Home Cauca Mini-gids Popayán: de witte stad van Colombia
Popayán Colombia

Mini-gids Popayán: de witte stad van Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Het grootste koloniale centrum van heel Colombia, één van de oudste universiteiten, het mooiste natuurhistorische museum van het land, een bijzondere viering van Pasen, een indrukwekkende omgeving, lieve mensen, heerlijke theehuizen en een gastronomie waar je ‘u’ tegen zegt: Popayán heeft het allemaal. Vier jaar nadat ik voor het eerst voet zette op Colombiaanse bodem bezocht ik eindelijk dé witte stad van Colombia. En ja: het was fantastisch. Veel reizigers zeggen dat er in Popayán niets te doen is behalve door de witte straten struinen. Niks van waar gelukkig. Bezoek prachtig Popayán en ontdek het zuiden van Colombia!

La Ciudad Blanca

La Ciudad Blanca, oftewel de Witte Stad, is beroemd om het prachtige witte centrum. Na Cartagena wordt Popayán gezien als de meest indrukwekkende koloniale stad van Colombia. Daarnaast is Popayán één van de best bewaarde koloniale steden van America, een gegeven dat terugkomt in de architectuur en de religieuze tradities, én heeft de stad met een geschatte aantal van 236 blokken één van de grootste koloniale historische centra van Colombia. De hoofdstad van het departement Cauca werd gesticht in 1537 door Sebastián de Belalcázar en werd door de ligging in Valle de Pubenza een belangrijke stop op de route van Cartagena naar Quito langs de Panamericana-weg. In 1983 werd Popayán getroffen door een zware aardbeving, met vele doden en schade tot gevolg. Popayán telt bijna 300.000 inwoners en is een echte studentenstad.

 

8 x Zien en doen in Popayán Colombia

Ontdek de pracht en praal van Popayán in het grote koloniale centrum.

1. Dwaal door de witte straten

Slenter door de witte straten van Popayán en vergaap je aan de prachtige koloniale architectuur. Rust uit op een bankje in Parque Caldas om het dagelijkse leven te aanschouwen of te genieten van het zonnetje. Of koop op straat raspados (ijs met fruit): succes gegarandeerd!

 

2. Bezoek een museum in Popayán

Popayán kent een aantal fantastische musea die wat mij betreft allemaal een aanrader zijn.

Natuurhistorisch museum (Museo de Historia Natural)

Wauw, wat een geweldig mooie collectie aan insecten, vogels, vlinders en nog veel meer. Dit mag je echt niet missen als je in Popayán bent. Gevestigd in de Universiteit van Cauca staat dit natuurhistorisch museum bekend als één van de beste in Colombia. En ja dat geloof ik meteen. In het museum staan maar liefst 2400 exemplaren dieren tentoongesteld, 601 exemplaren van geologische diversiteit en je vindt er 420 archeologische objecten. Neem dus zeker één a twee uur de tijd om alles te zien. Leuk is ook dat je bij de dieren kunt zien waar ze voorkomen, zo ontdek je meteen wat er eigenlijk allemaal leeft in Colombia. | Locatie: Cra. 2 No. 4-48. Openingstijden: maandag t/m zondag tussen 9AM en 11AM en tussen 2PM en 4PM. Kosten: kinderen 2000 pesos; volwassenen 3000 pesos. Website.

 

Casa Museo Mosquera

Gevestigd in een 18e-eeuws pand was dit interessante museum ooit het huis van Generaal Tomás Cipriano de Mosquera, vier keer president van Colombia tussen 1845 en 1867. Het museum is prachtig en geeft een kijkje in de koloniale geschiedenis. Er zijn 6 kamers met een collectie van 711 objecten die je kunt bewonderen. Daarnaast vind je er best iets bijzonders, namelijk het hart van Mosquera. Op de foto niet zo goed te zien, maar als je er voor staat zeker wel. Niet te missen dus! | Locatie: Calle 3ª No. 5-14. Openingstijden: dinsdag t/m zondag tussen 9AM en 12 AM en tussen 2PM en 6PM. Maandag gesloten. Kosten: kinderen 1000 pesos; volwassenen 2000 pesos. Website.

