Home Argentinië Iguazu Falls: een natuurwonder in Zuid-Amerika
Brazilië- watervallen - Iguazu

Iguazu Falls: een natuurwonder in Zuid-Amerika

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:
 

In 2008 reisde ik voor het eerst naar Zuid-Amerika, door Argentinië en Uruguay om precies te zijn. Vooral Argentinië vond ik geweldig: de grote diversiteit aan landschappen, natuur en mensen was heel bijzonder. Hier ontdekte ik dan ook één van ’s werelds meest indrukwekkende bezienswaardigheden, op de grens met Brazilië: de Iguazu Falls. Natuurlijk had ik al vele andere watervallen gezien, maar deze blies meteen al die herinneringen omver en creëerde een nieuwe voor het leven. Dit natuurverschijnsel is zo indrukwekkend dat het voor altijd in je geheugen gegrift staat. Iets dat bijna niet voor te stellen is, totdat je zelf oog in oog staat met dit natuurwonder. Het is zo groots dat ik er kippenvel van kreeg en alleen maar kon lachen van geluk. In dit artikel vertel ik je over deze spectaculaire plek en neem ik je mee op een foto-avontuur in zowel de Argentijnse en Braziliaanse kant!

De watervallen van Iguazu

De Iguazu Falls vind je op de grens tussen Argentinië en Brazilië. De Argentijnse Cataratas del Iguazú beslaat 80% van de grootste watervallen van Zuid-Amerika, terwijl je in Brazilië 20% van de Cataratas do Iguaçu vindt. Iguazu bestaat uit 270 tot 300 watervallen, afhankelijk van hoeveel water er door de rivier de Iguaçu stroomt. De watervallen zijn 2,7 kilometer breed en vallen tot 82 meter naar beneden. Iguazu is het best bereikbare watervalpark ter wereld en daarnaast behoren de Iguazu Falls sinds 1984 (Argentinië) en 1986 (Brazilië) tot de lijst van het UNESCO Werelderfgoed. Ook niet zo gek als je je bedenkt dat er op het hoogste punt maar liefst 6,5 miljoen liter water naar beneden stort. Spectaculair!

 

Iguazú: de Argentijnse kant

De Cataratas del Iguazú zijn gelegen in het Nationaal Park Iguazú (Parque Nacional del Iguazú). Hier vind je het grootste deel van deze indrukwekkende watervallen, inclusief de spectaculaire Garganta del Diablo (Duivelskeel), een grote halfronde waterval van zo’n 150 meter breed waarin het water vanaf 80 meter hoogte de diepte in stort. Over dit punt loopt ook de grens tussen Argentinië en Brazilië. De wandelbrug die bijna over deze waterval leidt vond ik doodeng maar vooral spectaculair. De kracht en het lawaai van het neerstortende water, de geuren en kleuren, de wind: een waanzinnige ervaring! Het is niet voor te stellen hoe heftig dit is, zo dichtbij het denderende water. Voortaan vallen alle andere watervallen in het niet.

Wanneer je in Argentinië naar Iguazu reist (makkelijk met de nachtbus vanuit Buenos Aires) kom je terecht in het stadje Puerto Iguazú, 18 kilometer van het natuurwonder. In Puerto Iguazú vind je diverse hotels en hostels vanaf waar je zowel de Argentijnse als Braziliaanse zijde kunt bezoeken. Informatie over wandelroutes, toegangsprijzen en openingstijden vind je hier.

 

Iguaçu: de Braziliaanse kant

Om in Brazilië de watervallen te zien moet je naar Parque Nacional do Iguaçu. Je kunt gemakkelijk voor één dagje de grens oversteken en je aansluiten aan de lange rij voor de ingang van het park. Ondanks dat het grootste deel van de Iguazu Falls in Argentinië ligt, heb je het meest complete uitzicht vanaf de Braziliaanse kant. In Argentinië werd ik weggeblazen door dit geweldige natuurspektakel: zou Brazilië dan tegenvallen? Nee dus! De spectaculaire vergezichten, de wandelbrug bijna de waterval in en de prachtige natuur: niet zo gek dat dit verschijnsel tot de 7 natuurwonderen behoort. Kletsnat door het natuurgeweld loop ik over de brug richting het neerstortende water. Overal water, mooie luchten en regenbogen: wat is dit bijzonder!

