Home Argentinië Dagtrip vanuit Buenos Aires: ontdek San Antonio de Areco
San Antonio de Areco - featured2

Dagtrip vanuit Buenos Aires: ontdek San Antonio de Areco

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Buenos Aires is een heerlijke stad waar zowel binnen als buiten de stadsgrenzen van alles te beleven valt. Een dag of meerdaagse trip is makkelijk te maken en ideaal om even de drukte te ontvluchten. In de omgeving van Buenos Aires zijn diverse leuke plekken om een dagje door te brengen. Te genieten van frisse lucht, mooie natuur of schattige dorpjes. Ook wij hebben diverse keren de stad verlaten om de omgeving te ontdekken. De eerste dagtrip ging naar het typische gaucho dorp San Antonio de Areco. Het prachtige weer, de lieve mensen en de typisch Argentijnse straten die ik me opeens weer zo goed kon herinneren maakten deze dagtrip tot een groot succes. Maak kennis met het echte gaucho-dorp San Antonio de Areco! En: wat is eigenlijk een gaucho?


San Antonio de Areco


Met de bus sta je vanaf Buenos Aires zo’n 2,5 later in San Antonio de Areco. Gelegen in de provincie van Buenos Aires telt dit ‘dorp’ zo’n 25.000 inwoners. Het dorp stamt uit de 18e eeuw, staat bekend als mooiste in de Argentijnse pampa (grasvlakten) en heeft veel typische gaucho en criollo tradities behouden.

De schattige straatjes met de prachtige bomen die over de weg hellen, de oude huizen en de vele paarden maken het bovendien bijzonder pittoresk. Om het helemaal af te maken is San Antonio de Areco ook nog in het troste bezit van een knalroze brug. Dat smaakt naar meer!

 


Wat is er te zien en te doen San Antonio de Areco?


Museo Gauchesco Ricardo Güiraldes

Dit prachtige en interessante museum is een echte aanrader. Het museum is gelegen in Parque Criollo, geopend in 1936 en is gericht op schrijver Ricardo Güiraldes, de lokale gaucho geschiedenis en op cultuur in het algemeen.

Je kunt het museum zelf bezoeken of meegaan met een uitgebreide tour van ongeveer 1,5 uur. Beide opties zijn gratis. Het huis dat je bezoekt is gerestaureerd en veel delen zijn nagemaakt naar hoe het ooit was.

Het bezoek begint in de oude pulpería (kroeg), die is gemaakt zoals toen deze voor het eerst opende in het jaar 1850. Verderop in het park vind je het museum met oud zilverwerk, prachtige schilderijen en alles over het schrijfwerk van Ricardo Güiraldes.

Hier meer informatie voor je bezoek.

 

De roze brug

Voordat je bij het Museo Gauchesco komt moet je eerst de Areco Rivier oversteken over de oude roze brug: Puente Viejo. De brug dateert uit 1857 en was ooit een tol overgang. De brug is niet super bijzonder, maar de kleur steekt mooi af in de groene omgeving vol met paarden, en de weg die volgt na de brug is een originele weg die leidt naar het noorden van Argentinië.

Als ik deze weg zie komen er weer allemaal herinneringen aan andere plekken in Argentinië naar boven, gewoon omdat het zo typisch is. Het park rondom de brug is trouwens een populaire plek om te picknicken of gewoon te relaxen op een mooie dag. Een kleed meenemen is dus zeker geen overbodige luxe!

Hier vind je de puente viejo.

 

Wandel door het dorp

Eigenlijk is het ook al gewoon ontzettend leuk om door het dorp te wandelen en te genieten van de schattige straatjes, mooie bomen en oude huizen. Er zijn bovendien genoeg eettentjes en cafeetjes waar je bij mooi weer lekker op het terras gaucho’s kunt kijken.

 


Andere bezienswaardigheden in San Antonio de Areco


Naast bovenstaande zijn er nog twee andere musea in het dorp. Hier zijn wij niet geweest, maar als je de tijd hebt zijn deze ongetwijfeld wel de moeite waard.

