Home Reistips Colombia Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids
Op vakantie naar het buitenland Colombia

Reizen naar Colombia tijdens de Coronacrisis | Een mini-gids

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Het kan weer: reizen naar Colombia. De Colombiaanse grenzen zijn wegens het Coronavirus ongeveer 6 maanden gesloten geweest voor internationaal commercieel vliegverkeer. Maar nu, na vele humanitaire vluchten van en naar onder andere Nederland, is het sinds oktober 2020 weer mogelijk om ook als toerist Colombia binnen te komen. In dit artikel vertel ik je alles over de huidige situatie in Colombia, wat de voorwaarden zijn om het land binnen te komen, wat nodig is om weer terug naar Nederland te reizen en vertel ik je wat de Coronamaatregelen zijn in Colombia. De nieuwste wijzigingen: Vanaf 1 mei 2022 kun je weer naar Colombia reizen zonder vaccinatie. Vanaf 13 oktober is het niet meer nodig om de Check Mig in te vullen. Dit is een tijdelijke maatregel, lees er voorwaarden meer over.  Dit artikel wordt bij nieuwe informatie bijgewerkt en blijft dus up-to-date. Laatste update: 13 oktober 2022.


Vliegen naar Colombia tijdens de Coronacrisis: aan welke voorwaarden moet je voldoen om het land binnen te komen?


Colombia is sinds september 2020 weer open voor toerisme. Sterker nog: Colombia wil heel graag toeristen om de economie weer aan te trekken. Je bent dus van harte welkom!

Wat zijn de voorwaarden om naar Colombia te vliegen tijdens de Coronacrisis?

 1. Vanaf 1 mei 2022 kun je naar Colombia reizen als je:
  1. Volledig gevaccineerd bent;
  2. OF een negatieve PCR test niet ouder dan 72 uur voor aankomst in Colombia;
  3. OF een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur voor aankomst.
 2. Tot 13 oktober 2022 moest elke reiziger die het land inkomt of verlaat de Check Mig invullen. Op 13 oktober werd hier aangekondigd dat je tijdelijk geen Check Mig hoeft in te vullen wegens onderhoudswerkzaamheden. Op het moment van schrijven werkt de website onder de link niet, zodra deze wel weer werkt kun je er vanuit gaan dat je de Check Mig weer moet invullen.
 3. Personen ouder dan 2 jaar moeten verplicht een mondmasker dragen.

 


Van Colombia naar Nederland: hoe en wat?


Colombia valt in april 2022 nog steeds onder de veilige gebieden.

Terug van Colombia naar Nederland, hoe werkt dat?

Sinds 23 maart 2022 zijn er geen beperkingen meer om naar Nederland te reizen. Je moet alleen

 • de Check-Mig invullen (vanaf 13 oktober 2022 hoeft dit tijdelijk niet);
 • een Gezondheidsverklaring invullen en meenemen;
 • en gedurende de hele vlucht een mondkapje dragen.

Check hier alle voorwaarden voor reizen naar Nederland en wat precies voor jou geldt.

 


Komt er weer een lockdown in Colombia?


Nee, dat is heel onwaarschijnlijk. De lockdown van 2020 heeft Colombia in een diepe crisis gestoken, daarnaast was de lockdown van 5 maanden ook echt geen pretje.

 


Het Coronavirus in Colombia: de regels


Vanaf 1 mei 2022 zijn de coronamaatregelen in Colombia versoepeld. Dit zijn nu de nieuwe regels:

 • In afgesloten ruimten hoef je geen mondkapje meer te gebruiken. Dit hoeft al een tijdje buiten ook niet meer, maar tenminste in Bogotá lopen veel mensen nog steeds met een mondkapje op. Het kan dus zijn dat dit ook binnen zo zal zijn, alleen het is dus niet meer verplicht.
 • Een mondkapje is nog wél verplicht in: openbaar vervoer, ziekenhuizen en klinieken, scholen en universiteiten.
 • Deze maatregel geldt alleen op plekken waar meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd en meer dan 40% de derde dosis heeft gehad. Hoe goed dit gaat worden gecontroleerd weet ik niet, maar het kan dus zijn dat je ergens komt waar je nog wel een mondkapje op moet.
 • Vanaf 1 mei hoef je ook geen vaccinatiebewijs meer te laten zien op afgesloten plekken waar dat nu wel moet, zoals restaurants, theater, bars, bioscoop, etc.
 • De ‘emergencia sanitaria’ blijft wel bestaan voor ten minste 2 maanden langer. Met als reden dat bij weer een opleving van het virus de overheid direct weer zwaardere maatregelen kan invoeren.

 


 

Mijn ervaring met reizen in Colombia tijdens Corona


Na maanden opgesloten te hebben gezeten ben ik in oktober 2020 eindelijk weer op reis gegaan binnen Colombia. Sindsdien heb ik tijdens de pandemie de volgende reizen gemaakt, zonder problemen:

 1. Met de auto naar Barichara
 2. Strandvakantie in Coveñas
 3. Lancaster House in Bogotá tijdens een stedentripje
 4. Habitel Prime Hotel in Bogotá voordat ik naar Nederland vloog
 5. De Amazone

Vervoer binnen Colombia tijdens Corona

De langeafstand bussen zouden veilig moeten zijn. In de kleine lokale busjes zou ik niet zo snel stappen. Wijzelf vonden ook de langeafstand bus echter nog te ‘gevaarlijk’ en kozen voor autohuur. Dit deden we bij Localiza. Allemaal perfect geregeld.

