Home De omgeving van Bogotá Thermaalbaden Santa Mónica in Choachí | Een relaxte dagtrip vanaf Bogotá
Termales Santa Mónica Choachí Colombia dagtrip Bogotá

Thermaalbaden Santa Mónica in Choachí | Een relaxte dagtrip vanaf Bogotá

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Colombia barst van de thermaalbaden gelegen in prachtige natuur. Eén van de bekendste thermaalbaden vind je op slechts 1,5 uur reizen vanaf Bogotá, namelijk Termales Santa Mónica in Choachí. Een bekende plek onder Bogotanen om het weekend door te brengen. Maar ook voor reizigers is dit een goede plek om bijvoorbeeld de reis te eindigen of te ontsnappen aan de kou in Bogotá. Je kunt deze thermaalbaden trouwens ook perfect combineren met een bezoek aan de hoogste waterval van Colombia, zoals wij deden. In dit artikel lees je alles over Termales de Choachí én vertel ik je over hoe je dit combineert met een wandeling naar de waterval La Chorrera. Inclusief alle praktische tips.


Termales Santa Mónica in Choachí


De hot springs in Choachí, ook wel Termales de Choachí genoemd, zijn een ideale dagtrip vanaf Bogotá om te genieten van de warmte, frisse lucht en ontspanning. Daarnaast liggen deze thermaalbaden in een prachtige groene omgeving tussen de bergen. Door de lagere ligging dan Bogotá is het er ook meteen een stuk warmer, best fijn na het frisse Bogotá.

De thermaalbaden

Het water in de thermaalbaden komt van een warmwaterbron en heeft een hoog gehalte aan mineralen. Welke mineralen er in de baden zitten staat per bad aangegeven. Door de mineralen ruikt het water een beetje. Het water uit de warmwaterbron is 80°C heet en wordt verdeeld over diverse baden met een temperatuur tussen de 30 en 38 graden Celsius. Er zijn exclusieve baden voor gasten van het hotel en publieke baden voor iedereen. Deze bestaan uit grote zwembaden, kleinere baden voor kinderen, jacuzzi’s en kleine hete baden.

Sauna, stoombad en spa

Ook zijn er sauna’s en Turkse stoombaden. Deze zijn altijd geopend, maar doordeweeks alleen 1 sauna en 1 stoombad. Het stoombad is wat hoger gelegen en wordt opgewarmd door de thermische bron daaronder. Hierdoor ruikt deze erg naar zwavel en is heerlijk om even te ontspannen en het uitzicht op de bergen en de thermaalbaden is prachtig. Daarnaast is er een apart Spa-gedeelte met een watervalletje en een apart gedeelte voor onder andere massages. Dit was gesloten tijdens ons bezoek, maar ziet er op de foto’s erg mooi uit. Hier meer informatie over de Spa.

Andere voorzieningen

In Termales Santa Mónica is eveneens een restaurant en een bar waar je kunt eten. Je vindt er voldoende kleedruimtes, kluisjes, (koude) douches en ligstoelen. Al kan ik me zo voorstellen dat die laatste in het weekend snel vol zijn.

Meer informatie vind je op de website.

 


Combineer Termales Santa Mónica met een wandeling naar de hoogste waterval van Colombia: La Chorrera


Aangezien je ongetwijfeld niet elke dag in Choachí komt is het een goed idee om de prachtige waterval en de warme thermaalbaden te combineren. Alles over de hoogste waterval van Colombia, genaamd La Chorrera, lees je hier. Hoe deel je je dag in als je beiden wilt bezoeken?

Hoeveel tijd heb je nodig voor de thermaalbaden?

