Home Bogotá 10 tips voor een veilig verblijf in Bogotá
Veiligheid Bogotá

10 tips voor een veilig verblijf in Bogotá

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Regelmatig krijg ik vragen over de veiligheid in de hoofdstad van Colombia: Bogotá. Logisch, want Bogotá staat nu niet bepaald in de top 10 van veiligste steden ter wereld. Echter, Bogotá behoort ook al lang niet meer tot de meest onveilige steden, en is tegenwoordig prima veilig voor een bezoek. Ondanks dat Bogotá ook wel ‘het Athene van Zuid-Amerika’ wordt genoemd, is de hoofdstad van Colombia wat veiligheid betreft niet te vergelijken met het echte Athene of welke andere Europese hoofdstad dan ook. Toch is mijn woonplaats ondanks wat verhoogde risico’s ideaal voor een leuke stedentrip of voor het ontdekken van de omgeving. Ikzelf ken na 8 jaar wonen de stad goed en weet wat wel en niet te doen om hier veilig door het leven te gaan. Kom je hier echter voor het eerst, dan is het aan te raden om met een aantal dingen rekening te houden. Daarom hierbij 10 tips voor een veilig verblijf in Bogotá!

 

 


Tip 1: Kies je hotel of hostel in Bogotá op basis van veiligheid


Let bij het boeken van je hotel of hostel op vier dingen:

 1. Is de buurt veilig?
 2. Heeft het hotel beveiliging?
 3. Kan ik ’s avonds veilig over straat?
 4. Kan ik makkelijk met het openbaar vervoer naar delen van de stad waar ik heen wil?

Kijk eens op booking.com – Bogotá voor hotels in diverse wijken. Op het kaartje zie je waar de meeste hotels gelokaliseerd zijn: dat zijn veilige buurten om te verblijven én handig met het openbaar vervoer. Veiligere en leuke buurten om te verblijven zijn El Chicó, Usaquén, Chapinero (Alto) en Teusaquillo.

 Booking.com

 

Ben je maar een dagje in de stad of heb je een korte overstap in Bogotá? Je kunt ook prima veilig bij het vliegveld een hotel boeken. Klik hier voor hoteltips en bezienswaardigheden bij de luchthaven van Bogotá.

 


Tip 2: Houd geen taxi aan op straat, maar bestel er één


Je zult waarschijnlijk zien dat Bogotanen zelf wel vaak een taxi aanhouden op straat. Beter is dat niet na te doen. Het is direct duidelijk dat je toerist bent, en als je niet zo goed Spaans spreekt wordt alles nog een stukje lastiger. Het komt vaak voor dat de chauffeur met een snelle wisseltruc het briefje van 50000 pesos met die van 5000 verwisseld en zegt dat je te weinig hebt betaald. Het geld lijkt erg op elkaar en voor je het weet ben je voor een ritje in plaats van 5 euro, 50 euro kwijt. Wat minder vaak voorkomt, maar wél kan gebeuren, is dat de chauffeur je ontvoert om je bankrekening leeg te pinnen onder schot.

Heel makkelijk kun je een taxi bestellen via de apps CABIFY of DIDI. Of ga met Uber. Dit is niet legaal in Colombia, maar wordt wel veel gebruikt. Of ga met de bus: heel goed te doen, leuker en veel goedkoper! Lees hier hoe het werkt met de bus in Bogotá inclusief een leuke route! Neem de bus niet meer na 6 uur in de avond, ga dan met de taxi.

 


Tip 3: Pin op een veilige plek en verdeel je geld over verschillende plekken


Je zal de eerste niet zijn die na het pinnen in Bogotá van een groot bedrag wordt achtervolgd om later gerold (of beroofd) te worden. Pin daarom het liefst op een veilige plek, zoals in een winkelcentrum of een supermarkt. Handig is om na het pinnen je geld meteen over je lichaam te verdelen, in plaats van alles in je portemonnee te stoppen. Stop een beetje in je portemonnee, het meeste onder je kleding en een beetje in je jaszak. Je bh is trouwens ook een goede plek om een stapel geld in te bewaren.

Hier lees je alles over veilig omgaan met de miljoenen Colombiaanse pesos die je uit de muur haalt.

 

 


Tip 4: Geef geen papaja, oftewel: loop niet te koop met wat je hebt


No dar papaya: een typisch Colombiaanse uitspraak om aan te geven dat je niet te koop moet lopen met wat je hebt, anders ben je het kwijt of neemt de kans op beroving toe. Hier wat tips:

 • Maak een kopie van je paspoort en laat je paspoort in je hotel liggen;
 • Verdeel je geld over verschillende plaatsen;
 • Neem niet te veel geld mee, alleen wat je nodig hebt en dan een beetje meer;
 • Laat ook (bank)pasjes die je niet gaat gebruiken in je hotel (of tenminste goed verborgen onder je kleding);
 • Draag geen dure sieraden, doe dus ook je horloge en (trouw)ring af;
 • Stop niets in je achterzak, dat ben je zo kwijt;
 • Gebruik je telefoon niet op straat, maar loop een winkel, restaurant of café in;
 • Kleed je als een local, dus ga niet met een korte- of afritsbroek met sandalen Bogotá verkennen (lees hier meer over het kledingadvies);
 • Laat je camera in je tas en haal deze er alleen uit als je foto’s wilt maken.

 


Tip 5: Blijf in veilige buurten


Heel leuk om minder toeristische wijken te bezoeken, maar helaas: Bogotá is géén bestemming om off the beaten track te reizen. Blijf dus vooral uit de sloppenwijken, waarvan er in Bogotá een aantal zeer gevaarlijk zijn, en kom niet in buurten waar je niets te zoeken hebt. Wil je op een veilige manier meer van de stad zien, graffiti bewonderen en kennismaken met het vreemdste fruit? Ga dan mee met een fietstour door Bogotá!

