Eind juni 2021 kon ik na bijna 1,5 jaar eindelijk met mijn Colombiaanse partner naar Nederland reizen. Voor de Coronacrisis de normaalste zaak van de wereld om ‘even’ heen en weer te vliegen. Nu is het zo een gedoe dat ik er een hele blog over kan volschrijven. Emotioneel, stressvol en niet leuk meer. Om het maar even kort samen te vatten. In dit artikel vertel ik je wat je als Nederlander nodig hebt om vanuit een hoogrisicogebied naar Nederland te reizen én hoe je met je buitenlandse partner in Nederland terechtkomt. Ook lees je over de schrijnende situatie waar duizenden Nederlanders en hun familie mee te maken hebben, maar wat nooit in het nieuws komt. En ik ben heel benieuwd: hoe ervaar jij reizen tijdens de Coronacrisis? Laatste update: 4 september 2021.
Achtergrondinformatie: het EU-inreisverbod en vliegverbod naar Nederland
Heel veel mensen hebben geen idee wat er zich eigenlijk afspeelt buiten Europa. Zelfs politici lijken zich er niet druk over te maken dat duizenden families in Nederland hun buitenlandse familie niet mogen zien. Hoe zit dat?
Al vanaf het begin van de Coronacrisis is er een EU-inreisverbod. Dat betekent dat reizigers van buiten de EU alleen naar Nederland mogen reizen als zij uit een veilig land komen, een Nederlands paspoort hebben of geen Nederlands paspoort hebben maar wel onder één van de uitzonderingen vallen.
Vanaf begin dit jaar tot 1 juni kwam daar voor Nederland ook een vliegverbod bij. Daarbij gingen er net zoveel vluchten als nu, alleen waren er voor mensen zonder Nederlands paspoort weinig uitzonderingen.
Voorbeeld: tijdens het reisverbod mochten partners van mensen met een Nederlands paspoort niet naar Nederland reizen met een directe vlucht uit een hoogrisicogebied, met het EU-inreisverbod mag dat onder bepaalde voorwaarden wel.
Hoe goed werkt het inreisverbod?
Het inreisverbod en vliegverbod zijn een prachtig voorbeeld van discriminatie, onkunde en hypocrisie. Even wat puntjes op een rijtje:
- Tijdens het vliegverbod gingen er net zoveel vluchten als nu tijdens het EU-inreisverbod;
- Toen mochten buitenlandse partners niet op een directe vlucht naar Nederland, maar via een omweg kwamen ze er vaak toch;
- Omdat dat EU-inreisverbod al bijna 1,5 jaar bestaat, hebben duizenden families en geliefden elkaar al 1,5 jaar niet gezien;
- Familie is namelijk niet zomaar uitgezonderd op dat inreisverbod;
- Eerst moet er iemand overlijden of ernstig ziek worden en dan mag buitenlandse familie op bezoek;
- Ook grootouders die hun kleinkinderen al 1,5 jaar niet hebben gezien is schrijnend;
- Ondertussen reizen Nederlanders overal naartoe, die mogen namelijk wel Nederland in;
- Sinds 1 juni is het vliegverbod opgeheven en daarvoor in de plaats is een quarantaine verplichting;
- Dat was voorheen echter niet zo, waardoor een Nederlander gewoon op reis kon en kan naar bijvoorbeeld Colombia (dat ook nog een hoogrisicogebied is) en zonder problemen terug kan komen naar Nederland, terwijl familie elkaar al 15 maanden niet mag bezoeken;
- Ondertussen gaat Europa steeds meer open en gaan steeds meer mensen, waaronder ongevaccineerde jongeren, op reis naar gebieden als Spanje en Portugal;
- Binnen Europa is er echter weinig controle en dus kunnen al deze reizigers Corona, waaronder de deltavariant, heel simpel mee terugnemen naar Nederland;
- Als je echter uit een hoogrisicogebied komt moet je hemel en aarde bewegen op Nederland in te komen, maar dat is blijkbaar niet voldoende streng om familie toe te laten;
- Extra vreemd is het dat áls je voor familiebezoek in Nederland komt je nota bene bent uitgezonderd van de quarantaine plicht. Blijkbaar kan volgens de Nederlandse overheid familie uit het buitenland elkaar niet besmetten, maar náár Nederland mogen ze ook niet… Ra ra hoe zit dat?
Hoe is het mogelijk dat in Europa steeds vrijer gereisd mag worden zonder veel controle en familie elkaar mét al die controle niet mag zien? Dit is meten met twee maten. En dat terwijl familie geen toerisme is, dat is familiebezoek. Iets waar elk mens op aarde recht op heeft toch?
Het inreisverbod snap ik en lijkt me een prima oplossing, maar alle familie zou moeten zijn uitgesloten van zowel een inreis- als vliegverbod. Familie is geen toerisme maar een eerste basisbehoefte. Je zou toch verwachten dat na bijna 1,5 jaar in deze ellende er wel een oplossing zou zijn voor deze onmenselijke situatie. Niet alleen in Nederland trouwens, ook in andere Europese landen, Australië en andere landen die zo een streng beleid hebben. Iedereen lijkt te strijden voor mensenrechten, maar dit wordt voor het gemak even vergeten.