 

Museo Guillermo Valencia

In dit huis uit de achttiende eeuw woonde ooit een bekende poëet: Guillermo Valencia. Valencia werd geboren in Popayán en overleed hier ook, namelijk in dit huis. Na zijn overlijden is de inrichting min of meer gebleven zoals het was. Je vindt er prachtige schilderijen en voorwerpen uit de tijd waarin het huis werd gebouwd. Daarnaast vertelt het museum het verhaal van deze beroemde poëet. Een rondleiding (ook in het Engels) is verplicht en binnen de kamers mogen geen foto’s gemaakt worden. | Locatie: Cl. 3 No. 5-45 (bijna naast Casa Museo Mosquera). Openingstijden: van dinsdag t/m zondag en feestdagen tussen 10AM en 12AM en tussen 2PM en 5PM. Kosten: gratis. Website.

 

3. Neem een kijkje in de universiteit

Popayán is een echte studentenstad en dat is niet zo gek. Hier vind je namelijk één van de oudste universiteiten van Colombia: Universidad del Cauca. De universiteit werd opgericht in april 1827 door Francisco de Paula Santander en als je binnenloopt ademt de universiteit historie. Wij kregen een rondleiding door een vriend van Jimmy die werkt in de universiteit en het is zeker de moeite van een bezoekje waard. Probeer dus in één van de vele locaties naar binnen te glippen (bijvoorbeeld rechts naast de Claustro de Santa Domingo).

 

4. Maak een wandeling langs de kerken

Popayán staat bekend om de vele prachtige kerken. De grootste en mooiste kerk is Iglesia de San Francisco. Iglesia La Ermita stamt uit 1546 en is daarmee de oudste kerk in Popayán. Aan het centrale plein Parque Caldas vind je de neoclassicistische kathedraal. Deze werd gebouwd tussen 1859 en 1906 op de plek waar de aardbeving de oude kerk met de grond gelijkmaakte. Vergeet ook de kerk Claustro de Santa Domingo niet: zo mooi!

 

5. Struin over de oude brug

Naast Museo Guillermo Valencia ligt de prachtige brug Puente del Humilladero. In de negentiende eeuw werd deze 240-meter lange brug aangelegd om de toegang van het centrum tot de armere noordelijke wijken te verbeteren. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over een deel van Popayán. Vanuit het museum heb je ook een heel mooi zicht op de lange brug.

 

6. Popayán in de avond

Wij hadden de mazzel dat tijdens de eerste avond de zonsondergang goed te zien was. Dan wel niet vanaf een uitzichtpunt, ook in de straten van Popayán gaf dit een prachtig effect. Na zonsondergang is Popayán nog sfeervoller dan overdag, met prachtige warme lichten. Maak zeker een avondwandeling om hiervan te genieten!

 

7. Wandel naar een uitzichtpunt

Er zijn twee punten in Popayán waar je naartoe kunt lopen voor een uitzicht over de stad. Dit hebben wij helaas gemist, maar heb je de tijd: zeker doen! Zoek op de kaart naar Capilla de Belén of El Morro de Tulcán. Deze laatste is op een heuvel waar je het standbeeld van de oprichter van Popayán vindt. Ons werd geadviseerd dit niet meer in de avond te lopen wegens een hogere kans op beroving. 

 

8. Plezier maken in de arcade

In het nieuwe winkelcentrum Centro Comercial Terra Plaza, in het noorden van de stad, kun je naar de bioscoop, winkelen en een hapje eten. Maar ook vind je hier een arcade waar wij de eerste avond enorm veel lol hebben gehad. Nooit eerder in mijn leven ben ik in een arcade geweest en het was echt heel leuk. Ideaal voor als je even iets anders wilt of aan de regen wilt ontsnappen.

