Home Reizen in Colombia Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids
Op vakantie naar het buitenland Colombia

Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids

door Sabine
3391 keer gelezen

Het kan weer: reizen naar Colombia. De Colombiaanse grenzen zijn wegens het Coronavirus ongeveer 6 maanden gesloten geweest voor internationaal commercieel vliegverkeer. Maar nu, na vele humanitaire vluchten van en naar onder andere Nederland, is het sinds oktober weer mogelijk om ook als toerist Colombia binnen te komen. Hoewel het normale vliegverkeer nog lang niet is hervat, kun je in ieder geval wel weer op vakantie in Colombia. In dit artikel vertel ik je alles over de huidige situatie in Colombia, wat de voorwaarden zijn om het land binnen te komen, hoe het zit met de Coronaregels in Nederland wat betreft reizen naar het buitenland en vertel ik je hoe het is om nu in Colombia te reizen. Zijn hotels en restaurants open? Wat zijn de Coronamaatregelen? Is de onveiligheid toegenomen? En hoe kun je nu het beste door Colombia reizen? Dit artikel wordt bij nieuwe informatie bijgewerkt en blijft dus up-to-date. Laatste update: 3 januari 2021.


Vliegen naar Colombia tijdens de Coronacrisis: aan welke voorwaarden moet je voldoen om het land binnen te komen?


Colombia is weer open voor toerisme. Sterker nog: Colombia wil heel graag toeristen om de economie weer aan te trekken. In oktober zijn er 97.000 reizigers Colombia binnen gekomen, waarvan 66% Colombianen die in het buitenland waren en 34% buitenlanders. Er wordt op het moment flink promotie gemaakt voor het land.

Wat zijn dan wel de voorwaarden om naar Colombia te kunnen vliegen?

 1. Vanaf 3 januari 2021 is het weer nodig om een negatieve PCR test aan te tonen als je naar Colombia vliegt. Deze test mag niet ouder zijn dan 96 uur voor de reis. Alle reizigers vanaf 0 jaar en ouder moeten deze test aantonen. Je hoeft niet in quarantaine bij aankomst. Een uitzondering op deze regel is wanneer je problemen had om een PCR test te laten doen. In dat geval moet je de test doen bij aankomst in Colombia én 14 dagen in quarantaine. Hier vind je de bron van deze informatie. LET OP: de afgelopen maanden is er veel gedoe geweest over het wel of niet invoeren van de PCR test voor reizigers. De regels kunnen van de ene op de andere dag weer veranderen.
 2. Voordat je in het vliegtuig stapt moet je een formulier invullen, genaamd Check-Mig. Dit kan via Internet of via de App. Internet-versie | Check-Mig app op Google Play | Check-Mig app in de App Store. Dit moet je opnieuw invullen als je het land weer verlaat. Je moet het formulier invullen vanaf 24 uur tot uiterlijk 1 uur voor je reis.
 3. Als je gezondheidstoestand verandert na aankomst moet je dat aangeven bij het ministerie van Volksgezondheid of een ziekenhuis. Avianca geeft op deze pagina aan dat je de eerste 14 dagen gevolgd wordt door het ministerie van Volksgezondheid of je verzekeraar op de plaats waar je de eerste 2 weken zult verblijven. Je moet daarvoor de Coronapp downloaden. Dit staat ook aangegeven op de website van de KLM.
 4. Personen ouder dan 2 jaar moeten verplicht een mondmasker dragen.
 5. Je moet een meter afstand houden tussen jou en de immigratieambtenaar bij de uitvoering van de immigratieprocedure bij aankomst in Colombia en twee meter tussen andere reizigers.
 6. Reisdocumenten mogen niet in beschermende hoesjes zitten als je ze overhandigt bij immigratie.

 


Van Nederland naar Colombia: hoe en wat?


Naar Colombia reizen is dus geen probleem meer, maar door de maatregelen en adviezen in Nederland wordt dit je wel knap lastig gemaakt. Op dit moment komen er zo’n 3000 buitenlandse toeristen per dag Colombia binnen. Maar hoe precies? Waar moet je rekening mee houden? En via welke route kom je in Colombia?

Mag je vanuit Nederland naar het buitenland reizen?