 

Het Argentijnse Iguazú vs. het Braziliaanse Iguaçu

Niet iedereen kiest ervoor om beide kanten te bekijken. Ikzelf zou absoluut aanraden zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant van de watervallen te bezoeken. Als je er toch bent is dat een kleine moeite die zoveel oplevert. Aan de Argentijnse kant loop je over hoge bruggen tot aan diepe afgronden waar je heel dichtbij dit natuurwonder komt. Vooral de Duivelskeel is heel overweldigend en een mooie challenge om je hoogtevrees te lijf te gaan. Er zijn veel verschillende wandelingen te maken van diverse afstanden en moeilijkheidsgraad. Hier krijg je een heel ander beeld van het gebied dan aan de Braziliaanse kant, waar je meer een overzicht hebt van het geheel aan watervallen en waar je kunt genieten van prachtige vergezichten. Hier kwamen spontaan de regenbogen tevoorschijn en liep ik over een brug beneden aan de waterval bijna de Duivelskeel in. Deze kant is wat compacter met minder uitgebreide wandelingen. Vanaf zowel Argentinië als vanaf Brazilië zijn leuke tours en activiteiten in en rondom de nationale parken te boeken. Kijk eens bij iguazufalls.com als je daar interesse in hebt.

Aan beide kanten word je kletsnat van het denderende water, kun je genieten van de prachtige flora en fauna in het regenwoud en creëer je een herinnering voor het leven. Naar welke zijde je ook gaat: het is een natuurwonder om niet te missen!

 


Wat is jouw mooiste waterval-herinnering?


In dit artikel is een affiliatielink gebruikt. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

44 reacties

Michelle 26 juni 2016 - 07:08

Oh wauw wat gaaf zeg! Wat lijkt mij dat indrukwekkend om daar boven op zo’n brugje te staan.. Ik heb nog nooit zo’n grote waterval in het ‘echt’gezien, meer van die kleine watervalletjes en stroompjes.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 26 juni 2016 - 12:45

Ja dat is het zeker! Heel spectaculair en echt zo een moment dat je nooit meer vergeet!

Reply
Alie van Piggelen-de Vries 20 juni 2016 - 01:31

Wat een natuurgeweld. Schitterend met die regenbogen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juni 2016 - 11:22

Ja supermooi! Bijzonder om daar te staan 🙂

Reply
Florentine 19 juni 2016 - 12:09

Wat is het daar prachtig! Wat een geweldige ervaring moet het zijn om dit gezien te hebben!
Veel liefs, Florentine

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 juni 2016 - 21:57

Ja dat was het zeker!! Moet je ook echt eens heen 😀 Liefs x

Reply
Morgaine 18 juni 2016 - 02:16

De watervallen van Co? In België??? whahahahaha en dat is nog waar ook, ik zit mij te bedenken of ik ze in Spanje heb gezien, ik zal ze vast in Oostenrijk hebben gezien maar dat weet ik dan niet eens meer… kortom niet zo spectaculair? Of eerder en meer dat we in het dal zaten en de Inn zo overweldigend was al… ook al kippenvel, daar viel onze Maas en Waal in het niet bij alweer, hahaha of de Rijn…

Nou goed, als die kans zich ooit voordoet wil ik het zeker zien, maar ook de Niagra Falls, staan eigenlijk op 1, nu nog, maar toen wisten ‘wij’ nog niet van het bestaan van deze watervallen af, wie weet verschuift dat nog weleens.

Prachtige foto’s en ook al zijn mijn ouders in Brazilië geweest, hier dus niet, was te ver van Fortaleza af denk ik…

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 juni 2016 - 21:48

Haha ja er zijn er meer dan je denkt hoor 😛 In Oostenrijk zijn ze ook mooi trouwens! Dankjewel! Brazilië is ook een megagroot land dus kan me wel voorstellen dat je dat niet allemaal kan zien dan. De Niagara Falls lijken me ook heel mooi! x

Reply
Gerbie 17 juni 2016 - 16:10

Was blij dat wij kozen om eerst de Braziliaanse kant te zien, dan pas de Argentijnse. Indrukwekkend en overtreffende trap daarvan een dag later.