Extreme stress omtrent de Coronamaatregelen
Ik ben nu in Nederland, samen met Alex. Hij valt onder de uitzonderingen van het EU-inreisverbod. Echter, de reis naar Nederland ging niet zo soepeltjes als ‘normaal’.
Ik vermoed dat bijna iedereen over de hele wereld op één of andere manier stress ervaart wegens de Coronacrisis. En iedereen heeft zijn eigen verhaal. Elk persoon ervaart het anders en heeft zijn eigen lastige situaties. Zo ontzettend begrijpelijk. Een toekomstperspectief dat opeens weg is, geen kant meer op kunnen, vastzitten in lockdowns, vrijheidsbeperkingen, niet meer kunnen knuffelen met elkaar, iemand niet kunnen bezoeken wegens een ernstige ziekte of hoge leeftijd, noem maar op.
Dit is mijn verhaal.
Het ging heel lang goed onder de omstandigheden. We maakten er wat van, probeerden te doen wat kon en dat was prima. Tot een maand of 3 geleden. De besmettingen begonnen enorm toe te nemen in Colombia en daarbovenop de politieke onrust in het land. Het was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.
Ik was het zó zat. Alleen maar thuiszitten, mijn hele toekomstperspectief was weg en het idee van het land niet uitkunnen maakte me gek. Ja ik kon wel weg, maar dat was juist het hele punt. Ik woon al zo’n 1,5 jaar samen met Alex en hoe kan het zijn dat hij mijn familie en mijn land nog niet kent?
Dat vliegverbod bleef maar bestaan en ik durfde het risico niet te nemen via een ander land te vliegen. Wat als het toch niet lukt en je weer terug moet? Daarnaast waren er niet echt veel landen beschikbaar aangezien bijna alles op rood stond en via de VS ook niet kon.
In ieder geval, het leverde extreme stress op. Drie maanden lang heb ik bijna elke dag liggen huilen op de bank en had ik vele slapeloze nachten. Ik stortte mij volledig op mijn werk, wat kun je ook anders als je amper iets buitenshuis kunt doen. En Netflix inmiddels van binnen en buiten kent. Een boek lezen ging niet meer, was maar aan het malen in mijn hoofd.
En toen was het 1 juni
Stipt 1 over 5 ’s middags in Colombia, middernacht in Nederland, appte een vriendin in Bogotá dat het vliegverbod was opgeheven. Ik kende de pagina van de Rijksoverheid inmiddels uit mijn hoofd, en opeens was deze vervangen door een nieuwe: het EU-inreisverbod. De tranen van blijdschap en opluchting stroomden over mijn wangen.
Toch gaf dit nog heel veel stress. Nu waren gehuwde en ongehuwde partners uitgezonderd van het EU-inreisverbod, maar wat je precies moest aantonen om naar Nederland te kunnen gaan was tot op het vliegveld volstrekt onduidelijk.
Zelfs na contact te hebben gehad met de Rijksoverheid, IND, KLM en Buitenlandse Zaken wist ik het nog niet precies. Toch boekte ik meteen op 2 juni een vlucht voor Alex en mijzelf. Op 29 juli zouden we naar Nederland gaan.
Toch het vliegverbod terug?
Op 8 juni diende Jan Paternotte van D66 echter een motie in. Hij en andere Kamerleden wilden het vliegverbod terug. Met redenen die nergens op slaan, er is namelijk gewoon nog het EU-inreisverbod. Het is echter zelfs voor politici heel lastig te begrijpen dat er niet minder vluchten gaan tijdens het vliegverbod en er dan vaak een andere route wordt gevonden, en het dus veel effectiever is om die quarantaine verplichting en testen bij aankomst goed onder controle te houden. Of reizen naar andere Europese landen onder controle te houden.
In ieder geval, de stress sloeg meteen weer toe. Uit blinde paniek verzette ik de vlucht van 29 juli naar 23 juni. Ook om mezelf te beschermen, als ik tot die tijd nog in zoveel stress zou zitten word ik helemaal gek.
En hoe zit nu voor families die elkaar al 1,5 jaar niet hebben gezien?
Wij hadden mazzel: partners waren uitgezonderd van het EU-inreisverbod. Veel andere familieleden echter niet. Alleen bij pasgeboren kindjes mogen families op bezoek en onder bepaalde strenge omstandigheden. Daarmee hebben nog steeds heel veel mensen geen baat bij het opgeheven vliegverbod en zitten er dus nog steeds duizenden families thuis in de stress omdat ze elkaar al zo lang niet hebben gezien. Terwijl Nederland ondertussen maar versoepelt en heerlijk op vakantie gaat. Ik snap het nog steeds niet, waarom geen uitzondering voor deze mensen? Het is een totaal onmenselijke situatie.
Op 4 september 2021 werden de voorwaarden om naar Nederland te reizen eindelijk versoepeld. Hier lees je daar alles over. Dit betekent dat veel families en partners elkaar eindelijk weer kunnen zien!
Naar Nederland reizen vanuit een hoogrisicogebied: wat moet je meenemen?
