Home Argentinië De watervallen van Iguazu: zo bezoek je dit indrukwekkende natuurwonder
Watervallen van Iguazu - featured1

De watervallen van Iguazu: zo bezoek je dit indrukwekkende natuurwonder

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

In 2007 bezocht ik de watervallen van Iguazu voor het eerst, tijdens een backpack reis door Argentinië en Uruguay. 10 Jaar later was het tijd voor de tweede keer. Tijdens onze paar maanden in Buenos Aires vloog ik naar Puerto Iguazo om dit natuurwonder voor de tweede keer te bewonderen. Argentinië behoort wat mij betreft tot één van de mooiste landen ter wereld, en bijna niets kan ik mij zo levendig herinneren als de Iguazu falls. En dit bijzondere natuurgeweld wilde ik graag nog een keer ervaren. Ik was een klein beetje bang dat het de tweede keer minder spectaculair zou zijn. Maar natuurlijk: niets was minder waar. Vandaag neem ik je mee naar zowel de Braziliaanse als de Argentijnse kant van de Iguazu watervallen, maak je kennis met een bijzonder natuurverschijnsel en geef ik je vele reistips voor Iguazu.


De watervallen van Iguazu


De Iguazu-watervallen zijn de grootste watervallen in Zuid-Amerika en liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Het gehele complex bestaat uit 270 tot 300 watervallen, afhankelijk van de hoeveelheid water die door de rivier stroomt, is maximaal 82 meter hoog en beslaan in totaal 2,7 kilometer, inclusief vele kleine eilandjes.

De watervallen van Iguazu behoren tot de grootste ter wereld, maar de Victoria-watervallen winnen het nog net. De Niagara-watervallen op de grens van de VS en Canada zijn met elkaar nog geen kilometer breed en dus kleiner. De Iguazu-watervallen zijn zeker vergeleken met de Victoria-watervallen heel toegankelijk, en dus makkelijk te bezoeken.

 


De Braziliaanse kant van Iguazu: Cataratas do Iguaçu


Vlak nadat we aankwamen reden we meteen naar Brazilië (zie verder voor uitleg en tips). Deze kant geeft met name een goed overzicht van de immens grote watervallen en heb je dus prachtige uitzichten.

Met de bus stap je vlak naast de watervallen uit en loop je met de vele andere bezoekers richting de plek waar hét gebeurt. Al snel zijn de eerste watervalletjes te zien. Net als prachtige vogels trouwens. Zo zien we een toekan gewoon boven ons in de boom (zie derde foto hieronder).

Naarmate we het pad steeds verder aflopen wordt het lawaai van het denderende water steeds luider. Bij elk uitzichtpunt verbazen we ons over de schoonheid van deze plek.

 

Een loopbrug de watervallen in

Totdat we aankomen bij een van de drie meest bijzondere uitkijkpunten in heel Iguazu: de loopbrug over het water. De camera gaat weg en de regencape aan, want eenmaal op die brug blijft niets droog.

Het is zo enorm indrukwekkend, alsof we in de waterval staan! Ongelooflijk wat gigantisch veel water daar naar beneden komt. Het is zo overweldigend om daar te staan, bijna niet te beschrijven. Kletsnat komen we weer van de brug af en inmiddels begrijpt ook Jimmy waarom hij dit moest zien: dit is spectaculair!

 

De uitkijktoren over Iguazu falls

Aan de Braziliaanse kant van Iguazu staat een hoge uitkijktoren. Na eerst een halfuur in de rij te hebben gestaan gaan we met de lift naar boven. Eenmaal boven kwamen we erachter dat je ook gewoon via de andere kant kunt lopen en dus helemaal de lift niet nodig is. Maar ach, het maakt allemaal niet uit. Voor dit uitzicht hebben we veel over: wat prachtig!

We zien de watervallen van boven, de Devils Throat, de Argentijnse kant, alles. De zon die het denderende water zo mooi geel kleurt, en de mensen beneden die nu na ons kletsnat worden. Zo mooi!

 

Weer terug naar Argentinië

Na de uitkijktoren hebben we alles gezien en besluiten we in het restaurant nog wat te eten en te drinken met uitzicht op de watervallen. Er is meer te doen, zoals wandelingen met een gids (wat extra geld kost uiteraard), maar daar hebben we geen tijd voor. Na een paar uur vol bewondering te hebben rondgelopen verlaten we deze kant van de watervallen en rijden we weer terug naar Argentinië.

