Home Reizen in Colombia Hiken in Colombia | Loop de Camino Real van Barichara naar Guane
Wandeling Camino Real Barichara Guane - Colombia

Hiken in Colombia | Loop de Camino Real van Barichara naar Guane

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Het Colombiaanse departement Santander staat bekend om Barichara, het mooiste dorp van Colombia, en om het raften en paragliden vanuit San Gil. Maar Santander heeft veel meer te bieden. Zo kun je fantastisch hiken in en rondom Barichara. Zo vind je één van de bekendste wandelingen in Colombia hier, namelijk de wandeling van Barichara naar het kleine dorpje Guane via de Camino Real. Wat mij betreft een must-do als je Barichara bezoekt. In dit artikel vertel ik je alles over deze wandeling en lees je praktische tips.


El Camino Real: een prachtige wandeling over een historisch pad


Helemaal op het noordelijke einde van calle 4 in Barichara begint de spectaculaire wandeling naar beneden de vallei in, aangegeven met een grote steen waarop Camino Real staat.

Sinds 1988 is dit wandelpad een nationaal monument, dat ooit werd aangelegd door de inheemse stammen uit Guane. Ondanks dat het pad door de eeuwen heen meerdere keren herbouwd is, blijft het mooi en authentiek aandoen met de grote keien die de wandeling markeren.

Vanaf Barichara wandel je alleen maar naar beneden, door prachtige weilanden met bijzondere bomen, langs cactussen en witte koeien. Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart op halen.

Ik heb de route van Barichara naar Guane inmiddels twee keer gelopen en zou het zo weer doen.


Guane: het perfecte einde van de wandeling


Zoek je naar een klein koloniaal dorpje in Colombia, dan is Guane perfect voor jou. Groter dan een paar blokken is het namelijk niet.

Maar ondanks de afmeting is Guane echt een lust voor het oog. De koloniale huisjes, de prachtige kerk uit 1720 en het typische Colombiaanse straatbeeld houden je aandacht vast.

Volgens de informatie aan het begin van de route lopen elke dag minstens 100 mensen deze wandeling, maar daar geloof ik niets van. We zijn niet meer dan 4 andere toeristen tegen gekomen en in Guane werden we aangestaard alsof ze niet vaak buitenlanders zien. Deze wandeling biedt dus ook een stukje rust in het toeristische San Gil en Barichara. Echt een aanrader!


Het spectaculaire uitzicht in Guane


Naast dat Guane een prachtig koloniaal dorpje is, vind je er ook een spectaculair uitzicht. Het uitzichtpunt heet Mirador del Cañon de Suárez en vind je aan de andere kant van Guane. Je moet dus het hele dorpje doorlopen om er te komen, maar het dorp is zo klein dat je er in een paar minuten bent.

Je vindt het uitzichtpunt hier op de kaart.

Ook vanaf dit restaurant heb je een prachtig uitzicht.


Praktische informatie: de wandeling naar Guane vanaf Barichara


Waar begint de hike in Barichara?

De start van de wandeling naar Guane is duidelijk aangegeven in Barichara met een grote steen. Je vindt de start hier op de kaart.

Verblijf je in Finca San Vicente? Dan kun je ook vanaf daar de wandeling naar Guane beginnen.

Hoe lang duurt de wandeling?

De wandeling is zo’n 6 kilometer lang en daar doe je zo’n 2 uur over. Het kan ook sneller als je er een lekker tempo in houdt. Je loopt met name naar beneden. Loop je ook terug naar Barichara? Reken dan zeker 3 uur of meer voor de wandeling, omdat je dan alleen maar omhoog loopt in de hitte.

Hoe kom je weer terug van Guane naar Barichara?

Je kunt terug wandelen via dezelfde route. Dit is een stuk zwaarder, omdat je dan uiteraard alleen omhoog loopt. Ik ben beide keren vanuit Guane met de bus terug gegaan naar Barichara. De bus gaat zo’n één keer per uur.

Hoe laat begin je?

Al vroeg in de ochtend wordt het warm. Het is daarom beter om zo vroeg mogelijk te beginnen. Rond 9 uur bijvoorbeeld. Hoe later je begint hoe warmer het zal zijn. Als je alleen de route naar Guane lopend doet is het goed te doen, ook met warmte. Wil je ook terug naar Barichara hiken? De dit dan bij voorkeur vroeg in de ochtend of juist in de namiddag.

De moeilijkheidsgraad

De route is vrij makkelijk te lopen, behalve dat je 2 uur lang vooral op grote keien loopt. Dat maakt de tocht wat uitdagender. Eén van de twee keren dat ik de Camino Real heb gelopen ging ik met mijn ouders van in de 60. We liepen langzaam, maar het was goed te doen.

Ben je slecht ter been? Dan is deze wandeling niet aan te raden. Ook zal je mogelijk last krijgen van je knieën, omdat je vooral naar beneden loopt.

