Home Nariño De indrukwekkende kathedraal Las Lajas in Ipiales | Een must-see in Colombia
Las Lajas basiliek Ipiales Colombia

De indrukwekkende kathedraal Las Lajas in Ipiales | Een must-see in Colombia

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Al jaren stond het op mijn Colombia wishlist: een bezoek aan de beroemde kathedraal Las Lajas in Ipiales. Ik vloog naar Pasto om dit architectonische wonder eindelijk met eigen ogen te kunnen aanschouwen. En om het in één woord te omschrijven: indrukwekkend. Op de grens tussen Ecuador en Colombia vind je Las Lajas in een behoorlijke uithoek van het land. Maar als je de kans hebt: bezoek deze wonderbaarlijke plek. In dit artikel vertel ik je alles over Las Lajas, uiteraard inclusief alle praktische informatie over hoe er te komen en wanneer te bezoeken. Ben je er klaar voor? Bewonder een kerk op een plek zoals je het nooit zag!


De Las Lajas Basiliek | Een van de 7 wonderen van Colombia


In het stadje Ipiales, slechts 10 kilometer van de Ecuadoraanse grens, vind je nummer twee van de zeven wonderen van Colombia. Las Lajas. Of Santuario de Nuestra Señora del Rosario de Las Lajas zoals de kerk eigenlijk heet. De basiliek is gebouwd in een kloof in de rotsen boven de kolkende rivier Guitara. Las Lajas is 100 meter hoog van de grond tot de toren en over de brug loop je op 50 meter hoogte.

Volgens de legende schuilden in 1754 een Indiaanse moeder en haar doofstomme dochter tijdens noodweer in de kloof. Toen de dochter een verschijning van de maagd Maria kreeg begon ze voor het eerst in haar leven te spreken. Op de rotsen bleef er een schildering van Maria achter, die als wonderbaarlijk wordt vereerd. Naar aanleiding van deze legende werd in de 19e eeuw een kleine kapel gebouwd in de kloof. Ter vervanging van deze kapel werd het huidige neogotische Las Lajas tussen 1916 en 1949 gebouwd.

 


Ontdek Las Lajas


Nadat ik eerst even de grens met Ecuador over ben gegaan om deze bijzondere begraafplaats te bekijken vertrek ik met de colectivo naar Las Lajas. In 15 minuutjes kom ik al aan bovenaan de berg. Vanaf daar loop ik langs winkeltjes vol met souvenirs het steile pad af naar beneden. Onderweg kom ik ook het typische gerecht cuy tegen, waar deze streek om bekend staat. Oftewel cavia. Gelukkig ben ik vegetariër…

 

Eenmaal beneden kom ik aan bij de kathedraal. Wat een magie! Er blijkt best veel te doen en er zijn heerlijke plekjes om te zitten en te genieten van het uitzicht op Las Lajas, de waterval en lekker eten.

 

De directe omgeving van de kathedraal

Zodra je de brug over loopt kom je een paar winkeltjes en restaurantjes tegen. Je kunt daar omhoog en omlaag lopen. Omhoog gaat een paadje naar een groot beeld op de berg vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op Las Lajas. In het midden op gelijke hoogte is een weggetje naar de waterval. Heerlijk het geluid van het kletterende water én eveneens een prachtig uitzicht op de basiliek. Als je naar beneden loopt heb je een plek om te zitten en even te relaxen. Voor kinderen is er een speeltuintje. Ook is er een weggetje onder de brug door die je kunt lopen. Ik heb nog eventjes te gaan tot de avond, dus ik bezoek al deze plekken en drink lekker warme aguadepanela in het restaurantje.

 

Indrukwekkend Las Lajas

Ik heb vooral genoten van de uitzichten op de indrukwekkende kathedraal. Echt werkelijk prachtig hoe deze is gebouwd boven de rivier tegen de rots aan.

