Home Reistips Colombia Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids
Op vakantie naar het buitenland Colombia

Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids

door Sabine
6.003 keer gelezen

Het kan weer: reizen naar Colombia. De Colombiaanse grenzen zijn wegens het Coronavirus ongeveer 6 maanden gesloten geweest voor internationaal commercieel vliegverkeer. Maar nu, na vele humanitaire vluchten van en naar onder andere Nederland, is het sinds oktober 2020 weer mogelijk om ook als toerist Colombia binnen te komen. In dit artikel vertel ik je alles over de huidige situatie in Colombia, wat de voorwaarden zijn om het land binnen te komen, wat nodig is om weer terug naar Nederland te reizen en vertel ik je wat de Coronamaatregelen zijn in Colombia. De nieuwste wijzigingen: Sinds 4 november is Colombia weer geel (behalve de enkele rode en oranje gebieden). Vanaf 16 november komt er ook in Colombia een vaccinatiepas om openbare plekken in te komen. Meer informatie verderop in deze post.  Dit artikel wordt bij nieuwe informatie bijgewerkt en blijft dus up-to-date. Laatste update: 4 november 2021.


Vliegen naar Colombia tijdens de Coronacrisis: aan welke voorwaarden moet je voldoen om het land binnen te komen?


Colombia is sinds september 2020 weer open voor toerisme. Sterker nog: Colombia wil heel graag toeristen om de economie weer aan te trekken. Je bent dus van harte welkom!

Wat zijn de voorwaarden om naar Colombia te vliegen tijdens de Coronacrisis?

 1. Er is geen PCR test of antigeen test nodig om Colombia in te komen. Ook hoef je geen vaccinatiebewijs of QR code te hebben.
 2. Voordat je in het vliegtuig stapt moet je een formulier invullen, genaamd Check-Mig. Dit kan via Internet of via de App. Internet-versie | Check-Mig app op Google Play | Check-Mig app in de App Store. Dit moet je opnieuw invullen als je het land weer verlaat. Je moet het formulier invullen vanaf 24 uur tot uiterlijk 1 uur voor je reis.
 3. Personen ouder dan 2 jaar moeten verplicht een mondmasker dragen.
 4. Je moet een meter afstand houden tussen jou en de immigratieambtenaar bij de uitvoering van de immigratieprocedure bij aankomst in Colombia en twee meter tussen andere reizigers.
 5. Reisdocumenten mogen niet in beschermende hoesjes zitten als je ze overhandigt bij immigratie.

 


Van Colombia naar Nederland: hoe en wat?


Terug naar Nederland heeft wat meer voeten in de aarde, maar na 1,5 jaar beklemmende regels zijn de voorwaarden sinds 4 september 2021 eindelijk versoepeld. Colombia is nu geen zeerhoogrisicogebied met een gevaarlijke variant meer, maar een hoogrisicogebied.

Terug van Colombia naar Nederland, hoe werkt dat?

Toen ikzelf op 23 juni 2021 met mijn Colombiaanse partner naar Nederland vloog was dit een heel gedoe en zeer stressvol. In het artikel lees je alles over wat je mee moet nemen en moet regelen, zowel voor jouzelf als voor een eventuele niet-Nederlandse partner.

Inmiddels zijn op 4 september 2021 de regels voor (terug)reizen naar Nederland eindelijk versoepeld. Als je naar Nederland reist moet je:

 1. Een geldig vaccinatiebewijs kunnen laten zien (dit geldt ook voor reizigers met een Colombiaans paspoort!), OF een negatieve PCR-test kunnen overhandigen (je PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek naar Nederland. Je negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland) OF een herstelbewijs hebben afgegeven door een EU-lidstaat).
 2. In het geval van vaccinatie moet je een vaccinatieverklaring invullen en meenemen.
 3. Een gezondheidsverklaring bij je hebben.
 4. De Check-Mig invullen.
 5. Je hoeft vanuit Colombia niet meer verplicht in quarantaine.

Ook familieleden en partners die in Colombia wonen mogen nu naar Nederland reizen als zij een geldig vaccinatiebewijs hebben. Dat betekent een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA of WHO en een bewijs waarop voldoende informatie staat. Klik op de link hierboven voor alle informatie. Voor de zeerhoogrisicogebieden moet je naast het vaccinatiebewijs nog steeds ook een negatieve test laten zien.

Hier vind je alle informatie over welke landen hoogrisicogebied en welke zeerhoogrisicogebied zijn, met alle voorwaarden onder elkaar.

