Home Nariño Mini-gids Pasto & Nariño | Ontdek het veelzijdige zuiden van Colombia
Pasto rondreis Colombia

Mini-gids Pasto & Nariño | Ontdek het veelzijdige zuiden van Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

De stad Pasto wordt ook wel de verrassing van Colombia genoemd en dat is niet voor niets. Pasto, gelegen in Nariño, is een bijzonder fijne plek om te verblijven met prachtige architectuur, interessante musea en een indrukwekkende omgeving. Sterker nog, één van de must-sees van Colombia vind je op een paar uurtjes van Pasto. Het zuiden van Colombia is verrassend veelzijdig en absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je rondreis door Colombia. In deze mini-gids vind je alle informatie voor een geweldig verblijf in dit nog redelijk onbekende deel van Colombia.


Pasto | De verrassing van Colombia


De stad Pasto is gelegen in het departement Nariño. In het uiterste zuidwesten van Colombia. De stad ligt op slechts acht kilometer van de Galeras vulkaan, op 2527 meter hoogte. De Galeras vulkaan is één van de meest actieve vulkanen in Colombia. Pasto werd gesticht in 1537 en bewoond door de Pastos-indianen. Vandaar de naam. Hedendaags wonen er ruim 460.000 inwoners in Pasto. De stad staat bekend als het theologische centrum van Colombia en telt daarom vele kerken die erg de moeite waard zijn om te bezoeken wegens de bijzondere architectuur. In Pasto kun je ook genieten van interessante musea en mooie street-art.

Pasto is beroemd om het Carnaval de Negros y Blancos dat elk jaar plaatsvindt in januari. Maar ook buiten deze dagen van feest is er veel te zien en te doen in de stad en het departement Nariño.

 


Wat is er te doen en te zien in Pasto Colombia?


Pasto wordt niet voor niets de verrassing van Colombia genoemd. Een bijzonder fijne stad met prachtige architectuur, lieve mensen, lekker eten en interessante musea. Daarnaast is de omgeving ronduit spectaculair te noemen. Een bezoek aan Pasto is absoluut de moeite waard!

Carnaval de Negros y Blancos

Niet alleen Barranquilla staat bekend om het carnaval. Elk jaar tussen 2 en 7 januari wordt namelijk in Pasto het meest belangrijke en grootste carnaval gevierd van het zuiden van Colombia: Carnaval de Negros y Blancos. Locals verven hun gezichten de ene dag zwart en de andere dag wit om de raciale diversiteit in de regio weer te geven. Het festival is een kleurenfestijn en staat sinds 2009 op de UNESCO Culturele Wereld Erfgoedlijst. Klik hier om meer te lezen over het Carnaval de Negros y Blancos.

Kun je net als ik niet bij het carnaval zijn? Bezoek dan het indrukwekkende Carnival Museum (zie verder).

 

Prachtige architectuur en kerken

De prachtige architectuur in Pasto verbaasde me. Vele prachtige kerken in verschillende kleuren en oude gebouwen die je niet veel in andere delen van Colombia ziet. Maak een wandeling door het centrum van Pasto en geniet van de prachtige architectuur.

Bezoek onder andere de Kathedraal van Pasto. Daarnaast zijn de kerken Templo de Cristo Rey, Our Lady of Mercy, Iglesia Santiago Apostol en Iglesia de San Andrés ook de moeite waard om te bezoeken.

 

Bezoek een museum

Er zijn drie erg interessante musea in Pasto, die allemaal een bezoekje waard zijn.

Het Museo del Carnaval

Een absolute must-see! Alsof je in een sprookje terecht bent gekomen. Het museum vertelt het verhaal van het Carnaval de Negros y Blancos in Pasto en is een waar kleurenfestijn. Maskers, poppen, carnavalswagens, alles vind je er. Je vindt het museum in het noorden van de stad en ik beloof je: je kijkt er je ogen uit.

Locatie: Calle 19 #  Cra 42 – Centro Cultural Pandiaco. Kosten: gratis.

