Home Nariño Op de grens tussen Colombia en Ecuador | Bezoek de begraafplaats van Tulcán
Cementerio de Tulcán Ecuador grens Colombia

Op de grens tussen Colombia en Ecuador | Bezoek de begraafplaats van Tulcán

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Een paar uurtjes de grens over van Colombia naar Ecuador voor een begraafplaats. Het klinkt een beetje vreemd, maar geloof me: het is de moeite waard. De Cementerio de Tulcán is namelijk één van die begraafplaatsen die je gezien moet hebben. Daarbij is dit bezoek perfect te combineren tijdens een dagtrip vanaf Pasto naar de beroemde kathedraal Las Lajas in Ipiales. En reis je vanaf Ecuador naar Colombia of andersom? Ook dan kun je makkelijk een stop maken op deze plekken. Benieuwd naar waarom de begraafplaats van Tulcán de moeite van de tussenstop waard is? Lees snel verder.


Cementerio de Tulcán in Ecuador


Het grensstadje Tulcán

Tulcán is het eerste stadje dat je tegenkomt als je de grens over gaat van Colombia naar Ecuador. Gelegen op een heuvel op bijna 3000 meter hoogte telt Tulcán zo’n 55.000 inwoners. Door reizigers wordt Tulcán vooral gebruikt als transport hub, maar als je de tijd hebt is het erg de moeite waard een paar uurtjes in dit stadje te blijven. Tulcán staat namelijk bekend om de bijzondere begraafplaats Cementerio de Tulcán.

 

Cementerio de Tulcán

Of José María Azael Franco Guerrero, zoals deze begraafplaats eigenlijk heet. De begraafplaats werd gesticht in het jaar 1932 als vervanging van een pantheon dat werd verwoest tijdens een aardbeving in 1923. Op een oppervlakte van 8 hectare vind je ongeveer 12.400 nissen, grafheuvels en mausolea.

Het meest bijzonder aan deze begraafplaats zijn de tuinen die ruim 4 hectare in beslag nemen. Hier vind je namelijk zo’n 300 figuren uitgesneden uit cipressen, in verschillende vormen die iets laten zien over de flora en fauna in Ecuador en Romeinse, Griekse, Inca, Azteekse en Egyptische culturen. En dat is een best bijzonder schouwspel.

 


Dwaal over een bijzondere begraafplaats


Het is een beetje vreemd om te zeggen dat dwalen over deze begraafplaats een waar genot is, maar ik doe het dus toch. Vaak zijn het de graven die als eerste opvallen wegens iets bijzonders, maar op de Cementerio de Tulcán zijn dat de prachtige bomen in allerlei figuren en de smalle doorgangen die iets weg hebben van een doolhof. De bomen zijn tot in de puntjes bijgehouden en geknipt en bijzonder om te zien.

 

Er zijn diverse delen op de begraafplaats die je kunt bezoeken, zoals het Parque de los Recuerdos en meer naar achteren het Altaar van God. In deze tuinen vind je ook mooie bouwwerken en houten borden met teksten in het Spaans van een bekende schrijver.

 

Vanaf de begraafplaats heb je ook prachtige uitzichten. Niet alleen over de omgeving, maar ook over de begraafplaats zelf. Ga daarvoor één van de trappetjes op naar boven aan de zijkanten van de begraafplaats. Daar kom je bij de kleine graven in de muren waar je over een smal paadje op de muur kunt lopen. En kunt genieten van de uitzichten.

 


Praktisch | Bezoek de begraafplaats van Tulcán in Ecuador


Hoe kom je in Tulcán vanuit Colombia?

Vanaf waar je bent in Colombia ga je eerst naar de bus terminal in Ipiales. Vanaf Pasto is dit zo’n 2 a 3 uur met de bus, vanaf Las Lajas 15 minuten met de colectivo. In Ipiales neem je een colectivo naar de grens met Ecuador: Puente Internacional de Rumichaca. Duur: 15 minuten, 3500 pesos. Daar stap je over op een Ecuadoraanse taxi of colectivo naar Tulcán (15 a 20 minuten, 3500 pesos).

Let op: bij de grens hoef je geen paspoort te laten zien of ergens te wachten.