 


De Argentijnse kant van de Iguazu watervallen: Cataratas del Iguazú


De tweede dag vertrekken we vroeger naar de Argentijnse kant, dat groter is dan de Braziliaanse en dus ook meer tijd kost. We besteden dus ook zo’n beetje de hele dag aan dit prachtige deel en ontdekken de watervallen van een heel andere kant.

Aan deze zijde moet je meer wandelen en hier voelt het meer alsof je in de watervallen staat, maar je hebt minder plekken om een overzicht te krijgen van het geheel. Er zijn diverse wandelingen te doen die duidelijk met kleurtjes staan aangegeven op de kaart. Wij hebben alle wandelroutes gedaan en dus alles gezien.

 

De wandelingen aan de Argentijnse kant van Iguazu

Over bruggen door het regenwoud of over het water loop je van uitzichtpunt naar uitzichtpunt. Ook kun je gratis de oversteek maken met een bootje naar het eiland San Martín voor prachtige uitzichten over de Argentijnse kant. Absoluut de moeite waard! Soms is het niet nodig, maar meestal halen we onze regencape tevoorschijn om te voorkomen dat we helemaal nat worden door het denderende water. Vandaag zijn er strakblauwe luchten en dat levert ook nog prachtige plaatjes met regenbogen op!

 

De Duivelsmond

Het meest indrukwekkende stukje van de Argentijnse kant is de Garganta del Diablo, oftewel, de Duivelskeel. Hier kom je uit na een wat langere wandeling, waarna je opeens op het randje van een bizar stukje waterval staat. Met een immense kracht dendert hier vanaf 82 meter hoogte van drie kanten water naar beneden. Je staat zo dicht bij het randje, echt best spannend. Ondertussen word je uitzicht belemmerd door de mist van het vallende water. Maar dat hindert niet, want dit is echt heel bijzonder!

 


Waar verblijf je in Puerto Iguazú?


Er is veel keus wat betreft hostels en hotels in Puerto Iguazú. Wij kozen voor een mooi bed & breakfast waar ik nog veel langer had kunnen blijven.

De Secret Garden Iguazú doet zijn naam eer aan: aan de voorkant zie je niets, maar zodra je de poort doorloopt kom je in een verborgen tuin vol met kolibries en andere vogeltjes, en een schattig blauw huisje met drie kamers. V

anaf het ontbijt heb je zicht op de tuin en krijg je een live-vogelshow. Prachtig! De eigenaar, John, komt uit India en is zeer gastvrij. Zodra je aankomt neemt hij je eerst mee in de auto voor een rondritje door Puerto Iguazú, zodat je weet waar wat te vinden is, en legt hij van alles uit over het stadje. En als je na een dag wandelen langs de watervallen terugkomt, staan er lekkere Indiase hapjes en een drankje op je te wachten.

John komt er gezellig bij zitten en vertelt graag over zijn leven en over deze prachtige plek.

Ze bieden tevens vervoer van en naar het vliegveld en van en naar de Braziliaanse kant van de watervallen (25 euro heen en terug). De kamer is heel schoon, er is warm water, het bed is heerlijk en voor de warme dagen is er ook airconditioning. Een echte aanrader dus!

 


Bezoek de watervallen van Iguazu: praktische informatie


Entreeprijzen en openingstijden Iguazu

De Braziliaanse kant is elke dag geopend van 9 AM tot 5 PM en kost 83 Braziliaanse Real. De Argentijnse kant opent om 8 AM, gaat dicht om 6 PM en kost 25 euro. Meer informatie over de Braziliaanse kant vind je hier, voor de Argentijnse kant klik hier. Zie deze links voor actuele prijzen en openingstijden.

Hoe kom je in Puerto Iguazú?

Als je door Argentinië aan het reizen bent hangt het er een beetje vanaf waar je bent wanneer je naar Iguazu gaat. De watervallen liggen helemaal in het noorden en dus zal het vaak een lange weg zijn. Je kunt er vanaf Buenos Aires makkelijk heen met de bus, dit duurt wel zo’n 18 uur. Heb je die tijd niet of wil je simpelweg niet zo lang in de bus zitten, dan kun je ook een binnenlandse vlucht boeken. Wij vlogen met Latam en betaalden 400 euro per persoon. Ik moet er wel bij zeggen dat we slechts twee dagen van tevoren boekten, dus wellicht kan het goedkoper.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Iguazu?

Als je letterlijk alles wilt zien, dan heb je een halve dag aan de Braziliaanse en een hele dag aan de Argentijnse kant nodig. Aangezien je er dan toch bent is het beter niet beiden op één dag te doen, dat is gewoon zonde. Neem de tijd en doe het in één keer goed. Aan de Argentijnse kant moet je veel lopen en soms wachten door de hordes toeristen, vertrek dus op tijd om het meeste uit je dag te halen. Je hebt dus minstens twee dagen nodig.