Houd er rekening mee dat er voor Nederland en andere Europese landen nog steeds een EU-inreisverbod geldt voor onder andere reizen vanuit Colombia. Dit betekent dat als je geen geldig vaccinatiebewijs hebt je alleen terug mag als je een Nederland paspoort hebt of onder de andere uitzonderingen valt. Een uitzondering is bijvoorbeeld je Colombiaanse partner.

Check hier alle voorwaarden voor reizen naar Nederland en wat precies voor jou geldt.

 


Naar Colombia reizen tijdens Corona: waar rekening mee te houden


Sinds april 2021 zijn alle Coronaregels in Colombia opgegeven, behalve de regels hieronder. Ook tijdens de enorme piek met volle ziekenhuizen en veel doden in mei, juni en juli was alles gewoon open en mogelijk. Inmiddels is zo’n 40% van de bevolking gevaccineerd.

Reizen naar Colombia kan gewoon en in Colombia kun je zonder problemen rondreizen.

Als je naar Colombia reist, houd dan hier rekening mee:

 • Je mag niet vliegen als je symptomen vertoont die met Corona te maken kunnen hebben. Dus ook bij verkoudheid mag je niet vliegen. Als je dus aan het einde van je reis terug wilt en je hebt deze klachten, dan moet je je vlucht omboeken en in Colombia in quarantaine tot je klachten over zijn.
 • Colombia heeft sinds 4 november weer code geel, dus je kunt weer reizen met je reisverzekering.
 • Het is onwaarschijnlijk dat Colombia de grenzen sluit, maar Nederland kan wel weer een reisverbod instellen voor reizen vanuit Colombia. Dan gaan er waarschijnlijk nog wel chartervluchten, maar kan het wel lastiger zijn om met een directe vlucht terug te gaan naar Nederland.

 


Komt er weer een lockdown in Colombia?


Nee, dat is heel onwaarschijnlijk. De lockdown van 2020 heeft Colombia in een diepe crisis gestoken, daarnaast was de lockdown van 5 maanden ook echt geen pretje.

 


Het Coronavirus in Colombia: de regels


Hoewel sinds maanden bijna alle maatregelen zijn opgeheven zijn er nog wel enkele dingen om rekening mee te houden. De maatregelen die nu nog worden genomen kunnen per stad en regio verschillen. Met name de avondklok (deze is nu nergens, maar kan op bepaalde plekken komen als de besmettingen stijgen). Naast de adviezen die voor de hele wereld gelden (goede hygiëne, handen wassen, etc) zijn dit de landelijke Coronaregels in Colombia:

 • 1,5 tot 2 meter afstand houden;
 • Mondkapje is verplicht op alle openbare plekken, dus ook buiten (dit is hier al helemaal ingeburgerd en niemand lijkt er problemen mee te hebben, op sommige plekken wordt hier overigens minder gehoor aan gegeven);
 • In restaurants staan tafeltjes ver genoeg uit elkaar en moet je soms wel en soms niet het menu scannen met een QR-code.

Respecteer de maatregelen om niet alleen te voorkomen dat jij zelf zorg nodig hebt, maar ook dat je Colombianen ziek maakt die geen zorg kunnen ontvangen (zoals de armere bevolking).

Vaccinatiebewijs in Colombia vanaf 16 november

Vanaf 16 november komt er een vaccinatie pas in Colombia. Voor nu gaat het vaccinatiebewijs gelden voor restaurants, bars, discotheken, andere uitgaansgelegenheden, concerten, casino’s, stadiums, themaparken, pretparken, sportscholen en musea. Het vaccinatiebewijs geldt eerst voor iedereen van boven de 18, eind december of begin januari moet het ook voor kinderen vanaf 3 of 5 jaar gaan gelden.

Hoe dit gehandhaafd gaat worden is volstrekt onduidelijk, daar veel Colombianen wel een vaccinatie hebben maar deze niet geregistreerd is. Het is een zooitje kun je wel zeggen. Ook is het nog onduidelijk hoe dit gaat zijn voor toeristen.

Hier op mijn Facebookpagina vind je een uitgebreide post over het vaccinatiebewijs. Updates zullen als eerste op mijn Facebookpagina verschijnen.

De cijfers: waar vinden de meeste besmettingen plaats?

Hier vind je de actuele cijfers en kun je het dagelijks bijhouden mocht je dat willen. Ook de website van Ourworldindata is een goede om te zien wat het verloop is en om te vergelijken met andere landen.