Er zijn genoeg veilige buurten in de stad en het is onwaarschijnlijk dat je zomaar in een sloppenwijk (dat zijn de wijken op de bergen) of in gevaarlijke wijken in het zuiden van de stad belandt. Veilige wijken met leuke bezienswaardigheden zijn (zie hier een leuke busroute om de verschillende wijken te ontdekken!):

 • La Candelaria
 • Parque Simón Bolívar
 • El Jardín Botanico
 • El Retiro
 • Chico
 • Chico Norte
 • Usaquén

 


Tip 6: Dwaal niet rond door Bogotá


In Bogotá kan een straat veilig zijn, terwijl het 100 meter verderop behoorlijk gevaarlijk is. Als je de stad niet kent, is het dus niet aan te raden om maar wat te gaan ronddwalen en wel te zien waar je uitkomt, met name niet na zonsondergang in het centrum, wanneer een aantal delen die overdag wel veilig zijn onveilig worden. Voor La Candelaria is het handig de Lonely Planet aan te houden om te zien waar je veilig kunt gaan en staan. Overdag is La Candelaria over het algemeen veilig (zolang je geen papaja geeft), maar in de avond kan het er behoorlijk onveilig worden. Blijf zowel overdag als na zonsondergang uit de wijken en straten buiten La Candelaria.

 


Tip 7: Herken trucs


Bekende trucs zijn:

 • Bekend over de hele wereld: drugs in je drankje tijdens het uitgaan;
 • Kaartjes die worden uitgedeeld (met name in het centrum en uitgaansplekken zoals Zona Rosa) waar drugs op zitten die je kunnen verdoven waarna je beroofd wordt. Pas dus op met kaartjes aannemen op straat;
 • Laat niemand aan je telefoon zitten: ook op die manier kun je verdoofd worden;
 • Afleidingstrucs waarbij iemand iets over je heen morst of tegen je aanloopt en je ongemerkt door een ander wordt gerold;
 • Ontvoert worden in een taxi die je niet van tevoren hebt besteld, waarna je al je geld moet afgeven;
 • Zakkenrollers in gebieden waar veel mensen zijn.

 

 


Tip 8: Let op bij Monserrate Bogotá


Dé toeristische trekpleister in Bogotá is Monserrate. De 3100 meter hoge berg in de stad, waar bovenop een kerkje staat. Een must-see voor een geweldig uitzicht! Ook taxichauffeurs weten dat hier veel onwetende toeristen zijn; bestel daarom het beste ook hier een taxi terug naar het centrum of ga met de bus. Verder kun je Monserrate op met een treintje of de kabelbaan, maar je kunt ook naar boven lopen. Dit is echter alleen veilig in het weekend en als je gewend bent aan de hoogte.

 


Tip 9: De weg vragen levert niet altijd het goede antwoord op


Colombianen zijn bijzonder vriendelijke mensen en erg behulpzaam. Als je iemand de weg vraagt zal die persoon je dus ook graag helpen. Ze willen zelfs zo graag helpen, dat ze voor het gemak maar gewoon nooit zeggen dat ze eigenlijk de weg niet weten. Waardoor je dus een totaal verkeerde kant op wordt gestuurd en je dus eigenlijk helemaal niet geholpen bent. Is niet zo erg in een veilige wijk, maar kan behoorlijk vervelend zijn als je daardoor ergens in een achteraf straatje belandt. Check de route voor de zekerheid bij meerdere mensen.

 


Tip 10: Gebruik je gezonde verstand en geniet!


Bogotá is vooral een geweldige stad om te bezoeken, en als je simpelweg je gezonde verstand gebruikt, je beseft dat je niet in een veilige stad als Amsterdam of Barcelona bent, je je aanpast aan de risico’s en je van de drugs afblijft zal er niet snel iets gebeuren. Wat Spaans leren en je kleden als de locals helpt ook! Neem bovenstaande tips met je mee en geniet!


Ga je reizen in Colombia? Sla dan de hoofdstad vooral niet over! Bogotá is een erg leuke stad waar veel moois en leuks te zien en te doen is, en bovendien een ideale uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze 22 dagtrips vanuit Bogotá. Met bovenstaande tips zul je niets anders dan een fijn verblijf hebben!


Heb je nog vragen over de veiligheid in Bogotá of Colombia? Stel deze dan vooral hieronder in de reacties of stuur me een mail. In dit artikel zijn enkele affiliate links gebruikt, klik hier voor meer informatie.


Dit artikel verscheen voor het eerst op 26 mei 2016 en is ge-update op 4 oktober 2022.

Lees meer!

86 reacties

Bastiaan 4 juni 2022 - 02:11

Beste Sabine,

Wij reizen as zomer met onze kinderen naar Bogota. Wij willen verblijven in Tryp Wyndham (Avenida Esperanza No 51-40, Teusaquillo). Is dit een veilige en leuke buurt? Het lijkt ons leuk om te gaan fietsen en met de kabelbaan te gaan. Hoe zouden we dat veilig kunnen doen? En heb je nog andere tips?

Reply
Marie 6 februari 2022 - 09:54

Hey sabine, ik vertrek over een paar dagen naar Bogota en een vriend heeft aangeboden bij zijn familie daar te verblijven, ze wonen alleen vrij ver van het centrum, namelijk in de buurt van Av. 9a – Calle 170. Nu vind ik het geen probleem de bus tot het centrum te nemen en juist leuk dat ik zo ook wat andere buurten te zie buiten la candelaria. Echter vroeg ik me af in hoeverre deze wek veilig is (of dat ik toch beter een hostel ergens anders zoek). (Natuurlijk met gezond verstand, en zal moest ik na zonsondergang nog buiten zijn om iets te gaan eten, dan beste een taxi nemen vermoed ik?).

