Home Bogotá Het verhaal van Quebrada La Vieja in Bogotá. Een typisch gevalletje van Colombiaanse chaos?
Quebrada La Vieja Bogotá - featured

Het verhaal van Quebrada La Vieja in Bogotá. Een typisch gevalletje van Colombiaanse chaos?

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Eigenlijk moest de titel van dit artikel zijn: ‘Doen in Bogotá: wandel de Quebrada La Vieja!’. Buiten de gebaande paden in Bogotá, lekker de natuur in, met als resultaat mooie uitzichten over de stad. Maar helaas kwam er een kink in de kabel. Ik heb deze route nu twee keer gelopen, en of er een derde keer komt is dus nog maar de vraag. Want hoewel de wandeling hartstikke leuk is en zeker de moeite waard, werkt de desorganisatie van de Colombianen niet echt mee. Vandaag het verhaal van Quebrada La Vieja!

 

Quebrada La Vieja: een welkome wandeling de natuur in

Ooit was Quebrada La Vieja, een soort kloof, het toneel van afval en vies zwart water. Maar in 1984 maakte de overheid samen met de bewoners daar een eind aan en ontstond er een schone wandeling de bergen van Bogotá in. Voor de avonturiers en wandelaars onder ons is Quebrada La Vieja een aangename verrassing: buiten de gebaande paden in Bogotá wandel je zo vanuit de stad de berg op, over groene paden naar een uitzichtpunt dat bijna niemand kent. Er zijn diverse routes, de kortste duurt 2 a 3 uur. De steile paden brengen je snel naar boven, en dat is best pittig. Als je niet aan de hoogte gewend bent of je conditie te wensen overlaat is deze wandeling dan ook een hele uitdaging. Je loopt namelijk van 2600 meter naar ruim 3000 meter hoogte. Het uitzicht komt pas aan het eind. Als een soort beloning na de zware klim. Als het heeft geregend, zoals de laatste keer in juli toen wij de wandeling maakten, kun je je voorbereiden op een hoop modder en ge-glij. Maar dat hindert helemaal niet, het brengt je alleen maar nog dichter bij de natuur.

 

Wat is er zo bijzonder aan deze wandeling?

Als je in miljoenenstad Bogotá wat natuur en frisse lucht zoekt zijn er helaas niet heel veel opties. Er zijn natuurlijk het grote park Simón Bolívar, de prachtige botanische tuin en verspreid door de stad wat kleine parkjes, maar veel meer hoef je niet te verwachten. Tenzij je dus in bent voor een wat pittigere wandeling en je je heel vroeg in de ochtend begeeft naar de wijk Chapinero. Op calle 72 met Circunvalar vind je daar de ingang naar Quebrada La Vieja. Een bijzondere wandeling, daar je direct vanuit de stad de groene heuvels op loopt alsof je opeens mijlenver buiten Bogotá ergens op een berg staat. En het is ook nog iets waar maar weinig toeristen komen, dus je hebt meteen een mooie bestemming buiten de gebaande paden te pakken. Maar hoe mooi en leuk het ook is, er zitten wel wat haken en ogen aan…

 

Haken en ogen 1: wat zijn de openingstijden?

Het klinkt zo makkelijk, maar de Colombianen kunnen het heel lastig voor je maken: de openingstijden. Omdat de wandeling gevaarlijk is als er geen politie staat, is er tijdens de openingstijden altijd op de hele route politie aanwezig. Heel fijn natuurlijk, want dan weet je zeker dat je gewoon veilig omhoog en weer beneden komt. Maarja, dan moet je wél weten wat dan die openingstijden zijn. Staat natuurlijk gewoon op Internet en er staat zelfs een levensgroot bord met horarios bij de ingang. Even een samenvatting van al deze zeer nuttige informatie:

