Home Reizen in Colombia Mini-gids Barichara (& San Gil) | Eén van de mooiste koloniale dorpjes in Colombia
Wat te doen in Barichara Colombia

Mini-gids Barichara (& San Gil) | Eén van de mooiste koloniale dorpjes in Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Het pittoreske Barichara, een dorpje in het departement Santander, staat bekend als één van de mooiste en best bewaarde koloniale dorpjes van Colombia. Gelegen zo’n 45 minuten rijden vanaf het populaire San Gil, wordt het dorp door de wat afgelegen ligging vaak bezocht als dagtrip. Het is echter zeer de moeite waard er een paar dagen te blijven om dit bijzondere pareltje te ontdekken. In tegenstelling tot het drukke en grijze San Gil, is Barichara een oase van rust en geschiedenis. Het dorp is zo mooi, dat je er je ogen uit kijkt. Inmiddels ben ik er vele keren geweest, ik raak er nooit uitgekeken. In dit artikel lees je alles over Barichara (en San Gil) en wat er te zien en te doen is, inclusief handige tips en een overzicht van hotels. Ga terug in de tijd en geniet van een typisch Colombiaans dorp!


Barichara: een stukje geschiedenis


De meeste dorpen en steden in Colombia hebben een koloniaal stadscentrum, maar Barichara is één openluchtmuseum. Zodra je het dorp inrijdt ben je verliefd. Niet voor niets staat Barichara bekend als één van de mooiste dorpjes van Colombia.

Barichara staat bekend om zijn goed bewaarde koloniale architectuur. De gebouwen zijn gemaakt van leisteen, wat een bijzondere uitstraling geeft aan de straten en pleinen.

In 2010 werd Barichara uitgeroepen tot Colombiaanse erfgoedstad, waarvan Colombia er slechts 18 telt.

Niet alleen toeristen kijken hier hun ogen uit. Barichara is een bekende filmlocatie in Colombia. En wist je dat de unieke, kleurrijke architectuur als inspiratie diende voor de setting in de succesvolle Disney-animatiefilm Encanto?

Barichara ligt in het prachtige departement Santander. Absoluut één van mijn favoriete gebieden van Colombia. Het dorp werd gesticht in het jaar 1800 en is goed intact gebleven.

Het dorp telt slechts 8000 inwoners en is gelegen op 1300 meter hoogte. Dat maakt dat Barichara een heerlijk warm klimaat heeft, waarbij het in de avond een beetje afkoelt.

Een rondreis Colombia is niet compleet zonder een bezoek aan Barichara.

 


Wat is er te doen en te zien in Barichara? | 9 Bezienswaardigheden


Barichara is niet een dorp waar je in een dagje uitgekeken bent. Zowel in het dorp als in de omgeving is er ontzettend veel te zien en te doen. Hier een compleet overzicht.

1. Bezoek oude kerken

Barichara staat bekend om de geschiedenis die hier als vanzelf tot leven komt. Het dorp kent een aantal oude kerken die goed bewaard zijn gebleven. Hoewel de meeste reizigers alleen de kathedraal of de Capilla de Santa Barbara bezoeken, valt er nog meer moois te zien. Ontdek Barichara en kijk verder dan het centrale plein!

Templo Parroquial de la Inmaculada Concepción

De grote kathedraal is het belangrijkste punt van Barichara en het meest toeristisch. Logisch, want dit 18e-eeuwse bouwwerk is simpelweg prachtig. Eigenlijk veel te groot voor het kleine dorp steekt de kathedraal met haar koepel overal bovenuit. Als de zon er op schijnt kleuren de stenen oranje. Prachtig!

Hier vind je de kathedraal op de kaart.

 

Capilla de Jesús Resucitado

Aan een parkje vind je dit schattige kerkje. Hoewel de kerk is gerestaureerd, mist deze een deel van de toren als gevolg van blikseminslag. Vergeet bij een bezoek niet ook een wandeling over de bijzondere begraafplaats te maken (zie verder).

Hier vind je de capilla op de kaart.

 

Capilla de San Antonio

Het mooie wit-bruine kerkje San Antonio werd gebouwd in het jaar 1831 en is daarmee de jongste kerk in Barichara. De kerk verschilt van de andere kerken in kleur, aangezien de helft wit is geverfd, zoals de huizen in het dorp.

Hier vind je de capilla op de kaart.

 

Capilla de Santa Barbara

Een iets meer bezochte kerk is de prachtige Capilla de Santa Barbara. Om hier te komen moet je eerst de heuvel oplopen vanaf het centrale plein. Maar geloof me: het is de moeite waard. Het prachtige bouwwerk uit de 18e eeuw biedt bovendien mooie uitzichten over de rood-gekleurden daken van Barichara. Locatie: carrera 11 # calle 6.

Hier vind je de capilla op de kaart.

 

2. Loop de Camino Real van Barichara naar Guane

Barichara is niet alleen goed voor cultuur en historie, maar ook natuur- en wandelliefhebbers komen aan hun trekken! Vanaf calle 1 in Barichara gaat er via een oud pad naar beneden een indrukwekkende wandeling naar het eveneens prachtige en zeer kleine koloniale Guane. De tocht leidt je langs de meest prachtige uitzichten, mooie paadjes, geweldige natuur, witte koeien en veel rust. Aangekomen in Guane blijft nog steeds je mond open staan van verbazing, zo mooi! Meer weten over deze wandelroute? Klik hier voor het artikel over de Camino Real.