 

Museo del Oro Nariño: het Goudmuseum in Pasto

In veel steden in Colombia is een goudmuseum, met de bekendste in Bogotá. En ook Pasto kon niet achterblijven. In de Banco de la República vind je dit kleine maar mooie museum dat interessant is om te bezoeken. Het museum biedt een eigentijdse kijk op de pre-Spaanse samenlevingen in de regio Pasto. Je vindt er 432 stukken goud, keramiek, steen, schelp, hout en stoffen. Meer informatie vind je hier.

Locatie: Calle 19 # 21 – 27, Banco de la República. Kosten: gratis. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10AM – 5PM. Gesloten op feestdagen.

Let op: vanaf 14 maart is het museum voor onbepaalde tijd gesloten wegens de huidige crisis.

 

Het Taminango museum

Dit oude huis dat in 1971 tot Nationaal Monument werd gedoopt, werd ooit bewoond door een schrijver en kun je nu bezoeken. Het museum geeft een kijkje in traditionele producten uit het departement Nariño. Hoewel het museum niet erg bekend is, geeft het wel en mooi beeld van de traditionele cultuur van de regio. Het museum is iets dat je niet verwacht in Pasto en de moeite waard om iets te leren over de geschiedenis van de regio. Hier lees je meer over de achtergrond van het museum.

Let op: het museum licht aan de rand van het centrum tegen een onveiligere wijk aan. Na je bezoek loop je het beste weer terug naar het centrum, ga niet verder deze wijk in.

Locatie: Calle 13 # 27 – 67.  Kosten: gratis. Rondleiding verplicht.

 


Hostel in Pasto: Hospedaje La Bohemia


Veel hotels en hostels in Pasto zijn er niet. Maar dat geeft niet, je hebt er immers maar één nodig. Ik reisde alleen naar Pasto en koos voor het meest populaire hostel in Pasto: Hospedaje La Bohemia. Perfect gelegen, een mooi uitzicht, heel fijne eigenaren die je van alle informatie voorzien die je nodig hebt en dichtbij alles. Vanaf hier kun je heel Nariño bezoeken en goed te voet Pasto zelf ontdekken.

Ik verbleef 5 dagen in dit hostel en dat beviel uitstekend. Het hostel is heel gezellig ingericht en van alles voorzien. Goede wifi, warm water en een keuken om je eigen eten te koken. Je kunt kiezen uit een privé kamer of dorm, beiden heel schoon. Als je mede-reizigers wilt ontmoeten is dit dé plek, zeker als backpacker. Alle backpackers die in dit gebied komen lijken namelijk hier te verblijven.

De eigenaar regelt zonder probleem een taxi naar waar dan ook en helpt je met het plannen van je dagen in Nariño. Ook vind je hier informatie over de actuele veiligheidssituatie in het gebied.

 


Ontdek het departement Nariño vanuit Pasto


Nariño is een zeer veelzijdig departement. Van onbekende dorpjes tot het spectaculaire Las Lajas tot het klein Zwitserland van Colombia. En ik heb nog lang niet alles wat Nariño te bieden heeft gezien. De invloeden vanuit Ecuador merk je goed, onder andere aan de vreemde eetgewoonten. Als je ooit al eens cavia wilde eten kan dat hier.

Las Lajas in Ipiales: de meest spectaculaire kathedraal in Colombia

En dat is niet overdreven. Las Lajas is werkelijk een plaatje. Je kijkt er je ogen uit. Deze kathedraal, die eigenlijk geen echte kathedraal is, vind je in Ipiales aan de Ecuadoraanse grens. Deze plek is de toeristische trekpleister van Nariño, maar wordt vooral bezocht door reizigers op doorreis naar Colombia of Ecuador. Las Lajas is gebouwd tegen een rots boven een rivier en dat levert een nogal bijzonder bouwwerk op. In de avond wordt de kerk verlicht en ook dat is behoorlijk indrukwekkend. Als ik een must-see in Colombia moet noemen dan is dat Las Lajas. Hier lees je alles over Las Lajas in Ipiales en hoe er te komen.

