Home Over Colombia Het klimaat in Colombia: 15 weetjes en wat is de beste reistijd?
Klimaat in Colombia

Het klimaat in Colombia: 15 weetjes en wat is de beste reistijd?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Het klimaat in Colombia: dat is toch gewoon tropisch? Nee dus. Net als de bevolking, de landschappen en culturen varieert ook het klimaat in Colombia per regio. En niet zo een beetje ook: tijdens een reis door dit prachtige land kun je zomaar alle klimaten tegenkomen die er bestaan. Iets dat een bezoek aan Colombia nóg leuker maakt. In dit artikel lees je alles over het bijzondere klimaat in Colombia én lees je wat de beste reistijd is.


15 weetjes over het klimaat in Colombia


In Colombia vind je maar liefst twee plekken die behoren tot de natste op aarde: Lloró (ruim 13.000 mm per jaar) en López de Micay (bijna 13.000 mm per jaar). Even ter vergelijking: in Nederland valt jaarlijks zo’n 800 mm water uit de lucht.

Colombia kent geen seizoenen zoals in Nederland, alleen vind je hier twee regenseizoenen per jaar. Wanneer dat precies is verschilt per regio.

In Bogotá vindt men het heel koud: in de ochtend zie je mensen met handschoenen en mutsen lopen. Veel Colombianen hebben nog nooit échte kou meegemaakt. Overigens is vorst aan de grond in Bogotá niet ondenkbaar, net als dat temperaturen tussen de 5 en 10 graden in de nacht heel normaal zijn. Lees hier alles over het klimaat in Bogotá.

Het weer verschilt zelfs tussen noord en zuid Bogotá. Van mijn werk weggaan in hevige regen en onweer en thuis aankomen in de zon is geen uitzondering.

Het klimaat in Colombia hangt af van de hoogte waarop je je bevindt.

Terwijl men in Nederland de hele dag door het weerbericht checkt, heeft dat in Colombia geen enkele zin: de voorspellingen kloppen nooit. Het weer is hier ook niet het gesprek van de dag zoals in Nederland. 

Hevige regenval, een strakblauwe lucht, 20 graden, 15 graden, 5 graden, wind en onweer: het kan allemaal op één dag.

In Bogotá heb je elke dag 100% kans op regen. Meestal zijn dit een paar buien of alleen regen in de middag of ochtend. Die buien kunnen behoorlijk heftig zijn, waardoor ik vaak na een paar minuten al natte sokken heb.

Door de ligging op de evenaar gaat de zon op en weer onder op ongeveer dezelfde tijd het hele jaar door: tussen 18.00 en 18.30 uur.

Bij wat meer regenval dan normaal overstroomt direct de hele boel, ook in Bogotá.

Na een paar uur rijden beland je in een totaal andere wereld, inclusief een ander klimaat. Een uurtje de berg afrijden vanaf Bogotá bijvoorbeeld levert een heerlijke temperatuur op van boven de 25 graden.

Ondanks de regen en droog seizoenen blijft de temperatuur op alle plekken het hele jaar gelijk. Ik hoef dus ook nooit te bedenken wat ik aan moet: elke dag is de temperatuur hetzelfde. 

In heel Colombia is de UV-index zeer hoog, namelijk 17. Ter vergelijking: in de Nederlandse zomer is de UV-index op z’n hoogst, namelijk 7 tot 8. In Colombia heb je dus nóg meer kans op verbranding. Goed insmeren dus!

Colombia heeft alles: van droge woestijnen tot besneeuwde bergtoppen.

Wegens de fijne temperaturen in Bogotá vind ik het klimaat veel fijner dan het Nederlandse. Maar wist je dat het wat betreft regen niet uitmaakt? In Bogotá valt jaarlijks namelijk net zoveel regen als in Nederland: ongeveer 800 mm.

 


Het klimaat in Colombia


Klimaatzones

Reizen door Colombia betekent reizen door vier verschillende klimaatzones:

  • 83% van het land behoort tot de laaglanden, ook wel tierra caliente genoemd, (tot 1000 meter hoogte) met een gemiddelde temperatuur van boven de 25 graden Celsius;
  • 9% van Colombia heeft een gematigd klimaat, tierra templada, (1000 tot 2000 meter hoogte) met gemiddelde temperaturen van 20 graden Celsius;
  • 6% van het land kent een kouder klimaat, tierra fría, (vanaf 2000 meter hoogte) met een gemiddelde temperatuur van onder de 17 graden Celsius;
  • Dan rest er nog de hoge bergtoppen boven de 4000 meter hoogte: tierra helada. Dit is een zone gekenmerkt door lage temperaturen van onder nul, waar de bergen altijd met sneeuw en ijs bedekt zijn.

