Home Over Colombia Geldzaken | Betalen & pinnen in Colombia, euro’s overmaken naar Colombia en meer geld-tips
Pinnen in Colombia

Geldzaken | Betalen & pinnen in Colombia, euro’s overmaken naar Colombia en meer geld-tips

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Bij welke bank haal je als reiziger het beste Colombiaanse pesos uit de muur? Hoe betaal je excursies, vliegtickets of andere diensten in Colombia met een buitenlandse bankpas? Wat doe je met het geld dat je hebt gepind en hoe pin je veilig? Hoe maak je euro’s over naar een Colombiaanse rekening? Hoe kun je als buitenlander in Colombia een bankrekening openen, internetbankieren en hoe zit het met geld overmaken naar een andere Colombiaanse bank? Deze en nog veel meer vragen beantwoord in dit artikel over geldzaken in Colombia. Ook vertel ik je hoe ik de sportschool betaal (een beetje anders dan in Nederland) en hoe deze tijd van crisis ervoor heeft gezorgd dat ik niet meer buiten op straat mijn water-, gas- en elektriciteitsrekeningen hoef te betalen.


Munteenheid Colombia: de Colombiaanse peso (COP)


Sinds het jaar 1810 is de Colombiaanse peso de munteenheid van Colombia. De volgende munten worden gebruikt: 50, 100, 200, 500 en 1000 pesos. Het papiergeld is beschikbaar in briefjes van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 pesos. Al zie ik briefjes van 100.000 pesos nooit.

Naast dit officiële geld is er ook veel nep geld in omloop in Colombia. Zelfs zoveel dat Colombianen altijd het geld dat ze in handen krijgen checken op echtheid. Ik ook trouwens. Met name briefjes vanaf 20.000 pesos worden gecontroleerd. Jij kunt dat ook doen door te voelen aan de haartjes op het briefje, het in het licht te houden om het watermerk te zien en simpelweg door te voelen of het niet als papier voelt.

In het geld museum, Casa de Moneda in Bogotá, vind je alles over geld. Leuk museum om te bezoeken!

Wisselkoers euro – COP

Sinds 2014 woon ik in Colombia en de wisselkoers euro – COP verandert constant. In mijn eerste jaren kreeg ik voor 1 euro nog 2500 pesos. Met de jaren daalde de waarde van de peso behoorlijk. En nu moet ik 4400 pesos betalen voor 1 euro (oktober 2020). Of anders gezegd: ik krijg 4400 pesos voor 1 euro. Voor mij wel gunstig, aangezien ik in euro’s verdien met mijn eigen bedrijf en ik voor een euro nu veel meer Colombiaanse pesos krijg dan een paar jaar geleden.

Ook reizigers in Colombia krijgen nu meer pesos uit de muur dan voorheen. Verdien je echter in pesos en je gaat naar Nederland op vakantie, dan ben je duurder uit.

De waarde van de Colombiaanse peso schommelt dus nogal. Als je gaat reizen in Colombia kun je hier de huidige wisselkoers zien. Je krijgt trouwens nooit zoveel uit de muur als je gaat pinnen. Als de wisselkoers 1 euro = 4500 pesos aangeeft, krijgt je misschien 4200 pesos voor een euro uit de muur als je gaat pinnen.

 


Reizen in Colombia: bij welke bank pinnen, hoe kun je excursies en hotels betalen en meer geld-tips


Hoe krijg je het beste Colombiaanse pesos als je aankomt in Colombia?

Wissel beter geen euro’s voor pesos bij wisselkantoren op het vliegveld. Overal zijn pinautomaten, en hoewel je meestal een klein bedrag extra betaalt, ben je met een pinautomaat goedkoper uit.

Waar pin je met je Nederlandse bankpas in Colombia?

Met je Nederlandse pinpas kun je vrijwel overal pinnen. Wat dat betreft maakt het niet zoveel uit waar je je pesos uit de muur haalt. Echter, het bedrag dat je betaalt om met je buitenlandse bankpas te pinnen verschilt wel. Net als de hoeveelheid geld dat je kunt pinnen.

Ikzelf haalde altijd geld uit de muur bij Davivienda met mijn Rabobank pas. Daar kun je namelijk 2 miljoen pesos pinnen in één keer. Terwijl dat bij andere banken vaak tot maximaal 600.000 pesos gaat. Zelfs als je een klein bedrag moet betalen om te pinnen, is dit dus een goede optie. Aangezien je dan maar één keer betaalt voor een veel groter bedrag. Overigens komt die 2 miljoen pesos niet uit elk Davivienda pinautomaat. Dat is een kwestie van proberen.

