Home De omgeving van Bogotá Colombia off the beaten track: Machetá en de onontdekte koffie-tour
Colombia off the beaten track: Machetá en omgeving

Colombia off the beaten track: Machetá en de onontdekte koffie-tour

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Colombia off the beaten track: het leukste wat er is! Toen we met twee vrienden in de auto stapten en Bogotá achter ons lieten om onbekend Colombia te ontdekken, kwamen we zomaar in een wel heel leuke situatie terecht. Want niet alleen bezochten we een prachtig meer, stonden we oog in oog met een stel lama’s en belandden we op een wel heel bijzondere begraafplaats, maar ook dronken we verse koffie in een koffiebar gelegen in het schattige dorpje Machetá ver van de gebaande paden. Waarna we totaal onverwacht een heel toffe ontmoeting hadden. Met wie? Lees hier wat je zomaar kunt meemaken tijdens een reis in het bijzonder gastvrije Colombia!

Machetá: een onbekend pareltje in Cundinamarca

Cundinamarca is een provincie in Colombia die massaal door toeristen wordt overgeslagen. Want wat is er hier nu voor interessants te beleven? Nou best veel, zo kwamen we achter. Eigenlijk waren we helemaal niet van plan om onze roadtrip te vervolgen naar rechts, tot één van onze vrienden opmerkte dat er een schattig dorpje moet zijn daar tussen de bergen. Machetá. Nooit van gehoord. We gokken het er op en in zo’n 20 minuten zit ik bijna te springen in de auto als ik opeens dit tussen de bergen zie verschijnen:

 

Ronddwalen door een slaperig dorpje

Na een paar minuten kwamen we aan in dit voor mij totaal onbekende slaperige dorpje, 85 kilometer vanaf Bogotá, niet zo ver van mijn geliefde Guatavita. Het dorpje stamt uit het jaar 1593 en werd ooit bewoond door de Muisca. Hedendaags telt Machetá slechts zo’n 1500 inwoners. We treffen er ook niet veel leven aan. Vooral wat spelende kinderen op het verlaten plein, mannetjes met cowboyhoeden en poncho’s en schattige huisjes die mooi afsteken tegen de groene bergen. Ook vinden we een geweldig koffie cafeetje, met koffie geproduceerd in de regio. Iets dat je niet zou verwachten op ruim 2100 meter hoogte, aangezien koffiebonen het liefst groeien op een hoogte tussen de 1300 en 2000 meter. Natuurlijk stappen we naar binnen en dat is het begin van een fantastische wending van de dag…

 

Colombiaanse koffie drinken in ‘La Casita del Café – Puente Piedra’

Koffie drinken dus. Want dat is precies datgene waar Colombia om bekend staat. Jimmy is er dol op en koopt het liefst de beste koffie van de beste finca’s. Ik neem thee uiteraard. Het cafeetje is bovendien ontzettend schattig en leuk ingericht. De koffie die wordt geschonken en in zakken wordt verkocht is van het merk Puente Piedra. Als alles op is wil mijn man zoals altijd meer weten. Want wáár komt deze koffie vandaan op deze hoogte? Hij vraagt het aan de bardame die vervolgens het beste antwoord van de dag geeft: ‘hier vlakbij op de finca. Wacht: zal ik de eigenaar even bellen? Die wil jullie vast wel rondleiden over zijn koffieplantage!’ Daar hoeven wij natuurlijk geen twee keer over na te denken.

 

Colombiaanse gastvrijheid: een onverwachte uitnodiging op privé finca Puente Piedra

Dus zo gezegd zo gedaan en tien minuten later staat de eigenaar met zijn grote truck voor het café. Hij rijdt voor en wij volgen hem het dorpje uit de bergen in. Alle vier zijn we er best wel even stil van: zo een aardige meneer die ons zonder ook maar één cent te vragen meeneemt naar zijn totaal voor toerisme afgesloten finca ergens in de middle of nowhere. Dat is toch prachtig? Het dorp is zo klein dat we binnen tien minuten al zijn aangekomen in prachtige natuur dat mijlenver weg lijkt maar in werkelijkheid hartstikke dichtbij Machetá is. De meneer stapt uit om de grote poort te openen en ons de finca op te laten. Het is een vrij klein landgoed, met zijn huis, bananenbomen en natuurlijk de koffieplantage. Middenin staat een klein huisje waar hét gebeurt: het maken van de koffie.

 

Hier zie je goed de groene koffiebonen en bananen.