  • Volgens El Espectador en Caracol radio is het doordeweeks geopend tot 10 AM en in het weekend van 5 AM tot 4 PM.
  • Bij Civico zeggen ze dat het open is van 5 AM tot 10 AM doordeweeks en op zaterdag en zondag gesloten.
  • In juli 2016 berichtte Civico hier dat de openingstijden in het weekend veranderd zouden zijn; nu zou het op zaterdag en zondag open zijn van 5 AM tot 4 PM en doordeweeks tussen 5 AM en 10 AM.
  • In juni 2017 komt Civico opnieuw met andere openingstijden. Namelijk van 5.30 AM tot 9 AM doordeweeks en in het weekend tussen 5.30 AM en 11 AM.
  • Op deze website staan openingstijden van 5 AM tot 9 AM doordeweeks en van 5 AM tot 11 AM op zaterdag en zondag.
  • Het bord bij de ingang meldt: geopend van maandag t/m zaterdag van 5 AM tot 9 AM, op zon- en feestdagen gesloten.
  • Wij waren er op een zondag (terwijl het nota bene volgens het informatiebord gesloten zou moeten zijn). Bij de ingang zeiden ze dat het tot 2 uur open was. Maar ongeveer tien minuten voor het eindpunt boven op de berg kwam de politie al naar beneden met de mededeling dat het ging sluiten. Het was toen ongeveer half 1. Om ongeveer kwart over 1 waren we weer beneden.

Dus wat zijn nu écht de openingstijden? Ik heb werkelijk geen idee, behalve dat je doordeweeks heel vroeg moet komen. Overigens komt het wel eens vaker voor in Colombia dat openingstijden totaal onduidelijk zijn. Van restaurants bijvoorbeeld en ook Torre Colpatria kan er wat van. Vaak bel ik van tevoren naar de betreffende plek om te vragen of ze open zijn, maar in dit geval zou ik niet weten wie ik moet bellen. Een gokje dus.

 

Haken en ogen 2: duizenden mensen die de natuur bedreigen

De eerste keer dat ik de wandeling maakte was het er rustig en aangenaam. Daarom schrokken we beiden afgelopen juli ook behoorlijk toen bleek dat we bepaald niet de enige waren met het idee de berg op te gaan. Het leek wel een soort Disneyland. Het is echt niet fijn om op een rustige berg stapvoets te moeten lopen omdat er zoveel mensen zijn.

Na wat zoekwerk blijken er al een paar jaar berichten te zijn over dat het ecosysteem wordt aangetast door de duizenden mensen die in het weekend allemaal Quebrada La Vieja op willen (ik heb gelezen dat er op één dag met gemak 5000 mensen in passen). Allemaal over dat ene smalle paadje. Ook al lijkt het allemaal niet echt georganiseerd te verlopen, toch vind ik het fantastisch dat er in Colombia eindelijk eens een beetje aandacht voor de natuur is en dat men ook wel inziet dat al die mensen schade daaraan veroorzaken. Hoewel het traject al eerder werd gesloten wegens het negatieve effect op de natuur, ging het zonder duidelijke verbetering gewoon weer open. En nu is de wandeling opnieuw gesloten.

 

Haken en ogen 3: wachten op onderzoek naar verbetering

De instantie die nu op 1 september heeft gezegd dat Quebrada La Vieja gesloten is, wil dat er eerst een studie wordt gedaan naar de capaciteit die het traject aankan en naar hoe de duurzaamheid van deze wandeling verbeterd kan worden. Heel goed lijkt me. Nu hopen dat deze studie ook (correct) wordt uitgevoerd en dat er dan ook daadwerkelijk iets wordt verbeterd. De vraag is ook of het tot na het onderzoek echt dicht blijft of ergens zonder aankondiging (zoals de eerdere keer dat het gesloten werd) gewoon weer open gaat. Ik heb geen idee, dus we zullen rustig moeten afwachten.