Bij veel andere banken kun je vaak slechts tussen de 100 en 300 euro in één keer pinnen.

Kun je in winkels, hotels en restaurants betalen met je buitenlandse pinpas?

Soms wel en soms niet. Het is altijd afwachten of het werkt. Dit is dus iets wat je zelf moet uitproberen. Beter is het om altijd ook contant geld bij je te hebben.

Kun je overal met een kaart betalen, of heb je altijd contant geld nodig?

Je hebt altijd contant geld nodig. Zelfs bij veel hotels kun je alleen contant betalen. Ook in kleine winkels, restaurants, taxi’s en bussen heb je munten en briefgeld nodig.

Hoe betaal je excursies, vliegtickets of andere diensten met een buitenlandse bankpas?

Via internet kan dat niet, tenzij je een creditcard hebt (al wordt een buitenlandse creditcard ook niet altijd geaccepteerd), dus moet het anders.

Als je al in Colombia bent en je wilt een binnenlandse vlucht of een excursie boeken, kan dat best lastig zijn. Maar gelukkig zijn er vrij simpele oplossingen:

 • Betalen vliegtickets in Colombia. Haal het geld uit de muur, ga daarmee naar een kantoor van de betreffende vliegmaatschappij en betaal contant. Ben je ergens in een dorp en is daar geen kantoor van de maatschappij? Dan kun je ook betalen bij de bank waar de maatschappij bij is aangesloten of bij een Effecty. En Effecty zit overal. In het geval van Avianca lees je hier hoe dat werkt.
 • Excursie en hotels betalen. Excursies en hotels kun je betalen bij een Effecty of bij de betreffende bank waar het bedrijf bij is aangesloten. Je krijgt van de excursie of het hotel de bank, het rekeningnummer en de naam door, je gaat naar de betreffende bank of Effecty en je betaalt. Dat doe je aan het loket. Van de factuur die je ontvangt maak je een foto en deze stuur je dan naar het bedrijf als bevestiging. Het klinkt een beetje onbetrouwbaar, maar zolang het een betrouwbaar hotel of excursie is is het prima. Ook ikzelf doe dit vaak als betalen via internet niet mogelijk of lastig is.

Waar vind je een Effecty?

Nu je weet dat je met een Effecty best veel kunt, is het handig om te weten waar je die vindt. Zoals gezegd zitten deze overal, dus er is er altijd één in de buurt. Hier kun je aan de hand van jouw locatie de dichtstbijzijnde Effecty vinden.

Wat betekenen de ‘cuotas’ als je met creditcard betaalt?

Als je iets betaalt met je creditcard wordt er gevraagd ‘¿cuantas cuotas?’. Dat betekent: in hoeveel keer wil je betalen? Net als dat je in Nederland grote dingen, zoals een auto of keuken, op afbetaling kunt kopen, kan dat in Colombia zelfs als je voor 10 euro gaat eten in een restaurant.

Colombianen maken van die mogelijkheid gretig gebruik, maar als toerist geef je doorgaans antwoord op deze vraag met ‘una’ (1).

Hoe betaal je een Colombiaanse telefoonkaart?

Colombiaanse telefoonkaarten van bijvoorbeeld Claro of Tigo kun je in zo’n beetje elke telefoonwinkel kopen. En dus ook betalen. Koop een bepaald aantal belminuten of MB’s internet en betaal in de winkel. Is je kaart leeg? Dan ga je naar elke willekeurige telefoonwinkel om je kaart op te waarderen. Je betaalt gewoon contant.

 


Veiligheid Colombia: wat doe je met het geld dat je hebt gepind + andere veiligheidstips


In Nederland misschien niet een logische vraag, maar in Colombia wel. Met een wisselkoers van 1 euro = 4400 COP kun je je voorstellen wat voor enorme bedragen er uit de pinautomaat komen. Je loopt letterlijk met miljoenen over straat. Als je je bedenkt dat het minimumloon minder dan 1 miljoen pesos per maand bedraagt, dan kun je je voorstellen dat je een gewilde prooi bent als je net meer dan het dubbele uit de muur hebt gehaald. Voor jou is 300 euro misschien niet zoveel, maar voor veel Colombianen is dat het bedrag waarvan ze de hele maand moeten leven.

Met name in de grote steden zijn toeristen met ‘veel geld’ dus een populair doelwit.