Makkelijker kunnen we het niet maken, moeilijker wel. Of tenminste, voor 4 september 2021. Waar wij nog een hele stapel papieren moesten meenemen om aan te tonen dat we een relatie hebben en twee negatieve testen moesten overleggen, is dat sinds 4 september 2021 gelukkig veranderd. Dit is er allemaal nodig voor iedereen die vanuit een hoogrisicogebied naar Nederland vliegt:
- Je kunt nu (terug)reizen naar Nederland met een geldig vaccinatiebewijs. Je vaccinatie is geldig als deze is goedgekeurd door de EMA of WHO en is gezet voor de tijd dat de vaccinatie volledig werkzaam is. Je moet ook een ingevulde vaccinatieverklaring meenemen. Je vaccinatiebewijs mag digitaal zijn, zoals met de CoronaCheck App of op papier. Voor de laatste gelden wel vereisten, die vind je in de link hierboven. OF: Een negatieve PCR/NAAT-test niet ouder dan 48 uur voor vertrek naar Nederland. De negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vertrek naar Nederland. OF: Een herstelbewijs afgegeven door een EU-lidstaat. Je positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen voor je vlucht en niet langer dan 180 dagen zijn afgenomen.
- Als je voor het vaccinatiebewijs gaat moet je ook een vaccinatieverklaring invullen en meenemen.
- Een uitgeprinte Gezondheidsverklaring (op de website staat dat je het formulier niet hoeft te printen, wij moesten deze echter ook bij KLM wél afgeven. Ik zou deze voor de zekerheid dus wel uitprinten en ingevuld meenemen).
- Je hoeft niet meer in quarantaine.
Als je vanuit of naar Colombia vliegt…
… moet je ook dit doen:
- Check mig invullen (zonder dit kom je de douane niet door, niet vergeten dus);
- De CoronApp downloaden en invullen.
Waar laat je in Colombia een PCR- en sneltest doen?
Heb je geen geldig vaccinatiebewijs? Dan moet je alsnog een negatieve test meenemen.
Ik ken natuurlijk niet alle plekken in Colombia waar dit kan, maar voor Bogotá en andere grote steden kan ik Synlab aanraden. Dit zit door de hele stad en werkt snel. De locatie op de luchthaven van Bogotá, daar ben ikzelf geweest. Dit is de locatie vanaf waar je de resultaten het snelste schijnt te krijgen, zeker die van de sneltest. In en voor het weekend schijnt het heel druk te zijn met lange rijen. Wij gingen op maandag en dinsdag en toen was er bijna niemand. Op de website van Synlab kun je ook een afspraak plannen, dat is vooral gunstig als er lange rijen staan, dan word je sneller geholpen. De uitslag van de PCR test was er bij ons na 12 uur, die van de sneltest na 1,5 uur. Beide uitslagen krijg je per mail.
Op zich allemaal te doen uiteindelijk, maar vooral die Coronatests leveren nog veel stress op. Immers, als er eentje positief is kun je niet vliegen en dat is meteen best heftig. Daarnaast kost het een hoop tijd en geld. We deden de testen voor het eerst en vonden dit beiden enorm pijnlijk. Ik had dat nooit van iemand gehoord en het was nogal een verbazing. Nu ben ik een beetje bang voor Coronatesten… Heb jij weleens een PCR test laten doen en vond jij dat ook zo pijnlijk? Ik heb al gehoord dat het erg afhangt van de persoon die het uitvoert. Inmiddels hebben we ook allebei in Nederland een test laten doen, nog steeds geen pretje.
Naar Nederland reizen vanuit een hoogrisicogebied met je buitenlandse partner of familielid
Voor partners en familieleden van buiten de EU zijn de voorwaarden aangepast. Check hier altijd welke voorwaarden op jou van toepassing zijn. Hier vind je alle informatie over hoogrisicolanden en zeerhoogrisicolanden en wat je mee moet nemen naar Nederland.
Het belangrijkste is dat familie en partners uit hoogrisicolanden nu een extra uitzondering op het EU-inreisverbod hebben: een geldig vaccinatiebewijs en vaccinatieverklaring. Heb je dit niet, dan geldt nog steeds het EU-inreisverbod en moet je alsnog voldoen aan de voorwaarden voor eventuele uitzondering die op jou van toepassing is.
Heeft jouw buitenlandse partner geen geldig vaccinatiebewijs?
Wil je met je buitenlandse partner van buiten de EU naar Nederland vliegen en heeft hij of zij geen geldig vaccinatiebewijs? Dan komt er nog het één en ander aan gedoe bij. Je moet namelijk kunnen aantonen dat jullie een duurzame relatie hebben. Hoe je dat aantoont is echter nogal onduidelijk. Wij namen de volgende papieren mee:
- Een ondertekende uitnodigingsbrief van mijn ouders met daarin een heel verhaal over de noodzaak om elkaar weer eens te zien. Onder andere om mijn vriend na 1,5 jaar samenwonen eindelijk te ontmoeten;
- Alle huurcontracten;
- Een door de notaris opgesteld samenlevingscontract;
- Bonnetjes van de betalingen van ons Internet- en TV abonnement;
- Bewijzen van de maandelijkse betaling van ons appartement;
- Foto’s.