 

3. Dwaal over een bijzondere begraafplaats

Ik weet niet wat het is, maar stiekem vind ik het altijd heel interessant om op een begraafplaats rond te dwalen. Weet je nog de bijzondere begraafplaats in Chocontá? Barichara heeft er ook zo één, maar dan net een beetje anders. Dwaal rond in een kleine chaos en verbaas je over de kleuren en uitzichten. De prachtige begraafplaats vind je direct naast de Capilla de Jesús.

Vind de begraafplaats hier op de kaart.

 

4. Geniet van het prachtige uitzicht

Barichara is gelegen aan een vallei en heeft dus waanzinnige uitzichten. Wandel vanaf Capilla de Santa Barbara via Calle 1 naar beneden (of via dezelfde weg naar boven) en geniet van de natuur. Onderweg kom je langs de Mirador de Barichara. Dit uitzichtpunt vind je hier op de kaart.

Als je iets verder loopt kom je bij Suarez River Canyon Lookout, deze vind je hier op de kaart. En nog een beetje verder vind je Mirador Salto del Mico, dit is het bekendste uitzichtpunt in Barichara en ook het meest toeristische. Mirador Salto del Mico vind je hier op de kaart.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste twee mooier vindt. Salto de Mico is net buiten het dorp, de andere twee zijn in het dorp en leveren mooie uitzichten over de vallei en de pittoreske straatjes.

 

5. Verdwaal in het eeuwenoude Barichara

Barichara is niet groot, maar toch slaan veel mensen de helft over. Als je een wandeling maakt kriskras door alle straatjes van het dorp ontdek je nog veel meer. Verwonder je over prachtige planten die overal groeien, papaya-bomen, mooie vergezichten en woningen met deuren in verschillende kleuren. Verdwaal in dit eeuwenoude dorp en waan je in een andere wereld!

In Colombiaanse steden kun je wegens de veiligheid beter niet zonder plan de stad door gaan lopen, in Barichara kan dit wel. Verdwaal dus gerust in het dorp en geniet van het koloniale Colombia.

 

6. Bezoek een papier-makerij

Eén van de absolute hoogtepunten van mijn verblijf in Barichara was het bezoek aan de papier-makerij. Wat geweldig om te zien hoe ze deze ambacht nog steeds uitoefenen en de mooiste creaties maken. Samen met mijn ouders heb ik bijna een hele ochtend besteed aan papier, en wat wás het leuk! Ben je in Barichara? Mis dit dan zeker niet! Meer weten? Lees hier alles over de papier-makerij!

Hier vind je de taller de papel in Barichara op de kaart.

 

7. Ontdek de beeldentuin

Vlak naast Capilla de Santa Barbara vind je Parque Para Las Artes Jorge Delgado Sierra, een soort van openluchtmuseum. In het park kun je 22 beelden bewonderen die gemaakt zijn door lokale beeldhouwers. Verder vind je er een oud amfitheater waar af en toe live muziek is. Het park bestaat uit diverse bomen en planten, waaronder cactussen en palmbomen. Vanaf hier heb je bovendien een indrukwekkend uitzicht over de vallei.

Hier vind je Parque Para Las Artes Jorge Delgado Sierra op de kaart.

 

8. Bezoek Sua Ty, handgemaakt textiel

Aan een verlaten weggetje in het noordoosten van Barichara vind je een prachtig huis vol textiel. Handgemaakte tassen, tapijten, servetten, sjaals en nog veel meer. De eigenaresse woont in dit prachtige huis, dat je kunt bezoeken. Het is geen open winkeltje, dus je moet even aanbellen. Ze legt ook graag uit hoe alles wordt gemaakt, en bekijk meteen de planten en bomen waar textiel uit geproduceerd wordt. Ook staat het vol met grote spinnenwielen. De moeite van een bezoekje waard!

Hier vind je Sua Ty op de kaart.

 

9. Het mooiste uitzicht over Barichara

Wist je dat Barichara is gelegen op een klif? Een behoorlijk hoge ook nog. Als je in het dorp bent heb je mooie uitzichten over de omgeving, maar je ziet pas hoe Barichara echt is gelegen als je niet de omgeving, maar het dorp zelf van een afstandje ziet.

Vanaf Finca San Vicente neemt Johan je mee op een prachtige hike buiten de gebaande paden naar Barichara. Waar je langs een indrukwekkend uitzicht over het dorp komt.

Je kunt er ook vanaf Barichara zelf komen overigens, op een kleine wandeling vanaf één van de mooiste straatjes van het dorp. Hier vind je het uitzichtpunt. Loop vanaf calle 8, langs Casa de Presidente, het dorp uit en je komt er vanzelf.

De wandeling vanaf San Vicente is echter veel mooier, maar dit kun je alleen doen als je daar ook verblijft.

 


Wat te doen in de omgeving van Barichara


Er is ontzettend veel te doen in de omgeving van Barichara. Hier een overzicht voor inspiratie. Als je alles wilt doen, dan heb je zo’n 1 a 2 weken tijd nodig.

1. San Gil

San Gil is het stadje voor Barichara en de plek waar de meeste backpackers verblijven. Het ligt centraler, er zijn meer hostels en hotels zijn goedkoper. Ik zou echter altijd adviseren om in Barichara te verblijven, dat is zoveel mooier dan San Gil.

San Gil is niet een aantrekkelijk stadje, maar er is wel veel te doen. Voor bijna alles in de omgeving van Barichara, kom je sowieso eerst door San Gil. In San gil zelf is dit populair om te doen en te bezoeken:

Parque Natural El Gallineral: het prachtige park in het centrum van San Gil. Zeker bezoeken als je in de buurt bent. Hier vind je het park op de kaart.

