Nu we getrouwd zijn in Colombia en we over een paar maanden nogmaals ‘ja’ zeggen tijdens de bruiloft, wordt het tijd te vertellen over wat ik ga doen met mijn achternaam. In Nederland zijn er vele mogelijkheden, zoals het aannemen van de achternaam van de man, je eigen naam houden of er een combinatie van maken. In Colombia werkt het anders. Hoe is 眉berhaupt een achternaam opgesteld in Colombia en wat gaat er nu gebeuren met mijn achternaam?
Colombiaanse achternamen
Zoals in veel andere Spaanstalige landen bestaat de achternaam (apellido) uit twee namen. De eerste achternaam is de eerste achternaam van de vader, de tweede achternaam is de eerste achternaam van de moeder. Mochten wij ooit een kind krijgen, dan is de eerste achternaam van ons kind de eerste achternaam van Jimmy, en de tweede achternaam is mijn achternaam. Als een kind alleen beide achternamen van de vader zou hebben, lijkt het voor de Colombianen alsof het broers of zussen zijn. In Colombia kun je als volwassene maar 茅茅n keer in je leven gratis je achternaam veranderen.
Hoe verandert de achternaam bij een huwelijk?
In Colombia is het niet gebruikelijk de achternaam van de man aan te nemen, maar gewoon de eigen naam te houden. Wel kan er aan de eerste achternaam van de vrouw ‘de‘ (van) en dan de eerste achternaam van de man worden toegevoegd. Dit wordt echter steeds minder gedaan: vrouwen houden simpelweg hun eigen naam.
Verschillende achternamen in verschillende landen
Een huwelijk tussen聽twee nationaliteiten kan resulteren in verschillende achternamen per land. In ons geval kan het zo zijn dat ik mijn naam verander in Colombia, maar in Nederland niet. Of andersom. Ik heb wat rond gelezen op Internet en het schijnt dat dit geen problemen hoeft op te leveren. Omdat de wet omtrent het veranderen van de achternaam in veel landen anders is, lopen er waarschijnlijk veel emigranten rond die in meerdere landen een andere achternaam gebruiken.
Wat wil ik met mijn achternaam?
In eerste instantie wilde ik graag de achternaam van mijn man aannemen. Voordat we trouwden had ik altijd het idee dat het gebruik van zijn naam meer verbonden zou voelen. En sowieso lijkt het me fijn om 茅茅n naam te hebben voor de hele familie als we ooit kinderen krijgen. Nu we bijna vier maanden getrouwd zijn en ik nog steeds mijn eigen achternaam heb, merk ik dat ik er eigenlijk maar weinig aan denk en ik me toch helemaal met Jimmy verbonden voel. Zelfs het hele feit dat we ook nog steeds geen ringen hebben, maakt niet uit. Ik voel me echt helemaal getouwd en Jimmy ook. Het blijkt dat de naam maar een naam is en minder belangrijk voor het gevoel.
Wat wordt mijn achternaam in Colombia?
In Colombia is het dus niet gebruikelijk om de achternaam van de man aan te nemen en waarschijnlijk voor een buitenlander ook een stuk lastiger. Daarmee zou ik met een offici毛le naamswijziging ook letterlijk alles wat hier is geregistreerd moeten gaan wijzigen, zelfs diploma’s zijn dan opeens niet meer geldig als er een andere naam op staat. Gezien het feit dat veel hier niet bepaald snel en effici毛nt verloopt, lijkt me dat een behoorlijke stressvol en tijdrovend klusje.聽Daarom houd ik dus mijn eigen naam. In het dagelijkse leven gebruik ik overigens vaak de achternaam van Jimmy, alleen bij聽offici毛le documenten en op mijn werk kan dat niet. Mochten we ooit ergens gaan wonen waar een naamsverandering makkelijker is, dan zou ik mijn naam alsnog wel veranderen.
Registratie in Nederland
Nog steeds moeten we ons huwelijk registreren in Nederland. Ik zal dan ook daar mijn eigen achternaam houden, om verwarring te voorkomen. Ik heb gemerkt dat als dingen niet overeenkomen ze hier in Colombia weleens moeilijk kunnen doen. Mochten we ooit聽terug gaan naar Nederland, dan kan ik alsnog mijn naam veranderen.
Heb jij je achternaam veranderd na een huwelijk of zou je dat doen? En woon je in Colombia en ben je getrouwd met een Colombiaan: hoe heb jij dit geregeld?
Klik hier voor meer informatie over trouwen in Colombia!