Ondanks de ligging bijna op de evenaar is Colombia dus niet alleen maar tropisch en hangt de temperatuur meer af van de hoogteverschillen in het land. Deze verschillende klimaatzones maken mede dat Colombia het tweede biodiverse land ter wereld is: lees hier welke diersoorten je hier allemaal vindt.

Wanneer is het regenseizoen in Colombia?

Colombia kent geen seizoenen en ook geen temperatuurwisselingen over het jaar. Het klimaat in Colombia wordt meer gekenmerkt door regenval: het droog-seizoen en regenseizoen. Waar in Colombia is er wanneer een regenseizoen?

  • Aan de Caraïbische kust (het noorden van Colombia) is het droge seizoen van december tot maart. Het regenseizoen loopt van mei tot en met november. Dit betekent niet dat het altijd maar regent, maar slechts dat er in die maanden meer regen valt.
  • Langs de Grote Oceaan (de Pacifische kust in het westen van het land) regent het het hele jaar veel en is daarmee dus één van de natste regio’s van Colombia.
  • In centraal Colombia, waar ook Bogotá te vinden is, zijn er twee droge periodes: van december t/m maart en van juni t/m augustus. Al varieert de start van het regenseizoen regelmatig en kan het dus ook eind februari al beginnen. Hoewel het tijdens het regenseizoen (veel) natter is, regent het in dit gebied sowieso redelijk vaak.
  • Het Amazone gebied kent een periode van drogere maanden tussen juni en september. Echter, ook in deze maanden valt er nog best veel regen vergeleken met de droge maanden in de rest van het land.

Dit betekent dus niet dat het altijd droog is buiten het regenseizoen en ook niet dat het altijd regent in het regenseizoen. Het hangt erg af per jaar en ook per periode, zo regent het meestal meer in mei dan in november, maar dat kan ook een jaar anders zijn. Ook kan het in het droge seizoen veel regenen, zo was het droge seizoen 2017/2018 bijzonder nat in vergelijking met andere jaren.

 


Wat is de beste reistijd Colombia?


Als laatste: wanneer reis je het beste naar Colombia voor het mooiste weer? Algemeen wordt aangehouden dat de beste reistijd voor Colombia tussen december en maart en juli en augustus is. Houd er rekening mee dat het óók in deze periodes kan regenen, met name in Eje Cafetero, Cundinamarca, Bogotá en Boyacá. Ondanks dat je in de aangegeven maanden de meeste garantie hebt op mooi weer, kun je eigenlijk over het hele jaar goed reizen door Colombia.

Houdt er wel rekening mee dat er in de maanden wanneer er meer regen valt ook meer kans is op overstromingen en afgesloten wegen. In de maanden december en januari (met name tussen kerst en eind januari), juli en augustus vind je ook het hoogseizoen in Colombia, waarbij prijzen stijgen en Colombianen op reis gaan in eigen land. Daardoor is het op veel plaatsen veel drukker en is het verstandig om een hotel van tevoren te regelen. Persoonlijk zou ik adviseren buiten dat hoogseizoen te komen. Lees hier alles over de beste reistijd Colombia aan de hand van vakanties, hoogseizoen en feestdagen + tips!

 

Colombia klinkt heel tropisch, maar stiekem woon ik door de hoge ligging van de hoofdstad Bogotá en later Sopó (2600 meter) op een plek waar het verbazend fris is en ook veel regent. Vind ik dat erg? Welnee! Ik houd van dit klimaat, waar het nooit te warm is en ook nooit te koud, waar ik in een uurtje of twee rijden in hartje zomer beland en een uurtje vliegen brengt me aan het tropische strand. Heerlijk! Wist je trouwens dat wonen op deze grote hoogte meer gevolgen met zich meebrengt? Lees hier welke precies!


In welke maand wil jij op rondreis in Colombia?


 

Lees meer!

69 reacties

Jolien 9 februari 2019 - 11:17

Hoi Sabine!

Leuk je blog. Mijn vriend en ik zijn onze reis naar Colombia aan het plannen. We willen graag in september gaan. Ik begrijp uit alle reacties die ik onder je artikel lees dat dit in principe een prima maand is om te reizen in Colombia. Echter willen wij graag de hike naar Ciudad Perdida gaan doen maar ik lees overal dat dit in september niet kan.. Nu denken we erover om de laatste 2 weken van september en de eerste van oktober te gaan. Weet jij of de hike goed te doen is in Oktober? 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 februari 2019 - 12:16

Dankjewel Jolien! Helaas is hier vrij weinig over te zeggen omdat het klimaat niet te voorspellen is. Meestal is het regenseizoen in de tweede helft van het jaar milder dan rondom mei. En soms regent het überhaupt amper. En soms heel veel. Ook heel erg per dag hangt het af. Ik ben eens in Valle de Cocora geweest in het regenseizoen. Het was prachtig weer, maar de week daarvoor had het zo hevig geregend dat we tot onze enkels in de modder stonden. Je moet met andere woorden net mazzel hebben 🙂 Ik zou gewoon gaan en evt aan de touroperator vragen wat ze aanraden. Veel plezier!