De Nederlandse overheid zegt het volgende: “Blijf zoveel mogelijk thuis. Maak binnen Nederland alleen noodzakelijke reizen. Voor het buitenland geldt, reis niet en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij dit strikt noodzakelijk is.” (Bron)

Dit is (nog) geen verbod, maar de bedoeling is uiteraard dat je niet reist. Degenen die toch naar bijvoorbeeld Colombia reizen zijn vaak mensen die iets met het land hebben. Bijvoorbeeld mensen die een relatie hebben met een Colombiaan(se) of Nederlanders die in Colombia wonen, tijdens de lange lockdown naar Nederland zijn gegaan en nu terug willen. Maar ook zijn er Nederlandse toeristen het land binnen gekomen.

In ieder geval: het advies is om tot ten minste medio januari niet naar het buitenland te reizen. Of je dat alsnog wel doet is aan jou. In Colombia ben je in ieder geval welkom. Ik zeg alleen: houd je (tijdens het reizen) alsjeblieft aan de maatregelen en adviezen, zoals afstand houden, mondkapje dragen, goede hygiëne en in quarantaine gaan bij klachten. Als iedereen z’n best doet kunnen we hopelijk sneller terug naar meer normaal. En hopelijk heft Nederland dan ook snel het inreisverbod weer op, zodat ik en vele andere Nederlanders in het buitenland met hun buitenlandse partner weer op familiebezoek kunnen in Nederland.

Gezondheidsverklaring invullen

Alle reizigers van 13 jaar of ouder die van of naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen en die bij zich hebben. Op dus zowel de heen als de terugreis. Als je Corona-gerelateerde klachten hebt mag je niet aan boord.

Bij terugkomst in Nederland in quarantaine

Bij een vakantie buiten Nederland in een oranje gebied, moet je bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Lees hier alles over quarantaine bij terugkomst na vakantie.

Hoe regel je een vlucht naar Colombia?

Wil je toch naar Colombia? Je kunt bij KLM tickets kopen, maar het lijkt erop dat, in ieder geval na 3 december, er geen directe vluchten meer gaan naar Bogotá. Je vindt wel vluchten met een overstap in bijvoorbeeld Panama. Omdat veel vluchten niet vol zijn worden vluchten samengevoegd, waardoor er ook nog veel worden geannuleerd. Sinds 12 oktober zijn er ook weer vluchten tussen Panama en Colombia, dus je kunt sowieso naar Panama vliegen en vanuit daar verder naar Colombia.

Ook andere maatschappijen bieden vluchten aan, dat is het probleem niet. De vraag is of de vlucht uiteindelijk doorgaat of niet.

Vooralsnog zijn er zoals eerder gezegd meerdere Nederlandse toeristen het land binnen gekomen, dus het moet te doen zijn.

 


Als je toch gaat reizen: waar rekening mee te houden


Als je toch naar Colombia reist, houd dan hier rekening mee:

 • Je mag niet vliegen als je symptomen vertoont die met Corona te maken kunnen hebben. Dus ook bij verkoudheid mag je niet vliegen. Als je dus aan het einde van je reis terug wilt en je hebt deze klachten, dan moet je je vlucht omboeken en in Colombia in quarantaine tot je klachten over zijn.
 • Colombia heeft nog steeds code oranje en dat zal vermoedelijk ook niet snel veranderen. Het is dus heel goed mogelijk dat je met je verzekering je reis niet kunt annuleren in verband met het Coronavirus. Hetzelfde geldt voor de verzekering in het geval van ziekenhuisopname in verband met Corona. Het beste is om vooraf heel goed bij je reisverzekering te informeren waarvoor je wel en niet verzekerd bent, aangezien dit per verzekering kan verschillen.
 • Mocht er in Colombia weer een lockdown komen terwijl jij hier op reis bent, dan kan het zijn dat je zonder humanitaire vlucht voorlopig vast zit.
 • In het geval dat je in Colombia besmet raakt met het Coronavirus moet je uiteraard niet alleen in quarantaine, maar bij een ernstige besmetting kan ook ziekenhuisopname nodig zijn. Hoewel de gezondheidszorg in Colombia goed is, is dit vooral zo in de grote steden. Als je ernstig ziek wordt ver van een grote stad vandaan, kun je mogelijk niet goed behandeld worden. Daarnaast is er net als in andere landen natuurlijk het probleem dat wanneer het aantal besmettingen stijgt, er te weinig plekken en/of medicamenten zijn om Coronapatiënten te behandelen.