Met de auto was de reis uiteraard perfect te doen, want je komt met niemand in contact.

En binnenlandse vluchten zijn al maanden up-and-running.

Ook een goede tip: de Amazone! Hier draagt bijna niemand een mondkapje, maar buiten dat is de Amazone ook gewoon een fantastische bestemming!

Bezienswaardigheden bezoeken

De meeste bezienswaardigheden en activiteiten zijn open. Houd er rekening mee dat de informatievoorziening in Colombia slecht is. Op de website van een bezienswaardigheid kijken heeft dus meestal niet zoveel zin. Als je zeker wilt zijn kun je beter vooraf bellen.

Colombia in het dagelijkse leven

Er is weinig meer te merken van het Coronavirus in Colombia. Behalve de mondkapjes op straat kan verder alles.

 


Tips voor je reis naar Colombia tijdens de Coronacrisis


 1. Neem meerdere mondkapjes mee, deze heb je nodig in al het openbaar vervoer;
 2. Het is handig als je desinfecterende gel of spray in je tas hebt zitten, zodat je overal je handen kunt ontsmetten;
 3. De situatie in Colombia kan snel wijzigen als er weer meer besmettingen komen. Hier wordt niet maanden gediscussieerd over maatregelen, maar meteen ingevoerd. Mochten de besmettingen wereldwijd weer toenemen, check dan het lokale nieuws voor de meest recente maatregelen en vereisten.

Hoe kun jij bijdragen om Colombia uit de crisis te halen?

Door naar Colombia te komen! Veel Colombianen leven van toerisme, dus reizigers zijn meer dan welkom.

 


Hoe zit het nu met de veiligheid in Colombia?


Ik heb veel de vraag gekregen of Colombia onveiliger is geworden. Door de strikte lockdown die 5 maanden duurde is de armoede toegenomen. Daarnaast is de grens met Venezuela weer open, en dat merkten we maar al te goed tijdens onze reis naar Barichara. Honderden Venezolanen die vanaf de grens naar Bogotá lopen of proberen op een vrachtwagen te springen. Nog nooit heb ik dit in deze vorm gezien en ik vond het dan ook best heftig.

Deze Venezolanen zijn meestal niet de mensen die in Bogotá een baan vinden. Velen belanden op straat in de criminaliteit of als bedelaar. En dat merk je op straat in Bogotá. Ik kom altijd vooral in het noorden van de stad, waar er normaal gesproken vrij weinig bedelaars en zwervers zijn. Dat is inmiddels veranderd. Veel mensen die om geld vragen, plastic zakken proberen te verkopen of langs de weg met hun gezin ‘wonen’. Ook Colombianen uiteraard.

Helaas zorgt dit ook voor meer criminaliteit, met name in de grote steden. Het is niet explosief toegenomen en je kunt nog steeds prima naar Colombia reizen, maar er is zeker wel een toename. Houd deze reisadviezen voor een veilig verblijf in Colombia in acht. Ik zou daarnaast adviseren om met name in de grote steden nóg meer op te letten dan normaal. Besef goed dat veel mensen wanhopig zijn na het verlies van hun baan en huis door de lockdown. Als je goed omgaat met je spullen en geen papaya geeft is de kans echter klein dat er iets gebeurt. Wees je er net als voor de crisis van bewust waar je bent en wees altijd alert op straat.

En geniet ondertussen vooral van het prachtige Colombia.

 


Heb jij de rondreis naar Colombia al gepland?


Dit artikel is met grote zorg samengesteld, waarbij informatie uit officiële bronnen is gebruikt. Echter, de informatievoorziening in Colombia is niet fantastisch en in Colombia kunnen de maatregelen van de ene op de andere dag weer veranderen. Zoals eerder gezegd zal dit artikel up-to-date blijven en in dit artikel vind je dus altijd de meest actuele informatie. De laatste update was op 13 oktober 2022.


 

Lees meer!

11 reacties

Sophie 28 februari 2022 - 02:09

Hoi Sabine. Wij komen in juli het prachtige Colombia bezoeken met onze kids van 6 en 9 jaar. Wij willen er graag een rondreis van maken waarbij we eerst het zuiden willen doen om daarna naar het noorden te gaan.
We landen in Bogota en zouden van daaruit graag een auto huren om richting San Agustín te rijden om daarna via Popayan naar Medellin te rijden. Zie je dit haalbaar met de kinderen, vooral naar veiligheid toe?