Reply
Kasper 18 september 2019 - 03:01

Bedankt voor al je tips! Het belangrijkste is inderdaag om altijd je gezonde verstand te gebruiken. Ik verblijf in de wijk Marly in Chapinero vlakbij de universiteiten aan Carrera 7. Ken je de deze buurt toevallig? En weet je of het veilig is om hier in de vroege avond over straat te lopen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 oktober 2019 - 11:46

Dankjewel Kasper! Ik ken die wijk zeker. Het is oké, meer niet. Beter in de avond goed oppassen en wegblijven van de weg Caracas (carrera 14).

Reply
Tina 21 augustus 2019 - 13:22

Hoi Sabine,

ik vertrek 29 augustus naar Bogota! Super veel zin in, alleen weer op reis.
Ik verblijf in het Masaya Hostel in de wijk La Candelaria. Kun je daar ’s avonds nog “gewoon” een hapje eten in een restaurant of moet ik dat met taxi afleggen ivm veiligheid? Ik heb ook gelezen ergens dat er veel politie op straat is tot een uur of 22;00?
Ik hoor het graag!

Groet,
Tina

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 augustus 2019 - 11:07

Hoi Tina, dat hostel ligt in een straat met veel restaurants. Tot een uur of 8 a 9 (check hoe druk het is op straat) kun je gewoon lopend daar gaan eten, maar ga na 6 uur niet meer door heel La Candelaria slenteren. Blijf in de buurt van je hotel. Als je wilt eten buiten La Candelaria neem dan na 6 uur ALTIJD een taxi, maar de restaurants in diezelfde straat kun je veilig doen. Veel plezier!

Reply
Tina 22 augustus 2019 - 13:03

Bedankt voor je snelle reactie! Ik ben natuurlijk op en top Nederlander dus ik heb om 6 uur enorme trek 😂 en ik slaap altijd vroeg dus dat komt dan wel goed.
Indien ik wel ergens anders ga eten, dan is een Uber heel goed te doen? Heb nog nooit uber gebruikt en vind het daarom wel spannend.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 augustus 2019 - 14:19

Haha mooi! 6 Uur is ook de normale tijd om te eten in Colombia, hooguit 7 uur 🙂 Uber is goed te doen maar wel illegaal. Het is dus mogelijk dat de politie je uber aanhoudt en wat er dan gebeurt weet ik niet zeker. Ga zelf ook weleens met de Uber en altijd zonder problemen, maar het is alsnog illegaal. Je kunt ook een taxi regelen via Tappsi of Easytaxi, zijn apps voor je telefoon die makkelijk werken. Succes!

Reply
Tessa 24 juni 2019 - 04:38

Erg leuk om te lezen ! 10 juli vertellen wij naar Colombia en komen aan in Bogota, heb je nog tips voor leuke hostels/hotels?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 24 juni 2019 - 10:52

Dankjewel Tessa! Ik heb in Bogotá nooit in een hotel of hostel geslapen, maar ken wel de wijken goed. Heel toeristisch, in historische centrum, onveilig in de avond en nacht en in de omgeving: La Candelaria (daar vind je de meeste backpackers als je dat zoekt). Veiliger, centraal gelegen voor bus en taxi en hippe wijken: Zona T en omgeving en Chapinero (niet centro aub). Dit is mogelijk ietsje duurder, er zijn steeds meer backpackers maar absoluut minder dan in La Candelaria en het is veiliger dan La Candelaria. Ook is dit voor uitgaan en restaurants ideaal. Dan is er nog Usaquén en el Chicó. Duurder, véél veiliger, minder backpackers, veel restaurants en cafe’s (duurder, voor NL begrippen echter nog steeds heel goedkoop) en verder weg van centrum maar heel goed te doen met de bus of taxi. Hoop datje hier iets aan hebt!

Reply
Marjolein 2 januari 2019 - 13:29

Heel interessant om te lezen allemaal sabine. Wij gaan in oktober . Leuke voorbereiding zo!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2019 - 12:11

Dankjewel voor je reactie! Heel fijn dat je er iets aan hebt en alvast heel veel plezier! 😀

Reply
Arco 26 maart 2019 - 03:59

Heey,

Bedankt voor de reeds gelezen nuttige tips.
Ik had een vraag over het feria de las Flores: klopt het dat dit van 2 augustus tot 11 augustus is en weet jij of het de moeite is om hier de 11e nog aan te komen of is dat zonde en kun je beter meerdere dagen gaan?

Alvast bedankt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 maart 2019 - 19:36

Hoi! Ik ben er nooit geweest, maar denk dat als je alleen een indruk wilt krijgen 1 dag oké is. Als je echt het hele gebeuren mee wilt maken zou ik meerdere dagen gaan. Eventueel 2 of 3. De hele week zou ik niet doen. Dan heb je toch het gevoel er meer in te zitten. Veel plezier alvast!

Reply
Algemene reistips Colombia 25 mei 2018 - 12:50

[…] Lees dit artikel van Bart over de veiligheid in Colombia. Tips van Sabine voor een veilig verblijf in Bogotá. […]

Reply
Florentine 25 april 2018 - 14:56

Ohh wat een goed artikel! Het lijkt mij ook best spannend om in een stad als dit te verblijven. Maar ik denk dat je met gezond verstand (en jouw lijstje met tips) een veilige en avontuurlijke reis moet kunnen maken naar Bogota!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 mei 2018 - 16:30

Dankjewel! Met deze tips moet het zeker goed komen inderdaad 🙂

Reply
Mark 18 januari 2018 - 05:23

Compliment voor je website! Vraagje, ik ga voor een lang weekend vanuit Cartagena naar Bogota. Ik heb een hotel in Chapinero. Hoe veilig is die wijk overdag en ’s avonds. Natuurlijk geef ik geen papaja. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 januari 2018 - 09:04

Dankjewel Mark! Chapinero is heel groot, maar het grootste deel is prima veilig overdag en in de avond hangt het er een beetje vanaf waar je zit, maar het meeste ook veilig. Als het een goed aangeschreven hotel is zit je in een goede wijk 🙂 Met name Chapinero Centro is niet veilig in de avond, maar daar heb je sowieso niks te zoeken. Prima plek dus en goed centraal om de stad te ontdekken!