Ondanks dat ik alles tot in de puntjes heb uitgezocht en de website van de Rijksoverheid zo’n beetje uit mijn hoofd kende was dit niet genoeg. Voordat we mochten inchecken moesten we eerst nog een formulier printen en invullen. Een formulier dat dus helemaal niet op de website voor EU-inreisverbod vermeld staat, maar wel bij langeafstand geliefden. Ondanks dat we dat niet zijn moet je dat formulier dus ook invullen als je met je partner naar Nederland gaat.
Download hier het formulier “Declaration of relationship for COVID-19 entry ban exemption”.
Na dit formulier te hebben geprint mochten we eindelijk met al die bewijsstukken inchecken. Ook controleerden ze meerdere keren (zowel in Colombia als bij aankomst in Nederland) de negatieve Coronatesten. Nederland inkomen ging echter stukken makkelijker dan Colombia uit. Alle bewijsstukken van onze relatie hoefden we in Nederland niet te laten zien. Bij de douane werden wel allerlei vragen gesteld over onze relatiestatus, de duur en wat we kwamen doen, maar dat was het dan ook.
Let op: ook hier veranderen de regels constant. Bekijk voor de vlucht deze website voor de meest recente informatie.
De controle kwijt
Als ik terugkijk op alles was het best goed te doen. Ik denk dat heel veel stress komt door de onduidelijkheid en onzekerheid omtrent alles. Niemand weet precies wat je moet aantonen en ik heb heel weinig ervaringen gehoord van anderen. Ook het simpelweg niet weten hoe het werkt en wat de overheid nu weer in gedachten heeft voor regels (zoals dat reisverbod waar maar over door-gediscussieerd wordt) maakt zo een reis enorm stressvol. Het voelt als het kwijt zijn van de controle. Net als de Coronatesten. Ook al zijn we zo’n beetje altijd thuis en zou de kans op een positieve test klein zijn, het kán wel gebeuren. Ook omdat er altijd een fout positieve test mogelijk is.
Nu ben ik een typetje dat niet graag de controle uit handen geeft en dit alles maakt precies dat ik de controle totaal kwijt ben. En dat voelt heel naar. Je hebt geen controle op hoe de KLM jouw bewijsstukken en onduidelijke regels interpreteert, je hebt geen controle over de regels die de overheid oplegt en maar tot op zekere hoogte over de uitslag van de Coronatesten.
Daarnaast voelt het gewoon als zo ontzettend oneerlijk. Het voelt bijna crimineel om naar Nederland te gaan met een Colombiaan aan mijn zijde. Als iets dat eigenlijk niet mag. En al die strenge regels voor families en partners aan de andere kant van de wereld, terwijl Nederland massaal weer doet waar ‘ie zin in heeft. Zo ontzettend oneerlijk en naar, ik hoop echt met heel mijn hart dat iemand in de politiek snel gaat opkomen voor deze minderheid om families weer bij elkaar te brengen. Zoals het hoort.
We zijn weer een ervaring rijker en als er niet heel veel verandert hoop ik dat ik de volgende keer wat minder stress zal hebben. Toch denk ik dat zo een reis altijd ongemak met zich meebrengt. Het is simpelweg niet meer hoe het was. Ook de volgende keer zal het wachten op de testuitslagen spanning meebrengen en moet je maar hopen dat degene die de papieren controleert goed op de hoogte is van de regels die constant veranderen.
Is vliegen vanuit een hoogrisicogebied echt zo gevaarlijk?
Het vliegtuig zat maar voor zo’n 30% vol. Nederlanders waren er bijna niet bij. Ik denk dat van alle mensen die in het vliegtuig zaten er slechts 10 a 15% in Nederland bleef, de rest stapte allemaal over op een andere vlucht binnen Europa.
Hoewel wij zijn uitgezonderd op de quarantaineplicht zitten we wel in quarantaine. We gaan alleen buiten lopen een keertje per dag, maar verder bij niemand op bezoek en ook niet naar winkels. We zitten bij mijn ouders in huis en hebben inmiddels ook mijn broertje en zijn gezin gezien. Waaronder mijn neefje die al bijna een jaar oud is. We kunnen nog niet knuffelen, en blijven dus op afstand en met mondkapje op. We zullen over een aantal dagen een test laten doen om zeker te zijn dat we niet besmet zijn. Daarna kunnen we knuffelen en genieten van het vrije leven in Nederland.
Als je vanuit een land komt die onder de hoogrisicogebieden valt word je dus aardig gecontroleerd. Je mag alleen met negatieve testen het vliegtuig in, die vervolgens niet eens voor de helft vol zit (toerisme is immers niet toegestaan), overal mondkapje op en daarna ook nog in quarantaine. Dat terwijl Nederlanders op het moment naar best veel plekken binnen Europa vrij kunnen reizen zonder enige vorm van controle. Zoals naar Spanje en Portugal waar ook de delta variant ronddwaalt.
