De meeste reizigers in Bogotá zijn dol op gele taxi’s of verborgen Ubers. De auto: hét vervoersmiddel om je te verplaatsen door de stad. Of tenminste, dat zou je denken. Ik ben namelijk allesbehalve fan van uren in de file staan en mezelf door het onmogelijke verkeer worstelen. Gelukkig heeft Bogotá daar een oplossing voor, namelijk de Transmilenio. Of Transmi, zoals locals het noemen. Deze ‘snelste’ manier van verplaatsen in Bogotá is echter mateloos ONpopulair onder Bogotanen zelf…
Daar Nederlanders massaal klagen over het weer, is in Bogotá de Transmilenio het gesprek van de dag. Te laat op het werk? Kwam door de Transmilenio. Laat thuis? Transmilenio. Portemonnee gestolen? Transmilenio. Griep opgelopen? Transmilenio. Iets nodig om te protesteren? Blokkeer de Transmilenio. Toch wordt deze vorm van openbaar vervoer massaal gebruikt, ook door mijzelf. En ja ik kan bijna een boek schrijven over wat er allemaal mis is met de Transmilenio, maar toch is het best een goed vervoermiddel om Bogotá mee te ontdekken. En niet alleen voor locals. Hoewel ik er bijna nooit een toerist heb gezien is dit wél een goede manier om de stad door te komen. En voor de bijzondere ervaring…
En nu denk je: is daar dan een apart artikel voor nodig? Ja dat is nodig. De Transmilenio lijkt in niets op de bus in Nederland en om in deze chaos te overleven en je weg te vinden is wat voorkennis best handig. Dus ben je er klaar voor? Hop on!
Wat is de Transmilenio in Bogotá?
De Transmilenio is een bus-netwerk dat behoort tot ‘hoogwaardig openbaar vervoer’. Het lijkt op de metro, maar dan bovengronds. Een netwerk aan bussen en busbanen verbindt vele uithoeken van de stad met elkaar. De bouw van de Transmilenio begon in 1998 en in het jaar 2000 waren de eerste busverbindingen een feit. Bogotanen waren in de eerste plaats blij met dit nieuwe systeem, waardoor inwoners in plaats van een paar uur nog maar één uur onderweg waren om op hun werk te komen. Totdat bleek dat deze nieuwe uitvinding de enorme hoeveelheid passagiers niet aankon. Zo’n 800.000 inwoners gebruikten in het begin de Transmilenio, maar inmiddels is dat aantal gestegen naar maar liefst 2,5 miljoen per dag. Er wonen nu ook bijna 4 miljoen mensen meer in Bogotá dan in 2000.
De Transmilenio bestaat tegenwoordig uit 147 stations, zo’n 115 kilometer aan routes en ruim 2000 bussen. En er staat meer uitbreiding op de planning. Onderhoud is een ander verhaal trouwens… In Bogotá zijn ze inmiddels ook bezig met het bouwen van een metro, maar wanneer (en of) dat ooit klaar gaat zijn en hoe goed dat gaat werken is nog maar de vraag.
Wist je overigens dat de Transmilenio in Bogotá tot de grootste bus-netwerken ter wereld behoort en andere bussystemen hierop gebaseerd zijn? In Mexico en Chili bijvoorbeeld. Toch iets om trots op te zijn…
Ontdek Bogotá: er is zóveel meer dan alleen La Candelaria!
Waarom reizen met het openbaar vervoer in Bogotá?
Allemaal niet bijzonder optimistisch misschien, tóch is reizen met het openbaar vervoer in Bogotá echt niet zo een slecht idee. Waarom?
- Het is véél goedkoper dan de taxi;
- Je hebt een bijzondere ervaring;
- Je krijgt gratis muziek en zang in de bus;
- Het kan zomaar veel sneller zijn dan met de taxi of Uber;
- Je leert Bogotá veel beter en op een andere manier kennen;
- Je komt nog eens ergens met de Transmilenio;
- Avontuur!
Wil je Bogotá écht ervaren? Stap dan in die Transmilenio! Dan alleen de vraag: hoe precies?
Hoe reis je met de Transmilenio?
Heb je even? Dit systeem is namelijk bést ingewikkeld. Ik heb al vaak naar de routekaarten staan kijken alsof ik Chinees probeerde te lezen. En ik niet alleen, ook veel Bogotanen snappen er helemaal niks van. Tijd dus voor een stappenplan!