Museo las Lilas de Areco

Dit museum gaat over volksartiest Florencio Molina Campos. Er schijnt een mooi binnenpleintje te zijn en een grote collectie van het werk van Florencio, gericht op komische karikaturen. Ook is er een licht en geluid show met als thema gaucho’s en vind je er een café voor koffie en gebak. Entree: 100 pesos. Meer informatie.

Museo y Taller de Platería Draghi

Het kleine Draghi museum bezit een collectie aan zilveren gauchomessen uit de 19e eeuw, een paardentuig en spullen voor mate (de traditionele thee uit Argentinië). Ook is er een zilversmid workshop op vrijdag, zaterdag en zondag in de ochtend. Lijkt me erg leuk om te doen! Entree: 75 pesos. Meer informatie.

 


Wat is een gaucho?


Een gaucho is een moedige en vakkundige ruiter of veehoeder. Oorspronkelijk stammen de gaucho’s af van de Spanjaarden en indianen, die zich op de pampa’s bezighielden met vee hoeden.

Gaucho’s komen voor in Argentinië, Paraguay, Uruguay en in het zuiden van Brazilië. In Argentinië wordt de term ‘gaucho’ vaak gebruikt voor alle Argentijnen. In legendes, folklore en literatuur werden gaucho’s sterk bewonderd en beroemd en dit werd dan ook onderdeel van de lokale traditie. Tot economische successen van de gaucho’s behoren rundleer en gedroogd vlees.

Een essentieel kenmerk van een gaucho is dat hij een zeer ervaren ruiter is. Een gaucho kon al paardrijden zodra hij kon lopen en zonder paard ontbreekt er echt iets. Wil je met eigen ogen een echte gaucho traditie zien? Bezoek dan in november de Día de la Tradición (de dag van de traditie), wanneer alle gaucho’s met hun paarden vanuit de hele pampa naar San Antonio de Areco komen.

 


San Antonio de Areco praktisch


Hoe kom je in San Antonio de Areco vanuit Buenos Aires?

Vanuit Buenos Aires ben je ongeveer in 2 a 2,5 uur met de bus in San Antonio de Areco. Ga naar het busstation in de wijk Retiro en zoek naar busmaatschappij Chevallier. Prijzen beginnen bij 130 Argentijnse pesos, maar op sommige tijden is het duurder en betaal je 145 pesos.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Een dag is voldoende om het dorp te leren kennen en één of twee musea te bezoeken. Wil je echter meer, zoals paardrijden, alle musea bezoeken en verblijven op een ranch, dan lijkt het me zeker de moeite waard om een of meerdere nachtjes te blijven.

Verblijf op een typische boerderij

Wij hebben dit dus niet gedaan, maar het staat zeker op de lijst om ooit nog eens te doen: verblijven op een echte ranch (boerderij). Hoewel veel boerderijen nog steeds privéterrein zijn van rijke landbezitters, zijn de grootste ranches nu geopend voor publiek. Je kunt er paardrijden, andere buitenactiviteiten doen en overnachten. Verblijven op een ranch is niet bepaald goedkoop, maar het schijnt heel leuk te zijn om het landleven te ervaren en de omgeving beter te leren kennen. Een voorbeeld van een typische ranch is Estancia La Cinacina.

Meer dagtrips vanuit Buenos Aires

Naast San Antonio de Areco is er veel meer te doen in de omgeving van Buenos Aires. Denk aan de prachtige Tigre Delta en het gezellige dorpje San Isidro.

 


San Antonio de Areco was een bijzonder leuke dagtrip en echt aan te raden om te doen als je voldoende tijd hebt in Buenos Aires! Lekker even weg uit de drukke stad en genieten van een heel typisch Argentijns gaucho-dorp!


In dit artikel zijn affiliatie links gebruikt. Klik hier voor meer informatie.


 


 

Lees meer!

