Home Noorwegen Magisch Lapland: de middernachtzon vanaf de Noordkaap

Magisch Lapland: de middernachtzon vanaf de Noordkaap

door Sabine
Gepubliceerd: Voor het laatst ge-update op:
Languages / Talen:

Er is één plek op aarde die mij altijd zal bijblijven: de Noordkaap. Er zijn maar weinig bestemmingen die zo bijzonder zijn als deze. De prachtige natuur, hoge kliffen, de rendieren en natuurlijk de middernachtzon. Op dit punt staan, bij de grote wereldbol, kijkend naar het einde van de wereld, dat is een magisch gevoel. Als een sprookje. Waar de zon zelfs nog om middernacht je ogen verblindt. Graag neem ik je mee op deze roadtrip, met als doel: de betoverende wereld van de Noordkaap.

De Noordkaap: het noordelijkste puntje van het Europese vasteland?

Helemaal in het noordelijkste puntje van Noorwegen vind je de Noordkaap, gelegen in Lapland. Traditioneel beschouwd als noordelijkste puntje van het Europese vasteland, maar is dat in werkelijkheid niet. Het echte noordelijkste puntje vind je namelijk in Kinnarodden, iets oostelijker dan de Noordkaap en alleen te voet bereikbaar middels een wandeling van 24 kilometer. Maar voor nu vergeten we dat gewoon even en genieten we van het tweede noordelijkste puntje: de Noordkaap. De Noordkaap bevindt zich op het eiland Mageroya en is via een tunnel van bijna 7 kilometer lang vanaf het vasteland te bereiken. Een bijzondere tunnel, waardoor je maar liefst 212 meter onder de zee rijdt. Vanaf Nederland is de rit er naartoe behoorlijk lang: ongeveer 3500 kilometer. Maar geloof me: dat is het meer dan waard!

 

De Noordkaap-route

Om bij de Noordkaap te komen reden we via Zweden helemaal naar het noorden en gingen daar de grens met Noorwegen over. Zowel Noorwegen als Zweden zijn bijzonder groen, met prachtige bergen en veel bossen. In beide landen is Lapland één van de mooiste gebieden. Opeens gaat het groene landschap over in een maanlandschap, waar overal rendieren lopen maar geen boom meer te bekennen is. Eenmaal op de weg richting Noordkaap kijk je je ogen uit. Het is er zo prachtig, dat is met geen woorden te beschrijven.

 

De Noordkaap: het einde van Europa

De Noordkaap is een toeristische trekpleister en het is er dan ook druk. Maar het gebied is zo uitgestrekt dat ik er weinig last van heb. Het maakt ook allemaal niet uit, want daar op dat noordelijkste puntje staan, naast de zonnewijzer, is een fantastisch moment. Op de klif die 307 meter boven zee uitsteekt, kijk ik naar de horizon. De blauwe zee voor mij, verder niets. De wetenschap dat alleen het eiland Spitsbergen nog tussen mij en de Noordpool ligt is best apart. De hoge kliffen stijgen op uit het water en verderop zie ik rendieren lopen. Deze plek heeft iets magisch.

 

De betoverende middernachtzon

Ten noorden van de Noordpoolcirkel, die dwars door Noorwegen, Zweden en Finland loopt, kun je in de zomer de middernachtzon zien. Een verschijnsel waarbij de zon gedurende een aantal maanden niet ondergaat. Op de Noordkaap loopt deze periode grofweg vanaf medio mei t/m eind juli. Gedurende deze dagen is de zon 24 uur per dag boven de horizon en kun je deze (bij mooi weer) dus midden in de nacht nog steeds zien. Na twee weken Zweden was ik al gewend aan het feit dat het dag en nacht licht is. Maar om dan uiteindelijk op de Noordkaap te staan en om 12 uur ’s nachts nog steeds de zon te zien, dat moment is wel echt heel bijzonder! De volgende foto’s zijn gemaakt tussen 12 en 1 uur middernacht.

 

Slapen boven de poolcirkel

Zeker als je in een tent slaapt is het best wel even wennen dat de zon niet onder gaat. Je lichaam is immers gewend aan een verschil tussen dag en nacht, maar dat verschil bestaat hier dus niet. Het grote voordeel is natuurlijk dat je ’s nachts op een camping zonder zorgen naar de toilet kunt lopen, en midden in de nacht over haarspeldbochten naar de Noordkaap rijden is precies hetzelfde als overdag. Ondanks de zon waren de nachten ijskoud. Hoe noordelijker hoe kouder. Er waren zelfs extra dekens nodig, zo koud was het. Deze trip is dus niet alleen prachtig, het is ook fantastisch om deze natuurwonderen te mogen ervaren.