 

De onontdekte tour over een kleine koffieplantage

Ook al ben ik al een paar keer eerder op een koffieplantage geweest (in San Francisco en Zona Cafetera), dit blijft gewoon iets heel leuks. De meneer neemt ons mee op een smal paadje door de koffiebonen en groene bananen. De koffiebonen zijn hartstikke groen dus nog niet rijp om geplukt te worden. Pas als ze rood zijn gekleurd worden de bonen van de takken gehaald. Mocht je zelf ooit een koffieboom tegenkomen: breek eens een koffie-vrucht open en stop de witte, glibberige boon in je mond. Je zult je verbazen over de intens zoete smaak!

In het huisje midden op de plantage blijken allemaal mooie moderne machines te staan. Je ziet al hieraan hoe klein deze finca is: van elke machine heeft hij er maar één. Voor elke stap in het proces van koffieboon tot koffie heeft hij een apparaat: om de bonen van het omhulsel te scheiden, ze te wassen, te drogen en te roosteren. Zelfs is er een knaloranje machine om de verse koffie in zakjes te doen voor de verkoop. Prachtig om te zien hoe passievol deze meneer is. Daar kan ik echt van genieten!

 

De omgeving van de koffie finca

Na de rondleiding bedanken we uitgebreid de eigenaar en rijden we terug naar Machetá. Onderweg genieten we nog even van de natuur en van de nieuwe witte huisjes die hier staan. Ik zou overal in dit mooie Colombia wel kunnen wonen, ja en ook nu weer komen de fantasieën op. Vooral bij onze vrienden: in zo een wit huisje wonen en elke dag van die heerlijke koffie drinken… zucht.

 

Wil jij ook Colombiaanse koffie drinken in Machetá?

Dat kan! Het café in Machetá staat goed bekend in de omgeving en ze hebben zelfs een Facebookpagina: Café Puente Piedra. Wil je overnachten in deze regio? In de omgeving van Machetá vind je diverse thermaal baden waar je kunt uitrusten in de bergen, waar het slechts zo’n 17 graden is. Klik hier voor het thermaalbad en andere veerblijfmogelijkheden. Hoe kom je in Machetá? Met de auto ben je ongeveer in 2 uur in Machetá. Alles over een auto huren en autorijden in Colombia vind je hier. Zover ik kan uitzoeken gaan er geen rechtstreekse bussen vanaf Bogotá naar Machetá, maar wel naar het nabijgelegen Chocontá. Ga naar Terminal de Transporte in Bogotá en koop een ticket bij Módulo 3 (Rojo) of Módulo 4 (Verde). Voor tijden en prijzen klik op de link van de Terminal en tik Chocontá in als destino. Vanaf Chocontá gaan er zeker bussen naar Machetá, wat slechts een halfuurtje verderop is.

 

Natuurlijk gaan we na de rondleiding terug naar het café om een aantal zakken van deze echte Colombiaanse koffie in te slaan voor thuis. Ik houd helemaal niet van koffie, maar de geur in de auto vind ik gek genoeg heerlijk. En hoe leuk is het om deze zakken cadeau te geven? Precies! Wat houd ik toch van Colombia…

 


Wat is jouw mooiste herinnering als je denkt aan gastvrijheid op reis?


Voor meer inspiratie voor reizen buiten de gebaande paden in Colombia, klik hier!


 

Lees meer!

28 reacties

Josanne - Reisbloggers 16 oktober 2016 - 04:29

Wat een leuke blog weer!
Super leuk om je nieuwe thuisland zo te ontdekken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:27

Dankjewel Josanne! Superleuk! Er zijn ook nog zoveel onontdekte plekken hier 🙂

Reply
Jonne Things you love to eat 13 oktober 2016 - 10:40

Wat een prachtige foto’s heb je op je blog! Ik zit helemaal te genieten.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:26

Ah lief dankjewel! Heel leuk om te lezen! 🙂

Reply
sunny mama 13 oktober 2016 - 06:58

Gek is dat hé, dat sommige plekjes op aard zo heerlijk toeven zijn en nog totaal onontdekt door de toeristen…
Mooie foto’s!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:25

Dankjewel! Ja precies, en in Colombia zijn er daar nog heel veel van. Gisteren zijn we er weer op uit geweest, en we kwamen echt bij de meest prachtige en spectaculaire natuur terecht. Dit was nóg verder buiten de gebaande paden. Komt natuurlijk op mijn blog 🙂

Reply
Els 13 oktober 2016 - 06:44

Dat ziet er echt tof uit! Leuke dag moet het geweest zijn!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:24

Ja superleuk! Die van gisteren ook trouwens 😀 Zó spectaculair!

Reply
Geri 12 oktober 2016 - 17:18

Wat een mooi verhaal. Wat een schat van een man die jullie op komt halen en je meeneemt naar zijn koffieplantage en zo vol passie bezig is. Echt een heel leuk avontuur waar je je hele leven plezier van zult hebben,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:23

Dankjewel Geri! Hij was inderdaad zo lief! Zo leuk dat zo iemand ons helemaal belangeloos meeneemt. Ik heb er ook echt goede herinneringen aan!