 

Even de grens over naar Ecuador: bezoek de bijzondere begraafplaats in Tulcán

Op een dagtrip vanaf Pasto naar Las Lajas kun je meteen ook even de grens met Ecuador oversteken. Daar in het grensstadje Tulcán vind je namelijk een bijzondere begraafplaats: Cementerio de Tulcán. Hier kun je uren dwalen langs zo’n 300 figuren uitgesneden uit cipressen, in verschillende vormen die iets laten zien over de flora en fauna in Ecuador en Romeinse, Griekse, Inca, Azteekse en Egyptische culturen. En dat is een best bijzonder. Hier lees je alles over de begraafplaats in Tulcán en hoe er te komen.

 

Neem een kijkje in het dorpje La Cocha: het klein Zwitserland van Colombia

Wat dichterbij Pasto vind je het meer Laguna de la Cocha. Hoog gelegen en dus behoorlijk koud. Een mooi meer met een klein eilandje waarop je het kleinste nationaal park van Colombia vindt. Aan het meer ligt het dorpje La Cocha, en met name dat is waarom steeds meer (binnenlandse) toeristen deze plek bezoeken. La Cocha wordt namelijk klein Zwitserland genoemd en dat is niet voor niets. De vele kanaaltjes, smalle bootjes en houten huisjes vol met balkonnen met bloemen hebben inderdaad veel weg van Zwitserland of Oostenrijk. In ieder geval is La Cocha een totaal ander dorp dan dat je gewend bent van Colombia. En alleen daarom al de moeite van een bezoek waard. Hier lees je alles over La Cocha, het meer en hoe je er komt.

 

Ga buiten de gebaande paden in Colombia en bezoek Sandoná

Nu is deze hele regio aardig buiten het gebaande pad; je kan nóg meer off the beaten track. In de omgeving van Pasto zijn meerdere kleine dorpjes die interessant zijn om te bezoeken. Ik koos voor Sandoná. Dit dorpje heeft een prachtige waterval min of meer midden in het dorp, schattige gekleurde huisjes, prachtige uitzichten, een indrukwekkende kathedraal en mooie street art. Door de lagere ligging is het er stukken warmer dan in Pasto, dus ook ideaal voor als je de kou zat bent. Hier lees je alles over Sandoná en hoe je er komt.

 

En er is meer…

Ongeveer 8 kilometer van Pasto ligt de Galeras vulkaan (4267 meter hoog), één van de meest actieve vulkanen van Colombia. Hier vind je het nationaal park Santuario de Flora y Fauna Volcán Galeras dat je kunt bezoeken, een belangrijk páramo-gebied in het zuiden van Colombia met zo’n 200 vogelsoorten.

Daarnaast is er ook nog de Azufral vulkaan, meer richting het zuiden ten westen van het dorpje Túquerres. De vulkaan is 4070 meter hoog en aan de noordwestkant van de krater ligt het meertje Laguna Verde op 3970 meter hoogte. Dit is een populaire dagtrip de natuur in en het schijnt spectaculair mooi te zijn. De vulkaan ligt in het natuurgebied Reserva Natural del Azufral en is open voor bezoek. Er is een weg naar boven die je met de auto kunt afleggen. De laatste 1,5 kilometer naar Laguna Verde moet je lopen. Zorg dat je enigszins aan de hoogte gewend bent als je dit gaat doen en warme kleding meeneemt.

Beiden heb ik helaas niet kunnen doen. Vraag in het hotel waar je verblijft hoe je er komt.

 


Met het vliegtuig naar Pasto: landen op de gevaarlijkste landingsbaan van Colombia


Vliegen naar Pasto is best een avontuur, daar de landingsbaan bekendstaat als de gevaarlijkste van Colombia. Toevallig zag ik dit vlak voor vertrek en dat bezorgde me op het moment supreme behoorlijk veel zenuwen. En niet alleen bij mij. De passagier naast me zei dat hij bijna elke week naar Pasto vliegt, maar de laatste tien minuten nooit wennen. Gelukkig zat ik niet aan het raam…

De landingsbaan van Pasto ligt op de rand van een klif en je ziet dus alleen maar bergtoppen voordat je de grond raakt. Deze ligging maakt ook dat vluchten snel worden geannuleerd of uitwijken naar Popayán, bijvoorbeeld als er heel veel wind staat of het heel hard regent.