Reply
Nena 9 januari 2018 - 08:08

Hallo Sabine,
Ik heb nog een vraagje nav jouw leuke blog! Ik ben op zoek naar een ticket en zal mijn reis zoals meesten in Bogota starten. Nu twijfel ik om 29 maart mijn reis te beginnen, het weekend van Pasen (dit is iets voordeliger). Is dit verstandig qua drukte/faciliteiten? Of kan ik beter mijn reis na die week (3 april) beginnen. Ik hoor graag van je! Gr, Nena

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 januari 2018 - 16:49

Hoi Nena, ik heb toevallig net tegen mijn ouders gezegd niet in die week te komen haha 😛 Maar in jouw geval zou ik zeggen: de Paasweek loopt t/m 31 maart, daarna is alles weer normaal. Als je de 29e aankomt is het de ideale tijd om Bogotá te bezoeken: iedereen is weg, minder file, minder drukte, heerlijk. Als je dan op 1 april gaat reizen, is er helemaal niets aan de hand. Wil je echter meteen de 30e op reis gaan, dan kun je behoorlijk hogere kosten voor vliegtickets en hotels verwachten, en veel drukte op de plek van bestemming. Als je de 25e zou willen komen zou ik zeggen: beter een week wachten, maar de 29e en de eerste dagen in Bogotá is prima te doen! Groetjes en veel plezier!

Reply
Jolien 4 januari 2018 - 09:31

Dag Sabine!
Is het veilig en aangenaam een hostel te boeken in Chapinero, met name Aurora Hostel?

Bedankt voor je respons!
Groetjes,
Jolien

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 januari 2018 - 21:30

Hi Jolien, dat is een prima plek! Vlakbij het hippe Zona G (aan de andere kant van de Septima (carrera 7)). Het is niet de veiligste wijk, maar zeker een fijne wijk met veel in de buurt. Er wonen veel jongeren en ook toeristen verblijven er graag. Vanuit daar kun je bovendien makkelijk met de bus naar La Candelaria. Veel plezier!

Reply
Mark 14 augustus 2017 - 02:18

Hey Sabine, via welke website raad je aan om binnenlandse vluchten te boeken? Wij hebben een route in gedachte, raad je aan om al ver van te voren te binnenlandse vluchten te boeken? Zo ja, hoever van te voren? Ik heb elders gelezen dat sommigen luchthavens niet constant open zijn? Ik hoor graag van je! Groetjes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 augustus 2017 - 15:59

Hoi Mark! Via deze link vind je diverse aanbieders in Colombia waar je kunt boeken: https://www.besabine.com/tips-voor-reizen-naar-colombia/ (nr 5) Mogelijk zijn er problemen met boeken als je dat doet met een buitenlandse creditcard. Probeer dan een andere of even bellen met hen. Je kunt ook naar een kantoor gaan als je hier al bent. Wanneer je het beste kunt boeken hangt af van wanneer je gaat. Als je in het hoogseizoen gaat dan is alles sneller uitverkocht en worden de prijzen hoger. Dan kun je beter een tijdje van tevoren boeken (even de prijzen in de gaten houden). Ga je buiten het hoogseizoen of vind je het niet erg om iets meer te betalen, dan kun je de dag van tevoren boeken. Viva Colombia heeft niet zoveel opties wat vliegtijden betreft, maar Avianca vliegt heel veel keren naar een bestemming op één dag. Zeker naar de meer populaire bestemmingen. Er is dus altijd wel keus, alleen de prijzen zijn anders. Over dat er luchthavens dicht zijn weet ik niet… soms is er weleens wat gesloten maar dat komt dan altijd door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Vertragingen en uitval komt ook regelmatig voor. Heb van gesloten vliegvelden zelf nooit last gehad en ook nooit gehoord (behalve door weersomstandigheden dus). Veel plezier!

Reply
Sheila 5 juni 2017 - 02:28

Sowieso handige tips voor wel meer plekken. Al zitten er ook specifieke tips tussen voor Bogotá. Als ik in Azië reis heb ik altijd 2 portemonnees. Één die ik altijd tevoorschijn haal en waarin het kleinere geld zit (enkele briefjes en onbelangrijke pasjes). Deze haal ik tevoorschijn als ik moet betalen. De andere portemonnee met pinpas, creditcard en het overige geld blijft in mijn tas. Zo laat ik nooit zien wat ik daadwerkelijk heb. Daarbij vind ik het ook zo respectloos om met geld te wapperen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 juni 2017 - 14:20

Dankjewel voor je reactie! Twee portemonnees is inderdaad een heel goede tip! Ikzelf gebruik überhaupt geen portemonnee hier, stop al het geld overal los en heb een tasje onder mijn kleding voor belangrijke dingen zoals mijn pinpas. Ook helemaal mee eens dat met geld wapperen zo onnodig is!

Reply
Sheila 5 juni 2017 - 02:25

Handige veiligheidstips. Vooral voor mensen die voor het eerst reizen. Ik gebruik bijvoorbeeld altijd 2 portemonnees. Één met kleingeld en visitekaartjes van mijn accommodatie (met hun adressen) en de andere waar mijn pinpas en creditcard in zit en het groter geld. Die houd ik altijd goed opgeborgen in mijn tas. Die met kleingeld haal ik dus tevoorschijn bij aankopen, bij het pingelen of het betalen van een taxi. Zo laat je niet zien wat je hebt. Los dat je diefstal voorkomt, vind ik het zo respectloos om te wapperen met groot/veel geld.