8 Tips om veilig met geld om te gaan in Colombia

 1. Stop het geld op een veilige plek als je hebt gepind. Dus niet in je jaszak, maar bijvoorbeeld in een tasje onder je jas of voor de vrouwen in je bh. Deed ik ook altijd in Bogotá. Ik ken toeristen, ook in Cartagena, die even werden afgeleid door iemand links en een ander recht zonder pardon honderden euro’s uit een heuptasje of jaszak stal.
 2. Pin op een veilige plek. In de grote stad betekent dat zeker NIET in een pinautomaat op straat. Ga naar een groot winkelcentrum of een supermarkt en pin daar binnen. In dorpjes is het anders, daar kun je wel op straat pinnen.
 3. Kies een veilig moment. Om 10 uur ’s avonds in Bogotá, Medellín of een andere grote stad de straat op gaan om te pinnen is vragen om problemen. Pin overdag.
 4. Veeg de toetsen ‘schoon’ als je hebt gepind. Ga er met je vingers over zodat criminelen niet kunnen achterhalen wat je net hebt ingetikt. Doet ook elke Colombiaan trouwens.
 5. Laat niet zien hoeveel je hebt. Oftewel: geef geen papaya, zoals de Colombianen dat zo mooi zeggen. Stel je stopt 600.000 pesos in je portemonnee en je moet ergens 30.000 pesos betalen. Dan is het niet een goed idee om je portemonnee open en bloot te laten zien en tussen dat vermogen te zoeken naar het kleinste wat je hebt om die 30.000 pesos mee te betalen. Zorg dat niemand ziet hoeveel je bij je hebt. Stop bijvoorbeeld 50.000 pesos op een makkelijk te bereiken plek, apart van je portemonnee, en betaal daarmee.
 6. Neem alleen het nodige mee de straat op. Waarom zou je de hele dag op pad gaan met een miljoen pesos als je alleen 200.000 nodig hebt? Dat is een onnodig risico. Berg je geld op in een kluisje in je hotel of op een andere veilige plek. Net als je paspoort en je pinpas (als je deze niet nodig hebt).
 7. Zorg dat je niet zonder geld zit. Te weinig geld kan natuurlijk ook. Mocht je in Bogotá of op welke plek dan ook worden overvallen omdat ze geld willen en je hebt niets bij je, kan dat heel vervelend worden. Als je 50.000 of 100.000 pesos geeft zullen ze sneller tevreden zijn. Toen ik nog in Bogotá woonde had ik altijd een briefje van 50.000 pesos in mijn broekzak, de rest onder mijn kleding. Gewoon voor het geval dat.
 8. Leer het geld kennen en leer tellen in het Spaans. Toeristen in Colombia worden zeer vaak opgelicht doordat bijvoorbeeld de taxichauffeur je briefje van 50.000 pesos pijlsnel omwisselt voor een briefje van 20.000 en zegt dat het te weinig is. Op deze manier kun je zo tientallen euro’s extra kwijt zijn aan een ritje van 7 euro. Als je geen Spaans spreekt en eigenlijk ook niet weet hoe de afzonderlijke briefjes eruit zien, kun je vrij weinig. Het helpt enorm als je begrijpt hoeveel geld iemand wil en bij voorbaat al weet hoe dat geld eruit ziet.

Hier vind je het actuele reisadvies Colombia met nog veel meer veiligheidstips.

 


Hoe maak je euro’s over naar een Colombiaanse rekening?


Euro’s overmaken naar een Colombiaanse rekening kan makkelijk en snel. Daarvoor zijn er diverse mogelijkheden die ik hieronder op een rijtje zet. Dit kan handig zijn voor Nederlanders die in Colombia wonen, of als je bijvoorbeeld familie of vrienden in Colombia hebt die je financieel wilt ondersteunen.

Euro’s overmaken naar een Colombiaanse rekening: de mogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden waarop je geld kunt overmaken naar Colombia.

Via je bankrekening

Je kunt het geld overmaken van een Nederlandse bankrekening naar een Colombiaanse bankrekening. Ik heb dit nooit gedaan, maar je zult er de juist IBAN en SWIFT/BIC code voor nodig hebben.

Pesos pinnen in Colombia en op je bankrekening storten

Als je zelf in Colombia bent kun je met je Nederlandse pinpas pesos pinnen en dat geld vervolgens op je Colombiaanse bankrekening storten. Dit kost wel meer tijd en het zou ook iets duurder kunnen zijn.