48 reacties
Grappig om te lezen dat het per land zo verschillend is. Eigenlijk is Colombia al heel erg ge毛mancipeerd, doordat vrouwen hun eigen naam behouden. Als is dat daar natuurlijk gewoon. Ik heb ook mijn eigen achternaam gehouden, maar meer doordat wij niet getrouwd zijn maar een geregistreerd partnerschap hebben. Mocht mijn man willen dat ik zijn achternaam aanneem, dan zouden we toch eerst echt moeten trouwen. 馃檪
Ja klopt, Colombiaanse vrouwen zijn ook best wel ge毛mancipeerd eigenlijk! Dat is ook een reden dat ook steeds minder vrouwe ‘de.. achternaam man’ achter hun naam laten zetten. Wij hadden ook eerst een geregistreerd partnerschap. Is toch anders dan trouwen, tenminste, het gevoel. Vind ik haha. Volgens mij is het in Nederland op papier bijna hetzelfde als trouwen. 馃檪
Het lijkt mij inderdaad al deze moeite niet waard. Het trouwen is natuurlijk ook meer gevoelsgebonden dan de naam, ring of het papiertje. Ik heb wel Chris zijn achternaam aangenomen, dit leek mij mooi. Maar eerlijk gezegd,op al de officiele documenten staat nog steeds mijn meisjes naam. Kan schijnbaar niet anders.. Wat ik dan wel weer mooi vind, is dat onze dochter ook zijn achternaam heeft en ik dus ook half 馃槢
Precies, ik dacht eerst dat het er echt bij hoorde, maar het gevoel is nu gewoon hetzelfde. In Nederland verander je niet officieel je naam eigenlijk, je gebruikt m gewoon. Dat ons kind ooit beide achternamen krijgt vind ik wel mooi. Al wilde ik eigenlijk hetzelfde als jij haha, allemaal 1 naam 馃檪
Je hebt gelijk qua naam. Ik zou het ook teveel gedoe vinden. Wel gek dat er dus standaard gezinnen zijn met bijv 3 personen ( vader moeder kind) die dus allemaal een andere achternaam hebben of nouja, het kind is dan een mix van beide achternamen. Of gek? Nee het is maar wat je gewend bent natuurlijk 馃槈
Ja klopt, iedereen heeft een andere achternaam. Maar eigenlijk vind ik dat wel mooi, want het kind is ook wat betreft naam een mengsel van papa en mama. Ik moest er even aan wennen maar vind het nu wel wat hebben!
Ja ik eigenlijk ook wel nu ik er meer overna denk. Want waarom perse de naam van de man alleen? Het is een kind van jullie samen.
Ik snap dat je het gedoe wil voorkomen.. wat lastig ook allemaal zeg.. vreselijk
Ja gedoe, jammer. Maar ben er tevreden mee zo 馃檪
Klinkt als een verstandige keuze, meer rompslomp zit je niet op te wachten. En zoals je zelf al schrijft, voel je al de verbondenheid met elkaar. Dat is veel belangrijker!
Precies! Uiteindelijk is het alleen een naam, het is het gevoel dat telt.
Ja dubbele achternamen gebruiken ze ook veel inderdaad. Ik snap dat je gedoe wilt voorkomen en je in Nederland dezelfde naam houdt :). Soms kan het best lastig zijn met al het papierwerk in verschillende landen.
Ja precies, beter verwarring voorkomen. Het gevoel is hetgene dat telt 馃檪
Begrijpelijk dat je liever je eigen naam houdt als het zoveel gedoe oplevert om Jimmy zijn naam aan te nemen. En voor mij blijf je hoe dan ook gewoon Sabine ? xxx
Ah wat lief!! :*
Leuk om te lezen. Mijn Isabel heeft mijn naam toegevoegd aan haar (twee) namen. En dat heeft inderdaad flink wat consequenties want bankpasjes, stemkaart, verzekeringspapieren … het moet allemaal worden aangepast.
Wat leuk dat zij het wel heeft gedaan! Hier is het ook echt een gedoe, niks is meer geldig als je je naam veranderd. Zelf diploma’s niet.
Wat leuk om te lezen! Ik vind het ook heel verwarrend als er elke keer andere achternamen worden gebruikt. Nu staat er op mijn paspoort ( uitgifte document was voor het ja-woord) mijn meisjesnaam en dus niet echtgenoot van … En dit alleen al heeft voor wat problemen gezorgd.
Ik gebruik nu eigenlijk alleen de achternaam van mijn man.
Als jij je Nederlandse paspoort moet vernieuwen waar doe jij dit dan? Bij de Nederlandse ambassade of doe je dit hier in Nederland? Moet het paspoort ook een bepaalde geldigheidsduur hebben wil je naar Colombia reizen? En andersom ook natuurlijk.
