Home Buiten de gebaande paden Mini-gids Sopó | Het leukste dorp van Colombia
Mini gids Sopó Colombia

Mini-gids Sopó | Het leukste dorp van Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Als je mij vraagt wat ik het leukste dorp van Colombia vind, dan antwoord ik zonder twijfel Sopó. Niet te verwarren met het mooiste dorp, want dan denk ik eerder aan Barichara. Maar het leukste, zeker. En niet omdat ik er 4 jaar heb gewoond, maar omdat het oprecht een ontzettend leuk dorp is. Ondanks dat weten de meeste buitenlandse toeristen niet dat dit dorp überhaupt bestaat. Tijd dus voor een mini-gids, zodat ook jij kunt genieten van dit verborgen pareltje buiten de gebaande paden in Colombia. Zoek je een leuk weekendje weg vanaf Bogotá of een plek om een week te verblijven en vanuit hier Cundinamarca te ontdekken? Dan is Sopó jouw dorp!


Sopó | Een verrassend leuke plek


Vraag een Bogotaan naar Sopó en je krijgt als antwoord ‘dat is het dorp van Alpina!’. Sopó is gelegen in het departement Cundinamarca en gesticht in het jaar 1653. Het dorp ligt op bijna 2600 meter hoogte, de gemiddelde temperatuur is 14 graden en er wonen in het dorp zelf ruim 17.000 mensen. Sopó bestaat echter ook uit 17 veredas (een soort gehuchten op het platteland), met bijna 10.000 inwoners. Wijzelf wonen in één van deze veredas. In heel Sopó wonen dus zo’n 27.000 mensen. Weetje: er zijn geen stoplichten in Sopó.

Slechts 40 kilometer ten noorden van Bogotá is Sopó een populaire plek om te wonen én om een dagje de stad te ontvluchten. Zondag (en feestdagen) is dan ook de enige dag dat er file staat, namelijk voor de entree tot La Cabaña Alpina.

En daarmee hebben we meteen één van de grootste inkomstenbronnen van het dorp te pakken: Alpina dus. Alpina produceert melkproducten, van kaas tot taart tot yoghurt tot melk en alles wat er nog meer te bedenken valt bij melkproducten. Deze worden verkocht in de Cabaña, maar ook staat er een fabriek van Alpina in Sopó.

Andere belangrijke producten uit Sopó zijn bloemen en keramiek. Zo staat er ook een grote vestiging van het bekende keramiek-bedrijf Corona in Sopó. Dit allemaal levert veel werkgelegenheid en inkomsten voor het dorp.

 


Wat is er te doen in Sopó?


Sopó is een geweldig leuk dorp waar veel meer te doen is dan dat je zou verwachten van een dorp dat niemand kent.

Street art

Colombia is een waar paradijs voor street art-liefhebbers, maar slechts weinig mensen weten dat naast Bogotá en Medellín ook Sopó bol staat van indrukwekkende muurschilderingen. Elke maand worden er weer nieuwe muren beschilderd en het zijn er inmiddels zoveel dat je een hele street art route kunt lopen. Alleen deze muurschilderingen zijn een bezoek aan Sopó al waard! Klik hier voor meer informatie en een wandelroute (let op: inmiddels zijn er veel meer muurschilderingen!). Sopó is trouwens ook in het bezit van vele kleurrijke mozaïeken bankjes. Deze kom je vanzelf tegen als je door het dorp gaat lopen.

 

Park Pionono voor indrukwekkende uitzichten

Voor een indrukwekkend uitzicht over zowel Sopó als het meer van Tominé bij Guatavita moet je op de berg Pionono zijn. Hier kun je niet alleen wandelen, maar vooral genieten van die vergezichten over een regio van Colombia die bijna geen toerist ziet. Lees hier alles (ook praktische informatie) over Pionono. Inmiddels heb ik zelf de route omhoog gelopen en dat is best te doen zolang je enigszins aan de hoogte bent gewend. Je kunt ook met de taxi omhoog en terug lopen (niet aan te raden als je last hebt van je knieën). Zie je trouwens de Taj Mahal hieronder op de foto? Daarover later meer in dit artikel…

Je vindt Parque Natutal Pionono hier op de kaart.