 


Komt er weer een lockdown in Colombia?


De één zegt van niet en de ander zegt van wel. Kortom: niemand weet het. In Colombia kan alles, ook dat er morgen weer een complete lockdown wordt ingevoerd. Ik vermoed dat het echter niet zo’n vaart zal lopen, met name omdat de economie door die lockdowns compleet instort. Mogelijk komen er wel lokale lockdowns. De burgemeester van Bogotá bijvoorbeeld, Claudia Lopez, is een pittige en pakt het graag stevig aan. En aangezien Bogotá één van de Coronabrandhaarden van Colombia is, zou het kunnen dat Bogotá wel weer in een complete of gedeeltelijke lockdown gaat.

Maar nogmaals: dit is puur gissen. Het is onduidelijk en niemand weet het. In ieder geval is er een kans dat als je naar Colombia vliegt en terwijl jij hier bent de overheid besluit toch het land weer te sluiten, dat je dus alsnog vast komt te zitten. De overheid is echter op het moment het toerisme in en naar Colombia enorm aan het promoten, dus de kans lijkt me klein. Ik zeg alleen: het kán gebeuren als alles weer uit de hand loopt.

Ik hoop zelf dat er geen lockdown meer komt. De vorige lockdown van 5 maanden was namelijk geen pretje.

 


Het Coronavirus in Colombia


Als je dan in Colombia bent, heb je hier natuurlijk ook te maken met Coronamaatregelen. De maatregelen die worden genomen kunnen per stad en regio verschillen. Het beste is om in je hotel te vragen of er nieuwe regels bij zijn gekomen. Naast de adviezen die voor de hele wereld gelden (goede hygiëne, handen wassen, etc) zijn dit de landelijke regels die voor jou het meest interessant zijn:

 • 1,5 tot 2 meter afstand houden;
 • Mondkapje is verplicht op alle openbare plekken, dus ook buiten (dit is hier al helemaal ingeburgerd en niemand lijkt er problemen mee te hebben);
 • Bars en discotheken zijn gesloten en samenscholing is verboden.

Hier vind je alle regels en adviezen voor als je een binnenlandse vlucht maakt (informatie van Avianca).

De cijfers: waar vinden de meeste besmettingen plaats?

Colombia telt dagelijks nog steeds rond de 10.000 besmettingen en op het moment zijn er ruim 72.000 actieve Coronabesmettingen in het hele land. Op een bevolking van 50 miljoen. Hier vind je de actuele cijfers en kun je het dagelijks bijhouden mocht je dat willen.

Het virus heeft in Colombia inmiddels meer slachtoffers gemaakt dan het geweld in heel 2019. Bijna 90% van de ruim 30.000 Coronadoden komt uit estratos 1, 2 of 3. 67,2% woonde in estratos 1 en 2. Estratos geven de sociaal economische klasse aan. In estrato 1 wonen de armste, in estrato 6 de rijkste mensen. Slechts 0,8% van de doden komt uit estrato 6. (Bron).

In het straatbeeld zie je verschil tussen de arme en rijke bevolking. Die tweede is serieuzer bezig met preventie van het Coronavirus en houdt zich beter aan de maatregelen.

 


Mijn ervaring met reizen in Colombia tijdens Corona


Begin oktober 2020 ben ik voor het eerst na 7 maanden weer op reis geweest. Toegegeven: we waren een beetje nerveus over hoe het zou gaan en of het wel echt veilig zou zijn. Maar die onzekerheid bleek nergens voor nodig. Inmiddels zijn we ook in Bogotá in een hotel verbleven en zijn we meerdere keren uiteten geweest. Eigenlijk keert het normale leven meer en meer terug. Zo gaan we ook naar winkelcentra en dat is allemaal prima te doen met de maatregelen die er zijn. We slepen overal een grote fles ontsmettingsmiddel mee naartoe, hebben voor binnenruimtes naast een mondkapje ook een plastic scherm op en we letten erg op de afstand tussen andere mensen.