Raften: San Gil is dé plek om te raften in Colombia. Vooral raften over de Rio Suarez is geweldig. Ik heb zelf beide rivieren meerdere keren gedaan en zou zo weer gaan. Langs de grote weg in San Gil vind je vele plekken waar je raften kunt organiseren. Deze bijvoorbeeld.

Paragliden: San Gil staat ook bekend om het paragliden over de Chicamocha kloof. Ikzelf heb enorme hoogtevrees, maar ik ben wel meegegaan met anderen om te kijken. Het is een prachtige plek met waanzinnige uitzichten over de bekendste en grootste canyon van Colombia. Ook paragliden is op veel plekken te boeken, één van de bekendste is Parapente Chicamocha.

Wil je meer extreme sports? Kijk dan eens bij dit extreme sports themapark.

 

2. De watervallen van Juan Curi

Vanaf San Gil rijd je met de auto of de bus naar Palenque, ten zuiden van de stad. Iets voor Palenque stap je uit bij Parque Ecológico Cascadas de Juan Curi. Vanaf daar loop je via een mooie route door de natuur naar de watervallen van Juan Curi. Het is een prachtige plek en een absolute aanrader om te bezoeken. Houd je van extreme sports? Dan kun je ook abseilen vanaf de waterval. Hier vind je de watervallen van Juan Curi op de kaart.

 

3. Bezoek een weverij in Curití

In het dorpje Curití, makkelijk te bereiken met de bus vanaf San Gil, vind je een weverij die je kunt bezoeken. Het dorpje zelf is sowieso ook de moeite waard. Het dorpje Curití vind je hier.

Vanaf Curiti kun je ook extreme sports regelen, ook naar grotten. Dat doe je bij Cueva de la vaca- Parapente- Canotaje- Deportes Extremos- Cacuvana Aventura Curiti.

Via een landweggetje vanaf Curití kun je ook waterbronnen bezoeken. Je vindt de waterbronnen hier.

 

4. De Chicamocha canyon

De Chicamocha Canyon (Cañón del Chicamocha) is een spectaculaire kloof gelegen tussen grofweg San Gil en Bucaramanga. Het is één van de diepste kloven in Zuid-Amerika, de tweede grootste ter wereld en een must-see in Colombia.

De kloof is uitgesleten door de Chicamocha-rivier, die door het Andesgebergte stroomt. De canyon strekt zich uit over een lengte van ongeveer 227 kilometer en bereikt op sommige plaatsen dieptes van meer dan 2.000 meter. De kloof is omgeven door steile kliffen en adembenemende landschappen. Het is een prachtige en tegelijkertijd behoorlijk spannende route om met de auto of de bus te rijden. Aangezien je naast de weg zo de diepe kloof in kijkt.

Er zijn diverse plekken en manieren om een prachtig uitzicht te hebben over de Chicamocha canyon. Door er te gaan paragliden bijvoorbeeld, maar er zijn ook vele restaurants met uitzicht langs de weg en diverse uitzichtpunten. Vanaf Mirador Cepita bijvoorbeeld, deze vind je hier.

 

Panachi

Een deel van de Chicamocha Canyon is bescherm natuurgebied en behoort tot het Chicamocha Nationaal Park. Ook wel bekend als Panachi (Parque Nacional Chicamocha).

Panachi is een themapark voor jong en oud. Ikzelf ben er een paar keer geweest, maar vind het niet geweldig. Je hebt er een kabelbaan die helemaal over de canyon naar het uitzichtpunt bij Mesa de los Santos gaat. Een vrij enge en enorm lange kabelbaan. Je kunt ook met de auto naar dat uitzichtpunt rijden (kost wel meer tijd). In het hoogseizoen staan er lange rijen voor de kabelbaan. Er zijn echter meer activiteiten in Panachi, zoals wandelpaden, je kunt er paragliden, mooie uitzichten over de kloof en een bijzonder zwembad.

Het zwembad in Panachi is wel geweldig. Niet per se vanwege het zwembad, maar wel vanwege het indrukwekkende uitzicht. Ik denk niet dat ik ooit in een zwembad ben geweest met zo een bijzondere ligging.

Hier vind je Panachi op de kaart. Vind hier meer informatie over entreeprijzen en openingstijden. Over het zwembad lees je hier.

 

5. Los Santos

Los Santos is dé plek in Colombia waar de meeste aardbevingen plaatsvinden. De kans dat je een kleine aardbeving meemaakt is in deze hele regio dus vrij groot. Naast dat dit al een interessante reden is om deze plek te bezoeken, heb je hier ook prachtige uitzichten over de Chicamocha Canyon. En zijn er meer dingen te doen. Lees hier alles over Los Santos.

 

6. Jordán: een dorpje midden in de Chicamocha canyon

Met slechts 60 inwoners in het dorpje zelf, en zo’n 1300 in de gemeente, is dit één van de kleinste dorpjes van Colombia. Maar er is meer bijzonder aan Jordán. Jordán ligt namelijk midden en helemaal beneden in de Chicamocha Canyon. Op slechts 425 meter hoogte, wat het dorpje snikheet maakt.

Je kunt op 2 manieren naar Jordán. De eerste manier is via Los Santos. Vanaf Los Santos naar Jordán ben je ongeveer 2 uur onderweg, maar terug naar boven duurt deze hike zo’n 3 a 4 uur. Neem heel veel water mee: je bent in de middle of nowhere en het is er bloedheet. Hier vind je deze wandeling.

