Home Reizen in Colombia Mijn top 3 mooiste parken in Bogotá + nog 6 parken én wandelroutes
Wat zijn de mooiste parken in Bogotá

Mijn top 3 mooiste parken in Bogotá + nog 6 parken én wandelroutes

door Sabine
Languages / Talen:

Ontsnappen aan de drukte in Bogotá? Buiten de gebaande paden reizen en Bogotá van een andere kant leren kennen? Een boekje lezen in het gras? Bezoek dan de mooiste en leukste parken in de stad. Zeker als je in La Candelaria verblijft is groen niet een kleur die je veel tegenkomt. Gelukkig heeft de hoofdstad van Colombia heel wat te bieden als het om parken gaat. In dit artikel lees je daarom mijn top 3 mooiste parken in Bogotá. Vind je nog 6 parken die zeer de moeite van een bezoek waard zijn. En deel ik 2 kant-en-klare wandelroutes door Bogotá langs de parken. Inclusief praktische tips. Ben je er klaar voor? Ontdek Bogotá!


Mijn top 3 mooiste parken in Bogotá: ga buiten de gebaande paden


Het zal je niet verbazen dat je voor 2 van mijn 3 favoriete parken in Bogotá buiten de gebaande paden moet. Parken die niet bekend zijn bij toeristen, maar die wel ontzettend mooi zijn. Welke? Hier lees je mijn top 3.

1. Parque Virgilio Barco

Ik kwam er vrij laat achter dat dit park überhaupt bestond. Nergens staat vermeld dat Parque Virgilio Barco zo mooi is. Ik zie er ook nooit buitenlanders (en ik kom er vaak), dus ik vermoed dat ook de bekende reisgidsen dit park in Bogotá nog niet hebben ontdekt.

Het mooiste park in Bogotá

Wat mij betreft is Parque Virgilio Barco het mooiste park in Bogotá. Wat een geluk dat ik er op loopafstand vandaan woon.

Zowel het park als de bibliotheek (zie hieronder) bestaan sinds 2001. Het park is met een brug verbonden aan het bekendste park van Bogotá: Parque Simón Bolívar (nummer 4 in dit artikel).

In Parque Virgilio Barco vind je vele wandelpaden, bankjes om te zitten, mooie uitzichten op de bergen, palmbomen en veel gras om te gaan picknicken. Bij mooi weer is dit een goede plek om de zonsondergang te bekijken. Het park is heel goed onderhouden en heerlijk om te gaan wandelen.

Het park is vooral druk op zondagen, maar nooit zo druk als parken zoals Parque 93 en Parque Simón Bolívar.

Hier vind je Parque Virgilio Barco op de kaart.

 

Bezoek een bijzondere bibliotheek in Bogotá

Midden in het Virgilio Barco park vind je één van de bekendste openbare bibliotheken van Bogotá. Hier kun je zo naar binnen lopen. Niet alleen om boeken te lenen of in rust te lezen, maar dit is ook een goede plek om met je laptop (en een mooi uitzicht) te gaan werken. Er zijn stilteruimtes waar je kunt gaan zitten. Niet geschikt voor als je meetings hebt dus. Of er wifi is weet ik niet zeker, dus zorg voor Internet op je telefoon.

Hier vind je de bibliotheek op de kaart. Op deze website vind je meer informatie en openingstijden.

 

En bekijk zeker even deze video van 1 minuut en zie hoe mooi dit park is:

 

2. La Esmeralda

La Esmeralda is een typisch Bogotaanse wijk in Teusaquillo. Hier vind je alleen laagbouw, mooie typisch Bogotaanse huizen en veel parken. De vele parken in deze wijk maken het een heerlijke plek om doorheen te wandelen. Er zijn bankjes om te zitten, speeltoestellen voor kinderen en vele sportmogelijkheden. Zoals tennisbanen, volleybal- en voetbalveldjes.

 

De parken in La Esmeralda

Mijn favoriete park in La Esmeralda is Parque La Esmeralda, hier op de kaart.

Hier is een heel klein boerderijtje met kippen en konijnen. Deze vind je hier. Langs het boerderijtje loopt een wandelpaadje, deze leidt je langs de Jardín Utópico. Een prachtig ecologisch en cultureel project van de gemeente. Neem er zeker een kijkje. Dit deel van het park lijkt net een bos. Loop langs de hoge bomen en krijg het gevoel alsof je ver weg bent van de stad.

Aan de andere kant van La Esmeralda vind je Parque Urbanización La Esmeralda. Hier op de kaart. Dit park is iets groter, en ook prachtig mooi. Vanaf dit park heb je de mooiste uitzichten over de bergen van Bogotá.