 


Las Lajas in de avond


In de avond wordt de kerk verlicht in vele kleuren en het is absoluut de moeite waard te blijven om dit te zien. De verlichting begint zodra het donker genoeg is, bij mij was dat rond 6.10PM. Omdat ik de bus terug naar Pasto moest halen kon ik niet zo lang blijven, dus ik heb het helaas niet helemaal donker meegemaakt. Maar wel voldoende donker om een prachtig beeld te krijgen van Las Lajas verlicht.

 


Praktisch: bezoek Las Lajas in Ipiales Colombia


Hoe kom je bij Las Lajas?

Verblijf je in Pasto? Dan kun je zowel de begraafplaats in Ecuador als Las Lajas prima in één dag bezoeken. Vertrek vanaf de terminal in Pasto met de bus naar Ipiales vroeg in de ochtend. Rond 6 of 7 uur bijvoorbeeld. Er zijn veel wegwerkzaamheden op deze route (januari 2020) en daardoor duurt het wat langer. Ik deed er heen zo’n 2 uur over, terug bijna 3 uur. Aangekomen in Ipiales ben ik eerst naar Ecuador gegaan. Hier een stappenplan van hoe je waar komt.

Vanaf Ipiales naar Las Lajas

 1. Op de terminal van Ipiales vind je colectivos (witte minibusjes of taxi’s die vertrekken als ze vol zijn) naar Las Lajas
 2. Kosten 3500 pesos
 3. Als je aankomt loop je via het steile weggetje naar beneden. Ben je slecht ter been of wil je simpelweg niet lopen? Er gaat ook een kabelbaan naar Las Lajas. Deze kun je heen en terug nemen of alleen één weg. Kom je aan bij Las Lajas, vraag dan de chauffeur je bij de kabelbaan af te zetten.

Duur: 15 minuten.

Vanaf Ipiales naar Cementerio de Tulcán in Ecuador

 1. Vanaf de terminal in Ipiales neem je een colectivo naar de grens (Puente Internacional de Rumichaca)
 2. Daar stap je over op de colectivo naar Tulcán
 3. Daar bezoek je de Cementerio de Tulcán

Duur: 30 minuten.

LET OP: Je hoeft geen paspoort te laten zien en als je niets anders gaat doen in Ecuador (zoals lunchen) dan heb je geen dollars nodig. De colectivos kosten tussen de 2000 en 3000 pesos.

Vanaf Tulcán naar Las Lajas

 1. Een blok vanaf de begraafplaats vind je Parque Ayora, daar gaan wit/blauwe minibusjes (colectivos) naar de grens met Colombia (Puente Internacional de Rumichaca), paspoort is niet nodig
 2. Op de grens stap je over op een colectivo naar de terminal van Ipiales
 3. Daar stap je over op een colectivo naar Las Lajas zoals hierboven beschreven

Duur: 45 minuten van Tulcán naar Las Lajas.

Van Las Lajas naar Pasto

 1. Loop weer omhoog naar de colectivos
 2. Ga naar de terminal van Ipiales
 3. Koop een ticket naar Pasto (10.000 pesos)
 4. Tussen de 2 en 3 uur later kom je in Pasto aan

LET OP: in de avond gaan er niet zoveel bussen. Als je tot het donker blijft ga dan op tijd naar Ipiales om de bus naar Pasto te halen. Het beste is om voor 7.30PM in Ipiales aan te komen.

Kortom: het is ontzettend makkelijk om alles te bezoeken in korte tijd.

Klimaat & hoogte

Las Lajas is gelegen op 2900 meter hoogte. Neem dus warme kleding mee, zeker als je tot de avond blijft. Een dikke trui of jas bijvoorbeeld. Van en naar de colectivo is een steil pad. Omlaag geen probleem, maar omhoog kan pittig zijn als je niet aan de hoogte gewend bent.

Hoeveel tijd heb je nodig om Las Lajas te bezoeken?