Manier 2 is met de auto vanaf het dorpje Villanueva, naast Barichara. Of via de grote weg, en dan deze afslag nemen. De route is niet bijzonder makkelijk te rijden, dus neem er ruim de tijd voor. Er zijn weinig toeristen in Jordán en je komt ook bijna niemand tegen onderweg. Je hebt niet per se een 4×4 auto nodig, maar dat maakt de roadtrip wel makkelijker.

Hier vind je Jordán op de kaart.

 

7. Bucaramanga

Bucaramanga is de hoofdstad van het departement Santander en een bezoekje waard. De stad staat bekend als de stad van de parken, en er is dan ook veel groen. Door de ligging in de bergen zijn er ook in de stad vele hoogteverschillen, en daarmee veel plekken voor een mooi uitzicht. Op de berg is een themapark genaamd Parque Cerro del Santísomo, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt. Persoonlijk vind ik dit park een beetje te toeristisch en duur, maar het uitzicht is wel mooi. Je komt er met de kabelbaan of met de auto. Vind hier meer informatie, entreeprijzen en openingstijden.

 

8. Girón: één van de witte koloniale stadjes in Colombia

Vlak naast Bucaramanga ligt het dorpje Girón. Hier is maar weinig buitenlands toerisme en een typisch Colombiaans dorp. Een prachtig authentiek wit stadje. Ideaal om te combineren tijdens een dagtrips Bucaramanga. Of om te gaan lunchen voordat je via de Chicamocha kloof weer terugrijdt naar Barichara of San Gil.  Girón is groot genoeg om een aantal uren of zelfs dagen te verblijven. Ook als je Bucaramanga wilt zien, is Girón een goede plek om een hotel te zoeken. Vanaf daar kun je gemakkelijk naar Bucaramanga of de canyon in. Lees hier alles over een bezoek aan Girón en wat er te doen is.

Je vindt Girón hier op de kaart.

 

9. Maak een roadtrip langs de dorpjes rondom Barichara

Het departement Santander barst van de koloniale dorpjes. Barichara is de bekendste, maar in de directe omgeving is er veel meer. Denk aan Socorro, Charalá, Cabrera, Galán, La Fuente en Zapatoca. Allemaal koloniaal, klein en buiten de gebaande paden. Huur een auto en maak een roadtrip langs deze dorpjes in Santander. Naar veel dorpjes kun je ook lopen, zoals Guane (eerder genoemd), maar ook naar bijvoorbeeld Cabrera. In Barichara hoef je je dus niet te vervelen…

 

 


Eten in Barichara


Barichara zit vol met goede restaurants. Dit zijn mijn aanraders (al deze restaurants hebben ook vegetarische gerechten):

En wil je iets heel typisch uit deze regio proeven? Vraag dan in elke souvenirwinkel naar hormigas culonas. Als je durft, want dit zijn dus gefrituurde dikbil mieren…

 


Hotels in Barichara


De meeste reizigers verblijven niet in Barichara, maar komen op een dagtrip vanuit San Gil. Zonde! Het is veel leuker om in Barichara te verblijven. Wakker te worden in een koloniaal huis. De zon zien opkomen tussen de witte huizen. De zonsondergang zien in de vallei. Ik beloof je: verblijven in Barichara is absoluut de moeite waard, je zult het fantastisch vinden!

Barichara is echter geen typische backpackers bestemming. Je vindt er weinig hostels, de hotels zijn duurder dan in San Gil en er zijn geen tot weinig uitgaansgelegenheden.

Zoals aangegeven ben ik vele keren in Barichara geweest (hoe vaak precies weet ik niet meer, ik ben de tel kwijt) en altijd heb ik ook in Barichara een hotel gezocht. Eén van die keren was ik samen met mijn ouders vijf dagen in Barichara en ik kreeg ze bijna niet meer mee terug naar Bogotá…

Hier mijn 3 favoriete hotels (en 1 hostel) in en nabij Barichara:

1. Finca San Vicente

Deze finca ligt 5 kilometer buiten het dorp op een werkelijk indrukwekkende plek met uitzicht over de canyon. De finca wordt gerund door een Belgisch echtpaar en is zo prachtig mooi dat je er dagenlang in de hangmat kunt hangen. Genieten van de natuur. Vanaf de finca ben je in 10 minuten in Barichara of ga hiken op één van de wandelpaden. Een onvergetelijke ervaring gegaranderd. Lees hier alles over Finca San Vicente of boek direct hier je verblijf.

Wil je Santander ontdekken buiten de gebaande paden? Dan is dit dé plek om te verblijven. Johan kent alle verborgen plekjes rondom Barichara en neemt je mee op prachtige wandelingen door de natuur.

 

2. Posada Sueños de Antonio

Met mijn ouders verbleef ik in Posada Sueños de Antonio, midden in Barichara in een rustige straat. Dit hotel is ideaal voor als je graag ín Barichara verblijft in plaats van er buiten. Het authentieke hotel beschikt over warm water, wifi en een heerlijk ontbijt.

Achterin is een soort groene patio met bomen, planten en kruiden, waar je kunt relaxen en kunt genieten van de meest kleurrijke vogeltjes die af en aan vliegen. Je zou er uren van blijven zitten om dit te aanschouwen. De eigenaren zijn erg vriendelijk en behulpzaam.

In de posada heb je vele mooie zithoekjes en je kunt uren in de tuin vertoeven. Ook zijn er spelletjes om te doen, mocht het een keertje regenen. En kunnen de eigenaren je alles over Barichara vertellen. Boek hier je verblijf.

 

3. El Principito Hospedaje

Meer in het zuiden van Barichara vind je aan het pleintje bij Capilla de San Antonio het schattige hotel El Principito Hospedaje. Oftewel: de kleine prins. Een verborgen pareltje in een 200-jaar oud pand, dat is gerenoveerd door een Fransman en zijn Colombiaanse vrouw.