 

De noordelijkste camping ter wereld

Slapen in een tent dus, dat kan óók op het eiland waar de Noordkaap is gelegen. Op Kirkeporten Camping, de noordelijkste camping ter wereld, hadden ze nog een plekje vrij voor ons tentje. De camping is heel klein en ligt midden in de natuur. De rendieren lopen over het terrein en het dorpje Skarsvag, waar slechts 60 mensen wonen, is te voet bereikbaar. Op de mini-camping zijn ook schattige rode huisjes te huur. Het was ijskoud, maar wát een genot om daar te mogen overnachten!

 

De Noordkaap: een sprookje in Europa

De Noordkaap behoort voor mij absoluut tot één van de mooiste plekken ter wereld. De bergen, het maanlandschap, de zee, de rendieren en natuurlijk de middernachtzon maken dit stukje Noors Lapland heel bijzonder. Het terugkijken van de foto’s die ik in 2009 al maakte doet me goed en laat me weer beseffen hoe mooi onze aarde eigenlijk is. Nog even nagenieten van wat foto’s…

 

Meer zien van Noorwegen? Klik dan hier voor het artikel over de eveneens betoverende Lofoten waar je walvissen en orka’s kunt spotten!


Lees meer!

59 reacties

Jessica 20 juli 2016 - 09:59

Zo gaaf dat je hier bent geweest! En dat rendier op de weg, hilarisch! ;p

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:25

Haha ja die beestjes zijn echt geweldig! Ze lopen ook best grappig eigenlijk. Hebben ook niet echt door dat ze soms vreselijk in de weg lopen 😛 Niet dat ik het echt erg vind, er staat tenslotte niet elke dag een rendier voor mijn auto haha 🙂

Reply
ivonne 18 juli 2016 - 01:41

Dit is één van die plekken die nog steeds op mijn verlanglijstje staat. Het lijkt me heel bijzonder om daar een keer naartoe te rijden!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 21 juli 2016 - 14:10

Ik hoop dat je het snel een keer kunt bezoeken! Het is ook echt heel bijzonder en sowieso is de hele reis er naartoe en weer terug ook waanzinnig mooi 🙂

Reply
Ester 17 juli 2016 - 03:39

Wat bijzonder Sabine! Dat is inderdaad een aardige weg om af te leggen, maar wat je er dan voor terug krijgt… Ik ben met mijn ouders tijdens mijn middelbare school tijd naar Noorwegen en Zweden gegaan in de zomer. De zon gaat naar beneden en weer omhoog zonder onder te gaan. Heel surrealistisch!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 21:58

Dat is het zeker! Heel bijzonder en zo vreemd dat die zon niet onder gaat. In de winter is het natuurlijk andersom: dan is er gewoon voor een paar maanden geen zon. Lijkt me ook echt bizar.

Reply
Sofie 14 juli 2016 - 02:41

Woooow wat een natuur! Prachtig!! <3

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 21:42

Dankjewel! Dat is het zeker 🙂

Reply
Stéphanie 13 juli 2016 - 15:25

Dit is echt magisch mooi! Het moet heel apart zijn om daar heen te reizen, de reis is al een avontuur op zich en dan deze landschappen en die zon die niet ondergaat, geweldig! Dit is echt een reis voor mij 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 21:40

Ja dat was het zeker! En inderdaad: dit is echt wat voor jou. De hele reis is eigenlijk één en al natuur. Honderden kilometers kom je niets tegen, alleen maar bomen, bergen en rendieren. Heel bijzonder.

Reply
Marion 13 juli 2016 - 10:38

Dat moet de hemeld zijn!!! Wat ziet dat er geweldig mooi uit. Een droom!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 21:35

Ja dat was het ook!! Echt één van de mooiste plekken op aarde wat mij betreft 🙂

Reply
Billy 13 juli 2016 - 07:14

van zo’n plekjes kan ik alleen maar dromen, Sabine!
Ik vrees dat ik er nooit zal komen helaas. Ook al ben ik wel avontuurlijk aangelegd, maar vrouwlief helemaal niet. Trektochten en kamperen zit er dus niet in.

Gelukkig kan ik hier van je foto’s genieten… 😉

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 17 juli 2016 - 21:30

Dankjewel 🙂 Het is ook wel een hele reis inderdaad!