Met andere woorden: andere virusvarianten kunnen worden meegenomen overal vandaan. Ook omdat alle landen andere regels hebben. En aangezien je bij reizen vanuit een Europees land naar Nederland geen negatieve testen hoeft te laten zien en ook niet in quarantaine hoeft, lijkt de kans groter dat daar de meeste nieuwe Coronagevallen mee vandaan worden genomen. Dat toerisme niet is toegestaan vanuit hoogrisicolanden buiten de EU is logisch, dan wordt het ook wel héél lastig controleren. Maar familie… Dat handjevol mensen dat alleen maar hun kleinkinderen, geliefden, ouders of broers en zussen wil bezoeken? Onmenselijk vind ik het.
Ons verblijf in Nederland
Nu we in Nederland zijn gaan we hier enorm genieten. Van een vrijer leven, lekker eten, samenzijn met familie en vrienden en Nederland ontdekken. We gaan niet reizen door Europa, alleen als het lukt misschien een paar daagjes over de grens naar Duitsland. Wel is het plan om Nederland te ontdekken. Lekker wandelen en fietsen, vrienden en familie bezoeken en hier en daar een paar daagjes verblijven. Alles op afstand en binnen met mondkapje. En op dit moment ook buiten nog met mondkapje, het is gek om dit na 15 maanden opeens af te zetten…
We blijven meer dan twee maanden en hebben niets gepland. Omdat we tot het laatste moment niet zeker waren dat we überhaupt konden komen heb ik zelfs bijna niemand verteld dat we naar Nederland gingen. Ik wil die twee maanden ook niet volproppen, maar alles rustig aan doen. Na zoveel stress heeft mijn lichaam even de tijd nodig om bij te komen. Daarnaast moet er ook gewoon gewerkt worden, heel fijn dat we allebei locatie onafhankelijk kunnen werken.
Met name wil ik gewoon bij mijn familie zijn. Mijn neefje leren kennen en een band met hem opbouwen. Leuke dingen doen met mijn ouders en vrienden. Dat hebben we allemaal wel verdiend na zoveel stress. Want niet alleen voor mij, maar natuurlijk ook voor mijn ouders was dit geen makkelijke tijd. Daarom blijven we ook best wel lang: ik heb niet echt hoge verwachtingen van het einde van de Coronacrisis, dit is niet zomaar voorbij. Maar in ieder geval kunnen we er met z’n allen na deze tijd in Nederland weer even tegenaan.
Meer weten en zien? In mijn vastgezette Instagram stories ‘Netherlands’ vertel ik het proces in foto’s.
Zit jij in hetzelfde schuitje als veel andere families en geliefden? Dan heb je misschien iets aan deze facebookpagina’s:
- Wij Missen Jullie | Voor families en geliefden die elkaar al 15 maanden moeten missen omdat zij aan de andere kant van de wereld wonen, voor informatie en ervaringen.
- MVV naar Nederland | Voor mensen met een partner in Nederland of Nederlanders met een partner in het buitenland. Voor ervaringen en tips omtrent het aanvragen van een MVV.
Hoe heb jij de Coronamaatregelen ervaren?
Naast de huidige regels die gelden beschrijf ik in dit artikel mijn persoonlijke ervaringen en overwegingen. Dit kan uiteraard voor iedereen verschillend zijn en dat is helemaal prima.
20 reacties
Mijn ervaring van mijn KLM colombia reis ,heen 24 juni terug 27 juli AMS- BOG en terug. Voor de heen reis word niet expliciet om een PCR test gevraagd. Soms staat er gewoon : corona test Dus , ondanks bellen naar GGD, KLM
EN 2 testaanbieders, maar voor zekerheid een PCR test. Ook nog een formulier gezondheids-verklaring ingevuld. Gevolg : ik ben in Colombia en niemand en nergens word naar iets over Corona gevraagd. Vliegtuig bijna vol . Terugreis veel telefonische informatiegevraagd, geen duidelijke antwoorden gekregen. Geen testen genomen .PCR test in Bucaramanga kost meer dan 200 € .Alleen een Engels-talig gezondheisverklaring ingevuld voor vertrek uit Bucaramanga.Op schiphol nog in de slurf, paspoort controle door 6 a7 pers. van de marechaussee Aan het begin van de slurf word gevraagd naar corona vacuna app. Die had ik niet. maar wel een papiertje van de GGD . Met deze ervaring zou je denken dat je zonder al die poes-pas ook kan reizen AMS-BGA visa-versa. Maar als je het zou proberen kom je misschien niet verder dan Schiphol
Hoi John, dat klopt, want voor Colombia is geen test nodig. Alleen als je van Bogotá naar Amsterdam reist heb je een test nodig, de andere kant op niet. Wel heel vreemd dat je terug niet op de luchthaven in Colombia bent gecontroleerd, heb ik niet vaak gehoord. Zou wel stukken fijner zijn ja zonder al die poespas haha