Het kleine hotel heeft 3 kamers en een prachtige tuin. Vanaf waar je mooie uitzichten hebt en zowel kunt genieten van de zonsondergang als de zonsopgang.

Je kunt er heerlijk ontspannen in de hangmat, op de bank of op één van de zithoekjes.

Vanaf dit hotel in Barichara is het makkelijk om het dorp en de omgeving te ontdekken. Je ben op slechts twee straten van het centrale plein, vele eettentjes en mooie uitzichten over de vallei. Daarnaast is dit ook een budget optie in Barichara.

Boek hier je verblijf.

 

Meer hotels in Barichara

Er is natuurlijk nog veel meer, vind jouw hotel of finca op de kaart.Booking.com

 


Bezoek Barichara tijdens de nacht van de kaarsjes (las Velitas)


Colombia heeft veel tradities, waarvan la noche de las velitas (de nacht van de kaarsjes) waarschijnlijk één van de meest bijzondere is. De nacht van de kaarsjes is op 7 december en is het begin van de kerstperiode in Colombia. Tijdens deze avond steken Colombianen in het hele land kaarsjes aan. Het is een zeer bijzonder moment om mee te maken. Ik heb deze nacht al vaak meegemaakt, maar nergens was het zo magisch als in Barichara.

Ben je toevallig op 7 december in of dichtbij Barichara? Mis dit moment dan niet! Lees hier alles over la noche de las velitas in Barichara.

 


Barichara: praktische informatie


Hoe kom je in Barichara?

Je kunt naar Barichara met eigen auto, de bus en zelfs met het vliegtuig.

Naar Barichara met de auto

De meest ideale manier om met name de omgeving van Barichara te bezoeken is met een eigen auto. Huur een auto in Colombia en rij via San Gil naar Barichara. Ikzelf heb Barichara de meeste keren met eigen auto of een huurauto bezocht, maar ook met de bus. Je moet altijd via San Gil. Vanaf Bogotá is dat ongeveer 8 uur rijden. Vanaf Bucaramanga ongeveer 2,5 uur.

Naar Barichara met de bus

Als je met de bus naar Barichara gaat, moet je altijd via San Gil. Kom je vanuit Bogotá, Medellín of Bucaramamanga? Zoek dan een busticket naar San Gil en niet naar Barichara. Hier boek je je bus ticket makkelijk online. In San Gil stap je over op de bus naar Barichara. Deze doet er vanaf San Gil nog zo’n 45 minuten over. Als je aankomt in San Gil in het grote busstation, vraag dan even naar de bus naar Barichara, die vertrekt vanaf hetzelfde station.

Met het vliegtuig

De enige vliegroute is via Bucaramanga. Vlieg naar Bucaramanga en vanaf daar ben je met de bus in ongeveer 2,5 a 3 uur in Barichara. Dit is niet de meest voor de hand liggende route, en ook niet de meest aanbevolen route, maar als je van ver komt kan je met deze optie een hoop tijd besparen. Er gaan geen directe vluchten overal vandaan naar Bucaramanga, dus in sommige gevallen moet je een tussenstop maken in Bogotá. Heb je te weinig tijd om in één dag via Bucaramanga naar Barichara te komen? Grijp dan meteen je kans en verblijf een nachtje in het mooie Girón.

Beste reistijd en klimaat Barichara

Barichara is hoger gelegen dan San Gil en daarom een tikkeltje koeler. Overdag kan het zomaar 25 graden worden, maar in de avond koelt het af. Het hele jaar door kun je Barichara bezoeken; ook in het regenseizoen kun je prima weer hebben.

Buiten het toeristische hoogseizoen (vanaf medio december, januari, juli, augustus en tijdens feestdagen) zul je het dorp voor jezelf hebben. Binnen het hoogseizoen is het enorm druk met vooral Colombiaanse toeristen die allemaal met de auto komen. Ik zou je adviseren om buiten het hoogseizoen te komen.

Hoe bezoek je San Gil en omliggende dorpjes en activiteiten vanaf Barichara met de bus?

Vanaf Barichara gaan er directe bussen naar San Gil, Villanueva en Guane. De bus naar San Gil doet het ongeveer 45 minuten over. Als je in San Gil een tour boekt om te gaan paragliden of raften, dan wordt het vervoer geregeld vanuit de organisatie.

Ga je zelf op pad? Bussen naar omliggende dorpjes en naar bijvoorbeeld Panachi, vertrekken vanaf Terminalito Provincial (hier op de kaart). Je koopt direct daar je kaartje.

Wil je met de bus naar Girón of Bucaramanga? Deze (en andere lange afstand bussen) vertrekken vanaf Terminal de Transporte San Gil (hier op de kaart). Neem een taxi of bus vanaf Terminalito daar naartoe.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Barichara?

In Barichara ben je niet in 2 dagen uitgekeken. Met al mijn bezoekjes bij elkaar ben ik er zeker zo’n 4 weken geweest, en nog steeds heb ik niet alles gezien. In 3 dagen kun je de belangrijkste hoogtepunten zien en doen (het dorp bekijken, de Camino Real naar Guane lopen en raften in San Gil). Wil je alles zien en doen dat hierboven beschreven staat? Blijf dan zeker 5 a 7 dagen. Of langer: je zal waarschijnlijk sowieso niet meer weg willen 😉

Veiligheid

Barichara is zeer veilig. Je kunt zonder zorgen wandelen in de natuur en ook in de avond is over straat lopen geen enkel probleem. Het enige risico is dat je niet meer weg wilt…

Reisroute Colombia buiten de gebaande paden

Vind je het leuk om meer van Cundinamarca, Boyacá en Santander te zien? Oftewel: de route van Bogotá naar Barichara met diverse tussenstops? Volg dan deze kant-en-klare reisroute buiten de gebaande paden, of doe er in ieder geval inspiratie mee op.