14 reacties

Morgaine 4 oktober 2017 - 03:20

prachtig weer al die foto’s en dat roze bruggetje, hahahaha ja dat steekt mooi af bij de natuur zo 😀

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2017 - 21:55

Dankjewel! Was een erg leuk dorp 😀

Reply
Michelle 1 oktober 2017 - 13:30

Mooie foto’s! Lijkt me erg leuk om zo’n oud dorpje te bekijken en dan lekker op een terrasje neer te strijken. Volgens mij vermaak je je er dan prima =)

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 6 oktober 2017 - 21:54

Ja echt super! Inmiddels zijn we alweer terug in Bogotá, maar zulke mooie herinneringen! 😀

Reply
Marlies 28 september 2017 - 08:23

Leuk Sabine! Ik ben daar al 2x geweest, tijdens de Dia de la Tradicion, een festival waar alle gaucho’s met hun familie naar toe komen. Er zijn dan allerlei demonstraties en zondag is het Desfile op het stadsplein. Alle gaucho’s met hun familie presenteren zich dan te paard. Echt kippenvel om te zien! Dit evenement is vaak 1ste of 2e weekend in november, dit jaar 11 november.
De taart op de foto heet Roggel en mag ik nu eigenlijk ook niet meer eten 😉 maar zoooo lekker!
https://www.youtube.com/watch?v=74mwFL_URSs

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 september 2017 - 05:38

Ohhh Marlies dankjewel voor het leuke filmpje! Wat tof dat je daar geweest bent! Wij vonden het al jammer dat we dat net missen 🙂 Hoop het ooit nog eens te zien. Ik had al tegen mijn ouders gezegd, als jullie ooit in Buenos Aires komen gaan jullie naar dit dorp haha 😀 Ook bedankt voor de naam van die taart! Heel lekker maar echt een suikerbom haha

Reply
Nesrin 26 september 2017 - 09:43

Ik ken alleen Gaucho’s haha het restaurantketen hier in Nederland. Jouw foto’s zijn weer prachtig Sabine. Is de foto onder een stuk gebak? Het ziet er zo lekker uit. Ik hoor graag wat het precies is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2017 - 10:05

Haha ja die ken ik ook! Ooit toen ik nog geen vegetariër was heb ik daar eens gegeten 🙂 De foto onder is inderdaad taart. Geen idee meer hoe het heet maar ze verkopen het overal hier. Het is gemaakt van dulce de leche (dat is een soort caramelstroop) dat tussen een soort pannenkoekjes van bladerdeeg oid zit. Met room er bovenop. Het is heerlijk maar wel heel machtig.

Reply
Els 26 september 2017 - 08:14

Het ziet er weer superleuk leuk uit. Het ene Zuid-Amerika is het andere niet heb ik wel in de gaten!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2017 - 08:49

Ja dat klopt helemaal. Noord en Zuid is niet te vergelijken haha 🙂 xx

Reply
Elly Maarse 26 september 2017 - 04:54

Ik heb je bloc gelezen,heel interessant.Jammer dat ik zulke reizen niet meer kan maken.
Het ziet er allemaal prachtig uit.Je weet het ook heel mooi te beschrijven.
Ik zou er zo naar toegaan,ga het mijn kinderen en kleinkinderen laten lezen,misschien
Komen die nog eens in de gelegenheid om dit land te gaan verkennen.Besabine,bedankt voor je mooie beelden.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2017 - 08:48

Dankjewel Elly voor je lieve reactie! Argentinië is echt een heel mooi land, als ze de kans krijgen is het zeker de moeite waard om de oversteek te maken. Groetjes!

Reply
Karlijn 25 september 2017 - 09:51

Ah, wij hadden hier helaas geen tijd voor toen we in Buenos Aires waren. Jammer, want het ziet er superleuk uit! En heel fotogeniek zo te zien 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 september 2017 - 08:47

Jammer! Er zijn nog veel meer dagtrips te maken rondom Buenos Aires. Best mooi de omgeving!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!