Home Reistips Colombia Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids
Op vakantie naar het buitenland Colombia

Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids

door Sabine
4.390 keer gelezen

Het kan weer: reizen naar Colombia. De Colombiaanse grenzen zijn wegens het Coronavirus ongeveer 6 maanden gesloten geweest voor internationaal commercieel vliegverkeer. Maar nu, na vele humanitaire vluchten van en naar onder andere Nederland, is het sinds oktober 2020 weer mogelijk om ook als toerist Colombia binnen te komen. Hoewel het normale vliegverkeer nog lang niet is hervat, kun je in ieder geval wel weer op vakantie in Colombia. In dit artikel vertel ik je alles over de huidige situatie in Colombia, wat de voorwaarden zijn om het land binnen te komen, hoe het zit met de Coronaregels in Nederland wat betreft reizen naar het buitenland en vertel ik je hoe het is om nu in Colombia te reizen. Zijn hotels en restaurants open? Wat zijn de Coronamaatregelen? Is de onveiligheid toegenomen? En hoe kun je nu het beste door Colombia reizen? Dit artikel wordt bij nieuwe informatie bijgewerkt en blijft dus up-to-date. Laatste update: 4 september 2021.


Vliegen naar Colombia tijdens de Coronacrisis: aan welke voorwaarden moet je voldoen om het land binnen te komen?


Colombia is sinds september 2020 weer open voor toerisme. Sterker nog: Colombia wil heel graag toeristen om de economie weer aan te trekken. Je bent dus van harte welkom!

Wat zijn de voorwaarden om naar Colombia te vliegen tijdens de Coronacrisis?

 1. Er is geen PCR test of antigeen test nodig om Colombia in te komen.
 2. Voordat je in het vliegtuig stapt moet je een formulier invullen, genaamd Check-Mig. Dit kan via Internet of via de App. Internet-versie | Check-Mig app op Google Play | Check-Mig app in de App Store. Dit moet je opnieuw invullen als je het land weer verlaat. Je moet het formulier invullen vanaf 24 uur tot uiterlijk 1 uur voor je reis.
 3. Je de Coronapp downloaden en invullen. Hiermee kun je je gezondheidstoestand bijhouden.
 4. Personen ouder dan 2 jaar moeten verplicht een mondmasker dragen.
 5. Je moet een meter afstand houden tussen jou en de immigratieambtenaar bij de uitvoering van de immigratieprocedure bij aankomst in Colombia en twee meter tussen andere reizigers.
 6. Reisdocumenten mogen niet in beschermende hoesjes zitten als je ze overhandigt bij immigratie.

 


Van Colombia naar Nederland: hoe en wat?


Terug naar Nederland heeft wat meer voeten in de aarde, maar na 1,5 jaar beklemmende regels zijn de voorwaarden sinds 4 september 2021 eindelijk versoepeld. Colombia is nu geen zeerhoogrisicogebied met een gevaarlijke variant meer, maar een hoogrisicogebied.

Terug van Colombia naar Nederland, hoe werkt dat?

Toen ikzelf op 23 juni 2021 met mijn Colombiaanse partner naar Nederland vloog was dit een heel gedoe en zeer stressvol. In het artikel lees je alles over wat je mee moet nemen en moet regelen, zowel voor jouzelf als voor een eventuele niet-Nederlandse partner.

Inmiddels zijn op 4 september 2021 de regels voor (terug)reizen naar Nederland eindelijk versoepeld. Als je naar Nederland reist moet je:

 1. Een geldig vaccinatiebewijs kunnen laten zien (dit geldt ook voor reizigers met een Colombiaans paspoort!), OF een negatieve PCR-test kunnen overhandigen (je PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek naar Nederland. Je negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland) OF een herstelbewijs hebben afgegeven door een EU-lidstaat).
 2. In het geval van vaccinatie moet je een vaccinatieverklaring invullen en meenemen.
 3. Een gezondheidsverklaring bij je hebben.
 4. De Check-Mig invullen.
 5. Je hoeft vanuit Colombia niet meer verplicht in quarantaine.