 


Bezoek Barichara tijdens je rondreis Colombia en ontdek het mooiste dorpje van het land!


 


In dit artikel vind je een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie. 


 

Lees meer!

39 reacties

Selfdrive groepsreis - Colombia 18 juli 2020 | Patiperra travels 20 november 2019 - 07:15

[…] Check over en paar dagen de website van Sabine Boogaard: zijn woont al een aantal jaar in Colombia, is gek op autorijden, heeft onlangs een TedX talk […]

Reply
Bart De Ruytter 31 augustus 2019 - 14:07

Dag Sabine, we reizen van 3/11 tot 9/12 naar Colombia, onze eerste Zuid-Amerika bestemming. We hebben al heel wat inspiratie opgedaan met je zeer mooie en interessante blog.
Mag ik even beroep doen op je ervaringen in Colombia?
Ne 2 dagen Bogota trekken we naar Villa de Leyva en vervolgens naar Barichara. Op 12/11 willen we richting Neiva onze reis verderzetten. Hoe doen we dat best:
1. Van Barichara met een bus naar Bucaramanga, en daar een vliegreis naar Bogota, nachtje Bogota, en dan busreis naar Neiva?
2. Van Barichara met een bus naar Bucaramanga, daarna vlucht naar Bogota en aansluitende vlucht naar Neiva?

Al bedankt om ons raad te geven.
Onze reisvoorbereiding kan je vinden op https://www.quickweb.be/2019-colombia-voorbereiding/
Groeten,
Bart en Edith

Reply
Roos 3 februari 2019 - 06:51

Hi Sabine,
Wat een super leuke tips en prachtige foto’s staan er op jouw site! Mede door jouw blog gaan mijn vriend en ik van de zomer met onze kinderen (10 en 8 jaar) naar Colombia 🙂 We hebben 4 weken, starten in Bogota en vliegen terug vanaf Cartagena. Ik heb een vraag voor de periode daartussen, hopelijk heb je tijd om te antwoorden.

Vanaf Bogota (waar we 2 nachten blijven) willen we een 4×4 huren en dan zelf rijden door Santander. Zien een bus niet zo zitten met de kinderen. We willen eerst naar Villa de Leyva (2 nachten) en dan naar Barichara (2 nachten). En dan terug naar Bogota (waar we doorvliegen naar Salento) via een andere route. Is dat te doen denk je? Of adviseer jij iets anders?
Dank en groet Roos

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 februari 2019 - 14:27

Dankjewel Roos voor je compliment! Dit is zeker te doen, maar ik zou wel wat meer tijd nemen. Beide plekken zeker 3 nachten blijven. Niet alleen omdat er heel veel te doen is in de omgeving (genoeg voor 4 of 5 nachten zelfs, zeker in Barichara), maar ook omdat het best veel tijd kost om van A naar B te komen. Bogotá – Villa de Leyva is al zo’n 4 uur, dan nog zeker 5 uur naar Barichara en terug zo’n 8 uur. Rijden in Colombia is wat vermoeiender omdat je overal op moet letten en het veel langzamer gaat, wat het dan best fijn maakt om wat langer te stoppen. En met 4 weken de tijd is dat ook wel te doen. Dan hebben jullie 1 week voor Villa de Leyva en Brichara en omgeving en 3 weken voor de rest van het land. Veel plezier!

Reply
Roos 4 februari 2019 - 16:06

Goed idee! Gaan we dat doen. Zou je Salento dan ook nog doen of gelijk doorvliegen naar Medellin vanaf Bogota? Uiteraard blijf ik je volgen voor nog meer leuke ideeen 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 februari 2019 - 11:08

Top! Salento is wel leuk, vooral de omgeving met koffieplantages en wandelingen. Maar je kunt het ook bewaren voor als je ooit terugkomt 🙂 Als er weinig tijd over is beter overslaan en de plekken waar je komt goed bekijken. Heb je altijd een reden om terug te komen! Als jullie wel naar Salento gaan zal het ook heel leuk zijn want veel te doen. Lastige keuzes altijd he? 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 7 april 2019 - 21:22

Hoi Roos, dankjewel voor je lieve compliment! En wat leuk dat jullie met de kinderen naar Colombia gaan! Leuke route ook en prima te doen met de auto. Als jullie de tijd hebben zou het denk ik wel beter zijn om ten minste op 1 van deze 2 plekken 1 of 2 nachten langer te blijven. En misschien wel op beide plekken een nacht extra. Zeker met kinderen is er veel te doen en de afstanden zijn groot. Een paar dagen ertussen om te ontspannen is dan best fijn. Er was laatst nog een gezin met de auto naar Villa de Leyva die ter plekke een nacht extra hadden geboekt omdat het zo leuk was. Vanaf Barichara naar Bogotá duurt ongeveer 8 uur zonder file. Mocht dat te lang zijn voor de kids dan eventueel een tussenstop maken. Bijvoorbeeld in Cucunubá. Hoeft niet hoor, als 8 uur geen probleem is. Hoop dat je hier iets aan hebt!