Het virus heeft in Colombia inmiddels meer slachtoffers gemaakt dan het geweld in heel 2019. Bijna 90% van de ruim 30.000 Coronadoden komt uit estratos 1, 2 of 3. 67,2% woonde in estratos 1 en 2. Estratos geven de sociaal economische klasse aan. In estrato 1 wonen de armste, in estrato 6 de rijkste mensen. Slechts 0,8% van de doden komt uit estrato 6. (Bron).

In het straatbeeld zie je verschil tussen de arme en rijke bevolking. Die tweede is serieuzer bezig met preventie van het Coronavirus en houdt zich beter aan de maatregelen.

 


En dan hebben we ook de politieke onrust nog


Al maanden is er politieke onrust in Colombia, met onder andere (gewelddadige) demonstraties en wegblokkades tot gevolg. Eind juli 2021 is het echter een stuk rustiger en tot op heden (november 2021) zijn er geen demonstraties en onrust meer. Eventuele demonstraties zijn erg lokaal en de kans dat je ermee te maken krijgt is klein.

De politieke situatie kan wel snel omslaan, wees je daar bewust van. Buiten de grote steden is onrust meestal het minste te merken (behalve in de rode gebieden waar je uiteraard vandaan moet blijven), dus mocht de situatie omslaan verblijf dan buiten de grote steden. Mocht het weer hevig worden dan kan reizen van en naar het vliegveld ook opeens ernstig bemoeilijkt worden, houd daar rekening mee.

Alle informatie over de huidige veiligheidssituatie in Colombia vind je hier.

 


Mijn ervaring met reizen in Colombia tijdens Corona


Na maanden opgesloten te hebben gezeten zijn we in oktober 2020 eindelijk weer op reis gegaan binnen Colombia. Sindsdien hebben we tijdens de pandemie de volgende reizen gemaakt, zonder problemen:

 1. Met de auto naar Barichara
 2. Strandvakantie in Coveñas
 3. Lancaster House in Bogotá tijdens een stedentripje
 4. Habitel Prime Hotel in Bogotá voordat we naar Nederland vlogen
 5. De Amazone

Vervoer binnen Colombia tijdens Corona

De langeafstand bussen zouden veilig moeten zijn. In de kleine lokale busjes zou ik niet zo snel stappen. Wijzelf vonden ook de langeafstand bus echter nog te ‘gevaarlijk’ en kozen voor autohuur. Dit deden we bij Localiza. Allemaal perfect geregeld.

Met de auto was de reis uiteraard perfect te doen, want je komt met niemand in contact.

Ook binnenlandse vluchten zijn al maanden up-and-running. Wijzelf zijn eind november 2020 en daarna in maart 2021 met Avianca van Bogotá naar mijn schoonouders bij Montería gevlogen zonder enige problemen. Vlucht was goedkoop en perfect op tijd. Het vliegtuig zat wel helemaal vol. Je mag 2 uur vooraf het vliegveld in en je moet daarvoor de CoronApp downloaden en invullen, dit wordt bij binnenkomst gescand. Na aankomst bij familie in Montería zijn we 2 weken in quarantaine gegaan. Dit is niet verplicht.

Ook een goede tip: de Amazone! Hier draagt bijna niemand een mondkapje, maar buiten dat is de Amazone ook gewoon een fantastische bestemming!

Bezienswaardigheden bezoeken

De meeste bezienswaardigheden en activiteiten zijn open. Houd er rekening mee dat de informatievoorziening in Colombia slecht is. Op de website van een bezienswaardigheid kijken heeft dus meestal niet zoveel zin. Als je zeker wilt zijn kun je beter vooraf bellen.

Colombia in het dagelijkse leven

Er is weinig meer te merken van het Coronavirus in Colombia. Behalve de mondkapjes op straat kan verder alles.

 