Via een online tool

Er zijn diverse online tools waarmee je geld kunt overmaken naar het buitenland. Niet elke tool is aangesloten bij alle Colombiaanse banken, maar sowieso is Bancolombia altijd beschikbaar. Ikzelf gebruik Wise en Remitly. Makkelijk in gebruik, lage kosten en snelle service.

Als je geld naar iemand in Colombia wilt overmaken die geen bankrekening heeft, dan kun je de optie kiezen om het geld af te halen bij een bank of betaalpunt.

 


Wonen in Colombia | Bankzaken


1. Internetbankieren & vaste lasten betalen in Colombia

Internetbankieren staat in Colombia nog in de kinderschoenen. Zeker buiten de grote steden (zoals waar ikzelf woon). De Coronacrisis heeft hier wel een positief effect op gehad trouwens. Ik zal je precies vertellen hoe het betalen van huur, water, gas, licht en alles wat je maar wilt er in mijn geval in Colombia aan toegaat.

Maandelijkse lasten betalen op straat

Geloof het of niet, maar de meeste Colombianen betalen hun gas, licht en telefoonrekening gewoon bij een betaalloket op straat. Zoals de Effecty. En ja nog steeds in 2020. Veel Colombianen hebben namelijk geen bankrekening of pinpas, dus hoe ga je het geld dan via internet overmaken. Daarnaast is internetbankieren hier nog zo nieuw dat het vertrouwen daarin nog moet groeien. Veel mensen denken dat je al je geld kunt kwijtraken als je via internet betaalt.

Dus staan er nog steeds elke maand lange rijen voor dat betaalloket als de maandelijkse lasten weer betaald moeten worden.

Een rij waar ik zelf ook altijd in stond. Totdat het Coronavirus aan land kwam en Colombia in totale lockdown bracht. Dan wordt het een stuk lastiger om je rekeningen op straat te betalen op de uiterste dag dat je ze moet betalen (want alles op het laatste moment) en je mag door de lockdown precies op die dag niet naar buiten.

Toen bedachten veel bedrijven dat het handig zou zijn om het mogelijk te maken de rekening via internet te kunnen betalen. In de grote steden kon dat dus al, maar is in veel dorpjes niet mogelijk of niet gebruikelijk.

De sportschool betalen

De sportschool online betalen zie ik echter nog niet gebeuren. In de grote steden kan dat wel, maar hier in Sopó gaat dat als volgt. Ik moet eerst een halfuur in de rij staan bij de Banco Agrario (een andere bank kan niet), dan zeggen dat ik de sportschool wil betalen en dan betalen. Contant dus.

Met de factuur die ik netjes krijg moet ik naar een loketje in het gemeentehuis, waar ze mijn betaling registreren. Dan krijg ik weer een papiertje mee, namelijk het bewijs van betaling. Met dat papiertje moet ik naar de sportschool, waar mijn kaartje netjes wordt afgestempeld. En dat elke maand opnieuw.

Modernisering: via internet betalen in Colombia

In de sportschool hebben ze helaas niets gemoderniseerd, maar gelukkig zijn veel andere lokale instanties wel met de tijd meegegaan. Om mijn gas, elektriciteit, water en internetabonnement te betalen hoef ik nu dus niet meer de straat op. Dit kan nu via internet, met de functie PSE (de Colombiaanse iDeal). Scheelt zeeën van tijd en in dit geval ook nog risico op besmetting. Mijn zorgverzekering, telefoonabonnement en pensioen betaal ik wel al jaren online.

De huur betaal ik overigens nog wel ‘gewoon’ contant. De verhuurder woont een straat verder, dus even vragen of ze thuis is en het geld afleveren. Ik krijg altijd een betaalbewijs. Werkt prima.

2. Geld pinnen of overmaken naar een andere Colombiaanse bankrekening

Als toerist in Colombia betaal je vaak om te pinnen, maar wist je dat als je een Colombiaanse bankrekening hebt ook alles geld kost? In Nederland maakt het niks uit welke bankrekening je hebt en waar je pint met je pinpas. Ook geld overmaken op internet naar een andere bankrekening is een fluitje van een cent.

In Colombia gaat dat een beetje anders.

Pinnen kost geld

Heb je een pinpas van Davivienda en je gaat pinnen bij Bancolombia? Dan betaal je extra, zo’n 5000 pesos. En dat geldt voor bijna elke bank die niet jouw bank is. Wil je gratis kunnen pinnen? Dan moet je dat doen bij je eigen bank.