Ook familieleden en partners die in Colombia wonen mogen nu naar Nederland reizen als zij een geldig vaccinatiebewijs hebben. Dat betekent een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA of WHO en een bewijs waarop voldoende informatie staat. Klik op de link hierboven voor alle informatie. Voor de zeerhoogrisicogebieden moet je naast het vaccinatiebewijs nog steeds ook een negatieve test laten zien.

Hier vind je alle informatie over welke landen hoogrisicogebied en welke zeerhoogrisicogebied zijn, met alle voorwaarden onder elkaar.

Houd er rekening mee dat er voor Nederland en andere Europese landen nog steeds een EU-inreisverbod geldt voor onder andere reizen vanuit Colombia. Dit betekent dat als je geen geldig vaccinatiebewijs hebt je alleen terug mag als je een Nederland paspoort hebt of onder de andere uitzonderingen valt. Een uitzondering is bijvoorbeeld je Colombiaanse partner.

Check hier alle voorwaarden voor reizen naar Nederland en wat precies voor jou geldt.

 


Naar Colombia reizen tijdens Corona: waar rekening mee te houden


Sinds een paar maanden zijn bijna alle Coronamaatregelen in Colombia opgeheven. Dit terwijl het land al een tijdje in een best heftige Coronacrisis verkeert. Veel ziekenhuizen zijn vol, maar de situatie is nu (eind juli) erg aan het verbeteren. Waren er medio juli nog 25000 besmettingen per dag, is dat nu eind juli gedaald naar 11000 besmettingen per dag. Rond 23 juli heeft de president aangekondigd dat de Delta variant ook in Colombia is geland. Wat dit gaat doen met de besmettingen moet blijken. Ruim 20% van de bevolking is volledig gevaccineerd, lang niet genoeg om dit op te vangen dus.

Reizen naar Colombia kan gewoon en ook in Colombia zal je gewoon prima kunnen rondreizen, maar het is goed te weten dat dit echt op eigen risico is. Check ook goed of je verzekering eventuele ziekte vergoed.

Als je naar Colombia reist, houd dan hier rekening mee:

 • Je mag niet vliegen als je symptomen vertoont die met Corona te maken kunnen hebben. Dus ook bij verkoudheid mag je niet vliegen. Als je dus aan het einde van je reis terug wilt en je hebt deze klachten, dan moet je je vlucht omboeken en in Colombia in quarantaine tot je klachten over zijn.
 • Colombia heeft nog steeds code oranje en dat zal vermoedelijk ook niet snel veranderen. Het is dus heel goed mogelijk dat je met je verzekering je reis niet kunt annuleren in verband met het Coronavirus. Hetzelfde geldt voor de verzekering in het geval van ziekenhuisopname in verband met Corona. Het beste is om vooraf heel goed bij je reisverzekering te informeren waarvoor je wel en niet verzekerd bent, aangezien dit per verzekering kan verschillen.
 • Het is onwaarschijnlijk dat Colombia de grenzen sluit, maar Nederland kan wel weer een reisverbod instellen voor reizen vanuit Colombia. Dan gaan er waarschijnlijk nog wel chartervluchten, maar kan het wel lastiger zijn om met een directe vlucht terug te gaan naar Nederland.

 


Komt er weer een lockdown in Colombia?

Nee, dat is heel onwaarschijnlijk. De lockdown van 2020 heeft Colombia in een diepe crisis gestoken, daarnaast was de lockdown van 5 maanden ook echt geen pretje.

 


Het Coronavirus in Colombia


Hoewel bijna alle maatregelen zijn opgeheven zijn er nog wel enkele dingen om rekening mee te houden. De maatregelen die nu nog worden genomen kunnen per stad en regio verschillen. Het beste is om in je hotel te vragen of er nieuwe regels bij zijn gekomen. Naast de adviezen die voor de hele wereld gelden (goede hygiëne, handen wassen, etc) zijn dit de landelijke regels die voor jou het meest interessant zijn:

 • 1,5 tot 2 meter afstand houden;
 • Mondkapje is verplicht op alle openbare plekken, dus ook buiten (dit is hier al helemaal ingeburgerd en niemand lijkt er problemen mee te hebben);
 • In enkele steden is er nog steeds een avondklok. Dit verandert regelmatig, dus de enige manier om dit goed bij te houden is het lokale nieuws te checken of het in je hotel te vragen.