 

Tips voor een wandeling

Mijn advies zou zijn om heel Esmeralda door te lopen. Begin bijvoorbeeld hier. Bezoek het eerste park, het tuintje en het boerderijtje, en loop dan verder naar dit punt. Vanaf daar bezoek je het tweede park.

Wil je wat eten of drinken? Op deze route vind je kleine typisch Colombiaanse winkeltjes en bakkertjes. Bezoek bijvoorbeeld het bakkertje Milhojas y Merengones. Deze vind je hier. Ik kom hier vaak en is een leuk tentje. Bestel zeker een milhoja, dat is een typisch Colombiaans taartje en erg lekker. Let op: je kunt hier alleen contact betalen.

La Esmeralda is ver buiten de gebaande paden, hier komen geen toeristen. Het is een zeer vredige wijk waar je rust vindt. Iets dat vrij lastig is in Bogotá, dus als je op zoek bent naar rust is dit een goede plek.

 

3. Jardín Botánico: de botanische tuinen in Bogotá

Zoek je bijzondere bomen, planten en bloemen in Bogotá? Rust in de drukke stad? Een veilige plek om rond te lopen? Breng dan zeker een bezoek aan de botanische tuin.

De Jardín Botánico is een oase van rust, midden in de stad. Je kunt hier makkelijk een paar uur rondwandelen, op bankjes zitten, in het gras liggen en wat drinken in het restaurantje De La Trocha. Een mooie plek om op het terras te zitten en te genieten van koffie, chocolademelk, een taartje of iets anders lekkers.

Voor de botanische tuinen moet je entree betalen. Hier vind je de actuele prijzen en openingstijden. Er is maar één ingang, deze vind je hier.

 


6 Parken in Bogotá die een bezoek waard zijn


Naast mijn top 3 zijn er nog veel meer parken in Bogotá. Deze 6 parken zijn allemaal leuk en de moeite van een bezoek waard.

 

4. Het Simón Bolívar Park in Bogotá

Het Parque Simón Bolívar is het grootste en meest bekende park van Bogotá. Een bos met een meer waar je omheen kunt lopen. In Simón Bolívar kun je van alles doen. Wandelen, hardlopen (er zijn speciale paadjes voor hardlopers), varen over het meertje, picknicken, fietsen, voetballen, je tent opzetten (overdag) en nog veel meer.

Er zijn ook vele speelplekken voor kinderen. En er is zelfs een klein zandstrandje. Zwemmen is echter niet aan te raden met het koude klimaat in Bogotá.

Omdat ik ongeveer om de hoek woon kom ik hier regelmatig. Meestal maak ik een wandeling van zo’n 1,5 uur door het park. Heerlijk op de zaterdagochtend. Dit kan prima, want je vindt er zo’n 16 kilometer aan wandelpaden.

Heb je honger of dorst? In het park zijn diverse stalletjes om eten en drinken te kopen. Neem hiervoor contant geld mee.

Er zijn soms evenementen in Parque Simón Bolívar. Denk aan concerten, de start van de halve marathon van Bogotá en sportevenementen.

 

Praktisch

Je vindt het Simón Bolívar Park hier op de kaart. Het park is elke dag geopend tussen 6AM en 6PM.

Er zijn diverse ingangen naar het park, het maakt dus niet heel veel uit vanaf welke kant je komt. Wil je Parque Simón Bolívar combineren met Parque Virgilio Barco? Hier vind je de brug tussen beide parken.

 

5. Parque de los Novios

Vlakbij alle parken die hierboven zijn genoemd vind je nog een park: Parque de los Novios. Oftewel: het park van de geliefden, of de bruid en bruidegom.

Het Parque de los Novios is een stuk kleiner en rustiger dan Parque Simón Bolívar. Je hebt er een meertje, wandelpaden, fietspaden en speelplekken voor kinderen. Een fijn park om doorheen te wandelen en tot rust te komen.

Hier vind je het park op de kaart. Het is elke dag open van 6AM tot 6PM.

 

6. Parque 93: park en restaurants

Van Teusaquillo, de wijk waarin alle bovenstaande parken zijn gelegen, gaan we naar het noorden van Bogotá. In dit rijkere gedeelte van de stad zijn vele parken, de meeste omgeven met restaurants.

Parque de la 93 is zo een park. Gelegen in El Chicó vind je hier één van de beste wijken om uiteten te gaan in Bogotá. Eigenlijk is het Park 93 meer een groot grasveld met wat bomen, maar een heel fijne plek om doorheen te lopen, in het gras te zitten en om in één van de naastgelegen restaurants te gaan eten. Ideaal om te bezoeken tijdens de lunch of in de avond.

In het park vind je ook een speelplek voor kinderen, en er zijn vele tafeltjes met stoelen waar je kunt gaan zitten. Omdat het park is gelegen in een buurt waar veel ambassades en hotels zijn, zal je hier meer expats en toeristen tegenkomen.

