Verhuizen naar het buitenland: hoe doe je dat? In dit artikel vertel ik je stap voor stap wat je moet regelen om te kunnen emigreren naar Colombia. Je kunt deze informatie ook gebruiken voor als je tijdelijk in Colombia gaat wonen. Veel dingen zijn specifiek voor Colombia en weer andere stappen gelden voor elk land waar je naartoe verhuist. Lees verder en maak emigreren naar Colombia een stukje makkelijker. Dit artikel is op 8 september 2022 ge-update.
Stap 1: Tijdelijk wonen of emigreren naar Colombia: een visum regelen
In veel gevallen zal je niet zomaar in het land van bestemming kunnen gaan wonen, maar heb je (net als in Nederland) een verblijfsvergunning of iets dergelijks nodig. Als je gaat emigreren naar Colombia of er tijdelijk wilt wonen of studeren, heb je dus ook een visum nodig. In Colombia zijn er veel mogelijkheden voor een visum. Bijvoorbeeld voor alleen tijdelijk werk, reizen of voor een uitzending. Deze visa zijn vrij lastig te krijgen, en bijna in alle gevallen heb je een bedrijf in Colombia nodig die voor jou garant staat of moet je bijvoorbeeld studeren in Colombia. Zomaar een visum aanvragen werkt dus niet.
Vanaf oktober 2022 is er ook een visum speciaal voor digital nomads.
Voordat je überhaupt naar Colombia kunt verhuizen moet je goed nadenken hoe je dat visum gaat krijgen. Het makkelijkste visum om te krijgen is een partnervisum. Daarmee mag je direct wonen en werken in Colombia. Dit visum is uiteraard alleen geschikt voor mensen die een partner in Colombia hebben zitten. Ook via een werkgever in Colombia kun je een visum krijgen, daarbij moet je werkgever je wel willen helpen met je visum. En woon je al langer dan 5 jaar in Colombia? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een residente visum aanvragen.
⇒ Verschillende visa Colombia
Vanaf oktober 2022 zijn er belangrijke wijzigingen in de voorwaarden en typen visa. Dit zijn de verschillende visa:
- Visitante. Dit visum krijg je als je Colombia wilt bezoeken zonder er permanent te willen wonen. Bijvoorbeeld studenten, journalisten, sporters en anderen. Het visum is 1 jaar geldig en kan verlengd worden naar 2 jaar.
- Residente. Dit visum krijg je als je permanent wilt verblijven in Colombia. Als je voor de eerste keer een visum aan gaat vragen als bijvoorbeeld partner van een Colombiaan, geldt ‘residente’ nog niet. Daarvoor moet je eerst 2 jaar in Colombia gewoond hebben met een migrante-visum. Als ouder van Colombiaanse kinderen krijg je wél direct een resident-visum. Dit visum is 5 jaar geldig. Zelf heb ik dit visum nu voor de tweede keer verkregen.
- Migrante. Voor buitenlanders die de intentie hebben om permanent in Colombia te verblijven, maar (nog) niet voldoen aan de voorwaarden voor een resident-visum.
Vanaf oktober 2022 zijn er ook andere mogelijkheden voor visa, zoals een visum voor digital nomads. Daarnaast zijn er vele wijzigingen in de bestaande visa én zijn de vereisten strenger geworden. Lees hier alles over de veranderingen wat betreft de visa in Colombia vanaf oktober 2022 (Spaans).
⇒ Je visum voor Colombia aanvragen
Ik heb inmiddels mijn derde visum binnen, en daarmee mijn tweede resident visum. Er zijn duidelijk een aantal dingen gewijzigd:
- Voor de pandemie kreeg je 5 dagen na aanvraag van je visum bericht of het wel of niet was goedgekeurd. Nu, na de crisis, duurt het aanvragen van een visum ongeveer een maand. Ik had mijn visum na 3 weken, maar met behulp van een advocaat die zich hier erg voor heeft ingezet. Als er documenten ontbreken kan het zelfs langer dan een maand duren. Begin dus op tijd met de aanvraag.
- De vereisten zijn strenger geworden. Dat betekent dat je meer documenten moet inleveren, afhankelijk van het type visum dat je aanvraagt.
- Alle documenten van buiten Colombia, zoals je diploma’s en het uittreksel van je geboorteregister, moeten vertaald worden, een apostille hebben en mogen niet ouder zijn dan 3 maanden.
Vraag hier je visum aan (dit moet altijd online). Ikzelf heb mijn tweede residente visum niet zelf aangevraagd, maar hiervoor een advocaat ingeschakeld. Dit wegens mijn gewijzigde situatie en de strengere eisen. Het ging niet helemaal vlekkeloos, dus ik ben blij dat ik dit heb gedaan. Als je ook hulp wilt van een advocaat stuur mij even een e-mail of reactie onder dit artikel. Dan stuur ik je de gegevens van mijn advocaat.
Stap 2: Je Colombiaanse ID-kaart (cédula) verkrijgen
In Colombia moet je na het halen van je visum ook een ID-kaart (hier cédula genoemd) aanvragen. Zonder cédula kun je in Colombia letterlijk niets. Een cédula is nodig voor alles: binnenkomen bij de sportschool, grote aankopen doen, punten sparen in de supermarkt, een baan vinden, etc. Je hebt een cédula de extranjería nodig en die moet je binnen 15 dagen na de uitgifte van je visum aanvragen. Eerst kopieën maken van je paspoort en visum, pasfoto’s laten maken en naar een kliniek om bloed te laten prikken (als je je bloedgroep niet weet). Je bloedgroep komt op de cédula gedrukt staat. Als je alle documenten hebt, ga je naar deze website en vul je het formulier in. Ook het aanvragen van een cédula kan dus ALLEEN online. Als je het formulier hebt ingevuld moet je de benodigde documenten afgeven bij het kantoor van Migración Colombia. Daar betaal je ook direct. Vervolgens wacht je een dag of 5 en dan kun je op datzelfde kantoor je cédula ophalen.