Benieuwd naar die enge landing? Bekijk het filmpje hieronder. Als je durft natuurlijk.

 


Praktisch


Hoe kom je in Nariño?

Met het vliegtuig

Er gaan maar weinig vluchten naar Nariño en met name wordt er gevlogen op Pasto. Waar je ook vandaan komt in Colombia, het is waarschijnlijk dat je een overstap moet maken in Bogotá. Alleen Avianca vliegt (tot op heden) naar Pasto, dus weinig keus en daardoor vrij prijzig. 600.000 pesos voor een retour Bogotá is een normale prijs voor dit traject. Vanaf Bogotá is het een uur vliegen. De luchthaven ligt op ongeveer een uur afstand van Pasto, dus bij aankomst moet je een uur met de taxi om in de stad te komen. Geen straf overigens: het is een prachtige rit!

Met de bus

Reis je liever met de bus? Dan is het het beste om een reisroute Colombia te kiezen die min of meer langs Pasto komt. Nariño ligt in zo een uithoek dat een busrit vanaf Bogotá zo’n 22 uur in beslag neemt. Vanaf Popayán is het een stuk beter te doen in zo’n 6 uur. Vanaf de grens met Ecuador ben je zo’n 2 a 3 uur onderweg afhankelijk van of er wegwerkzaamheden zijn.

Houd er rekening mee dat reizen per bus tussen Ecuador en Cali niet altijd even veilig is, zeker niet in de nacht. Reis zoveel mogelijk overdag en lees je vlak voor je reis goed in over de situatie op dat moment.

Met de auto

Met de auto door Colombia is hartstikke leuk en ook Nariño kun je prima met de auto ontdekken. Hier lees je alles over autohuur in Colombia, de regels, reisroutes en meer. Let erop dat de afstanden in Colombia enorm groot zijn en je er veel langer over doet om van A naar B te komen dan in bijvoorbeeld Nederland. Neem voldoende tussenstops en plan voldoende tijd in om met de auto naar Pasto te rijden. En ook hier geldt: rij alleen overdag.

Grensovergang Colombia Ecuador

Veel reizigers in Nariño komen uit Ecuador of zijn vanuit Colombia op doorreis naar Ecuador. Hoewel dat de meest makkelijke manier is om dit prachtige Colombiaanse departement te ontdekken, is het zeker ook de moeite om een omweg te maken als je niet naar Ecuador gaat.

Vanaf Nariño kun je makkelijk een dagtrip maken naar Ecuador of in een paar uurtjes deze bijzondere begraafplaats in Tulcán bezoeken.

De grens tussen Colombia en Ecuador heet Puente Internacional de Rumichaca. Als je slechts voor een paar uurtjes de grens oversteekt hoef je nergens je paspoort te laten zien en binnen 10 minuutjes sta je aan de andere kant van de grens. Hoe?Vanaf waar je bent in Colombia ga je eerst naar de busterminal in Ipiales. Vanaf Pasto is dit zo’n 2 a 3 uur met de bus. In Ipiales neem je een colectivo naar Puente Internacional de Rumichaca. Duur: 15 minuten, 3500 pesos. Daar stap je over op een Ecuadoraanse taxi of colectivo naar Tulcán of waar je ook naartoe wilt (15 a 20 minuten, 3500 pesos).

Je hoeft geen geld te wisselen als je nergens gaat eten, drinken of slapen. Geld wisselen is natuurlijk wel handig als je de grens oversteekt om door Ecuador te gaan reizen en je niet meer terugkomt naar Colombia.