Respecteer de maatregelen om niet alleen te voorkomen dat jij zelf zorg nodig hebt, maar ook dat je Colombianen ziek maakt die geen zorg kunnen ontvangen (zoals de armere bevolking).

De cijfers: waar vinden de meeste besmettingen plaats?

Hier vind je de actuele cijfers en kun je het dagelijks bijhouden mocht je dat willen. Ook de website van Ourworldindata is een goede om te zien wat het verloop is en om te vergelijken met andere landen.

Het virus heeft in Colombia inmiddels meer slachtoffers gemaakt dan het geweld in heel 2019. Bijna 90% van de ruim 30.000 Coronadoden komt uit estratos 1, 2 of 3. 67,2% woonde in estratos 1 en 2. Estratos geven de sociaal economische klasse aan. In estrato 1 wonen de armste, in estrato 6 de rijkste mensen. Slechts 0,8% van de doden komt uit estrato 6. (Bron).

In het straatbeeld zie je verschil tussen de arme en rijke bevolking. Die tweede is serieuzer bezig met preventie van het Coronavirus en houdt zich beter aan de maatregelen.

 


En dan hebben we ook de politieke onrust nog


Al maanden is er politieke onrust in Colombia, met onder andere (gewelddadige) demonstraties en wegblokkades tot gevolg. Eind juli 2021 is het inmiddels een stuk rustiger. Eventuele demonstraties zijn erg lokaal en de kans dat je ermee te maken krijgt is klein.

Het advies is uiteraard je ver weg te houden van demonstraties. Vraag in de grote steden in je hotel waar er eventuele demonstraties zijn en wanneer, zodat je daar weg kan blijven.

De politieke situatie kan snel omslaan, wees je daar bewust van. Buiten de grote steden is onrust meestal het minste te merken (behalve in de rode gebieden waar je uiteraard vandaan moet blijven), dus mocht de situatie omslaan verblijf dan buiten de grote steden. Mocht het weer hevig worden dan kan reizen van en naar het vliegveld ook opeens ernstig bemoeilijkt worden, houd daar rekening mee.

Alle informatie over de huidige veiligheidssituatie in Colombia vind je hier.

 


Mijn ervaring met reizen in Colombia tijdens Corona


Inmiddels kun je weer gewoon op vakantie in Colombia. Alles is open en de Colombianen zijn blij als je komt.

Begin oktober 2020 ben ik voor het eerst na 7 maanden weer op reis geweest. Toegegeven: we waren een beetje nerveus over hoe het zou gaan en of het wel echt veilig zou zijn. Maar die onzekerheid bleek nergens voor nodig. Inmiddels zijn we ook in Bogotá in een hotel verbleven en zijn we meerdere keren uiteten geweest. Eigenlijk keert het normale leven meer en meer terug. Zo gaan we ook naar winkelcentra en dat is allemaal prima te doen met de maatregelen die er zijn. We slepen overal een grote fles ontsmettingsmiddel mee naartoe, hebben voor binnenruimtes naast een mondkapje ook een plastic scherm op en we letten erg op de afstand tussen andere mensen.

Wat we niet doen is naar de sportschool. Daarnaast letten we erg op waar we precies naartoe gaan en op welke dag en tijd. Op zondag naar het winkelcentrum of uiteten is bijvoorbeeld niet een goed idee. Ook kiezen we restaurants waar de maatregelen goed worden nageleefd. Ziet het er niet goed uit, dan gaan we niet naar binnen.

Hier vertel ik je hoe het is om op vakantie te gaan in Colombia tijdens de Coronacrisis.

Vervoer binnen Colombia tijdens Corona

De langeafstand bussen zouden veilig moeten zijn. In de kleine lokale busjes zou ik niet zo snel stappen. Wijzelf vonden ook de langeafstand bus echter nog te ‘gevaarlijk’ en kozen voor autohuur. Dit deden we bij Localiza. Allemaal perfect geregeld.