Wat we niet doen is naar de sportschool. Daarnaast letten we erg op waar we precies naartoe gaan en op welke dag en tijd. Op zondag naar het winkelcentrum of uiteten is bijvoorbeeld niet een goed idee. Ook kiezen we restaurants waar de maatregelen goed worden nageleefd. Ziet het er niet goed uit, dan gaan we niet naar binnen.

Hier vertel ik je hoe het is om op vakantie te gaan in Colombia tijdens de Coronacrisis.

Vervoer binnen Colombia tijdens Corona

De langeafstand bussen zouden veilig moeten zijn, daar is slechts de helft van de stoelen bezet. In de kleine lokale busjes zou ik niet zo snel stappen. Wijzelf vonden ook de langeafstand bus echter nog te ‘gevaarlijk’ en kozen voor autohuur. Dit deden we bij Localiza. Allemaal perfect geregeld. Wil je ook een auto huren? Klik hier voor alle informatie over Localiza en 20% korting op autohuur van 5 dagen.

Met de auto was de reis uiteraard perfect te doen, want je komt met niemand in contact.

Ook binnenlandse vluchten zijn weer up-and-running. Echter, ver vooraf een vlucht boeken kan betekenen dat deze uiteindelijk wordt geannuleerd. De regels kunnen hier immers snel veranderen. Wijzelf zijn eind november met Avianca van Bogotá naar mijn schoonouders bij Montería gevlogen zonder enige problemen. Vlucht was goedkoop en perfect op tijd. Het vliegtuig zat wel helemaal vol. Je mag 2 uur vooraf het vliegveld in en je moet daarvoor de CoronApp downloaden en invullen, dit wordt bij binnenkomst gescand. Na aankomst bij familie in Montería zijn we 2 weken in quarantaine gegaan. Dit is niet verplicht.

Uiteten in een restaurant

Inmiddels zijn we diverse keren uiteten geweest in een restaurant. De eerste keer was tijdens onze vakantie in Barichara. Ook zijn we inmiddels naar WOK geweest en het heerlijke restaurant Amarti in Usaquén Bogotá. Bij restaurants als WOK en Crepes & Waffles hoef je niet te reserveren, bij een restaurant als Amarti beter wel. Het was best even vreemd om na zoveel maanden weer in een restaurant te zitten. En vooral heel leuk. Ik voelde me ook veilig en er worden in alle restaurants maatregelen genomen:

 • Temperatuur wordt gemeten bij binnenkomst;
 • Bij de meeste restaurants moeten we onze naam, telefoonnummer en soms de bestemming waar we vandaan komen opgeven;
 • Overal moet je bij binnenkomst je handen ontsmetten;
 • Bij de meeste restaurants is er een QR code op de tafel geplakt, deze moet je scannen voor de menukaart;
 • Personeel heeft altijd een mondkapje op;
 • Ook de gasten hebben een mondkapje op als er niet wordt gegeten;
 • Vaak is alleen de helft van het restaurant bezet, om voldoende afstand te houden.

Kortom: dit is goed te doen. Ik moet er wel bij zeggen dat wij wel alleen restaurants hebben uitgezocht die zich goed aan de regels hielden. Plekken die bijvoorbeeld toch vol zitten vermijden we.

Verblijven in een hotel

Tijdens onze reis naar Barichara verbleven we in het indrukwekkende hotel Finca San Vicente. Deze plek is totaal Corona-proof. Niet alleen zorgen de eigenaren daar voor, maar ook is de finca helemaal open. Er zijn geen afgesloten ruimtes en zelfs eten doe je in de buitenlucht. Daarnaast hebben zij maar 2 kamers en kom je dus nauwelijks in contact met andere mensen. We hebben totaal geen problemen of ongemakken ervaren, alles ging als vanzelf.

Daarna zijn we ook nog in het Lancaster House in Bogotá verbleven. Ook dit was geweldig geregeld wat betreft de Coronamaatregelen. Ondanks de vele gasten die daar zijn. Absoluut perfect te doen.

Bezienswaardigheden bezoeken

Nog niet alle bezienswaardigheden en activiteiten zijn open. Dat begint nu beetje bij beetje te komen. Parque Tayrona is vanaf november weer open. Houd er rekening mee dat de informatievoorziening in Colombia slecht is. Op de website van een bezienswaardigheid kijken heeft dus meestal niet zoveel zin. Beter kun je vooraf bellen met de vraag of ze wel of niet geopend zijn en zo wel, wat de voorwaarden zijn voor een bezoek. Houd er rekening mee dat er bepaalde dingen kunnen zijn die je moet overslaan. Denk aan zwembaden, excursies of het bezoek aan bepaalde musea of nationaal parken.