Om te kunnen genieten van alles wat de thermaalbaden te bieden hebben heb je een uur of 3 nodig. Kan natuurlijk ook in minder (of meer) tijd, afhankelijk van wat je eigen wensen zijn. De thermaalbaden zijn geopend tot 6PM, behalve op vrijdag, dan kun je tot 12 uur ’s nachts in de baden liggen. De sauna’s sluiten om 4PM. Als je dus een paar uur in de thermaalbaden wilt zijn moet je uiterlijk rond 3 uur daar zijn. Wil je meer tijd, plan dan in om vroeger te komen.

Hoeveel tijd kost de wandeling naar de watervallen?

Het is ideaal om na de wandeling naar La Chorrera uit te rusten in Termales Santa Mónica. Maar dit ga je alleen redden als je heel vroeg vertrekt vanaf Bogotá. Afhankelijk van of je met de bus of eigen vervoer reist. Met de bus ben je eerst 1,5 uur onderweg naar het pad dat naar de ingang van de waterval leidt. Vanaf daar moet je nog zo’n 50 minuten lopen tot die ingang en dan kost de rondwandeling langs de watervallen ook zo’n 3 uur. Tenzij je een deel van de route overslaat (zie artikel over de waterval). Dan moet je weer 50 minuten teruglopen naar de grote weg om de bus richting de thermaalbaden aan te houden. In totaal ben je voor de waterval (als je met de bus reist) dus ongeveer 6,5 uur onderweg.

Hoe combineer je Termales de Choachí met de hoogste waterval van Colombia?

Nu je weet hoeveel tijd je ongeveer kwijt bent aan beide bezoekjes weet je ook dat je heel vroeg moet vertrekken uit Bogotá als je met de bus reist. Hoe je er precies komt lees je overigens onder ‘Praktisch’. De bus naar Choachí vertrekt vanaf 5.15AM uit Bogotá ongeveer elk kwartier. Als je rond 6AM (of eerder) vertrekt heb je dus tijd zat om zowel de thermaalbaden als de waterval te bezoeken. Vertrek je rond 9 uur, dan kun je beter kiezen voor één van de twee.

Heb je een auto gehuurd voor je reis door Colombia? Dan kun je het allemaal wat rustiger aan doen. Wij zelf kwamen met de auto vanaf Sopó, wat ook ongeveer 1,5 uur rijden is, en hadden ruim genoeg tijd voor zowel de waterval als de thermaalbaden. We begonnen de wandeling naar de waterval om ongeveer 9.30AM.

Overnachten in Termales Santa Mónica

Je kunt natuurlijk ook een nachtje in Choachí blijven. Of zelfs overnachten in de thermaalbaden. Termales Santa Mónica heeft namelijk ook een hotel vanaf waar je de hele dag kunt genieten van de thermaalbaden, sauna’s, Turks stoombad en massages. Klik hier voor meer informatie over het hotel.

 


Korte review: zijn de Termales Santa Mónica in Choachí de moeite waard?


Jimmy en ik vonden de combinatie met de waterval heerlijk. Maar alleen dat hele stuk rijden voor de thermaalbaden had ik niet willen doen. Nu is dat ook vooral een persoonlijke voorkeur: we houden allebei niet erg van een hele dag niks doen in een zwembad en op een stoel liggen. Maar voor een paar uurtjes was het heerlijk!

Hoe zijn de massages?

Wij boekten ter plekke een massage bij, die niet in het mooie spa-gedeelte werd gegeven, deze is namelijk alleen in het weekend open. De massage was oké, meer niet. Het was in een koude en kille ruimte en werd nogal hardhandig gedaan. Jimmy had dezelfde ervaring. Als je echt een fantastische spa en massage wilt doe dan een dagje wellness in Bogotá. Misschien hadden we net pech met de massage en zijn er andere opties beter, dat kan natuurlijk. De kosten en mogelijkheden voor diverse spa-behandelingen en massages vind je trouwens hier.