Met de auto was de reis uiteraard perfect te doen, want je komt met niemand in contact.

Ook binnenlandse vluchten zijn al maanden up-and-running. Wijzelf zijn eind november 2020 en daarna in maart 2021 met Avianca van Bogotá naar mijn schoonouders bij Montería gevlogen zonder enige problemen. Vlucht was goedkoop en perfect op tijd. Het vliegtuig zat wel helemaal vol. Je mag 2 uur vooraf het vliegveld in en je moet daarvoor de CoronApp downloaden en invullen, dit wordt bij binnenkomst gescand. Na aankomst bij familie in Montería zijn we 2 weken in quarantaine gegaan. Dit is niet verplicht.

Uiteten in een restaurant

Inmiddels gaan we weer als vanouds uiteten. De eerste keer was tijdens onze vakantie in Barichara. Ook zijn we inmiddels naar WOK geweest en het heerlijke restaurant Amarti in Usaquén Bogotá. Bij restaurants als WOK en Crepes & Waffles hoef je niet te reserveren, bij een restaurant als Amarti beter wel. Het was best even vreemd om na zoveel maanden weer in een restaurant te zitten. En vooral heel leuk. Inmiddels worden er nog deze maatregelen genomen, afhankelijk van het restaurant (in dorpjes bijvoorbeeld komt temperatuur meten bijna niet meer voor):

 • Temperatuur meten (zie ik nog zelden);
 • Handen ontsmetten;
 • Bij de meeste restaurants is er een QR code op de tafel geplakt, deze moet je scannen voor de menukaart;
 • Personeel heeft altijd een mondkapje op;
 • Ook de gasten hebben een mondkapje op als er niet wordt gegeten;
 • Afstand tussen de tafeltjes.

Kortom: dit is goed te doen. Ik moet er wel bij zeggen dat wij wel alleen restaurants uitzoeken die zich goed aan de regels hielden. Plekken die bijvoorbeeld toch vol zitten of helemaal afgesloten zijn vermijden we. Uiteten in Colombia vind ik zelfs veel fijner dan in Nederland. In Nederland draagt bijna geen ober een mondkapje meer en iedereen komt dichtbij.

Verblijven in een hotel

Hotels en hostels zijn al een hele tijd weer open en doen er alles aan om Coronaproof te zijn. Colombianen zullen ook alleen maar blij zijn als je een hotelovernachting boekt.

Tijdens onze reis naar Barichara verbleven we in het indrukwekkende hotel Finca San Vicente. Deze plek is totaal Corona-proof. Niet alleen zorgen de eigenaren daar voor, maar ook is de finca helemaal open. Er zijn geen afgesloten ruimtes en zelfs eten doe je in de buitenlucht. Daarnaast hebben zij maar 2 kamers en kom je dus nauwelijks in contact met andere mensen. We hebben totaal geen problemen of ongemakken ervaren, alles ging als vanzelf.

Daarna zijn we ook nog in het Lancaster House in Bogotá verbleven. Ook dit was geweldig geregeld wat betreft de Coronamaatregelen. Ondanks de vele gasten die daar zijn. Absoluut perfect te doen.

In juni 2021 verbleven we in het Habitel Prime Hotel nabij het vliegveld in Bogotá. Ook zeer netjes geregeld allemaal.

Bezienswaardigheden bezoeken

De meeste bezienswaardigheden en activiteiten zijn open. Houd er rekening mee dat de informatievoorziening in Colombia slecht is. Op de website van een bezienswaardigheid kijken heeft dus meestal niet zoveel zin. Beter kun je vooraf bellen met de vraag of ze wel of niet geopend zijn en zo wel, wat de voorwaarden zijn voor een bezoek.

Overigens was tijdens mijn strandvakantie in Coveñas in december 2020 alles open, alleen de boot naar de San Bernardo eilanden ging tijdelijk niet.

