk stappen plan maken 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 januari 2018 - 14:47

Dankjewel Athina! Wat een toffe plannen hebben jullie en dat moet zeker te regelen zijn. Zeker als ten minste één van jullie werkt heeft dat vanuit thuis gedaan kan worden. Zou echt gaaf zijn als jullie die droom kunnen waarmaken!

Reply
Nadine 4 november 2016 - 11:58

Hoi Sabine,
Wat een leuke blog! Ik kwam toevallig hier terecht omdat ik in dezelfde situatie zit! Mijn grote liefde woont in Barranquilla, en heb hier 2x voor een stage op een universiteit gewerkt, maar helaas moet ik in januari terug… Dus ben flink de opties aan het onderzoeken.
Mijn vraag is, hoe ben je aan een baan gekomen in Colombia, en… zijn er eigenlijk enige kansen in de bedrijfskunde kant voor buitenlanders die genoeg betalen om jezelf op een goede manier te kunnen onderhouden (appartement met meubels, geld om een nederlandse studieschuld terug te betelen) Heb jij een tijd apart gewoond ook? Vind het leuk om te lezen dat alles zo goed is afgelopen voor jullie!
Ik hoop dat je me een aantal tips kan geven want ik vind het heel lastig deze situatie voor mezelf positief in te zien en een leuke baan te vinden in een bedrijf. Ik vond het lesgeven wel oké maar heel erg moeilijk en het betaalt net niet genoeg om een studieschuld af te betalen en dit werk bracht me heel veel stress aangezien ik geen ervaring heb en eigenlijk totaal buiten mijn richting ligt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 november 2016 - 12:23

Hoi Nadine, wat spannend zeg! Mijn inmiddels man is ook uit Barranquilla 🙂 Het is niet makkelijk allemaal met die banen, zeker niet als je geen contacten hebt. Want dat is hoe ik aan mijn baan kwam: via via. Solliciteren werkte niet, kreeg nergens reacties op. Je moet contacten hebben die je bijvoorbeeld ergens aanbevelen waar ze iemand zoeken, zo kom je binnen. Je zegt dat je al hebt gewerkt daar dus je kent tenminste mensen. Het beste is om aan elke Colombiaan die je kent te zeggen dat je een baan zoekt en of ze je kunnen aanbevelen of telefoonnummers van mensen hebben. Over bedrijfskunde heb ik geen verstand helaas 🙂 Maar er zal vast iets in te vinden zijn. Hoeveel je verdiend hangt af van het bedrijf en of het privé of voor de overheid is. Er zijn banen in Colombia waarbij je zéér goed verdiend en je jezelf gemakkelijk kunt onderhouden met huis en al, maar er zijn ook banen die veel slechter betalen. Dat kan ook in dezelfde sector zjin, die verschillen.

Ik ben meteen vanuit Nederland bij mijn man ingetrokken, dus ik heb nooit alleen gewoond hier. Ik zou adviseren uit je comfort zone te treden en jezelf helemaal suf te promoten haha 🙂 Het is altijd een gok of je aan een baan komt die in je eigen vakgebied ligt. Je hebt ook een werkvisum nodig natuurlijk, maar misschien heb je die dus al? Als je 100% zeker bent dat je bij je vriend wilt wonen in Barranquilla en daar alles voor wilt doen, dan zal dat wellicht in eerste instantie betekenen dat je of werkloos bent totdat je een baan hebt of snel een baan vindt die niet helemaal is wat je wilt. Het nadeel is dat salarissen gewoon niet altijd zo hoog zijn terwjil studieschuld in euro’s vaak wel veel is. Je kunt ook nog overwegen bij je vriend te gaan wonen zodat je al je geld aan je studieschuld kunt geven.

Ik hoop dat ik je wat opweg kon helpen. Je mag me altijd mailen (via contact) als je meer vragen hebt oid!

Succes voor nu!

Reply
Naomi in Wonderland 24 september 2016 - 02:42

Super handig artikel in het algemeen! Ik denk/weet eigenlijk dat ik niet voor de rest van m’n leven in België ga blijven wonen dus dit gaat ooit van pas komen haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 15:47

Dankjewel Naomi! Leuk dat je er wat aan hebt! Ja emigreren is best een hele onderneming die ook best wel wat geld kost. Maar ik vond alles het meer dan waard! 😀

Reply
Tamarah Mollema 22 september 2016 - 06:25

Wat moet je veel regelen zeg! Ik droom wel eens van emigreren, en ik had ook wel verwacht dat je dan veel moest doen… maar dit is wel meer dan ik dacht haha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 00:33

Ja klopt, het is echt een hele onderneming! Maar ik moet zeggen dat ik het zeker nog een keer zou doen hoor. Je leert er ook heel veel van en uiteindelijk krijg je er veel voor terug!

Reply
wilma 20 september 2016 - 11:11

Een hoop geregel en papierwerk en geduld. Het is voor ons 14 jaar geleden dat we emigreerden. We zijn nog Nederlanders en willen wel van nationaliteit veranderen. Geeft bijv. snellere doorgang bij de grens. Telkens paspoort veranderen en papieren voor landed immigrant is een bezige en dure zaak ook. Vooral nu we als we paspoort bijv volgend jaar moeten vernieuwen, wel even 12-4 uur verderop moeten.
En voor de enkele bezoekn die evt naar Nederland zouden gaan, is het niet nodig om Nederlander te blijven. Maar ook dat is duur en vraagt geduld. Want overall in de wereld duurt het lang, het wachten op overhead. Maar dat is niets nieuws, toch??
Groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 00:25

Ja klopt 🙂 Niets nieuws haha. Ik houd wel mijn Nederlandse paspoort. Aan een Colombiaans paspoort heb je echt niets haha