 

Extreme sports: paragliden op een waanzinnig toffe plek en/of mountainbiken

Als één van de bekendste paraglide-spots in Colombia is dit waarschijnlijk ook één van de minst bezochte door buitenlandse toeristen. Totaal onterecht want het uitzicht is simpelweg indrukwekkend. Je kunt hier ook mountainbiken trouwens. Ikzelf doe niet aan paragliden, maar ben wel al vaak wezen kijken voor dat prachtige uitzicht. Lees hier alles (ook praktisch) over paragliden en mountainbiken in Sopó.

Parapente Paraiso vind je hier op de kaart.

 

Iglesia Divino Salvador de Sopó

De prachtige kerk in Sopó aan het centrale park. Als de kerk open is zeker een kijkje nemen, zo niet geniet van de mooie buitenkant die afsteekt tegen de bergen.

Hier vind je de kerk op de kaart.

 

Plaza de Artesanos de Sopó

Links naast deze kerk, hier op de kaart, vind je een plek waar je handgemaakte kleding en andere spullen vindt. Een oud vrouwtje maakt al jaren alle kleding en ruana’s zelf, het meeste van 100% wol. In diezelfde straat vind je trouwens nog een souvenirwinkel met vele leuke spulletjes.

Cabaña Alpina

Dé toeristische trekpleister van Sopó. Door Bogotanen dan, want buitenlanders komen er maar weinig. Een soort van boerderij waarin je een supermarkt vindt met allemaal melkproducten van Alpina. Kaas, toetjes, taart, ijs, yoghurt, enz. Ook is er een grote tuin die in de weekenden volstroomt met Bogotanen die een dagje uit zijn in Alpina. Als je rust wilt dus beter doordeweeks bezoeken. Overigens vind ik dit persoonlijk het minst interessante in Sopó: alles in de supermarkt kun je immers overal kopen en het is hier ook nog eens heel duur. Hier meer informatie en de precieze locatie.

 

Parque Puente Sopó

Niet direct in het centrum van Sopó, maar wel ván Sopó is dit prachtige park waar je heerlijk een uurtje kunt wandelen of in het weekend met vrienden of familie kunt gaan barbecueën. Het ligt bij Briceño en is makkelijk te bereiken met de bus. Ook als je een hond hebt is dit een ideale plek om deze uit te laten. Lees hier alles over Parque Puente Sopó.

Parque Puente Sopó vind je hier op de kaart.

 

Het heiligdom Nuestro Señor de la Piedra

Een prachtige rustige plek in het dorp waar je het heiligdom vindt. Je hebt er maar weinig tijd voor nodig om te bezoeken en als je hier naartoe loopt kom je ook nog mooie muurschilderingen tegen. Er zit een bijzonder verhaal achter. Dat en meer informatie lees je hier.

Hier vind je het heiligdom op de kaart.

 

De toetjesmarkt

Op zon- en feestdagen vind je in het centrale park een toetjesmarkt. Allemaal zelf gemaakt en heel veel keus. Koop typisch Colombiaanse toetjes en geniet van de sfeer. Sopó heeft trouwens veel meer te bieden wat eten betreft, wat precies dat lees je verderop in dit artikel.

De toetjesmarkt vindt plaats hier op het centrale plein.

 

Shoppen

Tussen Sopó en Briceño vind je een premium outlet winkelcentrum. Met vele dure winkels die allemaal uitverkoop hebben. Internationale merken, maar ook lokale merken zoals Julio. Daarnaast is er op zondag een boerenmarkt waar je leuke spulletjes vindt. Zo is er een Fransman die samen met zijn Colombiaanse vrouw in Sopó woont. Zij maakt zeepjes in allerlei grappige vormen. Zoals donuts, taarten en ijsjes. Echt leuk om cadeau te geven! Hier meer informatie over het winkelcentrum Arauco. Om er te komen neem je de bus van Sopó naar Briceño of Zipaquirá en vraag je de buschauffeur je eruit te zetten bij Arauco. Vanaf het centrum van Sopó is het ongeveer 10 minuutjes met de bus.