Reply
Birgit 25 maart 2017 - 13:36

Hallo. Ik heb de volgende 2 vragen:
– is chico norte ook s avonds veilig, lopend of met een gewone straattaxi?
– graag zou ik willen weten hoe het zit met de veiligheid in het gebied tussen Mazuren en Monterrey.
Dank alvast voor je reactie!
Birgit

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 14:28

Hoi Birgit,
– Chico Norte is veilig in de avond (zou nergens om 11 uur nog gaan rondlopen, maar tot 8 uur ofzo geen probleem), wel altijd oppassen en geen telefoon ed gebruiken (ook in goede wijken kun je beroofd worden, de kans is wel veel kleiner). De taxi aanhouden op straat… er zijn veel mensen die het doen, maar ik zou er nog steeds eentje bellen, maakt niet uit waar je bent in de stad.
– Bedoel je wijken in Bogotá of het gebied in Casanare?
Groetjes, Sabine

Reply
Birgit 25 maart 2017 - 14:33

Dank voor je snelle reactie.
Wel grappig trouwens dat je zegt dat het in Chico Norte ’s avonds wel veilig is maar dan neit na 8 pm en ook niet met tel op straat en geen straat taxi. In mijn ogen is dat dus nog steeds onveilig hihihi. Maar ik begrijp dat i.v.m. andere gebieden het relatief veilig is, maar dus met nadruk op relatief hihihi.
Ik bedoel idd de wijken in Bogotá.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 14:44

Haha ja tot 8 of 9 uur… Ligt er een beetje aan waar je bent hoor. In Zona T bijvoorbeeld op een zaterdagavond kun je prima tot later op straat, is het nog druk. Chico Norte is wel echt een veilige wijk, de kans dat er iets gebeurt na dat uur is niet echt groot, maar toch haha. Ik kijk altijd een beetje hoe ik me ergens voel. Voelt het goed dan geen probleem, voel je je onveilig dan niet nog rondlopen.
De wijk Mazuren bestaat uit veel appartementcomplexen, is prima, maar Monterrey ligt daar best wel ver vandaan. Het gebied daartussen is heel groot… waar wil je precies naartoe? Niza bijvoorbeeld, boven Monterrey, is prima, vind je ook een groot winkelcentrum. Het gebied tussen de twee wijken ken ik niet goed. Ik kom er weleens met de bus en volgens mij is het er wel prima. Heb je een specifiek punt? Monterrey zelf is een meer commercieel gebied.

Reply
Birgit 25 maart 2017 - 15:00

Waar precies ik in Mazuren moet zijn, weet ik nog niet. Richting Monterrey moet ik zijn in de straat San Cipriano. En ik moet in Chico Norte III zijn.
Ik kan me voorstellen dat ik dan, als ik tijd over heb, in die 3 wijken een frisse neus wil halen, rondje in een park lopen, naar een shopping ga of een restaurantje ga zoeken. Maar vroeg mij dus af of dat verstandig is …?

Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 15:19

Chico Norte III is een heel goede wijk, dus daar kun je rondlopen wat je maar wilt. Er zit een lekkere bakker Cstellano aan carera 19 met 104. En aan de andere kant kun je lopen naar Parque Virrey of Parque 93. Als je bij Virrey nog een stukje doorloopt kom je bij Centro Comercial Andino en Zona T. Andino is één van de luxere centra en heel mooi. Ik kom er vaak. Calle 82 met carrera 12. San Cipriano… welke straat is dat (carrera… of calle..)?

Birgit 25 maart 2017 - 15:56

Dank voor de tips!! Wat lief van je. San cipriano heb ik doorgekregen als straatnaam… Als ik Google komt ik op calle 162-163 met carrera 54-55. Weet niet of het hoort bij de wijk Cantalejo of Sotavento.

Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:04

Ah oké maar volgens mij is dat helemaal niet bij Monterrey. Die wijk bij cll 162 met 54 is volgens mij wel een goede wijk, alleen denk niet echt veel te doen. Aan de andere kant van de Autopista, in de wijk Orquideas, vind je als je loopt vanaf de Autopista door calle 164 allemaal outlets van duurdere winkels. Dus daar kun je shoppen. De wijk is niet een erg luxe, maar je kunt er prima naartoe. Om daar te komen steek je over bij de brug van de Transmilenio bij calle 166. Daar in de buurt is trouwens ook een megagroot winkelcentrum, één van mijn favorieten. Er is een bioscoop en het is er zo groot dat je er met gemak verdwaalt. Je kunt er lekker eten en shoppen. Hoe je daar komt: neem de transmilenio bij calle 166 (loop gewoon naar de autopista, dan zie je daar vanzelf het busstation en de brug er naartoe) en neem een bus tot CC Santafe. Dat is naar het noorden toe. Als je in het station bent zie je boven elke deur het busnummer staan met de haltes, dus gewoon een bus zoeken waar je die halte ziet staan onder de halte waar je op dat moment bent. Heel makkelijk!

Birgit 25 maart 2017 - 16:11

Gracias por todas tus comentarios!

Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:12

Haha graag gedaan! Veel plezier en als je nog wat wilt weten stuur me gerust een bericht!

Birgit 25 maart 2017 - 15:55

Dank voor de tips!! Wat lief van je.
San cipriano heb ik doorgekregen als straatnaam… Als ik Google komt ik op calle 162-163 met carrera 54-55. Weet niet of het hoort bij de wijk Cantalejo of Sotavento.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 25 maart 2017 - 16:05

Ah oké maar volgens mij is dat helemaal niet bij Monterrey. Die wijk bij cll 162 met 54 is volgens mij wel een goede wijk, alleen denk niet echt veel te doen. Aan de andere kant van de Autopista, in de wijk Orquideas, vind je als je loopt vanaf de Autopista door calle 164 allemaal outlets van duurdere winkels. Dus daar kun je shoppen. De wijk is niet een erg luxe, maar je kunt er prima naartoe. Om daar te komen steek je over bij de brug van de Transmilenio bij calle 166. Daar in de buurt is trouwens ook een megagroot winkelcentrum, één van mijn favorieten. Er is een bioscoop en het is er zo groot dat je er met gemak verdwaalt. Je kunt er lekker eten en shoppen. Hoe je daar komt: neem de transmilenio bij calle 166 (loop gewoon naar de autopista, dan zie je daar vanzelf het busstation en de brug er naartoe) en neem een bus tot CC Santafe. Dat is naar het noorden toe. Als je in het station bent zie je boven elke deur het busnummer staan met de haltes, dus gewoon een bus zoeken waar je die halte ziet staan onder de halte waar je op dat moment bent. Heel makkelijk!