Stap 3: Zodra je je visum en cédula hebt mag je wonen in Colombia en kun je beginnen met het regelen van alle overige zaken
Nu je mag wonen in Colombia is het belangrijkste achter de rug, maar er moet nog een hoop geregeld worden. Je kunt het beste zo denken: alles wat je ooit in Nederland had moet je nu zien te krijgen in je nieuwe land. Zo’n beetje alles dus.
⇒ Woonruimte zoeken in Colombia
De volgende stap is een woning te regelen. In mijn geval was dit makkelijk: ik trok in bij mijn ex-man die al een woning had. Ik weet er dus niet het fijne van hoe het als buitenlander is om een huis te kopen in Colombia, maar het schijnt niet heel makkelijk te zijn. Huren kan natuurlijk ook. In het geval van Bogotá is het vooral belangrijk te bedenken wáár je gaat wonen. De ligging is hier echt belangrijker dan het huis zelf. Aan een prachtig huis in een buurt waar je amper over straat kunt daar heb je immers niets aan. Zoek dat dus goed uit.
Na 3 jaar Bogotá ben ik naar Sopó verhuisd, om begin 2022 weer in Bogotá te gaan wonen. In de 8 jaar tijd dat ik hier woon ben ik zo’n 6 keer verhuisd.
In Colombia is er bepaald geen huizentekort. Zeker in de grote steden is het makkelijk om een woning te vinden. Als je gaat huren, let dan op deze zaken:
- Het is heel lastig om in Colombia een appartement te huren voor maar 6 maanden, de meeste verhuurders willen geen contract van minder dan een jaar hebben. Dit kun je soms onderhandelen, heel vaak niet.
- Huren in Colombia kan soms een beetje buitenlander-onvriendelijk zijn daar ze iets vragen dat codeudor heet. Dat betekent dat een andere persoon een soort van garant moet staan voor jou en daarvoor ook echt kredietgegevens moet laten zien. In Colombia laten mensen dat doen door bijvoorbeeld familieleden, maar als buitenlander heb je die hier vaak niet. Waardoor je soms een bepaald appartement niet kunt huren. Soms is dit te onderhandelen, bijvoorbeeld door een aantal maanden vooruit te betalen. Ook zijn er tegenwoordig websites waar je huurhuizen kunt vinden zonder codeudor. Zoals Houm.
Handige websites om woningen in Colombia te vinden:
- Houm
- Finca Raiz
- Facebookgroepen in steden voor verhuur, bijvoorbeeld Arriendos Directos – Bogotá y Alrededores. Er zijn ontzettend veel Facebook groepen waarop er appartementen worden verhuurd, in zowel Bogotá als andere steden. Dus zoek ook zelf even op Facebook naar groepen. Blijf je maar kort in Bogotá? Dan is de groep Bogota Short Term Rentals handig. Of AirBnB natuurlijk.
⇒ Diploma’s laten omzetten naar de Colombiaanse standaard
Om vervolgens een baan te kunnen vinden moeten eerst je diploma’s worden ingediend bij het Colombiaanse ministerie van onderwijs. Dit geldt NIET voor elke baan, dus vraag dit vooraf na. Voordat dit kan vergeet niet eerst te doen wat hier staat beschreven. Je diploma’s uit Nederland zijn niet zomaar geldig in een ander land. De bedoeling is daarom dat het ministerie een naam geeft aan je behaalde titel die wel geldig is in Colombia, dit heet convalidación. Dit kost ongeveer 520.000 pesos (€160,-; 2016). Na indienen moet je daar behoorlijk lang op wachten: drie tot zes maanden. Begin hier dus op tijd mee.
Toen ik bericht kreeg kon ik mijn formulieren met daarop de ‘resolutie’ komen ophalen bij het ministerie. Deze resolutie én mijn vertaalde diploma’s heb ik nodig gehad voor het tekenen van mijn werkcontract. Wil je ook je diploma’s in Colombia laten convalideren: op deze website vind je het exacte proces, uitleg, tijdsduur en nog veel meer.
⇒ Emigreren naar Colombia: een baan vinden
Mogelijk heb je nog een contract met Nederland, maar zo niet dan is het waarschijnlijk dat je een baan wilt vinden. Hiervoor zijn ook in Colombia diverse sites beschikbaar waar je je CV in kunt zetten en kunt solliciteren naar banen die bij je passen. Bijvoorbeeld:
Mijn ervaring is echter dat dit niet zoveel oplevert en je vaak niet eens een reactie terug krijgt op een sollicitatie. Hoe ik wel aan mijn baan ben gekomen is via contacten. In Colombia zijn contacten sowieso zeer belangrijk om werk te vinden, zo’n 75% van de banen wordt via via verkregen. Contacten maken dus! Als je eenmaal een baan hebt, kun je ook pensioen gaan opbouwen. Werken in Colombia is niet altijd rozengeur en maneschijn. Er zijn veel onnozele regeltjes en dat is soms moeilijk met een Nederlandse instelling. Inmiddels heb ik na bijna 2,5 jaar voor een Colombiaans bedrijf gewerkt te hebben ontslag moeten nemen. Ook dat ging niet bepaald zonder stress. Lees hier het hele verhaal.
Een eigen bedrijf starten in Colombia
Je kunt er ook voor kiezen een eigen bedrijf te starten in Colombia. Na mijn vaste baan besloot ook ik als ondernemer verder te gaan en startte ik als webdesigner en blogger. Daarvoor moet je je inschrijven bij de Colombiaanse KvK en alles regelen omtrent de Colombiaanse belastingdienst. Hier lees je alles over het opzetten van een eigen bedrijf in Colombia.
⇒ Regel een zorgverzekering
Als je gaat emigreren naar Colombia kun je gemakkelijk een zorgverzekering aanvragen. Net als in Nederland heeft ook in Colombia in principe iedereen een basisverzekering. Het verschil met Nederland is echter dat er verschillen in kwaliteit en service zijn per maatschappij. Ikzelf ben verzekerd bij SURA; deze staat bekend als één van de beste van Colombia. Net als voor alles in Colombia geldt dat je ook hiervoor je cédula nodig hebt, dus zodra je die hebt kun je een verzekering aanvragen. Een zorgverzekering is niet goedkoop, maar het is wel beter te kiezen voor eentje waarvoor je ook meer service krijgt. Ik zal binnenkort een artikel schrijven hoe het werkt met de zorgverzekering in Colombia. Uitgebreide informatie over de gezondheidszorg en zorgverzekeringen in Colombia vind je hier (Nederlands).