Reply
Jolien 9 februari 2019 - 12:41

Bedankt voor je snelle reactie!! We gaan gewoon boeken en zien het wel! Tot die tijd jouw site nog even doorspitten! 🙂

Reply
Michel 6 januari 2019 - 13:56

Hallo Sabine,

Complimenten voor je duidelijke website en blog.
Zelf vliegen we eind Januari naar Cartagena en begin Maart vliegen we vanaf Quito terug.
We hebben zeg maar 4 weken om van Colombia te mogen genieten.
We zitten er aan te denken om een auto te huren en in Ecuador openbaar vervoer te gaan doen.
Wat ons aantrekt is het massatoerisme te ontwijken, of the beaten track en overnachting juist op landelijke plekjes bij de locals.
Wat zal betekenen dat we een 4×4 moeten gaan huren? En is het verstandig een tentje mee te nemen? of raad je dit af?
En tips zijn altijd welkom.
Ik blijf je volgen.

Groet Michel L.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 10 januari 2019 - 12:08

Hoi Michel, lastig te zeggen… 4×4 is echt alleen nodig als je over slechte wegen gaat. Als jullie zeker van plan zijn buiten de grote wegen te gaan zou ik het wel aanraden. Het zal een hoop gedoe schelen, zeker in het regenseizoen als jullie door modderplassen moeten. Dan is een 4×4 ideaal! Een tentje kan, maar niet noodzakelijk. Er zijn wel mooie campings… Maar er zijn ook veel hotels. Is echt aan jullie. Om de kosten te drukken zijn campings wel super ideaal natuurlijk!

Reply
Joyce 20 september 2018 - 15:04

Hi Sabine,

Wat een ontzettende leuke site heb je! Door toffe verhalen heeft Colombia m’n aandacht gekregen en ga ik voor de periode half november t/m begin december een reis maken door dit mooie land. Ik lees overal dat November in (het einde) van het regenseizoen valt. En dat er in die regenachtige periode wegen/parken afgesloten kunnen zijn. Om te voorkomen dat ik voor een teleurstelling kom te staan als ik naar afgelegen oorden wil reizen: zijn er plekken die je absoluut af zou raden om in te plannen in deze periode?

Thanks voor je berichtje alvast en wie weet tot in Colombia!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 september 2018 - 15:19

Dankjewel Joyce! Helaas is dat niet vooraf te voorspellen. Het klimaat wisselt elk jaar, zo was het vorig jaar regenseizoen hartstikke droog. Mocht het erg gaan regenen dan hangt het er maar net af waar en hoeveel precies. Op de toeristische route zul je weinig zorgen hebben, alleen als op bepaalde plekken de rivieren buiten zijn oevers treden, zoals bij San Gil afgelopen mei nog is gebeurt. Maar dat weet je pas als je er bent. Neem in ieder geval kleding en schoenen mee die je goed voorbereiden op de weersomstandigheden. Bijvoorbeeld Valle de Cocora kan enorm modderig zijn en dan heb je hoge wandelschoenen nodig die vies mogen worden en die je na afloop onder de kraan kunt houden. Ook een regenjas en paraplu zijn geen overbodige luxe. Het is niet dat overstromingen elk jaar op dezelfde plekken voorkomen, al zijn er wel plekken waar het vaker gebeurt. Die zijn vrij makkelijk te herkennen: daar waar grote rivieren stromen. Het overstroomt sowieso vrij snel in Colombia, maar dat is in steden en dorpen waar geen rivier is ook snel weer weg. Zo stond ik vorige week nog tot boven mijn enkels in het water na hevige regenval, en een uur later was het weer weg.. Naar welke afgelegen plekken zou je willen reizen? Groetjes, Sabine

Reply
Joyce 20 september 2018 - 15:44

Je bent muy rapido! Bedankt voor je snelle berichtje en je uitgebreide antwoord. Hele afgelegen gebieden zal ik waarschijnlijk niet gaan bezoeken; met drie weken tijd en veel plekken willen zien richt ik m’n pijlen toch wat meer op de highlights. Het idee is om vanuit Bogota eerst naar Cali e.o. te gaan, de weg te vervolgen naar de Zona Cafetera en daarna richting het noorden te vliegen voor een verblijf aan of vlakbij de kust van Santa Marta e.o., een bezoek aan Tyrona NP met trekking en afsluiten met Cartagena. San Gil lijkt me super tof, maar vriendin en ik zijn geen grote dare devils. Dus lijkt me voor ons dan minder de moeite waard om die reis af te leggen. Dat dus in het kort.