Daarnaast een dagje Ciudad del Este meepikken en natuurlijk de dam Itaipu. Mooie bestemming.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 19 juni 2016 - 21:45

Wat leuk dat jullie er ook zijn geweest! Wij deden juist eerst de Argentijnse kant. Ik vond ze allebei hun eigen ding hebben, maar inderdaad de Argentijnse kant was wel zeer indrukwekkend omdat je er zo dichtbij staat. De dam Itaipu ben ik ook geweest die dag. Ook interessant!

Reply
Stéphanie 17 juni 2016 - 14:58

Ik geloof best dat een bezoek aan deze watervallen heel indrukwekkend is! Heel gaaf dat je een aantal foto’s hebt met de regenboog erop, dat vind ik altijd zo mooi! Mijn mooiste waterval herinnering is misschien wel in het Canadese Wells Gray Provincial Park, dat bekend staat als watervallen park. Vooral de verscheidenheid aan watervallen en de groene omgeving maakte dit natuurpark zo boeiend.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juni 2016 - 15:21

Ja die regenboog maakte het echt nóg meer bijzonder! 😀 Leuk dat je in Canada zulke mooie watervallen hebt gezien! Daar wil ik ook wel heen als ik ooit in Canada ben 😀

Reply
Niels 16 juni 2016 - 00:08

Indrukwekkend! De mooiste watervallen die ik gezien heb komen uit Frankrijk en Noorwegen. Maar dat is een categorie of drie kleiner als deze 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:18

Dankjewel! Dat was ie zeker! Er zijn zoveel mooie watervallen in de wereld, gelukkig, ook dichterbij huis. Noorwegen is helemaal fantastisch, dus kan me voorstellen dat je daar mooie watervallen hebt gezien!

Reply
Faabs 15 juni 2016 - 14:04

Woww wat intens schitterend ! Sprakeloos !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:14

Dankjewel! Lief! 🙂

Reply
Roos 14 juni 2016 - 15:27

Als ik de foto’s zie van waar jij allemaal geweest bent hè Sabine… Het is maar goed dat ik geen jaloers persoon ben, haha. 😛 Wederom prachtig! Overigens heb ik wel een mini-watervalherinnering, waarbij waterval heel letterlijk is. Paps, m’n oudste zusje (toen 4), en ik (toen 7) waren op vakantie in Luxemburg. We liepen bij een watertje en daar was een mini-waterval. We moesten bij papa in de buurt bleven, maar ik was eigenwijs en ging op onderzoek uit. Gevolg: ik gleed uit en viel van de rots van de mini-waterval in het water. Tja, op eigen kracht kwam ik er niet uit want de boel was te glad. Uiteindelijk heeft paps me gered. Waterval, tja… 😛

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:04

Haha dankjewel! 🙂 Oh wauw wat een herinnering! Nu denk je vast altijd daar aan als je een waterval ziet 😀 Beter niet vallen in Iguazu, daar kom je niet meer uit ben ik bang. Jouw vader is wel een held trouwens!

Reply
Sofie 14 juni 2016 - 09:19

Wow! Adembenemend!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 09:02

Thnx! 🙂

Reply
sunny mama 14 juni 2016 - 01:17

Oh wauw, dat moet ontzettend indrukwekkend zijn om daar op die plek te staan bij die watervallen. Ik kan me voorstellen dat de energie die je voelt van dat neervallende water heel groot is!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:59

Ja heel indrukwekkend! Ook vooral dat je er zo dichtbij kunt komen. Je wordt ook kleddernat daar haha.

Reply
Jennifer 13 juni 2016 - 12:47

Zo mooi! Ook echt met een regenboog erbij en zo <3 Ik heb alleen nog maar watervallen in Ghana gezien. Wli waterfall, Boti falls en Kintampo waterfalls. Ooit ga ik reizen door Zuid-Amerika, dan ga ik hier ook heen haha

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:56

Ja die regenboog was echt bijzonder! Had nooit gedacht dat mee te mogen maken, maar toch! Ohja bij de Wli waterval ben ik ook geweest volgens mij, of iig bij een hoge waterval.