Reply
Margo 12 oktober 2016 - 16:10

Erg leuk om te lezen, Sabine! Ook de foto’s zijn weer mooi.
Ik drink graag dagelijks – liefst ’s morgens – 2 kopjes koffie. Goeie koffie van vers gemalen bonen. Eens kijken of ik een keer een goeie Colombiaanse variant kan kopen.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:22

Dankjewel Margo! Hier in Colombia is koffie echt heilig haha. Terwijl de Colombianen wel echt moeten zoeken naar goede koffie, de meeste goede koffie wordt namelijk geëxporteerd.

Reply
yvonne 12 oktober 2016 - 15:25

prachtige foto’s weer. En wat leuk om die plantage eens van dichtbij te zien. ik herken wat je zegt qua geur. ik drink zelf geen koffie maar die geur… Als ik Utrecht inrij dan komt die heerlijke geur ook zo de auto in bij de Douwe Egbertsbrug. 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:20

Dankjewel Yvonne! Haha leuk dat je het herkent van die geur 😀 Gek is dat eigenlijk, dat iets zo lekker dan ruiken maar de smaak dan veel minder is haha.

Reply
yvonne 17 oktober 2016 - 14:24

Jahaha. Ik lust echt geen koffie 😉

Reply
Renate 12 oktober 2016 - 13:55

Wat een mooie foto’s, vooral die eerste foto is echt prachtig!
Ik vind ook altijd leuk om onbekende stadjes/dorpjes te ontdekken, dus leuk dat jullie hier toch terecht zijn gekomen al was dat niet de bedoeling. Ook leuk al die informatie erover! Heel interessant!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:19

Dankjewel voor je leuke reactie! Ik houd er echt enorm van om de meer onbekende plekjes te ontdekken. Is in Colombia vaak heel mooi en verrassend. Volgende week de eerste blog van een nieuw avontuur buiten de gebaande paden!

Reply
Yvonne 12 oktober 2016 - 13:27

Oh van dit soort onontdekte pareltjes hou ik. 🙂 Wat leuk zo’n onverwachte uitnodiging, dat zijn vaak de beste ervaringen. Mooie foto’s heb je ook weer gemaakt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:18

Dankjewel! Ja ik houd er ook van, zó leuk altijd! Gisteren zijn we weer gaan rijden, deze keer nog veel verder buiten de gebaande paden. Waar we na 5 uur rijden uiteindelijk uitkwamen was echt spectaculair! De dag duurde van 6 uur in de ochtend tot 9 uur in de avond, maar het was het meer dan waard. Volgende week de eerste blog hierover!

Reply
Yvonne 18 oktober 2016 - 01:47

Gaaf! Ben heel benieuwd!

Reply
Zo simpel is dan geluk 12 oktober 2016 - 12:14

Zo leuk dat jullie spontaan een rondleiding kregen op de koffieplantage. Geweldig!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:17

Ja heel leuk! Heb er echt mooie herinneringen aan 😀

Reply
Esther 12 oktober 2016 - 11:11

Wat een prachtig avontuur weer. Heerlijk zo´n gepassioneerde man (af en toe zouden er hier meer mensen zo van hun werk houden en er trots op zijn), en wat bijzonder op zo´n hoogte bananenbomen en koffie? Moet daar toch aardig warm zijn denk ik? Tot gauw!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:11

Ja heerlijk was het! En die hoogte vond ik dus ook zo apart, het was er wel warmer dan in Bogotá, maar zeker niet zoals in Eje Cafetero. Gisteren zijn we weer wezen rijden buiten Bogotá, echt heel ver van de gebaande paden haha. We kwamen na ongeveer 5 uur rijden bij een meer aan en dat was zo waanzinnig mooi! Uiteindelijk 12 uur gereden ofzo… volgende week het verhaal hierover!

Reply
Thea de Vries 12 oktober 2016 - 03:10

Wat een mooie dag hadden jullie. Fijn dat je ons dit laat zien, je hebt weer prachtige foto’s gemaakt Sabine.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:09

Dankjewel! Het was echt een heerlijke dag! Gisteren zijn we er weer op uit geweest en nog verder dan de gebaande paden dan Machetá. Echt het meer dat we bezochten was zó mooi! Volgende week de blog hierover! Wel ver weg, we hebben iets van 12 uur gereden de hele dag.

Reply
Nesrin 12 oktober 2016 - 02:55

Wat gaaf dat hij jullie mee heeft genomen. Het ziet er werkelijk waar prachtig uit.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 oktober 2016 - 14:08

Ja echt superlief was dat! Het blijft zo leuk om rond te dwalen op een koffieplantage!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!