Zwemkleding en regenkleding gaan dus allebei mee in de backpack als ik je goed begrijp. En dan fingers crossed dat we ook het geluk hebben met zo’n een “droog” regenseizoen als afgelopen jaar!

Als je leuke t(r)ips hebt hoor ik dat ook graag. Dan corresponderen we even privé met elkaar daarover!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 september 2018 - 16:12

Toffe route! San Gil ligt dan ook wel erg uit de richting, maar is wel zéér de moeite waard. Velen denken dat het alleen maar voor extreme sports is, maar niets is minder waar. Santander (die provincie) is één van de mooiste van het land met oa een spectaculaire canyon, het mooiste dorp van Colombia (Barichara), een prachtige wandelroute, vele witte dorpjes en watervallen. Ik ben er vaak geweest, oa 5 dagen met mijn ouders en die stappen écht niet in een raft of in de parapent haha. Wat jullie wél kunnen doen en wat meer op de route ligt, is een bezoek aan Honda. Hier kun je eerst heen vanaf Bogotá en dan door naar Cali. Dit is buiten de gebaande paden en erg mooi. Kijk maar eens hier: https://www.besabine.com/must-see-colombia-honda/. Dit is wel een plek die gemakkelijk deels overstroomt, maar de mensen zijn er daar aan gewend en weten wat te doen.

Reply
Moniek 7 maart 2018 - 14:54

Hi Sabine,

Wij overwegen om van half mei tot en met eerste week juni naar Colombia te reizen. Denk je dat dit een goede periode is?
Ik lees zulke wisselende berichten dat ik het nu aan een ‘local’ ga vragen. Alvast bedankt voor je reactie!

Groeten,
Moniek

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 maart 2018 - 19:23

Hoi Moniek, ik begrijp je verwarring 🙂 Het probleem met het klimaat in Colombia is dat het elk jaar anders is en totaal niet te voorspellen. De periode die je noemt is regenseizoen (mei), maar dat betekent niet dat het altijd regent. Meestal is wel deze periode natter dan het regenseizoen in november en als er overstromingen zijn (zoals vorig jaar natuurramp in Mocoa) is dat meestal in mei. Bij veel regen worden luchthavens als El Dorado in Bogotá sneller gesloten, maar uiteindelijk kom je gewoon op je bestemming. Ik zou zeggen gewoon gaan en regenkleding en goede schoenen meenemen. Ook handig is een daypack met een regenhoes, die heb ik zelf ook. De eerste keer dat mijn ouders naar Colombia kwamen was ook in mei en toen hebben we ook prima kunnen reizen. Regenen doet het sowieso vaak, zeker in bepaalde gebieden. Mochten er risico’s zijn op overstromingen in bepaalde gebieden dan komt dat op mijn facebookpagina en dan kun je die vermijden. Colombia is enorm groot en die gebieden zijn meestal ver weg van de toeristische bestemmingen. Komt dus helemaal goed! Groetjes, Sabine

Reply
Lydia 15 januari 2018 - 03:52

Hoi Sabine,
Wat heb je een leuke blog! Ik ben mijn reis naar Colombia aan het voorbereiden en heb erg veel aan de info die je schrijft!
Ik heb nog even een vraagje over het weer/klimaat, we gaan waarschijnlijk in augustus 3 weken naar Colombia.
Dan is het in het noorden regenseizoen. Betekent dit dat het in Cartagena veel regent? En is het vooral een bui aan het einde van de middag of eerder de hele dag regen? Ik snap dat dit per jaar weer verschillend is. Ik ben benieuwd hoe je dit afgelopen jaren hebt ervaren.
Groet, Lydia

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 januari 2018 - 11:32

Hoi Lydia, leuke plannen zeg! Augustus is prima voor het noorden. Ik heb weleens meegemaakt dat er een spatje viel ergens midden op de dag, maar verder niet. Zou me er geen zorgen over maken want het is niet te voorspellen haha 🙂 De kans dat het de hele dag regent lijkt me zeer klein, heb dat nooit meegemaakt of gehoord. Als het regent is het eventjes of af en toe een buitje. Warm is het sowieso altijd, zelf vind ik bewolking in Cartagena ook helemaal niet erg, dat drukt de hitte een klein beetje. Veel plezier!