Je krijgt trouwens niet zoveel geld uit de muur met één keer pinnen. Alleen bij Davivienda, maar bij de meeste andere banken kun je vaak maximaal 100 tot 300 euro pinnen.

Geld overmaken naar een ander bankrekeningnummer via internet

Dat internetbankieren nog niet zo gewoon is in Colombia blijkt ook uit het feit dat het best lastig is om geld van de ene naar de andere bank over te maken. Daarvoor moet je eerst het betreffende rekeningnummer registreren en dan kun je geld overmaken. Dat kan best even een dagje duren. Als het bankrekeningnummer eenmaal bekend is gaat het vrij makkelijk.

Toen ik nog in loondienst werkte moest ik eerst een bankrekening openen bij Bancolombia, omdat dat de bank was van mijn werkgever. Toen mijn werkgever veranderde (ik bleef wel in hetzelfde bedrijf werken) en deze aangesloten was bij Davivienda, konden mijn collega’s en ik weer een nieuwe bankrekening openen. Bij Davivienda dus.

Veel Colombianen, ikzelf ook trouwens, maken geld over naar een andere rekening via een loket op straat. Wil je bijvoorbeeld een excursie betalen en is het betreffende bankrekeningnummer van een andere bank, dan ga je naar die bank en stort je daar het geld op het rekeningnummer. Beetje Nederland jaren… 90? Ik kan het me niet eens meer herinneren.

3. Bij welke Colombiaanse bank kun je als buitenlander een bankrekening openen?

Ik weet niet zeker of de regels veranderd zijn, maar toen ik mijn bankrekeningen ging openen ging dat niet zonder slag of stoot. Mijn eerste bankrekening was bij Bancolombia, mijn tweede bij Davivienda. En inmiddels heb ik alleen die tweede nog. Voor beiden had ik een cédula nodig (de Colombiaanse ID-kaart, hier lees je hoe je die verkrijgt) en een bewijs van inkomen. Mijn salarisstrook. Bij Bancolombia had ik nog geen salarisstrook en toen voldeed een kopie van mijn werkcontract waarvoor ik de bankrekening nodig had.

4. Wat als je je pinpas kwijt bent?

Dat is mij een keer overkomen. Mijn ouders waren op vakantie in Colombia en ik liet per ongeluk mijn pinpas in de automaat zitten op mijn werk. Net als in Nederland laat je dan je pas blokkeren. Hoe het dan verder verloopt gaat echter een beetje anders dan dat je gewend bent.

 1. Je gaat naar je bank, vraagt aan de portier bij welk loket je moet zijn voor als je een nieuwe pinpas nodig hebt, trekt een nummertje en gaat zitten.
 2. In mijn geval werd ik na letterlijk 2 minuten al geholpen.
 3. In het laadje van de mevrouw die mij hielp lag een stapeltje pinpassen. Ze pakte de bovenste er vanaf.
 4. Na wat gegevens invoeren moest ik een nieuwe code voor internetbankieren invullen.
 5. Een pincode voor de pinautomaat kreeg ik mee, maar deze moest ik direct veranderen.
 6. Na 10 minuten stond ik weer buiten, met mijn nieuwe pinpas.
 7. Nu moest ik naar de automaat om daar de pincode te veranderen.
 8. En klaar. In een kwartiertje een nieuwe pinpas met pincode.

5. Handige pinpas-weetjes

Er staat een rijtje cijfertjes op de pinpas, maar dit is niet je bankrekeningnummer. Wat het wel is weet ik ook niet, waarschijnlijk het kaartnummer, maar je moet er in ieder geval niks mee.

Je pincode moet je om de zoveel maanden veranderen, wanneer en hoe merk je vanzelf als je gaat pinnen. De pinautomaat zegt dat het tijd is om te veranderen en dat doe je direct in de automaat.

Voor internetbankieren heb je een aparte code nodig. Ook die moet je om de zoveel maanden veranderen en ook dat wordt automatisch aangegeven als je inlogt op je bankrekening via internet.

 


Wat zijn de kosten van wonen in Colombia?


Wil je weten wat je maandelijkse kosten in Colombia kunnen zijn als je tijdelijk of voor lange tijd in Colombia gaat wonen? Lees hier alles over de kosten van wonen in Colombia.

 


Waar loop jij tegenaan als je aan de andere kant van de wereld geld wilt pinnen?


In dit artikel staan geen affiliate links. Alle links zijn bedoeld om jou verder te helpen en het je reizen in Colombia zo makkelijk mogelijk te maken.