Pluspunten

  • Veel baden om uit te kiezen
  • Werkelijk heerlijk warm water
  • Veel koude douches op een mooie plek in een soort grot
  • Een bijzonder natuurlijk Turks stoombad
  • Lekker klimaat en mooie omgeving

Minpunten

  • Grote drukte in de weekenden/tijdens puentes
  • Veel gesloten doordeweeks en minder voorzieningen beschikbaar
  • Massage was niet om over naar huis te schrijven
  • Niet totale rust, zo stond er bijvoorbeeld keihard een voetbalwedstrijd op

Al met al vond ik het zeker de moeite waard voor een paar uurtjes. Het was heerlijk uitrusten in het warme water en vooral fijn om even in bikini te lopen zo dicht bij ons koude huis. Een massage zou ik echter de volgende keer hier niet meer boeken 🙂

 


Bezoek Termales de Choachí | Praktisch


Wanneer kun je deze thermaalbaden het beste bezoeken en wanneer het beste niet?

Zoals gezegd zijn deze thermaalbaden enorm populair onder Bogotanen. In het weekend en tijdens puentes en vakanties is het hier dan ook vol en druk. Wil je rustig kunnen genieten van de thermaalbaden, sauna’s en stoombaden zonder deze te moeten delen met honderden anderen? Kom dan doordeweeks en vermijd weekenden en puentes.

Kosten en openingstijden

De voorzieningen, kosten en openingstijden variëren per dag:

Maandag (geen feestdagen!)

Wat is er open?

1 Publiek zwembad
1 Zwembad voor kinderen
1 Jacuzzi
1 Sauna

Openingstijden

Zwembaden en thermaalbaden: 8AM – 6PM
Jacuzzi: 8AM – 6PM
Sauna: 10AM – 12PM en 2PM – 4PM

Prijzen

Kinderen van 2 tot 10 jaar: 17.000 pesos
Volwassenen: 21.000 pesos

 

Dinsdag t/m zaterdag

Wat is er open?

1 Groot zwembad
1 Romaans bad
1 Zwembad voor kinderen
2 Jacuzzi’s
2 Sauna’s
1 Turks stoombad

Openingstijden

Zwembaden en thermaalbaden: 8AM – 6PM
Jacuzzi: 8AM – 6PM
Sauna: 10AM – 12PM en 2PM – 4PM
Turks stoombad: 8AM – 6PM

Prijzen

Kinderen van 2 tot 10 jaar: 19.000 pesos
Volwassenen: 26.000 pesos

 

Zondag en feestdagen

Wat is er open?

2 Publieke zwembaden
1 Groot zwembad
1 Romaans bad
2 Zwembaden voor kinderen
3 Jacuzzi’s
3 Sauna’s
2 Turkse stoombaden

Openingstijden

Zwembaden en thermaalbaden: 8AM – 6PM
Jacuzzi’s: 8AM – 6PM
Sauna bij de thermaalbaden: 8AM – 5PM
Sauna bij de spa: 9AM – 4PM
Turks stoombad bij de conferentiezone: 8AM – 5PM
Turks stoombad bij de spa: 8AM – 6PM

Prijzen

Kinderen van 2 tot 10 jaar: 26.000 pesos
Volwassenen: 36.000 pesos

 

Vrijdagavond

Wat is er open?

1 Publiek zwembad
1 Zwembad voor kinderen

Openingstijden

Zwembaden: 6.30PM – 12PM

Prijzen

Kinderen van 2 tot 10 jaar: 14.000 pesos
Volwassenen: 16.000 pesos

 

Zaterdagavond Spa

Wat is er open?

1 Groot zwembad
1 Turks stoombad

Openingstijden

Zwembad: 6.30PM – 12PM
Turks stoombad: 6.30PM – 12PM

Prijzen

Kinderen van 2 tot 10 jaar: 19.000 pesos
Volwassenen: 26.000 pesos

Meer informatie over de baden en andere spa-voorzieningen vind je hier.