Vind het winkelcentrum hier op de kaart.

Het cultureel centrum: uniek in Colombia

Dan hebben we nog het gedeelte in Sopó aan de andere kant van de weg: het cultureel centrum. Dit is niet voor toeristen, maar zeker wel leuk om een kijkje te nemen. Dit is namelijk iets heel unieks in Colombia en ik heb dit dan ook nooit ergens anders in het land gezien. Een jaar of 10 geleden wilde de burgemeester iets opzetten om jongeren van de straat te houden en meer cultureel en sport bij te brengen. Hij bouwde een heel cultureel centrum met vele sporten en muziek.

Het is een groot complex met onder andere rolstoel-tafeltennis, badminton, allerlei soorten dans, muzieklessen, rolschaatsen, fitness (daar was ik elke avond te vinden), voetbal, basketbal, volleybal, atletiek en nog veel en veel meer. Veel van de mensen die aan rolstoel-tafeltennis doen spelen zelfs voor het nationale team van Colombia en er zijn ook muzikanten en zangers uit Sopó. Elke middag na schooltijd is dit hele complex vol met kinderen en jongeren en er zijn zelfs lessen voor ouderen. Misschien normaal in Nederland, maar in Colombia is dit heel bijzonder.

Wil je er een kijkje nemen? Er is een witte brug in Sopó (de enige) die over de ‘grote’ weg gaat, daar loop je overheen en dan ben je er al! Soms zijn er (muziek)evenementen en dan is alles afgezet.

Vind het hier op de kaart.

 


De omgeving van Sopó: ontdek Cundinamarca


Zoals je ziet kun je in Sopó al een dag of 3 zoet zijn. En dan hebben we de omgeving nog. Het dorp is dan ook een perfecte uitvalsbasis om dit deel van Cundinamarca te ontdekken.

Chia: shoppen en (VIP) bioscoop

Vlak boven Bogotá ligt het ‘dorp’ Chia wat in de praktijk allang geen apart dorp meer is, maar vastgegroeid aan Bogotá. Vanuit Sopó is het vooral leuk om naar het winkelcentrum Fontanar te gaan. Niet voor niets mijn favoriet: hier vind je een heel toffe VIP bioscoop, heel veel winkels, fantastische restaurants en van alles voor kinderen. Echt een uitje kun je wel zeggen.

Er is ook een groot terras buiten waar je kunt relaxen tijdens het shoppen. In de bioscoop draaien films in zowel Engels als Spaans. Hoe kom je er? Ga vanaf Sopó met de bus naar Bogotá en zeg dat je naar Fontanar wilt. Vlak voor Bogotá is een brug (Puente del Comun) waar je eruit moet en naar de andere kant van de weg moet lopen. Daar gaat de bus naar Zipaquirá of Cajicá. Deze komt langs Fontanar.

Hier vind je Fontanar op de kaart.

 

Zipaquirá

De bekendste dagtrip vanuit Bogotá is natuurlijk naar de zoutmijnen van Zipaquirá. Hier ben je echter veel sneller vanaf Sopó en er is ook veel meer te doen dan alleen de (wat mij betreft overgewaardeerde) zoutmijn. Hier lees je alles om van Zipaquirá een toffe dagtrip te maken! Vanaf Sopó gaat er een directe bus naar Zipaquirá, die er ongeveer 40 minuten over doet.

Zipaquirá vind je hier op de kaart.

 

Bezoek de Taj Mahal in Parque Jaime Duque

Dit leuke themapark ligt in Briceño, op slechts 15 minuten van Sopó. Hier kun je niet alleen de replica van de Taj Mahal bewonderen, maar het park is een complete reis over de wereld. Langs culturen, wereldwonderen en vele dieren. Absoluut een aanrader voor jong én oud! Vind hier alle informatie over Parque Jaime Duque. Om er te komen neem je de bus naar Briceño, Bogotá of Zipaquirá. Stap in de eerste twee gevallen uit in Briceño en loop de laatste 10 minuten. Als je de bus naar Zipaquirá hebt stap je uit voor de ingang. Voor Parque Jaime Duque heb je een hele dag nodig.