Reply
Roos 12 juli 2016 - 14:35

Prachtig weer Sabine!! Vooral die foto met het water tussen twee, uh, hoe noem je dat… Waar het net een meer lijkt, in die halvemaanvorm van het land. Ook een mooi plaatje dat het rendier gewoon op de weg staat. Echt, wauw! 🙂

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:47

Dankjewel! Haha ja ik snap welke je bedoelt 😀 Die vind ik ook heel mooi! Er lopen daar echt zoveel rendieren. Dit zijn maar een paar foto’s maar hebben er echt tientallen op de weg gezien, ook zuidelijker in Zweden en Noorwegen, gewoon op de grote wegen… Supergaaf!

Reply
Michelle 12 juli 2016 - 07:46

Wat een prachtige foto’s! Ik zou er graag eens heen gaan, maar ik denk niet ( ik als huismusje) dat ik er ooit komen ga. Het lijkt mij wel super gaaf om ineens elanden te spotten.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:45

Dankjewel! Het is ook best wel ver weg ja… maar wel absoluut de moeite waard om eens te doen!

Reply
Koen 12 juli 2016 - 05:37

Mooie (foto) reportage.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:41

Dankjewel Koen!

Reply
Carla van Vliet 12 juli 2016 - 04:46

Prachtig Sabine!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:41

Dankjewel!

Reply
Saonah 12 juli 2016 - 03:29

Wauw, wauw, wauw! Wat supermooi..krijg helemaal de kriebels om te gaan reizen!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:41

Haha dankjewel! Ja super super mooi!! 😀

Reply
sunny mama 12 juli 2016 - 00:31

Jij hebt echt prachtige reizen gemaakt, zeg! Je kunt er ook zo boeiend over ‘vertellen’ en de foto’s, daar heb ik enorm van genoten. Het lijkt me een bijzondere ervaring om die midzomernachtzon te mogen meemaken. Maar misschien zou ik die rendieren op de weg nog wel bijzonderder vinden om mee te maken.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:40

Haha ja best wel 🙂 Dankjewel voor je lieve woorden! Ik vond zowel de middernachtzon als de rendieren heel bijzonder. Altijd zon is best wel fijn haha. Rendieren vond ik zo mooi! Wel eng soms midden op de weg, je moet wel goed uitkijken met rijden. Maar echt zo tof om te zien!

Reply
Sandra 11 juli 2016 - 17:11

In één woord: PRACH-TIG! Echt waar, wauw. Wat een beeldschone natuur! En hoe tof is het om ineens elanden tegen te komen op de weg, haha. Die beesten zijn zo mooi. 🙂 Heel tof artikel Sabine!!

Reply
Sandra 11 juli 2016 - 17:11

EEEHHHH ik bedoel een rendier ofcourse hahaha.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:39

Dankjewel! 😀 haha ja rendieren inderdaad 😛 Ik had gehoopt om elanden in het wild te zien, maar helaas… die zijn moeilijker te spotten, rendieren lopen overal. Wel eng hoor met rijden, want zelfs op wegen door het bos waar je 100km/u mag duiken ze opeens op 🙂

Reply
Wanda 11 juli 2016 - 13:33

Wow, wat een prachtige foto’s joh! Noordkaap staat zeker ook op mijn lijstje maar of het er ooit van ga komen, geen idee. Mijn lijstje is zo lang! Maar ook in Zweden merkte je al echt dat het zo lang licht bleef, ik was daar totaal niet moe terwijl het dan al richting middernacht was en je me hier thuis dan al kunt vloeren. Echt een aparte gewaarwording.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:38

Dankjewel! Ja heel apart inderdaad, ik moest daar toen ook wel even aan wennen hoor. Je hebt meer energie opeens en slapen vond ik lastiger. Vond het heel fijn want ik houd niet van donker haha

Reply
Sas 11 juli 2016 - 13:20

OH WAUW. En rendieren… <3333

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:37

Haha dankjewel! 🙂

Reply
Elisa | lies rond de wereld 11 juli 2016 - 11:01

Jeetje wat ontzettend mooi! Lijkt mij zo bijzonder om te zien. Ook het feit dat de zon niet onder gaat en het dus gewoon niet donker wordt, lijkt me bizar. Je foto’s zijn heel mooi, vooral die rond middernacht zijn gemaakt. Plaatjes!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:37