Groetjes
Sophie

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 2 maart 2022 - 11:46

Hoi Sophie, wat hartstikke leuk! Op zich kan het wel, maar ik weet niet of ik het zou aanraden eerlijk gezegd. Hangt er ook een beetje vanaf hoe lang jullie de tijd hebben in Colombia. De afstanden zijn namelijk enorm, de wegen op veel delen best gevaarlijk met scherpe haarspeldbochten en diepe afgronden (zeker tussen Tatacoa en San Agustin) en je doet uuuuren over die route. Maar echt uren, dagen. Wat veiligheid betreft is denk ik verkeersveiligheid hier meer aan de orde. Daarnaast is het stuk tussen San Agustín – Popayan – Cali niet het veiligste stuk. Als jullie dat doen enkel en alleen overdag rijden. Ik zou dat stuk met de auto niet direct aanraden, zeker niet met kinderen. Het is waarschijnlijk dat er niks gebeurd, maar dit stuk staat bekend als meer onveilig. Wat jullie eventueel kunnen doen is met de auto t/m San Agustín en dan terugrijden naar Neiva of naar Bogotá en daar het vliegtuig pakken, dat is altijd veiliger. Het stuk tussen Eje Cafetero (Pereira, Armenia, Salento) en Medellín is wél heel goed te doen met de auto en ook erg leuk de routes daar, zeker in het koffiegebied. Ik hoop je hiermee geholpen te hebben! Groetjes, Sabine

Reply
Laurens 28 november 2021 - 02:43

Hoi Sabine! Wij gaan 30 december naar Colombia met onze twee kinderen van 6 en 8 jaar. Weet jij hoe het zit met vaccinatiebewijzen die vanaf dan ook voor hen evt. zouden gelden? Zij kunnen nog niet gevaccineerd worden, worden er daarom misschien uitzonderingen gemaakt?

Reply
Juliëtte 23 september 2021 - 12:44

Hi Sabine,

Weet je of je een zeiltocht via de San Blas naar Panama kan boeken nu met de Corona maatregelen? We willen dat in december doen . Ik hoor het graag!

Reply
Bart 10 november 2021 - 20:24

Hi Sabine, bedankt voor alle informatie. Erg interessant om het allemaal te lezen. Ik ben momenteel in Mexico samen met mijn vriendin. Wij staan op het punt (begin december) om een naar Colombia te vliegen. Zijn er nog belangrijke tips die jij ons kunt aanraden!/afraden? Ik lees veel tegenstrijdige verhalen over de veiligheid in het land (tijdens covid).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 november 2021 - 21:27

Hoi Bart! Alles dat je moet weten staat eigenlijk al in dit artikel. En hier vind je nog meer tips voor de veiligheid: https://www.besabine.com/veiligheid-colombia/. Het klopt inderdaad dat de onveiligheid is toegenomen, maar niet zover dat je niet kunt reizen. Met name in de grote steden moet je wat meer oppassen, er zijn overal meer bedelaars en daklozen dan voor de Corona crisis. Buiten de grote steden merk je daar niet veel van en is het stukken veiliger. Ik zou de veiligheidstips voor Bogotá die je vindt in een link in bovenstaande link in alle grote steden toepassen. En houd er rekening mee dat er vanaf de 16e een vaccinatiebewijs komt voor restaurants etc. Veel plezier!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 november 2021 - 21:23

Hoi Juliëtte, excuus voor mijn late bericht, zie het nu pas… Voor zover ik weet kan dit al sinds maanden. Ook als ik het hier check kun je gewoon boeken: https://sanblasadventures.com/. Veel pelzier!

Reply
Kenneth 14 december 2020 - 14:09

Hallo Sabine. Ik ben van plan om in februari op reis te gaan naar Colombia (Medellín). De Nederlandse overheid heeft in het kader van Covid-19 bestrijding, nieuwe regels ingevoerd. Reizigers die vanuit niet-Europese landen naar Nederland willen rijzen, moeten een negatieve Covid-19 test laten zien. (PCR-test). Kent u misschien bedrijven in Colombia (het liefst in Medellín en anders in Bogota) die deze testen aanbieden aan particulier?
Ik ben groot fan van uw blogs. Keep them coming.
Groetjes,
Kenneth

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 30 december 2020 - 15:33

Hoi Kenneth, hoe gaat het? Excuus voor mijn late bericht! En wat leuk dat je naar Nederland gaat, ik hoop zelf ook in 2021 te gaan. Je kunt in diverse steden in Colombia een test laten doen bij Vitalea: https://www.vitalea.com/reserva-drivethru/#/. Een heel gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst! Groetjes, Sabine

Reply
Johan 8 november 2020 - 08:45

Hi Sabine, bedankt voor je update! Weet je overigens zeker dat de test per 5 november niet meer verplicht is? Ik kan dit namelijk nergens vinden. Ik zie wel dat het artikel op 5 November geplaatst is, maar hier wordt geen specifieke datum in genoemd verder.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 8 november 2020 - 11:00

Hoi Johan! Er zijn mega veel artikelen verschenen waarin dit wordt aangekondigd, maar er staat inderdaad nergens precies vanaf wanneer haha, over goede informatievoorziening gesproken haha. Echter, op bepaalde websites, zoals die van Avianca, staat wel duidelijk dat vanaf 5 november de test niet meer nodig is. Dus ik neem aan dat het echt vanaf de 5e niet meer nodig is.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!