Neem ten minste 1 a 2 uur de tijd om de kerk te bezoeken en overal rond te lopen.

Wat is de beste tijd om te bezoeken?

Als je Las Lajas alleen overdag wilt zien maakt het niet uit. Wil je de kerk ook met lichtjes zien, kom dan rond 4 uur en wacht totdat het donker wordt. Let erop dat je op tijd terug gaat naar Ipiales om de bus naar Pasto te halen (zie boven).

Doordeweeks zijn er weinig toeristen, in het weekend en hoogseizoen meer. Wil je meer rust, kom dan doordeweeks. Las Lajas is overigens geen massa-toerisme bestemming, dus zo druk zoals in Cartagena of Salento zal het niet zijn. Ik heb er uren doorgebracht en heb bijna geen buitenlanders gezien.

Kosten

Een bezoek aan Las Lajas is gratis.

Veiligheid

Behalve de stad Pasto ligt de rest van de provincie Nariño in rood en oranje gebied. Las Lajas is altijd goed en veilig te bezoeken, de weg tussen Pasto en Ipiales en de grensovergang kan wel meer risico’s meebrengen. Echter hangt dit af van de situatie in het land op het moment dat je gaat en specifiek in dat gebied. Vraag in je hotel na hoe het staat met de veiligheid. Mij werd verteld dat de route Pasto – Ipiales en de grens over altijd prima veilig is. Mocht er onverwacht iets aan de hand zijn dan kunnen ze je dat in je hotel vertellen.

Waar te verblijven?

Ik verbleef 5 dagen in Pasto om de provincie Nariño te ontdekken. Deze provincie kent nog niet veel toeristen en ook in Pasto is het aanbod aan hotels en hostels niet heel groot. Er is eigenlijk één bekend en zeer goed hostel en dat is Hospedaje La Bohemia. Hier verbleef ik 4 nachten en ik vond het fantastisch. Heel vriendelijke en zeer behulpzame eigenaren, ontzettend schoon, een keuken uitgerust met alles wat je nodig hebt, water uit een waterfilter en prachtige uitzichten. Ik deed alles alleen, maar als je mede-reizigers wilt ontmoeten dan is dit dé plek in Pasto. Boek hier je verblijf!

 


Las Lajas: een absolute must-see in Colombia!


Op de hoogte blijven van alle nieuwste artikelen over reizen in Colombia, belangrijk nieuws uit Colombia voor reizigers en over mijn leven in Colombia? Volg mij op Facebook!


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie. 


 

Lees meer!

8 reacties

Els 20 januari 2020 - 05:03

Heel indrukwekkend!
XXX

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:09

Ja absoluut! x

Reply
Maarten 19 januari 2020 - 18:15

Sabine, dank je voor al weer een prachtig reisverslag.
Ik ben zelf al twee keer bij Las Lajas geweest en de laatste keer, ongeveer 8 jaar geleden, had ik veel moeite met weer naar boven te lopen.(leeftijd). Nu heb ik gehoord dat er tegenwoordig een kabelbaantje is, maar daar lees ik in jouw verslag niks over. Wellicht klopt dat verhaal niet. In dat geval raad ik mensen die wat slechter ter been zijn af om naar Las Lajas te gaan, hoe mooi het ook is.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:11

Wat leuk dat je er al 2x geweest bent! Er is inderdaad een kabelbaan, ik heb het erbij gezet in het artikel. Maakt het stukken makkelijker, zeker op de terugweg naar boven. Je kunt de kabelbaan of heen en terug nemen of alleen heen of terug. Ideaal dus.

Reply
Myriam 19 januari 2020 - 03:28

Prachtig, Sabine!!!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:11

Dankjewel! Echt een bijzondere plek.

Reply
Koen 19 januari 2020 - 01:42

Alweer een heel mooi (toeristisch) stukje vol mooie foto’s en info.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 31 januari 2020 - 12:12

Dankjewel!

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!