Dankjewel! 🙂 Ja heel bijzonder is dat, moest ik in het begin ook wel aan wennen hoor. Je lichaam is daar niet op ingesteld. Maar echt heel fijn vond ik het zelf, ik houd namelijk helemaal niet van donker haha

Reply
gerhilde maakt 11 juli 2016 - 10:55

Prachtig! Ooit ga ik daar met mijn vriend naartoe, ooit …

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:36

Ja moet je zeker doen! Heel romantisch 😀

Reply
wilma 11 juli 2016 - 10:41

Waarheid als een koe of als een moose! Ben op de poolcirkel in Sweden geweest. Echt ook supermooi. Raar idee he, licht blijvend daar.
Was niet de bedoeling op tocht naar Rusland(ook echt heel mooi!!) en vereiste visa was niet klaar… Dus ipv wachten voor drie dagen up to the North!! Nooit geen spijt van gehad. En ze hadden daar een muggen!!!!! Jullie niet???? Muggen blij, ik niet..
groet, Wilma

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:36

Haha precies 🙂 Ik ben daar ook geweest ja op de poolcirkel. Heel apart. Ja in Zweden en Noorwegen zijn superveelmuggen!! Maar ietsje minder in het uiterste noorden gelukkig. Ik haat die beesten ook, maar het scheelt al als ze geen ziektes meedragen 🙂 Groetjes!

Reply
Laura 11 juli 2016 - 10:06

Wat een prachtige foto’s! Staat zeker bovenaan mijn lijstje om te bezoeken!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:34

Dankjewel! En wat leuk! Hoop dat je het snel zelf mag ervaren 😀

Reply
Thomas Pannenkoek 11 juli 2016 - 06:44

Zeer mooi, maar ik zie mij deze bestemming niet onmiddellijk aandoen. Gelukkig was jij er om er een mooie reportage van te maken…

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:33

Haha precies! Dankjewel 🙂

Reply
Els 11 juli 2016 - 06:34

Schitterende foto’s!!
Xxx

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:33

Dankjewel! xx

Reply
Nesrin 11 juli 2016 - 03:18

Wat een prachtige foto’s. De aarde heeft mooie plekken die nog zo puur zijn. Dit zou ik graag willen zien en beleven.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:30

Dankjewel! Ja klopt, er valt nog veel te ontdekken. Dit is echt zo een ongerepte plek en zo ontzettend mooi.

Reply
Rowan 11 juli 2016 - 03:03

Wauw wat gaaf dat je op de Noordkaap bent geweest. De natuur lijkt mij zo mooi! Prachtige foto’s heb je gemaakt!

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:30

Dankjewel! Ja is zo prachtig, was ook echt een heel gaaf gevoel om daar te staan 😀

Reply
Jennifer 11 juli 2016 - 01:56

Wauw zo mooi! Ik ben nog nooit in dat deel van Europa geweest, op dit moment trekt het me ook niet maar het lijkt me wel iets dat ik ooit één keer in m’n leven ga doen

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:29

Ik zie jou daar inderdaad ook niet morgen naartoe vertrekken hahaha 😉 Maar wie weet, als je wat ouder bent en 4 weken met de camper op pad wilt… Je weet maar nooit 😛

Reply
Tamara Martica 11 juli 2016 - 01:47

Wat een prachtige reis Sabine,bedankt voor het delen van jouw aventuur. Prachtige fotos !

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:28

Ah dankjewel voor je lieve woorden! 🙂

Reply
Myriam 11 juli 2016 - 01:41

Wat mooi….ik word er stil van

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:28

Dankjewel! 🙂

Reply
Joke 11 juli 2016 - 00:03

Wat een pleidooi… Maar je hebt me overtuigd! Eigenlijk is dit wel iets wat je ooit in het echt gezien moet hebben.

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:25

Haha dankjewel! Ja is echt fantastisch mooi, sowieso het hele gevoel al om daar te staan is prachtig!

Reply
Morgaine 10 juli 2016 - 23:15

En weinig last van insecten denk ik zomaar ineens? hahahaha

Prachtig mooi, maar of ik er ooit heen zal gaan of zal komen, weet ik nog niet 😉

X

Reply
Duurzaam reizen buiten de gebaande paden
Sabine 13 juli 2016 - 21:25

Haha ja er zijn megaveel muggen in Zweden en Noorwegen, maar in Lapland vond ik het minder. Het is echt zo mooi, maar ook niet naast de deur 😉 xx

Reply

Laat een reactie achter

error: Content is protected!