Hier vind je Parque Jaime Duque op de kaart.

 

Nationaal Park Chingaza

Als je van hiken in indrukwekkende natuur houdt dan moet je in Chingaza zijn. Omdat het zo lastig te bereiken is wordt dit nationaal park niet overspoeld door toeristen. Er zijn vele wandelroutes, met de bekendste (en wellicht ook de mooiste) naar Lagunas de Siecha. Serieus indrukwekkend de natuur die je hier vindt. Wij hebben inmiddels twee routes gelopen en ik wil er nog veel meer doen. Hier vind je alle informatie over beide wandelroutes, inclusief hoe je er moet komen.

Hier op de kaart vind je de dichtstbijzijnde ingang naar Chingaza vanaf Sopó.

 

Het witte dorp Guatavita

Eigenlijk wilde ik dolgraag in Guatavita wonen, maar omdat dit verder weg is van Bogotá (en duurder) werd het Sopó. Daar ben ik overigens nog steeds heel gelukkig mee, maar een bezoek naar Guatavita blijft leuk.

Ik ben er zo vaak geweest dat ik de tel ben kwijtgeraakt, maar het verveelt nooit. Nee er is niet super veel te doen, maar toch is dit spierwitte dorp een genot om te bezoeken. Neem een kijkje bij het water, koop souvenirs voor thuis en verwonder je over hoe de mensen hier wonen. Guatavita is ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan het beroemde Laguna de Guatavita.

Vanaf Sopó kom je in Guatavita via Salitre (een station tussen Sopó en Guasca) of via Briceño. Houd er rekening mee dat je met de bus even onderweg bent door een slechte verbinding. Met de auto of de motor ben je er in 35 minuten.

Hier vind je Guatavita op de kaart.

 

Eet de lekkerste Griekse yoghurt van Colombia in Cucunubá

Echt een pareltje in Cundinamarca dit dorpje, en totaal onbekend. Dat terwijl je hier de lekkerste yoghurt toetjes van heel Colombia vindt. Het is echt een mini-dorpje en net als Guatavita helemaal wit en authentiek. Je kunt er geweldig eten, wandelen naar de top van de berg, zelfgemaakte poncho’s en andere kleding kopen, Hema-spullen vinden en… verder is er niet zoveel te doen.

Leuk om te gaan lunchen dus! Let wel op dat het leuke yoghurt winkeltje met de Nederlandse spulletjes alleen open is in het weekend en doordeweeks is het hier compleet uitgestorven. Lees meer over Cucunubá in dit artikel. Om er te komen moet je naar Ubaté en dan met de bus naar Cucunubá. Maar makkelijker (en véél sneller) is met de auto.

Hier ligt Cucunubá.

 

Suesca: klimmen in Colombia

Van Suesca heb je misschien gehoord, dit is namelijk dé plek om te klimmen in Colombia. Je kunt er trouwens ook geweldig wandelen en picknicken op de rotsen. Kom in het weekend en vind daar vele klim-liefhebbers bij elkaar. Regel een gids en ga de rotsen op. Hier vind je meer informatie over klimmen in Suesca.

Vind hier Suesca op de kaart.

 

De zoutmijn in kleurrijk Nemocón

Naast Zipaquirá is er nog een zoutmijn vlakbij Bogotá, namelijk in Nemocón. Nu is dit kleurrijke dorpje sowieso leuk, maar ook de zoutmijn is een leuke plek. Net als in Zipaquirá een grote toeristische trekpleister en hartstikke duur, maar als je net iets anders wilt dan is het zeker een aanrader. Informatie over de zoutmijn in Nemocón vind je hier. Vanaf Sopó hier komen met het openbaar vervoer is een uitdaging, maar moet lukken via Briceño. Met de auto is het makkelijk te doen.