Er zijn ook Nederlanders die hier al jaren wonen en verzekerd zijn bij het Nederlandse OOM Verzekeringen. Hiermee betaal je in Nederland en krijg je zorg in Colombia. Ikzelf regel bij OOM altijd mijn verzekering als ik op familiebezoek ga in Nederland.
⇒ Een bankrekening openen
Ik heb bij twee verschillende banken een rekening geopend en dit is als buitenlander niet al te makkelijk. De eerste keer kreeg ik mijn bankpas pas mee nadat ik mijn contract had getekend en ik dit contract bij de bank kon laten zien. Bij de andere bank moest ik eerst helemaal gecheckt worden. Op zich is de procedure niet lastig: je gaat naar de bank van je keuze en alle formulieren zijn zo ingevuld. Als je echter geen baan hebt zal het lastig worden. Goede banken zijn Davivienda en Bancolombia.
⇒ De Colombiaanse belastingdienst
Het betalen van belasting wordt in Colombia geregeld door de DIAN. Dat is de Colombiaanse belastingdienst. Als je altijd dacht dat de Nederlandse belastingdienst een drama was, dan kan ik je vast vertellen dat je precies die belastingdienst hier in Colombia enorm gaat missen. Het betalen van belasting in Colombia is geen fijn werkje en ontzettend ingewikkeld. Al je hier gaat werken moet je een RUT aanvragen bij de DIAN. Een afspraak daarvoor maak je via de website. Het is een heel gedoe en als je geen Spaans spreekt kun je het beste iemand meenemen die dat wel doet. De RUT heb je voor alles nodig. Voor het tekenen van een werkcontract, het starten van een eigen bedrijf en het betalen van belasting.
Het lijkt alsof de DIAN zoekt naar buitenlanders die hun belasting niet goed hebben geregeld. Deze buitenlanders krijgen hoge boetes. Ik ken diverse Nederlanders in Colombia die hiermee te maken hebben gehad en veel geld daarmee zijn kwijt geraakt. Zo moet je in Colombia onder andere al je bankrekeningen opgeven, dus ook die in Nederland. En ook als je daar geen salaris op ontvangt. Als je dat niet doet kunnen zie rekeningen alsnog vinden en je daarvoor boetes geven van 15% over het geld dat je erop hebt (wat steeds oploopt als je niet betaalt).
Mijn advies: zoek een accountant in Colombia. Eentje die ervaring heeft met belastingaangifte voor buitenlanders. Er zijn namelijk een hoop accountants die dat niet hebben en je daardoor alsnog boetes krijgt. Als je een eigen bedrijf hebt in Colombia als buitenlander is een accountant overigens verplicht. Mijn accountant regelt letterlijk alles. Van het invoeren van facturen elke maand bij de DIAN tot aan de belastingaangifte. En daar betaal ik heel graag een beetje meer voor.
⇒ Een telefoonabonnement nemen
Het klinkt heel simpel, maar als buitenlander in Colombia koop je niet zomaar een simkaart met een abonnement. Het beste is dit te doen via een Colombiaan. Op zoek naar mogelijkheden? Kijk eens bij Tigo of Claro. Ikzelf gebruik Tigo en ben daar heel tevreden mee, al heeft Claro iets meer bereik in wat afgelegen gebieden. Mijn Wifi thuis is wel van Claro.
⇒ Colombiaans rijbewijs
Het hebben van een rijbewijs in Colombia, en zeker in Bogotá, is niet per se nodig. Toch vind ik het wel ontzettend handig om een Colombiaans rijbewijs te hebben. Toen ik in 2015 mijn rijbewijs haalde sloeg dat nergens op. Iets met een pakje boter zal ik maar zeggen. Hier lees je het bizarre verhaal van mijn rijbewijs. Echter, inmiddels zij de regels behoorlijk aangescherpt en kun je je rijbewijs niet meer zomaar even kopen. Maar zul je het op de officiële manier moeten doen. Dit geldt voor zowel het autorijbewijs als het motorrijbewijs. Je begint bij de SIM, dat is een soort van bureau voor rijvaardigheid, daar vraag je eerst een RUNT aan. Vervolgens ga je naar een rijschool en zeg je dat je graag een Colombiaans rijbewijs wilt. Hoeveel lessen en uren je moet maken zul je daar moeten vragen. Daarnaast moet je een medisch onderzoek doen.
⇒ Wonen in Colombia: wat kost dat?
Voordat je gaat emigreren naar Colombia is het ook goed om te kijken wat wonen in Colombia eigenlijk kost en hoeveel geld je nodig hebt per maand. Zeker als je nog geen baan hebt is het handig om te weten of je genoeg spaargeld hebt. In dit artikel lees je alles over de kosten van wonen in Colombia.
Bij emigreren naar Colombia komen ook andere zaken kijken
⇒ De taal
Als je gaat emigreren naar Colombia is de taal essentieel. Ook als je tijdelijk hier woont is het best handig wat Spaans spreekt. Er komt namelijk zeker een moment dat je het écht nodig hebt. Bijvoorbeeld als je opeens een baan vindt of naar de dokter moet. Ikzelf heb van tevoren een beetje Spaans geleerd met DuoLingo en Betty la Fea, maar pas toen ik ging werken begon ik steeds vloeiender te spreken. Jezelf in de maatschappij begeven is de beste manier om een nieuwe taal en de daarbij horende typische uitspraken te leren. Over emigreren en een nieuwe taal leren schreef ik dit artikel.
⇒ Vrienden maken
In Colombia maak je snel vrienden op het werk, en zo is dat bij mij ook gebeurd. Na het werk en mijn verhuizing naar Sopó wilde ik weer nieuwe vrienden maken. Dit lukte door het hebben van een hond (je hebt dan snel aanspraak), door naar de sportschool te gaan en met de app Bumble. Bumble is een dating app, maar is niet alleen voor daten. Je hebt er ook een onderdeel BFF en daar kun je gemakkelijk in contact komen met locals die ook op zoek zijn naar nieuwe vrienden.