Overigens was tijdens mijn strandvakantie in Coveñas in december 2020 alles open, alleen de boot naar de San Bernardo eilanden ging tijdelijk niet.

Colombia in het dagelijkse leven

Ook in het dagelijkse leven is het goed te doen. Bij veel winkels mag je bijvoorbeeld niet naar binnen, maar doe je alle bestellingen buiten. Ook bij de dierenarts gaat alles buiten. Er staan zelfs stoelen buiten, betalen doe je buiten en consulten worden buiten gedaan. Op veel plekken vind je stickers op de vloer om afstand te houden.

Die afstand is wel een dingetje trouwens, iets dat Colombianen heel moeilijk vinden. Daar moet je echt vooral zelf heel bewust op letten.

 


Tips voor je reis naar Colombia tijdens de Coronacrisis


 1. Neem meerdere mondkapjes mee, zodat je af en toe kan wisselen;
 2. Het is handig als je desinfecterende gel of spray in je tas hebt zitten, zodat je overal je handen kunt ontsmetten;
 3. Bel vooraf naar een hotel om te reserveren of tenminste om te vragen of ze open zijn. Er zijn veel hotels, restaurants en andere dienstverleners in onder andere de toeristische sector failliet gegaan. Het is heel waarschijnlijk dat daardoor informatie over hotels en restaurants in zowel de Lonely Planet, andere reisboeken over Colombia en hier op mijn website niet allemaal meer klopt. Zeker als je in het Colombiaanse hoogseizoen komt heb je meer kans dat de hotels die er nog zijn sneller vol zitten of bijvoorbeeld minder gasten toelaten;
 4. Restaurants houden halve bezetting aan. Het is niet overal mogelijk, maar het kan de moeite waard zijn om vooraf te reserveren. Dat is in veel restaurants overigens normaal gesproken al niet mogelijk, waardoor je nu wegens de halve bezetting soms lang in de rij moet staan voordat er een tafeltje vrij is;
 5. Ik heb zelf nog niet met de bus gereisd sinds het Coronavirus is uitgebroken. En ik ben ook niet van plan dat binnenkort te gaan doen. Wel heb ik van meerdere vrienden gehoord dat de veiligheid op de lange afstandsbussen goed geregeld is. De kleine busjes die je in de grote steden en dorpjes ziet is een ander verhaal, die zou ik persoonlijk vermijden;
 6. Een Corona-veilige manier om je nu binnen Colombia te verplaatsen is het huren van een eigen auto. Hier lees je daar alles over, inclusief een kortingscode voor autohuur;
 7. Als je de Coronabrandhaarden niet wilt opzoeken, kun je deze bestemmingen vermijden. Hier zie je waar in Colombia de meeste Covid19 besmettingen zijn;
 8. Zoals eerder gezegd vinden Colombianen het lastig om afstand te houden. Voor je eigen veiligheid moet je dat dus vooral zelf goed doen.

Hoe kun jij bijdragen om Colombia uit de crisis te halen?

Zorg goed voor je hygiëne en ga zorgvuldig om met de situatie. Ook als je het allemaal maar onzin vindt. Denk in dat geval aan je medemens. In Colombia is geen sociaal stelsel die al die mensen die nu failliet zijn helpt. Daarnaast is de inkomensongelijkheid hier zeer groot en is deze crisis echt desastreus voor de arme bevolking. Die ook geen goede zorg krijgt bij ziekte. Jij kunt helpen door als toerist door Colombia te reizen (dat genereert inkomsten voor een hoop mensen) én je daarbij goed aan de regels te houden. Hoe meer besmettingen hoe waarschijnlijker het is dat er weer zware maatregelen komen. Dat levert niet alleen nóg meer armoede op, maar daardoor wordt Colombia ook weer onveiliger. Geef de Colombianen het goede voorbeeld van afstand houden, het dragen van een mondkapje (ook als je daar niet in gelooft; hier is dat verplicht) en niet naar feestjes te gaan en draag je steentje bij aan de wederopbouw van Colombia!