Klimaat in Nariño

Nariño is een zeer veelzijdig departement met diverse klimaten. Zoals je in dit artikel over het klimaat in Colombia kunt lezen hangt het klimaat af van de hoogte waarop je je bevindt. En dat is hier niet anders. Dat betekent dat het in Pasto behoorlijk fris kan zijn en je daar in kleding voor de Nederlandse herfst of lente loopt. Hetzelfde geldt voor Ipiales en Las Lajas. La Cocha is wat frisser, zeker als je het meer op gaat. Neem een regenjas mee en eventueel een muts en handschoenen. Deze kun je daar overigens ook overal kopen. Als de zon schijnt is het wat warmer, maar dat weet je nooit van te voren.

Net als in heel Colombia warmt het behoorlijk op zodra je de berg afrijdt. Als je bijvoorbeeld van Pasto (2527 meter hoogte) naar Sandoná (1848 meter hoogte) gaat, dan heb je in de 1,5 uur tijd die je daarover doet een behoorlijk temperatuurverschil. Pasto is fris, Sandoná is behoorlijk warm.

Wil je een vulkaan beklimmen? Dan heb je kleding nodig voor ongeveer 0 graden of kouder.

Bepaal dus vooraf waar je naartoe gaat: hoe hoger je gaat hoe warmer je kleding moet zijn.

Veiligheid Nariño Colombia

Nariño staat niet bekend als de veiligste regio van Colombia, maar het hangt erg af van het moment en de precieze plek. Zo zijn er vaak problemen in het kuststadje Tumaco, maar daar kom je op geen enkele manier in de buurt als je alles bezoekt dat hierboven is beschreven. Ook de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals Las Lajas en La Cocha, zijn zonder problemen te bezoeken. Pasto zelf is een veilige stad zonder problemen.

Over de grote wegen tussen Pasto en Ecuador en Pasto en Popayán kun je het beste alleen overdag reizen.

Als je Pasto bezoekt vraag dan in je hotel of er speciale dingen zijn wat betreft veiligheid om rekening mee te houden.

Ik heb Nariño overigens in mijn eentje bezocht en als vrouw alleen geen enkel probleem ervaren. Ik spreek wel vloeiend Spaans, iets dat altijd helpt om veilig te blijven.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Pasto en Nariño?

Alle buitenlandse reizigers die ik sprak in het hostel waren op doorreis vanuit Ecuador Colombia in of juist onderweg naar Ecuador vanuit Colombia. En bleven slechts 1 of 2 dagen in Pasto. In deze korte tijd kun je echter weinig zien van de omgeving. Wil je vanuit Pasto alles zien wat hierboven is beschreven, dan heb je minsten 4 dagen nodig. Wil je ook nog naar andere dorpjes en/of de vulkaan beklimmen, dan kun je er nog een dag aan vastplakken. Als je weinig tijd hebt dan zou ik in ieder geval Las Lajas bezoeken en proberen het Carnaval museum te zien.

Vervolg je rondreis Colombia vanaf Pasto

Pasto ligt letterlijk in een uithoek van Colombia en moet je tijdens een rondreis Colombia goed plannen. Je zou bijvoorbeeld vanaf Bogotá kunnen vliegen naar Pasto en daarna via Popayán, Cali en Salento naar Medellín reizen.

Als je meer bestemmingen ten zuiden van Bogotá wilt zien, zoals San Agustín, kun je ook deze reisroute aanhouden:

BogotáPiscilago – de Tatacoa WoestijnSan Agustín – Mocoa – Pasto – Popayán – Cali – SalentoMedellín – en dan naar Barichara of door naar de Caraïbische kust.

Vanzelfsprekend heb je voor bovenstaande rondreis Colombia de tijd nodig, drie weken is hiervoor niet genoeg.

Als je vanuit Ecuador komt of naar Ecuador gaat is het makkelijk: maak een toffe tussenstop in Pasto om Nariño te ontdekken.

 


Ontdek het prachtige zuiden van Colombia! Staat Pasto op jouw Colombia wishlist?


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

Laat een reactie achter

error: Content is protected!