⇒ Naar de sportclub (of iets dergelijks)
Ook een goede manier om contacten te leggen en jezelf midden in de samenleving te begeven: een abonnement op een sportschool of één of andere club. Ik deed dit pas nadat ik met mijn baan begon en bleek een erg fijne manier om nieuwe mensen te leren kennen en meer te leren over het leven in Colombia.
⇒ Nederlandse TV kijken vanuit het buitenland
Het kan zomaar zijn dat je graag af en toe Nederlandse programma’s kijkt vanuit het buitenland. Dit is echter meestal niet mogelijk. Om Nederlandse TV te kijken vanuit Colombia heb je een VPN nodig, dat is een tool waarmee je je IP-adres verandert naar een IP-adres van een ander land. Ikzelf gebruik al jaren een VPN. Nu kijk ik bijna geen Nederlandse TV, maar er zijn een paar programma’s die ik wel graag kijk, zoals Boer Zoekt Vrouw, Spoorloos, Grenzeloos Verliefd en Floortje naar het Einde van de Wereld. Ook gebruik ik mijn VPN om Netflix te kijken uit een ander land, zo heeft Netflix uit de VS en Engeland net een ander aanbod dan de Colombiaanse. Dit doe je met bijvoorbeeld NordVPN, één van de beste VPN services wereldwijd.
⇒ Nederlanders opzoeken
Nu moet ik zeggen dat ik niet heel veel contact heb met andere Nederlanders, maar wel heel regelmatig met een paar. Ik heb er geen behoefte aan om elke dag met andere Nederlanders op te trekken, maar als je gaat emigreren naar Colombia is het wel bijzonder fijn om af en toe je gedachten en frustraties te kunnen delen met mensen die je echt begrijpen en net zo denken als jij. Ik ben dan ook zeer dankbaar voor mijn lieve Nederlandse vrienden die ik hier heb.
Verhuizen naar het buitenland: de voor- en nadelen
Voordat je de beslissing maakt naar het buitenland te verhuizen is het goed om je bewust te zijn van wat emigreren allemaal met zich meebrengt. Er zitten vele voordelen en positieve punten aan. Voor mij was emigreren bijvoorbeeld de beste keuze ooit. Maar aan emigreren kleven ook nadelen. In dit artikel een overzicht van de voor- en nadelen van emigreren.
Emigreren: wat moet je regelen in Nederland?
Als je gaat verhuizen naar het buitenland ben je niet alleen in het land van bestemming tijd kwijt om dingen te regelen, ook in Nederland moet je van alles doen om je emigratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Denk aan je uitschrijven bij de gemeente, de belastingdienst opzeggen, je uitschrijven bij je zorgverzekering en meer. In dit artikel lees je wat je moet regelen in Nederland als je gaat emigreren.
Emigreren naar Colombia: zou jij het doen? Of heb je andere plannen om te verhuizen naar het buitenland?
Update: dit artikel verscheen voor het eerst op 22 september 2016 en is geactualiseerd op 8 september 2022. Links zijn gecontroleerd en geactualiseerd en informatie over visa in Colombia en woonruimte zoeken is aangepast.
53 reacties
Beste Sabine,
Ik zou graag hulp van een advocaat willen hebben. Ik ben van plan ook naar Colombia te emigreren want mijn vriend werkt en woont al een jaar daar maar hij is ook expat.
Hoi R, ik stuur je een e-mail. Groetjes, Sabine
Erg interessant. Maar hoe werkt het als je een huis wilt kopen om te pas en te onpas naartoe te gaan, maar gewoon in Nederland wilt blijven wonen en werken?
Hoi Johan, dank je wel voor je bericht! Dat is een goede vraag, waar ik niet zo 123 het antwoord op weet. Volgens mij kun je gewoon een huis kopen in Colombia, ik weet alleen niet hoe dat zit met belastingzaken. Het beste is om hiervoor een advocaat te vragen. Sowieso als je een huis koopt, laat de papieren goed controleren, zodat je geen schuld oid overkoopt.
Hoi Sabine, ik heb een Colombiaanse vriendin die eigenlijk illegaal in Nederland verblijft. Nu willen we samen naar Colombia. Ik ben de 60 al gepasseerd en werk aan een boek wat ik ook in Colombia kan doen. Ik wil met mijn vriendin daar voor minstens een half jaar samen wonen – haar kinderen wonen daar ook. Ook heeft zij medische en psychische hulp nodig, die zij alleen in Colombia kan krijgen. Eigenlijk willen we de winters daar doorbrengen en de zomers hier in Nederland. Kun jij mij tips geven. Als ik zonder visum reis zou het kunnen dat ik af en toe naar Curaçao op en neer moet, of levert dat ook problemen op? Moet ik dan – voor ik naar Colombia vertrek – ook een ticket boeken Cali-Curaçao? Of zijn er andere mogelijkheden, zoals een verblijfsvergunning. Binnenkort ben ik ook pensionado. Kun je als pensionado wel een verblijfsvergunning krijgen?
Hoi Curt, wat een leuke plannen! Je mag op een toeristenvisum maximaal 6 maanden per jaar in Colombia verblijven, vanaf het moment dat je komt. Je moet na 3 maanden dan wel verlenging aanvragen of even het land uit gaan en weer terugkomen. Bij binnenkomst moet je kunnen aantonen dat je weer weggaat, dus een vliegticket naar Curacao zou moeten voldoen. Na die 6 maanden moet je dan weer 6 maanden wachten om terug te komen, of een visum regelen. Dat kan prima als pensionado, alleen je zal daarvoor of heel veel moeten investeren of trouwen of een geregistreerd partnerschap moeten regelen. Met die laatste 2 kun je dan een verblijfsvisum aanvragen. Ik hoop dat je er zo verder mee kunt!
Hey, wat een handig artikel. Ik heb hier al best veel informatie uit kunnen halen wat voor de rest wat lastiger te vinden is.
