Home Huila Mini-gids San Agustín: wat te doen, reisroute, praktische tips en handige links
Gids San Agustín Colombia - featured

Mini-gids San Agustín: wat te doen, reisroute, praktische tips en handige links

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Het Colombiaanse San Agustín is een verrassende en populaire bestemming in het zuiden van het land. Je moet er een omweggetje voor maken op je reisroute door Colombia, maar dat is zeker de moeite waard. San Agustín staat bekend als dé archeologische bestemming in Colombia, maar naast de bijzondere eeuwenoude beelden is er veel meer te doen. Denk aan paardrijtochten, watervallen bezoeken, prachtige natuur, het smalste stuk van de beroemde Río Magdalena en bijzonder overnachten. Heb je de tijd in Colombia? Sla deze plek dan zeker niet over. In dit artikel vind je praktische tips en informatie voor een fantastisch verblijf!


Een stukje geschiedenis


Zo’n 5000 jaar geleden leefden er in de valleien van de rivieren Magdalena en Cauca twee inheemse volkeren. Ondanks de hoge bergketens en rivieren die de twee culturen scheidden, kwamen ze na een mars van vele dagen bij elkaar om te handelen, te bidden en om hun doden te begraven. Als resultaat zijn er zo’n 500 sculpturen gevonden in de regio van San Agustín, waarvan velen antropologische figuren. Sommigen zijn realistisch, sommigen monsters en maskers. Naast deze en vele andere vondsten is er weinig bekend over de mensen die ooit in San Agustín woonden. San Agustín staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is tevens, naast Tierradentro en Ciudad Perdida, één van de meest belangrijke archeologische plekken van Colombia. Maar ook al ben je geen fan van geschiedenis: San Agustín heeft veel meer te bieden!

 


San Agustín: doen en zien


Parque Arqueológico Nacional San Agustín en Isnos

Wellicht de meest bekende archeologische activiteit in San Agustín en Isnos is het uitgebreide museum en park vol met beelden. Zo’n 130 om precies te zijn. Daarnaast biedt het park prachtige uitzichten over de regio, een museum met andere vondsten zoals potten en sieraden en heerlijke wandelingen. Om alles te zien ben je zo’n drie uur zoet, dus neem de tijd. | Locatie: 2,5 kilometer ten westen van het dorp San Agustín. | Kosten: bij de ingang betaal je 25.000 pesos per persoon en ontvang je een paspoort voor de entree van zowel dit museum als Alto de los Ídolos, welke je met het paspoort binnen twee dagen kunt bezoeken. | Check goed de openingstijden: de verst gelegen beelden zijn te bereiken via een mooie wandeling die eerder sluit dan de rest van het park. Website.

 

Paardrijden in San Agustín

San Agustín is dé plek om lange paardrijtochten te maken. De meest populaire tocht is die van 4 a 5 uur langs de archeologische plekken La Pelota, El Purutal en Chaquira. Persoonlijk vond ik dit de mooiste beelden en de natuur waardoor je rijdt is fantastisch mooi. Meer informatie over deze paardrijtocht vind je hier. Ben je op zoek naar langere paardrijtochten, informeer dan eens naar de drie tot vijfdaagse tocht naar Laguna de Magdalena (zie verder voor informatiebronnen).

 

Dagtocht langs beelden, watervallen en indrukwekkende natuur

San Agustín is een behoorlijk uitgestrekt gebied waar enorm veel te zien is. Denk aan archeologische beelden, prachtige hoge watervallen, het smalste stuk van de Río Magdalena en indrukwekkende natuur. Dit kun je allemaal zien op een dagtocht met een jeep of eigen auto. Lees hier alles over deze prachtige tocht!

 

Bezoek een bijzondere koffie-finca

Hoewel ik al vele koffie-finca’s van binnen heb mogen zien was er geen zo bijzonder als deze. In de finca van Coffee Mujer doet slechts één vrouw al het werk dat resulteert in zeer lekkere koffie. Veel reizigers slaan dit over en bezoeken een koffie boerderij in Salento, maar echt: dit is de moeite waard. Heb je tijd over en wil je ook deze bijzondere koffie-finca, lees dan dit artikel voor alle informatie!