Dankjewel Nesrin! Ik kan me voorstellen dat zelfs dat al veel verwarring brengt. Ik moet mijn paspoort volgens mij bij de Nederlandse ambassade in Bogot谩 vernieuwen. Ik weet ook nog niet wat ik dan met mijn naam, doe ik moet dat uitzoeken. Het paspoort moet minstens nog 6 maanden geldig zijn als je naar Colombia wilt reizen. Is in veel landen een vereiste volgens mij.
Die foto van jullie bij dat paard is echt hartstikke leuk! wat een mogelijkheden zeg… Verwarrend zelfs. Vriendliefs achternaam is ‘Huisman’, way to common for me, haha. Daarnaast heb ik al vrij jong besloten dat ik mijn eigen achternaam wil houden. Robert mag eventueel mijn achternaam wel aannemen, haha. 馃槢
Dankjewel! 馃榾 Haha leuk dat je dat al weet! Ja dat is een veelvoorkomende naam 馃檪 Tegenwoordig in Nederland houden volgens mij ook veel vrouwen hun eigen naam.
Interessant om te lezen (wist niet hoe dit zat met die achternamen) en grappig dat je nu merkt dat het toch minder belangrijk is om je verbonden te voelen… die naam. Als je gevoel maar goed is, dat is het belangrijkste!
Bedankt! Het gevoel telt inderdaad, gelukkig haha 馃檪
Ik zou zelfs niet weten hoe het zit in Belgi毛. En ik zou er ook niet echt een voorkeur voor hebben, tenzij ik mijn vriend zijn familienaam mooier zou vinden 馃榾
Haha ja het van de naam laten afhangen kan ook 馃榾 Of zijn naam achter de jouwe zetten, kan ook nog. Je hebt nog even de tijd om na te denken 馃榾
Ik heb mijn eigen naam gehouden. Ik gebruik de naam van Vlam wel eens, maar alleen maar omdat ik dan niet te traceren ben (voor oa pati毛nten ;))
Dat is ook handig ja! Om niet te traceren te zijn… als het niet een officieel iets is kun je ook zeggen wat je wilt, dat is wel fijn 馃檪
Grappig dat je van die combi-achternamen krijgt. Het aannemen van de achternaam is een van de redenen geweest dat ik 眉berhaupt wilde trouwen. (Naast veel liefde uiteraard) Mocht het ons ooit gegund zijn kids te krijgen, dan heten we allemaal hetzelfde. Het heeft een paar maanden geduurd voor ik de verandering overal had doorgevoerd en heb zelfs mijn e-mailadres ook gewijzigd op mijn werk. Maar nu kennen de meeste mensen me juist vooral als Brands. En een voordeel is dat mijn nieuwe achternaam makkelijker is dus hoef niet alles meer te spellen. Maar in NL Kun je niet echt meer echt je naamswijzigen dus vliegtickets en zo moet ik altijd onder mijn meisjes naam boeken. Dat vergeet ik zelf wel eens.
Leuk dat je zijn naam hebt aangenomen! Lijkt me inderdaad met offici毛le dingen waar je je paspoort voor nodig hebt wel lastig. Zou ik denk ook vergeten haha. Die combinatie van namen is hier ook echt nodig, want als een kind exact dezelfde twee namen als zijn vader (of moeder) heeft, dan wordt het kind gezien als zusje of broertje. Ik vind het ook wel mooi, dat er altijd een verbondenheid is via de naam van beide ouders 馃檪
Interessant om te lezen. Komen toch meer dingen bij kijken in jouw geval.
Ik heb mijn man’s naam erachter geplakt. Dit blijft echter puur administratief. Ik onderteken dus altijd met mn getrouwde+meisjesnaam, maar voor alle offici毛le dingen moet je je meisjesnaam blijven gebruiken. In het dagelijks leven gebruik ik weer enkel mn getrouwde naam (met voorstellen etc.).
Ja best wel wat gedoe ja haha. Leuk te weten hoe jij het hebt gedaan! Lijkt me een fijne oplossing.
Ha Sabine, inderdaad vooral NIET je achternaam wijzigen, ik wil me niet voorstellen wat voor gedoe dat allemaal gaat opleveren…je diploma麓s kloppen niet meer, je contracten niet…alles loopt in de soep! Onze oudste dochter kreeg Pedro麓s beide achternamen toen ze geboren werd in Nederland en was voor Colombiaanse begrippen dus “zijn zusje”. Aangezien verschillende namen ons echt niet handig leek en ik bovendien het systeem van achternaam van papa 茅n mama wel mooi vond, 茅n omdat dezelfde naam als je vader lijkt of je zijn zusje bent, hebben we aan Koninging Beatrix via heel veel papierwerk toestemming gevraagd om het Spaanstalige systeem te mogen toepassen (Maxima kon het haar vast uitleggen), en is Ana Sof铆a麓s achternaam gewijzigd toen ze bijna een jaar oud was. Gelukkig konden we bij de geboorte van Laura de ambtenaar van de burgelijke stand overtuigen om te kiezen voor 1 van de 2 wetten (Je hebt dezeflde achternaam als je broers en zussen versus je hebt de achternaam van papa of mama)…zodat we daar niet weer voor naar de Koningin hoefden te gaan!
