Home Hongkong Ontdek historisch Hongkong: de Ping Shan Heritage Trail
Bezienswaardigheden Hongkong

Ontdek historisch Hongkong: de Ping Shan Heritage Trail

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Wie de indrukwekkende skyline van Hongkong bekijkt ziet een grote moderne stad vol met wolkenkrabbers. Maar achter die grijze façade schuilt meer: oude koloniale dorpjes waar je je waant in het historische verre oosten. Uitgezette wandelingen nemen je mee terug in de geschiedenis van Hongkong. Wij wandelden de Ping Shan Heritage Trail en ontdekten letterlijk de andere kant van deze stad. Lees verder en laat Hongkong je opnieuw verbazen!

Hongkong Ping Shan Heritage Trail: ontdek geschiedenis in de New Territories

De Ping Shan Heritage Trail is een wandeling door de geschiedenis van Hongkong, waar je langs tempels, eeuwenoude vertrekken en een ommuurd dorpje komt. De trail is tussen de 1 en 2 kilometer lang, afhankelijk van hoe je loopt en of je alles wilt zien. Door de ligging in de New Territories in het noordwesten van Hongkong, zie je tijdens deze wandeling letterlijk de andere kant van de stad. Tijdens de heritage trail kun je 12 historische gebouwen en een museum bezoeken, allemaal in het teken van de machtige Tang-familie: de ontdekkers van dit 500-jaar oude dorpje en de eerste immigranten die zich hebben gevestigd in Hongkong. In 1993 werd deze eerste heritage trail in Hongkong geopend. Hoe kom je bij de trail? Neem de metro en stap uit bij Ping Shan Station (begin trail: Ping Shan Tang Clan Gallery Visitors Centre) of bij West Rail Tin Shui Wai (begin trail: Tsui Sing Lau Pagode). Alle bezienswaardigheden langs de heritage trail zijn gratis.

 

Ping Shan Tang Clan Gallery: het begin van de wandeling

We beginnen onze wandeling op het hoogste punt: de Ping Shan Tang Clan Gallery. Naast een museum is dit ook het visitors centre en dus een goed punt om de tour te beginnen. Het museum is gehuisvest in een prachtig gerestaureerd politiestation, gebouwd in 1899, waar we leren over de geschiedenis van de Tang-familie.

 

Tempels en eeuwenoude hallen

In de hitte wandelen we naar beneden op weg naar de tempels en oude vertrekken langs deze route. In tegenstelling tot het centrum van Hongkong lijkt dit een slaperig dorpje waar niet veel gebeurt. Een fijne afwisseling met de drukte in de rest van de stad.

Ching Shu Hin huis

Gebouwd in 1874 als een guesthouse voor scholieren en belangrijke bezoekers, is Ching Shu Hin echt een feest voor het oog! De muurschilderingen, beelden en mooi afgewerkte panelen en deuren zijn werkelijk prachtig om naar te kijken.

 

Kun Ting Study Hall

Direct naast het Ching Shu Hin huis ligt de Kun Ting Study Hall, die je binnendoor kunt bereiken. Het vertrek werd gebouw in het jaar 1870 en onder andere gebruikt door studenten om te studeren. Net als het naastgelegen guesthouse is ook dit gebouw prachtig om te zien. De manier waarop de muren, bogen en tuintjes zijn afgewerkt is simpelweg heel knap precisiewerk.

 

Tang Ancestral Hall

De Tang Ancestral Hall werd zo’n 700 jaar geleden gebouwd en is de grootste voorouderlijke hal in het gebied. Nog steeds wordt de hal gebruikt voor traditionele festivals en vieringen, en als ontmoetingsplek voor Tang familieleden. Het gebouw bestaat uit drie hallen en twee binnenplaatsen. Chinese motieven en aardewerken beelden sieren de balken en daken van dit prachtige bouwwerk.

 

Yu Kiu Ancestral Hall

Direct naast de Tang Ancestral Hall ligt de Yu Kiu Ancestral Hall, die wat betreft architectuur en design erg op elkaar lijken. Gebouwd in de zestiende eeuw werd de hal onder andere gebruikt als een leszaal voor jongeren en van 1931 tot 1961 fungeerde het gebouw als basisschool.

 

Yeung Hau Tempel

Aan het einde van een klein grasveldje vinden we de Yeung Hau Tempel. Deze tempel is opgedragen aan de God Hau Wong en de datum waarop deze is gebouwd is onbekend. Het is een bijzondere tempel: afgelegen in een stukje groen, helemaal open, geen ingang en overal brandt wierook terwijl er niemand te bekennen valt.

 

Sheung Cheung Wai: een oud Chinees dorpje

Nog steeds zijn er enkele ommuurde dorpjes te vinden in Zuid-China en Hongkong. Net als de andere ommuurde dorpjes, wordt ook Sheung Cheung Wai gekarakteriseerd door rijtjeshuizen gebouwd in blokken, die worden gescheiden door heel smallen straatjes. Het dorpje werd zo’n 200 jaar geleden gebouwd en is het enige ommuurde dorpje langs deze heritage trail. Hier rondlopen geeft een gevoel van binnenkijken bij andere mensen. Er is niemand te bekennen, maar wel duidelijk bewoond. Door de smalle straatjes, grijze huizen, rommelige tuintjes en vooral de stilte doet het aan als een spookstadje. In het donker zou ik hier niet graag ronddwalen.