 

Andere activiteiten

Naast de standaard bezienswaardigheden is er meer te zien en te doen in San Agustín. Zo kun je er raften en paragliden en als je tijd over hebt kun je een bezoek brengen aan bezienswaardigheden verder weg. Denk aan de drie watervallen Los Tres Chorros (dagtrip), Quebradillas en La Parada (dagtrip) en waterval El Cinco. Ook het beginpunt van de Río Magdalena, Laguna de Magdalena, is te bezoeken op een meerdaagse trip. Informatie over raften vind je hier en wil je paragliden, kijk dan eens hier.

 

 


Ons reisplan


We bezochten San Agustín op een vijfdaagse roadtrip door Huila. We begonnen in de Tatacoa woestijn en kwamen de volgende dag rond 3 uur aan in San Agustín. Hier bleven we 3 nachten en dus 2 volle dagen. Om alle belangrijkste en meest interessante plekken te zien is dit de minimale tijd die nodig is. Ons reisplan zag er zo uit:

Dag 1: aankomst om 3 uur. Bezoek aan Parque Arqueológico Nacional de San Agustín. Omdat we vrij laat waren zijn we er in zo’n 2,5 uur doorheen gegaan, maar we hebben wel alles gezien.

Dag 2: dagtocht naar Isnos en de watervallen rondom Isnos.

Dag 3: in de ochtend de paardrijtocht van 4 uur, in de middag een bezoek aan de koffie-finca.

Dag 4: vertrek terug naar Sopó. We vertrekken vroeg en komen een uur of 8 later aan in onze finca.

 


Verblijf in San Agustín


Tegenwoordig behoort San Agustín tot de highlights van Colombia en is er een groot scala aan hotels en hostels te vinden in diverse prijsklassen. Een populair hostel onder backpackers is bijvoorbeeld Casa de Nelly, maar er is zoveel keus in en om het prachtige San Agustín dat er voor elk wat wils is.

Wij verbleven in Eco-Hotel La Antigua, een hotel geheel milieubewust. Denk aan veel hout en bamboe, natuur in de badkamer en composttoiletten. Ideaal voor reizigers die het net even anders willen. Lees hier alles over dit bijzondere verblijf in San Agustín.

En er zijn natuurlijk nog veel meer mooie hotels en hostels in San Agustín:Booking.com

 


Praktisch: informatie, hoeveel dagen heb je nodig, beste reistijd, hoe kom je er, eten en drinken en is het een must-see?


Informatie

Informatie voor je bezoek aan San Agustín vind je hier:

Hoeveel dagen heb je nodig?

San Agustín is best wel ver van de gebruikelijke route en als je besluit deze mooie bestemming toch in je reisroute op te nemen, doe het dan beter direct goed. Om de belangrijkste en meest bekende plekken te zien heb je minstens 2 volle dagen nodig. Wil je meer zien, zoals de koffie-finca, watervallen of archeologische opgravingen verder weg, plak er dan één of meerdere dagen aan vast.

Beste reistijd (klimaat en hoogseizoen)

San Agustín ligt in een gebied waar het redelijk vaak regent. Oók tijdens het droge seizoen. Neem dus altijd een regenjasje mee en goede wandelschoenen voor eventueel nat gras of modder. Alhoewel de maanden maart t/m mei vaak natter zijn, is het klimaat in Colombia niet te voorspellen. Wél is te voorspellen dat het in het hoogseizoen en op feestdagen enorm druk is met (Colombiaanse) toeristen. Wil je de plek meer voor jezelf hebben en op de bonnefooi kunnen reizen, kom dan buiten dat hoogseizoen. Ga je voor meer zonzekerheid, boek dan je verblijf van tevoren als je in het ho(s)tel naar keuze wilt overnachten. De gemiddelde temperatuur in San Agustín ligt rond de 18 a 20 graden.

Wij zelf bezochten San Agustín begin januari, zo’n beetje het drukste moment van het jaar wat toerisme betreft, en hadden de grootste moeite om nog een leuk hotel te vinden. Daarnaast was afgelopen droog-seizoen helemaal niet zo droog, en hebben we best veel regen gehad. Kies dus beter voor een rustigere periode buiten het hoogseizoen, als je die vrijheid.