Tips voor je reis naar Colombia tijdens de Coronacrisis


 1. Neem meerdere mondkapjes mee, zodat je af en toe kan wisselen;
 2. Het is handig als je desinfecterende gel of spray in je tas hebt zitten, zodat je overal je handen kunt ontsmetten;
 3. Bel vooraf naar een hotel om te reserveren of doe dit via Booking. Er zijn veel hotels, restaurants en andere dienstverleners in onder andere de toeristische sector failliet gegaan. Het is heel waarschijnlijk dat daardoor informatie over hotels en restaurants in zowel de Lonely Planet, andere reisboeken over Colombia en hier op mijn website niet allemaal meer klopt. Zeker als je in het Colombiaanse hoogseizoen komt heb je meer kans dat de hotels die er nog zijn sneller vol zitten of bijvoorbeeld minder gasten toelaten;
 4. Restaurants houden soms halve bezetting aan. Het is niet overal mogelijk, maar het kan de moeite waard zijn om vooraf te reserveren. Dat is in veel restaurants overigens normaal gesproken al niet mogelijk, waardoor je nu wegens de halve bezetting soms lang in de rij moet staan voordat er een tafeltje vrij is;
 5. Ik heb zelf nog niet met de bus gereisd sinds het Coronavirus is uitgebroken. En ik ben ook niet van plan dat binnenkort te gaan doen. Wel heb ik van meerdere vrienden gehoord dat de veiligheid op de lange afstandsbussen goed geregeld is. De kleine busjes die je in de grote steden en dorpjes ziet is een ander verhaal, die zou ik persoonlijk vermijden;
 6. Een Corona-veilige manier om je nu binnen Colombia te verplaatsen is het huren van een eigen auto, hier lees je alles over autorijden in Colombia;
 7. Als je de Coronabrandhaarden niet wilt opzoeken, kun je deze bestemmingen vermijden. Hier zie je waar in Colombia de meeste Covid19 besmettingen zijn;
 8. Zoals eerder gezegd vinden Colombianen het lastig om afstand te houden. Voor je eigen veiligheid moet je dat dus vooral zelf goed doen.

Hoe kun jij bijdragen om Colombia uit de crisis te halen?

Zorg goed voor je hygiëne en ga zorgvuldig om met de situatie. Ook als je het allemaal maar onzin vindt. Denk in dat geval aan je medemens. In Colombia is geen sociaal stelsel die al die mensen die nu failliet zijn helpt. Daarnaast is de inkomensongelijkheid hier zeer groot en is deze crisis echt desastreus voor de arme bevolking. Die ook geen goede zorg krijgt bij ziekte. Jij kunt helpen door als toerist door Colombia te reizen (dat genereert inkomsten voor een hoop mensen) én je daarbij goed aan de regels te houden. Hoe meer besmettingen hoe waarschijnlijker het is dat er weer zware maatregelen komen. Dat levert niet alleen nóg meer armoede op, maar daardoor wordt Colombia ook weer onveiliger. Geef de Colombianen het goede voorbeeld van afstand houden, het dragen van een mondkapje (ook als je daar niet in gelooft; hier is dat verplicht) en niet naar feestjes te gaan en draag je steentje bij aan de wederopbouw van Colombia!

 


Hoe zit het nu met de veiligheid in Colombia?


Ik heb veel de vraag gekregen of Colombia onveiliger is geworden. Door de strikte lockdown die 5 maanden duurde is de armoede toegenomen. Daarnaast is de grens met Venezuela weer open, en dat merkten we maar al te goed tijdens onze reis naar Barichara. Honderden Venezolanen die vanaf de grens naar Bogotá lopen of proberen op een vrachtwagen te springen. Nog nooit heb ik dit in deze vorm gezien en ik vond het dan ook best heftig.

Deze Venezolanen zijn meestal niet de mensen die in Bogotá een baan vinden. Velen belanden op straat in de criminaliteit of als bedelaar. En dat merk je op straat in Bogotá. Ik kom altijd vooral in het noorden van de stad, waar er normaal gesproken vrij weinig bedelaars en zwervers zijn. Dat is inmiddels veranderd. Veel mensen die om geld vragen, plastic zakken proberen te verkopen of langs de weg met hun gezin ‘wonen’. Ook Colombianen uiteraard.

Helaas zorgt dit ook voor meer criminaliteit, met name in de grote steden. Het is niet explosief toegenomen en je kunt nog steeds prima naar Colombia reizen, maar er is zeker wel een toename. Houd deze reisadviezen voor een veilig verblijf in Colombia in acht. Ik zou daarnaast adviseren om met name in de grote steden nóg meer op te letten dan normaal. Besef goed dat veel mensen wanhopig zijn na het verlies van hun baan en huis door de lockdown. Als je goed omgaat met je spullen en geen papaya geeft is de kans echter klein dat er iets gebeurt. Wees je er net als voor de crisis van bewust waar je bent en wees altijd alert op straat.

En geniet ondertussen vooral van het prachtige Colombia.

 


Heb jij de rondreis naar Colombia al gepland?