Joh wat een verhaal! Echt fijn dat het uiteindelijk toch gelukt is, zeker voor nu jullie in Colombia wonen. Zou zomaar vreemde situaties kunnen opleveren met die achternaam. Wat een geluk dat er een Zuid-Amerikaanse konining is haha
Interessant om te lezen hoe dat allemaal in zijn werk gaat en wat er bij komt kijken. Wel leuk dat als jullie een kindje zouden krijgen hij of zij dan beide namen heeft. Ik heb destijds bij mijn huwelijk (wat dus niet zo lang duurde) wel de naam van mijn ex aangenomen, maar na de scheiding heb ik mijn eigen naam weer terug. En die verander ik nooit meer 馃槈
Haha zo leer ik meteen nog iets over je haha 馃榾 Ook om er zo achter te komen dat je nooit meer je naam wilt veranderen! Ja ik vind het ook echt leuk dat ons kind dan ook mijn naam krijgt!
Wat een gedoe zeg.. wauw! ik vind iemand zijn naam nemen wel iets moois maar niet echt 100% yeah want ik ben gewoon trots op mijn eigen achternaam
Mooi zeg! Ik zou het zeker wel gedaan hebben in een andere situatie, maar ben er nu eigenlijk wel tevreden mee!
Interessant verhaal, maar wat een gedoe!
Blijf jij maar gewoon wie je bent, veranderen kan dan inderdaad nog op een ander moment.
xxx
Precies! Ben er wel tevreden mee zo ook eigenlijk 馃檪
Wat interessant om te lezen hoe dat in Colombia werkt! Zelf ben ik nog niet getrouwd, maar als dat ooit gebeurt zou ik mijn eigen achternaam willen houden. Mijn vriend heeft een heel veelvoorkomende achternaam dus ik hou liever mijn unieke naam. Heb het hem alleen nog nooit verteld, haha 鈽猴笍.
Haha hij vindt het vast goed 馃檪 Tegenwoordig zij er zoveel Nederlandse vrouwen die hun eigen naam houden ook. Ik had het altijd anders bedacht, maar ben er nu prima tevreden mee 馃榾
Toen ik in 1992 huwde was het net nieuw eigenlijk dat je kon kiezen om je eigen achternaam aan te houden na het huwelijk. Ik was toen en misschien nu nog, vrij ouderwets ingesteld en met eer droeg ik zijn naam en mijn meisjesnaam met het – erbij. Wat ik nu zou doen? Geen idee, als het klopt en ik zeg weer ja, dan denk ik dat ik nog altijd vanuit het oude, met liefde zijn naam zal dragen met daarna mijn meisjesnaam. 馃槈
X
Dat wist ik niet eens, dat je daarvoor niet eens keus had 馃榾 Leuk dat je het weer zou doen! In Nederland vormt het ook echt een gezin met 茅茅n naam, hier is dat dus anders. xx
Whahaha ja vraag maar aan je ouders, die moesten, kon niet anders… lol.. is weer zo feministen dingetje wat pas eind jaren tachtig of begin jaren negentig is veranderd in onze wet 馃槈
Ik heb mijn eigen achternaam gehouden. In Belgi毛 is het helemaal niet gebruikelijk om de achternaam van je man aan te nemen. Moest dat wel zo zijn, dan zou ik het ook niet gedaan hebben. Ik ben ik en geen verlengstukje van hem. Want zo zie ik dat, als ben je dan een aanhangsel/verlengstuk van hem en dat ben ik niet. Ik wil mijn eigenheid behouden.
Leuk om te weten dat dat in Belgi毛 anders is! Als dat niet gewoon is in een land is het denk ik ook echt een vreemd idee. Voor mij is dat net andersom 馃檪
Ik heb gewoon mijn eigen achternaam behouden. Ik word er zelfs een beetje kregelig van als ze ons aanspreken als de heer en mevrouw en dan gewoon de achternaam van de echtgenoot noemen. Mijn ouders zijn een heel traditioneel koppel en daardoor ben ik enorm gevoelig aan zo van die gebruiken van vroeger waarin de vrouw zich moest aanpassen. Al ligt dat vooral aan mij en aan mijn issues ;-).
Haha als je dat niet wilt kan ik me voorstellen dat je dat vervelend vindt ja 馃檪 Ik zou dat dus zelf wel fijn vinden, maar hier vinden ze dat ook heel vreemd. Leuk om die verschillen te horen!