Hier ligt Nemocón op de kaart.

 

Kaasmakerij HolaAndes

Nee dit is echt niet makkelijk te bereiken, maar wel sneller vanaf Sopó dan vanuit Bogotá. De kaasmakerij van de Nederlandse Tobias, die inmiddels een kaas-beroemdheid in Colombia is. Zeker onder de in Colombia woonachtige Nederlanders. Maak een afspraak en leer alles over de kaasmakerij. Inclusief een heerlijke boeren lunch. Om er te komen moet je eerst naar Guasca en dan door naar Monquentiva. Het beste is om contact op te nemen met Tobias en voor jullie specifieke situatie te vragen hoe er te komen. Met de auto vanaf Sopó is het ongeveer 1,5 uur rijden. Hier meer informatie.

De kaasmakerij vind je hier op de kaart.

 

Zwarte beren zoeken in park Vista Hermosa

En als je dan toch bij Tobias op bezoek bent, maak dan meteen een wandeling door Parque Vista Hermosa. Niet alleen om prachtig páramo te zien, maar ook om zwarte beren te zoeken en een FARC-ruïne te bekijken. Een prachtig natuurgebied ver buiten de gebaande paden. Alles over deze wandeling lees je hier.

Hier ligt Vista Hermosa op de kaart.

 


Restaurants in Sopó


Best bijzonder hoeveel goede restaurants er zijn in dit kleine dorpje. Je kunt dan ook eten als de beste in Sopó. Hier een overzicht van restaurants. Er zijn er meer dan alleen deze overigens, dit zijn al mijn persoonlijke favorieten. Check voor openingstijden de links naar Google Maps.

La Burger House

Mijn favoriet in Sopó. Niet alleen geweldig lekker eten (ook vegetarisch uiteraard), maar vooral ook een hip restaurant. Ze hebben er echt werk van gemaakt. Niet voor niets scoort dit restaurant hoog op Tripadvisor. Dit restaurant is niet geschikt voor een goedkope typisch Colombiaanse maaltijd met rijst en bonen. Wel vind je er vele soorten burgers, heerlijke salades en vooral geweldige frietjes. Hier vind je de openingstijden en meer informatie.

Locatie: carrera 3 met calle 3, tegenover de Bancolombia. Hier op de kaart.

Pizzeria Santinos

Nog een favoriet: Pizzeria Santinos. In een kleurrijk pand met rode paddenstoelen met witte stippen voor de deur. Ze maken enorm grote pizza’s waar je één portie van koopt (dat meestal genoeg is) en heel goedkoop is. Een populaire plek onder Soposeños en absoluut een aanrader.

Locatie: carrera 4 # calle 3.  Hier op de kaart.

Parrilla Bar El Fondo

Aan het centrale plein, naast het gemeentehuis. Je moet eerst een gang door lopen, waarna je bij een leuk binnen tuintje komt. Er is ook een groot restaurant overdekt, voor als het regent. Dit is een echte parrilla (grillrestaurant), maar je kunt er ook goed pasta, vegetarisch en ajiaco eten. Niet goedkoop, maar als je naar het dagmenu vraagt wel betaalbaar.

Locatie: centrale plein, rechts naast de bank Davivienda. Openingstijden: alleen tijdens de lunch. Klik hier voor de locatie.

Paprika

Paprika is één van mijn top favorieten. Heel gezellig ingericht, ook een tuintje waar je aan kunt zitten. En vele keus uit (vegetarische) hamburgers. Het restaurant ligt aan het centrale plein, aan de linkerkant als je met je neus naar de kerk staat. De locatie op de kaart klopt dus niet, maar de openingstijden wel.

Abuelita Salon de Onces

Waarschijnlijk het meest bekende cafeetje in heel Sopó: abuelita (omaatje). Eveneens aan het centrale plein en dé plek om tussendoortjes (onces) te eten. Typisch Colombiaanse toetjes gecombineerd met koffie, aromática, aguadepanela of warme chocolademelk. Wilde je altijd al eens warme chocolademelk met kaas of aguadepanela met kaas drinken/eten? Dat kan hier!