 


Eten en drinken: bezoek een theehuis


Popayán werd in 2005 uitgeroepen tot UNESCO-stad van de gastronomie wegens traditionele bereidingsmethodes en de verscheidenheid aan eten.

Je kunt er dus goed eten. Kijk voor restaurants eens in de Lonely Planet Colombia. Wat ons opviel waren de koffie-en theehuizen in het centrum. Nu zijn koffiebarretjes natuurlijk heel gewoon in Colombia, maar theehuizen heb ik hier nog nooit eerder gezien. Deze is een aanrader:

  • Casa del Té Popayán. Locatie: Cra. 2 No. 3-78.
  • TÉLOS baristas del té. Locatie: Cl. 3 No. 8-39 (permanent gesloten helaas!)

Deze theehuizen hebben ruime keuze aan bijzondere theecombinaties. Ze noemen zichzelf thee-barista’s en bereiden de thee dus ook op een best bijzondere manier. Het was heerlijk en gezellig. Als je van thee houdt is dit echt een aanrader!

 


De omgeving van Popayán


Als je naar Popayán gaat mag je zeker de omgeving niet overslaan. Cauca is prachtig mooi en heeft van alles te bieden, en het is zonde als je dat mist. Slechts een dagje extra kan je al veel moois opleveren!

Het indianendorpje Silvia

Silvia is de meest populaire dagtrip vanuit Popayán. Op dinsdag vind je hier namelijk een markt waar uit de omgeving de inheemse bevolking naartoe komt. In klederdracht en al kun je dit aanschouwen. Erg bijzonder en niet te missen. Hier vind je alle informatie over een bezoek aan Silvia.

Wandel door prachtig páramo

Als je in Colombia bent moet je tenminste één keer páramo hebben gezien. Dit unieke ecosysteem vind je tenslotte niet overal en nú is je kans. Ook vanaf Popayán kun je páramo bewonderen en wandelen langs velden van frailejones. Wij deden dit op een dagtrip met de eigenaar van ons hotel, buiten de gebaande paden nabij het dorpje Gabriel Lopez. Hier lees en zie je alles over deze mooie wandeling.

Tierradentro

Een beetje verder ligt Tierradentro, de tweede belangrijkste archeologische bestemming in Colombia. Omdat je hier een paar dagen voor nodig hebt zijn wij hier niet geweest, maar Tierradentro staat absoluut wel op mijn lijstje. Hopelijk gaan we dus eens terug om deze plek te bewonderen. Hier en hier meer informatie.

Nationaal Park Puracé

Ook een prachtige dagtrip is die naar Nationaal Park Puracé. Helaas is het ons niet gelukt dit tijdens deze reis te bezoeken, maar ook dit staat op de lijst voor als ik nog eens terugkomt. In Puracé kun je op een dagtrip één van de vele wandelingen maken naar de vulkaan, genieten van páramo en de beroemde condor zien. Vraag in je hotel naar de mogelijkheden. Hier vind je meer informatie.

 


Overnachten in Popayán


In het centrum van Popayán vind je diverse hotels vanuit waar je direct de witte straten inloopt. Wij verbleven ten noorden van de stad in Los Guaduales Ecoparque. Een prachtig hotel met een groot landgoed waar onder andere avocado’s groeien. Ook vind je er papegaaien, schapen, honden, kippen, vele vogels en prachtige flora. Wij maakten vanuit onze kamer een wandeling over het park: heerlijk wakker worden. De eigenaar is bijzonder aardig en behulpzaam. Hij is erg begaan met de natuur en nam ons mee naar prachtig páramo (zie ‘de omgeving van Popayán’). Vanuit het hotel kun je gemakkelijk met de bus naar Popayán en Silvia is vanaf hier zelfs sneller te bereiken. Het was een heerlijk verblijf in dit hotel en zeker een aanrader!