Reply
hans 5 februari 2018 - 06:01

Hans
Goede morgen vanuit een fris ,+2 graden , NL. Ik heb een vraag over het openbaar vervoer vanuit Cartagena. Is het leuk om met bv een bus of trein (?) een dag of wat ergens naar toe te reizen en zo ja, waarheen, hoe veilig is dat en wat zijn de kosten?Leuk deze blog en erg fijn als je meer van het land wil weten, waar je naar toe wil!
Groet Hans

Reply
Nena 4 januari 2018 - 09:38

Hoi Sabine, leuk om te lezen? Ik wil het liefste gezien het klimaat in december, maar dat is nog zo ver weg! Hoe denk jij over de maand juni?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 4 januari 2018 - 21:41

Hoi! Het klimaat in Colombia is echt niet te voorspellen… in het droog seizoen is het meestal droog, maar toevallig is het nu een vreselijk nat droog seizoen (nog nooit zoveel regen gezien in december en januari). Dus je weet het nooit. Als je in juni wilt gaan zou ik gewoon in juni gaan, want je weet het nooit wat het weer gaat doen. Het kan super mooi zijn deze juni of super nat. Het enige dat je kunt doen is afwachten 🙂 Sowieso zijn er altijd droge dagen en droge plekken, dus alleen maar nattigheid is zeer onwaarschijnlijk, zelfs in het regenseizoen. Bereid je voor op elk weertype, dan kom je niet voor verrassingen te staan en heb je altijd een leuke tijd, in welke maand je ook komt! 😀

Reply
Jasper 19 december 2017 - 07:17

Leuk artikel!!!! Ik lees veel over Oktober/November dat het dan regeseizoen is en meer regent, maar hoe is het weer in september eigenlijk?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 december 2017 - 21:41

Dankjewel Jasper! September is een prima maand om Colombia te bezoeken. Het is nog geen regenseizoen, maar het kan wel meer regenen dan in het droge seizoen. Het regent sowieso regelmatig in Colombia, maar deze maand zeker niet overmatig of iets dergelijks. Daarnaast is het hoogseizoen net voorbij dus ideaal voor lagere kosten en minder toeristen!

Reply
Willy 18 april 2017 - 11:45

Hoi Sabine, ik had alles geregeld met Selva travel maar nog niet betaald. Ik had in gedachten oktober, maar zie dat ik midden in de regentijd zit, dus lijkt me december beter. 2 dg Bogota, 5dg Leticia, 2 dg medellin 3dg Santa Marta en 3dg Cartagena. organiseer jij ook reizen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2017 - 21:58

Hoi Willy, ik organiseer geen reizen. Misschien ooit wel.. haha 🙂 Leuke route lijkt me, misschien nog Eje Cafetero toevoegen? Oktober/november is regenseizoen ja, maar dat betekent niet dat je niet kunt reizen hoor. Hangt een beetje per jaar af hoe veel regen er valt en waar je bent op dat moment. Ik ben afgelopen november nog in het regenachtige Eje Cafetro geweest en heb werkelijk prachtig weer gehad. Vanaf half december is het weer stukken beter, dat is zeker. Maar dan is het in het land ook veel drukker en duurder. Is net waar je voorkeur naar uit gaat!

Reply
ivonne 5 oktober 2016 - 11:57

Ok, haha hier is het antwoord op mijn vraag dus….. Ik ben fan van iets minder frisse bestemmingen, maar aan e andere kant is de natuur voor zo ver ik het zie in jouw verhalen wel weer geweldig in Colombia! Mochten we ( een keer) gaan dan kom ik zeker meer bijlezen en vragen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2016 - 15:46

😀 Colombia heeft alle temperaturen! Bijvoorbeeld heel Bogotá en ten noorden daarvan t/m Laguna de Tota is echt een superfijn temperatuurtje tot zo’n 20 graden. Op alle andere plekken is het hartstikke warm en echt heet zelfs. Medellín, Zona Cafetera, de kustlijn… allemaal heet! Ikzelf houd daar juist niet zo van, als ik naar Cartagena ga blijf ik dus ook het liefst maar 1 of 2 nachten. Maar dat is eigenlijk ook het fijne van wonen en reizen in Colombia: je kunt zelf kiezen welke temperatuur je wilt haha

Reply
Myriam 26 september 2016 - 02:14

Verbazingwekkend, wist ik totaal niet. Altijd dezelfde temperatuur zou ik ook fijn vinden, tenminste als die tijd de 25 graden zou liggen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 september 2016 - 11:29

Ja dat zou best heerlijk zijn! Hier is het soms heel koud, maar ik vind kou wel fijner dan heel heet eigenlijk 🙂

Reply
Iris 25 september 2016 - 09:54

Wauw, super gaaf zeg en wat is het daar prachtig mooi! Heel gaaf dat je daar woont. Ik ontdek net pas je blog en ga je zeker volgen 😀