Reply
Thomas Pannenkoek 13 juni 2016 - 11:36

Dat zijn van die beelden waarbij ik tranen van geluk in mijn ogen krijg. Fenomenaal, gewoon…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:55

🙂 Dankjewel! Het was ook spectaculair.

Reply
Els 13 juni 2016 - 08:21

O ja, daar was je ook nog geweest. Het ziet er spectaculair uit! Mooie foto’s!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:55

Haha ja 🙂 Dankjewel!

Reply
Deborah 13 juni 2016 - 08:08

Het woord prachtig dekt niet eens de lading… Heel erg mooi en wat een indruk zal dat maken als je daar staat. Ik zou mij zo nederig voelen met al dat (water)geweld dat naar beneden valt.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:54

Precies, zo is het! Het is ontzettend indrukwekkend, ook omdat je er zo dichtbij kunt komen. Kleddernat wordt je en dat maakt alsof je er bijna in staat. Heel bijzonder.

Reply
Samaja 13 juni 2016 - 05:27

Prachtig! Ik heb eigenlijk nog niet zoveel watervallen gezien en al helemaal geen spectaculaire. Maar dat hoop ik deze zomer in Ijsland ruimschoots goed te maken :-).

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:54

Oh ja IJsland gaat vast geweldig zijn! Dat hele land is prachtig volgens mij haha. Staat bij mij ook nog op de lijst!

Reply
Sandra 13 juni 2016 - 05:13

Waaauw, die foto’s met die regenboog er bij. Zó fantastisch mooi! Ik heb nog nooit eerder over deze watervallen gehoord. Maakt het extra tof om er nu over te lezen! Ik vond een waterval in Frankrijk heen mooi. Dat was in de Gard volgens mij. Weet de naam niet meer!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:53

Ja echt bijzonder die regenboog! Ik zag dat toen op foto’s en had nooit gedacht zelf ook zoveel geluk te hebben dat te zien 🙂

Reply
Marion 13 juni 2016 - 04:15

Wauw! Prachtig. Wat is de natuur toch geweldig mooi! Ik heb ooit de Niagara Falls bezocht, maar de meest indrukwekkende was er zo één die we een keer onverwachts tegenkwamen tijdens een toch in de bergen door Frankrijk. Waarschijnlijk heeft hij of zij niet eens een naam, maar man wat was dat mooi zeg.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:52

Oh de Niagara Falls lijken me ook heel bijzonder! Watervallen die je zomaar tegenkomt zijn vaak inderdaad heel mooi. Heb ik er ook nog wel een paar van 🙂

Reply
Nesrin 13 juni 2016 - 03:50

Bijzonder mooi. Ik heb dit soort watervallen nooit in real life gezien maar wil dit nog wel doen voordat ik de pijp uitga 😉 De foto’s zijn weer prachtig Sabine.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:51

Dankjewel! Haha ja zeker eens zoiets bezoeken! Echt indrukwekkend!

Reply
Rowan 13 juni 2016 - 02:34

Wauwwww wat prachtig. Bucket list ideetje!! Lijkt mij prachtig om in het echt te aanschouwen! Prachtige foto’s ook!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:51

Haha ja dit is inderdaad een mooi iets voor een bucket list! 😀 Dankjewel!

Reply
Rob Alberts 13 juni 2016 - 01:14

Indrukwekkende foto’s!

Echte Watervallen heb ik nog niet bezocht.

Zomerse groet,

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:49

Dankjewel! Is echt indrukwekkend!

Reply
gerhilde maakt 13 juni 2016 - 00:51

Wauw, die zijn echt spectaculair! Ik was onder de indruk van Plitvice (Kroatië), niet alleen vanwege de watervallen (dat is maar een klein deeltje), maar sowieso vanwege de prachtige natuur. Als ik ooit de oceaan overvlieg, staat dit zeker op mijn verlanglijstje met bezienswaardigheden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 16 juni 2016 - 08:49

Haha leuk! Ja watervallen zijn mooi, die je hebt gezien in Kroatië klinkt ook heel bijzonder! Juist die prachtige natuur maakt het vaak heel mooi.

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!