Ook ik wil graag maar colombia emigreren, en zoals je aangaf kon je de contactgegevens van de advocaat sturen. Dus bij deze de vraag of ik die ook zou mogen. Alvast erg bedankt!
Hoi Sabine,
Mijn partner en ik willen dit jaar naar Colombia emigreren. Zij is Colombiaanse en dmv adoptie naar NL gekomen. Als je in NL al een geregistreerd partnerschap hebt, is het dan voldoende dat deze door een beëdigd vertaler met apostille is vertaald om dit om te zetten naar een Colombiaans geregistreerd partnerschap? Het aanhouden van een Nederlandse bankrekening kan toch alleen als je in NL staat ingeschreven? Ik heb gelezen dat je een postbus kunt aanhouden zodat je een Nederlands postadres hebt. En mijn laatste vraag; hoe zie jij de komende verkiezingen? De ideeën van Gustavo Petro over het milieu en toerisme spreken mij wel aan. Echter heb ook ik mijn twijfels over zijn toch wel communistische gedachten en vriendschappen.
Overigens dank voor jouw super overzichtelijke website en info die je met ons deelt.
gr,
Gerard en Sandra
Hoi Gerard en Sandra, wat leuk dat jullie naar Colombia willen emigreren! Sandra heeft een Colombiaans paspoort ook neem ik aan? Ik ben niet zeker of het ook lukt met een geregistreerd partnerschap. Sowieso zal Sandra eerst een cédula moeten aanvragen als ze deze nog niet heeft en daarna het visum regelen. Ik denk dat je het beste contact kan opnemen met de cancilleria of een advocaat om dit te vragen of een vertaling en apostille voldoende is. Ik vermoed van wel, maar ben niet zeker. Je kunt zeker een NL bankrekening aanhouden als je in het buitenland woont. De ene bank is daarin wel makkelijker dan de andere, er zijn banken die Nederlanders die buiten de EU wonen eruit gooien, maar bij andere banken is het geen probleem. Sowieso is het handig om inderdaad een NL postadres op te geven.
De verkiezingen gaan heel spannend worden. Petro is heel populair bij een groot deel van de bevolking, maar er zijn ook heel veel mensen die bang zijn dat met hem Colombia een tweede Venezuela wordt. Sowieso kan een president niet alles alleen beslissen en is er grote kans dat hij veel ideeën niet kan doorvoeren. Ikzelf vind het idee van Petro als president niet fijn. Echter, geen enkele president is echt goed hier, er is veel corruptie. Maar Petro heb ik echt liever niet.
Heel graag gedaan en dank voor je compliment!
Groetjes,
Sabine
Gracias Sabine por escribir este articulo tan lindo acerca de Colombia. Yo soy colombiana casada con Holandes y vivo en Holanda, hermoso, seguro y tranquilo pais.
Mi Colombia es grande, linda y acogedora, con problemas pero tambien con muchas y positivas cosas. su variedad de climas y paisajes, su comida tipica, y en especial como dices su gente, lo amigable y de corazon comparten contigo lo poco o lo mucho que tengan.
Me agradan mucho tus comentarios ya que son diferentes a todas las cosas malas que hablan sobre mi tierra. Bendiciones que sigas disfrutando de Sopo, muy bonito pueblo.
Hey Sabine!
Wat een geweldige site heb je opgebouwd!!
Ook ik ben helemaal verliefd op Colombia, en zal me liever daar vestigen dan terugkeren naar Nederland.
Nu schreef je dat per 15 dec. Jl. De visas veranderd zijn. Zelf kwam ik aan 13 september, heb dit begin december verlengd tot 11 maart. Inmiddels een weekje in panama want ja, visum verliep…. Bij vertrek zei douande dat ik voor 90 dagen terug mag keren… Nog steeds uitgaande van 180 dagen per kalenderjaar. (Begin juni vlieg ik weer naar colombia). Maar volgens jou is het nu 1 jaar? Met verlenging tot 2?
Heb inmiddels ook Colombiaanse vriend, maar of het al zo definitief is om partnervisa te regelen?!? Anders wil een vriendin wel partnerschap aangaan, maar lijkt me beetje vreemd terwijl ik een vriend hier heb, en zij een vriendin in belgie.
Heb ongetwijfeld nog veeeel meer vragen, maar voor nu: waar haal ik de juiste informatie vandaan wat betreft het toeristenvisum? Cancillería geeft alleen aan dat je zonder visum het land binnen mag komen, geeft geen tijdsbestek aan…
Veel succes en ik houd je site in de gaten!!
Ah, heb het gevonden… Is een voluntario visa. Veel meer kom ik niet te weten, net deze nacht hebben ze uitgekozen voor onderhoud van de website…
Hoi Judith, dankjewel voor je compliment! En excuus voor mijn late reactie 🙂 Het visum van 1 jaar dat verlengd kan worden tot 2 is niet het toeristenvisum, maar visitante. Bijvoorbeeld als je tijdelijk gaat studeren in Colombia. Het toeristenvisum is zover ik weet nog steeds voor maximaal 180 dagen per jaar. Wel heel tof dat je in Colombia wilt blijven. Ik zou niet zomaar met iemand een partnerschap aangaan. Als je dat weer wilt ontbinden zou het kunnen zijn dat je moet aantonen dat je ook partnerschap hebt in NL (heb ik weleens gehoord) en dan kan het een heel gedoe worden. Je zou ook je vriend na die 180 dagen een maand oid naar Nederland kunnen laten komen en als het echt goed gaat daarna alsnog partnerschap aangaan? Is maar een idee hoor haha 🙂
Informatie over het toeristenvisum is echt lastig te vinden… Misschien heb je wat aan deze informatie: https://elgenesisdelasunto.wordpress.com/2016/09/02/lo-que-debes-hacer-para-extender-tu-tiempo-de-turista-en-colombia/. Is uit 2016 volgens mij en dingen kunnen hier opeens veranderen, maar dit lijkt nog wel aardig actueel. Als je er echt niet uitkomt zou ik naar de cancilleria bellen.
Veel succes en plezier!