 

Om rekening mee te houden

In Colombia is het verplicht om in zwembaden een badmuts op te doen. Deze kun je in Santa Mónica krijgen/kopen. Ook is het verplicht om in zowel thermaalbaden als sauna’s en stoombaden badkleding te dragen. Er zijn genoeg kleedhokjes waar je je kunt omkleden en kluisjes waar je veilig je spullen in kunt stoppen.

Ook al vind je deze thermaalbaden op slechts 1,5 uur rijden van Bogotá, is het klimaat hier aanzienlijk warmer. Met name overdag. In de avond koelt het snel af, dus neem iets warms mee om aan te trekken.

Neem je badkleding en je slippers mee (in Colombia loopt niemand op blote voeten in dit soort voorzieningen), een handdoek, zonnebrandcrème, iets tegen de muggen, je zonnebril en een badmuts als je die hebt. Je kunt de entreekosten zowel contant als met pin en creditcard betalen.

Hoe kom je bij de hot springs in Choachí?

Heb je een auto gehuurd? Tik dan Termales Santa Mónica Choachí in op je navigatie en rijden maar.

Als je met de bus komt ga je eerst naar Terminal Transoriente in Bogotá, vanaf daar gaan er elk kwartier een bus naar Choachí. Dit station vlakbij La Candelaria, in een niet al te beste buurt, maar wel naast een politiebureau. Je kunt het makkelijk lopen, maar pas op: laat geen waardevolle spullen zien (ook geen telefoon dus) en leer de route uit je hoofd. Het scheelt dat er om de hoek een politiebureau is, maar het park waar je langskomt is ook niet veilig. Niet stoppen dus, het is niet een plek om even te gaan zitten en rond te kijken.

Veiliger is om een taxi of bus te pakken naar dit station. Verblijf je niet in La Candelaria of wil je het risico niet nemen? Je kunt met de transmilenio naar Tercer Milenio, daar is het om de hoek.

 

Eenmaal bij dit busstation zoek je de bus naar Choachí. Er gaan twee maatschappijen frequent naartoe: Transoriente en Cootransfómeque. Eenmaal in Choachí ga je verder met de taxi of de minibus. Als je met de taxi gaat kun je het telefoonnummer van de chauffeur vragen om te bellen voor de terugweg. Het is dus erg makkelijk om er te komen met de bus!

Hoe laat vertrekken uit Bogotá?

Kom je alleen voor de thermaalbaden naar Choachí en wil je niet de watervallen zien? Dan kun je prima in de loop van de ochtend vertrekken. Wil je ook naar de hoogste waterval van Colombia wandelen? Lees dan de beschrijving hierboven in dit artikel. Meer informatie over de watervallen vind je hier.

 


Ontsnappen aan de kou van Bogotá of een relaxt einde van je reis door Colombia? Ga ontspannen en genieten van de warmte in de thermaalbaden van Choachí! Ga jij weleens naar een thermaalbad?


In dit artikel staat een affiliatie link. Klik hier voor meer informatie.


 

Lees meer!

4 reacties

a.jongenelen 26 juni 2019 - 09:29

Wij zijn van plan om in 2020 een reis in Columbia te maken.
Met veel plezier hebben we jou verslagen gelezen en zijn blij met de tips .
We hebben nog wel een vraag hebben jullie ervaring met de plaats San Cipriano , ?

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 29 juni 2019 - 21:35

Dankjewel! Ik ben daar nooit geweest, maar het schijnt heel mooi te zijn.

Reply
Morgaine 12 mei 2019 - 02:51

En ik lees…. iets tegen de muggen, hahaha, laat dan maar denk ik dan, en badkleding, en een badmuts, uch… badmutsen, zijn badmutsen, dat mensen dat op krijgen… ik vind het knap, en heb daar respect voor… kortom, ik sla even over 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 12 mei 2019 - 10:01

Haha tja beetje aanpassen aan de cultuur 🙂 Muggen zijn er niet veel overigens, meer in NL. Of in mijn huis nu tijdens het regenseizoen…

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!