 


Hoe zit het nu met de veiligheid in Colombia?


Ik heb veel de vraag gekregen of Colombia onveiliger is geworden. Door de strikte lockdown die 5 maanden duurde is de armoede toegenomen. Daarnaast is de grens met Venezuela weer open, en dat merkten we maar al te goed tijdens onze reis naar Barichara. Honderden Venezolanen die vanaf de grens naar Bogotá lopen of proberen op een vrachtwagen te springen. Nog nooit heb ik dit in deze vorm gezien en ik vond het dan ook best heftig.

Deze Venezolanen zijn meestal niet de mensen die in Bogotá een baan vinden. Velen belanden op straat in de criminaliteit of als bedelaar. En dat merk je op straat in Bogotá. Ik kom altijd vooral in het noorden van de stad, waar er normaal gesproken vrij weinig bedelaars en zwervers zijn. Dat is inmiddels veranderd. Veel mensen die om geld vragen, plastic zakken proberen te verkopen of langs de weg met hun gezin ‘wonen’. Ook Colombianen uiteraard.

Helaas zorgt dit ook voor meer criminaliteit, met name in de grote steden. Het is niet explosief toegenomen en je kunt nog steeds prima naar Colombia reizen, maar er is zeker wel een toename. Houd deze reisadviezen voor een veilig verblijf in Colombia in acht. Ik zou daarnaast adviseren om met name in de grote steden nóg meer op te letten dan normaal. Besef goed dat veel mensen wanhopig zijn na het verlies van hun baan en huis door de lockdown. Als je goed omgaat met je spullen en geen papaya geeft is de kans echter klein dat er iets gebeurt. Wees je er net als voor de crisis van bewust waar je bent en wees altijd alert op straat.

En geniet ondertussen vooral van het prachtige Colombia.

 


Heb jij de rondreis naar Colombia al gepland?


Dit artikel is met grote zorg samengesteld, waarbij informatie uit officiële bronnen is gebruikt. Echter, de informatievoorziening in Colombia is niet fantastisch en in Colombia kunnen de maatregelen van de ene op de andere dag weer veranderen. Zoals eerder gezegd zal dit artikel up-to-date blijven en in dit artikel vind je dus altijd de meest actuele informatie.


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:
Online Spaanse lessen met een native speaker

Dit is ook leuk!

4 reacties

Kenneth 14 december 2020 - 14:09

Hallo Sabine. Ik ben van plan om in februari op reis te gaan naar Colombia (Medellín). De Nederlandse overheid heeft in het kader van Covid-19 bestrijding, nieuwe regels ingevoerd. Reizigers die vanuit niet-Europese landen naar Nederland willen rijzen, moeten een negatieve Covid-19 test laten zien. (PCR-test). Kent u misschien bedrijven in Colombia (het liefst in Medellín en anders in Bogota) die deze testen aanbieden aan particulier?
Ik ben groot fan van uw blogs. Keep them coming.
Groetjes,
Kenneth

Reply
Sabine 30 december 2020 - 15:33

Hoi Kenneth, hoe gaat het? Excuus voor mijn late bericht! En wat leuk dat je naar Nederland gaat, ik hoop zelf ook in 2021 te gaan. Je kunt in diverse steden in Colombia een test laten doen bij Vitalea: https://www.vitalea.com/reserva-drivethru/#/. Een heel gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst! Groetjes, Sabine

Reply
Johan 8 november 2020 - 08:45

Hi Sabine, bedankt voor je update! Weet je overigens zeker dat de test per 5 november niet meer verplicht is? Ik kan dit namelijk nergens vinden. Ik zie wel dat het artikel op 5 November geplaatst is, maar hier wordt geen specifieke datum in genoemd verder.

Reply
Sabine 8 november 2020 - 11:00

Hoi Johan! Er zijn mega veel artikelen verschenen waarin dit wordt aangekondigd, maar er staat inderdaad nergens precies vanaf wanneer haha, over goede informatievoorziening gesproken haha. Echter, op bepaalde websites, zoals die van Avianca, staat wel duidelijk dat vanaf 5 november de test niet meer nodig is. Dus ik neem aan dat het echt vanaf de 5e niet meer nodig is.

Reply

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up