 


Praktisch


Hoe kom je in Popayán?

Popayán is goed te bereiken met de bus vanuit Cali, Ecuador of San Agustín. Ook kun je vliegen naar Popayán. Met Avianca vlieg je in een klein uurtje vanuit Bogotá naar de witte stad van Cauca. In een vrij klein propellervliegtuigje. Je kunt ook naar Cali vliegen, er is immers meer keus van maatschappijen en tijden naar Cali, en vanuit daar 2 a 3 uurtjes met de bus naar Popayán. Denk je nu: wat omslachtig. Mijn man nam tijdens de eerste keer Popayán ook deze route en dat werkte prima.

Klimaat in Popayán

Popayán heeft een ideaal klimaat: niet te warm en niet te koud. De stad is gelegen op 1760 meter hoogte, wat temperaturen tussen de 15 en 25 graden oplevert, met uitschieters naar eind 20. Tijdens het jaar van El Niño haalde Popayán zelfs de 36 graden, maar dit is dus zeer uitzonderlijk. Net als in heel Colombia regent het ook hier regelmatig.

Hoeveel dagen heb je nodig?

Om alle bezienswaardigheden te zien en zonder haasten te genieten van alles wat deze stad te bieden heeft, heb je 1,5 a 2 dagen nodig. Popayán is echter dé ideale uitvalsbasis om Cauca te ontdekken. Wil je dus veel van de omgeving zien, blijf dan zeker een dag of 5.

Vervolg je reis in Colombia

Afhankelijk vanaf welke kant je komt (Ecuador, noord of oost Colombia) vervolg je je route naar hét archeologische hoogtepunt van Colombia: San Agustín. Om vervolgens verder te reizen naar de Tatacoa woestijn. Kom je juist daar vandaan, reis dan naar het noorden via Cali om vervolgens bij het beroemde koffiegebied aan te komen. Inspiratie nodig voor reisroutes in Colombia? Klik hier!

Vier Pasen in Popayán

Popayán is religieus gezien zeer belangrijk in Colombia en tijdens Semana Santa stroomt de stad dan ook vol met mensen die hier Pasen willen vieren. De viering van Pasen in Popayán begon in het jaar 1556 en vindt hedendaags nog steeds plaats. Best bijzonder. Ben je tijdens Semana Santa (check hier de data) in Popayán? Bereid je dan voor op grote drukte, hogere prijzen en volle hotels (van tevoren boeken dus).

 


Popayán: een wit pareltje in het zuiden van Colombia.


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

8 reacties

Ilse Braun 26 september 2019 - 13:05

Hoi Sabine,

Allereerst super leuke blog en bedankt voor je tips! Momenteel zit ik bij La casa del té met een heerlijke thee. Wij zijn ook naar Telos gelopen maar die is permanent gesloten. Dacht wellicht handig voor jou om te weten 🙂

Veel Liefs,
Ilse

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 oktober 2019 - 11:49

Dankjewel Ilse, fijn dat je het leuk hebt daar! Ga de informatie aanpassen!

Reply
Florentine 1 juni 2018 - 10:43

Wat onwijs veel mooie foto’s Sabine! Erg leuk. Bijzonder: al die witte gebouwen. Ik ben in Marokko in Chef Chaouen, een stad die helemaal blauw is. Zo’n bijzondere sfeer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:34

Oh ja daar heb ik weleens van gehoord, lijkt me ook zo mooi! Dankjewel!

Reply
Karlijn 27 mei 2018 - 00:02

Ziet er ook prachtig uit! Mooie foto’s heb je weer gemaakt 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:34

Dankjewel Karlijn!

Reply
Els 24 mei 2018 - 09:13

Het ziet er indrukwekkend uit. Mooie foto’s hoor!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 juli 2018 - 14:37

Ja jammer dat jullie dat nét gemist hebben 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!