Dat het een heel stressvolle situatie is, daar weet ik alles van! Het is nu bijna 2 jaar geleden dat ik me partner voor het laatst in Colombia heb gezien. Afgelopen kerst wilde ik erheen, toen ik 2 dagen voor vertrek ben afgehaakt; teveel stress en onzekerheid of ik wel terug kon komen! Volgende week hoop ik naar Colombia af te reizen deze zomervakantie, al raadt iedereen het mij af. Maarja zij hebben geen geliefde op afstand die ze al 2 jaar niet hebben kunnen knuffelen. Die zit gewoon naast hen op de bank. De 72uur PCRtest is mij bekend, maar dat ik ook een 24uurs sneltest nodig heb, dat wist ik niet. Waar kan ik die krijgen en kan je hierop wachten bij afname? Ik vlieg aan op Medellin via Madrid en vertrek terug vanuit Medellin via Madrid. Ik zou hem graag mee terug willen nemen voor een verblijf van maximaal 3 maanden, om mijn familie te leren kennen en om langer bij elkaar te zijn dan een vakantieperiode. Voor lange afstandgeliefden die naar Nederland komen, was de regel dat de Nederlandse partner in Nederland moet zijn als de partner uit het buitenland overkomt. Maar jullie moesten dat formulier dus invullen en reisden samen. Bij de aanvraag moet je kunnen aantonen dat je een duurzame relatie hebt en minimaal 2 periodes samen bent geweest d.m.v. hotelovernachtingen en vliegtickets, o.a. bewijs d.m.v. foto’s en een brief van familie die de relatie bevestigt. Ook moet je geloof ik rechtstreeks op Nederland vliegen, maarja dat doe ik niet. Ik had al mijn ticket gekocht, via Spanje, ik kon alleen de datum veranderen. Weet je/iemand anders of ik voor aanvliegen via Spanje nog meer nodig heb?Goed om te weten dat ik ook een geprinte gezondheidverklaring en een quarentaineverklaring moet meenemen, daar wist ik ook niets van! De CoronApp en CheckMigApp moet ik ook regelen voor als ik naar Colombia vlieg. Ik wordt gek van het bellen naar alle instanties en Air Europa. Ik heb enorme zin mijn vriendje weer te zien en ik hoop dat we via Spanje samen terug kunnen komen!
Hoi Bart, dankjewel voor je verhaal, wat een vreselijke situatie. Het is zo triest dat iedereen blij is met versoepelingen, behalve die minderheid die nog steeds familie en geliefden niet mag zien. Ik weet niet precies de regels via Spanje en voor lange afstandsgeliefden, alleen dat vlak voordat ik ging er iemand was die zei dat zijn geliefde niet op de vlucht werd toegelaten en ik nog meer in de stress raakte. Maar inmiddels ben ik wel ietsje wijzer. Kijk eens in de Facebook groep Nederlanders in Colombia, daar worden regelmatig dit soort vragen gesteld, je kunt ook jouw vraag daar stellen. Afgelopen week was er ook een bericht hierover, ik plak het antwoord even hier (sorry is vrij lang haha). Dat jij terugvliegt via Spanje zou niet uit moeten maken denk ik. Het gaat om de directe vlucht van jouw partner. Het komt goed voor jullie, dat moet gewoon. Ik duim voor je en denk aan je, gun iedereen dit geluk!
Hier het antwoord op Facebook:
Wij zijn net een week in NL. Als je niet getrouwd bent en met de uitzondering lange afstand relatie je Colombiaanse partner naar NL komt. Dan mag je niet samen vliegen! Jij moet al in Nl zijn. Ik was er 2 uur eerder. Daar is geen tijdslimiet aan verbonden. Wij hebben een advies aanvraag bij IND gedaan per mail. Deze mail met advies is ook bewijs en vergemakkelijkt het bij immigratie op Schiphol. We hebben een whats app video call gehad toen mijn partner door immigratie het hemd van het lijf werd gevraagd. Ook moet degene uit Colombia een rechtstreekse vlucht hebben. Niet via een Schengen-land. Alle papieren uitprinten: paspoort van alle 2, retour ticket, lange afstand verklaring, brief met uitnodiging en garantie verklaring en uitleg relatie, bewijs van relatie, gezondheidsverklaring, quarantaine verklaring en negatieve PCR test en vooral genoeg contact geld op zak. Bij alle tussenstops moet je rekening houden dat je gecontroleerd wordt door immigratie. Tijdig naar de volgende gate gaan. Ik was net te lang in Colombia (meer dan 90 dagen) omdat we door de Paro niet weg konden en heb ook lang bij immigratie gezeten op de tussenstop in Bogota en miste bijna mijn vlucht. En mijn vriend met de overstap in Panama hetzelfde. Tip: seal al je bagage voor je incheckt. En vraag assistentie aan op de airport. Ook de bagage cariers weten veel en helpen je graag op de airport met inchecken. Ook de vliegtuigmaatschappij mag je weigeren om te vliegen als je niet voldoende papieren hebt en niet voldoet aan de uitzondering inreisverbod. Succes allemaal en goede reis en welkom in Nederland.
Ohja en over de PCR: ik heb deze bij Synlab gedaan op het vliegveld. Je kunt het risico nemen deze niet meer dan 24u voor vertrek te doen, dan hoef je niet ook een antigeen test. Als je ‘m langer dan 24u voor vertrek doet moet je ook antigeen test. Je krijgt de uitslag van beide testen via mail. Je kunt erop wachten, maar je kunt ook gewoon thuis of in je hotel wachten. Bij ons duurde de uitslag van de antigeen 1,5 uur en die van de PCR 12 uur.