Hoe kom je in San Agustín + reisroute

Er zijn diverse manieren om in San Agustín te komen.

  1. Met het vliegtuig. Er is geen mogelijkheid om direct op San Agustín te vliegen. De meest voor de hand liggende vliegbestemmingen zijn Neiva of Popayan. Vanaf beide plekken kun je vervolgens het laatste stuk met de bus. Check hier waar je binnenlandse vluchten kunt boeken (nr. 5). Als je de tijd hebt kun je op deze manier San Agustín goed combineren met Popayan en Tierradentro (als je vliegt op Cali of Popayan) of de Tatacoa woestijn (als je vliegt op Neiva).
  2. Met de bus. Met de bus kun je leuke rondreizen maken. Als je vanaf de westkant van Colombia komt kun je met de bus vanaf Popayan of Cali. Kom je vanuit Bogotá of Tatacoa, reis dan via Pitalito naar San Agustín (vanuit Bogotá gaan er rechtstreekse bussen naar Pitalito, dit duurt ongeveer 8 a 9 uur afhankelijk van het verkeer).
  3. Met de auto. Met de auto kun je dezelfde route nemen als met de bus. Voordeel is dat je onderweg kunt stoppen en meer buiten de gebaande paden kunt gaan. Een auto huren kan bij SunnyCars. Neem onderweg bijvoorbeeld de avontuurlijke route naar de Tatacoa woestijn voordat je doorreist naar San Agustín. Als je met de auto door Colombia reist is het handig om met wat zaken rekening te houden, daarover vind je meer informatie hier. Voor bepaalde routes in het gebied rondom San Agustín, bijvoorbeeld de watervallen rondom Isnos, heb je een 4×4 nodig.

Als je vanuit andere delen van Colombia komt dan Popayan, Cali, Bogotá of Tatacoa, check dan op Google Maps hoe je in San Agustín kunt komen met de auto of de bus en hoe lang dat ongeveer duurt. Bij ons in het hotel zat een gezin uit Medellín die met de auto was gereisd en na twee dagen was aangekomen. Ook die route is dus mogelijk, maar wegens de grote afstand is het beter om een leuke tussenstop te maken.

Eten en drinken

San Agustín kent vele restaurantjes en cafés. Daarnaast hebben veel hotels en hostels die net buiten het dorp liggen een eigen restaurant of mogelijkheid om zelf eten te bereiden. Wij aten heerlijk in ons hotel, in Restaurante Italiano San Agustin da ugo, aan het centrale plein bij Macizo Coffee en bij Fonte Cafe. In de Lonely Planet Colombia vind je meer restaurant-tips.

Is San Agustín een must-see?

San Agustín is een zeer veelzijdige bestemming waar je heel goed cultuur, geschiedenis, natuur en sportieve activiteiten kunt combineren. Daarnaast is het dé archeologische bestemming van Colombia. Deze punten maken San Agustín zeker een must-see. Echter, als je maar twee of drie weken in Colombia bent en je reisroute richt zich voornamelijk op het midden en noorden van het land, dan is San Agustín een behoorlijke omweg. In dat geval is het een logische keuze om deze Colombia highlight over te slaan en te bewaren voor een eventuele volgende keer. Je kunt immers niet alles in één keer zien en heel veel tijd besteden aan reizen voor slechts een paar dagen verblijf in het zuiden is gewoon zonde van je tijd en geld. Dus: San Agustín is zeker een must-see, maar alleen als het bij je reisroute en reistijd past.

 


San Agustín: een echte aanrader in Colombia voor natuur-, cultuur-, paardrij- en geschiedenisliefhebbers!


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

4 reacties

Nesrin 27 februari 2018 - 16:38

Oh die plaatpizza ziet er heerlijk uit. Wat een ontzettend mooi gebied en ik zou graag de koffie van die mevrouw willen proeven.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:15

Ja die was ook heerlijk 😀 Ik houd zelf helemaal niet van koffie maar deze koffie vond ik best wel lekker haha

Reply
Yvonne 26 februari 2018 - 02:38

Wat een hoop tips weer. Ik blijf mij verbazen over de veelzijdigheid van Colombia.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:16

Ja best bijzonder hoe veelzijdig dit land is 😀

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!