Hier vind je Parque 93 op de kaart.

 

 

7. Parque El Virrey

Iets naar het zuiden vind je Parque El Virrey. Gelegen in een populaire en duurdere buurt om je hotel of appartement te zoeken. El Virrey is een mooi en groot park waar je heerlijk kunt wandelen, en van alles tegenkomt. In de omgeving van El Virrey vind je tevens vele restaurants, en vanaf hier kun je makkelijk lopen naar Zona T en het winkelcentrum Andino. Eén van de beste plekken om te winkelen in Bogotá.

Je komt gemakkelijk bij El Virrey met de Transmilenio.

Parque Virrey vind je hier op de kaart.

Parque Lineal El Virrey

Parque Virrey begint eigenlijk al vanaf de séptima, met een lineair park dat je langs een riviertje leidt naar het grote park El Virrey. Met deze bus-route door Bogotá kom je langs het beginpunt van dit park aan carrera 7, ongeveer hier.

Het lineaire park is een mooie groene strook waar je kunt wandelen, hardlopen en fietsen. Er worden hier echter soms berovingen gemeld. De plek is een stuk rustiger dan het Virrey Park zelf en daardoor is er meer risico op beroving. Loop dit nooit in de avond en als er niemand anders op de route is, wellicht beter overslaan.

Toen ik nog in El Chicó woonde ben ik vaak in dit park geweest. Ik liep dan het stuk vanaf carrera 11 naar Parque Virrey, die wandeling begint hier. Daar is het iets drukker dan aan de kant van de séptima. En daardoor veiliger.

 

 

8. Parque del Chicó

Iets meer naar het noorden vind je Parque del Chicó. Een prachtig park waarin het mooie Museo de ‘El Chicó’ is gevestigd. Dat museum is sowieso de moeite van een bezoek waard, maar het park zelf ook. Hoewel het direct aan de drukke carrera 7 ligt, merk je daar vrij weinig van. Het park is prachtig opgezet, er is een vijver, mooie bomen en veel rust.

Soms zijn er besloten evenementen in het park en is het gesloten. Of juist openbare evenementen, die leuk zijn om te bezoeken.

Parque del Chicó is perfect te combineren met een bezoekje aan het mooie en gezellige centrum van Usaquén.

Je vind Parque del Chicó hier op de kaart.

 

 

9. ParkWay

Last but not least, het park afgelegen van alle parken hierboven genoemd: ParkWay. Een lang uitgerekt park door de gelijknamige wijk ParkWay. Een meer alternatieve buurt in Bogotá, waar je leuke restaurantjes vindt langs het park. Zoals het Marokkaanse restaurant Marrakesh.

Wandel door het park, geniet van de totaal andere sfeer dan in de rest van Bogotá, ga koffie drinken in één van de koffie tentjes, eet de lekkerste ijsjes en ga lunchen of dineren in één van de vele restaurants.

Je vindt ParkWay hier op de kaart.

 


2 Wandelroutes in Bogotá langs de parken


Bogotá is enorm groot en jezelf door het drukke verkeer bewegen kan veel tijd kosten. Van noord naar zuid en van west naar oost is niet in 10 minuten gedaan. Daarom is het een goed idee om meerdere bezienswaardigheden in Bogotá te combineren.

Hieronder geef ik twee wandelroute die je kunt volgen. Tijdens de wandeling kom je niet alleen langs de mooiste parken, maar ook langs andere bezienswaardigheden in de stad. Daarnaast is dit een heel goede manier om Bogotá beter te leren kennen.

Wandelroute 1: Teusaquillo

Teusaquillo is een grote wijk in Bogotá die bestaat uit kleinere sectoren. Omdat veel grote en mooie parken in deze wijk te vinden zijn, is het een ideale plek voor een wandelroute door Bogotá. Ook leuk: het is buiten de gebaande paden. Op deze wandelroute zal je niet snel een andere toerist of überhaupt buitenlanders tegenkomen (behalve in de botanische tuin). Misschien mij, aangezien ik hier woon en graag een wandelingetje maak 😉 Daarnaast vind je in deze wijken ook niet de goede restaurants die je wel bij wandelroute 2 vindt. In Teusaquillo eet je echt lokaal, wat de ervaring extra leuk maakt.

Op deze route bezoek je La Esmeralda, de botanische tuin, het park Simón Bolívar, Parque Virgilio Barco en de bibliotheek, en je eindigt bij Parque de los Novios. In deze volgorde.