Wat neem je mee tijdens de wandeling?

Al vroeg in de ochtend begint het warm te worden, dus smeer je goed in en neem voldoende water mee. Onderweg is er vrijwel geen mogelijkheid om drinken te kopen. Er is ook weinig schaduw, dus een pet of hoed opzetten is een goed idee.

Ook is het verstandig en makkelijk om goede wandelschoenen aan te trekken, zeker als het regent.

In Guana kun je eten en drinken kopen en vind je een paar restaurants.

Hike de hele Camino Real

Officieel is deze Camino Real veel langer en loopt deze via Guane en Villanueva naar Los Santos. Je vindt de route hier. De volledige Camino Real is een stuk zwaarder en kost een dag of 3.

 


Doen in Barichara: loop de Camino Real naar het pittoreske mini dorpje Guane. Veel plezier!


 

Lees meer!

19 reacties

Tineke sonneveld 15 januari 2017 - 10:47

Als ik al die mooie reisverslagen van jou lees krijg er steeds meer zin in om dat ook te beleven

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 januari 2017 - 11:01

Dankjewel Tineke, wat leuk om te horen! Mijn ouders vonden dit ook een heel mooie wandeling!

Reply
Morgaine 10 januari 2017 - 04:35

Absoluut wauw, en die bergschhoenen of goede schoeisel, dacht ik toch serieus, ik doe dit wel even op mijn high heals 😉 hahahaha Zonder dollen, dat is altijd belangrijk natuurlijk maar daar helemaal. 😀

Genieten heb ik zeker gedaan van jouw foto’s weer!

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 januari 2017 - 12:25

Dankjewel, wat lief! Haha nou het zou je verbazen hoeveel reizigers dit soort wandelingen op slippers doen 😛 In Griekenland kwam ik eens twee meiden tegen die op slippers een 5 uur durende wandeling de berg op wilden gaan doen haha.

Reply
Morgaine 11 januari 2017 - 12:34

nah.. nee, op croqs trouwens wel mogelijk, Costa Brava, whoooohahahaha 😉

Reply
Saskia 27 december 2016 - 11:00

Wat een prachtige omgeving daar zeg! Ik ben meer met de foto’s bezig altijd dan het verhaal, hoewel dat ook zeker een compliment verdiend.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 januari 2017 - 16:53

Haha dankjewel, kan ik me voorstellen! De foto’s zeggen ook eigenlijk veel meer dan het verhaal haha 😀

Reply
Daisy || Diyaata 26 december 2016 - 14:24

Ooh ook ik werd helemaal afgeleid door de prachtige foto’s, je bent echt een talent! Wat een prachtige wandeling.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 1 januari 2017 - 16:52

Ah lief! Dankjewel!

Reply
Geeske 13 december 2016 - 14:14

Mooi verslag Sabine en wat een mooie foto”s. Hartelijke groeten, ook aan je ouders. Veel plezier nog met zijn allen. Geeske

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 december 2016 - 11:42

Dankjewel Geeske, we genieten volop hier! Colombia is zo mooi en het is heerlijk warm weer! Ik doe mijn ouders de groeten!

Reply
Denise 13 december 2016 - 13:37

Wat een prachtig pad! Zou ik ook erg graag willen zien en naartoe willen gaan. Ik wist alleen niet waar het precies was, ik moest het even googlen 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 december 2016 - 11:48

Zo mooi was het! Zeker doen als je er nog eens komt! Vanuit Barichara super makkelijk te maken deze wandeling en echt verbazend mooi 😀

Reply
Els 13 december 2016 - 07:44

Het was een ware uitdaging maar……. gehaald!!! En zo mooi!!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 december 2016 - 11:30

Ja dat was het zeker, maar ook wát mooi! Hebben jullie maar mooi even gedaan! 😀

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 12 december 2016 - 17:00

Wat een mooie plek om te wandelen! 6 KM is ook nog wel goed te doen, al zou ik inderdaad wel mijn wandelschoenen aandoen met al die keien. Dan maar iets minder charmant op pad 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 december 2016 - 11:42

Ja echt een fantastische plek om te wandelen! Was wel een uitdaging op die keien met mijn ouders haha 😀 Maar helemaal goed gekomen!

Reply
Nesrin 12 december 2016 - 15:52

Nou Sabine, door dit soort foto’s vergeet ik bijna de tekst te lezen. Ik vind die eerste foto ongelooflijk mooi. Jouw foto’s zouden echt meer mensen moeten zien, want het is net kunst.
Zes kilometer op keien lijkt mij een leuke uitdaging 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 december 2016 - 11:24

Haha dankjewel, wat lief! Het was ook wel een bijzonder mooie wandeling 😀 Ondanks de keien. Met mijn ouders heb ik er ook iets langer over gedaan haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!