In Tulcán stap je uit bij Parque Ayora (hier is de begraafplaats om de hoek) of bij de terminal (20 minuten lopen, lastig als je niet aan de hoogte bent gewend). Als je de begraafplaats niet kunt vinden, vraag het even aan iemand.

De terugweg naar Colombia gaat hetzelfde: neem de colectivo vanaf Parque Ayora (de wit met blauwe busjes) naar Puente Internacional de Rumichaca, stap daar over op de colectivo naar Ipiales. En vervolg daar je reis.

Moet je dollars hebben als je alleen naar de begraafplaats wilt vanuit Colombia?

Als je vanaf de grens de colectivo naar Tulcán pakt en na je bezoek direct terug gaat naar de grens met Colombia heb je geen dollars nodig. Je kunt de colectivo betalen met Colombiaanse pesos. Wil je in Tulcán gaan eten of andere dingen doen die geld kosten, dan is het wel handig om wat dollars te kopen als je op de grens bent. Ikzelf heb het bezoek zonder dollars gedaan.

Openingstijden & kosten

De begraafplaats is geopend van 6AM tot 8PM; de toegang is gratis. In de avond schijnt het mooi verlicht te zijn.

Hoeveel tijd heb je nodig?

Ik ben ongeveer 2,5 uur op de begraafplaats gebleven. Ook vanwege het opnemen van Instagram stories. Een bezoek kan ook een halfuur sneller.

Waar te verblijven?

Ik bezocht Tulcán in Ecuador op een dagtrip naar Las Lajas vanuit Pasto. In Pasto verbleef ik in het fantastische hostel La Bohemia. Echt een aanrader: schoon, goed gelegen, dé plek om andere reizigers te ontmoeten, goedkoop en geweldige eigenaren.

Veiligheid

De grens tussen Colombia en Ecuador is rood gebied en de rest van het departement Nariño oranje. De toeristische bestemming Las Lajas kun je zonder problemen bezoeken. Ga de grens met Ecuador bij voorkeur alleen overdag over.

Hoe combineer je de begraafplaats van Tulcán met je reisroute door Colombia?

Op doorreis van Ecuador naar Colombia of van Colombia naar Ecuador

Het Colombiaanse departement Nariño is gelegen in een uithoek van Colombia en daarom zijn de meeste reizigers in dit gebied reizigers die Colombia verlaten naar Ecuador of na een reis door Ecuador nu doorreizen in Colombia. In dit geval zijn zowel Tulcán in Ecuador en Las Lajas in Colombia makkelijk in te passen. Vanuit Ecuador stop je in Tulcán, bezoek je de begraafplaats om vervolgens door te reizen naar Las Lajas of direct dieper Colombia in. Vanuit Colombia hetzelfde: stop in Tulcán (en Las Lajas natuurlijk) om vervolgens verder te reizen.

Tijdens je rondreis door Colombia

De meeste reizigers in Colombia slaan Pasto en omstreken over. Je moet er ook een behoorlijke omweg voor maken. Als je de tijd hebt kan ik je deze regio absoluut aanraden. Om vanaf Pasto de begraafplaats én Las Lajas in een dag te bezoeken ga je vroeg weg uit Pasto (6 a 7AM). Ga eerst de grens over naar Ecuador naar Cementerio de Tulcán en bezoek daarna Las Lajas. In de avond ben je dan weer terug in Pasto.

Pasto kun je combineren met Popayán. Of, als je echt van buiten de gebaande paden reizen houdt, vanaf San Agustín via Pitalito naar Mocoa, dan naar Pasto en dan weer door naar boven naar Popayán. Hiervoor heb je wel de tijd nodig. Reis dat stuk alleen overdag en vraag vlak vooraf aan locals of het op dat moment veilig te reizen is.

 


Een deel van je reis doorbrengen in het Colombiaanse departement Nariño brengt je zelfs in Ecuador. Welke bijzondere begraafplaats is jou bijgebleven?


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

4 reacties

Wouter 25 februari 2020 - 03:56

Wooow, zo prachtig mooi, eind van het jaar ben ik in Ecuador, zet ik mijn planning.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 18 april 2020 - 13:56

Zeker doen, is een heel mooie plek!

Reply
Saskia 28 januari 2020 - 02:11

Oh wauw, erg indrukwekkend 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:12

Ja zeker!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!