 

Duur van de wandeling

De wandeling duurt ruim 1,5 uur, maar je bent natuurlijk langer bezig tijdens je bezoeken aan de parken. Zo kun je makkelijk 1 a 2 uur rekenen voor de botanische tuinen, je gaat waarschijnlijk ergens eten en drinken tijdens de wandeling en misschien vind je één van de parken wel zo mooi dat je er langer wilt blijven. Ik zou ruim een halve dag uittrekken voor deze route.

Heb je de tijd niet? Kies dan één of twee van de parken die je het meeste aanspreken.

 

Hoe kom je bij de wandelroute?

Regel een taxi via een app en laat je afzetten bij Parque la Esmeralda (hier op de kaart). In elke app voor taxi’s kun je dit meteen als bestemming intikken.

Vanaf daar kun je alles lopen. Kijk hierboven per park wat er te doen is en voor tips voor restaurants of eettentjes. Die vind je genoeg onderweg. Ik zou in ieder geval Milhojas y Merengones een bezoekje brengen.

Deze wandelroute door Bogotá ziet er zo uit op de kaart:

Klik op de kaart om te vergroten.

 

Wandelroute 2: het mooie noorden van Bogotá

Het noorden van Bogotá ziet er heel anders uit dan La Candelaria of Teusaquillo. Als je al deze wijken bezoekt krijg je daarom een veel beter beeld van de stad.

De wandelroute vanaf El Chicó is een stuk korter dan die door Teusaquillo. In slechts 40 minuten loop je vanaf het Museum van ‘El Chicó’ via Parque 93 en Parque Virrey naar Zona T.

 

De route

Als je de tijd hebt kun je beginnen in Usaquén. Ga daar bijvoorbeeld ontbijten of lunchen. Je kunt vanaf daar het beste een taxi nemen naar Museo de ‘El Chicó’, of als je de tijd niet hebt, direct daar beginnen.

Een bezoek aan het museum is zeer de moeite waard en duurt ongeveer een uur. Loop rond in het park en geniet van de rust, voordat je door de mooie wijk El Chicó naar Parque 93 loopt. Ideaal om even uit te rusten in het gras of op één van de stoeltjes. Of ga lunchen in één van de vele goede restaurants rondom het park.

Slechts 15 minuten verder lopen kom je al bij Parque Virrey.

 

De beste bakker van Bogotá

Houd je van lekker brood of gebak? Maak dan onderweg een stop bij één van de beste bakkers van Bogotá: Brot. Eet de lekkerste chocolade bananentaart die je ooit hebt geproefd, en drink er een koffie of thee bij. Je vindt Brot hier op de kaart.

Je kunt de wandeling stoppen bij Parque Virrey, daar rondwandelen en een taxi terug naar je hotel nemen. Of loop nog 10 minuten verder naar Zona T. Eén van de wijken in Bogotá waar je goede restaurants vindt en het luxe winkelcentrum Andino.

De wandelroute door het noorden van Bogotá op de kaart:

Klik op de kaart om te vergroten.

 


Praktische informatie: bezoek de parken in Bogotá


Op welke tijden bezoek je de parken?

De meeste parken zijn altijd open, maar dat betekent niet dat het altijd veilig is. Bezoek de parken alleen overdag. Parque 93 en ParkWay kun je ook prima in de avond bezoeken. Dit zijn twee van de beste plekken om uiteten te gaan in Bogotá. De botanische tuin ook als deze open is in de avond.

De andere parken die 24 uur per dag open zijn kun je het beste overdag bezoeken.

Hoe zit het met de veiligheid?

Alle parken en gebieden genoemd in dit artikel kun je prima bezoeken. Houd je echter altijd aan deze veiligheidsadviezen voor in Bogotá, waar je ook komt.

Houd nooit een taxi aan op straat, waar je ook bent. Bestel een taxi altijd via een app, lees hier hoe je dat doet (tip 2).

Ga niet in het donker op straat lopen, zeker niet als je de weg niet kent. Doe ik zelf ook nooit, ook niet als ik maar 5 minuten moeten lopen.

Wil je een taxi bestellen of de route bekijken op je telefoon? Doe dit dan niet midden op straat, maar loop een winkel of cafeetje in, of ga naast een beveiliger staan.

Ik woon zelf in Teusaquillo en ik heb voorheen in El Chicó gewoond. Een wereld van verschil, maar allebei fijne wijken!

 


Ontdek de bijzondere hoofdstad van Colombia te voet. Welke parken in Bogotá staan er op jouw lijstje?


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

4 reacties

Els 5 september 2023 - 03:05

Veel informatie. Leuk!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 september 2023 - 20:51

Dankjewel!

Reply
Koen 20 augustus 2023 - 04:48

Ik las iets over een aardbeving in Bogota …?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 9 september 2023 - 20:52

Ja klopt, er was een aardbeving van 6.1. En een stuk of 200 naschokken. Heb er nog steeds last van…

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!