Hoi Sabine,
Wat herken ik me in je verhaal! En ik deel je gedachtegang helemaal na afgelopen januari een vergelijkbare situatie te hebben meegemaakt toen ik eindelijk mijn vriend in Colombia weer zag na een paar maanden zonder elkaar. Tot de Nederlandse regering doodleuk aankondigt dat er 2,5(!) dagen later een vliegverbod zou gelden voor alle vluchten vanuit Zuid-Amerika en Panamá naar Nederland. Zonder ook maar enige invulling van hoe of wat.. Ik heb hetzelfde meegemaakt van het tevergeefs bellen naar de ambassade, buitenlandse zaken, KLM Colombia, KLM Nederland en allemaal stuurden ze je van het kastje naar de muur (als je na een uur tenminste iemand aan de lijn kreeg). Vanaf het moment van aankondiging van het vliegverbod tot aan mijn landing in Nederland is er geen moment zonder stress geweest. En totdat ik landde in Panamá voor mijn overstap naar Amsterdam in onzekerheid gezeten over of ik überhaupt wel terug naar Nederland kon vliegen! Want niemand die het mij wist te vertellen.. Dus ik begrijp je frustratie helemaal en ik denk pas dat je je beseft hoe onwerkbaar en onlogisch deze regels zijn als je er zelf mee van doen hebt gehad 😉
Geniet van je tijd hier in Nederland, van je vriend en je familie en als je eens ervaringen wil delen (of voor tips voor over en weer gereis van/naar Colombia nu in de pandemie) dan mag je mij altijd een berichtje sturen!
Hoi Megan, ik reis volgende week naar Medellin, Colombia. Heb jij tips voor mij over heen & weer reizen naar Colombia?
Hoi Bart, leuk dat je volgende week naar Medellín reist! Een eerste tip is het goed op de hoogte zijn van de regels van het Colombiaanse “Ministerio de Salud” (als je Spaans spreekt of Google Translate gebruikt kun je hun Twitter in de gaten houden voor updates). Zo kon ik zonder pcr-test naar Colombia afreizen omdat ik wist wanneer die verplichting in zou gaan (het grondpersoneel op Schiphol was daar minder goed van op de hoogte). Colombia heeft recentelijk weer bijna alles open gegooid. Dit betekent dat je geen negatieve pcr-testuitslag (ook geen quarantaine of antigeentest) meer hoeft te laten zien, dus dat scheelt alvast. Om terug naar huis te kunnen, moet je helaas wel zo’n pcr-test laten zien. Deze testuitslag op tijd krijgen was voor mij de grootste uitdaging, samen met de “verrassing” dat Nederland van de één op de andere dag de inreisregels veranderde. Hou hier dus rekening mee en wees bereid op extra te moeten betalen om je vlucht last-minute om te boeken, opeens met véél meer regels te maken te krijgen om terug te reizen of op een paar maanden in Colombia verblijven zonder dat je zekerheid hebt wanneer je terug kunt. In welke buurt in Medellín verblijf je? Ik heb mijn pcr-test in Laureles laten doen dus kan mijn ervaring daarover delen maar mijn vriend/familie zal vast ook iets weten voor als je vanuit El Poblado vertrekt. De luchtvaartmaatschappij stuurt je als het goed is updates met wat je precies moet printen en invullen voor je reis. En vergeet de app Check Mig Colombia niet, op de vliegvelden wordt expliciet gevraagd naar de e-mail die je krijgt na het invullen van deze app. Last but not least: genieten!! Want Medellín is een fantastische stad en Colombia een prachtige bestemming! Als je ergens anders nog tips over wil, hoor ik het wel 🙂
Hoi Megan,
Ik verblijf bij me vriendje in de wijk Blanquizal. Zijn familie woont hier ook. Het is een wat armere wijk, ik weet het, maar ik voel mij veilig zolang ik in hun buurt blijf. De pagina van het Ministerio de Salud lijkt wel offline, die pagina opent niet. Maar ik zal de pagina checken wanneer ik in Colombia ben. Ik begin zo ondertussen behoorlijk te stressen, de hele dag spookt het door mijn hoofd of ik wel alles heb?! Een Antigeen-test kan ik ook op de airport in Medellin doen?
Groeten, Bart
Dankjewel Megan voor je verhaal! Ik heb me zo lang alleen gevoeld in dit, alsof er niemand anders in zo een zelfde situatie zit. Ik kon niemand vinden steeds en nu komen er steeds meer naar boven, heel fijn. De Coronacrisis is nog lang niet afgelopen dus het is fijn om iemand te hebben om op moeilijke momenten ervaringen te delen, mensen die het begrijpen. Dat geldt voor jou ook! Het is zo een onwerkelijke situatie, hoe erg familie en partners van buiten de EU worden tegengewerkt. Het maakt reizen alles behalve leuk, maar wel noodzakelijk. Heel fijn dat jullie elkaar uiteindelijk hebben kunnen zien!!