1. Zoek je locatie en bestemming
Omdat het niet verstandig is om op je telefoon te moeten zoeken op een Transmilenio station en ook niet om rond te lopen alsof je geen idee hebt waar je heen moet, is het handig vooraf als je nog in je hotel bent uit te zoeken waar je naartoe moet. Vind eerst je huidige locatie, het dichtstbijzijnde Transmilenio station bij die locatie en dan de locatie van de bestemming. Zoek het station op waar je naartoe moet. Maak printscreens van die locaties en stations en onthoud de namen.
2. Zoek je buslijn
De Transmilenio bestaat uit een stuk of 14 troncales die zijn aangeduid met een letter. Dit loopt van A tot M. Elke troncal betekent een zone of richting in Bogotá. Dat betekent dat als je heen en terug dezelfde route neemt de letter wel anders is. Binnen elke troncal gaan vele bussen, die zijn aangeduid met een cijfer. Er zijn dus tientallen buslijnen die allemaal bij elkaar stoppen. Afhankelijk van je bestemming zou het ook nog kunnen dat je moet overstappen en dan wordt het nóg ingewikkelder. Kijk dus vooraf GOED waar je moet zijn.
Dan moet je ook nog de buslijn vinden. Dit kun je doen met deze app of via deze link. Op de app kun je het station invoeren waar je naartoe moet of juist die vanaf waar je gaat, om te kijken welke bussen er rijden. En op deze manier jouw bus vinden. Let ook op de tijden: sommige bussen rijden alleen doordeweeks of tijdens de spits. En op zondag is het busvervoer sowieso beperkt.
3. Op het station: een buskaart kopen
Zodra je precies weet waar je moet zijn en welke bus je moet hebben is het tijd om naar het station te gaan. Met name in de spits is het zo druk dat alleen al over de brug lopen naar de ingang van het station een uitdaging kan zijn. Eenmaal op het station moet je eerst een kaartje kopen. Vraag bij het loket naar een ‘Tarjeta Tullave’, deze kost 5.000 pesos. Je kunt 1 kaart prima voor meerdere personen gebruiken, zolang er maar genoeg geld op staat. Laad dus ook je kaart direct op. Een enkele reis met de Transmilenio kost 2.300 pesos per persoon. Reken dus even uit hoeveel je ongeveer nodig zult hebben. Overigens maakt het niet uit hoe ver je reist of hoe lang je in de Transmilenio bent: als je wilt kun je voor die 2.300 pesos de hele dag de stad door. Zolang je maar niet van een station af gaat…
4. Zoek je bus
Nu je je kaartje hebt moet je door een poortje het station in, met die kaart dus. Je hoeft alleen in te checken, als je weer van een station af gaat heb je de kaart niet opnieuw nodig.
Nu komt de nieuwe uitdaging: de bus vinden die je net bij puntje 2 hebt opgezocht. Het is waarschijnlijk druk op het station en overal stoppen en gaan bussen. Bepaal eerst welke kant je op moet en ga aan die kant naar je bus zoeken. De busnummers staan boven de deuren geplakt, met daarop ook de stations waarop de bus stopt. Bij één deur stoppen vaak meerdere bussen. Mocht je er toch niet uitkomen vraag het dan aan een medewerker of een politieagent. Beiden helpen je.
Zodra je je bus hebt gevonden begint het wachten. Als je op een druk moment bent kan het zomaar zijn dat je niet meer in de bus past, en dan moet je dus wachten op de volgende.
5. Worstel je in de bus
De eerste keren met de Transmilenio moest ik altijd enorm lang wachten, omdat ik nooit in de bus paste. Dacht ik. Want echt: ook al lijkt de bus propvol, je past er echt nog wel bij. Je moet alleen net als de Bogotanen brutaal zijn en je net als hen door de mensenmassa doorwurmen en jezelf gewoon in de bus proppen. Sta je achteraan een groep mensen op de bus te wachten die geen voet verzet als de bus eraan komt en die is niet voor hen maar wel voor jou? Wees dan ook brutaal en werk jezelf langs die mensen door. Als je dat niet doet sta je na een paar uur nog te wachten. Het kan natuurlijk zijn dat je net op een rustig moment ergens midden op de dag komt, dan heb je waarschijnlijk mazzel en misschien ook nog wel een zitplaats.