Reply
Marit 27 maart 2017 - 10:48

Hoi Sabine,
Erg leuk en handig om je tips te lezen.
Ik vlieg donderdag naar Bogota en zoek een hotel/airbnb om te overnachten voor ongeveer 2-4 nachtjes.
Welke wijk zou je hiervoor aanraden? (Leuke restaurantjes en bezienswaardigheden op loopafstand en veilig etc.)
Hoor het graag!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 maart 2017 - 10:57

Hoi Marit, leuk dat je naar Bogotá komt! Helaas erg regenachtig op het moment, maar misschien heb je net mazzel die dagen 😀 Voor de bezienswaardigheden in La Candelaria kun je een plek zoeken in La Candelaria, maar persoonlijk vind ik dat niet de beste plek om te verblijven. Zitten wel veel backpackers. Zeker als je 4 nachten blijft is een wijk meer naar het noorden veel leuker (vind ik). Bijvoorbeeld ergens in Zona G, Zona Rosa (Zona T) Chicó of Chicó Norte, Usaquén. Noordelijker is het veiliger en er zijn meer mogelijkheid aan restaurants en shoppen. Ik ga zelf vaak naar deze wijken in de avond ook, geen probleem. La Candelaria is wat onveiliger, met name ook de straten daar omheen. Vanaf de bovengenoemde wijken kun je met de bus (of taxi) makkelijk naar La Candelaria komen. Is niet op loopafstand, maar goed te doen. Daarnaast is het noorden van Bogotá een heel andere wereld dan het zuiden, en door dus meer noordelijker te verblijven leer je de stad beter kennen. Aan de autopista heb je de Transmilenio en aan Carrera 7 (de séptima) gaan bussen 80 en 82 naar het centrum (uitstappen bij San Vicorino voor Plaza Bolivar en omgeving). Het kan zijn dat er deze week protesten komen tegen de prijsverhoging van de transmilenio, als dat zo is dan moet je wat meer reistijd rekenen.

Reply
Marit 29 maart 2017 - 16:43

Erg bedankt voor de snelle reactie! Het in de buurt bij zona T/ Chico geworden 🙂
Mocht je toevallig donderdag/vrijdag in een leuk café of barretje te vinden zijn en in voor een drankje laat het dan weten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 maart 2017 - 16:48

Super! Ik zal daar niet zijn ben ik bang, maar je zult je zeker gaan vermaken! Veel plezier alvast hier!

Frits Hueber 16 maart 2017 - 12:57

Sabine ik ben erg nieuwsgierig jouw blog aan het lezen en daarin noem jij wijken die minder of niet gevaarlijk zijn en ik moet toch een correctie schrijven want ik ben nu al de vijfde keer in Bogota en ik heb nog geen enkele narigheid gezien of meegemaakt!
In Amsterdam en ander Europese steden lopen er ook een hoop zakkenrollers rond! Het is net als overal uitkijken en niet als een slachtoffer rondlopen. Ik was in de wijken Chapinero in Suba in Downdown Centrum. Overal is er politie te zien en velen privaat bewakers! Groetjes Frits

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 maart 2017 - 13:42

Hoi Frits, oppassen met dit soort correcties 😉 De meeste toeristen overkomt niets, maar in Bogotá gebeuren echt heel veel dingen hoor. Mensen die Bogotá vergelijken met Amsterdam zijn gevaarlijk bezig. Het gaat niet om de zakkenrollers, maar om mensen die met geweld beroven. Ik ken heel veel mensen, zowel toeristen als Colombianen die met geweld beroofd zijn, zelfs in goede wijken. Politie is zeker niet overal, zoals op stations of in bussen, en ook wandelend rondom La Candelaria niet. Er kan altijd wat gebeuren, en dan bedoel ik niet zakkenrollen, dat is het minst erge hier. Ook ken ik Nederlanders die zijn beroofd in Chapinero. Bogotá is veilig zolang je in veilige wijken blijft en je oplet. Nooit in mijn leven heb ik overvallen gezien, pistolen die tevoorschijn gehaald werden en dode mensen op straat. Behalve in Bogotá dus 😉 Ook is er nooit geprobeerd spiegels van de auto te jatten en ben ik nog nooit zo bang geweest als in de atuo bij Hospital San Jose. Vreselijk daar, echt. Bij mijn werk alleen rondlopen? Echt niet. Overigens voel ik me ook altijd veilig hier, maar ik kom ook niet (op bepaalde uren) in bepaalde wijken en ik weet wat ik wel en niet met mijn spullen moet doen. Groetjes, Sabine

Reply
Eef 13 januari 2017 - 06:31

Hi Sabine!
Ik ben wat info aan het opzoeken want ik wil zo’n 4 maanden in Colombia verblijven. Het liefst op één plek om vanuit daar andere tripjes te maken (al twijfel ik ook steeds meer om gewoon 4x ergens een maand te gaan zitten). Na het lezen van dit artikel ben ik toch wel een beetje geschrokken aangezien ik als ”klein Europees meisje” (spreek wel Spaans) mij wel met een veilig gevoel door een stad wil kunnen bewegen. Ik hou ook erg van fotograferen, maar is “lekker rondlopen” met m’n spiegelreflex er dan niet bij?
Groetjes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 januari 2017 - 11:14