Reply
Eddie 3 januari 2019 - 17:54

Wat een mooi verhaal over Barichara! Vorig jaar maart ben ik er twee weken geweest met mijn Colombiaanse vrouw en ons zoontje Juan Diego. We hebben de Camino Real naar ook gelopen, naar Guane en naar Cabrera. De route naar Cabrera is lang niet zo populair, maar het einde, vanaf de hoogte naar beneden, naar het dorp, is spectaculair. We komen graag nog eens terug in Barichar!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2019 - 12:12

Wat ontzettend leuk! Dankjewel voor het delen! De route naar Cabrera wil ik ook nog een keertje doen. Het was toen een beetje te veel voor mijn ouders om beide wandelingen te doen, dus deze staat nog op mijn lijstje! 😀

Reply
Lydia 20 december 2018 - 15:11

Hoi Sabine,

Mijn vriend en ik zijn druk bezig met het voorbereiden van een maand reizen door Colombia. Jouw blogs lees ik echt met ontzettend veel plezier, al wordt kiezen niet makkelijker na het lezen van die enthousiaste verhalen!
Zou ik je misschien wat vragen mogen stellen?
Het plan is nu het volgende:
Bogota (2 nachten)
Villa de Leyva/Barichara (3 nachten)
St Marta (1 nacht)
Ciudad Perdida (3 nachten)
St Marta (1 nacht)
Tayrona+Palomino (2 nachten)
Barranquila (carnaval) (2 nachten)
Cartagena (3 nachten)
Isla Grande (2 nachten)
Medellin (3 nachten)
Salento (3 nachten)
en weer terug naar Bogota (1 nacht voor we doorvliegen naar Havana, Cuba).
– Na jouw blog ben ik helemaal gecharmeerd geraakt van Villa de Leyva én Barichara en zou ze het liefst beiden doen. Maar ik denk dat met in totaal 3 nachten, dit haastwerk wordt en we net niks van beiden stadjes zien. Ik vind het lastig om te kiezen tussen Villa de Leyva en Barichara. Wat zou jij adviseren? Of denk je dat het wel te combineren is?
– Heb je ervaring met carnaval in Barranquila? Zijn er nog andere leuke plekken om dit te vieren in het noorden van Colombia?
– Is het mogelijk om na de Ciudad Perdida trekking gelijk door te gaan naar Tayrona? Dit omdat ik niet zo’n goede verhalen lees over Santa Marta en daar dan liever niet al te lang blijf.
Alvast ontzettend bedankt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2019 - 12:59

Hoi Lydia,

met dit reisschema zou ik Villa de Leyva en Barichara niet combineren. Ik vind zelf Barichara leuker, maar dat is natuurlijk helemaal waar de voorkeur naar uitgaat. De omgeving is bij beiden heel mooi, maar bij Brichara net wat spectaculairder en meer te doen. Het is wel redelijk krap gepland 3 dagen. Daarnaast staat er na Barichara Santa Marta, willen jullie daar dan met de bus of vliegtuig heen? Want de reistijden zijn lang, ook als jullie willen vliegen en dan eerst naar Bogotá terug moeten. Een andere optie is om via Bucaramanga met de bus te gaan naar St Marta. Tayrona én Palomino in 2 nachten is ook wel krap… Barranquilla is de enige plek in die tijd om carnaval te vieren, is het een na grootste ter wereld. Je moet alles vooraf boeken: nu al zitten bijna alle hotels vol. Als de Ciudad Perdida trekking in de ochtend eindigt kun je door naar Tayrona. Wel buiten hoogseizoen, want binnen hoogseizoen gaat het dan al vol zijn en moet je vroeg in de ochtend daar zijn (dus ook Semana Santa!). Het is prima een nachtje in Santa Marta te verblijven, net als in Bogotá en andere grote steden goed op je spullen letten, geen telefoon op straat gebruiken en in de avond niet zoveel meer doen. Veel plezier!

Reply
Jolien 29 november 2017 - 10:29

Hey Sabine!
Hier ben ik weer..
Zou je zo vriendelijk willen zijn me wat te helpen wat ritten te plannen via het openbaar vervoer?

Van Bogota naar Villa de Leyva lijkt me evident, er is een rechtstreekse bus die er +- 4 UUR over doet lees ik.

Hoe geraken we best van de ene naar de volgende plaats:
Villa de Leyva naar Barichara?
Barichara naar Giron via Cañon Chicamocha?
Giron naar Bucaramanga, voor vlucht naar koffiestreek?
Pereira naar Salento?
Salento naar Manizales?
Manizales naar luchthaven Pereira?
Luchthaven Santa Marta naar Taironaka?
Taironaka naar Parque Tayrona?
Parque Tayrona naar Cartagena?

Sorry voor al mijn vragen,
ik lees hier wel het een en het ander over, maar wat hulp van een Nederlandse die in Colombia woont zou wel heel leuk zijn en heel wat gemoedsrust bieden.

alvast super bedankt voor je hulp!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 november 2017 - 10:31

Ik antwoord je even via de mail 🙂

Reply
Leonie 16 augustus 2017 - 07:00

Hi Sabine! Enig idee of er met oud en nieuw wat te doen is in Barichara? Of is bogota echt een betere optie?