6. Tijdens de rit
Regels voor in en uit de bus gaan, als die er al zijn, worden niet opgevolgd. Maar als je eenmaal in de bus bent hoef je jezelf alleen maar heel goed vast te houden (want veel gaten en bochten in de weg en de chauffeurs houden van hard rijden én stoppen), te blijven ademen in de mensenmassa of, als je mazzel hebt, een zitplaats te zoeken. De rode stoelen zijn voor iedereen, de blauwe voor ouderen, mensen met een handicap, zwangere vrouwen of vrouwen met een kind op hun arm.
Vaak valt er van alles te beleven in de bus. Van zangers tot gitaarsolo’s tot verkopers van wat dan ook. Ik heb bijvoorbeeld eens een kookboekje gekocht in de bus. Ook als je honger hebt wacht je gewoon totdat er iemand langskomt met eten. Na een tijdje is dat trouwens niet heel leuk meer.
7. Aankomen op je bestemming
In alle bussen is een schermpje om aan te duiden bij welk station je bent en soms wordt het zelfs omgeroepen. Echter, in de helft van de bussen werkt dat schermpje niet. In dat geval moet je goed opletten welke naam er op het station staat of het even vragen aan een local, zodat je niet je bestemming mist. De Transmilenio stopt vanzelf, je hoeft dus niet op een knopje te drukken. Ga je met een blauwe bus of Dual (zie verder), dan moet je wél aangeven wanneer je er uit wilt.
Veel stations hebben twee uitgangen, dus kijk even goed welke kant je op moet. Zoals gezegd moet je de poortjes door, maar je hebt daarvoor je buskaart niet meer nodig.
Welke andere bussen zijn er?
De Transmilenio is onderdeel van het grote busnetwerk SITP in Bogotá. Met hetzelfde kaartje kun je van al deze bussen gebruik maken. Deze bussen worden alimentadores (groene bussen) en zonales (blauwe (urbano), rode (especial) of oranje (complementario) bussen) genoemd. Dan is er ook nog de Dual, deze rijdt over Carrera Séptima (7). Lees onder ‘leuke routes voor jou’ wat je hiermee kunt!
De zonales bussen zijn mogelijk nóg ingewikkelder dan de Transmilenio, maar als je in de app kunt vinden welke bus je moet hebben is het zeker goed reizen. Als je het eenmaal door hebt gaat het vanzelf. Ik reis ook veel met de blauwe bussen en dat is prima te doen.
Leuke routes voor jou
1. Ontdek Bogotá op een andere manier: over de séptima | Lees dit artikel voor alle informatie en stops
2. Van het Goudmuseum naar het noorden
Vanaf Museo de Oro in La Candelaria gaat bus B74 naar Portal Norte. Met deze bus kom je langs Héroes (voor Zona T), Parque Virrey (voor Parque 93), Calle 127 (voor winkelcentrum Unicentro) en uiteindelijk op Portal Norte. Deze route kan ook handig zijn voor als je een dagtrip wilt maken vanuit Bogotá. Naar bijvoorbeeld de zoutkathedraal in Zipaqiurá, Sopó of Guatavita. Ga je weer terug? Neem dan bus J74.
Vanaf de luchthaven El Dorado in Bogotá met de bus naar je hotel?
Dit heb ik een aantal keer gedaan (zonder koffers, naar huis) en is mét koffers echt niet aan te raden. Het is er bomvol en zonder koffer pas je al amper in de bus. Heb je alleen een rugtas bij je? Dan kan het prima. Er gaan busjes vanaf de luchthaven naar Terminal El Dorado. Daar kun je een buskaart kopen voor de Transmilenio. Overigens is het op drukke momenten echt een verschrikking. Ik heb er een keer 2 uur over gedaan om vanaf de luchthaven naar het busstation te komen, een ritje van normaal 10 minuten. Je moet een beetje mazzel hebben dus.
Welke bus je moet hebben hangt af van waar je verblijft. Als er niet een busstation dicht bij je hotel is, is het wellicht handiger een taxi te pakken.
Hoe veilig is de Transmilenio in Bogotá?