Hoi Eef, wat een toffe plannen heb je! 😀 Ikzelf woon inmiddels al 2 jaar in Bogotá en heb nooit iets naars meegemaakt. Maar… ik ken de stad goed. Dat is meteen een beetje het gevaar. Veel reizigers gaan alleen naar La Candelaria en denken daar alles te kunnen doen, zoals telefoneren op straat en rondlopen met de spiegelreflex. Het is lastig uit te leggen, maar als je gewoon je gezonde verstand gebruikt en je goed inleest dan gebeurt er niets. De omgeving rondom het oude centrum is serieus onveilig. Als je langer in Bogotá wilt blijven zou ik een hotel in Chico ofzo zoeken, daar kun je gewoon veilig overal lopen, ook in de avond. Helaas is Bogotá geen stad om lekker rond te lopen met de spiegelreflex. Ikzelf heb ook een spiegelreflex en deze vrijheid mis ik weleens. Je kunt m wel gebruiken op plekken waar veel toeristen zijn en beveiliging is, dat merk je vanzelf. Maar gewoon ergens een straatje inlopen en fotograferen vind ik zelf ook niet prettig, zelfs niet met de telefoon. Bogotá is trouwens een stad waar je je heel veilig zult voelen 🙂 Overigens kun je buiten de grote steden (en in Cartagena!) wél gewoon lekker rondlopen met je spiegelreflex!! Als ik door Colombia reis hangt ie meestal de hele dag gewoon aan mijn nek, zonder enige problemen. Het gaat dus alleen om de grote steden zoals Bogotá, Medellín en Cali. Als je Bogotá leert kennen is het een fantastische stad en zul je merken dat als je rekening houdt met die kleine gevaren, je nergens last van hebt. Als je hier nog vragen over hebt, misschien heel specifiek over wijken of straten, laat het me vooral weten! Je kunt me ook mailen via het contactformulier op mijn site! Groetjes, Sabine

Reply
Bo 31 mei 2016 - 04:46

Hele handige tips! Voor iedere reis zijn ze wel handig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 mei 2016 - 08:40

Dankjewel! 🙂

Reply
Ester 30 mei 2016 - 14:59

Zo kan je Bogoto ook inwisselen voor Mexico Stad, geloof ik 🙂 Wat een fijn lijstje Sabine, je blog is echt een aanwinst!
‘No dar papaya’ kende mijn vriend trouwens niet, is dat iets typisch Colombiaans? Ik vind ‘m in ieder geval leuk genoeg om ‘m nu te gaan gebruiken 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 mei 2016 - 08:40

Ja dat denk ik ook! 😀 Dankjewel voor je mooie compliment! Als je Mexico-Stad kent dan begrijp je waarschijnlijk dat de veiligheid in dit soort steden écht niet hetzelfde is als voor elke andere grote stad zoals velen wel denken haha. En ja No dar papaya is echt iets typisch Colombiaans! Eigenlijk een heel grappige uitspraak 😛

Reply
Faabs 29 mei 2016 - 13:24

Goede tips die ook behoorlijk toepasbaar zijn voor elke onbekende grote stad denk ik.
Je foto’s in dit artikel zijn weer prachtig !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 mei 2016 - 08:38

Dankjewel! Ja zeker toepasbaar maar gelukkig niet allemaal nodig in elke stad. Dat zou reizen wel minder leuk maken denk ik.

Reply
Sas 29 mei 2016 - 11:34

Fijne tips. Tip 10 lijkt me een goede om altijd te doen, opreis of niet 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 mei 2016 - 13:00

Haha ja klopt!

Reply
Jaixy 29 mei 2016 - 10:12

Ja je verstand gebruiken is denk ik de beste tip. En jezelf goed voorbereiden.
Dank je voor de tips

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 mei 2016 - 13:00

Ja klopt, maar helaas doet niet iedereen dat.

Reply
Billy 28 mei 2016 - 15:32

de beste tip: gewoon thuis blijven… 😀
Ik vrees dat ik nooit in Colombia zal geraken, Sabine.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 mei 2016 - 12:59

Haha ja dat kan ook, maar je weet dat de meeste ongelukken ed thuis gebeuren toch? 😛

Reply
Roos 28 mei 2016 - 06:45

Gelden deze tips niet voor de meeste (grote) steden? 😛 Overigens moeten mensen mij ook nooit de weg vragen, dan komen ze echt nog beroerder uit. Ik heb de navigatieskills van een dronken fruitvlieg. XD

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 mei 2016 - 12:58

Haha ja ik heb ook echt geen gevoel voor richting helaas. En nee, ik ben nooit in een stad geweest waar ik dit allemaal moest doen hoor. Jij wel? Ik vond New York bijvoorbeeld heel veilig, kon ik gewoon met de camera lopen en met mijn telefoon op straat. Zou ik hier niet doen 😉

Reply
denise 28 mei 2016 - 03:30

Heel goede tips. Wel vervelend dat het erg onveilig kan zijn

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 mei 2016 - 12:56

Thnx! Ja dat is soms vervelend. Als ik eens in een andere stad ben voel ik me opeens super veilig, terwijl ik me hier niet eens onveilig voel. Kun je nagaan.

Reply
Els 27 mei 2016 - 16:03

Na wat lesjes van mensen die het kunnen weten?is het goed te doen. Ook voor bange vogeltjes zoals ik!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 mei 2016 - 12:56

Haha ja precies! Even wennen en aanpassen en gaan! x

Reply
Maaike 27 mei 2016 - 15:30

Goede tips! Ik heb me in Bogota geen moment onveilig gevoeld, vond het een superfijne stad met hele vriendelijke mensen. Dat Monteserrat heb ik gemist, verdorie. Nu moet ik wel een keertje terug!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 mei 2016 - 13:04

Thnx! Ik voel me ook bijna nooit onveilig inderdaad. Bogotá heeft ook een groot gevoel van veiligheid. En dat is soms nu net het gevaar haha. Ja Monserrate moet je echt zien de volgende keer!! Prachtig!