 

Lees meer!

18 reacties

Bob 20 april 2024 - 10:26

Met verbazing lees ik soms deze pagina (omdat Europese vrienden die naar Colombia willen komen en zich voorbereiden mij er op wijzen).
Gevaar, primitief, oh jee, we willen langskomen, maar waar moeten we rekening mee houden……..hahaha
Ik roep altijd van ach dat is die Hollandse in Colombia, een angstig persoon uit de Hollandse polder.
Soms heb ik even zin om op deze polder-mentaliteit te reageren.

Ik woon 15-jaar in Bogota.
Nee, ik ga niet met grote hoeveelheden geld over straat. Ook niet in Amsterdam
Verstop mijn geld ook niet in mijn onderbroek.
En nee, voor dieven heb ik geen centje apart.
Ben nog nooit beroofd in Bogota…..en ik zwerf dag en nacht door de stad!
Nog nooit heb ik Bogotanen het toetsenbordje van een pinautomaat zien schoonmaken. Wat een hysterisch verhaal!
Bij de DaviVienda kun je tegenwoordig 8.000.000 COP pinnen (bijna 2000 euro), maar wie wil dat, hahahaha.
En nee, ga niet in een afgelegen straatje om 11 uur ´s avonds pinnen, lijkt me niet verstandig, zelfs niet in Boekelo.
Overal kun je contactloos betalen, zelfs de taxi. Uitsluitend voor een fooi heb ik altijd wat cash bij me.
(PS: In Colombia is bijna alles een keten, dus digitale fooien verdwijnen naar de opperbaas)
Als je in een hotel cash moet betalen wil je er absoluut niet slapen….wegwezen!
Mijn sportschool betaal ik met Daviplata, een soort iDeal, ze accepteren geen cash.
Als ik in Nederland ben valt me altijd de gebrekkige digitalisering op.
En ja, je krijgt meer pesos voor je euro. De munt is enkele jaren geleden gedevalueerd om de import en binnenlandse investeringen te stimuleren.
Dat is gelukt. Echter, het leven is daardoor niet goedkoper geworden. Ken de economische principes! Dus zie Colombia niet als een goedkoop land.
In Colombia verloopt bijna alles digitaal en heel effectief: De zorg, visum-verlening, banken, boodschappen, betalen gas en licht, een paracetamolletje bestellen, ……
Vanuit mijn bed regel ik veel waarvoor ik in Nederland nog naar een kantoortje of een winkel moet (en dan altijd binnen kantoortijden natuurlijk).
Op straat je gas en licht betalen…..mijn hemel. Woon je in estrato -1 ???
Nou zo kan ik nog wel even doorgaan.

Beste mensen, ga lekker feestvieren in Bogota, ga niet naar de goedkoopste wijken, dat wil je ook in Amsterdam en Rotterdam niet.
Ook hier zijn gevaarlijke buurten….er wonen echter 10 – 15 miljoen mensen in Bogota, dus de gevaarlijke buurten zijn een tikkie groter dan de Bijlmer of Zuidplein.
Gebruik je gezonde verstand zoals je dat ook in Amsterdam en Rotterdam doet. Dan zal je niets gebeuren.
Erger: De toeristen in korte broek en sandalen angstig met een buidel onder een t-shirt of hun geld uit een schoen halend…….en altijd dat flesje water in hun hand………¡Aquí estoy, aquí estoy!…..niet doen dus, trek iets leuks aan en wandel relaxed rond en gebruik je gezond verstand.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 april 2024 - 12:34

Hoi Bob, dankjewel voor deze reactie. Hoewel mijn Poldermentaliteit niet meer zo aanwezig is na 10 jaar hier, ben ik wel superblij dat ik ergens ben opgegroeid waar mensen aardig tegen elkaar zijn. Dit soort reacties lezen van een Nederlander die nota bene niet eens meer in Nederland woont wijst me er weer even op waarom ik ook alweer niet meer in Nederland woon…

Ik woon hier ook al 10 jaar zoals je leest. En dit is MIJN blog met MIJN ervaringen en MIJN tips om toeristen zo een prettig mogelijk verblijf te bezorgen. Ik ken namelijk heel veel mensen die wél worden beroofd, soms op echt heel vervelende manieren. En als je nog nooit iemand het pinautomaat hebt zien schoonmaken… dan loop je rond met je ogen dicht denk ik haha.