Locatie: centrale plein, naast Banco de Bogotá. Openingstijden: dagelijks van 8 tot 8. De locatie op de kaart.

Mua Cafe

Leuk cafeetje voor taartjes, koffie, chocolademelk en aguadepanela. Als we alleen iets drinken doen we dat meestal hier.

Locatie: op de hoek van carrera 4 met calle 3. Hier op de kaart.

Tartine Cafe y Pan

Dan hebben we nog het schattige cafeetje Tartine. Voor koffie en gebak.

Locatie: op de hoek van carrera 2 met calle 2, min of meer tegenover Banco de Agrario. Hier op de kaart.

Islamorada

Dan als laatste het meest beroemde en duurste restaurant in Sopó, vooral bezocht door Bogotanen met genoeg geld. Dit restaurant, opgericht door een Colombiaanse zanger en een Amerikaan, ligt buiten het centrum in de richting van mijn huis op een berg en zonder auto zul je een aardig stuk moeten lopen. Maar dan heb je ook wat. Zeggen ze althans, want ik ben hier zelf nooit wezen eten. Niet mijn ding. Reserveer vooraf om teleurstelling te voorkomen. Hier meer informatie en reserveren.

Parrillas

Er zijn vele plekken in het centrum en daarbuiten waar je parrillas vindt (grillrestaurants). Met name langs de weg tussen Briceño en Sopó en net buiten het dorp op de weg richting La Calera. Hier kom ik zelf als vegetariër nooit, maar als je van veel vlees houdt dan kun je dat hier vinden.

Nog veel meer restaurant, bakkers en cafés

Sopó is maar een klein dorp, maar groot in eten. De opsomming hierboven is slechts een greep uit wat er beschikbaar is, en mijn favorieten. Je vindt in het centrum overal bakkers en restaurants. Houd er rekening mee dat er veel gesloten is in de avond voor een warme maaltijd. In ieder geval: in Sopó kom je niet om van de honger 🙂

 


Hotels in Sopó


In Sopó zijn voornamelijk bed & breakfasts en slechts een paar hostels. De meeste hotels zijn gelegen buiten het centrum. Deze hebben bijna allemaal prachtige uitzichten en een geweldige ligging in de natuur, maar toch dichtbij het dorp. Dat maakt een verblijf in Sopó extra bijzonder. Hier een overzicht.

Pension Hostal Bugambil

Een geweldig leuk hostal gelegen dichtbij het centrum van Sopó en toch midden in de natuur. Ik verbleef hier 5 nachten en kan je deze plek meer dan aanraden. Hier lees je alles over Bugambil.

Klik hier voor prijzen, exacte locatie en meer informatie.

Casa Agrreste Bed & Breakfast

Een heel gezellige Bed & Breakfast gelegen de berg op vanaf Sopó, richting Pionono. Niet alleen een heel mooie plek, ook kun je hier lekker eten (ze hebben een steenoven voor pizza’s) en wandelingen maken met een gids. De eigenaar spreekt Engels.

Klik hier voor prijzen, exacte locatie en meer informatie.

El Pedregal

Net buiten Sopó in de vereda El Chuscal. Op de berg met een prachtig uitzicht over de vallei van Sopó.

Klik hier voor prijzen, exacte locatie en meer informatie.

Cabañas Sinduly Bed & Breakfast

Wil je verblijven in een houten hutje op de berg met uitzicht? Dan is deze plek ideaal! Vlakbij Casa Agrreste en dus op de route naar Pionono en paragliden.

Klik hier voor prijzen, exacte locatie en meer informatie.

Tu Casa – Hotel Rural

Dit hotel ligt midden in de vallei van Sopó, in het weiland. Een prachtige plek en lieve mensen, maar ver van het dorpscentrum. Heb je een auto, dan is dit prima te doen. Zonder auto kom je er met de bus of de taxi, maar wil je dichtbij het dorp dan kun je beter een ander hotel kiezen.