 

Praktisch: wat je moet weten als je toch de wandeling gaat doen

Mocht je in de buurt zijn en het blijkt dat de wandeling tóch open is, dan zijn er wel een paar puntjes om rekening mee te houden

Veiligheid

Zoals gezegd is het niet veilig om zonder politiecontrole de berg op te gaan. Mocht het open zijn maar je ziet geen politie bij het hek met het grote blauwe bord staan: ga dan niet naar boven. Als je doordeweeks in Bogotá bent en het is toevallig open, ga dan zo vroeg mogelijk, rond een uur of half 7 in de ochtend bijvoorbeeld. Op deze manier kun je op een rustig tempo de route lopen, de top halen en weer beneden zijn voordat de politie vertrekt.

Kleding

Trek comfortabele kleding aan, het liefst met laagjes. Ook een regenjas is geen overbodige luxe. Trek wandelschoenen aan, zeker als het de dagen daarvoor heeft geregend. Het is een steile wandeling met veel gladde stenen en zonder goede schoenen glijd je gemakkelijk uit.

Conditie en hoogte

Net als de wandeling Monserrate op (in het weekend en als het überhaupt open is), is het verstandig het niet of héél rustig aan te doen als je net in Bogotá bent geland. De ene persoon heeft meer last van de hoogte dan de ander, dus dit hoeft niet per se voor jou te gelden. Zorg in ieder geval dat je wat te eten meeneemt en veel water drinkt onderweg (er is op de hele berg niets te koop!). Heb je niet zo een goede conditie, loop dan gewoon wat langzamer en neem regelmatig een pauze. Zeker het eerste stuk lijkt makkelijk, maar je gaat al snel stijgen en dan wordt het pittig.

 


Een typisch gevalletje Colombiaanse chaos of niet: ik duim voor een duurzame oplossing voor de problemen met Quebrada La Vieja. Een prachtige wandeling door de Bogotaanse natuur!


 

Lees meer!

14 reacties

yvonne 21 september 2017 - 10:59

Jeetje hahaha. Ze doen maar wat daar met die openingstijden. Zouden ze hier in Nederland eens moeten doen?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 september 2017 - 21:13

Haha dan zou t wel een zootje worden denk ik 😛

Reply
yvonne 24 september 2017 - 02:20

Denk ik ook. Gaat niet werken haha.

Reply
Peter 17 september 2017 - 04:10

Een heel mooi stukje natuur zo te zien.
Goed dat het bestuur er zo verantwoord mee omgaat.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 september 2017 - 22:13

Haha nouja verantwoordelijk… we moeten nog even afwachten of er echt iets van verbetering terechtkomt 🙂

Reply
Nesrin 16 september 2017 - 16:00

Ik moest echt hardop lachen om de openingstijden. Wat een geluk dat jullie op zondag wel gewoon naar binnen mochten.
Het trekt mij wel, ik zou hier echt wel willen wandelen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 september 2017 - 22:14

Haha ja bizar, zo gaat het vaak in Colombia helaas. Totale verwarring 😛

Reply
Saskia 16 september 2017 - 07:21

Mooie foto’s heb je gemaakt en wat een tof verhaal. Stoer zo’n wandeling. En die laatste foto van jullie vind ik erg tof<3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 september 2017 - 22:14

Dankjewel! Was ook heel leuk! Ja die laatste foto was een ‘laten we het eens anders doen dan anders’ momentje haha 🙂

Reply
Morgaine 16 september 2017 - 02:46

Een wandelgevalletje, laat maar, tegelijk als ik het tegen zou komen, oh ja, nu ben ik wel nieuwsgierig, hahaha

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 september 2017 - 22:15

Haha het gaat meer over het gedoe om die wandeling heen dan over de wandeling haha 😀 Hoop dat de Colombianen ooit nog eens georganiseerd worden 😛

Reply
Morgaine 17 september 2017 - 22:40

Dream on? 😛 hahahaha

Reply
Els 14 september 2017 - 01:47

Wat een leuk verhaal. Ik vind het stoer om aan zo een wandeling te beginnen! En ja, het klinkt wel echt Colombiaans, een beetje warrig georganiseerd…..
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 september 2017 - 22:16

Haha een beetje? 😛 Ja toffe wandeling, hoop m nog eens te doen met wat minder mensen op de route. xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!