Colombia is nogal divers, Bogotá ook. Zoals je vast weet na zoveel jaar. Dat betekent ook dat het heel lastig is om al die verschillen over te brengen. Zo niet onmogelijk. Per wijk, per estrato, per straat zelfs, gaan de dingen anders. Er zijn heel veel Colombianen die geen bankrekening hebben. Zoals je vast weet. En zoals je leest betaal ik niet (meer, wel toen ik nog in een dorp woonde, want dit artikel gaat over COLOMBIA, niet alleen over BOGOTÁ) op straat, maar gewoon alles online. Dat is namelijk hier heel goed geregeld ja. Veel beter dan in Nederland. Of nouja tenminste, in de steden dus. In de dorpjes niet. Maar dat heb jij voor het gemak even buiten beschouwing gelaten.

In ieder geval, ik heb geen zin om op alles te reageren wat je zegt. Jij jouw mening en ervaringen, ik die van mij. Ik besteed al mijn goede wil en heel veel tijd aan het zo goed mogelijk schrijven van deze artikelen. En zoals gezegd: jouw ervaring kan anders zijn. En dat is helemaal prima. Ik doe mijn best om mensen hiermee verder te helpen. Dit soort reacties dragen daar niet echt aan bij.

Gewoon niet reageren is ook een optie. Of, als jij het allemaal beter weet: start zelf een blog en doe het beter.

Reply
Bob 1 mei 2024 - 11:25

Hahahaha, je reacties op mijn berichten (had al eens eerder gereageerd) zitten vol Hollandse klei!
Moet denken aan: Soms bewegen mensen, maar verplaatsen niet!

Ik ben het niet eens met het beeld wat je van Colombia schetst (ben 32-jaar getrouwd met een Colombiaan, 25-jaar als mens en medisch-specialist alle hoeken en gaten van dit land gezien, sinds 15-jaar woon ik er permanent, dus ik ken dit land)
Echter, kritische geluiden en aanvulling op je openbare publicaties (JOUW blog) verdraag je duidelijk niet. Je wil blijkbaar uitsluitend applaus.
Ik zal dus verder niet meer reageren op je berichten.

Hoop wel dat toeristen/studenten!werkers iets verder zoeken dan alleen JOUW blog en verder gewoon hun gezond verstand gebruiken als ze dit prachtige land bezoeken. Dan heb je een toptijd!

Adios ¡Que te vayas bien!

Reply
Karen 3 januari 2024 - 10:40

Hola Sabine, muchas gracias por la información en este blog, es que un amigo va a venir a visitarme este mes, el también es de países bajos, y bueno he estado buscando mucha información para ahorrarle dinero etc, mi preocupación ahora es el sobre como pagar aquí, el usa IDEAL la entidad de países bajos y creo que su tarjeta es de rabobank, estoy un poco confundida ya que no se si el usando esa tarjeta aquí puede pagar normal o si debe ser específicamente las tarjetas que estén respaldadas por visa o mastercard que son las más comunes. Entonces ando perdida ahí porque no se si se puede pagar con esa tarjeta que tiene el o si en este caso es mejor que traiga dinero en efectivo, y si al hacer el cambio en davivienda, davivienda admite la tarjeta holandesa que tiene el o no. Gracias y estoy atenta a cualquier respuesta ya que realmente quiero ayudarlo y que su estadía aquí sea lo menos problemática posible jeje

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 januari 2024 - 12:14

Hola Karen, que chévere que viene un amigo de Holanda a visitarte! Sacar dinero del cajero si es posible. En Davivienda y Bancolombia por ejemplo, pero en otros bancos también. Mi experienca es que a veces si y a veces no puedo pagar en hoteles / tiendas / restaurantes con la tarjeta de Holanda. A veces si funciona, a veces no. Mi recomendación es que el saca dinero del cajero acá en Colombia, y que usa ese efectifo cuando necesario.

Reply
Rozemie 2 juli 2023 - 15:43

Dag Sabine,
Wij hebben 3 kaarten mee credit en debit en geen enkele blijkt te werken. We gaan eens testen of we iets kunnen met de tips. Dank je alvast. We begrijpen er niets van. We hadden de instellingen veranderd naar wereld/buitenland. Enig idee of we ergens hulp kunnen krijgen in Salento.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 juli 2023 - 21:56

Hoi Rozemie, wat vervelend! In een dorp is het wat lastiger dat te regelen ben ik bang, maar je kunt naar de plaatselijke bank gaan. Wat je ook kunt doen is geld overmaken naar de bank in contanten via bijvoorbeeld Wise of Remitly. Niet te veel in één keer, dan gaan ze lastige vragen stellen. Hoop dat het lukt!