Mooi overzicht Sabine! Best een hoop werk zo’n migratie maar al met al echt stúkken makkelijker dan in Nederland! Nog een aanvulling: als je ouder bent van Colombiaanse kinderen kan je meteen residente worden…en ik heb nooit bloed laten prikken voor mijn cédula. Gewoon gezegd dat ik donor was in Nederland en mijn bloedgroep genoemd, was ook goed! Nog een handig puntje: als je een telefoonabonnement of een hypotheek of iets ertussenin waarbij je een krediet nodig hebt wilt afsluiten zijn dit de stappen: 1. Naar CIFIN gaan met twee kopieen van je cédula de extranjería. Kost, behalve je reis en wachttijden, niks. Ze schrijven je dan in, duurt een week of 6. Daarna, weer met twee kopieën van je cédula de extranjería (voor gewone cedulas geldt het niet, alleen voor buitenlanders) naar Datacrédito in het winkelcentrum Iserra 100. Zorg dat je vóór 4 uur binnen bent met een lege blaas, want als je even naar de wc moet kom je er daarna niet meer in. Na een tijd wachten en gefrustreerde mensen kijken typen ze je gegevens in of zeggen ze dat alles al in orde was (dat weet je dus pas als je daar geweest bent) en kan je bij de bank je credit card or zo aanvragen!
Dankjewel voor de aanvullingen Esther! En ja zéker veel makkelijker dan in NL. Daar zijn veel dingen zelfs onmogelijk helaas. Ook veel makkelijker dan in veel andere Zuid-Amerikaanse landen heb ik al gemerkt, omdat alles online gaat en dat werkt ook nog eens heel goed.
Wat een super fijn artikel! heel duidelijk en overzichtelijk met vergelijking met al die andere websites!
ik ga binnenkort ook of de Belgie route doen of dat ik naar Colombia ga, maar toen de visum en het ID aanvragen bezig waren was jij toen gewoon nog in Nederland en je vriend in Colombia. of kan hij daarbij ook in Nederland zijn ? en hetzelfde met het geregistreerd partnershap bij de notaris?
Hoi Eef, dankjewel voor je compliment! Als je je visum en ID in Colombia aanvraagt dan is het beter ook in Colombia te zijn. Je moet je visum namelijk in je paspoort laten stempelen een week ongeveer na het aanvragen en daarna moet je binnen twee weken je ID aanvragen. Het gaat allemaal best wel snel. Ik was toen in Colombia voor 3 weken en heb het allemaal in die drie weken geregeld. Mijn vriend was toen ook in Colombia, maar volgens mij maakt het niet uit waar hij op dat moment is. Jij moet het allemaal doen. Geregistreerd partnerschap bij de notaris moet in Colombia, maar volgens mij zijn er wel mogelijkheden dat jij in Europa bent en je vriend het voor jullie beiden regelt in Colombia. Het beste is dat uit te zoeken bij de notaris. Dat moet je sowieso als eerste doen voordat je je visum aanvraagt. Ik weet niet zeker of het helemaal niet mogelijk is je visum vanuit het buitenland aan te vragen. Het beste is dat op de site van de cancilleria te zoeken of bij de ambassade van Colombia na te vragen. Het is trouwens wel zo dat je je visum ook per mail gestuurd krijgt en daarmee mag je al het land in, dus als het wel lukt vanaf België dan heb je iig wel je visum om binnen te komen.
Hallo Sabine,
allereerst complimenten voor je site, goede artikelen en leuke schrijfstijl. Ik sta aan het begin van een soortgelijk avontuur als jij, binnenkort vertrek ik naar Bogota om daar samen te wonen en leven met mijn Colombiaanse vriendin. Ik zal in eerste instantie op een toeristen visum het land binnen willen komen, en die op tijd verlengen met nog eens 90 dagen. Maar ik ga ook op de universiteit spaans studeren, en hiervoor kan ik ook een studenten visum aanvragen van max 3 maanden. Als deze luxe nog niet genoeg is, heb ik ook al een serieus werkaanbod gekregen van een Colombiaans bedrijf die mijn werkvisum wilt regelen indien ik ja zeg. Het enige is dat ik nu nog geen ja durf te zeggen, maar eerst maar eens rustig wil landen in Bogota. Mijn vraag aan jou, hoeveel moeilijker is het om een toeristenvisum alsnog ter plekke dit om te zetten naar een werkvisum? dus als ik al in het land ben. En daarnaast, wat zijn de gevolgen voor mij met betrekking tot mijn Nederlandse verplichtingen indien ik echt ga werken in Colombia met een bijbehorend visum? Moet ik direct uitgeschreven worden uit het gemeenteregister ( ik blijf ingeschreven bij familie) en heeft het financiele gevolgen qua belasting en pensioen of zorgverzekering? wellicht weet je dit niet allemaal, maar elke hulp is al welkom.
alvast bedankt,
sander
Hoi Sander, dankjewel voor je compliment! 🙂 En wat leuk dat je ook het avontuur aangaat, het zal je zeker gaan bevallen!
Om je eerste vraag te beantwoorden: je toeristenvisum omzetten in een werkvisum als je er bent is geen enkel probleem, zo doet bijna iedereen het (ik ook). Met je toeristenvisum heb je eigenlijk niets meer te maken dan, je moet alleen zorgen dat je alle papieren hebt voor het visum én een baan, en dan is dat visum zo geregeld. Dat je een aanbod hebt voor een baan is wel heel mooi, want vaak duurt het best lang om wat te vinden. Als je die baan dus eenmaal hebt is het krijgen van een visum vrij makkelijk.
