Home Caraïbische kust Castillo de San Felipe in Cartagena: ga op avontuur in het grootste Spaanse fort ooit gebouwd!
Bezienswaardigheden Cartagena: Castillo de San Felipe

Castillo de San Felipe in Cartagena: ga op avontuur in het grootste Spaanse fort ooit gebouwd!

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

Cartagena is een stad vol historie. Niet alleen het oude ommuurde centrum, maar ook daaromheen kun je jezelf onderdompelen in geschiedenis. Eén van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in Cartagena is Castillo de San Felipe. Als het grootste fort ooit gebouwd door de Spanjaarden in een kolonie, mag dit niet ontbreken tijdens je bezoek aan deze fantastische stad. Lees verder en ga op avontuur in het Colombia van de 17e eeuw!

Castillo de San Felipe de Barajas

Op de heuvel San Lázaro in Cartagena werd in het jaar 1536 begonnen met de bouw van een machtig fort dat later Castillo de San Felipe zou gaan heten. Colombia was destijds een Spaanse kolonie en samen met Afrikaanse slaven legden Spaanse militairen de eerste steen. Het fort werd gebouwd met bakstenen en rotsblokken, op een heuvel, zodat het voldoende boven de zee uitstak om alles goed te overzien. Iedere beweging van de vijand werd op deze manier zichtbaar voor de Spanjaarden, die de stad met veel succes wisten te verdedigen.

 

Aanvallen op het fort

Cartagena werd constant aangevallen door de Fransen en de Britten. Toch werd het fort slechts één keer ingenomen door de vijand, namelijk in 1697 door de Fransen. Castillo de San Felipe liep meerdere keren schade op en werd steeds weer gerestaureerd. In 1657 werd het fort groter gemaakt, om in 1763 nogmaals te worden uitgebreid. Uiteindelijk waren er maar liefst 60 tot 65 kanonnen aanwezig om de stad te beschermen.

 

De Strijd om Cartagena

De Strijd om Cartagena was een belangrijk onderdeel tijdens de Oorlog om Jenkin’s Oor in de jaren 1739 en 1742, tussen de Engelsen en Spanjaarden. In het jaar 1741 viel de Britse admiraal Edward Vernon het fort aan met als doel deze te vernietigen. Dit deed hij met een leger van maar liefst 27.000 manschappen, 186 schepen en 2000 kanonnen, terwijl de Spaanse militair Blas de Lezo de stad verdedigde met slechts 3600 mannen en 6 schepen. Hoewel Lezo tijdens zijn militaire carrière een arm, een been en een oog verloor, maakte hij handig gebruik van elke strategie en tactiek die hij tot zijn beschikking had. Vanuit het machtige Castillo de San Felipe versloeg hij de Britten door onder andere verrassingsaanvallen en goed uitgedachte plannen. Echter, de meeste doden vielen uiteindelijk door ziekte, met name Gele Koorts. De strijd duurde 67 dagen, waarna de Britten zich terug trokken en 18.000 doden en gewonden achter lieten. Een paar weken na het einde van de strijd stierf ook Lezo zelf door ziekte. Het beschadigde fort zou later worden gerestaureerd.

 

Verdwaal in een doolhof van donkere tunnels

Castillo de San Felipe is goed bewaard gebleven en hedendaags kun je deze bijzondere constructie bewonderen, waaronder de mooie torentjes en de kanonnen die al die jaren zijn blijven staan. De Spanjaarden bouwden een uitgebreid netwerk van 600 meter aan tunnels om zichzelf te beschermen en de vijand te verrassen. Verdwaal in een doolhof van diepe donkere gangen en kom steeds ergens anders op het fort uit. In de gangen heerst doodse stilte, en als je alleen bent is dit behoorlijk avontuurlijk.

 

De omgeving

Tegenwoordig staat het fort te midden van nieuwe wolkenkrabbers en oude gekleurde huisjes. Al wandelend over het immense bouwwerk heb je dus ook een prachtig uitzicht over de stad. Opeens zie je dat Cartagena meer is dan alleen het oude centrum. Daarnaast is het contrast tussen oud en nieuw bijzonder om te zien.

 

Praktisch

Castillo de San Felipe is één van de belangrijkste en meest bezochte bezienswaardigheden in Cartagena. Door de drukte en de hitte is het aan te raden vroeg in de ochtend te komen (om 8 uur gaat het fort open). Je kunt het fort alleen bezoeken, met een gids of met een audio tour. Ik ben er twee keer geweest en beide keren vond ik een gids niet nodig. Een boekje met een plattegrond en tekst voorziet je van informatie. De entree is niet goedkoop, je betaalt er namelijk zo’n 18.000 pesos (7 euro) per persoon voor. Neem de tijd om het fort te ontdekken: met mijn ouders ben ik er zo’n 3 uur geweest. Ondanks de drukte en de prijs is dit wel absoluut een must-see als je in Cartagena bent!

 


 

Lees meer!