Reply
Jennifer 27 mei 2016 - 14:25

Zo op een rijtje klinkt het allemaal maar heftig waar je woont, maar gelukkig begrijp ik uit je reacties en andere posts dat zolang je maar oplet je een hoop kunt voorkomen. Goed dat je hier aandacht aan besteed! Het valt me trouwens op dat er de laatste tijd (maar misschien let ik er ook meer op haha) meer geadverteerd wordt voor Colombia. Op het grootste treinstation bij mij in de buurt hangt een advertentie of je naar Bogotá wilt vliegen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 mei 2016 - 13:03

Ja klopt, goed opletten en je proberen aan die tips te houden. Heb al te vaak meegemaakt dat er iets vervelends gebeurde bij iemand die niet oplette. Grappig om te weten trouwens dat er zoveel reclame wordt gemaakt! Misschien kan ik daar nog wat mee. Wordt steeds populairder hier 🙂

Reply
Jens 27 mei 2016 - 09:16

Tip 11: valt binnen ‘no dar papaya’: vertel niet te veel over je zelf. Colombianen maken graag praatjes – heel gezellig – maar als je nietsvermoedend vertelt dat je hotel aan de andere kant van de stad zit of dat je zo naar het museum gaat (ik noem maar iets), kan dat een aanleiding zijn voor kwaadwillenden om een plannetje op te zetten en je onderweg te beroven. Ook heel belangrijk: reis je met kinderen; laat ze geen moment alleen. Nog belangrijker: laat je vooral niet bangmaken. Colombia in het algemeen en Bogota in het bijzonder zijn behoorlijk veilig, maar je moet het lot wel een handje helpen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 mei 2016 - 10:20

Heel goede extra tips! Thnx! En ja, je moet vooral genieten van je verblijf 🙂

Reply
Michelle 27 mei 2016 - 05:44

Tips die voor iedere reis handig zijn, waar je ook bent denk ik 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 mei 2016 - 09:59

Ja zeker handig zijn deze tips voor overal, maar in Bogotá echt nodig helaas 🙂

Reply
Nesrin 27 mei 2016 - 05:25

Tip 10 had tip nummer 1 moeten zijn 😉 en dit zou ook moeten gelden in eigen woonplaats 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 mei 2016 - 09:56

Haha ja die is heel belangrijk 🙂 Helaas is het hier wel echt nodig rekening te houden met de veiligheid. Ikzelf kan niet eens alleen over straat bij mijn werk, en ik ken meerdere buitenlanders die nare dingen hebben meegemaakt omdat ze een telefoon gebruiken of ergens komen waar niet moet.

Reply
Natasja 27 mei 2016 - 04:49

Ik zeg altijd je hebt mazzel of je hebt pech. Helaas is er in elke stad van alles om rekening mee te houden. Ik denk als je niet te opvallend doet en geen achteraf straatjes in gaat, je er redelijk veilig kunt lopen, niet??

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 mei 2016 - 09:58

Ja dat klopt helemaal! Toch denk ik dat bepaalde steden wel wat onveiliger zijn en veel mensen denken daar te licht over. In Amsterdam kan ik echt wel met mijn telefoon over straat lopen, hier niet. Ook mijn verlovingsring kan ik niet om op straat als ik alleen ben en huizen zijn beveiligd. Gewoon goed opletten en alles in je zakken laten en niet ronddwalen, dan voorkom je al een hoop. Want in de goede gebieden is Bogotá gewoon veilig en een superleuke stad!

Reply
Koen 27 mei 2016 - 04:02

Ik vind vooral tip 10 heel waardevol. En natuurlijk de andere 9 ook maar als je daar teveel op gefocust bent, wordt zo’n stadsbezoek een overlevings-oefening. En zie je in alle lokale mensen als potentiële misdadigers ipv vriendelijke, welwillende locals.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 mei 2016 - 09:55

Haha ja is ie ook! Je moet er zeker niet te gefocust op zijn, maar absoluut wel op letten. Je wilt niet weten wat hier allemaal gebeurt hoor, ook met toeristen. Je wilt echt geen pistool op je hoofd als je hier net aankomt en als je met je telefoon in de hand loopt kan dat zomaar gebeuren.

Reply
Samaja 27 mei 2016 - 02:03

Veel zaken lijken me inderdaad voor de meeste steden, ook in Europa, van toepassing. Een zeer bruikbaar lijstje!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 mei 2016 - 09:51

Dankjewel! Ja is zeker ook handig in Europa, maar in Bogotá echt wel nodig. Ik heb eens bezoekers gehad die met een mes werden bedreigd omdat ze ergens liepen waar het niet veilig was en laatst kreeg een vriend van mij een pistool op zijn hoofd toen hij op zijn telefoon bezig was in een park in een nota bene veilige wijk. Toeristen denken vaak te makkelijk over de veiligheid en dan gebeuren er dit soort dingen helaas.

Reply
BySilke 27 mei 2016 - 01:00

Haha, tip 9 vind ik eigenlijk superschattig en -grappig. Hoe lief dat ze je zo graag willen helpen! Goeie tips trouwens, ik hoop dat ik ooit eens naar Colombia kan, want je tips lijken echt heel handig 🙂 Liefs!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 mei 2016 - 09:49

Dankjewel! Haha ja dat is best grappig eigenlijk 😉 Ze kunnen echt geen nee zeggen hier haha. Ik had eens bezoekers in huis die eerst een halfuur bezig waren de weg naar de bus te vinden omdat iedereen ze een andere route voorschotelden 😛 Liefs!

Reply
Thomas Pannenkoek 27 mei 2016 - 00:25

Tips die voor elke grootstad gelden. Erg eigenlijk dat we in zo’n wereld zijn terechtgekomen…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 mei 2016 - 09:48

Nou dat vind ik wel meevallen eigenlijk, ik ben nooit ergens geweest waar het is zoals hier. New York vond ik zelfs onwijs veilig, kon ik gewoon met mijn telefoon lopen en had geen zorgen. Hier kan ik in de wijk bij mijn werk niet eens alleen over straat en het is nodig om de huizen te beveiligen. In Amsterdam of Barcelona is dat veel beter allemaal. De tips zijn natuurlijk wel handig voor elke stad, maar in Bogotá ook gewoon nodig.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!