Klik hier voor prijzen, exacte locatie en meer informatie.

Vakantiehuis Casita Sopó Arriba Vista Laguna Tominé

Dichtbij Pionono (dus zo’n 5 kilometer van het centrum) op de berg, met een prachtig uitzicht richting Guatavita. Midden in de natuur. Lopen naar het dorp kan wel, maar doe het niet als je snel last hebt van je knieën. Een taxi is makkelijk te regelen, een eigen auto nóg makkelijker.

Klik hier voor prijzen, exacte locatie en meer informatie.

Jardín Colibrí

Een bijzonder verblijf bij een Colombiaans-Engels gezin dat ongeveer zelfvoorzienend leeft. Maak kennis met deze manier van leven én verblijf in een wel heel bijzonder huisje. Ik ben er twee keer geweest en is echt een aanrader. Om rekening mee te houden: moeilijk bereiken, niet geschikt voor als je snel naar een dorp wilt. Lees hier mijn ervaringen.

Klik hier voor prijzen, exacte locatie en meer informatie.

Casa Paraiso

Een hotel midden in Sopó, voor als je in het dorp zelf wilt verblijven. Ideaal voor backpackers.

Klik hier voor prijzen, exacte locatie en meer informatie.

Hotel Boutique El Parque

Dit hotel ligt bijna direct aan het centrale plein van Sopó. Ik ben hier zelf een aantal dagen verbleven en dat beviel goed. Het is simpel, maar centraal en goedkoop. Klik hier voor de website.

Hotel Camelia Real

Nog een hotel midden in het centrum, langs een vrij drukke weg (overdag, in de avond is Sopó uitgestorven). Klik hier voor meer informatie.

 


Praktische informatie voor een bezoek aan Sopó


Hoe kom je in Sopó met het openbaar vervoer?

Vanuit Bogotá | Als je vanuit Bogotá naar Sopó gaat moet je eerst naar Terminal Satélite in het noorden. Deze is aan de overkant van de snelweg bij Transmileno Estacion Terminal. Er is een loopbrug waar je de snelweg kunt oversteken. Daar komt de bus die je direct naar Sopó brengt. De rit duurt ongeveer een uur, maar hangt af van hoeveel file er staat. Het kan ook in 45 minuten als je mazzel hebt.

Vanuit Zipaquirá | In Zipaquirá vind je een directe bus naar Sopó die frequent rijdt. Je kunt ook een bus naar Briceño nemen en daar overstappen. Van Zipaquirá naar Sopó duurt ongeveer 40 minuten.

Vanuit andere richtingen | Kom je vanuit Guasca of Guatavita? Neem dan een bus naar Salitre (niet te verwarren met Salitre in Bogotá) of Briceño (Guatavita) en stap daar over op de bus naar Sopó. Kom je vanuit het noorden, zoals Villa de Leyva of San Gil? Stap dan uit de bus bij Briceño en neem daar de bus naar Sopó.

Briceño is een transport hub aan de snelweg tussen Bogotá en Tunja, ter hoogte van Sopó. Daar komen alle bussen naar het noorden langs en kun je overstappen naar dorpjes zoals Sopó.

Naar Sopó met de auto

Sopó is een perfecte bestemming om met de auto te ontdekken, zeker als je langer blijft en je de omgeving wilt zien. Een auto huren kan bij SunnyCars, ophalen in Bogotá.

Kom je vanuit het noorden over de autopista, sla dan linksaf bij Briceño (houd de Taj Mahal aan als herkenningspunt waar je de snelweg af moet). Vanuit Bogotá verlaat je de stad in het noorden en rijd je door totdat je de afslag naar Sopó tegenkomt (net na een golfbaan, ter hoogte van de Taj Mahal). Een mooiere maar iets langere route vanuit Bogotá is via La Calera. Ga bij La Calera de stad uit en volg simpelweg de grote weg (veel bochten en prachtige uitzichten) totdat je bij Sopó komt. Hoe je ook naar Sopó gaat met de auto: je komt altijd een tolpoort tegen, deze kost ongeveer 9000 pesos.