Met betrekking tot je Nederlandse verplichtingen: het hangt een beetje af per situatie. In jouw geval ben je nog ingeschreven, maar je zal jezelf moeten uitschrijven als je meer dan 8 maanden weg bent. Het nadeel van ingeschreven blijven is dat je in Nederland gewoon belasting en zorgverzekering moet betalen. Oók als je dat ook allemaal in Colombia betaalt (en dat zal gebeuren zodra je een baan hebt). Nederland heeft geen één of ander verdrag met Colombia waarbij je slechts in één land belasting hoeft te betalen, dus je moet dat zelf aangeven bij de belastingdienst in Nederland, zodat je niet dubbel betaalt. Zodra je je officieel uitschrijft uit Nederland, dan moet je voor de zorgverzekering een formulier invullen aan de hand waarvan zij bepalen of je wel of niet verzekering moet doorbetalen. Als je gewoon in Colombia verzekert bent zal dat niet meer nodig zijn. Ook de belastingdienst gaat dan vervallen, maar je moet daar erg zelf achteraan (bij mij duurde het meer dan een jaar voordat de belastingdienst eindelijk begreep dat ik niet meer belastingplichtig was in Nederland). Als je dus ingeschreven blijft staan terwijl je een baan hebt in Colombia en daar dus woont, dan moet je dat op één of andere manier in NL regelen, dus de belastingdienst bellen en vragen hoe en wat. Ikzelf vond het allemaal heel onhandig om ingeschreven te blijven staan (extra geregel en geld) en dus heb ik me meteen uitgeschreven. Is een beetje wat een keus afhankelijk van wat je plannen in Colombia zijn. Zodra je in Colombia gaat werken ga je daar ook pensioen, zorg en belasting betalen, dat staat allemaal los van Nederland en moet gewoon in Colombia.
Ik hoop dat je hier iets verder mee komt, als je meer vragen hebt stel ze gerust! Veel plezier en succes met verhuizen alvast!
Beste Sabine,
Mijn stiefbroer heeft iemand leren kennen in Colombia, een maand of vijf/zes geleden. Hij is al een keer teruggegaanen zij is ook al hier in Nederland geweest voor vijf weken. Hij wil nu naar Colombia, om bij haar te zijn en aldaar te werken. Ik vind het echter lastig om hier meer informatie over te vinden. Mijn Australische vriend kon hier bijvoorbeeld eerst een jaar op een Working Holiday Visum komen. Vervolgens heeft hij een visum voor 5 jaar gekregen toen wij onze relatie konden aantonen en ik kon laten zien genoeg financiële middelen te hebben om hem te onderhouden.
Hoe zit dit in Colombia? Moet je voor een bepaalde tijd een relatie hebben? Hoe moet je dit aantonen (ook met foto’s, e-mails, etc?) en hoe zit het met die garantiestelling (minimum inkomen van haar)? Weet jij hier meer over? Want ik kom steeds op een dood spoor uit, maar wil hem graag helpen.
Lieve groet,
Tess
Hoi Tess, wat lief dat je je broer wilt helpen! Eigenlijk staan de antwoorden op je vragen al in dit artikel, onder nummer 1. Ik adviseer je daar eens via de link naar de verschillende visa te kijken. In Colombia werkt het anders dan in Nederland of Australië. Je krijgt niet zomaar een visum. Als je broer bij zijn vriendin wil zijn, zijn er twee opties: 1) ze trouwen of regelen een geregistreerd partnerschap (die laatste heb ik gedaan), daarmee heeft hij binnen no-time een visum, of 2) hij zoekt een baan en via die baan regelt hij een visum. Uiteraard is de eerste optie veel beter als hij daar echt zonder zorgen wil leven. Hoe het werkt om te trouwen in Colombia vind je hier: https://www.besabine.com/trouwen-in-colombia/. Een geregistreerd partnerschap kan dus ook, dat moet bij de notaris. Het schijnt dat je daarvoor moet kunnen aantonen dat je 3 jaar samen hebt gewoond, maar het verschilt erg per notaris hoe ze daarmee omgaan. Als ze bij de eerste notaris zeggen het kan niet, dan ga je naar een andere notaris, etc. Als het niet lukt dan kunnen ze de data van samenzijn een beetje aanpassen 🙂 Ik hoop dat jij en je broer hier iets aan hebben. Mail me gerust als je meer vragen hebt! Groetjes, Sabine
Hallo Sabine, het is elke keer weer leuk om je stukjes te lezen. Ben steeds wat stukjes aan het terug lezen en vind het super!
Over 1,5 week gaan wij, man, kind, nicht met vriend, voor 3 weken naar Colombia. Ik ben daar geboren maar ben er alweer 25 jaar niet geweest. Wordt dus hoog tijd. Nu was ik aan het kijken of er voor Colombia een internationaal rijbewijs nodig was. Je zal er vast wellicht iets over geschreven hebben maar kan het niet vinden. In dit artikel schrijf je wel iets over het rijbewijs maar wanneer je gaat emigreren. Weet jij raad? Alvast heel erg bedankt en ga zo door met je mooie stukjes. Kati
Dankjewel voor je leuke reactie Kati! Leuk ook dat jullie naar Colombia komen! 😀 Een internationaal rijbewijs is niet nodig in Colombia. Toen ik net hier kwam heb ik het wel meegenomen in het Spaans, voor de zekerheid. Ik ben toen toevallig twee keer aangehouden in de auto en heb alleen mijn Nederlandse rijbewijs laten zien en er gebeurde verder niets… Als je langer dan 3 maanden wilt rijden in Colombia moet je officieel een Colombiaans rijbewijs aanvragen. Maar dat is niet aan de orde in jullie geval 🙂 Het is dus niet nodig maar je zou het evt voor de zekerheid mee kunnen nemen. Veel plezier alvast!
Wat een mooi artikel Sabine. Heel helder, bedankt!
Dankjewel Rita, en graag gedaan! 🙂
MIjn vriendin komt voor 5 maanden naar Colombia, wat is dan verstandig om te doen? toch een reis visa?
Een reisvisum kan, maar dat is niet voor 5 maanden geldig. Alleen 90 dagen volgens mij. Dat betekent dat ze dan na 90 dagen even het land uit moet en dan weer in om nog een keer 90 dagen te krijgen, of het te verlengen. Als ze ook wil gaan werken in die 5 maanden zal ze een werkvisum moeten aanvragen, maar die krijg je niet zomaar. Hangt er dus een beetje vanaf wat jullie plannen zijn 🙂
Er komt heel wat bij kijken, ja! ’t Is even een hoop geregel, maar de moeite waard als je je droom om in een ander land te wonen werkelijkheid wil maken ?.