Groet,
Leonie

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 augustus 2017 - 21:21

Dankjewel Leonie! Excuus voor mijn late reactie ? Ik heb even opgezocht of er al iets bekend is over oud en nieuw 2017. Meestal komt dat maar heel kort van tevoren op Internet of helemaal niet. Sowieso is het goed om te weten dat oud en nieuw in Colombia vooral een familieaangelegenheid is. Zeker als je naar dorpjes gaat, zoals Barichara, zal daar niet heel veel te doen zijn omdat alle Colombiaanse gezinnen het met elkaar vieren. Er zal wel iets te doen zijn, maar niet veel dus. Barichara is sowieso geen feest-bestemming en er zijn maar weinig hostels. Vuurwerk wordt alleen afgestoken op plekken die gecontroleerd zijn, als je dus niet op zo een plek bent merk je daar dus niks van. In de hostels waar veel toeristen zitten zullen er wel feestjes zijn met de jaarwisseling. En in de grote steden is ook altijd wel wat te doen. Ik heb rond gezocht op Internet en kan a la Colombia natuurlijk nog niets vinden over wat er dit jaar allemaal gaat gebeuren ? Maar wel andere (oude) artikelen die je misschien een idee geven over waar het beste heen te gaan. Overal staat dat vooral Cartagena en Medellín heel tof zijn met oud en nieuw, maar bedenk je dat Cartagena echt niet normaal druk (en duur) gaat zijn rond die tijd. Ook in Bogotá is genoeg te doen trouwens. Concerten op straat bij de Septima in La Candelaria bijvoorbeeld. Ikzelf doe nooit wat met oud en nieuw behalve bij familie zijn of gewoon thuis. De straat op gaan vind ik niet fijn omdat er veel dronken mensen zijn. Maar als je bij je hostel blijft of met een groepje van je hostel bijvoorbeeld naar een feestje gaat kan het wel. Hier een site, misschien heb je er wat aan: http://seecolombia.travel/blog/2012/12/top-5-doing-new-years-eve-in-colombia-right/. Mocht er tegen die tijd wél meer op Internet komen over oud en nieuw (warschijnlijk niet want was vorig jaar ook niet helaas), dan komt het op mijn blog of op mijn facebook pagina.

Reply
ivonne 17 februari 2017 - 05:04

Ik ben gek op dit soort plekjes. Die oude, kleurrijke gebouwen en het hoogteverschil….De Camino Real zou ik zeker wandelen als ik daar was en het kerkhof trekt mij ook, dus die zou ik ook zeker op het programma zetten!
Kennen ze in Colombia ook het menu van de dag principe? In Mexico en Spanje zijn we er gek op, veel leuks voor niet te veel geld.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:00

Ja leuk deze plekjes! Er is zoveel te doen en te zien en zo anders dan op andere plekken in Colombia. Het menu van de dag in restaurants? Sowieso in kleine tentjes wel, daar hebben ze vaak maar één menu haha. Kost bijna niks en heel lekker!

Reply
Linda | travellersoftheworld 15 februari 2017 - 12:16

Wauw, wat een ontzettend mooie foto’s zeg! Dit ziet er echt geweldig uit 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:00

Dankjewel! 😀

Reply
Elaintje 15 februari 2017 - 05:27

Prachtige foto’s! Ook die van dat kerkhof terwijl ik die fascinatie helemaal niet deel. Even off topic: je verschijnt volgens mij niet meer in mijn feed op Bloglovin. Heb je iets aangepast in je instellingen? Ik had dat vermoeden al een tijdje, maar ik zie hier allemaal artikelen die ik heb gemist.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:01

Dankjewel! Ik hoor wel vaker tegenwoordig dat ik niet meer in Bloglovin verschijn. Vreemd want ik heb helemaal niks aangepast… Wel bijzonder vervelend. Ik zal even kijken wat er mis kan zijn. Bedank voor het aangeven!

Reply
Nesrin 14 februari 2017 - 16:40

Prachtig weer. Die wolken op de foto zijn echt wauw. Ik vind het knap dat je elke keer weer zoveel mooie foto’s maakt, plaatst en ook nog heel goed schrijft.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:04

Dankjewel! Wat lief! 🙂

Reply
Sandra 14 februari 2017 - 09:16

Wat een prachtige omgeving en mooie foto’s. Het nodigt echt uit om Colombia een keer te bezoeken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:06

Dankjewel! Zeker doen! 😀

Reply
iris 14 februari 2017 - 08:29

wauw dit vind ik zo tof om te lezen even in een andere wereld heerlijk om te lezen en prachtige foto’s.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:07

Dankjewel! Het is echt een prachtige plek 🙂

Reply
Jenn 14 februari 2017 - 05:07

Ziet er super uit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:07

Dankjewel!

Reply
yvonne 13 februari 2017 - 23:43

Prachtige foto’s weer. Zo leuk om door jou ogen al die mooie pareltjes in Colombia te ontdekken!

Reply
yvonne 13 februari 2017 - 23:44

jouw ogen dus!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:08

Dankjewel Yvonne! 😀

Reply
Stéphanie 13 februari 2017 - 15:27

Ik ben nog lang niet klaar met de winter maar na je artikel te hebben gelezen krijg ik echt lentekriebels! Wat een prachtdorpje weer, met veel unieke details en geweldige natuur eromheen. Super mooi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:09

Haha ja is inderdaad wel een groot contrast met de winter in Nederland 😛 Dankjewel!

Reply
Marion 13 februari 2017 - 11:05

Alsof ik even op reis ben geweest! Prachtig beschreven en met de mooiste foto”s. Die kleuren! Wauw!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:09

Dankjewel Marion, wat lief! x

Reply
Els 13 februari 2017 - 08:03

Leuk om het allemaal weer terug te zien en te lezen.
Het waren heerlijke dagen daar in het zonnetje!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:10

Ja het was super! Jammer dat we weer weg moesten 😀 x

Reply
Floor 29 maart 2019 - 19:09

Hola Sabine,
Ik wil je heel erg bedanken voor al je tips. Ik heb er heel veel aan gehad tijdens mijn reis door Colombia! Muchas gracias?

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!