Wat fijn, Sabien dat het ondanks alles toch gelukt is. Voor nu: genieten, genieten, GENIETEN!!!
Dankjewel!!! 😀
Hoi Sabine, ik begrijp je frustratie. Het maakt het allemaal niet makkelijk. Ik vind het al lastig om in de grensstreek te wonen. Het is in onze regio heel normaal dat je NL, Dld en Belgie in en uitrijdt voor wonen of werken. Ieder land had zijn eigen regels. Ik was op een gegeven moment de weg kwijt. Waar geldt nu nog eens welke regel? Hoezo Europa? En dan verklaart Duitsland in een weekend code rood aan Nederland. Dit betekende dat ik niet meer naar mijn woning in dld kon zonder negatieve test. Zie het maar met je Nederlandse werkgever te regelen. Op dat moment zat ik ook nog met een verhuizing naar België. Om hier binnen te komen moest ik weer een verklaring op eer te hebben. Verhuizen is al een stress situatie maar in corona tijd hal
Helemaal. Reizen is echt niet makkelijk. Ook niet in de grensstreek.
Achteraf valt het altijd wel mee maar als je er midden in zit kun je er heel wat stress van hebben.
Gelukkig is jullie reis alsnog goed verlopen en kunnen jullie heerlijk genieten van je familie. Plan niet te veel in en rust ook heerlijk uit. Liefs Sandra 😘
Jeetje wat een bizarre situatie als je zelfs niet eens zonder test naar je eigen huis kunt… Inderdaad hoe zo Europa? Ze willen één zijn maar zijn dat helemaal niet. Zou heel fijn zijn als al deze landen gewoon zouden samenwerken en dezelfde regels zouden hebben. Iedereen zit immers in hetzelfde schuitje. Door dit soort dingen heb ik bij voorbaat al besloten niet te gaan reizen binnen Europa, word al zenuwachtig als ik denk aan al die extra dingen die we moeten doen. Misschien over de grens met Duitsland, maar verder echt niet. Heb verder sowieso niks gepland, heerlijk haha 😀
Jullie ook heerlijk genieten op Bonaire! Zo verdiend! Liefs! :*
Hoi, nou was het maar waar dat er vrij reizen binnen eruopa is want dat is dus echt niet zo, ik woon in Spanje en heb meer dan drie maanden moeten wachten voordat mijn verloffde vanuit noord Spanje naar ons kon reizen in zuid Spanje en mijn familie in Nederland heb ik nog steeds niet kunnen zien, de pcr zijn 100euro pp en dat is niet op te brengen, dus niet alles wat blinkt is goud. O ja op Schiphol is de marechaussee die de inkomstcontrole doet, douane doet alleen bagage
Klopt! Ik bedoel ook meer nu eigenlijk. Nu er steeds meer mogelijk is, maar die ene uitzondering voor familie komt maar niet. En Nederlanders kunnen best veel reizen, zelfs al die tijd op reis naar Colombia. Er zijn zeker veel beperkingen nog, met name voor vakantiegangers. Dat je binnen Spanje voorheen niet mocht reizen heb ik eens gelezen herinner ik me. Heftig! Gelukkig kan dat nu weer! En ja inderdaad die PCR testen zijn vreselijk duur, in Colombia ook. En hier ook heb ik gezien. Komt er ook nog eens bij. Hoop voor je dat je snel je familie kan zien, misschien straks met een vaccinatie en dan PCR niet meer nodig is?
Dit is wel een hele boze blog. Ik begrijp dat je gefrustreerd bent, maar ook hier in Nederland was het lastig om elkaar te ontmoeten. Onze kinderen en kleinkinderen zijn lange tijd uit beeld gebleven. Onze zoon die buiten Europa woont met zijn gezin komt ook pas in augustus voor het eerst naar Nederland. De regels veranderen inderdaad vaak en zijn niet altijd even helder, maar zo’n zeer besmettelijke, wereldwijd verspreide epidemie hebben we in ons leven ook nog nooit meegemaakt.
Dat is precies wat ik zeg 🙂 Iedereen heeft zijn eigen verhaal en ervaringen en dat is prima. Dit is mijn persoonlijke verhaal en die van jou is anders, prima. Ik vind het heftig dat familie niet MAG komen. Net als velen die in datzelfde schuitje zitten. Dat we het wel of niet eerder hebben meegemaakt maakt de situatie er niet minder erg om en iedereen gaat er anders mee om. Een hele fijne tijd alvast met elkaar, wat zal het heerlijk zijn!
Wat heerlijk voor jullie om in NL te zijn, ontspannen, je familie zien, buiten zijn, en dan niet voor even een weekje maar 2 maanden! We wensen jullie een enorm fijne tijd. Groeten aan je ouders en je broer en schoonzus, en natuurlijk aan Alex!
Dankjewel Thea, lief! Jullie ook een heerlijke tijd samen gewenst! Wat zal het geweldig zijn om de meisjes weer te zien! Heb al mooie foto’s voorbij zien komen, heerlijk in de natuur met mondkapje af. Wat een vrijheid opeens haha. Geniet ervan met z’n allen, zo verdiend na zo een lange tijd! Liefs en knuffels voor iedereen!