Ik heb al vaak verbaasde blikken gekregen van Colombianen aan wie ik vertel dat ik met de Transmilenio reis. Veel Bogotanen vinden dat enorm gevaarlijk. Niet alleen omdat er veel zakkenrollers zijn, maar ook wegens bendes van jonge jongens die met een wapen mensen beroven in de Transmilenio. Ja er zijn bendes en veel zakkenrollers, maar er zijn ook enorm veel mensen en bussen. Gebruik je gezonde verstand en wees oplettend.
Al vele uren heb ik doorgebracht in de Transmilenio en op stations en ik heb me slechts een keer of 3 echt onveilig gevoeld. En dat van jaren met de bus reizen in Bogotá… Als blonde overduidelijke buitenlander ook nog.
Overdag kun je echt prima met de Transmilenio reizen, maar neem wel onderstaande adviezen in acht.
Tips voor veilig reizen met de Transmilenio
- Draag géén sieraden en als je die wel draagt zo goedkoop mogelijk. Dure oorbellen of ringen worden zonder pardon uit je oor of van je vinger getrokken.
- Kleed je basic, niks duurs.
- Houd je tas gesloten voor je, nooit op je rug.
- In de avond, na 8-en ongeveer (al vind ik het vanaf 7 uur al niet zo fijn meer), is reizen met de Transmilenio niet meer veilig. Met name niet het wandelingetje dat je moet maken over de brug om bij de bus te komen en al helemaal niet op bepaalde stations. Ga je toch op dat uur? Ga dan met een local die de weg weet en weet waarop te letten.
- Het hangt een beetje van de route en het station af, maar als je het niet kent is het beter altijd je telefoon in je zak te houden. Zéker op een station.
Hoe blijf je veilig in Bogotá? Hier 10 tips!
Conclusie: ontdek Bogotá met de bus!
Zoals gezegd reisde ik jaren met de Transmilenio of één van de andere bussen en nu nog steeds als ik een dagje in Bogotá ben. Op enkele irritaties en vervelende ritjes na vind ik het persoonlijk een fijne manier van reizen. Ik gebruik zelf vaak wel mijn telefoon om muziek te luisteren, maar ik weet echter wel waar ik op moet letten en wanneer ik voorzichtig moet zijn. Ik kan je echt van harte aanraden ook eens met het openbaar vervoer door Bogotá te reizen. Een leuke ervaring en een bijzondere manier om de stad te ontdekken!
Leuk weetje: zo begon mijn Transmilenio-avontuur
Je hebt helemaal tot hier gelezen dus een laatste leuk weetje verdiend! Want hoe begon het bij mij? Jimmy reisde NOOIT met de Transmilenio. Vond hij als rasechte Colombiaan veel te moeilijk en te eng. Dus moest ik helemaal alleen uitzoeken hoe het werkte. Hij vond het ondertussen maar niets dat ik als blondje met die gevaarlijke bus ging, maar na een paar maanden begon hij toch zelf ook nieuwsgierig te worden. Ik was toen al helemaal thuis in het bussysteem en wist hoe alles werkte en welke bussen waar naartoe gingen. Jimmy was er klaar voor, maar had geen idee hoe dat systeem in elkaar zat. Ik heb hem dus moeten uitleggen hoe de Transmilenio werkt, welke kaart hij nodig had en welke bussen voor hem nuttig waren. Sindsdien stapt hij wat vaker en makkelijker in de bus, maar echt relaxt is hij niet. Zijn telefoon is een keer gestolen op een station en hij vindt het nog steeds eng als ik alleen met de bus door Bogotá ga. Zó niet populair is de Transmilenio dus in Bogotá, dat een Nederlandse aan haar Colombiaanse man moet uitleggen hoe het werkt…
Heb jij ooit met de Transmilenio gereisd of ben je dat van plan tijdens je stedentrip Bogotá?
Kopfoto: Shutterstock
13 reacties
Ja, je rugzak op je buik en zelfverzekerd overkomen haha. Zelfs wij, zo blank en blond als het maar kan zijn er ingestapt.
Vooral niet laten merken dat je het eigenlijk maar eng vindt, je rug rechten en gewoon gaan met die banaan haha. Hup, de massa in!
Ik zou de ervaring niet willen missen.
xxx
Dankjewel voor je leuke reactie! 😀 Ja was een bijzondere ervaring 🙂 Ook nog vanaf een best druk punt. Zulke dingen vergeet je nooit haha. Liefs xx
Sabibe,
Leg me uit hoe koop je een kaartje.