Is het echt nodig allebei de kanten te zien?

Als je Iguazu in zijn geheel en intensief wilt beleven, ga dan absoluut naar beide kanten! Ze zijn beiden erg verschillend en je krijgt dus ook een ander gevoel bij en kijk op de watervallen. Daarnaast kom je vast niet elke dag in Iguazu, dus het is wellicht beter het in één keer goed te doen en dus iets meer tijd te nemen.

Van de ene naar de andere kant

Waar je verblijft maakt niet zoveel uit: je kunt makkelijk de grens oversteken. Er zijn bussen en genoeg privé taxi´s die je graag brengen en ophalen. Omdat we niet zoveel tijd hadden zijn wij met een taxi van de Bed & Breakfast gegaan. Dat was bijzonder fijn. Aan de grens haal je een stempel en terug nogmaals. En dan sta je dus binnen no-time aan de overkant.

De beste reistijd voor Iguazu watervallen

De beste reistijd voor Iguazu is in de zomer (november tot en met februari), omdat het dan meer regent en de watervallen dan dus heviger zijn. Dan is het echter ook drukker wegens de Argentijnse vakantie en hoogseizoen en regent het dus meer. Ik ben twee keer in de Argentijnse winter geweest en ook dan is het al zeer indrukwekkend.

Welke kleding neem je mee?

Hoewel je in de tropen bent is het er in de Argentijnse winter niet zo heel warm. Overdag als de zon schijnt kun je makkelijk in een broek met korte mouwen lopen, maar zeker in de ochtend en avond of als het bewolkt is, is het best fris. Neem dus dan een jas en iets warmers mee. In het park kun je een regenjas kopen, die kun je natuurlijk gebruiken voor beide kanten, dus gooi ‘m niet weg na gebruik.

Aan de Argentijnse kant: met het treintje of lopen?

Om bij de Duivelskeel te komen gaat bijna iedereen met de trein. Waarschijnlijk omdat bijna niemand weet dat je er ook gewoon heen kunt lopen. Er zijn zoveel mensen bij het treintje en je moet altijd wachten voordat je erin kunt, het is dus bijna zelfs sneller om te lopen. Je wandelt gewoon naast het spoor en na ongeveer 2 kilometer kom je aan bij de brug die naar de Duivelskeel gaat. Wij liepen zowel heen als terug en is een mooi alternatief!

Eten en wilde dieren

Hoewel er veel toeristen zijn, ben je toch wel echt midden in het regenwoud. Dat betekent dat er dieren zijn die je vooral niet moet storen en al helemaal geen eten moet geven. Helaas zijn er vele toeristen die dat wel doen, met als resultaat dat je op de terrassen bij de restaurants erg moet oppassen dat er niet een aap op je tafel springt en je broodje uit je handen grist. Ik zag dit naast mij gebeuren en toen zijn we maar binnen gaan eten.

Vervolg je rondreis Argentinië

Wij bezochten Iguazu tijdens 2 maanden Buenos Aires op een weekend trip met het vliegtuig. Maar je kunt Iguazu ook heel goed inpassen in een rondreis Argentinië. Check hier hoe je je rondreis Argentinië kunt vervolgen!

 


Ben je ooit in de buurt? Bezoek dan zeker de watervallen van Iguazu! Hoeveel foto’s je ook hebt gezien en hoeveel verhalen je ook hebt gehoord, dit natuurwonder is zo indrukwekkend, dat moet je echt zelf ervaren!


In dit artikel staan affiliate links. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer!

20 reacties

Marcella 10 oktober 2017 - 04:23

IK WIL HIER NAARTOE! Vorig jaar was ik voor de tweede keer bij de Niagara Falls, maar jeetje, wat moet Iguazu indrukwekkend zijn! Ik zet ‘m erg hoog op mijn wishlist. Die 18 uur vanuti BA is natuurlijk prima te doen als je het op breekt in een aantal dagen. Kunnen we meteen wat meer van Argentinië ontdekken 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 11 oktober 2017 - 13:26

Haha ja hier moet je echt een keer naartoe! 😀 Niagara Falls is volgens mij ook hartstikke indrukwekkend, maar deze is nog veel groter. Het gaat je zeker bevallen haha 🙂 En er is zoveel te zien en te doen in Argentinië, je hoeft je niet te vervelen!