Absoluut de moeite van al het geregel en frustratie waard! 😀
Emigreren brengt altijd een hoop gedoe en rompslomp met zich mee. Wat mij destijds vooral opviel, is dat ik eigenlijk min of meer hetzelfde leven hield in Colombia als in Nederland. Het leek wel alsof ik uit de ene context was weggeplukt (Nederland) en in de andere context was neer geplant (Colombia). Binnen de kortste keren had ik er precies dezelfde soort vriendschapsrelaties met mensen als voorheen in Nederland. Heel opmerkelijk was dat.
En inderdaad heel fijn om er ook Nederlanders te ontmoeten met wie je goed kunt opschieten. Want emigreren brengt ook altijd frustraties met zich mee en dan is het heel fijn om daar (h)erkenninspunten met anderen in de kunnen vinden…
Wat grappig hoe dat bij jou is gegaan! Bij mij is dat wel iets anders denk ik. Emigreren is altijd een gedoe, ook later nog met documenten die over en weer moeten. Gelukkig zijn er andere Nederlanders 🙂
Dat is serieus een hoop werk, er komt aardig wat bij kijken zeg. Aan de andere kant, ik had ook niet verwacht dat het makkelijk zou zijn. Interessant artikel!
Dankjewel! Ja het is een hoop werk, je moet er echt wel wat voor over hebben. Maar het is het absoluut meer dan waard hoor! 🙂
Nou nou, je moet wat over hebben voor de liefde!!!
Xxx
Haha ja precies! x
Nog best een gedoe om dat allemaal te regelen zeg! Maar wel knap, dat je zo’n stap hebt gezet. Maar ik kan het me goed voorstellen hoor. Ik wil zeg ook na mijn studie een paar jaar in Italië gaan werken.
Ja best wel! Dankjewel 🙂 Maar echt hoor: het is alle moeite en kosten MEER DAN WAARD! 😀 Als je de kans krijgt ZEKER naar Italië gaan voor een tijdje. De ervaring weegt echt op tegen eventjes gedoe.
Ja het is best een onderneming om te emigreren hè? Wij zijn eens naar zo’n beurs geweest, moesten veel geld meebrengen. Nou dan ben je snel genezen.
Haha ja dat kost wat inderdaad. Wil ik ook nog wel eens een blog over schrijven: hoeveel emigreren mij heeft gekost.
Zow, wat een gedoetje!
Ja best wel haha
Er komt nog best wel wat bij kijken als je in het buitenland wil wonen en werken. Ik heb binnenkort een informatief gesprek met een bedrijf in Colombia om te horen over het lesgeven als TEFL docent. Puur informatief, maar toch handig deze informatie!
Leuk zeg! Ja ik miste zelf deze informatie tijdens mijn emigratie. Zelf al die sites zoeken enzo… pff. Zonder dat je heel goed Spaans spreekt. Dit maakt het stukken makkelijker 🙂
hahaha je bent de stempeltjes nog vergeten! werkervaringbewijs….en had jij in 3 maanden je diploma? ik had contacten bij het ministerie en nog duurde het de eerste x 14 maanden en voor mn PhD diploma (toen ik die contacten vanaf dag 1 had ingezet) iets van 8 maanden….overigens is dat vooral.voor werken bij overheidsbedrijven belangrijk. in de commerciële wereld vragen ze niet om de convalidacion (Pedro heeft het hele proces niet gedaan). Ik vond telefoonabonnement nemen ook moeilijk…zonder kredietgeschiedenis hier en zonder salaris lukt dat niet. Gelukkig lukte het me via Pedro…die ook geen inkomen maar wel geschiedenis had hier!
Haha ohjaaa helemaal vergeten! Vooral ook Tigo, jeetje wat een gedoe! Staat dus ook op JImmy z’n naam. Ik ga deze twee dingen er nog even bij zetten!
Het is een hele rompslomp hé, ik herinner mij dat nog toen ik naar Fuerteventura gingen wonen. Het was wel handig daar iemand te kennen. Voor jou was het waarschijnlijk ook makkelijker dat je partner daar woont. Blijkbaar is het in geen enkel land evident om te emigreren.
Ja absoluut! Veel gedoe, maar uiteindelijk vond ik het allemaal absoluut waard. Dat Jimmy er al woonde heeft echt enorm veel geholpen. Ook heeft hij mij met een andere Nederlandse in contact gebracht die me van een hoop tips en tricks heeft voorzien. Emigreren is inderdaad altijd een heel gedoe. Maar toch zou ik het zo weer doen!
Weer een mooi artikel Sabine…
Ik vertrek hier 17 november…
Vorige keer was mijn visumaanvraag online niet goed gegaan maar deze keer gaan we persoonlijk bij het Ministerie langs om mijn TP10 visa te regelen. Ik ben begin di jaar getrouwd in Colombia en volgens de Ambassade in Nederland moet dat geen probleem zijn. Tegen de tijd dat we naar Bogota gaan laat ik het je weten , dan kunnen we elkaar even ontmoeten….
We zijn er alleen nog niet uit op we met de bus vanuit Cali gaan of toch maar het vliegtuig nemen…..
groetjes…Hasta luego..
Rini de Regt
Dankjewel Rini, en wat leuk van je te horen! Het gaat vast deze keer wel lukken! Laat zeker even weten wanneer je hier bent. Ik krijg wel bezoek heel november en december, maar wie weet lukt het om even af te spreken: lijkt me heel gezellig! Ik zou trouwens gaan vliegen naar Cali, veel makkelijker! Groetjes en veel succes!
Prachtige foto’s 😉
x
Dankjewel! 😀
Interessant! Ik denk dat het wel een beetje vergelijkbaar is met hoe het in Ghana zal gaan. Al weet ik niet of ik een partnervisum kan krijgen, of dat überhaupt bestaat. Allemaal van die “saaie” dingen waar ik me nog lang geen druk over wil maken, maar misschien handig om dat wel over een paar maanden al te gaan doen… En Nederlanders op zoeken he, ik snap je helemaal. Soms wíl je dat gewoon
Ja dat denk ik ook! Ik vind ook best wel dat Colombia veel visa-mogelijkheden heeft. Ik weet niet of dat in elk land zo is inderdaad…