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 20:13

Dankjewel, leuk om te lezen! 🙂

Reply
Marieke 24 september 2016 - 01:27

Hee Sabine! Ik heb je website en je instagram onlangs ontdekt. Te gek! Ik vertrek namelijk over 3 weken naar Colombia. Ik heb een enkeltje geboekt en wil erna doorreizen naar Panama en de rest van Midden-Amerika. Maar waar ik heel benieuwd naar ben: ik ben dus in oktober en november in Colombia. De Lonely Planet zegt over deze maanden: wet, wet, wet! Oftewel: veel regen! Moet ik me nu echt voorbereiden op stortbuien? En kan ik beter zelfs vanaf Bogota eerst naar Midden-Amerika vliegen zodat ik pas rond januari terug kom in Colombia?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 20:11

Dankjewel Marieke! Leuk om te horen 🙂 Tja, lastige vraag. Oktober/november staat inderdaad als het regenseizoen, maar de laatste jaren is er volgens mij niet echt meer een echt heftig regenseizoen geweest. Nu merk ik er zelf ook nog niet zo veel van eigenlijk. Je weet nooit zeker wat er gaat gebeuren met het weer. Dat er meer regen valt dan in januari is wel zeker, maar dat hoeft niet hinderlijk te zijn. Het voordeel van oktober en november is, is dat je heel het land voor jezelf hebt want het is het toeristische laagseizoen. De prijzen zijn dus ook lager. Een vriendin van mij komt in november over en die gaat dan ook reizen. Ik maak me zelf dan niet zoveel zorgen over het weer. Ik denk dat het klimaat met Panama niet heel veel verschilt en daar ook regen kan vallen in die periode. Om een lang verhaal kort te maken: ik zou het er zelf wel op gokken, maar januari kan wel iets meer zekerheid bieden. Veel plezier alvast!

Reply
Robin Valentine 23 september 2016 - 04:04

heel erg interessant artikel, prachtige foto’s ook! ik vind je blog enorm leuk en ga nog even tussen je andere posts kijken 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 00:37

Dankjewel, wat leuk om te horen! 🙂

Reply
Sofie 20 september 2016 - 08:20

Grappig dat ze ’s ochtends met een muts rondlopen 🙂 Het is toch een vrij warm klimaat. In België is het hetzelfde weer als in Nederland 🙂
Op Fuerteventura liepen de locals met jas en winterkledij aan tijdens de wintermaanden december en januari, terwijl de toeristen er in kleedjes, korte broek en t-shirt rondlopen. Het is er tijdens de winter rond de 17 graden 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2016 - 00:24

Haha ja zo grappig he! Die mensen hebben gewoon een heel andere standaard 🙂

Reply
Galina 18 september 2016 - 06:52

Mijn idee bij Colombia was eigenlijk ook wel dat het tropisch is, maar in feite zou je er ook kunnen gaan skiën. Wat gebruik je eigenlijk tegen de zon en hoe vaak smeer je je in met zo een hoge UV straling? Je hebt natuurlijk ook een lichte huid en een lichte haarkleur, verbrand je daarom ook sneller dan de locals of went je huid na een tijdje simpelweg aan het nieuwe klimaat?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:39

Het klinkt ook best wel tropisch, Colombia 😀 Ik zorg heel goed voor mijn huid en smeer me altijd in. Afhankelijk van hoe vaak ik naar buiten ga op een dag zo’n 2 a 3 keer per dag smeer ik me in. Ik gebruik daarvoor La Roche Posay voor mijn gezocht, factor 50. Mijn huid went niet aan de zon en ik verbrand echt snel. Eén keer dacht ik: ik kan mijn trui wel even uit. Na 10 minuten waren mijn armen helemaal rood en dat deed 3 weken zeer. Dat laat ik dus niet nog eens gebeuren haha

Reply
Melle 15 september 2016 - 07:44

Elke keer als ik weer een blogje voorbij zie komen over Bogotá denk ik, ik moet gewoon mijn koffer pakken en langskomen. Echt! Zo interessant wat jij er allemaal doet, hoe het daar is, het emigreren, het land, het weer, ik vind het allemaal bijster interessant.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:14

Hahaha ja dat zou zoooo leuk zijn!!! Leuk om te horen en je bent echt van harte welkom hoor! 😀

Reply
Naomi in Wonderland 15 september 2016 - 05:32

Vroeger had ik nooit echt de behoefte om naar Colombia te reizen maar jouw blog en artikels geven me toch die zin! En wat een prachtige foto’s weeral! Echt wauw.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:13

Ah leuk om te horen! Dankjewel!