We zijn naar de zout kathedraal geweest. Dat ging prima met de taxi vanaf Usaquen naar Portal en daar de bus gepakt.
Op de terugweg stapten we in een bus en we stapten uit bij portal.
Vervolgens konden we niet naar buiten om een taxi te pakken.
Moesten een kaart kopen om eruit te komen. Beetje vreemd hé.
Ruth
Goede dag Besina
Ja lekker met de bus in Bogota?
En een mooi avontuur voor een tourist?
Een taxi kost hoogstens 15000 pesos en dat is voor een tourist weinig!
Ook is er een uitgebreid netwerk van de Uber taxis waar direct de prijs op je scherm komt!
Maar je moet wel weten waar je heen wilt!
Heel Colombia klaagt over deze bussen in Bogota!
Deze zijn oud en vervuilend!
Groetjes
Frits
Wat ben je toch weer heerlijk positief Frits 😉 Wist je dat de meeste Colombianen die zeggen dat de Transmilenio onveilig is en je er echt niet mee moet reizen zelf nog nooit met die bus hebben gereisd? Heel Nederland heeft ook vooroordelen over Colombia maar daar ben jij nu ook toch? Ga eens echt Bogotá ontdekken en stap gewoon een keer in de bus. Veel toeristen worden opgelicht in de taxi en in de Transmilenio heb je gewoon een veel lagere en vaste prijs. Zeker voor budget reizigers is dat echt een uitkomst, want als je een week in Bogotá bent en alles met de taxi doet kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Het is vaak nog sneller ook omdat je niet in de file staat. Oud en vervuild zijn de meesten wel, net als zo’n beetje alle grotere wagens in Colombia (helaas). Wat een creatieve versie van mijn naam trouwens weer… Het is nog steeds gewoon Sabine 😉 Groetjes!
Leuk verhaal. Grappig dat je het systeem aan Jimmy moest uitleggen.
Dank! Haha ja en hij was het er in het begin echt niet mee eens dat ik alleen met de bus ging haha 🙂
Lol, dat je Jimmy moet uitleggen hoe zoiets in zijn eigen land werkt! Maar als iedereen het zo’n ingewikkeld systeem vindt, dan komen ze niet op het idee om het eenvoudiger te maken? Ik zou overdag zeker zo’n ervaring wel willen meemaken maar ’s avonds lijkt het me beter van niet. Ik heb zo’n vermoeden dat je als toerist dan helemaal geen gewild slachtoffer bent.
Haha ja dat was best nog een discussie omdat hij niet wilde dat ik met de bus ging in mijn eentje 😉 Zeker overdag prima te doen, in de avond vind ik het er zelf ook niet fijn. Een keer zat ik in de avond in de bus met één of ander vaag persoon en ik dacht wat doet ie nou? Stopte de bus en bleek hij één van de brandblussers onder zijn jas te hebben gestopt die hij dus doodleuk mee naar buiten nam. Haha ik stond er wel even van te kijken. Maar vooral op de bruggen is het niet veilig, worden echt veel mensen beroofd met en wapen. Brr.
“Gebruik je gezonde verstand en wees oplettend.” schrijf je. Is dat niet altijd zo en overal? Ik zou zonder probleem in deze bussen stappen. Uiteraard eerst even uitzoeken hoe het werkt.
Haha ja absoluut! 😀 Al gebeuren hier wel dingen die in Nederland zo’n beetje ondenkbaar zijn. Veel mensen worden bijvoorbeeld gedrogeerd in de bus om ze vervolgens te beroven, en er zijn met name op stations en de bruggen naar het station veel berovers met een wapen die ze vaak inzetten. Ik vond het altijd wel meer opletten dan in een wat moderner land eerlijk gezegd.
Hallo Sabine,
Bedankt weer voor je uitgebreide info die ik met plezier lees. In december vertrekken mijn zus en ik voor 5 weken naar Colombia en de eerste en laatste dagen verblijven we in Bogota. Door jouw uitgebreide info ga ik nu gebruik maken van de transmilenio.
Wat leuk zeg, heel veel plezier! Het leuke van in december/januari in Bogotá zijn is dat er grote vakantie is en Bogotá echt leeg is haha. Voor Bogotaanse begrippen dan 😉 Het al zal er dan veel rustiger zijn en dat is best fijn 🙂