Reply
Anita 18 september 2016 - 12:23

Handige checklist voor als ik ooit mocht besluiten om te emigreren (wat ik zeker niet uitsluit).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:43

Dankjewel! Leuk dat je ideeën daarvoor hebt, ben benieuwd waar je uiteindelijk terechtkomt 😀

Reply
Anuscka 18 september 2016 - 11:23

Mooi overzichtelijk alles op een rijtje! Wij zijn al bijna vier jaar onze emigratie naar Denemarken aan het voorbereiden. Lekker langzaam, maar dan bestaat wel het gevaar dat je onderweg toch iets over het hoofd gaat zien!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:42

Dankjewel! Leuk dat jullie naar Denemarken gaan. Ja zeker als je daar helemaal zelf opnieuw moet beginnen is het echt een behoorlijke organisatie! Ik had nog de mazzel dat mijn vriend in Colombia woonde en een huis had. Scheelt meteen enorm veel werk. Succes met emigreren!

Reply
Maaike 18 september 2016 - 09:38

Handig hoor zo’n lijstje! Ik heb mij destijds ook gelijk uit Nederland laten uitschrijven. Mijn inboedel had ik nog een tijdje in een opslagbox, maar na een maand of zes toch alles verkocht / weggegeven.
Paspoort verlengen kun je ook doen bij de Nederlandse ambassade in het betreffende land als je daar eenmaal al woont. Hoewel ik als bijna 10 jaar in Spanje woon, behoud ik toch het liefst gewoon de Nederlandse nationaliteit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:41

Dankjewel! Ik wilde ook eerst alles in een box stoppen, vond het zo zonde om te verkopen. Maar zo een box kost ook geld en mijn ouders zouden dan alles moeten regelen, dus heb ik alles maar meteen verkocht. Klopt inderdaad dat je je paspoort in elk land kunt vernieuwen, probleem is alleen dat als je dat niet op tijd doet je een probleem hebt. Ik wil ook absoluut mijn Nederlandse nationaliteit behouden. Alleen een Colombiaans paspoort hebben is namelijk alles behalve gunstig haha

Reply
Galina 18 september 2016 - 06:47

Eerder dit jaar zou ik gaan emigreren, wel binnen Europa en ook daar kwam zo een waslijst van geregel bij kijken inderdaad. Jouw lijstje is heel handig, want aan sommige dingen denk je simpelweg niet, zoals het ANWB lidmaatschap. Denk dat dit heel informatief is voor iedereen die de eerste stappen zet.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:23

Oh wat spannend, is dus niet doorgegaan? Ja er komt behoorlijk wat bij kijken. Het kan nog erger als je een baan houdt en je huis houdt in Nederland. Dankjewel!

Reply
Els 17 september 2016 - 15:10

Veel gedoe, ik blijf maar zitten waar ik zit als je het niet erg vindt! ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:22

Ja doe dat zeker 🙂

Reply
Nesrin 17 september 2016 - 13:10

Wat een informatief handig artikel. Veel wist ik niet.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:22

Dankjewel!

Reply
Natasja 16 september 2016 - 05:20

Mochten we ooit de stap wagen, pak ik zeker weten je blog er bij!! Mooi dat je ouders en broertje nog een afscheid geregeld hadden. Daar kun je mooi aan terug denken…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:21

Dankjewel! Ja dat was heel mooi en totaal onverwacht 🙂

Reply
Mohamed 23 maart 2022 - 17:17

Hoi Sabine,

Ik ben voorbereid naar saudia arabia te verhuizen wegens een nieuw baan.
Zeker ga ik uitschrijven van Nederland
Maar mijn vraag is kan ik altijd naar Nederland terug komen als ik niet meer daar wil toch ? Trouwens heb ik Nederlandse nationaliteit.
Mvg
Mo

Reply
Jan Eikenboom 16 september 2016 - 04:37

De korting van 2% per jaar op je AOW uitkering heeft betrekking op de nog op te bouwen uitkering. Die wordt dus kleiner naar mate je langer wegblijft. Vertrek je na je pensioengerechtigde leeftijd dan blijft de AOW gewoon op het bestaande niveau.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:21

Dankjewel voor deze nuttige aanvulling!

Reply
Stef Smulders 16 september 2016 - 04:35

Je paspoort niet laten verlopen is zelfs heel erg belangrijk want je kunt zelfs je Nederlanderschap verliezen als je te lang wacht!!! Dan ben je statenloos en heb je geen rechten meer. Onwaarschijnlijk? Het is honderden Nederlanders al overkomen. De Nederlandse Staat vindt het niet nodig je hiervoor te waarschuwen. Meer lezen? Zie mijn website Italiaanse Toestanden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:19

Ja klopt, heb dat er nog even ingezet! Ik ken ook mensen bij wie dit per ongeluk is gebeurd en dat wil je echt niet. Dankjewel voor deze waardevolle aanvulling!

Reply
Morgaine 16 september 2016 - 02:43

Voorlopig zit ik nog hier, en ik denk dat ik dit land als thuis basis ga houden, zo niet, kan ik het altijd weer opzoeken 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:17

Ja precies, je hoeft ook niet weg hoor 🙂 Nederland heeft ook veel te bieden! x

Reply
Jennifer 16 september 2016 - 01:37

Handig artikel! Dingen waar ik eigenlijk nog niet stil bij sta, maar toch best relevant zijn (of 1,5 jaar afgestudeerd waaaaah).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:16

Dankjewel! Ja jouw tijd gaat ook nog komen haha 😀

Reply
Rowan 16 september 2016 - 01:34

Super handige tips zeg!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:14

Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!