Reply
Esther 14 september 2016 - 18:31

Hahaha ja een weersverwachting op het nieuws zou hier echt geen zin hebben! Overigens is het weer zeker na zo’n bui als gisteren wél gesprek vd dag!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:12

Ja klopt, dingen die afwijken of extreme omstandigheden worden altijd volop besproken haha 🙂

Reply
Sanne 14 september 2016 - 15:21

Wat een bijzonder klimaat, zo divers! En dan die uv factor! Smeer je je ook elke dag in? Wat ik me af vroeg, kun je ook skiën in Colombia?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:10

Ja heel bijzonder! En nee je kunt hier niet skieën. Is ook wel heel hoog hoor, 4 a 5000 meter waar de sneeuw ligt. Ik smeer me inderdaad elke dag in. Als ik dat niet doe ben ik in 10 minuten een kreeft en bovendien is het heel schadelijk. Ik smeer met factor 50 ook en verbrand dus nooit eigenlijk.

Reply
Nesrin 14 september 2016 - 14:57

Wat een interessant artikel. Lesje aardrijkskunde 😉 Je schrijft ontzettend fijn en serieus ik leer hier veel op jouw blog 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:07

Dankjewel Nesrin, leuk om te horen!

Reply
Stéphanie 14 september 2016 - 13:32

Ik denk dat het klimaat in Bogota mij prima zal bevallen, zo rond de 20 graden is echt perfect! En dichtbij kun je makkelijk een warmer of koeler gebied bezoeken, ideaal! Ik vind het nog steeds bijzonder dat het uv index zo hoog is, daar sta je gewoon niet bij stil. In Nederland heb ik af en toe nog steeds moeite met het weer, vooral die wind en die regen, maar ik heb mij er inmiddels wel bij neergelegd 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:05

Ja voor mij is dat ook heerlijk! Vooral de keuze inderdaad om even de warmte op te zoeken. Die UV index is wel een puntje ja. Altijd insmeren. Gelukkig is Bogotá te koud voor korte broeken en mouwen, dus ik smeer alleen mijn handen en gezicht.

Reply
Maaike 14 september 2016 - 11:44

Je bent echt een goede ambassadrice voor Colombia!! Krijg door jouw artikelen helemaal zin er een keer naar toe te gaan ?.
Ja, ik ben heel blij met het klimaat in Barcelona. Heel weinig regen en het wordt nooit echt koud, maar er is toch wel onderscheid in de seizoenen en we kunnen in de winter ook de sneeuw in de bergen opzoeken op een paar uur rijden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:03

Haha dankjewel! 😀 Vanaf Barcelona een best wel makkelijk tripje trouwens: er gaan directe vluchten 😛 Barcelona lijkt me wat betreft klimaat ook echt ideaal, alleen we warm in de zomer. Wij zijn in Andorra wezen snowboarden een keer, echt heel dichtbij!

Reply
sunny mama 14 september 2016 - 09:53

Door een poosje in Colombia te verblijven, ben ik erachter gekomen hoezeer ik de seizoenen zoals hier in Nederland op prijs stel. Ik raakte destijds in Colombia helemaal gedesoriënteerd in de tijd. Wist niet meer of het nu maart of november was…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 16:02

Haha ja dat ken ik wel, dat had ik vooral in het begin. Ik mis de seizoenen niet per se, alleen soms een paar dagen. Bijvoorbeeld de twee kerstdagen mag het best wel even heel koud zijn en sneeuwen. Vorig jaar vond ik dat zo gek, ging ik kerstversiering ophangen, blijft het weer gewoon zoals het was haha. Maar als ik dan denk aan wekenlang ijskou en sneeuw dan ben ik snel genezen: dit is wel fijner 🙂

Reply
Diana 14 september 2016 - 07:13

Interessant om te lezen. Lijkt me ook heel bijzonder om op een uurtje rijden in een heel ander klimaat uit te komen.

Ik ben echt een zomer mens en kom t best tot mn recht in temperaturen van zon 30 graden. Dus ik zit hier wel op mn plek haha. Hier regent het ook net zoveel als in nl maar het valt in een aantal flinke buien ipv de hele dag miezer, dus dan is t niet erg. En die regen scheelt ook veel per gebied. Zo heb ik gister de hele dag zon gehad. Terwijl t bij mn vriend (die op zon 20 min rijden werkt) er de hele dag buien waren.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:59

Dankjewel! Voor jou is Curaçao echt perfect 🙂 Grappig dat de regen ook zo verschilt op een best wel klein eiland. Altijd heel bijzonder vind ik dat!