Colombia in het dagelijkse leven

Ook in het dagelijkse leven is het goed te doen. Bij veel winkels mag je bijvoorbeeld niet naar binnen, maar doe je alle bestellingen buiten. Ook bij de dierenarts gaat alles buiten. Er staan zelfs stoelen buiten, betalen doe je buiten en consulten worden buiten gedaan. Op veel plekken vind je stickers op de vloer om afstand te houden.

Die afstand is wel een dingetje trouwens, iets dat Colombianen heel moeilijk vinden. Daar moet je echt vooral zelf heel bewust op letten. Zeker nu met de hoge aantallen besmettingen is het extra belangrijk om dit wel te doen.

 


Tips voor je reis naar Colombia tijdens de Coronacrisis


 1. Neem meerdere mondkapjes mee, zodat je af en toe kan wisselen;
 2. Het is handig als je desinfecterende gel of spray in je tas hebt zitten, zodat je overal je handen kunt ontsmetten;
 3. Bel vooraf naar een hotel om te reserveren of doe dit via Booking. Er zijn veel hotels, restaurants en andere dienstverleners in onder andere de toeristische sector failliet gegaan. Het is heel waarschijnlijk dat daardoor informatie over hotels en restaurants in zowel de Lonely Planet, andere reisboeken over Colombia en hier op mijn website niet allemaal meer klopt. Zeker als je in het Colombiaanse hoogseizoen komt heb je meer kans dat de hotels die er nog zijn sneller vol zitten of bijvoorbeeld minder gasten toelaten;
 4. Restaurants houden soms halve bezetting aan. Het is niet overal mogelijk, maar het kan de moeite waard zijn om vooraf te reserveren. Dat is in veel restaurants overigens normaal gesproken al niet mogelijk, waardoor je nu wegens de halve bezetting soms lang in de rij moet staan voordat er een tafeltje vrij is;
 5. Ik heb zelf nog niet met de bus gereisd sinds het Coronavirus is uitgebroken. En ik ben ook niet van plan dat binnenkort te gaan doen. Wel heb ik van meerdere vrienden gehoord dat de veiligheid op de lange afstandsbussen goed geregeld is. De kleine busjes die je in de grote steden en dorpjes ziet is een ander verhaal, die zou ik persoonlijk vermijden;
 6. Een Corona-veilige manier om je nu binnen Colombia te verplaatsen is het huren van een eigen auto, hier lees je alles over autorijden in Colombia;
 7. Als je de Coronabrandhaarden niet wilt opzoeken, kun je deze bestemmingen vermijden. Hier zie je waar in Colombia de meeste Covid19 besmettingen zijn;
 8. Zoals eerder gezegd vinden Colombianen het lastig om afstand te houden. Voor je eigen veiligheid moet je dat dus vooral zelf goed doen.

Hoe kun jij bijdragen om Colombia uit de crisis te halen?

Zorg goed voor je hygiëne en ga zorgvuldig om met de situatie. Ook als je het allemaal maar onzin vindt. Denk in dat geval aan je medemens. In Colombia is geen sociaal stelsel die al die mensen die nu failliet zijn helpt. Daarnaast is de inkomensongelijkheid hier zeer groot en is deze crisis echt desastreus voor de arme bevolking. Die ook geen goede zorg krijgt bij ziekte. Jij kunt helpen door als toerist door Colombia te reizen (dat genereert inkomsten voor een hoop mensen) én je daarbij goed aan de regels te houden. Hoe meer besmettingen hoe waarschijnlijker het is dat er weer zware maatregelen komen. Dat levert niet alleen nóg meer armoede op, maar daardoor wordt Colombia ook weer onveiliger. Geef de Colombianen het goede voorbeeld van afstand houden, het dragen van een mondkapje (ook als je daar niet in gelooft; hier is dat verplicht) en niet naar feestjes te gaan en draag je steentje bij aan de wederopbouw van Colombia!

 


Hoe zit het nu met de veiligheid in Colombia?