Dit artikel is met grote zorg samengesteld, waarbij informatie uit officiële bronnen is gebruikt. Echter, de informatievoorziening in Colombia is niet fantastisch en in Colombia kunnen de maatregelen van de ene op de andere dag weer veranderen. Zoals eerder gezegd zal dit artikel up-to-date blijven en in dit artikel vind je dus altijd de meest actuele informatie. De laatste update was op 27 juli 2021.


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:
Spaans leren online

Dit is ook leuk!

9 reacties

Laurens 28 november 2021 - 02:43

Hoi Sabine! Wij gaan 30 december naar Colombia met onze twee kinderen van 6 en 8 jaar. Weet jij hoe het zit met vaccinatiebewijzen die vanaf dan ook voor hen evt. zouden gelden? Zij kunnen nog niet gevaccineerd worden, worden er daarom misschien uitzonderingen gemaakt?

Reply
Juliëtte 23 september 2021 - 12:44

Hi Sabine,

Weet je of je een zeiltocht via de San Blas naar Panama kan boeken nu met de Corona maatregelen? We willen dat in december doen . Ik hoor het graag!

Reply
Bart 10 november 2021 - 20:24

Hi Sabine, bedankt voor alle informatie. Erg interessant om het allemaal te lezen. Ik ben momenteel in Mexico samen met mijn vriendin. Wij staan op het punt (begin december) om een naar Colombia te vliegen. Zijn er nog belangrijke tips die jij ons kunt aanraden!/afraden? Ik lees veel tegenstrijdige verhalen over de veiligheid in het land (tijdens covid).

Reply
Sabine 13 november 2021 - 21:27

Hoi Bart! Alles dat je moet weten staat eigenlijk al in dit artikel. En hier vind je nog meer tips voor de veiligheid: https://www.besabine.com/veiligheid-colombia/. Het klopt inderdaad dat de onveiligheid is toegenomen, maar niet zover dat je niet kunt reizen. Met name in de grote steden moet je wat meer oppassen, er zijn overal meer bedelaars en daklozen dan voor de Corona crisis. Buiten de grote steden merk je daar niet veel van en is het stukken veiliger. Ik zou de veiligheidstips voor Bogotá die je vindt in een link in bovenstaande link in alle grote steden toepassen. En houd er rekening mee dat er vanaf de 16e een vaccinatiebewijs komt voor restaurants etc. Veel plezier!

Reply
Sabine 13 november 2021 - 21:23

Hoi Juliëtte, excuus voor mijn late bericht, zie het nu pas… Voor zover ik weet kan dit al sinds maanden. Ook als ik het hier check kun je gewoon boeken: https://sanblasadventures.com/. Veel pelzier!

Reply
Kenneth 14 december 2020 - 14:09

Hallo Sabine. Ik ben van plan om in februari op reis te gaan naar Colombia (Medellín). De Nederlandse overheid heeft in het kader van Covid-19 bestrijding, nieuwe regels ingevoerd. Reizigers die vanuit niet-Europese landen naar Nederland willen rijzen, moeten een negatieve Covid-19 test laten zien. (PCR-test). Kent u misschien bedrijven in Colombia (het liefst in Medellín en anders in Bogota) die deze testen aanbieden aan particulier?
Ik ben groot fan van uw blogs. Keep them coming.
Groetjes,
Kenneth

Reply
Sabine 30 december 2020 - 15:33

Hoi Kenneth, hoe gaat het? Excuus voor mijn late bericht! En wat leuk dat je naar Nederland gaat, ik hoop zelf ook in 2021 te gaan. Je kunt in diverse steden in Colombia een test laten doen bij Vitalea: https://www.vitalea.com/reserva-drivethru/#/. Een heel gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst! Groetjes, Sabine

Reply
Johan 8 november 2020 - 08:45

Hi Sabine, bedankt voor je update! Weet je overigens zeker dat de test per 5 november niet meer verplicht is? Ik kan dit namelijk nergens vinden. Ik zie wel dat het artikel op 5 November geplaatst is, maar hier wordt geen specifieke datum in genoemd verder.

Reply
Sabine 8 november 2020 - 11:00

Hoi Johan! Er zijn mega veel artikelen verschenen waarin dit wordt aangekondigd, maar er staat inderdaad nergens precies vanaf wanneer haha, over goede informatievoorziening gesproken haha. Echter, op bepaalde websites, zoals die van Avianca, staat wel duidelijk dat vanaf 5 november de test niet meer nodig is. Dus ik neem aan dat het echt vanaf de 5e niet meer nodig is.

Reply

Laat een reactie achter