Reply
Elisa | lies rond de wereld 14 september 2016 - 05:58

Ik vind het klimaat in Nederland op zich wel prima al zou het wat minder nat mogen 😉 Colombia heeft volgens mij ook wel een prima klimaat als ik het zo lees. Van mij hoeft dat hele warme niet zo nodig. Graadje of 20 is prima!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:58

Hier in Bogotá vind ik het klimaat heerlijk, maar ik zou niet graag aan de noordkust willen wonen, veel te heet! Jimmy komt daar vandaan maar hij kan helemaal niet tegen de hitte haha

Reply
Els 14 september 2016 - 05:33

Joepie, hebben we toch voor de goede maand gekozen om te komen! ??
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:57

Haha ja de perfecte maand! 😀

Reply
carolien 14 september 2016 - 05:10

Interessant en wat een prachtige foto’s! Ik houd eigenlijk wel erg van de wisseling van seizoenen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:56

Dankjewel! Ja ik mis soms ook wel eens die afwisseling. Maar meer de eerste dagen, even die knusheid. Die wekenlange kou en sneeuw of dagenlang 30 graden in de zomer… dat mis ik dus niet.

Reply
Bente 14 september 2016 - 04:52

Interessant om te lezen! Ik heb net tweede seizoen van Narco’s en in de serie waren ze al aan het klagen hoe koud het in Bogota was 😉 Ik had geen idee, dacht idd dat het ook vrij tropisch warm was daar!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:55

Dankjewel! Haha kijk zo leer je nog eens iets van de tv 😛 Ja Colombianen vinden Bogotá echt vreselijk koud. Voor jou en mij niet hoor, is het gewoon lekker! Die mensen die dat zeggen hebben nog nooit een echte winter meegemaakt hahaha

Reply
Morgaine 14 september 2016 - 04:51

Nee, ik ben niet persé blij met dit klimaat al zegt men dat mensen het hier het meest fijn hebben ivm de seizoenen, ik kan er niet over oordelen, maar ik zou weleens naar een land willen waar het elke dag warm is, en dat een jaar aanzien en vooral voelen, nu ivm de spieren natuurlijk, stiekem, ja daar komt ze weer, vraag ik mij ook af hoe het is om een jaar in de highlands van Schotland te wonen bijv… Of dat echt zo heel erg is daar qua klimaat, of dat ik mij er zo thuis zou voelen ondanks dat het al kouder is en slechter qua zonuren vooral, ik toch mijn draai zou vinden, wat is dat toch met mij, hahahaha Maar een jaar ergens op een tropisch eiland in zee is ook goed hoor 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:54

Ja die warmte kan heel fijn zijn voor je lichaam als je bepaalde klachten hebt. Ik zou niet heel graag in een heel warm klimaat willen wonen. Elke dag dat gezweet en gesmeer met Deet en zonnebrand… nee. Haha jij wilt volgens mij heel graag naar Schotland! Is in ieder geval veel natuur en dat is ideaal voor jou!

Reply
Natasja 14 september 2016 - 04:05

Leuk artikel! Ik vraag me ook af of de Colombianen net zo erg met het weer bezig zijn als hier in Nederland? Dat lijkt me moeilijk als het zo onvoorspelbaar is. Hier is het nu bloedheet, kinderen hebben nu gewoon een tropenrooster.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:53

Dankjewel! En nee Colombianen zijn veel minder met het weer bezig! Alleen als er extremen zijn, zoals heel veel regenval of opeens heel veel wind dan heeft iedereen het er eventjes over haha.

Reply
Sandra 14 september 2016 - 02:13

Een uv-index van 17… Ik dacht serieus echt dat dat tot 12 ging ofzo. Echt bizar hoog! Je vertelde inderdaad al eerder dat jij je heel goed moet bescgermen tegen de zon. Het klinkt zo gek omdat het helemaal niet warm is, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet om een hoge uv-index te hebben… Het klimaat in Nederland vind ik niet ideaal, gezien mijn raynaud en spier- en geweichtsklachten. Zou liever wat zuidelijker willen wonen, waar het wat milder is!

Reply
yvonne 14 september 2016 - 01:23

Had er al wel eens bij je over gelezen maar blijf het gek vinden. Al is het toch fijner dan het nederlandse klimaat denk ik 😉
Ik heb hier al elke dag moeite met de vraag: wat trek ik aan? Dat zul jij dan helemaal wel hebben.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:50

Ik ben heel blij met dit klimaat, vooral dat ik zelf kan kiezen of ik de warmte wil opzoeken haha 🙂 En nee: ik heb het juist héél makkelijk met kleding! Elke dag is het zelfde weer dus ik hoef nooit na te denken 😀

Reply
Samaja 14 september 2016 - 01:03

Ik klaag wel eens over het weer in België, maar al bij al weet ik dat het wel meevalt. Hier is er afwisseling tussen de seizoenen en daar hou ik wel van. Ik zou niet graag leven in een land waar het de hele tijd ontzettend warm is, ik denk dat ik gewoon niet meer zou functioneren!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 september 2016 - 15:49

Nee ik zou ook niet in die hitte willen wonen hoor, word daar altijd zo moe van haha 🙂

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!