Ik heb veel de vraag gekregen of Colombia onveiliger is geworden. Door de strikte lockdown die 5 maanden duurde is de armoede toegenomen. Daarnaast is de grens met Venezuela weer open, en dat merkten we maar al te goed tijdens onze reis naar Barichara. Honderden Venezolanen die vanaf de grens naar Bogotá lopen of proberen op een vrachtwagen te springen. Nog nooit heb ik dit in deze vorm gezien en ik vond het dan ook best heftig.

Deze Venezolanen zijn meestal niet de mensen die in Bogotá een baan vinden. Velen belanden op straat in de criminaliteit of als bedelaar. En dat merk je op straat in Bogotá. Ik kom altijd vooral in het noorden van de stad, waar er normaal gesproken vrij weinig bedelaars en zwervers zijn. Dat is inmiddels veranderd. Veel mensen die om geld vragen, plastic zakken proberen te verkopen of langs de weg met hun gezin ‘wonen’. Ook Colombianen uiteraard.

Helaas zorgt dit ook voor meer criminaliteit, met name in de grote steden. Het is niet explosief toegenomen en je kunt nog steeds prima naar Colombia reizen, maar er is zeker wel een toename. Houd deze reisadviezen voor een veilig verblijf in Colombia in acht. Ik zou daarnaast adviseren om met name in de grote steden nóg meer op te letten dan normaal. Besef goed dat veel mensen wanhopig zijn na het verlies van hun baan en huis door de lockdown. Als je goed omgaat met je spullen en geen papaya geeft is de kans echter klein dat er iets gebeurt. Wees je er net als voor de crisis van bewust waar je bent en wees altijd alert op straat.

En geniet ondertussen vooral van het prachtige Colombia.

 


Heb jij de rondreis naar Colombia al gepland?


Dit artikel is met grote zorg samengesteld, waarbij informatie uit officiële bronnen is gebruikt. Echter, de informatievoorziening in Colombia is niet fantastisch en in Colombia kunnen de maatregelen van de ene op de andere dag weer veranderen. Zoals eerder gezegd zal dit artikel up-to-date blijven en in dit artikel vind je dus altijd de meest actuele informatie. De laatste update was op 27 juli 2021.


 

DEEL OF LIKE DIT ARTIKEL:
Spaans leren online

Dit is ook leuk!

4 reacties

Kenneth 14 december 2020 - 14:09

Hallo Sabine. Ik ben van plan om in februari op reis te gaan naar Colombia (Medellín). De Nederlandse overheid heeft in het kader van Covid-19 bestrijding, nieuwe regels ingevoerd. Reizigers die vanuit niet-Europese landen naar Nederland willen rijzen, moeten een negatieve Covid-19 test laten zien. (PCR-test). Kent u misschien bedrijven in Colombia (het liefst in Medellín en anders in Bogota) die deze testen aanbieden aan particulier?
Ik ben groot fan van uw blogs. Keep them coming.
Groetjes,
Kenneth

Reply
Sabine 30 december 2020 - 15:33

Hoi Kenneth, hoe gaat het? Excuus voor mijn late bericht! En wat leuk dat je naar Nederland gaat, ik hoop zelf ook in 2021 te gaan. Je kunt in diverse steden in Colombia een test laten doen bij Vitalea: https://www.vitalea.com/reserva-drivethru/#/. Een heel gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst! Groetjes, Sabine

Reply
Johan 8 november 2020 - 08:45

Hi Sabine, bedankt voor je update! Weet je overigens zeker dat de test per 5 november niet meer verplicht is? Ik kan dit namelijk nergens vinden. Ik zie wel dat het artikel op 5 November geplaatst is, maar hier wordt geen specifieke datum in genoemd verder.

Reply
Sabine 8 november 2020 - 11:00

Hoi Johan! Er zijn mega veel artikelen verschenen waarin dit wordt aangekondigd, maar er staat inderdaad nergens precies vanaf wanneer haha, over goede informatievoorziening gesproken haha. Echter, op bepaalde websites, zoals die van Avianca, staat wel duidelijk dat vanaf 5 november de test niet meer nodig is. Dus ik neem aan dat het echt vanaf de 5e niet meer nodig is.

Reply

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.