De wegen in en rondom Sopó zijn goed en prima te doen met de auto. Lees hier alles over autorijden in Colombia.

Klimaat in Sopó

Sopó heeft een fris bergklimaat waar het zoals overal in de Colombiaanse bergen regelmatig regent. Dat maakt de omgeving zo mooi groen. Het is er kouder dan in Bogotá en neem dan ook zeker een warme trui mee. In de nacht kan het makkelijk afkoelen tot 5 graden. Als overdag de zon schijnt kan het al snel aanvoelen als 20 graden. Als de zon niet schijnt of als het toevallig een koude dag is komt de temperatuur niet boven de 16 graden uit.

Pinnen in Sopó

Er zijn diverse banken in Sopó waar je kunt pinnen. En meestal werkt alles gewoon naar behoren. Er zit onder andere een Davivienda, Bancolombia en Banco de Bogotá.

Veiligheid

Sopó is een heel veilig dorp en in tegenstelling tot in Bogotá kun je hier prima je telefoon op straat gebruiken. Voor mij was Sopó echt fantastisch wonen wat veiligheid betreft en je kunt in het dorp veilig rondlopen, ook in de avond tot een uur of 9. Verdwalen in het dorp is dan ook geen probleem.

Er zijn echter wel een paar minder veilige plekken, namelijk op de berg bij de gekleurde huisjes die je ziet vanaf het dorp. Daar zijn soms berovingen. Ga daar niet of niet alleen naartoe en zeker niet in de avond. Ook het Centro Cultural (aan de andere kant van de enige brug in Sopó) kun je vanaf 8 a 9 uur beter vermijden voor de zekerheid. Het is niet echt gevaarlijk, maar soms zijn er hangjongeren die last kunnen veroorzaken.

Om verder rekening mee te houden

Op het platteland liggen mensen vroeg in bed, want het leven begint voor velen weer om 4 of 5 uur in de ochtend. Dat betekent ook dat het niet tot laat in de avond druk is op straat. Vanaf een uur of 8 raakt het dorp steeds meer uitgestorven en om 9 uur hoef je weinig levendigheid meer te verwachten. Alleen op vrijdag en zaterdag zijn er wat meer mensen op straat. In het centrum kun je over het algemeen laat in de avond wel veilig over straat, maar let wel extra goed op.

Supermarkten en winkels zijn open tot 8 of 9 uur in de avond.

Hoeveel tijd heb je nodig in Sopó?

Tijdens een dagtrip vanuit Bogotá kun je al een hoop zien, zoals de graffiti en Pionono, maar wil je Sopó en omgeving echt beter leren kennen dan kun je er makkelijk een week (of langer) verblijven zonder je te vervelen.

Verder reizen door Colombia

Ben je op doorreis dan kun je een hoop bedenken om na Sopó te doen in Colombia:

 


Bekijk Sopó in deze prachtige video


 


Sopó: ga buiten de gebaande paden en bezoek het leukste dorp in Colombia!


In dit artikel staan affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

8 reacties

willem bant 22 januari 2024 - 14:48

Beste Sabine,
Leuk verhaal over Sopó.
Vraagje: klopt de informatie over het openbaar vervoer (vanuit Bogotá) nog?
Groeten,
Willem

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 14 februari 2024 - 12:26

Hoi Willem, ja, met de bus vanuit het noorden naar Sopó. Die gaat nog steeds! Groetjes, Sabine

Reply
Morgaine 30 augustus 2019 - 00:57

Prachtige foto’s weer, en mooie plekjes!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 oktober 2019 - 11:43

Dankjewel! xx

Reply
Els 21 augustus 2019 - 14:42

Zo heee, wat een verhaal. Sommige dingen heel herkenbaar!
Leuk om te lezen.
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 augustus 2019 - 10:55

Dankjewel! xx

Reply
koen 21 augustus 2019 - 03:13

De online toeristengids van Colombia wordt steeds indrukwekkender. Heel mooi 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 22 augustus 2019 - 10:57

Haha dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!