 

Tsui Sing Lau Pagode

Aan het einde van de wandeling staat de enige overgebleven oude pagode in Hongkong. Men beweert dat de pagode ooit 7 verdiepingen telde, die nu tot 3 verdiepingen zijn gereduceerd door erosie.

 

Ontdek het andere Hongkong

Hongkong heeft eigenlijk alles: een gezellig druk centrum, groene eilanden, mooie tempels, genoeg om te winkelen, geschiedenis en vele wandelmogelijkheden. De Ping Shan Heritage Trail is één van de bezienswaardigheden die een bezoek aan deze stad helemaal afmaken. Wij hebben heerlijk gewandeld langs deze oude gebouwen en door verlaten dorpjes. Begeef jezelf buiten de gebaande paden en ontdek het andere Hongkong! Liever met een local Hongkong ontdekken? Vind hier je lokale gids die je meeneemt naar de mooiste en meest interessante plekken.


Meer tips en inspiratie voor een bezoek aan Hongkong? Klik dan hier!


 

Lees meer!

20 reacties

Yvonne 21 september 2016 - 14:25

Wat gaaf Sabine! Zo zie je weer een hele andere kant van die enorme, moderne stad met z’n wolkenkrabbers. Dit is echt iets wat ik ook zou willen doen. Mooie, sfeervolle foto’s heb je ook gemaakt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 00:32

Dankjewel! Ja er zijn geloof ik nog één of twee van dit soort heritage trails in Hongkong. Heel bijzonder en geen toerist te bekennen!

Reply
Els 20 september 2016 - 14:15

Leuk!
xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 00:27

Ja! 🙂

Reply
Stéphanie 20 september 2016 - 13:37

Zo’n wandeling lijkt mij erg leuk, is weer iets anders dan een echte stadswandeling of een wandeling door de natuur! Ik vind je foto’s weer erg mooi, zo kleurrijk! Het valt mij op dat je blogs altijd zo kleurrijk zijn, alsof je de foto’s daarop selecteert 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 00:26

Dankjewel! 🙂 Ja ik kies de foto’s wel heel goed uit hoor, moet ik toegeven. Ik zet ze er zelfs in een bepaalde volgorde in onder elkaar, zodat de kleuren en alles het beste uitkomen 🙂 En ik versterk de kleur ook licht.

Reply
Rowan 20 september 2016 - 01:45

Wat leuk zeg, die oudere gedeeltes! Ik vind al die details ook zo mooi en bijzonder! Goed vastgelegd!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 00:24

Dankjewel! Was heel mooi inderdaad 🙂

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 19 september 2016 - 14:56

Wat een gave route, zoiets zou ik ook zeker bezoeken. Vind tempels en pagodes altijd iets mysterieus hebben, ik hou daar wel van 🙂 Leuk stukje!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 17:02

Dankjewel! Was erg interessant en mooi om te zien. Tempels en oude verblijven vind ik sowieso erg mooi altijd 🙂

Reply
Zo simpel is dan geluk 19 september 2016 - 14:54

Het ziet er prachtig uit, in het speciaal de tempel. Gaaf om zo mee te kunnen genieten!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 17:01

Dankjewel, leuk!

Reply
Thomas Pannenkoek 19 september 2016 - 10:52

Hier ben ik stiljaloers van. Echt, daar moéten we eens heen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:54

Zeker doen, is echt wat voor jullie! 😀

Reply
Morgaine 19 september 2016 - 02:28

heb jij de serie Langs de rivier de Yangtze eigenlijk mee gekregen? Die is van de NPO, zal wel even zoeken zo voor je. Maar dit is prachtig, met steden heb ik niet zoveel, en ik zou dus inderdaad eerder dit opzoeken, natuur in combi met oud en nog origineel en dat is daar heel goed te vinden, je moet er wel wat voor doen daar, hahaha maar wat is dat prachtig en dat er dus gewoon telkens oudere mensen tevoorschijn komen ook, die gewoon nog zonder tv etc. leven 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:53

Dankjewel voor de link! Ik heb al een stukje gekeken en is echt interessant en mooi! Ik vind die combinatie ook altijd heel mooi om te zien. Dit was een perfecte trail daarvoor!

Reply
Lizette 19 september 2016 - 01:46

Oh wauw, wat is het daar mooi! Ik had er niet over nagedacht dat Hong Kong natuurlijk ook wel oudere gedeeltes zou hebben. Het doet me denken aan verschillende kleine dorpjes die ik in China heb bezocht, maar dan net wat kleurrijker. Mooi!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:52

Dankjewel! Ja klopt, Hongkong heeft alles haha 😀 Dit zijn ook Chinese dorpjes, in China zijn er natuurlijk veel meer van. Lijkt me heel interessant om te zien!

Reply
Samaja 19 september 2016 - 00:59

Ik had echt geen idee dat er in Hong Kong zoveel diverse zaken te zien waren of dat het zo groen zou zijn. Prachtig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:44

Ja heel diverse stad eigenlijk 😀 Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!