Reply
Morgaine 4 oktober 2017 - 03:31

Ja de drie watervallen die ik ooit nog weleens zou willen aanschouwen, hoe prachtig de foto’s ook zijn, ik denk dat je er echt moet zijn om het echt te voelen, in te ademen, en te beleven, prachtig! En jij bofkont, voor de tweede keer in je leven mocht jij erheen 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2017 - 21:58

Ja precies, je moet er echt zijn om te beleven. Is echt een behoorlijk heftige ervaring haha 🙂 Nu de andere watervallen nog! 😀 x

Reply
Paul 28 september 2017 - 00:04

Wat een ontzettend mooi plekje, Sabine. Het ziet er werkelijk prachtig uit. Ik wil heel graag richting Zuid-Amerika, maar mijn vriend wil nog niet zo graag. Hij ziet op tegen de taalbarrière (we spreken alleen vloeiend Engels) in combinatie met vegetarisch eten.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2017 - 05:34

Het is ook echt indrukwekkend, zeker als je er zelf staat! Snap het wel van de taalbarrière, maar het ligt er wel erg aan waar jullie heen zouden gaan hoor. Er zijn heel veel reizigers in Colombia die nagenoeg geen Spaans spreken en het op één of andere manier toch redden. Al is de ervaring wel beter met Spaans. Maar in Argentinië spreken echt heel veel mensen Engels en vaak als ze merken dat je niet goed Spaans spreekt gaan ze automatisch over op Engels, dus zonder Spaans naar Argentinië is geen probleem. Overigens, als je Spaans zou leren dan versta je er in Argentinië zeker in het begin toch weinig van haha, het accent en de woorden zijn heel anders namelijk.

Reply
Wanda 25 september 2017 - 12:04

Wow, wat een prachtig schouwspel joh! Ik had er weleens iets van gezien in een reisprogramma maar het ziet er inderdaad heel erg indrukwekkend uit. Zou ook echt iets voor mij zijn maar of we ooit een uitstapje maken naar Argentinië? Ik denk het haast niet maar wie weet ooit!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2017 - 08:46

Ja echt heel bijzonder dit! Argentinië is sowieso een bijzonder mooi land, het heeft echt alles behalve Caraïbisch gebied haha 🙂 Zeker de moeite waard om de oversteek te maken!

Reply
Jessica 24 september 2017 - 12:31

Als watervalliefhebber moet ik hier sowieso nog een keer naartoe! En wat hebben jullie trouwens in een leuke accommodatie overnacht, heel schattig 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2017 - 08:41

Ja zéker een keer naartoe gaan, je gaat het fantastisch vinden! De bed & breakfast was echt heerlijk, zou er de volgende keer weer naartoe gaan 🙂

Reply
Stéphanie 23 september 2017 - 15:56

Prachtige plek! Echt bizar hoeveel water er naar beneden kan storten he. De Niagara Falls hebben mij verleden jaar al weten te verrassen (ik had er eigenlijk niet veel van verwacht), maar deze watervallen zijn nog indrukwekkender zo te zien. Ik zou er graag eens naartoe willen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 september 2017 - 21:12

Ja heel bijzonder! De Niagara falls daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar. Ze zijn kleiner dan Iguazu dus als die al verpletteren dan gaat Iguazu je zeker verbazen haha 🙂 Victoria Falls lijken me ook heel indrukwekkend, maar is wat lastiger te komen helaas..

Reply
Nesrin 21 september 2017 - 16:40

Fantastisch mooi. Bijzonder hoe gaaf de natuur toch kan zijn. Ik vind het heel indrukwekkend.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 september 2017 - 21:10

Ja heel bijzonder de natuur! Bijna niet te geloven wat een hoop water daar naar beneden komt…

Reply
yvonne 21 september 2017 - 11:53

Wauw! ik vind de foto’s al erg indrukwekkend!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 september 2017 - 21:10

Haha ja echt heel bijzonder zijn deze watervallen!

Reply
Rob 21 september 2017 - 02:10

Waanzinnig mooi. We waren er ook maar dat wel in 1988. Dank voor al je informatie, hoop dat we ee nog eens terug kunnen keren. Waren in 2011 ook in Argentina, hebben dit toen gemist

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 september 2017 - 21:09

Wat bijzonder zo lang geleden! Toen was het vast veel fijner zonder de hordes toeristen. Waren er toen ook de wandelpaden al? Hoop dat het lukt ooit nog eens terug te gaan!

Reply
Els 21 september 2017 - 01:39

Indrukwekkende foto’s! Echt schitterend!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 23 september 2017 - 21:07

Ja echt waanzinnig mooi! Misschien kom je er ooit nog eens 😀 xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!