Reply
Ton 8 maart 2023 - 17:30

Beste Sabine, dank voor dit uitgebreide blog. Betalingen vanaf Nederlandse banken naar Colombiaanse bankrekeningen kunnen extreem duur zijn; de ING wilde me daar 50 Euro voor in rekening brengen.. Met een eenvoudig te openen rekening van de internetbank Revolut gaat het sneller en met maar een paar euro kosten.
Ander puntje: althans hier in Salento is de betaalautomaat van Davidiendo zo afgesteld, dat je aan het eind wel mag kiezen tussen “met conversie”of “zonder conversie” maar als je dan voor de goedkope optie (zonder) kiest, wordt de transactie afgebroken… kies je “met’, dan ben je zo’n zes euro duurder uit, maar krijg je wel je geld… Tenslotte: voor betaling in contanten aan mensen in Colombia zonder bankrekening heb ik vele keren Western Union gebruikt zonder enig probleem.

Reply
Klaas 12 december 2022 - 12:47

Ik ben in colombia voor 12 dagen, bij het pinnen betaal ik 7,5% rente, dus niet echt een klein bedrag

Reply
Klaas 12 december 2022 - 12:54

Aanvulling: taxi is plusminus (20k pesos) 4 euro voor 10km. Bus van luchthaven naar bus -terminal kost 2.20 euro (11k). Eten is ongeveer 3x zo goedkoop als in nederland , biertje op het terras 14k voor 4, dus spotgoedkoop.

Mijn vriendin heeft col bankrekening maar heeft geen IBAN nummer. Ik stuur geld naar haar paypal.

Zelf wil ik ook een col bankrekening om betalingen wat makkelijker te maken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 december 2022 - 10:14

Dank voor de aanvulling! Taxi hangt ook van veel dingen af. Waar je bent, hoe je de taxi regelt en hoe laat het is 🙂 Maar goedkoop is het sowieso altijd. Eten is soms nog veel goedkoper dan 3x en soms ook veel duurder. Hangt er vanaf in welke wijk en restaurant je bent. Ikzelf eet zeker niet altijd 3x zo goedkoop, hangt er echt vanaf wat je waar doet in Colombia. Een bankrekening in Colombia is zeker handig ja. Of je dit makkelijk kunt regelen dat weet ik niet, dat was altijd heel lastig als buitenlander. Hoop dat het je lukt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 december 2022 - 10:11

Hoi Klaas, dat hangt een beetje af van de bank waar je pint en van de bank waar je zelf zit in Nederland. Ik vermoed dat de prijzen wel zijn gestegen sinds de pesos zo is gedaald tov de euro. Dit is wel een heel hoog percentage trouwens, niet echt fijn.

Reply
Greg 26 november 2020 - 20:01

Hi Sabine, allereerst bedankt voor jouw leuke verhalen en nuttige info. Vroeg me alleen af voor het overmaken naar Davivienda, wat ik ook ga doen, waarom je de voorkeur geeft aan Xoom? Groetjes Greg

Reply
Sabine 11 december 2020 - 16:13

Hoi Greg, omdat het met alle andere opties niet lukte 🙂 Daarnaast werkt oom heel snel en makkelijk, binnen 15 minuten of soms sneller heb ik het geld al binnen. Heb je het inmiddels geprobeerd?

Reply
Marcel 4 oktober 2020 - 09:00

Super artikel alleen heb ik in Nederland nog geen bank gevonden die geld overmaakt naar een Colombiaanse rekening. Ik gebruik daarom de Duitse onlinebank N26. Heeft erg veel voordelen zoals gratis pinnen (met creditcard) in het buitenland. Voor de transacties in andere valuta maakt heeft N26 een samenwerkingsovereenkomst met TransferWise. Ideaal!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 oktober 2020 - 15:06

Wat handig! Dankjewel voor de tip! Ik weet mensen die het gewoon via de Rabobank hebben overgemaakt, dus het moet wel kunnen. Hoe precies weet ik ook niet eerlijk gezegd. Transferwise is wel erg bekend. Ik kon daar niet koppelen aan Davivienda, bij de anderen ook niet. Bij Xoom gaat het makkelijk. Dankjewel voor je waardevolle aanvulling!

Reply
Els 4 oktober 2020 - 03:29

Interessant en waarschijnlijk voor vele een nuttig artikel!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 oktober 2020 - 15:06

Dankjewel! x

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!