25 reacties

Koloniaal Cartagena: de mooiste stad van Colombia 21 augustus 2020 - 09:12

[…] bouwden ze stevige forten op strategische plekken aan de baai, zoals het Castillo San Felipe. Die uitgebreide verdedigingswerken staan er nu nog steeds, en waren, samen met de prachtig […]

Reply
Marlies 26 februari 2017 - 16:13

Ok dit is echt heel cool! Echt prachtig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 februari 2017 - 10:59

Dankjewel Marlies!

Reply
Morgaine 23 februari 2017 - 05:22

Kijk, dit soort history is erg mooi om te lezen met prachtige foto’s weer erbij, jij boft maar dat je het land zo mag ontdekken en doen 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 27 februari 2017 - 10:57

Dankjewel! 🙂 Ja daar ben ik zelf ook erg gelukkig mee haha 😀 xx

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 19 februari 2017 - 16:39

Ik ben dol op het bezoeken van kastelen en forten! Deze is ook wel echt heel erg indrukwekkend 🙂 Gaaf om door die tunnels te lopen. Leuke foto van jou op dat muurtje trouwens!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 20 februari 2017 - 10:12

Haha leuk! Ik vind dat ook altijd geweldig! Vooral prachtige kastelen op hoge bergen 😀 Dankjewel!

Reply
Nesrin 18 februari 2017 - 10:26

Indrukwekkend. Mooi fort en ik wist niet eens dat het bestond.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:24

Haha ik wist dat ook niet hoor, tot een paar jaar geleden toen ik er voor het eerst kwam 🙂

Reply
Jenny - ikreis.net 17 februari 2017 - 14:28

Indrukwekkend! Bijzonder dat er van dit fort zoveel meer bewaard is gebleven dan alleen de buitenwereld. Zo’n netwerk van gangen en tunnels heeft toch wel wat spannends.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:27

Dankjewel! Ja dat is inderdaad best spannend haha. Zeker bijzonder dat het zo goed bewaard is gebleven, zeker na wat er allemaal mee is gebeurd.

Reply
Yvonne 17 februari 2017 - 02:39

Fijn stukje geschiedenis met mooie foto’s erbij. Dankjewel weer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:28

Dankjewel!!

Reply
Roos 16 februari 2017 - 13:20

Interessant stukje geschiedenis! Wat een geweldige foto’s, heb forten (en kastelen, burchten, enz.) altijd erg interessant gevonden. 🙂 Wel heel apart dat zoiets wat er ook echt historisch uit ziet nu in de moderne wereld gepropt lijkt te zijn.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:36

Dankjewel Roos! Die contrasten tussen historisch en modern zijn echt heel groot in Cartagena. Gelukkig zijn de historische bouwwerken wel blijven staan, maar het geeft wel een apart gevoel om daarnaast die grote flatgebouwen te zien.

Reply
Sandra 16 februari 2017 - 13:15

Mooi artikel, Sabine. Inderdaad je prijs van EUR 7,00 is voor Nederlandse begrippen niet veel voor een tour van drie uur, grappig. Zo bizar de verschillen tussen oud en nieuw, vind ik meestal niet zo te rijmen met elkaar. Je blijft dan wel een keer stilstaan in het verleden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:47

Dankjewel! Haha ja mijn moeder zei het ook al haha. Ik vind 7 euro voor zoiets echt duur, ik denk dat ik straks in Nederland een gigantische shock ga krijgen als ik alleen al de prijzen voor een kopje thee zie, waarvan ik hier een hele maaltijd mee kan betalen 😛

Reply
Myriam 16 februari 2017 - 11:57

Bijzonder indrukwekkend!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 12:48

Dankjewel! Is echt een mooie plek!

Reply
Els 16 februari 2017 - 07:23

Leuk blog! Moet wel lachen om je immense bedrag van 7 Euro. Je begint Nederland al aardig te ontwennen want 7 euro is voor Nederlandse begrippen echt niet veel!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 13:55

Hahaha ja ik vind het echt wel veel. Maar inderdaad voor de westerse toerist is het misschien niet zo veel 😛 x

Reply
Gerlinde 16 februari 2017 - 03:25

Indrukwekkend ding zeg. Vind het altijd zo bizar te zien wat mensen met stenen hebben lopen sjouwen en hoeveel mensen hun levens zijn verwoest voor… tja… wat eigenlijk. Maar wel bijzonder om in die voetsporen te staan!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 13:56

Ja precies, echt heel apart! Zo groot ook met al die gangen…

Reply
Niels 16 februari 2017 - 00:52

Mooi fort en aardig groot. Ik kan me voorstellen dat het in die tijd moeilijk te veroveren was. Goed om te zien dat het vandaag de dag nog te bezoeken is en de kanonnen er nog staan. En je hebt er een leuk zicht op de nieuwe stad.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 februari 2017 - 13:59

Ja heel bijzonder dat het nog steeds zo mooi staat! Bijzonder ook dat de nieuwe wereld er zo dicht omheen is gebouwd haha

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!